Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorwiola22
    • CommentTimeFeb 3rd 2008
     permalink
    Witam wszystkich bardzo serdecznie! jestem tutaj pierwszy raz i jeszcze nie za bardzo wiem co i jak ale mam nadzieje że znajde tutaj info i porady od Was dziewczyny. Mam 22 lata i od ponad roku staramy sie z męzem o dzidziusia ale niestety na swej drodze napotykamy a coraz to większe trudności:cry: Po tym jak zrobiono mi histeroskopie i wyszło na jaw że mam niedrożne jajowody zdecydowaliśmy się na zapłodnienie in vitro. Dzisiaj mija 10 dzień od transferu zarodków, do tego czasu zdążyłam już zrobić 2 testy które niestety byly negatywne:cry: Póki co musze leżec w łóżku jeszcze do 7 lutego i wtedy zrobie test na betaHCG. Mam coraz mniej nadziei :sad: ale staram się jakoś trzymac
  1.  permalink
    wiolu 10dni po transferze to troche za wcześnie na test.
    odczekaj jeszcze ok 4 dni

zapraszam do wątku dla starających sie
    •  
      CommentAuthorMar_chew
    • CommentTimeFeb 5th 2008
     permalink
    witam serdecznie! Może nie do końca nowa, ale pierwszy raz zabieram głos na forum... myślę, że to miejsce jest dobre:) Póki co skutecznie odkładamy decyzje o poczęciu dziecka - ale chyba już tylko do końca tego roku :)
    więc jeszcze raz Witam :)
    •  
      CommentAuthormikafi
     permalink
    Witam Was!!!! jestem na tej stronce od niedawna i starałam się rozgryść powstawanie wykresu co i jak. Mam 27 lat i to już 10miesiąc jak staramy się o naszą kruszynkę. Od tygodnia zażywam lek. na zbicie prolaktyny, która mogła być przyczyną naszych niepowodzeń:sad::sad:
    Teraz spokojnie czekamy na efekty leczenia. Mogę na Was liczyć?? Przyjmiecie mnie:wink::wink: Pozdrowionka
    --
    •  
      CommentAuthorKonwalijka
     permalink
    Z otwartymi ramionami :cheer:
    •  
      CommentAuthorcelica
     permalink
    Witam was serdecznie.Szukam tu nadziei.Mam 26 lat.Rok temu poroniłam w 9tc.Jestem na lekach hormonalnych lecz niestety do dziś nie udaje mi się ponownie zajść w ciążę mam nadzieję że Bóg jeszcze mnie pobłogosławi - wierzę w cuda :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorKonwalijka
     permalink
    Celica, mloda jestes, masz czas (o 4 dlugie lata wiecej ode mnie)! Bedziesz miala gromadke slicznych dzieci :thumbup:
    •  
      CommentAuthoragutek78
    • CommentTimeFeb 5th 2008 zmieniony
     permalink
    Witajcie :)

Też stawiam pierwsze kroki na tym forum, okrutnie mi sie tutaj podoba i chciałabym zagościć na dłużej :smile: O dzidzię zaczęliśmy się starać z mężem od stycznia tego roku, bo z różnych zdrowotnych powodów było to wcześniej niemożliwe (m.in. torbiel na jajniku)

