Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    Montenia- teraz większośc pralek ma automatykę wagową, nie robi się juz czegoś takiego jak "załadunek połowy bębna". Pralka sama dobiera odpowiednią ilosc wody.
    Ja mam hoovera z wielkimi drzwiami i załadunkiem chyba 7 kg . Jestem zadowolona. Smiga chyba ze 3 lata- na okrągło.
    • CommentAuthorewa74
    • CommentTimeFeb 28th 2012
     permalink
    ja mam Miele juz 8 lat i jest jak nowa...
    • CommentAuthorewa74
     permalink
    ale w PL, To nie bylo by mnie stac na taka, bo proporcje takiej normalnej pensji do ceny pralki,to jakies nieporozumienie...
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Montenia nam kolega pracujacy w branzy polecil samsunga eco bubble, my musielismy kupic pralke gleboka max na 48cm i do tego w przystepnej cenie. Na razie nie wiem jak sie sprawuje bo jeszcze niepodlaczona ale PONOC mam byc zadowolona ;)
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Dziewczyny, dziekuje Wam za wszystkie rady:). Zaraz pozapisuje te nazwy pralek i popatrze po sklepach..
    •  
      CommentAuthornessie
    • CommentTimeFeb 29th 2012 zmieniony
     permalink
    Ja mam AQUALTIS Parlko szuszarke z szuflada na dole co jest bardzo wygodne....
    Z pralki jestem bardzo zadowolona co do suszarki mam mieszane uczucia... chyba do konca jeszcze nie umiem jej uzywac :)))))
    https://gf0woq.blu.livefilestore.com/y1pOn4qC1YANq4QC3_nTv5ZyTxTSEJabVp7-1Hz_HvqeEyqmd5wXeQ9084iKUJmu0JfpuBr5itNdOuKirqB07ofaZzsdVrgKD_0/Stiralki_Aqualtis_1.jpg?psid=1
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeMar 2nd 2012
     permalink
    ma ktoras z was meble FORTE?
    pamietam ze kiedys byly drogie a tu sie mocno zdziwilam bo cenowo na promocji nie sa wiele drozsze niz BRW, czy cos z nimi teraz jest nie tak ze potanialy czy po prostu dalej sa ok a wyszly tansze serie?
    • CommentAuthorewa74
    • CommentTimeMar 2nd 2012
     permalink
    nie znam tych mebli ,ale po wlosku forte tzn silne...
    •  
      CommentAuthoriris30
    • CommentTimeMar 3rd 2012
     permalink
    ja nie mam, ale za to moi rodzice mają sypialnie wyposażoną w meble z Forte i są bardzo zadowoleni. Meble są stabilne, ciężkie i porządnie wykonane. Ja mam sypialnie z Vox'a i też bardzo polecam. Jakość na prawdę bardzo dobra :)
    --
  2.  permalink
    Kurde, jak dzisiaj podliczyłam ile kasy potrzeba nam na ziemię, którą powinniśmy zwieźć na działkę, to wychodzi, ale albo dom trzeba powiększyć, albo działkę zmniejszyć :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeMar 5th 2012
     permalink
    Ceri a kiedy planujecie przeprowadzke? My dzisiaj zamowilismy ogrodzenie, bierzemy z gotowcow z drewbetu bo na nic innego kasy nie styknie :/
  3.  permalink
    Plan jest taki, żeby przeprowadzić się w maju/czerwcu. Od kwietnia chcemy tam jeździć na całe weekendy (będą wykończone już dwa pokoje, łazienka), więc pewno szybciej robota będzie szła niż teraz.
    No i teraz musimy wyrównać teren, nawieźć ziemi i posadzić trawę- zanim się wprowadzimy, żeby zołza nie stratowała wszystkiego.
    --
    •  
      CommentAuthorMónikha
     permalink
    Ceri, ale mimo wszystko - przyznaj - że radocha nieziemska na myśl o wyprowadzce do własnego domu? :bigsmile:
    -- Mama M & N & W
    •  
      CommentAuthorMónikha
    • CommentTimeMar 5th 2012 zmieniony
     permalink
    Pytanie z innej beczki:
    znacie rasę kotów burmskich vel burmańskich ?
    -- Mama M & N & W
  4.  permalink
    dziewczyny
    temat powraca jak bumerang na wielu wątkach więc chciałabym powiedzieć "co mi w sercu gra"
    Naprawdę,uwierzcie- nowe osoby są tu mile widziane.
    Nikt nie uzurpuje sobie prawa do wyłączności czy rządzenia. Forum to nasze wspólne podwórko, więc bardzo proszę, nie mówicie i nie dzielcie na "NAS" i "WAS", bo zupełnie nie o to chodzi.
    Myślę,że same widzicie jaki od pewnego czasu jest bajzel. Nie wiem czemu ma służyć to zajadłe bronienie "swoich " wątków i twierdzenie,że one są "najmojsze","najlepsze" i "najbardziej potrzebne".
    Wiecie... kiedyś nie było tu moderatora. Nie był potrzebny. Wiadomo,że pojawiały się wątki poboczne- to chyba norma, nie jesteśmy robotami. Tyle,że same się pilnowałyśmy i wystarczyło powiedzieć "chodźcie o kupach gadać na rozpakowane", albo gdy ogarniała nas głupawka normą było to,że z "przyszłych mamuś " przenosimy się na "serca". Nikt się o to nie fochał, naprawdę !!!Forum żyło, było wspaniałe!
    Rozumiem,że są tematy, które chce się omawiać w ścisłym gronie. Sama takie mam- pod swoim wykresem. Tam ja ustalam zasady i mówię o tym, o czym mogą wiedzieć tylko nieliczni. To naprawdę się sprawdza- pod każdym wykresem jest kilka tysięcy komentarzy i one wcale nie muszą dotyczyć analizy wykresu ;)
    Moze warto pomyśleć o takim wyjściu a tematyczne wątki pozostawić do rozmów na dany temat?
  5.  permalink
    Mnikha- cudny ten kot :whorship::whorship::whorship:
    •  
      CommentAuthorMónikha
     permalink
    Ano cudny ... Napaliłam się, ale nie mam sojuszników w domu :cry:
    -- Mama M & N & W
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    phi - cudna to jest moja kocica ;-p
    -- „Milcz - wydarła ze spienionych warg hrabina - jeśli nie chcesz, bym wyszła wobec ciebie ze złoconych ram mego dobrego wychowania! ”
  6.  permalink
    Moja gruba Kluska jest cudniejsza :)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Mónikha: przyznaj - że radocha nieziemska na myśl o wyprowadzce do własnego domu?

