Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthormarcela21
    • CommentTimeDec 18th 2007
     permalink
    :boogie: hejka laski :) jestem tu nowa i jeszcze nie potrafie sie tu odnalezc ale mysle ze wy mi w tym jakos pomozecie ...po przeczytaniu waszych kilku postow mysle ze spotkam tu wiele ciekawych osobek :):cheer: z tym czasem zostawiam moc caluskow i gorace pozdrowki dla wszystkich!!!!!!!!!!:heartbounce:
    •  
      CommentAuthorFiufiu
     permalink
    Witaj Marcela, napisz coś o sobie: starasz się, odkładasz, po prostu osberwujesz? Jak tu trafiłaś?
    --
    •  
      CommentAuthormarcela21
     permalink
    witaj Fiufiu :) znalazlam sie tu przypadkowo ..otoz dostalam meila z linkiem do tej stroni i tak pomyslalam czemu by nie....planowanie dzieciaczka odkladam na drugi plan niestety chociaz nie ukrywam ze bardzo bym chciala je miec ...przeciez to takie slodkie i kochanie ....niestety warunki mi do tego nie pozwalaja ciagle gdzies na wyjezdziejestem nie mam swojego stalego miejsca .....druga moja przeszkoda jest moj partner ktory jeszcze musi do wielu rzeczy dorosnac ....niestety:wink:......mysle ze jak narazie zostane przy obserwacji ....ale na sam poczatek musze sie odnalezc tu ...bo obecnie wydaje mi sie ze panuje tu straszny chaos :bigsmile:...a Ty dlaczego tu jestes ten obrazek ktory widnieje pod Twoim komentarzem oznacza ze jestes w ciazy ??:clap:
    •  
      CommentAuthorFiufiu
     permalink
    Ano, 8. miesiąc wedle liczenia społecznie akceptowanego i 9. wedle medycznego (10 miesięcy po 28 dni każdy) :)

Widzę, że wykres już założyłaś, to dobrze. Chyba nie odblokowałaś jeszcze możliwości pisania komentarzy?
    --
    • CommentAuthorjussi
     permalink
    o matko.. co za portal, nie dość,że płatny, wszystko jest świńsko różowe, a eksperci to jacyś fanatycy z termometrem zamiast komórki w torebce i katolickim zapałem niesienia kaganka... no ale,ale.. mogę mieć niezliczoną ilość wykresów, którymi podzielę się z bogu ducha winnymi przyjaciółkami. Nie lepiej mieć swojego dobrego ginekologa i nie histeryzować na swój temat ???
    •  
      CommentAuthormarcela21
     permalink
    wiec przesylam moc szczerych gratulacji....juz tuz tuz rozwiazanie to takie fajne...az sciska w piersi :) co do odblokowania wpisywania komentarzy zaraz sprobuje to zmienic ....:thumbup:
    • CommentAuthorBasia321
     permalink
    hej! ja też jestem nowa :),mam 25 lat,pochodzę z Katowic, jestem jeszcze panienką ale przymierzam się do zakładania rodziny :), dlatego zainteresował mnie spam na poczcie o2.pl, podobnie jak innych...:). Sam pomysł na stworzenie takiego portalu uważam za genialny :) pod każdym względem.
    pozdrawiam gorąco!
    •  
      CommentAuthorFiufiu
    • CommentTimeDec 18th 2007 zmieniony
     permalink
    jussi: o matko.. co za portal, nie dość,że płatny, wszystko jest świńsko różowe, a eksperci to jacyś fanatycy z termometrem zamiast komórki w torebce i katolickim zapałem niesienia kaganka... no ale,ale.. mogę mieć niezliczoną ilość wykresów, którymi podzielę się z bogu ducha winnymi przyjaciółkami. Nie lepiej mieć swojego dobrego ginekologa i nie histeryzować na swój temat ???

Witaj Jussi, masz możliwość przetestowania portalu bezpłatnie przez miesiąc. Kwestie kolorystyczne są w trakcie obróbki. Uważasz, że autorzy nie powinni być wynagradzani za swoją pracę? Czy widziałaś już, jakie możliwości oferuje aplikacja?

Co do ekspertów to z Twojej wypowiedzi wynika, że zaglądasz tu już od dłuższego czasu i zdążyłaś wyrobić sobie zdanie - cóż, każdy ma swoje.

