Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    czasem jak palec niedomyty, to może wyjść taki wynik :) jak kosmiczny był to zawsze sprawdzałam 2 razy ;)
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeJun 28th 2012
     permalink
    mariamateria: czasem jak palec niedomyty, to może wyjść taki wynik :) jak kosmiczny był to zawsze sprawdzałam 2 razy ;)

No właśnie, gdzie ja ten palec wkłądałam ? :wink:
    Normalnie wpadłam w panikę, bo pierwszy raz mi sie zdarzył taki wynik! I to jeszcze na czczo - zwariować można....
    --
    •  
      CommentAuthorniunia32
     permalink
    Ul_cia: A płyn kontrolny to sie jakos kupuje w aptece?

Pewnie tak. Ja miałam płyn kontrolny dodany do glukometru więc nie kupowałam.
    Dobrze, że wynik masz ok i była to tylko pomyłka :)
    -- ,
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    Czyli Ulcia miałaś piękną pobudkę ehh Oby się to już nie powtórzyło :D
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    mag_dre: Czyli Ulcia miałaś piękną pobudkę ehh Oby się to już nie powtórzyło :D

Oj tak! Otworzyłam oczy w sekundę! :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorPajacynka
     permalink
    A ja już nie mogę lodów jeść :cry: Wcześniej mogłam (jeszcze tak z tydzień temu), a dzisiaj po godzinie już cukier 125, żegnajcie lody :cry:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Pajacynka, ja właśnie przed chwileczką zrobiłam lody własnej produkcji :cool: bez cukru - jak wypróbuję to dam Ci znać - bo ja tez normalnych lodów nie moge jeść, bo cukier skacze, a bez lodów lato takie smutne :cry:
    --
    •  
      CommentAuthorPajacynka
     permalink
    Lody bez cukru? Z fruktozą znaczy się? Czekam na wieści :-)
    --
    •  
      CommentAuthorMa_Rita
     permalink
    Ul_cia bój się Boga nie strasz :) Ja miałam wczoraj 92 ale umyłam ręce jeszcze raz wodą bez mydła i 84. Te płyny można kpić na allegro z aptek nawet. Ja nie mam ale widziałam jak szukałam pasków
    --
  2.  permalink
    mariamateria byłam z tym jednym wynikiem krzywej u diabetologa, lekarka stwierdziła, że cukrzycy nie stwierdza, ale dietę muszę wprowadzić. Poza tym jak powiedziałam, że mam taki napady słabości razem z jakąś telepaczką i muszę w danym momencie zjeść natychmiast coś słodkiego i po chwili lepiej się czuje, to wygląda na szybkie spadki cukru.
    Nie dostałam konkretnych wskazówek co do mierzenia glukometrem, mam po prostu mierzyć (ani słowa o porach, zapisywaniu etc) :shocked:
    Moje ostatnie pomiary to:
    (wtorek) cukier na czczo 93, 2h po śniadaniu 100, 20min po poprzednim pomiarze 137
    (środa) cukier na czczo 79, 1,5h po śniadaniu 129, 1h po obiedzie 154, 1h po kolacji 142
    (dzisiaj) cukier na czczo 84, 1h po śniadaniu 107
    I jak to wygląda?
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeJun 28th 2012 zmieniony
     permalink
    chce_byc_mama: Ul_cia bój się Boga nie strasz :)

Ja mało zawału nie dostałam - nawet nie wiedziałam, ze jestem taka panikara :wink:
    Też umyłam ręce i od razu lepiej - moze źle opłukałam po mydle wczesniej?

szarlotka225: (wtorek) cukier na czczo 93, 2h po śniadaniu 100, 20min po poprzednim pomiarze 137
    (środa) cukier na czczo 79, 1,5h po śniadaniu 129, 1h po obiedzie 154, 1h po kolacji 142

Wg mnie zdecydowanie za wysokie wyniki po posiłkach..... - przeanalizuj co jadłaś i modyfikuj - albo wrzuc na forum, pomożemy w miarę mozliwości :wink:

Pajacynka: Lody bez cukru? Z fruktozą znaczy się? Czekam na wieści :-)

Ano :devil: Juz sie mrożą :smile:

