Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthor_kasiek_
    • CommentTimeOct 19th 2012
     permalink
    21olcia1990 cukrzyca w ciąży to są właśnie zaburzenia w pracy trzustki, które nieleczone mogą mieć nie fajne skutki, głównie dla dziecka....dlatego to jest tylko cukrzyca ciężarnych i przechodzi zaraz po porodzie, gdy trzustka wraca do normy
    --
  1.  permalink
    Tak Kasiek wiem ale jestem w trakcie ciąży w 32 tygodniu i widzę że większość z was musi mieć na prawdę mocną dietę żeby mieć taki cukier jak ja .Oczywiście cieszę się że nie muszę się aż tak pilnować ale czy to już można nazwać u mnie też cukrzycą ?
    • CommentAuthorgosica230
    • CommentTimeOct 20th 2012
     permalink
    21olcia1990 więc ja powiem tak : raz zjadłam na kolacje coć niedozwolonego(już nie pamiętam co) i cukier po godz był wręcz piękny co mnie ogromnie zszokowało, myśle tak- jak jem coś z diety to bywa dużo większy a tu taki numer; nie dawało mi to spokoju więc zmierzyłam cukier jeszcze po 1,5 godz i po 2 godz od zjedzenia i tu było moje przerażenie, że ten cukier był już ponad normę(nawet mam w notesie zapisane ( 103/ 1 18/ 123) później spadł. i w ten sposób skontrolowałam jeszcze kilka innych mało dozwolonych rzeczy no i rzeczywiście cukier rósł po godz. ale nie powiem zdarzało się też,że po niektórych rzeczach było ok. zrób sobie kilka razy taki test, ja np nie mogę jeść naleśników a w tej ciązy to chyba najbardziej mam na nie ochotę. u mnie na takie testy poszła masa pasków ale wiem na czym stoję.
    • CommentAuthorNiezalogowana (gosica230)
     permalink
    na wizyty do poradni jeżdżę tak co 4 tyg, po moich obserwacjach zwróciłam uwagę lekarzowi na to, że po niektórych posiłkach większy mam cukier po 1,5 godz niż po 1godz i myślałam że będzie kazał badać się 1,5 godz po ale jednak nie, powiedział,że ważne jest też to aby nie było gwałtownych skoków. żeby się też nie przejmować jak kilka razy będzie troszkę ponad 120. Tak jak pisałam wcześniej najbardziej mam problem z cukrem na czczo prawie 100; co mnie trochę śmieszy bo jak w tamtej ciąży 1 10 na czczo było u mnie normą i insuliny nie miałam- choc na koniec powiedział,że się o nią otarłam. na początku tej miałam tak w granicach 1 10 i to mówił,ze spokojnie do 1 10(jak będzie ponad to insulina) ale po zmianie pieczywa moje cukry znacznie się obniżyły do 105 to wtedy powiedział,że jak będzie ponad te 105 to insulina. ja zaczęłam się stresować już tym, pokombinowałam jeszcze z godz kolacji i mam okolice 100- to ten śmieszny lekarz powiedział,że jest ok ale jak będzie ponad 100 kilka razy to wtedy insulina. i tak z wizyty na wizytę obniżał pułap strasząc mnie. ale nawet przy wysokich cukrach na czczo nie dając mi insuliny (choć byłam przekonana,że powinnam) nie stresowałam się aż tak bo mu ufałam, wiedział co robi przecież to lekarz ze szpitala klinicznego, prowadzi oddział patologii to chyba krzywdy świadomie mojemu dziecku nie zrobi.

