Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorAgunia05
    • CommentTimeMar 21st 2010
     permalink
    AniaM: wy na jakich 'oczkach' trzecie ziemniaki do tradycyjnych plackow?
    na małych zdarza mi się wrzucić też ziemniaki w melakser jak mam lenia :shamed:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Aga moich sama zupa nie zadowala. Krzychu od razu japie ze kce miensko lub kotlecika
  1.  permalink
    Aga- to rzeczywiście fajni przyjaciele... Kurcze- to dla mnie szok. Jak ja proszę naszych znajomych to naprawde nie zdarza mi sie,żeby ktoś odmawiał... Wiadomo- sa rózne sytuacje w życiu, ale żeby nikt nie mógł? :confused:
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    wg mojej mamy JEDYNA wlasciwa tarka do ziemniakow to taka a mi sie nie chce babrac nie wiadomo ile
    ds
  2.  permalink
    Ja nie lubie ziemniaków tartych w malakserze.... Mają dziwną konsystencję i mi nie smakują.

Aga- a nie mozesz przygotowac drugiego danie z piekarnika? Samo sie zrobi, a rosół nastawisz sobie ze 2 dni wczescniej i po kłopocie.
    •  
      CommentAuthorMelodie
    • CommentTimeMar 21st 2010 zmieniony
     permalink
    No ja na takiej zawsze trę ziemniaki do placków, ale Ola nie chce ich jeść. Więc ostatnio robie tylko dla siebie - jest jeden plus - mało tarcia:)
    Cześć laski:)
  3.  permalink
    Aniu- ja mam takie oczka w czworokątnej tarce i włąsnie na takich trę :)
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    1 znajoma upiecze jakieś ciacho i aż tyle... ale Joli nawet nie muszę prosić ona sama z siebie - po prostu taka jest
    Aga ludziom cieżko chyba zrozumieć że nie zmieszczę 30 osób i MUSZĘ jeśli chcę by byli to muszę to zrobić na 2 razy... ale powoli odechciewa mi się ... Jestem już tym zmeczona a wszystko przede mną dopiero
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    And przykre ze kazdy odmawia, a ta Twoja przyjaciolka by nie mogla przyjechac pomoc?
  4.  permalink
    A tak w ogóle to Wy czujecie jakie my tu mamy klimaty? Dyskutujemy o wyższości dziurek w tarkach :D
    • CommentAuthorewa74
     permalink
    ja jakbym robila komunie w domu,too na pewno wszystko byloby robione w piekarniku, np lazania, i na drugie jakies mieso...zeby latwo bylo podawac...
  5.  permalink
    Aga- 30 osób? Wow!
    A nie mozecie tylko chrzestnych i dziadków?
  6.  permalink
    Ewa- jak ja mam gości to najczęsciej mam własnie piekarnikowe dana,zeby sie nie pierniczyć ze staniem przy garnkach.
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    To prawie jak małe wesele:shocked:
    Nie szkoda Ci kasy na takie duże imprezy?
    • CommentAuthorewa74
     permalink
    no wlasnie ,tez sie tak organizuje...
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    ja ostatnio tre na takich oczkach jak te po lewej ale tylko na racuchy, kartoflak musi byc juz na miazge
    s
    • CommentAuthorewa74
     permalink
    ja jak robie racuchy ,to smaze kawalki jablek...
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    ja na chrzciny Krzysia to w ogole tylko chrzestnych zaprosilam ze wzgledow lokalowych. nawet dziadkowie po kosciele na kolacje proszeni nie byli bo jak chrzestni z rodzinami przyszli to juz ledwo gdzie mogli sie pomiescic :confused:
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Obawiam sie że nie bo będzie walczyć u siebie w domu - ma rocznicę Komunii córki

