Witam Mam na imię Kamila.Mam 27 latek i jestem z Kielc.Z tego co zdążyłam już zauważyc jest tu u Was baaardzo milutko.Od 6 m-cy staramy się z mężem o Dzidzię i jak na razie nicNie potrafię przestac o tym myślec.Mam nadzieję,że rozmowa z Wami mi pomoże.Pozdrawiam bardzo gorąco.
Witam dziewczynki Trochę powoli, ale rozgryzam układ forum. Pozwólcie, że się przedstawię. Mam na imię Asia, 30 lat i w tym roku w czerwcu będziemy obchodzić z mężem 5 rocznicę ślubu. Wcześniej stosowałam metodę wieloobjawową z b. dużą skutecznością. Niestety - a może teraz powiem, że na szczęście, po kolejnych porodach nie byłam albo wystarczająco skrupulatna w przestrzeganiu zasad, albo tak jak ostatnio, trochę niedoinformowana - miałam duże skoki temp. podczas karmienia. Stąd jesteśmy szczęśliwymi rodzicami trójki syneczków - Szymonka 3 lata i 4 mieś, Tomusia - 1 i 7 mieś, oraz Wojtulka - 3,5 mieś. Teraz już się nie staramy ale odkładamy. Może kiedyś, jak chłopcy podrosną, to postaramy się jeszcze o córeczkę. Ale na razie to tylko marzenie.
Cześć Dziewczyny. Jestem tu po raz pierwszy i bardzo mi się podoba. Mam na imię Agnieszka jestem w 19 tygodniu ciąży, czuję się dobrze, to moja pierwsza ciąża
Amazonka: Niewystarczająca skrupulatność w przestrzeganiu zasad oznacza starania. :-)
Dokładnie. Wtedy nie miałam nic przeciwko, bo zawsze marzyłam o trójce dzieci. Dlatego teraz wracam do starych, sprawdzonych metod i skrupulatności w ich notowaniu i przestrzeganiu.
Kelly wiem ze ci ciężko ale 4 miesiące to naprawde nic w porównaniu do 13 lat!Nie załamuj się Konwalijka dobrze napisała.Powiedz co ja mam powiedzieć? tyle lat i nic:( Ale u mnie jeszcze trochę się tli nadziei,mały promyczek ciągle jeszcze jest i m.yśle że jeszcze będzie. Pozdrawiam ciebie i całą reszte staraczek na tym forum,będzie dobrze,głowa do góry
jagodka71 ja staram się być dobrej myśli ale nieumiem odpędzić tych złych myśli!no ale mam nadzieję ,że teraz z waszą pomocą odróżnie już swoje dni płodne itd. i będzie mi dużo łatwiej zapoznać się z tym wszystkim na nowo
Witajcie dziewczyny, mam 34 lata po 5 latach starania o dzidzisia zaszlam w ciążę, którą niestety w 9 tygodniu poronilam, niepoddaliśmy się z mężem i od 3miesięcy mamy nasz upragniony skarb coreczkę. Pagniemy mieć jeszcze jedno dziecko.
jagodko71 bądź dobrej myśli,cuda się zdarzają, ja jestem tego przykładem, 7 lat temu lekarze powiedzieli mi,że nigdy nie będe miała dzieci aż tu nagle...
hej jestem nowa - nie staram sie o dziecko, ale estem przygotowana na to ze moze sie pojawic skoro rozpoczelam wspolzycie. wpadki sie zdarzaja, ja raczej ni bede plakac jesli mi sie zdarzy. pozdrawiam was serdecznie
No i dlatego Cie ostrzegam. Metody naturalne to wbrew obiegowej opinii wcale nie najprostsza droga do wpadki. Nie wierz Cosmopolitan/Oliwii/Claudii i tym podobnym. Piszesz troszke lakonicznie i nie wiem czy Cie pocieszac bo rozstalas sie z ukochanym czy po prostu czeka Was planowana rozlaka.
Niezależnie od związku, samoobserwacja jest cenna z punktu widzenia Twojego zdrowia, nie tylko starań lub odkładania poczęcia. Zawsze lepiej jest żyć w świadomości niż nieświadomości.
Ja tu od piatku.Tak sie przejelam ze mi sie po nocach śnia wykresy :).Pierwszy dzien to czytalam i ryczalam, a w sobote rano mialam oczy jak balony.Teraz jest juz lepiej.Tak sobie tu latam po wątkach i szukam i nie moge znalezc.Otoz mam pytanie i moze ktos mi cos na ten temat powie,bo nie wiem do ktorego eksperta mam sie zwrocic.Minowicie chodzi o to, ze w styczniu zaczelam chodzic na aerobik, po dwoch tygodniach przerwalam, bo zaczelismy sie starac o dzidzie.Nie udalo sie :( chce pojsc znowu na aerobik, ale niewiem czy to nie zaszkodzi ewentualnemu poczeciu?? kiedys mialam ciąże jajowodowa.Wtedy tydzien po "tym" dniu mocno tancowalam na imprezie.Czy moglo sie zdazyc, ze to moglo byc przyczyna??prosze o jakas odpowiedz.