na wyprowadzke tak ale nie koniecznie na przeprowadzenie wszystkich bambetli :devil:

szczypta_chilli: Moja gruba Kluska jest cudniejsza :)

i na dodatek przyszlosc (i ciaze!!!) potrafi przepowiadac :swingin::swingin::swingin:
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    Szczypta-mądrze i sensownie napisane...
    Obawiam się jednak, że to rzucanie grochem o ścianę-i wydaje mi się, że dla osób, które są tu nowe ("nowe" bez zabarwienia pejoratywnego, po prostu mają staż kilkutygodniowy) jest to nie do przeskoczenia. Podejrzewam, że część-przed zalogowaniem się tutaj- miała styczność z innymi forami ("bo na babyboom tak jest") i nie chce nawet pomyśleć, że to forum jest nieco inne.
    Każda natomiast uwaga odbierana jest jako atak i chęć pokazania, kto tu rządzi.
    Może możliwość zalogowania się tutaj powinna być poprzedzona obowiązkowym zapoznaniem się z jasnym i przejrzystym regulaminem i informacją o specyfice tego forum? Nie wiem, tak sobie gdybam ...
    --
  7.  permalink
    szczypta_chilli Zignorowaly Cie i nawet zadna nie raczyla odpisac....

sushi masz racje, ja z Jaheira dzisiaj chcialysmy jakos je przekonac,ze na staraczkach nikt nie gryzie,ale wyszlo na to,ze jestesmy bezczelne i w dodatku bez serca.

Nie ma co z nimi zaczynac dyskusji bo jak widac to nie ma sensu.Niech sie tam zamkna i siedza jak im dobrze.
    --
  8.  permalink
    Cobraczek: szczypta_chilli Zignorowaly Cie i nawet zadna nie raczyla odpisac....

nie zależało mi na tym
    Po prostu - mówić kolokwialnie- te słowne napierdalanki wciąż o to samo juz mnie nużą.
    •  
      CommentAuthorluczynka
     permalink
    Mónikha: znacie rasę kotów burmskich vel burmańskich ?