Aga myślałam o tym ale obawiam sie że się nie da... tzn nie to że odrzucam ale
    nie wiem jaka będzie pogoda a w małą lodówkę nie zmieszczę gara plus jakieś ewentualne sałatki - musiałabym walczyć w kuchni w sobotę. Najtaniej kupić kurczaki i poporcjować - udka (z warzywami z mrożonki upiec w naczyniu) i pałki (w worku)z płatów albo tradycyjne kotlety albo roladki (tak naprawdę robi sie je szybko)
    Jeśli będzie chłodno to mogę zrobić to w piątek i wynieść do piwnicy (brzmi strasznie ale tam jest zimno a gryzoni nie ma) ale jeśli ciepło (a tego chce) to zostaje mi sobota i noc z soboty na niedzielę
    Biorę pod uwagę i to że jak Andi pójdzie z Kubą na próbę czy coś to ja zostaje z dzieciakami a że będzie nerwówka to i cieżko będzie coś robić
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    a to u was na powtorke/rocznice Komunii tez sie imprezy robi??!! :shocked::shocked:

Ewa ja racuchy mowie i na te na slodko i typowe ziemniaczane :P
  7.  permalink
    uwielbiam kartoflaka
    Idę troche posiedziec z chłopakami.
    Napiszcie coś ciekawego, cobym miała jakąs lekturę do poczytania, bo jeszzce tu wróce ;)
    • CommentAuthorewa74
     permalink
    wiecie jakie tu sa komunie,po 50 osòb w knajpie mam...szopka ,normalnie weselicho...ale tu sa duze rodziny...
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    And a nie masz jakiejs sasiadki ktora by ci polke w lodowce uzyczyla albo nawet u tesciow czy ktoregos z chrzestnnych na noc to zostawic??
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    Dziś☻ na dwójce Leon Zawodowiec:) O 21 sie zaczyna
  8.  permalink
    Aga- dogadaj się z jakąs sasiadką co do przetrzymania w lodówce. Ja tak kiedyś robiłam
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    aga1976: Aga- 30 osób? Wow!
    A nie mozecie tylko chrzestnych i dziadków?
    nie nie to nie tak :) Po Mszy komunijnej będziemy:
    Chrzestna z mężem
    chrzestny z żona i dzieckiem
    dziadkowie (może bedą)
    mój brat
    moja przyjaciółka
    my = 2+3+2+1+1+ 6 MY -> nas liczę jako 4 osoby pod wzgledem jedzenia ale pod względem miejsc muszę liczyc 6 osób!!

Po południu na kawę i ciacho też wpadłoby kilka osób (diakonia) ale znów z NAMI daje to pokaźną ilość
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Ewa u nas w rodzinie tez takie byly i wieksze... zapraszali rodzine blizsza, dalsza i przyjaciol. ja zapraszajac na komunie Gabrysi to bede tylko najblizsza rodzine zapraszala, zadnego kuzynostwa mimo ze kontakty utrzymujemy i nikogo spoza rodziny mimo ze kilak osob chcialabym zeby bylo z nami tego dnia
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    brata przyjaciolke i rodzicow spokojnie mozna wlaczyc w przygotowania

Agga tez myslalam o Leonie na wieczor ale mezu cos przybakuje zeby Mala Moskwe obejrzec
    • CommentAuthorewa74
     permalink
    u mnie tez bedzie tylko bliska rodzina...
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    AniaM: a to u was na powtorke/rocznice Komunii tez sie imprezy robi??!! :shocked:
    hmm Rocznica jest u nas od zawsze - ja też miałam rocznicę gdzie uroczystości Kościelne są takie jak w dniu Komunii wiadomo potem w domu skromniej ale jednak imprez totalny. Innych rocznic nie ma (np chrztu czy specjalnych Mszy roczkowych)

Z sąsiadami tu nie żyję najlepiej (moze poza 2jką ale jakoś nie uśmiecha mi się o cokolwiek ich prosić) Coś będę myśleć ale wiem że realnie na to patrząc będę miała zapierdziel jak nie wiem
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    And no u nas w kosciele tez jest uroczystosc ale w domu juz sie nic nie robi. nie zaprasza sie chrzestnych ani nic z tych rzeczy... dlatego sie zdziwilam...
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    AniaM: brata przyjaciolke i rodzicow spokojnie mozna wlaczyc w przygotowania