Moja instruktorka aerobiku prowadziła zajęcia do 6mc włącznie. Gdy test okazał się pozytywny, to po prostu pokazywała mniej intensywnych ćwiczeń. Uczestniczki ćwiczyły normalnie. Zajęcia wyglądały tak samo, choć ona się oszczędzała.
Adaja, nie spotkałaś się wcześniej z rozpoznawaniem płodności? Samoobserwacja to dla Ciebie nowość? Żaden lekarz nie wspomniał Ci o tym?
Troszke samoobserwcji bylo, ale nie az tyle co tu widze.Przyznam ze wiele sie juz nauczylam w ciagu 3 dni.Z lekarzami na temat plodnosci nie rozmawialam.To co wiedzialam to glownie z prasy kolorowej.Powiem ze staram sie dopiero 3 cykl, choc pierwszy byl ponad 2 lata temu.Do tej pory strach przed ciąza pozamaciczna byl silniejszy.Mam wiele watpliwosci, bo mam powody zeby sie bac.
Wiele nas tu takich, co kiedyś czerpało wiedzę albo raczej pseudowiedzę z kolorowych czasopism. Opracowałyśmy już tu spory zbiór bzdur wypisywanych przez media na temat NPR. Zbiór się wciąż powiększa. 28dni pomaga wyprostować stereotypy i błędy wyniesione z takiej nauki.
Z czasem liczba wykresów sama rośnie. Im więcej objawów płodności weźmiesz pod uwagę, tym lepiej i skuteczniej. Kiedyś istniał tylko kalendarzyk. Od tamtego czasu dokonał się ogromny postep.
Ja starałam się przez 1,5 roku zanim zaskoczyłam tylko że niestety w 6 tc poroniłam.teraz jest już dobre 2 lata a ja postanowiłam poczekać ze staraniami
Witam :) Mam na imie Justyna, 24 lata (w sierpniu). Od stycznia staram sie wraz ze swoim chlopakiem o dzidziusia. Moim problemem sa bardzo nieregularne cykle, podejrzewam rowniez PCOS. Pierwszy raz biore tabletki DUPHASTON, wczesniej stosowalam antykoncepcje (tabl. Yasmin). Pozdrawiam.
Nigdy nie mialam robionych badan na PCOS ale moich problemem jest nadmierne owlosienie, bardzo nieregularne cykle od samego poczatku jak okres dostalam, spora nadwaga. Moja gin, oczywiscie nie widzi w tym nic zlego, wiec chyba bede musiala ja zmienic... Mnie sie wydaje, ze to normalne raczej nie jest...
Sheena, juz Ty sie lepiej nie diagnozuj sama Koniecznie poszukaj dobrego gina (moze na 28dni znajdziesz jakis kontakt od osoby z Twojego miasta). Nadmierne owlosienie, nieregularne cykle i nadwaga to duuuuuuzo za malo zeby sobie PCOS stwierdzic. Mialas robione USG jajnikow? Rzeczywiscie sa cale pokryte pecherzykami? Nawet jesli, to zespol PCOS to nie to samo co policystyczne jajniki! Podstawa to dobry lekarz, ktoremu bedziesz mogla zaufac. Polceam takze samoobserwacje dzieki, ktorej z duza wiarygodnoscia potwierdzisz (nie)prawidlowosc Twoich cykli. A co znacza nieregularne cykle dla Ciebie? Bo jak mi tu zaraz wyjedziesz, ze to 26-36 dni to dostaniesz lanie
No chyba bede musiala zmienic i poszukac innego gin lub endo. Ostatnio okres mialam w grudniu 2007 (a przedtem w sierpniu 2007), kolejny dzieki tabletkom duphaston tydzien temu. Nigdy nie liczylam ile to dni. Nie za bardzo jestem w tym obeznana wiec sorki za takie chaotyczne pisanie :) Musze sobie troszke poczytac forum i obeznac sie w niektorych sprawach. Pozdrawiam, sheena.
Czyli mialas okres raz na pol roku??? No to chyba rzeczywiscie mocno nieprawidlowo. Z dobrym lekarzem powinnas ustalic co jest tego przyczyna. Lekture zacznij od ebooka 'Podstawy rozpoznawania plodnosci' (w pomocy w dydaktyce).