Piękne te koty, ja od dawna choruję na maine coony... ale mam w domu silną opozycję w postaci męża...
    --
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    dachowce górą!!!:swingin::swingin:
    -- „Milcz - wydarła ze spienionych warg hrabina - jeśli nie chcesz, bym wyszła wobec ciebie ze złoconych ram mego dobrego wychowania! ”
  9.  permalink
    szczypta_chilli: nie zależało mi na tymPo prostu - mówić kolokwialnie- te słowne napierdalanki wciąż o to samo juz mnie nużą.

Tez razcja. Tylko najbardziej w tym wszystkim zdziwila mnie postawa moderatora.Najpierw pisze im twardo zasady regulaminu a jak zacza sie krzyk to dodal do ''tytulu staraczki'' i umyl rece.
    --
    •  
      CommentAuthorigisowa
     permalink
    Szczypta, sushi- gdyby był jasny regulamin, jasny podział wątków na grupy i podgrupy tematyczne- OK. Ale tego nie ma, jest masa wątków śmieci, które żyją i mają się dobrze. A "atak" następuje nagle na któryś wybrany danego dnia. Ja tez jestem za porządkiem i czasem denerwują mnie posty pisane a'la chat, bo nikt nie pokusi się o wyedytowanie własnej wypowiedzi, tylko dodaje i dodaje kolejne jednolonijkowce. Ale trzeba znaleźć złoty środek i nie starać się na siłę naciągać wybranego kawałka do ideału, bo przy całym bałaganie- nie ma to sensu. Skoro to forum nie ma jasnych zasad, skąd takie naciski się włączają raz na jakiś czas w jednym miejscu? Może i było Wam "starym wyjadaczkom" tu przytulniej, może osób było mniej i teraz czujecie się ogarnięte nowo napływającym bałaganem, może skoro forum się rozwija warto byłoby je przeorganizować bo samosterowanie już przy takiej liczbie użytkowników się nie sprawdza?
    I nie generalizujmy, w obronie nie staja tylko kilkutygodniowe bywalczynie forum, a Wasze uwagi w wątku o poronieniu rozbiły dziś fajnie wspierającą się małą społeczność. Komentując, też często nie robicie tego w etyczny sposób, piszecie o grupkach wzajemnej adoracji, a niestety same tak jesteście odbierane przez takie grupowe ataki na wątki. To chyba rola moderatorów i admina aby zadbać tu o porządek i rozwój 28dni. Takie jatki niczemu dobremu nie służą, a przede wszystkim są mało konstruktywne i rozbijają tą małą społeczność.
    --
  10.  permalink
    Igisowa- myslisz,że regulamin coś zmieni? Dopóki same nie będziemy się pilnowały to dalej będzie bajzello.
    Dla mnie to forum ma naprawdę bardzo przejrzyste wątki i jasne zasady.
  11.  permalink
    czy trudno to zrozumieć że na wątku o wózkach rozmawiamy właśnie o nich, na "sercach" plotkujemy i gadamy o dupie maryni a na wątku dla staraczek o planowaniu ciąży?
    •  
      CommentAuthorbiedronka28
     permalink
    a co wam w tym watku o poronieniach przeszkadza? ze pewna foremka podejrzewa ze jest w ciazy i napisała ze ma ochote na ciasteczko?
    -- ,
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Igisowa - częściej to jednak odpór jest mało "etyczny" (chociaż nie wiem co etyka ma z tym wspólnego) może mniej esteteyczny ;-) i to głownie "nowoprzybyłe" bez względu na intencje "starzejprzybyłych" jadą z koksem ;-). Mnie już to zmęczyło i przestałam się udzielac w wielu wątkach... Każde słowo odbierane jest jako atak. To forum żyje i żyło dzięki jego uczestnikom. I fajnie byłoby koegzystowac (co nie znaczy akceptowac wszystko jak leci) tylko może warto się dostosowac do wypracowanych latami zasad? Szczypta kiedyś o tym fajnie napisała... jak wchodzisz do kogoś do domu, to nie bierzesz się od progu za przestawianie mebli nie mówiąc już o wnoszeniu swoich...
  12.  permalink
    Biedronko- zdaje się,że nie rozumiemy się.
  13.  permalink
    biedronka28: a co wam w tym watku o poronieniach przeszkadza? ze pewna foremka podejrzewa ze jest w ciazy i napisała ze ma ochote na ciasteczko?