dziewczyny a może chcecie wypróbować przepis na bułeczki, które jadam na sniadanie i kolacje. naprawdę są super syte.
    moja siostra, która była na diecie dukana je robiła i ja postanowiłam je wypróbować bo chyba nie mam w nich nic takiego co nam zaszkodzi. one są z otrębów pszennych i owsianych i zanim je wypróbowałam to poczytałam o otrębach i znalazłam nawet takie info że one nawet regulują poziom glikemii u cukrzyków(i powiem rzeczywiście, że od kiedy jadam otręby mój cukier troszkę się obniżył)
    2 łyżki otrębów owsianych, 1 łyżka otr pszennych, około pól łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki jogurtu naturalnego - wszystko dokładnie mieszam i przekładam do szklanej miseczki i daje do mikrofali na 4 minuty na najwyższej mocy, wyciągam, odparowuję na kratce i przekrawam na pól , ja nie dodaje żadnych przypraw do ciasta bo taka mi smakuje ale można kombinować z ziołami itp.
    ale się rozpisałam ooo
  2.  permalink
    Tak też spróbuję za następnym razem np właśnie po naleśnikach zbadam cukier po godzinie i po 1,5 godziny zobaczymy jak to u mnie jest :) Dziękuję za poradę.
    A przepis na te bułeczki spróbuję :)
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
    • CommentTimeOct 20th 2012 zmieniony
     permalink
    21olcia1990: Tak Kasiek wiem ale jestem w trakcie ciąży w 32 tygodniu i widzę że większość z was musi mieć na prawdę mocną dietę żeby mieć taki cukier jak ja .Oczywiście cieszę się że nie muszę się aż tak pilnować ale czy to już można nazwać u mnie też cukrzycą ?

olcia powiem ci tak - w wiekszosci przypadkach cukrzycy ciazowej wystarczy jednak dieta a nawet tylko odstawienie słodyczy wiec czym ty sie kobieto martwisz ?? ciesz sie ze nie musisz sie bardzo trzymac diety i na pewno nie dostaniesz insuliny....
    a skoro test obciazenia wyszedl u ciebie zle tzn ze ta cukrzyce ciazowa masz....a w ogole jaki mialas wynik ?
    --
  3.  permalink
    Moje wyniki w 24 tygodniu ciąży to na czczo : 4,8 norma( 4,1-6,0)
    po glukozie 75 g wynik 8,6 norma (4,1-6,0)

byłam na dobe w szpitalu i po każdym posiłku po 2 godzinach pobierali mi krew i każdy wynik był dobry z tym że mogłam jeść tylko to co oni mi dali.
    W 31 tygodniu wynik Hb A1c% to 5,1 przy normie {4,0-6,2)

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 20.10.12 10:59</span>
    Teraz na śniadanie zjadłam 4 kromki białego pieczywa ( razowy chlebek się skończył i nie chciało mi się wyjść ) z masłem , szynką i ogórkiem + herbata i zasnęłam obudził mnie po godzinie budzik i cukier to 119 .
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    21olcia1990: po glukozie 75 g wynik 8,6 norma (4,1-6,0)

byłam na dobe w szpitalu i po każdym posiłku po 2 godzinach pobierali mi krew i każdy wynik był dobry z tym że mogłam jeść tylko to co oni mi dali.
    W 31 tygodniu wynik Hb A1c% to 5,1 przy normie {4,0-6,2)

no to test miałaś dość mocno przekroczony....co do hemoglobiny to ja też miałam zawsze w normie....
    A czemu w szpitalu mierzyli ci 2 godz po posiłku ??
    --
  4.  permalink
    A nie mam pojęcia czemu kazali po każdym posiłku 2 godziny zgłosić się i pobierali mi krew z żyły nie z palca glukometrem .
    •  
      CommentAuthorCaris
    • CommentTimeOct 20th 2012 zmieniony
     permalink
    Olcia, cukrzycę ciążową można przejść bez szalejących cukrów :wink: Także nic, tylko się ciesz :smile: Ja też całą ciążę "czekałam", kiedy zaczną mi cukry skakać... I zaczęły- tuż przed porodem, kiedy teoretycznie powinny być niskie i ustabilizowane :shocked:
    Chyba najważniejsze, żeby o cukrzycy wiedzieć i nie objadać się słodyczami (pewnie tak bym robiła, gdybym nie wiedziała)...
    --
  5.  permalink
    Dziękuję wam za porady:*
    Spróbowałam pierwszy raz eksperymentu a więc zrobiłam sobie moje ulubione naleśniki zjadłam z 4 z dźemem i po godzinie cukier 111 a po 1,5 godziny 84 czyli ładnie spada :)

