Yvonne ku sprostowaniu to prl nie jest w ogóle przeciwwskazaniem do starań niezależnie czy wysoka, czy niewiele ponad normę jak u Ciebie. Po porostu jeśli blokuje owu to ze starań i tak nic nie wyjdzie. Proponowano Ci badania tarczycy?
Ja mam prl bardzo wysoką i mi staracza 1 tabletka wiec niewykluczone jest , że u Ciebie wystarczyło by brać pół... No, ale to byś musiała badać i zobaczyć
eveke ja też mam prl nie dużo ponad normę, ale jak z każdym hormonem i lekiem każdy reaguje na inna dawkę. Przy moim poziomie prl miałam 2 tabletki na dobę.
ja tez zaczelam w tym miesiacu brac bromka i gin kazal mi brac 2 x 1/2 przez miesiac a po miesiacu 1 x 1/2 i w drugim cyklu zrobic jeszcze raz prl i progesteron, ale najgorsze jest to ze jak zaczelam brac bromka to owu nie mam....
Hej, ja brałam Bromka jakieś 2 miesiące. Ustawiłam hormony (bo i niedoczynność była), prl spadła, a w ciążę do dziś nie zaszłam, choć minęło parę miesięcy. Jak widać, u mnie prl nie była przeszkodą. Pytanie, co...
Hejka . U mnie wykryli właśnie hiperprolaktynemie czynnościową , endokrynolog powiedział że teraz już tego się nie leczy że najważniejsze że prolaktyna bez obciążenia jest w normie a sztucznie podwyższona go nie interesuje . Miałam również podwyższoną tarczyce 3,54 nic nie leczyłam chciałam jeszcze poczekać a teraz jestem w 10 tygodniu ciązy a tarczyca idealna nie wiem jak to się stało :))))
Witam :) Staraliśmy się z mężem o dzidziusia 8 miesięcy i nic. Poszłam do gin. Niby wszystko w porządku-pęcherzyki są i to dosyć spore. Ubłagałam skierowanie na badania, no i wyszło: niedoczynność tarczycy i wysoki poziom prolaktyny 64,77. Poszłam do endo, dostałam Euthyrox 50 i Bromergon . Tyle, że po Bromergonie czułam się fatalnie, normalnie po ścianach chodziłam. prolaktyna spadła tylko troszeczkę. Na następnej wizycie poprosiłam o coś innego i przepisał mi Dostinex- trochę drogi ale rewelacyjnie zbija prolaktynę. W ciągu 5 tyg prolaktyna spadła mi z 58 do 22 . Samopoczucie się polepszyło, @ unormowała no i zaczełam chudnąć ( w końcu!!! ). Tyle,że zastanawiają mnie plamienia około 10 dnia cyklu. Nigdy mi się to nie zdarzało. Zaczęło się gdy po raz pierwszy wzięłam hormony. Czy któraś z Was też tak miała? Endo powiedział, że prolaktyna musi zejść poniżej 10 żebym mogła zajść w ciążę. Co o tym sądzicie?
Właśnie jestem w trakcie 9 cyklu z Bromergonem i pierwszy raz od czasu obserwacji (2 lata) miałam krwawienie śródcykliczne. Też mnie to zaniepokoiło, ale niedługo chcę iść do gina, bo muszę wyrwać skierowania na USG piersi i trv + cyto, więc się dowiem co i jak z tymi krwawieniami. U mnie był to 13 dc.
Efiaa: norma prolaktyny jest do 29,9 więc wydaje się,że masz dobry wynik. Aczkolwiek mój endo twierdzi,że PRL powinna być do 10. Co lekarz to inne zdanie
Efiaa dopóki nie ma problemu z owulacją to czy prl 15 czy 40 to nie przeszkadza, bo prl jedynie blokuje owulacje i "tylko" tym utrudnia zajscie, jeśli ktoś normalnie ma owulację to wynik prl nie ma znaczenia... Sabina jakie miałaś TSH? Chudnięcie to za sprawą lekow na tarczyce, prl nie ma nic wspolnego z tyciem. Szukano u Ciebie przyczyn nadmiernej prl czy tylko wlaczono lek by usunać objawy?