Tak! Bo do tej pory ten watek sluzyl do podniesienia sie psychicznego po utracie ciazy jakiejs zadumie a nie o pierdolach typu : co zjadlam dzisiaj na sniadanie.
    --
  14.  permalink
    A mnie denerwuje, że KAŻDY wątek przestaje być wątkiem informacyjnym, a staje się wątkiem pierdółkowo-wspierająco-jakimśtam. I tak na wątku o poronieniach można mówić o wszystkim, bo przecież "przeżyło się poronienie". Idąc tym tokiem rozumowania, mogę np z Mrs Hyde gadać na wątku "Karmimy piersią" o budowie domu, bo przecież ja karmię, a ona karmiła, a wiadomo że stresy budowlane mogą się odbić na laktacji, nie? (Mrs Hyde- mama nadzieję, że wybaczysz, że użyłam Cię bez Twojej zgody :wink:). Dla mnie zatraca się idea tego wątku. Ostatnio na tapecie był wątek o poronieniach- powodzenia, jak któraś "świeżynka" będzie chciała tam zajrzeć i znaleźć choćby info o badaniach po poronieniu. W tysiącu pierdółkowatych postów typu "o Boże, spada mi tempka, dmuchajcie ze mną" chyba zwątpi zanim coś znajdzie.
    I za każdym razem jak osoby będące dłużej na forum, a więc co za tym idzie znające jego specyfikę, próbują cokolwiek naprostować, to jest atak. Bo przecież "my chcemy mieć tu nasz azyl". A ja żyłam w błędnym przekonaniu, że azyle dla wybranych to co najwyżej pod wykresami się tworzą, a forum jest informacyjne, otwarte dla wszystkich i zanim się post napisze/założy nowy wątek, warto choć trochę zapoznać się ze specyfiką danego forum.

Tyle z rzeczy zalegających na mym sercu :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    ten temat (mowa o co nam w sercu) od zawsze byl od wylewania zali, zrywania bokow i przemyslen dnia codziennego, teraz robi sie burdello-bum-bum praktycznie w kazdym temacie bo o pierdolach zamiast tutaj pisze sie wszedzie i czesto zeby sie czegos istotnego doszukac trzeba sie przekopywac przez X stron; swoja droga takie kiszenie sie we wlasnym sosie to tez nic dobrego, swiezej krwi potrzeba w kazdym temacie a ostatnio na forum pojawila sie tendencja do checie zawladniecia przez jedna, zazwyczaj nieduza grupe, danym tematem
    •  
      CommentAuthorigisowa
     permalink
    szczypta_chilli: Dla mnie to forum ma naprawdę bardzo przejrzyste wątki i jasne zasady.

Napiszę po prostu, że się nie zgodzę patrząc na główną stronę forum i tytuły wątków.
    Ja nie jestem "forumową osobą". Prawie nigdy nie udzielam się w takich miejscach, bo z reguły nie czuję przynależności. W najgorszym dla mnie okresie tą przynależność znalazłam i naprawdę poczułam się średnio, kiedy przeczytałam te wypowiedzi o moim braku dojrzałości do ciąży skoro się boję, że lęk i czucie się nieswojo w otoczeniu radosnych staraczek jest czymś nie na miejscu. Starania po poronieniu są inne i nikt nie ma prawa oceniać tego, w jaki sposób się czuję.
    I nie jestem za tym, żeby teraz tworzyły się małe grupki, które razem będą przechodziły ciążę, potem poród i wychowanie dzieci. Ale nie bądźmy tak zamknięci w swoich ocenach rzeczywistości. Ktoś może czuć i myśleć inaczej niż Wy. I może czasem jest potrzebna ta kolejna grupa wyłoniona spośród ogółu- tak jak staraczki po 30stce, czy jak starania po poronieniu.
    Cobraczku, Szczypta wybaczcie, ale "nie raczyły odpowiedzieć" "słowne napierdalanki", "Niech sie tam zamkna i siedza jak im dobrze"- to wypowiedzi poniżej poziomu dyskusji, w jakiej chciałabym uczestniczyć. Jestem za rzeczową argumentacją a nie walką i kopaniem po kostkach/ ubliżaniem.
    --
  15.  permalink
    z wami to szkoda dyskutowac, kazda najmądrzejsza. Dziewczyny uwazajcie bo stare wyjadaczki tylko czekaja co napiszesz i beda analizowac kazde twojw słowo hahaha:rolling::rolling::rolling::rolling:
    -- ,
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    biedronka28: a co wam w tym watku o poronieniach przeszkadza? ze pewna foremka podejrzewa ze jest w ciazy i napisała ze ma ochote na ciasteczko?

