Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeNov 21st 2012
     permalink
    Kiedy wiekszosc spotykala sie ze znajomymi, robila obiady, zakupy, prala ubranka ja rzygalam, przez co nabawilam sie nerwicy lękowej

Strasznie Ci współczuję, bo wiem jak nieprzyjemna jest ta nerwica lękowa... Ja miałam depresję z napadami lękowymi...

A powiem Ci, że ja nie rzygałam, choc miałam mega nudności, az leżałam plackiem (juz chyba wolałabym sie wyrzygać...., ale nie szło), ale za to całą ciążę mialam zagrozona i też wiele "atrakcji" mnie ominęło.... Przeleżałam większą częśc ciąży...., a jezcze ta cukrzyca doszła... Także łączę się w bólu....

Ale jednak kurdę namawiam na badanie ;), choc pewnie mnie znienawidzisz :)... A może nie zwrócisz tej glukozy... Zobaczymy co powie diabetolog. daj znać... A kiedy idziesz?
    --
  1.  permalink
    Monia - wiec sama rozumiesz jak to mialas - choc ja staram sie jak mam lepsze momenty nie dawać tej nerwicy: duzo spaceruje, tez chodze po sklepach, rozmawiam z ludzmi, chodze do kina, uprawiam joge, wiem ze po prostu nie moge inaczej w ciazy sie wygrzebac. Ale mysle tez ze moja nerwica jest sytuacyjna bo po prostu sie nacierpialam i tez wlasnie mialam cos takiego ze nie rzygalam tylko tak ciagnelo na wymioty i mialam odruchy wymiotne co chwila - totalna utrata kontroli nad tym co sie dzieje.
    z diabetologiem juz rozmawialam i powiedzial, że jak mam dobre cukry to zeby sie wstrzymac z tym badaniem. Na co ja powiedzialam ze wynik po podaniu 75g glukozy moze byc inny. Na co on, że owszem moze, ale poniewaz ja mam cukry 95 to nawet jesli bedzie o 15 wyzszy to nadal jest norma, co innego jakby glukometrem wyszlo na pograniczu cukrzycy. No i teraz czekam na wizyte okresowa u profesora prowadzacego, ktora mam w grudniu i zobaczymy czy sie zgodzi z diabetologiem.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    MilagrosCud ja dzisiaj o dziwo przeszłam przez to badanie bo miałam wsparcie ze strony męża i mogłam wpuścić cytrynę do tego obrzydliwego koktajlu.Jeżeli ty masz cały czas te mdłości to jak się zdecydujesz iść na to badanie to zrób to samo co ja wpuść cytrynę i wypij , a jak zacznie ci się robić nie dobrze to pij wodę , ja wypiłam 3 małe butelki i świństwo dobrze się wchłonęło.

Treść doklejona: 21.11.12 21:17
    Aha i radzę siedzieć na tyłku w jednym miejscu przez dwie godziny po wypiciu bo jak się wstaje to zwrot świństwa gwarantowany a do tego strasznie słabo się robi.
    --
    •  
      CommentAuthorAddictive
     permalink
    Milagros - ja ci pisałam o tym, że glukometrem mialam robiony pomiar w tym samym czasie co pielęgniarki pobieraly mi krew na ten test. Czyli i na czczo i po 2 godzinach od podania glukozy zrobiono mi test glukometrem i ten wynik wlasnie róznil się od wyniku z krwi żylnej.
    Nie mówiłam o badaniu glukometrem w zwykły dzien w domu. :)
    :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    Anula85: Aha i radzę siedzieć na tyłku w jednym miejscu przez dwie godziny po wypiciu bo jak się wstaje to zwrot świństwa gwarantowany a do tego strasznie słabo się robi.

