Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    Po za wysokim wyniku glukozy 75 g. Dostałam skierowanie do szpitala . Pobrali mi krew na czczo a poźniej po 2 godzinach po każdym posiłku (ich szpitalnym bo swojego jedzenia nie mogłam ) rownież pobrali krew. Wszystkie wyniki z całego dnia wyszły w normie . Norma była do 6,0 a ja miałam mniej więcej 5,2 .
    W szpitalu cały czas w łóżku a wiadomo będąc w domu cukier tez zawsze się trochę wychodzi i w ogóle. Nie wiem na co mogę sobie pozwolić a na co nie. Wiadomo słodycze , soki i ciasta odstawiłam. Ale co z joguratmi , owocami , budyniem ktory tak lubię , naleśnikami.... itp ? Bardzo tego wszystkiego przestrzegacie ? we wtorek mam się zgłosić do szpitala jeszcze to pewnie czegoś się jeszcze dowiem i raczej dostanę glukometr .
  2.  permalink
    Budyń bez cukru u mnie był ok. - tylko mleko liczy się za WW - jadałam najczęściej na podwieczorek, taki z dużą ilością kakao (uwaga, też się liczy do WW) było pychaaaaaa
    --
    • CommentAuthoregrewagra
    • CommentTimeSep 2nd 2012
     permalink
    Dziewczyny zrobiłam sobie budyń wiśniowy bez cukru z niecałej szkl mleka 0,5% i proszku 3 łyżeczki był bardziej płynny niż gęsty ale smakował mi do tego zjadłam 4 herbatniki i cukier po godzinie 86 :)
    --
    •  
      CommentAuthorMa_Rita
    • CommentTimeSep 4th 2012
     permalink
    Kurczę Wy to macie te cukry po posiłkach jak ja na czczo .. 86 :)
    --
    •  
      CommentAuthorCaris
    • CommentTimeSep 14th 2012
     permalink
    Właśnie skończyłam "sesję" z naleśnikami z mąki razowej... Takiego wścieku dawno nie zaliczyłam.:devil: W ogóle to to nie chciało się od patelni odklejać, łamało się, kruszyło... W efekcie zjadłam może dwa naleśniki:wink: Gdybym wiedziała, że tak będzie, to zrobiłabym sobie dwa naleśniki ze zwykłej mąki i uniknęła wsciekania:wink:
    Po wszystkim znalazłam na "wielkim żarciu", że ludzie przeważnie robią je 50/50 z mąką pszenną:devil:
    --
    •  
      CommentAuthorMa_Rita
    • CommentTimeSep 14th 2012
     permalink
    hehe u mnie było to samo, zrobiłam mini-placuszki a nie naleśniki
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
    • CommentTimeSep 17th 2012
     permalink
    idę w środę na badania i wizytę kontrolną....no i czeka mnie znowu wypicie 75g :cry:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeSep 18th 2012
     permalink
    _kasiek_: idę w środę na badania i wizytę kontrolną....no i czeka mnie znowu wypicie 75g --

Kasiek trzymam kciuki :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMa_Rita
     permalink
    _kasiek_: idę w środę na badania i wizytę kontrolną....no i czeka mnie znowu wypicie 75g

Kasiek współczuję ale mam nadzieję, że zakończysz tym przygodę z szanowną cukrzycą..:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorCaris
     permalink
    Kasiek, obyś pokonała ten ulepek:bigsmile: i żeby wyniki pozwoliły Ci zapomnieć o cukrach:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
    • CommentTimeSep 19th 2012
     permalink
    no i po badaniach - wizyta 10 października i wtedy będę znała wyniki....ale już dziś wiem, że powinno być dobrze - pielęgniarka sprawdziła mi glukometrem cukier po 2h od wypicia 75g i wynosił 106 a norma po porodzie to 140, więc jestem very happy :jumping:
    --
    •  
      CommentAuthorCaris
    • CommentTimeSep 19th 2012 zmieniony
     permalink
    Ooo! To super! Z utęsknieniem czekam na taki moment i nie będę kłamać, że nie zazdroszczę :wink:
    Powoli wysiadam z dietą- własnie testuję budyń z fruktozą. Zobaczymy, co to będzie...