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 23.10.12 12:47</span>
    A czy cukrzyca może się cofnąć w czasie ciąży albo można mieć tylko chwilowe zaburzenie ? bo od tygodnia moje cukry są super chociaż wcześniej tak jak pisałam też były nie najgorsze i na śniadanie z ciekawości zjadłam 3 kanapki z białego pieczywo z Nutellą + kakao i cukier po godzinie to 96 .
    •  
      CommentAuthorVsti
    • CommentTimeOct 23rd 2012
     permalink
    Mi tez tak badali cukier w szpitalu w celu zrobienia profilu dobowego, no i po porodzie tez ten profil mi robiono... mimo, ze cukry wychodzily ok po posilkach to TTG wykazywal cukrzyce pomimo lekko podniesionego wyniku po 2h. Na poczatku cukry po jedzeniu byly ok, ale im ciaza byla starsza tym bardziej wyniki skakaly.

Treść doklejona: 23.10.12 13:18
    olcia a Ty badasz cukier po 1h, a nie po 2h?
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
    • CommentTimeOct 23rd 2012
     permalink
    Vsti: olcia a Ty badasz cukier po 1h, a nie po 2h?

przy cukrzyce ciazowej cukier bada sie po 1h
    --
  6.  permalink
    Tak ja badam po godzinie i dla sprawdzenia zbadałam po półtora godzina i opadają dalej nie podnoszą się po czasie :)) Będę miała je pod kontrolą ale w końcu mogę w miare normalnie jeść :))))
    •  
      CommentAuthoremmsik
    • CommentTimeOct 25th 2012 zmieniony
     permalink
    Cześć :-) Czy są tu jakieś dziewczyny z wawy lub okolic? Szukam namiarów na dobrą poradnię diabetologiczną...
    •  
      CommentAuthoryolka32
    • CommentTimeOct 25th 2012
     permalink
    czesc dziewczyny mam pytanie odnosnie cukrzycy.. zastanawiam sie czy poleciec jutro zrobic badanie z glukoza (75), jestem ostatni dzien w Pl, jutro wracam juz do Irlandii i boje sie troche ta
    kwestie zostawic az do 25-27 tc (jestem dopiero w 9tyg). Moja mama jest cukrzykiem, podczas urlopu w Pl codziennie mierze sobie cukier i codziennie na czczo i mam codziennie po 100- 110 to baiirdzo duzo ba czczo prawda?

Dwie godziny po posilku tez sobie mierzylam k cukier dlugo utrzymuje sie wysoki..

W Irl bardzo ignoruja ta kwestie nikt na badanua szybciej mnue wysle tylko dlatego ze mam
    podejrzenia cukrzycy u siebie i do tego cukrzykow u siebie..
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
    • CommentTimeOct 25th 2012
     permalink
    jeśli masz mamę cukrzyka to jesteś w grupie ryzyka....co prawda to wczesna ciąża, ale możesz zrobić teraz....jeśli wszystko będzie w porządku to i tak bym powtórzyła w okolicy 20tc
    --
    •  
      CommentAuthorCaris
    • CommentTimeOct 25th 2012 zmieniony
     permalink
    Chyba bym się zbadała teraz... Niczym nie ryzykujesz, a jeśli coś miałoby być nie tak, to po prostu wprowadzisz dietę i ze spokojnym sumieniem polecisz do Irlandii... :wink:
    Na czczo w ciąży normą jest 60-90. Nie wiem, czy we wczesnej ciąży te normy są takie same, czy inne...
    Aha! Po porodzie, w szpitalu, powiedziano mi, że najważniejsze są cukry na czczo właśnie...
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
    • CommentTimeOct 26th 2012
     permalink
    Olenkaka: Aha! Po porodzie, w szpitalu, powiedziano mi, że najważniejsze są cukry na czczo właśnie...