Treść doklejona: 28.06.12 14:57
    Przepis na lody:
    0,5 l słodkiej śmietanki uht 18%
    5 żółtek
    1 laska wanili- wyskrobać tylko nasionka lub olejek wanilowy, mozna pominąć - ja pominęłam
    1/3 szklanki fruktozy

Ubić żółtka do białości z fruktozą. Zagotowac śmietanę z wanilią. Do kogla-mogla, cały czas miksujac, wlewać małym strumyczkiem gorącą śmietanę. Przelać z powrotem do garnka i postawić na malutki ogień ubijąc aż masa zrobi sie puszysta i zacznie lekko gęstniec. Nie wolno jej zagotować.
    Zdjąć z ognia, najlepiej ubijać jescze chwile w garnku lub w zlewie z zimna wodą, tak aby masa na tyle ostygła aby mozna było ja wstawic do zamrażarki. Wystudzoną masę wstawić do zamrażarki.
    Czesto mieszac, aby nie było grudek. Można tez mrozić w maszynce do lodów. ja mroziłam w maszyce do lodów przez 40 min, i potem wstawiłam do zamrażalki.
    .
    .
    .
    Nie doczekałam oczywiscie aż sie całkowicie zamrożą - jescze nie mają takiej twardej zwartej konsystencji, bo za krótko, ale chciałam spróbować i zjadłam już pół porcji... :devil::devil: Cukier po godzinie 88 :bigsmile:

Jutro wypróbuję opcję śmietanki pomieszanej z mlekiem (żeby mniej tłuste było) i dodam ze 3 łyzeczki kakao !
    --
  3.  permalink
    szarlotka225: mariamateria byłam z tym jednym wynikiem krzywej u diabetologa, lekarka stwierdziła, że cukrzycy nie stwierdza, ale dietę muszę wprowadzić. Poza tym jak powiedziałam, że mam taki napady słabości razem z jakąś telepaczką i muszę w danym momencie zjeść natychmiast coś słodkiego i po chwili lepiej się czuje, to wygląda na szybkie spadki cukru.

Idź i palnij tą diabetolog Twoją krzywą cukrową gdzie popadnie :devil:

spadki cukru często są zapowiedzią cukrzycy - czego dowiedziałam się od mojej diabetolog, jak jej powiedziałam, ze mam cukry za niskie a nie za wysokie - i to one w cukrzycy ciężarnych są niebezpiecznie.
    Cukry na czczo, które podajesz są za wysokie. Ponad to mierzysz godzinę po posiłku i w cukrzycy ciężarnych cukier nie powinien przekroczyć 120.
    Zmień diabetologa, albo przeczytaj ten wątek od początku i przyciśnij tę swoją. Niech ci wytłumaczą o co chodzi w diecie, ustalą ilość wymienników węglowodanowych na posiłek i takie tam. nie daj się zbyć, bo chodzi tu i o Ciebie i o Maluszka.