Raczej to,że osoby, które są najczęściej e-znajomymi sztucznie utrzymują wątek przy życiu rozmowami w stylu:
    "Hej. zjadłam śniadanie",
    "Oooo super",
    "Wiem, też się cieszę"
    "Oł jeee"
    A to wszystko w myśl zasady- będziemy zaśmiecały wszystkie wątki, bo tak nam się podoba i jest przecież wolność słowa.
    --
    •  
      CommentAuthorigisowa
     permalink
    Ale trzeba odróżnić to, że forum nie ma być czatem, a potrzebę istnienia wątku i pisania w nim w zakresie tematycznym.
    --
  16.  permalink
    skoro piszesz o wolnosci słowa to co cie obchodzi co pisza foremki?
    -- ,
  17.  permalink
    biedronka28: z wami to szkoda dyskutowac, kazda najmądrzejsza. Dziewczyny uwazajcie bo stare wyjadaczki tylko czekaja co napiszesz i beda analizowac kazde twojw słowo hahaha

Heh kolezanka sie zagalopowala, o ile dobrze pamietam na watku o poronieniach pisalas do Jaheira ze jest bezczelna chociaz wypowiadala sie w sensowny i zrozumialy sposob tylko popatrz na swoja wypowiedz powyzej,nie mam wiecej pytan heh.
    --
  18.  permalink
    Mónikha- pewno, że warto. Myśl o moim ogrodzie i moim zajebistym zadaszonym tarasie trzyma mnie przy życiu :smile:
    MrsHyde- ja nie myślę o przeprowadzce... spakować nas i dzieci i jakoś to ogarnąć z Krzysiem u cycka i Ewunią przy nodze... plus jest taki, że obecne mieszkanie nie jest nasze, więc (głównie z braku miejsca) dużo rzeczy mamy już w kartonach, ale i tak...
    --
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    po raz kolejny to samo i tak do wyrzygania... "a co wam przeszkadza" a "monopol" a "analiza" a "ton"... wsparcia to nie przypomina, ani tym bardziej dyskusji o konkretach :confused:... pocieszające jest to, ze same się kiedyś zgubicie w natłoku wyprodukowanych własnoręcznie wątków... a i o rzetelne (nie pierdółkowe) wsparcie trudniej
  19.  permalink
    przepraszam bardzo ale chyba nie doczytałas, to nie ja pisałam ze jest bezszczelna, doczytaj potem pisz
    -- ,
    •  
      CommentAuthorMónikha
     permalink
    Zazdorszczę Ceri, właśnie tego ogrodu i możliwości odpoczynku na tarasie ... ehhh, rozmarzyłam się:smile:
    -- Mama M & N & W
  20.  permalink
    Ale Ty chyba też się budujesz, nie?
    --
  21.  permalink
    biedronka28: skoro piszesz o wolnosci słowa to co cie obchodzi co pisza foremki?

Nie co tylko gdzie,ale inteligentny czlowiek zrozumialby to juz X postow wstecz.Najwyzej masz z tym jakis problem?!...Dobrze rozumiem?

Nie rozumiecie najprostrzych przeslanek a pyskujecie jakby ktos zabral wam zabawke to moze do piaskownicy?a nie do dyskusji.
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    biedronka28: skoro piszesz o wolnosci słowa to co cie obchodzi co pisza foremki?

A uważasz,że możesz mi zabronić wypowiedzi w wątku o poronieniu? Uważasz,że to co piszę o nie nakręcaniu się jest złe?
    Tylko zauważ,że to pisze osoba, która już była tam, gdzie Wy i znalazła drogę wyjścia, którą chce się z Wami podzielić. No chyba do tego jest ten wątek.
    Ale cóż mam powiedzieć, skoro dla Was ważniejsze jest gdybanie osoby, która g*wno wie o poronieniu ale Was ładnie po główce pogłaskała?
    --
  22.  permalink
    cerisecerise: Ale Ty chyba też się budujesz, nie?

Macie cholera szczescie bo ja na poddaszu bez tarasu,jeszcze troche i tez pomyslimy o budowie:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMónikha
     permalink
    Nieeee :cry: I nie zanosi się. Kupiliśmy mieszkanie na Gocławiu, spłacamy spory kredyt .... Może za 20 lat się wyniesiemy na naszą wieś, hehe:devil:
    -- Mama M & N & W
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.