a dlaczego...wydaje mi się, że nie ma co tak uogólniać i każdy przypadek jest inny. Ja na przykład nigdy nie miałam problemów z porannymi cukrami w ciąży więc i po porodzie też....problem był z tymi po większych posiłkach i na te musiałam zwrócić uwagę po porodzie.
    --
    •  
      CommentAuthorPajacynka
     permalink
    A ja jutro rano jadę na badanie krzywej cukrowej, miałam zrobić 6 tygodni po porodzie. Już cierpnę na samą myśl :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    a no fakt kasiek :) Chyba odmozdzenie ciazowe u mnie nadal trwa :D
    --
    •  
      CommentAuthoremmsik
     permalink
    Olenkaka, te cukry na czczo w jakim sensie najważniejsze? W kwestii diagnozy? Ja zawsze na czczo miałam i mam wzorowy... a potem skakał jak szalony.
    hmm, nie ma żadnej z okolic wawy...? :(
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeOct 27th 2012
     permalink
    21olcia1990: Olenkaka, te cukry na czczo w jakim sensie najważniejsze? W kwestii diagnozy? Ja zawsze na czczo miałam i mam wzorowy... a potem skakał jak szalony.

Miałam dokładnie tak samo... I to jest rownie nieprawidłowe jak złe cukry na czczo... A nawet mysle, że bardziej nienezpieczne, bo o ile cukry na czczo daja lekarzowi sygnał by szybciej zrobić badanie glukozą, to te dobre usypiaja uwagę lekarzy i mamy badanie na obciążenie robione standardowo w okolicach 25-30 tydzień ciąży, Nic prędzej....
    --
    •  
      CommentAuthorPajacynka
    • CommentTimeOct 27th 2012 zmieniony
     permalink
    Nie mam cukrzycy, po 2h cukier wyszedł 92 :bigsmile: :cheer:
    Ja tez na czczo miałam dobre cukry, a potem hulały :confused:
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    Pajacynka: Nie mam cukrzycy, po 2h cukier wyszedł 92

super !!! gratulacje - ja sama wiem jak to cieszy :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorCaris
     permalink
    Hej,
    Mówili, że trzeba czasem mierzyć cukry po porodzie i te na czczo, gdy są zbyt wysokie, to świadczą o źle wyrównanej cukrzycy (tak jak badanie hemoglobiny glikowanej). Coś takiego, mogę się mylić... Ale to chyba mówili już o sytuacji po porodzie, bo już po ciąży było...
    --
    •  
      CommentAuthoremmsik
    • CommentTimeOct 29th 2012
     permalink
    Ciekawa jestem czy po porodzie badanie glikemii można zastąpić pomiarem hemoglobiny glikowanej...? To drugie badanie wydaje mi się całkiem sensowne (o ile dobrze zrozumiałam jego sens;-)), żeby nie powiedzieć sensowniejsze od jednorazowego picia flaszki z tym słodkim ustrojstwem...
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    emmsik: Ciekawa jestem czy po porodzie badanie glikemii można zastąpić pomiarem hemoglobiny glikowanej...? To drugie badanie wydaje mi się całkiem sensowne (o ile dobrze zrozumiałam jego sens;-)), żeby nie powiedzieć sensowniejsze od jednorazowego picia flaszki z tym słodkim ustrojstwem...