Treść doklejona: 19.09.12 12:49
    No i przetestowany- cukier 98:bigsmile: zasłodziłam się troszeczkę:wink:

Treść doklejona: 20.09.12 22:55
    No i dzisiaj powinnam wziąć rozpęd i walnąć głową w ścianę! :devil: Zafundowałam sobie pierwszy koszmarny cukier! Zjadłam pierogi z mięsem i cukier po godzinie wywaliło mi na 160 :confused: Po podwieczorku (jogurt naturalny) cukier się skumulował i było już 182!:sad: Były podsmażone na oleju- na pocieszenie napiszę, że pyszne!:shamed:
    Cukrzyca, to stan bez logiki- po naleśnikach z białej mąki smażonych na oleju, z dodatkiem jabłek- cukier ok, po pierogach podsmażónych na oleju- cukier w kosmos!; po budyniu na mleku- cukier ok, po mleku z płatkami owsianymi- w kosmos!
    :cry::cry::cry:
    --
    • CommentAuthoregrewagra
    • CommentTimeSep 21st 2012
     permalink
    Olenkaka a ile szt tych pierogów zjadłaś?
    --
    •  
      CommentAuthorCaris
     permalink
    Może z 6 :neutral: Myślę, że to też wina podsmażenia była...
    --
    •  
      CommentAuthorMa_Rita
     permalink
    Ola dobrze, że to jednorazowy skok, a mierzyłaś 2h po?
    Kasik jak wyniki??
    --
    •  
      CommentAuthorCaris
     permalink
    No właśnie 1h po było 162, a 2h po 180... Ale już widzę, że coś zaczynają mi te cukry szaleć. Dzisiaj, jedząc tak jak zwykle, cukry wahają się od 110 do 130- chyba na samej końcówce będę musiała jeść uważniej... Miejmy nadzieję, że to raptem kilka dni:wink:
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    Olenkaka - nie chcę cię martwić, ale przed samym porodem cukry powinny się normować a nawet wręcz mieć tendencję spadkową.....więc całkiem możliwe, że skoro u ciebie jeszcze szaleją do góry to troszkę przenosisz....

Treść doklejona: 21.09.12 21:25
    chce_byc_mama: Kasik jak wyniki??

pisałam wyżej, że na glukometrze cukier po 2h 106 :bigsmile: a resztę będę mieć dopiero 10 października jak pójdę na wizytę do poradni....
    --
    •  
      CommentAuthorCaris
     permalink
    _kasiek_: całkiem możliwe, że skoro u ciebie jeszcze szaleją do góry to troszkę przenosisz....

Właśnie wiem... I to mnie dobija!:cry: Nie dość, że jestem ociężała, wszystko boli, to jeszcze cukry zwariowały- najchętniej przewinęłabym kalendarz o 2 tyg. w przód:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Mnie tylko lody kusiły, ale jakoś po nich nie miałam podwyższonego cukru, poza tym innych słodyczy nie jadłam...
    --
    •  
      CommentAuthorniunia32
    • CommentTimeSep 22nd 2012
     permalink
    Ja miałam pod koniec ciąży cukry dobre, niskie, a przenosiłam...
    -- ,
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    niunia32: Ja miałam pod koniec ciąży cukry dobre, niskie, a przenosiłam...

no właśnie - bo na końcówce dopiero się wszystko zaczyna normować :wink: na końcówce czyli przed porodem....
    --
    •  
      CommentAuthorCaris
     permalink
    Dziewczyny, a mam pytanie- czy i kiedy miałyście oceniany pod koniec ciąży stan łożyska? W poniedziałek mam wizytę i nie wiem, czy nie powinnam się lekarzowi przypomnieć, że mam cukrzycę i żeby na łożysko spojrzał... (Mam wrażenie, że o cukrzycy zapomina).
    --
  3.  permalink
    A ja przed porodem leżąc na pato usłyszałam od p. diabetolog mojej, że się pospieszyłam (w środę wieczorem zlądowałam ale mi po drodze skurcze przeszły a w nocy z czw na pt zaczął się poród), bo jak cukry takie, to jeszcze do porodu kilometry hue hue, także wiecie :smile: Bo diabetolog sprawdzała moje cukry w czwartek rano :D
    --
    •  
      CommentAuthorMa_Rita
     permalink
    Kasik racja, przeoczyłam jakoś to ze dopiero na wizycie się dowiesz wyników ;) te z glukometru cacy :-)
    ja musze się przyznać ze ostatnio kilka razy podupadłam i zjadłam coś niedozwolonego i cukry były wtedy wysokie ale dziś na przykład po normalnym śniadaniu miałam 130 :( rzadko mam w ogóle mniej niż 110 po posiłkach.
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
    • CommentTimeSep 23rd 2012
     permalink
    ja miałam sprawdzane łożysko w 35tc na USG, ale o to badanie upomniałam się sama. Wyszło wtedy 1 stopnia więc się już więcej nie upominałam, ale jakby było starsze to na pewno bym się upominała co wizytę !!!!
    --
  4.  permalink
    Mierze sobie od 4 dni cukier z rana na czczo po śniadaniu , obiedzie i kolacji zawsze 1godzinę po . I widząc jaką wy stosujecie dietę to chyba moja cukrzyca jest słaba . Bo ja zjadłam normalne dwa naleśniki ze zwykłej mąki i z dźemem łowicz niskosłodzonym i cukier był 108 czyli dobrze :) Staram się jeść tylko ciemne pieczywo i słodycze odmówiłam sobie wszystkie. Na czczo cukier zawsze w granicach 55-75 . Wczoraj po kanapkach z sałatą , serem i pomidorem + kakao z jednej łyżeczki miałam cukier 105 a dziś po takiej samej kolacji 120 czyli jednak może kakao sobie odpuszczę bo nie chce w żaden sposób zaszkodzić Małej. Jestem w 30 tygodniu więc do końca musze dać radę a jak tam wasze wyniki ? ja mam 10 października wyniki krwi a 11 wizytę u diabetologa.
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
    • CommentTimeOct 3rd 2012
     permalink
    olcia - to oby tak dalej ale lepiej nie rób wielu takich eksperymentów bo po 30tc często cukry zaczynają szaleć i stają się nieprzewidywalne niestety :confused:
    --
  5.  permalink
    Chciałam się jeszcze zapytać jak macie z jedzeniem ziemniaków ? bo jak czytałam powinno się z nich zrezygnować a ja nawet jak zjem ich na obiad na prawdę dużo to i tak po godzinie ma cukier z 110 zazwyczaj czyli super . To w takiej sytuacji mogę je jeść normalnie rozumiem tak ?