Anula, ale nie u każdego, więc nie generalizuj :wink:
    --
  2.  permalink
    Addictive: Milagros - ja ci pisałam o tym, że glukometrem mialam robiony pomiar w tym samym czasie co pielęgniarki pobieraly mi krew na ten test. Czyli i na czczo i po 2 godzinach od podania glukozy zrobiono mi test glukometrem i ten wynik wlasnie róznil się od wyniku z krwi żylnej.

no ja tez pisalam ze moze sie roznic ale nie o 50 tylko o 15 jednostek co najwyzej

Treść doklejona: 21.11.12 21:40
    zreszta z medycznego punktu widzenia bardziej miarodajne są regularne pomiary cukru wykonywane codziennie a nie jednorazowe badanie - co uslyszalam od lekarza
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    no ja tez pisalam ze moze sie roznic ale nie o 50 tylko o 15 jednostek co najwyzej

Właśnie, że ja miałam nawet powyżej tych 50 różnicę... Także juz zaczełam wątpic w miarodajnośc glukometrów... Nawet juz trzy wypróbowałam i każdy z nich pokazuje inny cukier... Dlatego najbardziej ufam tym pomiarom z żyły jednak...

No, ale wiesz, taka nerwica tez nie jest zdrowa dla dzidzi, więc jesli diabetolog tak kieruje jak kieruje to znaczy, że tak ma być... Ja wiem jakie to emocje przy napadzie lękowym, więc nie wiem czy przypadkiem cukrzyca nie byłaby mniej groźna od napadu lęku.... No chyba, że nabierzesz odwagi i das radę ;)
    --
  3.  permalink
    Monia502: No, ale wiesz, taka nerwica tez nie jest zdrowa dla dzidzi, więc jesli diabetolog tak kieruje jak kieruje to znaczy, że tak ma być... Ja wiem jakie to emocje przy napadzie lękowym, więc nie wiem czy przypadkiem cukrzyca nie byłaby mniej groźna od napadu lęku.... No chyba, że nabierzesz odwagi i das radę ;)

jak czytam o tym badaniu to mam scisk w gardle i dyskomfort w zoladku. Praktycznie ani jednej opinii ze badanie sie przechodzi gladko i ze jest fajnie. Jeszcze siedziec 2h przy obcych ludziach i walczyc z mdlosciami...Tak jak mowisz ja rowniez mam takie przemyslenia - ze to nerwica moze naprawde zaszkodzic temu dziecku...Mysle ze dalabym rade - jak wiekszosc tylko jakim kosztem i emocjami?

Treść doklejona: 21.11.12 21:53
    jak ja bym miala nawet 50 roznicy to nadal norma w ciazy.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    jak czytam o tym badaniu to mam scisk w gardle i dyskomfort w zoladku. Praktycznie ani jednej opinii ze badanie sie przechodzi gladko i ze jest fajnie

Cos Ty ja znam dziewczynę, która zrobiła test na glukozę i jak oddała krew po tych 2h to jeszcze poszła na pączka... ;)

A i ja nie narzekam... Fakt, że mi robili w szpitalu jak na podtrzymaniu leżałam, więc cały test przegniłam w łóżku... W pewnym momencie (po około godzinie) zrobiło mi się słabo (było to wynikiem jak się okazało cukrzycy), ale nie wymiotowałam... Nawet mnie nie mdliło... Odbijało mi się troszkę... Ale przyznam szczerze, że potem po tej godzince zasnęłam na druga godzinkę ;), tak więc równiez na ten test nie narzekam. Dla mnie najgorsze było wypicie tej glukozy, bo mi śmierdziała... Ale starałam się nie wąchać... Wypiłam duszkiem i po kłopocie ;)... Dołozyłam sobie pół cytryny oczywiście. W smaku przypominało mi herbatę z dużą ilością miodu i cytryny. Tylko ten zapach....