Też by mi się to podobało!
    bardzo dobry pomysł:devil:
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    ja miałam badane jedno i drugie i według mojej pani doktor dopiero to plus jeszcze peptyd C daje pełny obraz czy cukrzyca się cofnęła czy są jakieś problemy jeszcze
    --
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    A jakie są normy tego peptydu c? Mam w pn morfologię zrobic, to może i to zbadam, bo męczą mnie zasłabnięcia... czy hipoglikemia nie zafałszuje wyniku peptydu c? Bo jednak na hemoglobine glikowana ma duzy wpływ, bo to jakby średnia cukrów...
    --
    • CommentAuthorgosica230
    • CommentTimeNov 7th 2012
     permalink
    witam
    mam ogromną prośbę do dziewczyn, które biorą insulinę; dzisiaj byłam na wizycie w poradni i dostałam insuline na noc- 4 jdn. Pani polożna po krótce wyjaśniła mi co i jak ale i tak już połowy nie pamiętam bo byłam zestresowana. Niby pierwszy zastrzyk już jest za mną ale nie wiem czy prawidłowo go zaaplikowałam. więc tak: pod jakim kątem robicie ten zastrzyk i czy z fałdem czy bez i z jaką siłą, czy cała igła ma wejść w skórę? nie wiem czy dobrze wbiłam bo myślałam,że będzie boleć a tu prawie nic.
    czy zostawiacie igłę nabitą w penie i czy zabezpieczacie ją dwiema nakrętkami? (w instrukcji jest by wymieniać za kazdym razem ale położna mówiła,że nie trzeba)wiem,że to bardzo głupie pytania ale jestem oszołomiona, kolejną wizytę mam za tydz i chciałabym wiedzieć,że wszystko jest ok.
    proszę o pomoc, z góry dziękuje
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
    • CommentTimeNov 8th 2012
     permalink
    po kolei - ja igłę wbijałam pod kątem prosty i nie robiłam żadnych fałdek (a tą insulinę masz w udo czy gdzie ??). Cała igła powinna wejść w skórę....z jaką siłą - no tak, żeby weszło i żeby nie bolało - bo raczej nie powinno boleć tak jak pisałaś. Ja zostawiałam igłę w penie i zakręcałam zakrętkę. No i nie wymieniałam tych igieł za każdym razem - jedna igła to koszt między 0.35 - 0.50 gr więc jak robiłam sobie w pierwszej ciąży 4 zastrzyki na dobę (w drugiej ciąży 3 na dobę) to bym z torbami poszła - 2zł na dzień na same igły !!!!! Wymieniałam po około kilkunastu zastrzykach jak czułam, że igła się robi tępa i wkłucie zaczyna mnie boleć.

Coś jeszcze ??

Aha - i nie ma głupich pytań !!!!
    --
    • CommentAuthorgosica230
    • CommentTimeNov 9th 2012
     permalink
    kasiek -strasznie Ci dziękuje za odpowiedź, bo przyznam,że jak na razie to spędza mi to sen z powiek. jestem po drugim zastrzyku i wczoraj wydaję mi się,że zrobiłam to bardziej umiejętnie . tylko,że zrobiłam to pod kątem 45 st i z fałdką.
    Zaczynam się jeszcze bardziej stresować bo zauważyłam, że insulina pogarsza moj poziom po pierwszym śniadaniu, przedstawia się to tak;
    w nocy ok 3.00- 99 (nic się nie zmieniło)
    8 rano - 93 (spadło o kilka jedn)
    po śniad- 125 i tu szok bo najwyższy miałam 115 i czy to możliwe ,że to przez insulinę? jadam to samo.

kolejne spostrzeżenie to takie,że w nocy robie się głodna aż mnie w brzuchu kręci i boję się,że będę mieć w moczu ketony.
    czy insulina powinna działać od razu z pierwszym dniem czy po kilku dniach się bardziej unormuje?
    mam niby przez tydz się poobserwować i przyjechać aha i ewentualnie sam przejść z 4 jedn do 6 jedn i nie wiem co tu począć, poobserwawać jeszcze 2 dni i przejść na 6 jedn no bo none pomiary nie zmniejszyły mi się ale nie wiem co bedzie znowu po śniadaniu.
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
    • CommentTimeNov 9th 2012 zmieniony
     permalink
    Gosiu - insulina powinna zacząć działać od razu i ona raczej nie powinna powodować podwyższenia poziomu cukru po śniadaniu , bo ona ma za zadanie ten cukier obniżać. Ty masz nocną więc ona działa powoli, przez całą noc i pewnie dostałaś ją bo masz za wysokie cukry na czczo (insulina dzienna jest zupełnie inna, ma za zadanie zadziałać szybko). Jeśli w tej chwili masz po insulinie rano na czczo cukier powyżej 90 to powinnaś zwiększyć jeszcze jednostki tak, żeby cukier było max 90. Generalnie ja miałam takie zalecenia, że jeśli cukier jest przekroczony o 1-10 jednostek to mam zwiększyć dawkę insuliny i 1 jednostkę a jeśli jest przekroczony o więcej niż 10 to zwiększać od razu dawkę insuliny o 2 jednostki....i zwiększać dawkę do momentu aż cukier będzie w normie. Więc ja na Twoim miejscu już zwiększyłabym dawkę na noc.
    Możliwe, że po prostu cukier po posiłkach też będzie teraz szalał, ale ma to związek z tym, że ciąża jest coraz to bardziej zaawansowana....i może będzie konieczna też dzienna insulina przed posiłkiem. Ale to już Twój lekarz powinien podjąc taką decyzję. Obserwuj, zapisuj wyniki i ewentualnie idź na kontrolę.