A słuchajcie dziewczyny czy z tą prl to nie jest też może tak,że może ona nie blokować owulacji pomimo dużego wyniku a jedynie ją"upośledzać" tzn.np. pęcherzyk jest ale np. nie tak duży jak powinien itp?
Aha,a może być w takim razie tak,że pęcherzyk jest ale nie pęka przy wysokiej PRL a podczas "kuracji" lekami na zbicie prolaktyny zaczną pękać, czy do tego są już potrzebne inne leki?
Cześć Dziewczyny, to mój pierwszy wpis, więc na wstępie witam Was :-) Mam 28 lat i od ponad dwóch lat staramy się o dziecko. Od kwietnia tego roku zmieniłam Ginekologa - mam wrażenie, że poprzedni nie słuchał co do niego mówiłam. Aktualna Ginekolog rozpoczęła od badań prolaktyny i sprawdzenia czy występue owulacja. Okazało się, że po badaniu z metocloparamidem mam hiperprolaktynemię, oraz brak pęcherzyka :-( od 22 maja czyli od 16 dc biorę dostinex po 1/4 tabletki co tydzień oraz duphaston przez 10 dni od 16 dc. Po dwóch cyklach mam zgłosić się na badania. Będziemy sprawdzać czy jest pęcherzyk?
Cieszę się, że znalazłam to forum - w grupie zawsze raźniej.
Chcę_być_mamą - witaj ze względu na to że jesteś tu nowa radziła bym poszukać informacji odnośnie brania duphastonu. Lekarze często przepisują od 16dc ale przecież każda z nas ma inne cykle i zaleca się branie po owulacji. U jednych to może być 16dc a u innych może być 21dc. Proponuję mierzyć temperaturę i obserwację śluzu.
Moje cykle są dość długie bo mają około 35 dni. Zwracałam na to uwagę mojej Ginekolog - mimo to kazała brać od 16dc. Termometr i kartę mam w stoliczku nocnym od kilku miesięcy. Jednak nie mierzyłam jeszcze nigdy temp. i nie badałam śluzu - chyba muszę się tego nauczyć. Poczytam dziś jeszcze i od jutra zaczynam . Dziękuję za radę !!
hmm skoro masz 35 dniowe a pani dr kazała ci w 16 dc czyli przy normalnych cyklach i fl 14 dniowej 3ciego dnia po skoku, a zdrowa faza lutealna to max 16 dni, zatem moim zdaniem nie powinnaś wcześniej brać duphastonu niż w 22 dniu cyklu a nawet później bo gdy 12 dni to w 26dc. Zacznij już od jutra mierzyć tempkę. Im wcześniej zaczniesz tym lepiej ;) Nie podważam kompetencji lekarzy, ale moja pani dr mówi, że wykresiki są bardzo pomocne i sama nawet stara się w nie wnikać i analizować. Nie narzucała mi że konkretnie powinnam brac dupka w danym dniu cyklu tylko podkreślała, że po skoku. Dlatego trzyma się jej, może nie jest specjalistą od NPR ale nie wyśmiewa się i docenia moje spostrzeżenia :)
Ja podbijam jeszcze raz moje pytanko:)może akurat ktoś coś wie.A dokładniej to chodzi mi o to czy leki na zbicie prolaktyny np.bromergon, ułatwia np. pękanie pęcherzyka(podczas gdy np.wcześniej nie pękał) czy na to trzeba by brać inne leki? Pytam w zasadzie tak tylko dla poszerzenia swojej wiedzy, bo u mnie "nic oprócz" hiperprolaktynemi nie stwierdzono.