W ogóle ja byłam święcie przekonana, że wynik wyjdzie dobrze, bo u mnie nikt cukrzycy nie miał. Ja nigdy nie przepadałam za słodkim, więc sporadycznie jadłam... Dopiero jak mi w moczu cukier wyszedł to zaczęłam sie "martwić"...
    --
  4.  permalink
    generalnie gadalam z diabetololgiem jeszcze o tym ze jak sie przegryza cytryną ten napój to oczywiste ze wychodzi wiecej bo dodatkowo wpuszcza sie cukier do cukru

Treść doklejona: 21.11.12 22:04
    mnie tez w moczu wyszedl ale we krwi juz nie wiec lekarz powiedzial ze ok
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    No właśnie dlatego potem diabetolog zleca dietę z wyznaczona liczba WW i jak cukry są w normie to tylko dieta, a jak nie to insulina...
    Ale ogólnie jak ktos nie ma cukrzycy to i z ta cytryna wynik będzie dobry... Moje koleżanki tez dodały, a wyniki idelane pomimo cytryny... Tylko ja miałam wysoki cukier...
    --
  5.  permalink
    ja mam np mdlosci po cytrynie - nie przepadalam przed ciaza za herbatą z cytryną bo robilo mi sie byle jak wiec u mnie nie wiem czy to dobry pomysl z ta cytryna w glukozie
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    Mi na czczo zawsze cukier wychodził idealny...
    Więc nie spieszono się z testem na obciążenie, dopiero ten cukier w moczu przyspieszył "akcję" i znowu cukier na czczo 73, ale po obciążęniu 163 wyszedł... I tak całą ciążę praktycznie... na czczo w normie, ale po posiłkach powyżej normy. Doszła insulina... I dzis tez mam tak, że zwykle cukier na czczo mam OK, ale juz mi sie cos rozkręca, bo czasami przekraczam... A juz jestem rok po porodzie...

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 21.11.12 22:09</span>
    Jak nie lubisz cytryny to może lepiej bez ;)... No na razie sie nie stresuj... Zobaczysz co powie diabetolog... Choc ten cukier w moczu juz by mnie niepokoił.... Ale wiesz, ja mam złe doświadczenia hihihi ;)
    --
  6.  permalink
    ojciec - lekarz stwierdzil ze jak mi wódka przed ciaza wchodzila to tymbardziej taka slodkosc:-):devil:

Treść doklejona: 21.11.12 22:11
    Monia 163 to stan przedcukrzycowy, juz pytalam ze cukrzyca jest od 200
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    O, mój ojciec tez jest lekarzem ;)
    --
  7.  permalink
    Monia502: O, mój ojciec tez jest lekarzem ;)

mają z nami przefikane:-)
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    No u mnie wyszło 163 i tez myslałam, że to jakas lekka cukrzycka i będzie dieta i GIT.... Nawet nie wiesz jak się myliłam. Miałam bardzo sotra cukrzycę... Diabetolog mi wyjasniła, że badanie z obciążeniem nie jest badaniem idealnie miarodajnym, bo wynik nawet cukrzykowi może w danym dniu wyjść dobry, bo akurat trafiło "dobry dzień", albo zdrowemu zły, bo akurat tego dnia ma gorszą formę...

Mi trafiło na fajny dzień najwyraźniej, bo jak sie potem okazało cukry mi na diecie skakały bardzo wysoko... Bywalo powyżej 200... Musze poszukac spis, ale rekord chyba miałam 280, ale dobrze juz nie pamiętam... Po porodzie nawet na czczo cukry masakrycznie wysokie po 300-400.... Tak więc widzisz, u mnie było lichawo... Insuliny około 100 jednostek przyjmowałam
    --
  8.  permalink
    Monia502: Diabetolog mi wyjasniła, że badanie z obciążeniem nie jest badaniem idealnie miarodajnym, bo wynik nawet cukrzykowi może w danym dniu wyjść dobry, bo akurat trafiło "dobry dzień", albo zdrowemu zły, bo akurat tego dnia ma gorszą formę...

no wlasnie dlatego zastosowalam pomiary codzienne glukometrem

u mnie niby sa wskazania do kontroli, bo babcia i dziadek od strony mamy - cukrzycy
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    A jeszcze Ci powiem, że ja idąc Twoim tokiem myslenia, pojechałam z wynikiem do Bydgoszczy, wchodzę do diabetologa z usmiechem na twarzy i mówię, że przysłali mnie tu ze Świecia, ale że nie mam duzo podwyższonego wyniku. A ona spojrzała na te moje 163 i mówi "Nie proszę pani, to jest duzo za wysoki poziom i to jest cukrzyca ciężarnych"... A ja myslałam, że to 163 to taki lajcik, że mnie wysle na jakąś powtórkę badania... A ta mi z grubej rury: dieta, glukometr.... Dla mnie to był szok...