Aha - i nie bój się tej insuliny i zwiększania dawek bo te kilka jednostek to na prawdę jest baaardzo malutko.
    A w ogóle - jaką masz tą insulinę ??
    --
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    A ja wbijałam pod katem 45 st bo tak mi kazano... Igły zmieniałam co rusz, bo.... tchórz jestem i wydawało mi się, po kilku wkłuciach, że mnie boli ;)... A co ja sie igieł naszukałam.... Bo koniecznie chciałam te najcieńsze.... Specjalnie w Bydgoszczy szukałm i nie dostałam, a w mojej pipidówie i owszem ;)...

Gosia ja brałam insuliny blisko 100 jednostek, tak więc Twoje 4 to pikus ;)
    --
    • CommentAuthorgosica230
     permalink
    Monia502 tak wiem, że mało jednostek ale mnie przeraża sam fakt wbicie igły no i teraz to taka nowość dlatego mnie to stresuje. A któraś z Was dziewczynki bierze insulinę tylko na noc?
    jeśli tak to jak u Was było z tym na początku, od razu wam pomogło zmniejszyć poziom czy było dużo kombinacji?

Treść doklejona: 09.11.12 19:42
    Kasiek ale właśnie do tej pory cukry po sniadaniu były ok,dopóki insuliny nie było więc myślę że to jest z tym związane. Biorę Insulatard. a co z tym uczuciem głodu w nocy- ma to jakiś związek?
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    Gosica, wiem co czujesz, bo przezywałam to samo tylko że ze zdwojona siłą, bo ja od razu kłucia 3 razy dziennie, a potem cztery.... A miałam to samo!!! Strach przed igłą... Juz glukometr był dla mnie straszny.. A jak doszły insuliny to juz glukometr polubiłam, bo strzykawy były groźniejsze.... ;).... Ja zaczynałam od tych dziennych insulin, pod koniec doszła na noc, ale ja do konca ciąży miałam cukier poza normą.... No przesadziłam, bo przed porodem nawet udało się odstawic insulinę.... Tez miałam takie odczucia, że insulina mi popsuła jeszcze bardziej cukier... Podobno źle rozłozona w czasie może powodowac takie psucie... Byc może że powinnaś barać np. rano, albo przed kolacją.... Mi potem porozkładali i było o niebo lepiej...
    --
    • CommentAuthorgosica230
     permalink
    właśnie glukometr nie był mi straszny ale te peny makabra...
    wiem,że nie mam na razie źle bo tylko jeden raz i oby. Cukry po posiłkowe w ogóle mi nie przekraczały tylko w nocy ok 100 i rano też tak. dlatego mam ją brać 0 22 godz. po kolacji i przed insuliną też cukier ok ale w nocy bez zmian z insuliną. wiem ,że na razie nic nie wiem ;-)
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    To jestes odważniejsza ode mnie.... Jak dostałam glukometr to szłam ze łzami w oczach... A jak dostałam pen, to omal zawału dostałam... Ale cały czas sobie mówiłam "Cicho babo, poród masz przezyc, a Ty sie igiełki boisz" :P... A dodam, że pozwolono mi kłuc jedynie ramiona.... 4 kłucia dziennie przez tyle tygodni, a ramionek to ja nie mam zbyt dużych ;).... Pod koniec miałam taaaakie siniaki, że co niektórzy myśleli, że mnie chłopina w domu bije ;)
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    ja nocną insulinę dawałam w udo.....

ja bym próbowała w poniedziałek się skonsultować z jakimś diabetologiem jeśli faktycznie te cukry będą ci szaleć rano....tylko najpierw zwiększyłabym odrobinkę dawkę.