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 07.10.12 22:15</span>
    Tak samo teraz zjadłam jajecznice z 3 jajek + 3 kromki białego chleba z masłem(nie chciało mi się już iść po razowy) i cukier po godzinie 77 aż byłam w szoku.
    • CommentAuthoregrewagra
    • CommentTimeOct 8th 2012
     permalink
    21olcia1990 ty w ogóle masz cukrzycę? :) fajne te cukry masz, ja też normy nie przekraczam bo jem rozsądnie ale gdybym zjadła 3 kromki bialego chleba to bym miała wysoko na pewno. Ja ziemniaki mogę jeść ale tylko 1 średni do obiadu
    --
  6.  permalink
    Cukrzyca jest ale jakaś dziwna bo np jak zjadłam budyń normalny posłodzony to po godzinie cukier był 140 czyli za wysoki. Ale dziś zjadłam pełen talerz białego barszczu z białą kiełbasą i na śmietanie po zjedzeniu wyszłam z psami na 20 minut na spacer a po godzinie cukier 85 więc też super . Czyli to jakaś dziwna cukrzyca :P
    • CommentAuthoregrewagra
    • CommentTimeOct 8th 2012
     permalink
    no z tym to różnie bywa ja jak zjadłam wuzetkę cukier miałam 107 a po zjedzeniu 1 kromki razowca przekroczyłam normę a jak zjadłam budyń ale nie posłodzony do tego 4 herbatniki cukier miałam 95 :)
    --
    • CommentAuthorzebra7799
    • CommentTimeOct 9th 2012
     permalink
    czesc dziewczyny
  7.  permalink
    zebra cześć :)
    Przy moich dobrych cukrach chciałam sobie pozwolić na normalny słodzony kisiel a szybciej zjadłam kilka pierogów z truskawkami i już wiem że przesadziłam bo po godzinie cukier 131 więc muszę bardziej uważać .
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeOct 10th 2012
     permalink
    Kasiek i jak tam wyniki glukozy?
    Ja się zebrać nie mogę, żeby z tym moim wrzaskunem pojechać i 2 h siedzieć w przychodni :confused:
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    no właśnie jadę....3majcie kciuki bo mam stresa strasznego :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Kurcze ja nadal krzywej po ciazy nie zrobilam :/ ale cukry po jedzeniu mam ok. W ogole maz mi ostatnio poslodzil 2 razy herbate i przypomnial mi sie smak tej okropnej glukozy :/
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
    • CommentTimeOct 10th 2012 zmieniony
     permalink
    wróciłam :)
    Hemoglobina glikowana HbA1c - 5,1%
    Cukier na czczo - 4,4 czyli 80
    Cukier po obciążeniu 75g - 5,5 czyli 100 :)

Oficjalnie żegnam się z cukrzycą :jumping:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Kasiek SUPER info!
    --
    •  
      CommentAuthorPajacynka
    • CommentTimeOct 11th 2012
     permalink
    Super!
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
    • CommentTimeOct 12th 2012 zmieniony
     permalink
    nawet nie wiecie jak się cieszę....no ale i tak się z paniami z poradni nie pożegnałam na zawsze....bo ja bym chciała jeszcze 3 dzieciątko więc wtedy na 100% wrócę do diabetologa :neutral: ale póki co mam spokój. Zamierzam jednak co jakiś czas badać cukier (bo mam teraz swój glukometr) no i raz na rok mam robić krzywą cukrową.
    Za jakiś miesiąc, może dwa będę jeszcze powtarzać peptyd C bo wyszedł za wysoki, ale pani dr powiedziała, że to dlatego, żeby byłam na insulinie i organizm jeszcze nie doszedł do siebie.