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 21.11.12 22:23</span>

Tylko pamiętaj, że po słodyczach powinnas mierzyc cukier i po godzinie i po dwóch... Po słodkim cukier może podskoczyc z opóźnieniem ;)...
    --
  9.  permalink
    no wynik na pewno nie byl dobry bo norma jest do 140, więc dobrze Cię pokierowała. Z drugiej strony jak patrze na pomiary moich dziadkow ktorzy mimo insuliny maja cukry po 350 to sie dopiero zalamac mozna

Treść doklejona: 21.11.12 22:25
    Monia502: Tylko pamiętaj, że po słodyczach powinnas mierzyc cukier i po godzinie i po dwóch... Po słodkim cukier może podskoczyc z opóźnieniem ;)...

wczoraj specjalnie zeżarłam pol sloika nutelli bo uwielbiam i zrobilam po 2h i wyszedl 96
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    Nooo, jak miałam cukier 300 po porodzie to czułam się tak źle... Poprostu mega senność. jak przysnełam to mnie obudzic nie mogli... Jakbym młotem w łeb dostała... Zaraz jak się tylko ocknęłam zbadałam cukier, a tam 300, nie wiem ile było w najwyższym momencie, czyli gdy spałam.. Podziwiam dziadków, że funkcjinują....

Pamiętam jak leżałam kiedys na internie i przywieźli chłopaka z cukrem 700, też spał jak suseł ;). Nie mogli człowieka obudzić, leżał w oszklonym pokoju pod ciągłą obserwacją...

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 21.11.12 22:29</span>
    wczoraj specjalnie zeżarłam pol sloika nutelli bo uwielbiam i zrobilam po 2h i wyszedl 96

a po godzinie?
    --
  10.  permalink
    Monia502: a po godzinie?

nie mierzylam, ale dzien wczesniej po godzinie zmierzylam po cieście czekoladowym i tez w normie - 98

ale ten cukier 700 to jakis horror to chyba stan agonalny...
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    ale ten cukier 700 to jakis horror to chyba stan agonalny...

Gdzieee tam, leżałam ze staruszkami co miały jeszcze wyższy ;)... Ale wtedy lekarze latali jak w ulęgałakach przy nich, żeby zbic... I powiem Ci, że ten młody chłopak z tym 700 był w gorszym stanie niz te babcie co cukier był jeszcze wyższy... Dokładnie nie pamiętam ile, ale wiem, że byłam w szoku, że cukier może do takich "rozmiarów" skoczyć...
    --
  11.  permalink
    pewnie po prostu spali i czekali az im zbija ten cukier..ale hardcore niezly, az musze ojca zapytac do jakich rozmiarow moze cukier dojsc i sie nie umiera
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthoreveke
    • CommentTimeNov 26th 2012
     permalink
    dziewczyny ja mam takie szybkie pytanie czy przy cukrzycy ciążowej zalecona jest "tylko" dieta odpowiednia czy bierze się również jakieś leki?

powtarzam jutro badanie moczu jak mi nadal wyjdą ketony to ja już idę na test obciążenia glukozą...
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeNov 26th 2012 zmieniony
     permalink
    Eveke, jak jest stwierdzona cukrzyca ciażowa, to zaczynamy od diety niskoweglowodanowej - cukrzycowej oraz mierzymy na czczo i po posiłkach cukier glukometrem. Jeżeli pomimo trzymania odpowiedniej diety nie uda nam się utrzymać cukru w ryzach - tzn wartości sa wyższe niz górna granica (120) to lekarz może zarzadzić insulinę , którą sobie same aplikujemy wg jego zaleceń - bo nie musi to być do każdego posiłku, tylko tam gdzie te cukry sa niepokorne :wink:
    A co do ketonów to pamietaj, ze one absolutnie nie musza być wyznacznikiem czy cukrzyca jest czy nie - powody wystepowania ketonów w moczu to:
    1. zbyt uboga dieta - czyli generalnie za mało jesz
    2. dieta zbyt uboga w węglowodany (nawet te dobre) - czyli trzeba zwiekszyć ich ilosć
    3. zbyt długa przerwa od ostatniego posiłku (kolacji) do rana czyli momentu mierzenia ciał ketonowych - wystarczy przesunac kolacje, bądź dodać posiłek przed snem.