Konwalijko, również dobiegam 30-tki i uważam że to jest znakomity wiek, żeby zostać mądrą, odpowiedzialną mamą :smile:
    Pozdrawiam wszystkich serdecznie :smile:
    •  
      CommentAuthorRocusiowa
    • CommentTimeFeb 6th 2008
     permalink
    Witam wszystkie użytkowniczki :smile: jestem tu od dzisiaj, trafiłam przypadkiem przez google ale fajnie tu macie, szukałam takiego babskiego forum :)
    mam 20 lat i od listopada jestem zaręczona a 25. lipca 2009 roku będzie ślub :heartsabove:
    no i jestem szczęśliwa :jumping:
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Powodzenia w samoobserwacji teoretycznej.
    --
    •  
      CommentAuthorKonwalijka
     permalink
    Agute, Rocusiowa, witajcie i rozgoscie sie :bigsmile:
    • CommentAuthorfiona123
     permalink
    Jestem tu pierwszy raz i czuję się trochę niepewnie:shamed:
  2.  permalink
    Witam dziewczyny!!!hm...robilam sobie test ale niestety nie jestem w ciazy!!!w ktorym dniu cyklu liczac od pierwszego dnia krwawienia sa dni plodne!!!A czy przed okresem sa dni plodne!!!Prosze o pomoc!!!:smile:
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Dori, tu nie miejsce na kalendarzykowe bajania. Przeczytaj ebook o podstawach rozpoznawania płodności, który masz po lewej stronie wykresu. Tam się wszystkiego dowiesz.
    --
    •  
      CommentAuthorKonwalijka
    • CommentTimeFeb 6th 2008 zmieniony
     permalink
    Dori27Lodz, niestety Amazonka ma racje. Odpowiedz na te pytania bez wykresu temperatury i obserwacji sluzu to by bylo kalendarzykowe bajanie. Przeczytaj ebooka ("Podstawy rozpoznawania plodnosci", znajdziesz w pomocy). Jest bardzo ciekawie i przystepnie napisany. Sama zobaczysz, ze na tak zadane pytanie nie ma dobrej odpowiedzi.
    •  
      CommentAuthoragutek78
     permalink
    Doridokładnie, zapoznaj się z materiałami dostępnymi na stronie, też od nich zaczynałam edukację. Gdybys po przeczytaniu miała jakies wąliwości zapytaj ekspertów albo nas tutaj na forum, na pewno otrzymasz odpowiedź.
    • CommentAuthorika2007
    • CommentTimeFeb 7th 2008
     permalink
    Witam. dopiero tu zaczynam.. chcialam zapytac czy ktoras z Was wie cos na temat sprawdzenie czy jest sie plodną przed zajsciem w ciaze? jakies badania sa?
    dzieki za odp..
    pozdrawiam
    ika
  3.  permalink
    Witajcie, jestem nowa i jak każda z was ( albo w wiekszości ) staram się o dzidziusia. Od 6 cyklu starań mierze tempkę, wczesniej szłam na żywioł i jakos to nie pomagało, może tym razem się uda....

Strone tę znalazłam dzięki forum e-mama.pl. Dopiero uczę sie w niej poruszać. Mam nadzieje, że troszkę pomozecie mi w interpretowaniu mojego wykresu.