Portal jest pomyślany dla użytkowniczek, które chcą poznać swoją płodność, niezależnie od wyznania, podejścia do metod obserwacji itp. Spotykają się tu różne osoby i jest fajnie.

A jeśli znasz dobrego ginekologa w swojej okolicy, poleć go tutaj. Wiele "histeryzujących" użytkowniczek będzie Ci wdzięcznych.
    --
    •  
      CommentAuthorCma
     permalink
    ...a Ty jussi skoroś taka spokojna, nierozhsteryzowana i w ogóle samo-sobie-radząca to wytłumacz mi, proszę, co tu robisz? Po co zadałaś sobie w ogóle trud rejestarcji na tych "różowościach", które bądź co bądź kłują w oczy od pierwszego kliknięcia na stronę?... Hm...
    -- "Nie żyje się, nie kocha się, nie umiera się - na próbę" JP II
    •  
      CommentAuthormufka
     permalink
    Hm no widzę, że dyskusja się rozkręca - szkoda, że w takim kierunku, ale jeszcze nie było tak żeby wszystkim dogodzić :shades: Witajcie dziewczyny - widze, że nas "świeżynek" przybywa :) Dziś ma dojśc mój fachowy termometr owu - już nie moge sie doczekać :)
    Pozdrawiam :)
    -- :)
    • CommentAuthorjussi
     permalink
    właśnie po to zadałam sobie ów trud,żeby zobaczyć do jakich skrajności można dojść - to poniekąd ciekawa obserwacja socjologiczno - społeczna.. Eh, oczywiście to tylko moja opinia o tym portalu, dopiero dziś przeanalizowałam wiadomości tu i możliwości "pracy" i takie a nie inne mam zdanie.. Myślę,że do analizy swojego organizmu wystarczy lekarz,jego (a nie ekspertów!) zalecenia, wykonywane okresowo badania i przede wszystkim spokój, a nie wariactwo w temacie badania wszystkiego... Zbiorowa histeria nigdy nie była pozytywnym zjawiskiem. Na pewno nie będę korzystać z cudownych możliwości aplikacji, którymi dysponuje portal, a kwestię płatności uważam za pomysł co najmniej dziwny, za pieniądze wydane na abonamenty można kupić sobie mnóstwo zdrowej żywnośći, albo karnet na siłowni, dzięki którym wasze organizmy zyskają o wiele więcej niż po siedzeniu na tyłkach i wgapianiu się w monitor komputera, czytając coraz to ciekawsze historie przyjaciółek i rady ekspertów przepisane pewnie z książek...
    •  
      CommentAuthormarcela21
     permalink
    Cma.....dobre pytanie :) :clap: tak na marginesie jussi....mysle ze ten portal dotyczy kazdej kobiety nie zaleznie od klutury pochodzenia czy czegokolwiek innegi ..i kazda z nas znajdzie tu cos dla siebie ...i rowniez Ty jussi..:thumbup:
    •  
      CommentAuthorCma
     permalink
    No cóż widzę jussi, że Twoje negatywne nastawienie do tego "miejsca" powoduje, że sama histeryzujesz i reagujesz w sposób conajmniej niespokojny widząc w pisanych komentarzach jedynie tylko takie zachowania.
    Ja jestem tu również nowa, ale jakoś narazie widzę tu kobitki takie co chcą poplotkować po babsku, takie które po prostu mają pytania, a np. mając (jak ja luz w parcy) moga zrobić to w ramach 8-mio godzinnego czasu parcy... lub takie, które będąć "ciężarówami" na ostatnich nogach dzielą się swoimi dobrymi myślami z innymi bo trudno i średnio możliwie jest im wytelepać się z domu...
    Więc zbiorowa histerio, której nie ma, mówimy Ci jednym głosem: NIE!