No i Gosiu - pamiętaj, że wcale nie jest powiedziane, że skoro do tej pory cukier po śniadaniu było ok po określonym posiłku to za np za tydzień czy dwa nie może się to zmienić. Dziecko rośnie, coraz bardziej uciska nam na narządy i trzustka może pracować coraz to gorzej....a to, że akurat zbiegło się to z momentem podania insuliny - to może być przypadek. Mi po insulinie od razu zaczynały cukry wracać do normy.
    --
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    _kasiek_: Mi po insulinie od razu zaczynały cukry wracać do normy.

Szczęsciara ;)
    --
    • CommentAuthorgosica230
    • CommentTimeNov 10th 2012
     permalink
    Monia502 mi położna powiedziała,że w udo i tak chyba wolę.
    Kasiek- ja wiem,że poziomy cukru się zmieniać wraz z etapem ciąży, już miałam cukrzyce w poprzedniej i mimo że poziomy były o wiele wyższe to obyło się bez insuliny dlatego myślałam że teraz też mi się uda przejść bez a tu psikus...

wczoraj zwiększyłam z 4 na 6 jedn i właściwie 3.30 i 8 rano bez zmian a zaraz zobaczę jak po śniadaniu. Jeśli rzeczywiście będzie ponad to muszę jechać do poradni ;-( . tylko kurczę męczy mnie teraz to,że tak często bo muszę swojego dzieciaczka sprzedawać a nie lubię tego nadużywać.
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    gosica230: już miałam cukrzyce w poprzedniej i mimo że poziomy były o wiele wyższe to obyło się bez insuliny dlatego myślałam że teraz też mi się uda przejść bez a tu psikus...

a to dziwne...chodziłaś do tego samego diabetologa ?
    --
    • CommentAuthorgosica230
     permalink
    dokładnie do tego samego to jest lekarz z kliniki-patologia ciąży. zwróciłam mu uwagę,że w poprzedniej miałam dużo wyższy na czczo (115-120) i było bez. a on wyciągnął przepisy z 2012 i są 90-95 i dlatego tylko śmiać mi się chce bo już kilka wizyt miałam mniej więcej 95-102 i nie dał a przecież to jest 2012:wink:
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    ale że niby jakie są przepisy na 2012 rok....bo nie rozumiem :wink: ja 3 lata temu miałam zaledwie kilka razy cukier na czczo w granicach 92-95 i dostałam na noc insulinę.....ale co lekarz to inne metody, inne normy sobie przyjmują :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    Dziwne, bo i ja dostałam insulinę na noc jak mój cukier na czczo był lekko powyżej normy... 115 i 120 to jak na czczo duzo za dużo wg mojej diabetolog... Tak jak już tu kiedys pisałam mam wrażenie, że diabetolodzy na nas eksperymentują, ucza się i może kiedys wymysla konkretną drogę leczenia ciężarnych z cukrzycą, bo póki co to co lekarz to inny pomysł... Ale, żeby te pomysły różniły się nieznacznie, a one są kolosalnie różne...
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
    • CommentTimeNov 13th 2012
     permalink
    Robię jutro test obciążenia glukozą- niby złudzeń nie mam, ale gdzieś tli się nadzieja, że tym razem cukrzyca mnie nie dopadnie :neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    Suhi, trzymam kciuki ;) Może cud będzie???? Koleżanka moja w drugiej ciąży nie miała cukrzycy ;)
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    Monia502: Koleżanka moja w drugiej ciąży nie miała cukrzycy ;)

Wlałaś na mnie kubeł nadziei:bigsmile:Myślałam, że, skoro w pierwsze miałam, w drugiej też musi mnie to spotkać.
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    kciuki, abyś słodycz tylko w charakterze miała :tooth::thumbup:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.