Ketony to jest produkt uboczny rozkładu tkanek tłuszczowych - czyli najczęściej występuja podczas chudniecia, które w ciaży jest niewskazane - a ketony to aceton, więc w ciąży nie powinny występować, gdyż to swiadczy o tym, ze obrazowo mówiąć, nasz dzidziuś kąpie się w wodach płodowych z acetonem...

Ja stosowałam wiele diet odchudzajacych (przed ciażą) niskowęglowodanowych - i wtedy ciała ketonowe zawsze wystepowały w moczu. W ciaży tez sie borykałam z nimi, poneiważ generalnie ze względu na zgage i refluks nie miałam apetytu to jadłam zdecydowanie za mało jak na cieżarną.
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Ulcia dzięki :) oby tak było... ja mam w rodzinie cukrzycę czyli jakby nie było jakoś tam obciążona jestem...

ale tak sobie myślę, że moje posiłki na pewno pozostawiają wiele do życzenia... a jeszcze do niedawna jednak źle sie czułam i w ogóle jadłam tyle co kot napłakał... na pewno dziś zjem późniejszą kolację i zobaczymy co tam jutro wyjdzie w tym moczu...
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    eveke: dziewczyny ja mam takie szybkie pytanie czy przy cukrzycy ciążowej zalecona jest "tylko" dieta odpowiednia czy bierze się również jakieś leki?

w ciąży nie bierze się leków na cukrzycę, a jeśli dieta nie wystarcza to leczy się ją od razu insuliną !!
    --
    •  
      CommentAuthormonika1046
    • CommentTimeNov 28th 2012
     permalink
    Hej, dziewczyny
    Dziś piłam te wstrętną glukoze
    na czczo mam 80
    norma: 70-105
    cukier po II godz 164
    norma: do 140

jestem w 27t i 5d
    Czy to oznacza, że mam cukrzycę ?
    Z moją lekarką będę się widziała w przyszłym tyg. stąd moje pytanie na tym forum...
    Pozdrawam
    •  
      CommentAuthorCaris
     permalink
    monika1046, niestety na to wygląda... Może do wizyty ogranicz słodycze i produkty na białej mące :wink:
    A ja się muszę pożalić... Całą ciążę dałam radę na diecie cukrzycowej, a teraz na czczo mam cukry rzędu 140-160 :cry: Po posiłku różnie- od 100 do 180...
    Ech... Czekam na wizytę u lekarza :sad:
    --
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    Monika ja miałam dokładnie taki sam wynik ;)... Zdiagnozowano cukrzycę ciążową...

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 28.11.12 18:56</span>
    Olenka, a karmisz piersia jeszcze? Jak tak to mi wtedy cukry bardzo szalały.... Teraz jest lepiej, choc nie idealnie... nadal cukry są poza normą, ale bez przesady....
    --
    •  
      CommentAuthormonika1046
     permalink
    Dzieki, dziewczyny za odpowiedz :)
    •  
      CommentAuthorCaris
     permalink
    Monia, karmię piersią... Czyli jest szansa, że to hormony jeszcze działają? Chciałabym jeszcze trochę pokarmić Ninkę.
    Nieźle się przestraszyłam, jak ostatnio zmierzyłam ten cukier- tyle czasu był ok, a tu masz...
    Dzięki za pocieszenie :wink:
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    ja nie wiem...ja karmię piersią i od porodu cukry i wszystkie badania wyszły mi idealnie :shamed:
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    Wróciłam ze szpitala, w którym robili mi dobowy profil glikemii.
    Wyniki oscylowały między 70 a 90! Jestem w szoku i przeszczęśliwa, że nie muszę jeździć do poradni. Wystarczy dieta i mierzenie poziomu cukru :cheer:
    --
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeNov 28th 2012 zmieniony
     permalink
    ja nie wiem...ja karmię piersią i od porodu cukry i wszystkie badania wyszły mi idealnie