Pozdrawiam
    ćma
    •  
      CommentAuthormarcela21
     permalink
    jussi...owszem jest racja w tym co mowisz:) i nikt temu nie zaprzecza przynajmniej ja ;) tylko powiem Ci tak ja idac do lekarza po co kolwiek musze placic 3 razy wiecej za kada porade za kazda recepte i za kazde badanie a tu za grosze (bo nie sa to duze pieniazki ) mozna naprawde dowiedziec sie duzo ciekawych rzeczy i nie tylko od ekspertow ale od samych dziewczyn ktore juz maja jakis tam bagaz przezyc za soba ktore z mila checia podziela sie i doradza i wiesz co....mysle ze rada takiej dziewczyny ktora jest starsza i ma juz dosc zycia za soba nie tylko teoretycznego jak ci " eksperci" ale co najwazniejsze praktycznego i za taka rade chyba warto jest wydac te pare zlotowek ;) nikt nikogo nie trzyma tu na sile sa inne portala gdzie nie trzeba placic i rowniez mozna sie fajnie bawic tylkow tedy sa tam ludzie ktorym nie warto chyba az tak zaufac bo pod kilkoma nickami moze sie znajodwac jedna i ta sama osoba ...z/w
    • CommentAuthorjussi
     permalink
    :)
    milego babskiego plotkoania, a ja mowie nie temu portalowi, nie dajcie sciagnac z siebie kasy nie wiadomo za co.. mozecie rozmawiac na kazdym innym, bezplatnym forum:)
    •  
      CommentAuthorDamazy
     permalink
    Jussi, mylisz się. To nie jest ściąganie kasy, to rzeczywisty i racjonalny rozwój aplikacji dla kobiet.
    28dni istnieje od połowy zeszłego roku i wciąż się rozwija. Ten rozwój jest wyłącznie wynikiem wpłat abonamentowych użytkowników.

Czy uważasz, że abonament radiowo-telewizyjny, którego skróceniem optuje nasz rząd jest niepotrzebny?
    Abonament w pewnych miejscach jest jedynym wyjściem. Co to jest 69 zł na rok, więcej pewnie wydajesz na waciki.

Czy czasem twoje krytyczne spojrzenie nie wynika z błędnego pojmowania 28dni. Jesteś tutaj pierwszy dzień, jeśli tak szybko zdążyłaś zrozumieć i ogarnąć aplikację - gratuluję. :)
    •  
      CommentAuthorFiufiu
     permalink
    jussi: mozecie rozmawiac na kazdym innym, bezplatnym forum:)

Rozmawiać: owszem, możemy. Prowadzić wykresów z rozbudowaną możliwością analizy, korzystać z ebooków i porad ekspertów - już nie. Gratuluję Ci, Jussi, szczęścia w wyborze ginekologa. Nie każdy je ma. Miłego plotokowania na innych forach (BTW: to też JEST BEZPŁATNE, płaci się tylko za możliwość korzystania z aplikacji).
    --
    •  
      CommentAuthormufka
     permalink
    Ja nie wiem co jedno drugiemu szkodzi - nalezy chodzić do lekarza, trzeba o siebie dbać (BTW jestem wielką fanką zdrowej żywności, koemstyków bez chemii i zdrowego trybu życia) i w niczym mi to nie przeszkadza obserwować swój organizm, a przy tym wszystkim jestem SPOKOJNA :) tylko ciekawa tego co mi się w środku dzieje i tyle. Nie zawsze musi być albo - albo...a co do kasy, wolna wola nie?
    -- :)
    •  
      CommentAuthorJagodka1
     permalink
    Jussi nie wiem dlaczego tak piszesz ,każda z nas ma swoje poglądy i skoro tutaj jesteśmy,dyskutujemy to znaczy że sie świetnie tu czujemy mierzenie temperatury przynajmniej mi nie sprawia problemu a kwestia płatności to już nasza sprawa,tak się przynajmniej mi wydaje.Miłego dnia Ci życzę:peace:
    --
    •  
      CommentAuthorCma
     permalink
    Niestety Damazy... ale w kwestii placenia za możliwość z korzystania z tego portalu muszę przyznać rację jussi. To jest trochę jak żydowski spisek: żerowanie na ludziach w potrzebie, niejednokrotnie zdesperowanych - trafianie do kobiet, które nie mogą poradzić sobie z "ułomnościami" i brakami (np. bezpłodność) w swojej kobiecości.... wiadomo przecież, że tonący brzytwy sie chwyta... do takich osób w dużej mierze ten portal jest skierowany... Sama nie wim, czy będe korzystać z tego portalu po uplynięciu terminu testowego.. Faktycznie jest wiele for, które są bezplatne.
    •  
      CommentAuthorDamazy
     permalink
    Cma, forum jest bezpłatne, aplikacja jest płatna. Zastanów się raczej ile możesz zaoszczędzić na zdobytych informacjach.
    Kobiety na 28dni przerabiały tak ogromną ilość przypadków (do których masz dostęp), że trudno to ogarnąć. Tak skomasowanej i konkretnej wiedzy nie znajdziesz nigdzie. W całym polskim internecie nie ma aplikacji tak rozbudowanej, tak funkcjonalnej i pomocnej kobiecie jak 28dni.