anka zdaje sie , że ja już pisałam, tak prolaktyna blokuje pik LH a co za tym idzie pękanie pęcherzyka... pytaniem jest czy u Ciebie ma na to wpływ prolaktyna czy problem jest głębszy. Ja prawdopodobnie tak mam wysoka prl= brak owu.. prawdopodobnie pecherzyk nie pęka... zbita prl bromkiem, normalna owulka
Treść doklejona: 29.05.12 01:10 Dziewczyny pamiętajcie , że jeśli martucha nie ma pęcherzyka (tak napisała , że gin stwierdził tylko pytanie czy był regularny monit), w każdym razie to o czym Wy piszecie to branie dupka na wzmocnienie fazy lutealnej , podtrzymanie ewentualnej ciąży, natomiast u martuchy , skoro pęcherzyki nie rosną, cel brania mógł być inny... dostarcznie progesteronu i bardziej uregulowanie tego wszystkiego, pewnie po lekach gin zaleci monitoring cyklu i wtedy jeśli pęcherzyki będą rosły to zaleci duphaston po owulacji (a tak woli wyjaśnienia, dupek ponoć nie blokuje owulki :) ) bo jeśli ona nie ma pęcherzyków to i nie ma skoku więc i tak nie wiedziała by od kiedy brać...
eveke, mądrze napisałaś :) chciałam na to samo zwrócić uwagę odnośnie Duphastonu, bo są różne cele jego brania i różne schematy dawkowania w zależności od problemu... anka0176, jeśli ktoś ma problem z pękaniem pęcherzyka tylko z powodu prolaktyny to branie bromergonu powinno odblokować owulację i wtedy inne leki nie muszą być podawane. Ja mam tak, że w każdym cyklu mam niepęknięty pęcherzyk, mam hiperprolaktynemię czynnościową i jest to moja jedyna zdiagnozowana do tej pory nieprawidłowość. Bromka biorę już 9 cykl. W 5tym cyklu brania bromka zrobiłam monitoring i pęcherzyk nadal nie pękał (mimo dużej poprawy moich cykli), później z moich obserwacji i badań pośrednich też wynikało, że pęcherzyk nie pęka mimo, że prolaktynę mam już dawno unormowaną. W tamtym tygodniu byłam ponownie na diagnostyce w szpitalu gdzie zrobiono mi komplet badań - wszystko nadal wychodzi w normie a pęcherzyk nie pęka. Dzisiaj mam konsultację pohospitalizacyjną więc czekam na opinię mojego lekarza - może wpadnie na jakiś trop co jeszcze może blokować pękanie a jak nie to będziemy działać objawowo
Byłam w zeszłym tygodniu u gina i powiedział, że mam doczekać do 12 cyklu z Bromergonem (teraz mam 10-ty), a potem mogę śmiało odstawić. Zwłaszcza, że u mnie dawka była wręcz symboliczna. elfika - bierzesz Bromergon lub inne leki? U mnie nie było mlekotoku przy hiper, ale może dziewczyny Ci tutaj coś poradzą.
Od ponad roku staramy się o dzidzię. do tej pory (3 miesiące wstecz) wszytko wydawało się OK. Ale zaczęłam mieć straszne bóle głowy, niskie cisnienie, krwotoki z nosa no i mlekotok. Zaczęły się wizyty testy (mieszkam w Anglii), GP skierowała do endo a ten na rezonans głowy. Teraz czekam na wynik, dzis wizyta z GP bo po raz drogi dostałam okres po 14 dniach do tej pory zawsze miałam rególarnie: lutealna 14 dni, a tu teraz takie klocki, a jak tylko zaczęłam te wszystkie badania to i owu przestałam mieć:( Sama nie wiem czy to ze stresu, czy akurat tak trafiłam z badaniami.
<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 11.06.12 17:36</span> tak jak myślałam GP nic jeszcze nie wie, endo się z nią nie kontaktował, ale przy mnie do nich zadzwoniła i zostawiła wiadomość. Mi powiedziała, że jak tylko odpowiedzą, zaraz do mnie bedzie dzwonić z wynikami. Oby nic poważnego się nie dzialo, to dostane tabletki. Czy któraś z Was stosowała Cabergoline? Pytam się dziewczyn z Anglii.
Moja ginka twierdzi, że wysoka prolaktyna ma tez wpływ na problemy z utrzymaniem ciąży, nie tylko na pekanie pęcherzyków. Ja miałam mlekotok, po Bromergonie zniknął.
agapeel a rozwinęła to jakoś? Ja pytałam o to 3 ginekologów i 2 endokrynologów i odpowiedź była taka , że w ciąży nie ma znaczenia... Do tego przecież w trakcie ciąży prl naturalnie wzrasta by później występowała laktacja....