Ulcia uważaj na kakao, bo ono ma dość wysoki IG o ile pamiętam, wiem że nawet w mojej niezbyt rystrykcyjnej diecie liczyłam kakao do WW
    --
  4.  permalink
    kurcze... to ja spróbuję się jutro dostać prywatnie do diabetologa, którego poleciła moja ginekolog (niby zaufany). Wezmę badania i swoje obecne pomiary, a ztego co widzę, nie są zbyt różowe :/
    cukier na czczo 84
    1h po śniadaniu 107 (kanapka z bułki kajzerki z masłem, wędliną i pomidorem + herbata zwykła posłodzona 1/2 łyżeczki cukru)
    1h po obiedzie 123 (2 malutkie nuggetsy z kurczaka + 2 małe ziemniaki młode + herbata j/w)
    1h po kolacji 149 (ok 300ml mleka 3,2% + płatki kukurydziane + odrobina cukru)
    Pewnie wszystko muszę zmodyfikować :confused:
    Zrobię te badania jutro może nawet z rana (te które zapisała ta diabetolog do zrobienia na początku lipca) i jak się uda to podskoczę do tego drugiego na konsultacje. Zobaczymy co powie
    --
    •  
      CommentAuthorMa_Rita
    • CommentTimeJun 29th 2012
     permalink
    szarlotka225: ok 300ml mleka 3,2% + płatki kukurydziane + odrobina cukru
    wow, 3 rzeczy "zabronione" na raz ;) Dobrze, że nie na śniadanie :)
    --
    •  
      CommentAuthorniunia32
    • CommentTimeJun 29th 2012
     permalink
    Ale z czasem pomiarów cukrów jest różnie. W Poznaniu każą mierzyć 1,5 h po posiłku i norma jest do 120.
    -- ,
  5.  permalink
    właśnie dowiem się dzisiaj wszystkiego dokładnie, udało mi się zrobić rano badania i zapisać prywatnie do diabetologa, którego mi poleciła gin. Zdam relację po powrocie :smile:
    --
    •  
      CommentAuthordododotka
    • CommentTimeJul 2nd 2012
     permalink
    A mi pani doktor, po ostatnich 2 tyg pomiarów pozwoliła sobie już trochę pofolgować z jedzeniem :surprised:
    Ostatnio już czego nie jadłam, to mi wychodziło poniżej 100, więc jestem super szczęśliwa:bigsmile:
    Jeszcze tylko na wszelki wypadek mam sobie mierzyć co 2-3 dni do porodu i do 2-3 tygodni po porodzie, ale już nawet nie muszę na czczo :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    dododotka: A mi pani doktor, po ostatnich 2 tyg pomiarów pozwoliła sobie już trochę pofolgować z jedzeniem

Zazdroszczę! :devil: Może i mnie takie szczęscie czeka za kilka tygodni :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorPajacynka
     permalink
    Ale fajnie :smile: A gdzie chodzisz do diabetologa dododotka?
    --
    •  
      CommentAuthorMa_Rita
     permalink
    a u mnie dziś jakieś szaleństwo: na czczo 95 (kiepsko spałam i sporo stresu), po śniadaniu 100 a po drugim 140po 1h i 108 po 2h...
    --
    •  
      CommentAuthordododotka
     permalink
    Ul_cia: Zazdroszczę! Może i mnie takie szczęscie czeka za kilka tygodni

Życzę ci tego z całego serca! :)
    Kobita stwierdziła, że jej zdaniem moja cukrzyca jest owocem błędu pomiaru :devil: ale szczerze mówiąc, to się cieszę, bo jak bym sobie popuściła pasa bez tej diety, to nie wiem z iloma kg na plusie bym skończyła :devil:

Pajacynka ja mam ubezpieczenie z firmy w LuxMedzie, więc tam poszłam do pierwszego diabetologa z najbliższym terminem :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorPajacynka
     permalink
    dododotka ja też mam w LuxMedzie, mam lekarkę z Limu na Dominikańskim :wink: Pytam z czystej ciekawości, bo wiem, że tez jesteś wrocławianką :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorniunia32
    • CommentTimeJul 2nd 2012 zmieniony
     permalink
    dododotka: A mi pani doktor, po ostatnich 2 tyg pomiarów pozwoliła sobie już trochę pofolgować z jedzeniem
    Ostatnio już czego nie jadłam, to mi wychodziło poniżej 100, więc jestem super szczęśliwa
    Jeszcze tylko na wszelki wypadek mam sobie mierzyć co 2-3 dni do porodu i do 2-3 tygodni po porodzie, ale już nawet nie muszę na czczo

Ja też' już od 2,5 tygodnia nie muszę sobie cukrów mierzyć codziennie, i na czczo też nie muszę, w związku z czym jem więcej i odbiło się to na mojej wadze :confused:
    Po porodzie mogę jeść normalnie i nie muszę sobie mierzyć.
    -- ,
    •  
      CommentAuthordododotka
     permalink
    Pajacynka ja na Legnicką jeżdżę (nie bardzo mi po drodze, ale jak już poszłam raz, to nie chciałam zmieniać) - nazywa się Sutkowska - bardzo sympatyczna kobieta :smile:

niunia32: Ja też' już od 2,5 tygodnia nie muszę sobie cukrów mierzyć codziennie, i na czczo też nie muszę, w związku z czym jem więcej i odbiło się to na mojej wadze