Bo to mogą, a nie muszą działać hormony, tak mi połozna tłumaczyła... Ale fakt, że odkąd nie karmię jest jednak lepiej. tak jak pisałam - nie idealnie, bo raz za wysoko raz za nisko, ale bez jakis sensacji... Jedynie te spadki bywaja dla mnie "mdlejące", ale nie sa to spadki do 40, a do około 55-60... A z wysokościami tez nie ma dramatu, bo do 300 od dawna mi nie wzrosło....

Wyniki oscylowały między 70 a 90! Jestem w szoku i przeszczęśliwa, że nie muszę jeździć do poradni. Wystarczy dieta i mierzenie poziomu cukru

hihihihihih, chciałoby się powiedzieć "a nie mówiłam?" :P Bo tak sobie myslałam, że ta Twoja cukrzyca jakoś specjalnie upierdliwa nie będzie tym razem ;)
    --
    •  
      CommentAuthormonika1046
    • CommentTimeNov 29th 2012
     permalink
    Hej, dziewczyny dzwoniła do mnie moja gin, jutro mam szkolenie w sprawie diety :smile:
    Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za odpowiedź
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    Szkol się, szkol ;)....I witamy w gronie słodkich mamuś;)... Kurdę, a jak ja chodziłam w ciąży i okazało się, że "słodzę" :P to nie miałam tu towarzyszki ;)... Jak się rozwiązałam to się tych słodyczy posypało jak z worka Mikołaja... Pozdrawiam Was ;)
    --
    •  
      CommentAuthor1aleks1
    • CommentTimeNov 29th 2012 zmieniony
     permalink
    Witam dziewczyny u mnie też zdiagnozowali cukrzyce ciążową i dostałam na to Metformin 500. Przed posiłkami i po 2h po posiłku cukier mam dobry jedynie ostatnio znowu na czczo skoczył (od 2 dni) mam powyżej 100
    Jutro mam wizyte w szpitalu więc sie dopytam co dalej ale mam pytanie czy sa tu tez dziewczyny co biorą Metformin 500 i jak to u was wygląda bo ja stosuje dietę cukrzycową mimo ze mi powiedzieli ze na insulino odporność tkankowa która mi zdiagnozowali to juz duzo dieta nie zdziałam nawet nie kazali spisywać co jem ( ja to robię dla siebie) dietę i tabletki stosuje od listopada
    --
    •  
      CommentAuthorszerka
     permalink
    hej, dziewczyny i ja się do Was dołączam, byłam dziś u lekarza i po 2 godz. mam 170 ;/, wizytę w poradni diabetologicznej mam za 2 tyg. Macie moze jakies sprawdzone jadłospisy ? Czy myslicie ze bede raz jeszcze musiala robic to badanie z glukoza ? Dajcie rade z ta dieta, ja boje sie ze bede głodna chodzila ;(
    --
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    Szerka, z dieta to na razie zlikwiduj z diety cukier, resztę powie Ci diabetolog, bo z dieta nie będę się wymądrzać, gdyż ona zalezy głównie od wagi jaka masz i tego ile przytyłaś lub nie... Wtedy lekarz zadecyduje ile posiłków masz jeść i ile wymienników... Na pewno musisz koło 21-szej - 22-giej zjeść posiłek przed snem (np. kromkę chleba razowego lub graham). Jak juz będziecie miały jakąś dietę to mogę Wam przysłać na mail moje jadłospisy.... Może coś Wam ułatwią...
    --
    •  
      CommentAuthormonika1046
     permalink
    Hej, ja dam znać jutro jak się co nie co dowiem.
    Pozdrawiam :smile:
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    szerka: Macie moze jakies sprawdzone jadłospisy ? Czy myslicie ze bede raz jeszcze musiala robic to badanie z glukoza ? Dajcie rade z ta dieta, ja boje sie ze bede głodna chodzila ;(