Oczywiście, zawsze aspekt finansowy jest elementem pierwszorzędnym. Nikt nie lubi wydawać pieniędzy jeśli nie czuje potrzeby.

Cma, przeglądaj wykresy, zobacz jakie kłopoty miały użytkowniczki, przekonasz się jak wytrwały i jak sobie radziły.
    Jest wiele takich przypadków, jak napisałaś wyżej.
    •  
      CommentAuthordariag1988
     permalink
    Witam wszystkie dziewczyny bedace zapisane na tym forum :) pozdrawiam was wszystkie serdecznie :)
    •  
      CommentAuthorpani_wonka
     permalink
    Witam serdecznie wszystkie nowe użytkowniczki:)

Pozwolę sobie nie zgodzić się z wypowiedziami dotyczącymi płatności za możliwość korzystania z aplikacji.
    Forum jest bezpłatne, natomiast aplikacja nie - jak większość programów komputerowych.
    To jest efekt czyjejś pracy, za którą należy się wynagrodzenie. Czy idziecie do lekarza bez pieniędzy? I też oczekujecie, że skoro jesteście chore, to on nie powinien otrzymać wynagrodzenia za poradę, bo "żeruje" na Waszej krzywdzie?
    Bez przesady, zwłaszcza, że - w mojej ocenie - wydatek rzędu 100,00 zł w przeliczeniu na 12 miesięcy to chyba nie jest jakaś horrendalna kwota.

Poza tym, aplikacja nie jest wyłącznie dla kobiet, które mają problemy z płodnością, ale także dla tych, które po prostu się starają o dziecko, albo odkładają na jakiś czas zajście w ciążę, nie stanowi "ostatniej deski ratunku", ale zwykłe narzędzie, pomoc przy realizowaniu takiej decyzji o wykorzystaniu swojej płodności, jaką podjęłyście.

Pozdrawiam :swingin:
    -- "bez pretensji do mądrości, której nie mam, bez odbijania jej na ksero i wpadania w schemat"
    •  
      CommentAuthorJagodka1
     permalink
    Wonka :clap: dobrze powiedziane !!!:thumbup: popieram :peace::peace::kissing:
    I również pozdrawiam!!!
    --
    •  
      CommentAuthorLily
     permalink
    pozdrawiam poznanianki i polecam ginekologa T. Dmochowskiego :bigsmile:
  1.  permalink
    Witam serdecznie.
    Trafiłam tru przez przypadek ale jak już jestem to zostanę (-:
    Mam na imię Ewa i 28 lat(właśnie wczoraj skończyłam) Od roku jestem mamą słodkiego i jednocześnie łobuzierskiego Maksymiliana (-:
    No narazie to chyba wystarczy
    Pozdrawiam serdecznie wszystkich
    -- http://suwaczkowo.pl/png/bd37b889b19337dd5074c37bb73c6256.png
    •  
      CommentAuthorJagodka1
    • CommentTimeDec 19th 2007
     permalink
    Witam Cię bardzo serdecznie oraz Wszystkiego najlepszego Ciżyczę z okazji urodzin :peace::thumbup:
    --
    • CommentAuthordarial2
     permalink
    witam wszystkich! ja tez jestem tutaj nowa:)pozdrawiam :**
    •  
      CommentAuthorFiufiu
     permalink
    Hej Marchewko, wszystkiego naj - choć spóźnione :wink:
    Witaj też Dario!