Jedyne wytłumaczenie jakie znam to takie , ze wysoka prl upośledza pracę ciałka żółtego , a wiadomo, że mała ilość progesteronu moze powodować nieutrzymanie ciąży, ale jeśli tu jest ok to nie widzę innych okolicznosci gdzie prl przeszkadza w utrzymaniu ciąży
Witam, ja też mam wysoką prolaktynę- prawie 39. Moja gin stwierdziła ze jeżeli mam ovu to nic nie trzeba z nią robić. Jednak staramy się z moim M od roku i nic. Teraz już drugi cykl łykam castagnus. Z tego co poczytałam to wysoka prolaktyna nie tyko hamuje ovu ale też odpowiada za uszkodzenie kom.jajowej i jej zagnieżdżanie. Jak myślicie powinnam łykać bromka ?
Caterino, sądzę, że jeśli nie zadziała Castagnus (a różnie z nim bywa), powinnaś na wszelkie wypadek przejść na Bromergon albo inny łagodniejszy zamiennik.
Moja prolaktyna – 456,50 mIU/l norma 102-496. Myślicie że powinna zrobić badanie po obciążeniu? Moje cykle są krótkie, @ skąpe, włosy mi wychodzą, przed @ plamienia. Gin twierdzi że prl jest w normie. A ja ciągle szukam przyczyn moich braków dziecka.
Aniu, slyszalam ze lekarze juz odchodza od badania prl z obciazeniem, ale wcale nie uwazam tego za sluszne, bo moja PRL byla ok, dopiero po obciazeniu wyszla prawda- norma przekroczona 4x krotnie i zalecona terapia Bromkiem przez minimum rok. Badanie prywatnie kosztuje jakies symboliczne pieniadze (40 zl), a naprawde bardzo duzo wyjasnia. Zwlaszcza, ze u Ciebie ta norma jest juz na granicy. Ja bym sie nie wahala z tym PRL z obciazeniem. Jakbys sie wybierala do Waw to moge Ci podac namiary gabinetu prywatnego gdzie pracuje moja siostra- wtedy Ci zrobi pobranie :)
Dzięki :) Wiem właśnie że to nie drogie badanie. U mnie w labo ( prywatnym ) owszem zrobią, ale muszę mieć skierowanie i swoją tabletkę. A nie chce mi się znowu lecieć do gina, bo niedawno byłam. Także pewnie na razie zaczekam z tym badaniem. Ale czuję że to może być ten psikus, który mi miesza. A powiedz mi Emi jak tam u Ciebie? Jak po ślubie? :)
a cóż to za przepisowe 12? heh w życiu nie słyszałam... ;)
najlepiej jak prolaktyna mieści się w normach i nie jest przy górnej granicy, a jeśli nawet jest to najważniejsze i tak czy zaburza owulację, jeśli nie to w czym problem?
Ja tez mam podwyższona prolaktyne 28,40 norma do 25,00 i Gin przepisala mi bromergon 2x1/2. Biorę go od wczoraj i chodzę jak pijana :? . Powiedzcie mi do ilu najlepiej powinna spaść ? Dodam, ze badania robiłam w 2 dc i staramy się o małego misia ;)
Problem z tym, że lekarze sami nie widzą, jaki powinien być jej poziom. Każdy mówi co innego i dlatego postanowiłam się tym nie zajmować. U mnie owulacji nie zaburza, a tu się co raz czyta o wskaźniku 12, więc to nie jest mój wymysł.
Aniaa ja juz się nie bede powtarzać, bo nad Twoim postem jest moja wypowiedz... ok gin Ci zapisał bromek ale czy miałaś zaburzenia owulacji przez prolaktyne?
Hej, czy Dostinex wywołuje jakieś skutki uboczne? Dziś mam wziąć pierwsze pół tabletki na ten tydzień i zastanawiam się, jak to będzie z samopoczuciem...