zaglądnij na 9 stronę tego wątku - tam wrzucałam standardową rozpiskę ile posiłków i ile każdy powinien zawierać WW, oraz jest przykładowy jadłospis. Jak będziesz chciała tabelkę z wskaźnikami ww to jutro wrzucę
    --
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    zaglądnij na 9 stronę tego wątku - tam wrzucałam standardową rozpiskę ile posiłków i ile każdy powinien zawierać WW, oraz jest przykładowy jadłospis. Jak będziesz chciała tabelkę z wskaźnikami ww to jutro wrzucę

Oooo to byłoby dobre... Ja tez mogę swoja tabelę dać, ale musiałabym zeskanować...

Ale ilośc wymienników każdy ma inną nie? Bo, żeby za duzo lub za mało nie było...

Ja na przykład na sniadanie miałam 4 WW, na II sniadanie 2,5 ww, na obiad 6 WW, podwieczorek 2,5 ww, I kolacja 5 WW, II kolacja 2 WW, Posiłek przed snem 2 WW... To po pierwszej wizycie oczywiście, bo potem były modyfikacje i zwiększanie liczby posiłków do 10-ciu...
    A godzinowo było u mnie tak
    śniadanie o 8.00,
    II śniadanie 10.30
    obiad 13.00,
    podwieczorek 15.30,
    kolacja 18.00,
    II kolacja 20.30,
    Przed snem 22.00
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    Monia502: Ale ilośc wymienników każdy ma inną nie? Bo, żeby za duzo lub za mało nie było...

z tego co wiem to przy pierwszej wizycie dają wszystkim tyle samo a potem są modyfikowane w zależności od wyników, kilogramów no i potrzeb - bo jak jesteś głodna to będą dodawać posiłki, bo w ciąży NIE MOŻNA SIĘ GŁODZIĆ !!
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    _kasiek_: zaglądnij na 9 stronę tego wątku - tam wrzucałam standardową rozpiskę ile posiłków i ile każdy powinien zawierać WW, oraz jest przykładowy jadłospis.
    Wow, spojrzałam na to i powiem szczerze, że taki obiad chyba by wystrzelił mi cukier w kosmos- ryż, ziemniaki i gotowane buraki... :shocked::shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    No własnie moja diabetolog, najpierw mnie zważyła, spojrzała, że nie przybrałam na wadze i od tego uzależniła WW juz na pierwszej wizycie... Ojjjj, ja przy mojej diecie nie mogłam byc głodna... hihihihi
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
    • CommentTimeNov 30th 2012
     permalink
    _sushi_: ryż, ziemniaki i gotowane buraki...

ryż ?? po ryżu skakał ci cukier ?? ja się żywiłam głównie tym (oczywiście nie był to biały ryż)....ziemniaków raczej generalnie mało jadam więc i na diecie ich mało jadłam, a buraki - fakt - raczej nie miałam po nich najlepszych cukrów, ale to chyba bardzo indywidualna sprawa
    --
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeNov 30th 2012
     permalink
    Oooo, ja po burakach też miałam złe cukry... Po ryzu z tego co pamiętam bylo dobrze, nawet po białym... Z ziemniakami różnie bywało....
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
    • CommentTimeNov 30th 2012 zmieniony
     permalink
    Sam ryż może nie, ale w połączeniu z ziemniakami i gotowanymi burakami w jednym posiłku to -jak dla mnie- za dużo szczęścia na raz ;-) Nawet bez diety cukrzycowej :-)
    Na marginesie- wiecie, jak wyglądała "dieta cukrzycowa" w szpitalu?:devil: Zupa z lanymi kluskami (białymi jak śnieg), ziemniaki z sosem i gotowana marchewka- tak przedstawiał się obiad jednego dnia:devil:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.