Napiszcie jeszcze tylko, czy się staracie, odkładacie czy może jeszcze co innego?
    --
    • CommentAuthorkitulec
     permalink
    czes jestem tu nowa :) jestem ciekawa jak wam ta strona pomogla?bo jak narazie sie w niczym nie orientuje.pozdrawiam:shamed:
    •  
      CommentAuthorJagodka1
     permalink
    Witaj Kitulec ja tutaj nie jestem zbyt długo bo dopiero ok 30 dni ale co mogę powiedzieć to ta stronka jest mi bardzo pomocna.A też gdy jestem w dołku to dziewczyny bardzo mi pomagają i podtrzymują na duchu za co im bardzo jestem wdzięczna i dziękuję.
    Pozdrawiam Ciebie oraz inne nowe dziewczyny oraz gorąco polecam tę stronę:thumbup::grouphug:
    --
    • CommentAuthorstrzalik1
     permalink
    Witam wszystkie użytkowniczki:o) Jestem nowa mam na imię Kasia, za sprawą rekomendacji pani_wonki się tu znalazlam- przypadkowo- ale podoba mi się tutaj:bigsmile:
    •  
      CommentAuthoriwin
     permalink
    Witam wszystkich serdecznie. Mam na imię Iwona, mam 29 lat, męża i 4.5 letniego synka. Od roku staramy się o drugiego dzidziusia... i nic ... i dlatego tu trafiłam. I choć zapisałam się dopiero teraz to tak naprawdę śledzę to forum od dawna i czytając Wasze wypowiedzi dużo się dowiedziałam, a teraz będę Was męczyć i męczyć i męczyć pytaniami, aż będziecie błagać.
    :whorship: żebym się wypisała
    Pozdrawiam Was gorąco:swingin:
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeDec 20th 2007
     permalink
    Kitulec, mnie ta strona pomogła prowadzić skuteczne obserwacje.
    --
    •  
      CommentAuthorkachula1
     permalink
    Witaj Iwin i pytaj,poytaj az reka od pisania Cie rozboli hi,hi
    --
    •  
      CommentAuthorLivia
     permalink
    Witam cieplutko w te szare (przynajmniej u mnie) dni.

Mam na imię Kasia, półtora tygodnia temu skończyłam 30 lat, a od sierpnia jestem mężatką.
    W tej chwili chyba mogę zaliczyć siebie do grupy "odkładających", chociaż po przeczytaniu wieeeelu wątków na tym forum poczułam, że już bardzo chciałabym być brzuchata :-) Cóż, zegar biologiczny tyka....

Pozdrawiam wszystkich serdecznie i mam nadzieję, że zawitam tu na dłużej.
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Skutecznego odkładania i owocnych obserwacji.
    --
    •  
      CommentAuthororford
     permalink
    Witam serdecznie Wszystkich!Jestem nowa i od 3 miesiecy staramy sie z mezem o dzidiusia.Mam 26 lat i jednego,pieknego i zdrowego synka(3lataka i 9 miesiecy).Pozdrawiam cieplutko:bigsmile:
    •  
      CommentAuthormadziq
    • CommentTimeDec 21st 2007 zmieniony
     permalink
    Witajcie Dziewczyny, ale nas przybyło:)

Kitulec, mnie ta strona pomaga uporać się z emocjami i chociaż jestem tutaj od 1.5 miesiąca dopiero (Boże, ale szybko zleciało!), to czuje się jakbym była od zawsze :bigsmile:
    Dobrze jest pogadać z innymi Dziewczynami jak się jest w dołku i w ogóle, szczególnie o sprawach o których ludzie z naszego codziennego życia nie maja pojęcia.

Pozdrawiam :swingin:
    --
  2.  permalink
    witam wszystkie przyszłe i aktualne mamy
    w najbliższym czasie rozpocznę starania o swojego pierwszego malucha. w maju tego roku wyszłam za mąż, robiąc sobie prezent na 30 urodziny. miło was wszystkie poznać. zaczytuję się w forumowych wątkach od dwóch dni :tooth: i mam nadzieję zostać tu dłużej.
    •  
      CommentAuthor_zibi_
    • CommentTimeDec 22nd 2007
     permalink
    DLA WSZYSTKICH NOWO PRZYBYŁYCH DO NASZEGO GRONKA SKŁADAM ŻYCZENIA SPOKOJNYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA
    Obraz hostowany przez mFoto.pl
    -- [url=http://www.szipszop.pl][/ur
    •  
      CommentAuthorMonik75
    • CommentTimeDec 26th 2007
     permalink
    Witam się i ja :bigsmile:

Mam na imię Monika i w listopadzie skończyłam 32 lata. Starania zaczęłam we wrześniu tamtego roku. Niestety dwa razy poroniłam. W marcu tego roku miałam operację usunięcia mięśniaków. Obecnie jest już wszystko ok i od listopada (za pozwoleniem ginka) wznowiłam staranka. Nie mogę się doczekać kiedy pod serduszkiem będę nosić nowe życie :bigsmile:
    To 28dni jest rewelacyjne i już się mocno wciągnęłam :bigsmile:

Dla wszystkich wesołych świąt i szczęśliwego nowego roku :bigsmile:
    -- Drugi cykl starań.
    • CommentAuthorkama23
     permalink
    Hej dziewczyny witam serdecznie jestem tu po raz pierwszy i ciesze sie ze jest taka strona bardzo interesujaca!;-) jestem z chłopakiem 5 lat i ostatnio myslelismy o dzieciach, od pół roku biore tabletki anty ''cilest''i mam pytanie jaka przerwa musi byc od tabletek zeby z ciaza było wszystko ok! tyle sie nasłuchałam ze normalnie zgłupiałam! wiec prosze o pomoc! dziekuje;-0 i pozdrawiam
    •  
      CommentAuthoriwin
     permalink
    Witaj Kama. Zaleca się przerwę 3 miesiące. Pozdrawiam http://gify.roziu.pl/images/rsgallery/original/usmiechy_10.GIF
    • CommentAuthornalie
     permalink
    Witam

Dostałam namiary tej stronki od mojej koleżanki. Jestem mężatką od 5 lat, od 3 lat staram się o dzidzi. Mam nadzieję, że kiedyś się doczekam. Za chwilkę będę mieć 3 krzyżyk na karku i troszkę się martwię :cry: . Nie ukrywam, że strasznie mnie to już załamuje. Lekarze twierdzą że będzie dobrze, ale ja tracę już wiarę.
    •  
      CommentAuthorJagodka1
     permalink
    Nalie nie trać nadziei,ja już mam 36 lat 12 lat się staram i jeszcze mam nadzieję ze będę tuliła w ramionach małą kruszynkę.Trzymaj się dziewczyno wiem że to trudne ale głowa do góry:grouphug:
    --
    •  
      CommentAuthorFiufiu
     permalink
    WItajcie nowe użytkowniczki!

Monik75, musi być dobrze, to wspaniale, że po tragicznych doświadczeniach nadal nosisz w sobie taki optymizm. Na 28dni znajdziesz wiele dziewczyn, które przeszły to, co Ty, Powodzenia!

Kama, ja też bym optowała za przynajmniej trzema miesiącami. Powód: stężenie estrogenów we krwi spada podobno powoli i jeśli uda Ci się zajść w ciążę w pierwszym cyklu po odstawieniu, to nie masz gwarancji, że te hormony nie odbiją się jakoś w przyszłości na zdrowiu, głównie reprodukcyjnym, Twojego dziecka.

Nalie, czekamy na Twój wykres, opis i ew. informacje, jakie badania macie już za sobą. Wiekiem się nie martw, w Niemczech i tak należałabyś do matek młodszych :)
    --
    •  
      CommentAuthorejdzej
     permalink
    Czesc,
    ja tu trafilam przez reklame na o2.pl. W pazdzierniku 2008 biore slub i wtedy tez zacznie sie nasze planowanie rodziny. Do tego czasu chcialabym sie troche dowiedziec o swoim ciele. Bo do tej pory bylam dosc malo zorientowana, jedyny moment cylku, ktory zaobserwowalam to okres :P Troche malo, w porownaniu z cala baza wiedzy w tym portalu:) Pozdrawiam:wink:
    • CommentAuthorpaMOTYLEK
     permalink
    Hej dziewczyny jestem nowa mam do was pytanie??
    •  
      CommentAuthorFiufiu
     permalink
    Hej ejdzej, nie martw się, tu prędko się nauczysz obserwacji!

paMOTYLEK, wysiadła mi właśnie szklana kula, czy mogłabyś sprecyzować pytanie? :wink:
    --