Więc póki co życzę wam niskich cukrów, spokojnego rozwiązania i pożegnania się z cukrzycą po porodzie.
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeOct 12th 2012
     permalink
    Kasiek a ile po porodzie robiłaś badania? 3 m-ce?
    --
  8.  permalink
    A ja zjadłam naleśniki 3 z normalnej mąki z sporą ilością serka homogenizowanego i po godzinie cukier 108 czyli super :)
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
    • CommentTimeOct 12th 2012
     permalink
    Ul_cia: Kasiek a ile po porodzie robiłaś badania? 3 m-ce?

tak - 3 miesiące. A czemu pytasz ??
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeOct 13th 2012
     permalink
    _kasiek_: tak - 3 miesiące. A czemu pytasz ??

bo szukam usprawiedliwienia dla mojego ociągania się :wink: lekarz dał mi skierowanie na badanie 6 tyg po porodzie ... no i jakoś tak zebrać się nie mogę :devil:
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    ja miałam się zgłosić 3 miesiące po porodzie i tak też pojechałam zrobić badania :updown:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Może i ja bym dupsko ruszyła dla świętego spokoju :P Tylko z kim ja wrzeszczucha rano zostawię :/
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Vsti: Tylko z kim ja wrzeszczucha rano zostawię :/

no właśnie to jest moj największy problem - bo to jednak ze 2,,5 godziny...
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
    • CommentTimeOct 14th 2012
     permalink
    ja pojechałam z Mateuszem i zabrałam męża, żeby z nim został na korytarzu jak ja na pobranie wejdę....
    --
    • CommentAuthorgosica230
    • CommentTimeOct 18th 2012
     permalink
    witam wszystkie słodkie mamusie ;-)
    jestem tu nowa i postanowiłam dołączyć do waszego forum głównie z tego powodu jak zauważyło to kilka mam- nie jesteście takie spięte i wszech panikujące jak to zauważyłam na kilku forach. obecnie jestem w 30 tc i od 11 tc - dieta cukrzycowa a zaczęta tak wcześnie ponieważ poprzednia ciąża też była cukrzycowa. Mój synek ma 1 8m-cy więc całkiem niedawno przechodziłam przez tę "męczarnie" i mam poniekąd małe doświadczenie. Tak jak tamtą i obecną cukrzycę ciężarnych udaje mi się poskromić dietą a najbardziej mam problem z cukrem na czczo. w tamtej ciąży miewałam nawet 11 0 i ponad no i na samej końcówce ciąży lekarz powiedział,że udało mi się obronić przed insuliną a te cukry naprawde były wysokie więc przy każdej wizycie byłam pewna,że mi ją da. dziecko urodziło się zdrowe z wagą 3350 gr. ale przyznam,że naprawdę trzymałam dietę w porównaniu do teraz gdzie w ciągu dnia zdarza mi się podgryźć coś słodkiego bo aż mnie nosi . w sumie jadam bardziej normalnie- przynajmniej obiady (ziemniaki, ryż też mogę, itp., buraki gotowane) ale to widać bo kg mi przyszło prawie 1 0 gdzie poprzednio do 26 tc było na plusie też 1 0 a w trakcie diety dużo spadło i do końca ciązy doszło prawie do 1 0. nie chcę za bardzo zanudzać ale jak będziecie miały jakieś pytania to śmiało. i ja pewnie też skorzystam z waszych rad.
    mogę też dać fajny przepis na bułeczke(łatwe i szybciutkie),które mnie ratuje przed głodem i cukry są super bo w tamtej ciązy to miałam problem nawet z chrupkim pieczywem.
    na razie kończę bo idę położyć do snu synka.
    także będzie miło mi tu zagościć.
  9.  permalink
    Gosica to ja mam pytanie wczoraj zrobiłam naleśniki zjadłam 4 na raz z normalnej mąki z dźemem niskosłodzonym i byłam pewna że przesadziłam a tu po godzinie cukier tylko 110 . Na czczo zawsze mam w okolicach 70 . Nie wiem czy to można nazwać cukrzycą czy tylko jakimiś zaburzeniami bo po normalnych słodyczach cukier na pewno byłby za wysoki i przekroczyłby 120 z resztą zrobił to już kilka razy .
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.