A to ja w sumie cały czas mierzyłam tylko 3 razy w tyg + jeśli zjadłam coś niestandardowego, ale do teraz sobie ciagle powtarzałam, że przesadzać nie mogę:wink: mam nadzieję, że po tym zielonym świetle uda mi się jakoś tą wagę utrzymać..:wink:
    --
  6.  permalink
    Ul_cia Odpisuje tu:wink: Pierogi mozna jesc owszem,ale zeby nie zjesc 10 na raz tylko 3-4 ,przynajmniej tak mi diabetolog mowila:wink:

Po tych sterydach to cukier mi skoczyl ponad 300 to mialam konsultacje z internista.Podali elektrolity zaraz i puscilo,ale bardzo zle sie czulam z tym wynikiem,jednak te dwa zastrzyki byly bardzo wazne dla dziecka i musialam to wytrzymac....:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Cobraczek: Pierogi mozna jesc owszem,ale zeby nie zjesc 10 na raz tylko 3-4 ,przynajmniej tak mi diabetolog mowila

:devil: To daj znać jak potem cukier wygladał, bo mnie przeraziło to, że pierogi to biała mąka, a jeszcze mowiłaś, że z kaszą to też węgle i z serem - też węgle :wink: A ja po 4 pierogach z mięsem miałam cukier 164 :shocked: wiec jestem przewrażliwiona :wink:
    --
  7.  permalink
    Yyyy kasza jest wlasnie polecana zamiast ziemniakow (jeczmienna i gryczana) i ja sie tylko tym posilam hehehe:tongue::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorniunia32
    • CommentTimeJul 4th 2012
     permalink
    Eeee... u mnie znowu cukier szaleje... znowu jest za wysoki...:(
    -- ,
    •  
      CommentAuthorPajacynka
    • CommentTimeJul 4th 2012
     permalink
    U mnie dziś to samo :(
    --
    •  
      CommentAuthorMa_Rita
    • CommentTimeJul 5th 2012
     permalink
    niunia32, Pajacynka główki do góry, mam nadzieję, że dziś już będzie lepiej :)Ja właśnie czekam na pomiar poobiedni... Nie miałam siły na garowanie więc zjadłam 2 parówki.. :|

Kochane mam w domu fruktozę, mąkę orkiszową i razową 2000 i mleko 0,5. Myślicie, że da się z tego wykombinować naleśnika nadającego się do jedzenia w cukrzycy?
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Myślę, ze tak :wink: narobiłaś mi smaka naleśnikiem..... hmmm muszę sobie taką mąkę kupić....

A ja dzisiaj zaeksperymentowałam z chlebem żytnim - czekam na pomiar i zobaczymy czy jest OK - kupiłam w "Kredensie" jako tylko żytni..... zobaczymy .... tak mi sie już chciało kanapki z ogorkiem kiszonym i szyneczką, ze nawet chleb którego nie znoszę mi smakował :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorniunia32
    • CommentTimeJul 5th 2012 zmieniony
     permalink
    chce_byc_mama: Kochane mam w domu fruktozę, mąkę orkiszową i razową 2000 i mleko 0,5. Myślicie, że da się z tego wykombinować naleśnika nadającego się do jedzenia w cukrzycy?

Powinnaś mieć cukier po nich ok, ale oczywiście za dużo ich zjeść nie można.
    Ja robiłam naleśniki z serem białym umiarkowanie dosłodzonym cukrem trzcinowym i z mąki pełnoziarnistej Lubella + mleko 1,5% i cukier miałam ok
    Dzięki, dziś cukier mam ok :)
    Wczoraj byłam bardzo podenerwowana i może dlatego miałam wysoki poziom cukrów.
    -- ,
    •  
      CommentAuthorPajacynka
     permalink
    Musiałam zmienić chleb na inny i dziś wieczorem już cukier był ok. Tylko że ja się nie najadam dwoma małymi kromkami, a po większej ilości mam za wysoki cukier, ech :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    No właśnie, ja dlatego chleba nie jadłam wogóle, żeby nie ryzykować ... Dzisiaj zjadłam 3 kromki tego żytniego z "Kredensu" i cukier 125 :confused: jutro spróbuje 2 kromki....
    --
  8.  permalink
    Pajacynka, to się dopchaj jajkiem, sałatą, pomidorem, ogórem, papryką i takimi innymi nieliczącymi się wypełniaczami :)
    --
    •  
      CommentAuthorPajacynka
    • CommentTimeJul 6th 2012
     permalink
    Chyba trzeba będzie :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    za głupia jestem na tą cukrzycę chyba :(