Brat za cholerę sie nie zgodzi i nawet nie wiem w co go mam zaangażować? on 2lewe ręce do wszystkiego :/ Może by przyszedł posiedziec przy kompie
    Teściowie wracają 15stego maja z Fatimy a Komunia jest 16go
    Przyjaciółka przyjezdna i przejazdem...
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Hmm wśród znajomych którzy mieli rocznicę jest prawie to samo co Komunia... u nas tzn u Ani byli dziadkowie i chrzestni na obiedzie i torcie w domu
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    na bank nie bede sie bawila w zadne rocznice. zreszta na roczek tez sie u nas nic nie robi, NA SZCZESCIE!!!
    • CommentAuthorewa74
     permalink
    a ja wycz ytalam w necie ,ze w lecie jest koncert w PL,AC/DC W 91 bylam w Chorzowie... aLe bym sie przejechala...
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    moja mama używa takiej tarki przeważnie

Ale ziemniaki czy buraki uciera w czymś takim
    --
  9.  permalink
    jezu dyskusja o tarkach i wielkości oczek buahahahahahha jestescie niemożliwe:)
    co do Komuni to u nas sie zaprasza cała najbliższa rodzine a to jest jakies 30 osób wiec nikt nie robił w domu wszyscy oszczedzali kase juz na sporo przed komunia a wiadomo ze ona sie i tak nie wróciła.
    ja w tym roku nie mam żadnej komuni w rodzinie i zadnego wesele,jedynie 18tka ale to w domu więcc mi sie bardziej uśmiecha
    ja tre na jedynej tarce jaka mam czyli o grubych oczkach i doprawiam blenderem zeby było bardziej rozwalona miazga i uwielbiam placuszki ziemniaczane i Pit też
    --
    •  
      CommentAuthorkfiatuszek
    • CommentTimeMar 22nd 2010
     permalink
    a skoro mowa o plackach to ja bym zjadła takie z papryka i kiełbaską :D mmmm :P
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    ja nie lubię placków :))) za to uwielbiam naleśniki! :smile:
    --
  10.  permalink
    Czesc kobietki:)
    Przyszłam wam życzyć udanego, poniedziałkowego wieczoru :)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    a ja chyba dzisaij sobie usypiacza zapodam. jutro do pracy nie ide wiec rano moge byc i nie w formie... a co tam...
    • CommentAuthorewa74
     permalink
    a ja ide spac,bo mnie nogi bola po pracy..paèpa...
  11.  permalink
    Witam z rana!
    Ciekawy temat z tymi oczkami :) No, ale jakże bardzo istotny.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
    • CommentTimeMar 23rd 2010
     permalink
    Cześć Wam :-)
    --
  12.  permalink
    Kiedy powrócą intensywne rozmowy na tym wątku, he?

Alexi, napisz co tam u Ciebie.
    --
    •  
      CommentAuthorizza
     permalink
    Madzia, przywołałaś nas do porządku :P
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    ja mam od dzisiaj 2 tyg wolnego. jak sie zbiore zakretowo to w dzien bede zagladala i penwie wieczorem tez. pracy wiele nie bedzie oby tylko nastroje dopisywaly dzieciakom... niania bedzie miala normalnie placone wiec jak na egoistke przystalo licze na chwile wytchnienia
  13.  permalink
    Ania, ale ferie się skończyły...?
    --
  14.  permalink
    Tak Iza, przywołuję Was wszystkie do porządku. Wracajcie tutaj, bo mi tęskno za tymi rozmowami!
    --
  15.  permalink
    Co do wiosny, to u mnie jej nie widać. Dzisiaj sztorm na morzu :/
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.