Wszystkie starajace się i nie starające serdecznie pozdrawiam :) Zyczę szybkiego zafasolkowania.:bigsmile:
    •  
      CommentAuthorKonwalijka
    • CommentTimeFeb 7th 2008 zmieniony
     permalink
    Ika, nie za bardzo rozumiem Twoje pytanie. Wyznaczaniem dni plodnych (zarowno w celu poczecia jak i odlozenia poczecia) to my sie prawie wylacznie zajmujemy. Caly ten portal to wlasnie ten temat (+ inne powiazane typu laktacja, ciaza, porod, itp.) W tej kwestii odsylam do ebooka "Podstawy rozpoznawania plodnosci", ktory znajdziesz w dziale pomocy.
    A jesli pytasz czy sa jakies badania laboratoryjne w celu wyznaczenia dni plodnych bez prowadzenia obserwacji to o ile mi wiadomo masz do wyboru:
    - testy owulacyjne, oczywiscie nie maja one 100%owej skutecznosci, ale za bardzo sie na nich nie znam bo nigdy nie stosowalam. Dyskusje na temat testow owulacyjnych znajdziesz tutaj.
    - monitoring USG w gabinecie ginekologicznym. Jak bedziesz chodzic na badanie przez iles tam dni to Ci gin "wysledzi" rosnacy pecherzyk i powie Ci kiedy dokladnie uwolnil komorke jajowa
    - mozna tez pewnie non-stop badac poziomy hormonow (np. LH ma swoj skok w okolicach owulacji).
    Ale oczywiscie najprostsza i najtansza metoda jest prowadzenie obserwacji...
    •  
      CommentAuthorKonwalijka
     permalink
    Asiu_Joasiu, juz pedze pod Twoj wykres.:bigsmile:
    •  
      CommentAuthorDagii
     permalink
    Witam wszystkie Panie, może nie do końca jestem nowa ale na forum po raz pierwszy . Razem z męzem staramy sie o maleństwo juz pół roku, choć temperature mierze od 3 miesięcy nie zabardzo jeszcze potrafie ją zinterpretować więc będzie wdzięczna za kazda pomoc ...
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Zacznij od przeczytania ebooka o podstawach rozpoznawania płodności po lewej stronie wykresu oraz artykułów.
    --
    •  
      CommentAuthorDagii
     permalink
    Czytałam wszsytkie bo jestem tu już od 3 miesięcy ale ten mój wykres do niczego mi nie pasuje
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Uzupełniłaś opis i profil oraz poprosiłaś eksperta o pomoc?
    --
    •  
      CommentAuthorDagii
     permalink
    Już pędze uzupełniać dzięki
    •  
      CommentAuthorKonwalijka
     permalink
    Dagii, nie dziwie Ci sie bo ja tez nie wiem jak poprawnie zinterpetowac ten wykres.:confused:
    •  
      CommentAuthorDagii
     permalink
    Konwalijka, poprzednie 2 wykresy wydawały mi się ok ale teraz to juz nie jestem pewna :(
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Zdarza się. Poradzimy sobie z taką sytuacją, tak samo jak z innymi trudnymi wykresami. :-)
    --
    •  
      CommentAuthorDagii
     permalink
    Amazonka, mam nadzieje że z czasem naucze sie poprawnie interpretować objawy mojej płodności bardzo mi na tym zależy :smile:
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Wszystko przed Tobą :-)
    Masz dostęp do najlepszych ekspertów, którzy Ci pomogą.
    Jakiej metody się uczysz?
    --
    •  
      CommentAuthorKonwalijka
     permalink
    Ja tez jestem najbardziej zainteresowana interpretacja nietypowych cykli. W materialach, do ktorych ja sie tu dogrzebalam (przyznaje, ze za granica mam kiepski wybor) pisza tylko o ksiazkowych cyklach. Takie to i ja interpretuje w mgnieniu oka. Tylko, ze takich prawie nie ma :wink:
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Masz książkę do metody niemieckiej albo Flynn?
    --
    •  
      CommentAuthorDagii
     permalink
    Co do metody to jak narazie chcę sie nauczyć objawowo - termicznej udostepniłam 2 kolejne cylke więc jak będziecie chciały to możecie zerknąć :)
    •  
      CommentAuthorDagii
     permalink
    Jak narazie to jestem na etapie poznawania własnej fizjologii i na informacjach z neta
    •  
      CommentAuthorKonwalijka
     permalink
    Ama, (jesli pytanie bylo do mnie) mam Flynn. A mozesz jeszcze cos anglojezycznego polecic?
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    W Polsce jest znanych kilka metod objawowo-termicznych. Trzeba się na którąś zdecydować.
    Czas na podręcznik.

Może Josaris coś jeszcze zna?
    www.fertilityuk.org
    --
    • CommentAuthorankhsunam
     permalink
    witam 28-dniówki:)
    Otrzymałam mail z informacja o stronce. Własnie powoli wdrażam się w całą łamigłowkę mojego cyklu. Póki co strasznie to skomplikowane:) Mechanizm niby sobie pracuje, a tyle reakcji codziennie w nas zachodzi. staramy się o dzidzie dopiero od 2 miesięcy, także idelany czas aby poznać dokładniej siebie. Póki co najgorsze dla mnie mierzenie temperatury i ogólna obserwacja m.i. śluzu. Istne laboratorium.
    Pozdrawiam Was:)
    •  
      CommentAuthorKonwalijka
     permalink
    Kibicujemy w poznawaniu wlasnego cyklu no i w zajsciu oczywiscie. :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorkamidoma
     permalink
    Witam!!
    Jestem tutaj dopiero od kilku dni - to jest mój pierwszy cykl, który obserwuję. Początki nie są łatwe, ale dzięki tej stronie myślę, że podołam wyzwaniu. Z mężem postanowiliśmy poważnie zabrać się za dzidziusia. Niestety za pierwszym razem nam sie nie udało, ale nie wszyscy są szczęściarzami. Mam nadzieje, że kolejne cykle będą owocne.
    pozdrawiam serdecznie
    •  
      CommentAuthorJagodka1
     permalink
    witam Cię Kamidoma bądź dobrej myśli napewno się wam uda :smile:
    --
    •  
      CommentAuthoragutek78
     permalink
    Witaj kamidoma! Grunt to pozytywne podejście, tak trzymać :bigsmile:

Konwalijka i Amazonka - jesteście chyba całkiem dobrze obtrzaskane z tematem :), czy mogłybyście zerknąc na mój listopadowy wykres i pomóc w interpretacji? Nie staraliśmy sie jeszcze wtedy, ale zastanawiam się czy taki powolny wzrost temperatury może oznaczać brak owulacji, czy to normalne. Thanks from the mountain :wink:
    •  
      CommentAuthorKonwalijka
     permalink
    Agutek, moim zdaniem jest w porzadku. Nie kazdy ma "skok o tyczce", czasami jest skok stopniowy, albo zebaty a i takie zalicza sie do prawidlowych. Najwazniejsze zeby wykres byl dwufazowy a faza lutealna miedzy 10-16 dni. Za skok wystarczy jesli trzecia z wyzszych tempek jest o co najmniej 0.2 wyzsza od najwyzszej z 6 poprzedzajacech niskich. Szkoda, ze te ostatnia nizsza masz zaklocona, ale jesli zalozymy, ze niezaklocona bylaby nie wyzsza od 36.65 to wg mnie jest OK. A faza lutalna bardzo sliczna.
    Pomylilas sie w osadzie co do mojego zaawansowania w temacie :bigsmile: dlatego jesli zalezy Ci na 100% odpowiedzi to polecam ekspertow, albo moze jakas bardziej doswiadczona uzytkowniczka sie wypowie po mnie.
    •  
      CommentAuthoragutek78
     permalink
    Ufff, uspokoiłaś mnie z ta owulacją. Dzięki Konwalijko :smile: Ekspertów już pytałam, ale nie wypowiedzieli się na temat wszystkich wykresów :wink: A co do Twojego doświadczenia to stanowczo jesteś zbyt skromna - czytam sobie na forum i w komentarzach to i owo, wnioski nasuwają się same :cool:
  4.  permalink
    Hej :) Witam was serdecznie :) Bardzo się cieszę, że tu trafiłam - to naprawdę ogromna pomoc!!! Od dawna chciałam stosować metody NPR ale miałam problem z notowaniem tego wszystkiego... Pozdrawiam serdecznie!:rasta:
    -- Raz na wozie raz w nawozie :P
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Karta obserwacji i długopis wystarczy. 28dni też pomaga. Eksperci pomogą, gdybyś miała jakieś wątpliwości.
    --
    •  
      CommentAuthorsmoczyczka
     permalink
    Witam
    Jestem nowa (od dziś na 28dniach :) ).
    27 lat. Mężatka od 07.07.07 :wink:
    Już przed ślubem przestaliśmy się zabezpieczać więc można uznać, że staramy od prawie roku o dzidzię.
    Na razie efekt marniutki. Nie załamuję się jednak, bo było to prawdopodobnie spowodowane zdrówkiem moich jajniczków. Obecnie "zołzę" pokonaliśmy chyba (wyniki kontrolne za tydzień) więc zabieramy się ostro do "pracy".
    Pozdrawiam ciepło wszystkich :bigsmile:
    --
    • CommentAuthorNiusia8
     permalink
    Witam
    ja również jestem nowa na forum. MAm dwójkę dzieci - chłopaków a teraz marzę o dziewczynce, ale jeszcze trochę chcę poczekać ponieważ pracuję w szkole i jestem na stażu, który kończę dopiero za rok. Zastanawiam się więc czy to warto czekać tak długo, czy może uda się jakoś pogodzić wszystko razem.
    Moje cykle są bardzo zmienne i to chyba też mój problem.
    Pozdrawiam wszystkich :smile:
    --
    • CommentAuthorpenti
     permalink
    hej ja jestem nowa nie wspolzyje jeszcze ale chyba znalazlam tego wyjatkowego...
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Nieregularne cykle nie są przeszkodą w NPR. :-)
    Penti, powodzenia w obserwacjach teoretycznych wraz z innymi teoretyczkami na 28dni. :-)
    --
    •  
      CommentAuthorMarzena38
    • CommentTimeFeb 8th 2008
     permalink
    witam jestem nową uzytkowniczką pozdrawiam wszystkich bardzo sedrcznie