wczoraj po 3 kromkach tego chleba miałam cukier 129, a dzisiaj po 2 kromkach z tymi samymi dodatkami - 136 .........
    --
    •  
      CommentAuthorniunia32
    • CommentTimeJul 6th 2012 zmieniony
     permalink
    Ul_cia: wczoraj po 3 kromkach tego chleba miałam cukier 129, a dzisiaj po 2 kromkach z tymi samymi dodatkami - 136 .........

U mnie też się takie rzeczy zdarzają :(
    U mnie chyba zależy to od stresu, zauważyłam taką zależność...jak bardziej jestem zdenerwowana to mam cukier dużo wyższy...
    -- ,
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Zgłupieć można, nie? człowiek już jakoś ogarnął temat (a przynajmniej mu się tak wydaje) a tu zonk...
    Jednak dobrze robiłam, że do tej pory nie eksperymentowałam z chlebem - jak widać nie jest mi pisany :wink: Tylko ja odstawiam takie węgle jak chleb, makarony - to od razu ciała ketonowe mam masakryczne......
    --
    •  
      CommentAuthorMa_Rita
     permalink
    Ul_cia: wczoraj po 3 kromkach tego chleba miałam cukier 129, a dzisiaj po 2 kromkach z tymi samymi dodatkami - 136 .........

u mnie często to samo.. a o tej samej porze jadłaś?
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Ciekawe czy upał podnosi cukier ?

Treść doklejona: 06.07.12 12:16
    chce_byc_mama: a o tej samej porze jadłaś?

No właśnie tak - bo już się tu wyedukowałam, ze ma to znaczenie :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorniunia32
     permalink
    Ul_cia: Ciekawe czy upał podnosi cukier ?

Też się nad tym zastanawiałam. Nie mam pojęcia czy upał ma wpływ.
    -- ,
    •  
      CommentAuthorPajacynka
    • CommentTimeJul 6th 2012 zmieniony
     permalink
    Ul_cia a jaki chleb zjadłaś? Ja mogę zjeść tylko dwie kromki żytniego razowego 100%, który w składzie ma tylko mąkę razową 2000, wodę, sól i zakwas, kupuję go na stoisku eco. Jeszcze mogę zjeść chrupkie pieczywo razowe Sonko.
    --
    •  
      CommentAuthorMa_Rita
     permalink
    A próbowałyście Wasę Żytnią Delikates albo 3 zboża?
    --
  9.  permalink
    chce_byc_mama: A próbowałyście Wasę Żytnią Delikates albo 3 zboża?

Ja kupowalam,ale powiem Ci szczerze,ze nienajadalam sie nimi i zrezygnowalam....
    --
    •  
      CommentAuthorMa_Rita
    • CommentTimeJul 9th 2012
     permalink
    jak tam po weekendzie? U mnie cukry do bani, szczególnie na czczo :-( Nie miałam z tym problemów a teraz od kilku dni 90- 98 . . Osiwieć idzie
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    U mnie też w sumie do bani - codziennie coś, ale muszę przyznać, ze grzeszyłam..... no bo jak nie przyznać, że grzech skoro świadomie coś wsuwawam ...:shamed: Ale ja nie umiem iść do kina bez popcornu :shamed: a tu cukier 150.....
    --
    •  
      CommentAuthorMa_Rita
     permalink
    To ja nawet nie mówię o grzeszeniu jakimś... po śniadaniu 1 kromka żytniego 126.
    --
    •  
      CommentAuthorPajacynka
     permalink
    Po jednej kromce tak dużo? :sad: Może nabiał do tego miałaś, albo chleb barwiony karmelem?
    --
    •  
      CommentAuthorMa_Rita
     permalink
    Tak, po 1 kromce i z wędliną i pomidorem. Wcześniej nie miałam takich wyników
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.