Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorTrisha
    • CommentTimeApr 10th 2010
     permalink
    Ale sa "czarne skrzynki", ktore sa zapisem przebiegu lotu i decyzji podjetych teraz okazalo sie, ze mimo propozycji ladowania w Minsku, piloci podjecli probe ladowania, bo zaloga tak zdecydowala i nie chceli sie spoznic....ehhh byle by nie bylo juz zadnego obwiniania sie nawzajem :(
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
    • CommentTimeApr 10th 2010
     permalink
    Trisha ale to że były propozycje lądowania gdzie indziej czy też zakaz lądowania to mówią Rosjanie i mówili to przed odnalezieniem skrzynek. Tajemnice skrzynek pozna się za jakiś czas i myślę ze nie bez powodu od razu zostali wysłani Polscy prokuratorzy
    --
    • CommentAuthorewa74
    • CommentTimeApr 11th 2010
     permalink
    a czy czarne skrzynki ,da sie przekombinowac??? az mi glupio ,ale nie chce mi sie wierzyc v.ze pilot ,laduje i naraza ,zycie tylu ludzi...ehhh ,zla jestem, przykro mi strasznie,smutno i w ogòle...
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Kochane, ale wiecie dlaczego on koniecznie chciał lądować w Smoleńsku? Bo, gdyby lądowali w Mińsku czy Moskwie... nie zdążyliby na obchody rocznicowe.... i bardzo im na tym zależało.... :sad:
    --
    • CommentAuthorewa74
     permalink
    Talinka ,nie wiem? zycie ludzkie est najcenniejsze,wiec po co ryzykowac?...
    •  
      CommentAuthorAnulka_28
     permalink
    Ewa - nigdy się nie dowiemy, czy była to decyzja kapitana, czy ktoś na pokładzie mu kazał wylądować.
    Resztę się pewnie uda poskładać w logiczny ciąg, bo są skrzynki i świadkowie, a tragedia jest zbyt wielka, żeby ktokolwiek dał radę coś wyciszyć.
    --
    • CommentAuthorewa74
     permalink
    ANULKA ,decyzje mògl podiac ,tylko poilot,a dla mnie to jest nie dopomyslenia ,ryzykowac zycie ludzi...
    •  
      CommentAuthorAnulka_28
    • CommentTimeApr 11th 2010 zmieniony
     permalink
    Oficjalnie - tylko pilot. Ale to wojskowy, a na pokładzie byli jego zwierzchnicy, łącznie z najwyższym.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    ponoc na skrzynkach bedzie zapisane z kim i o czym w kokpicie rozmawial pilot w trakcie lotu
    jednak mysle ze to nie jest ani czas ani miejsce na rozstrzasanie czy to byla dobra czy zla decyzja.
    wspolczuje rodzinie tego pilota. wielu ludzi pewnie dlugo im zyc nie da....
    •  
      CommentAuthorHogatka
     permalink
    AniaM masz rację, bo nawet jeśli on nie chciał lądować i np poinformował o sytuacji pasażerów a tam jego najwyższy zwierzchnik po konsultacji z np prezydentem zadecydowali , ląduj to chłopak wielkiego wyboru nie miał, poczekamy zobaczymy ile w tym wszystkim jest spekulacji ile prawdy.
    Póki co jest wiele pytań bez odpowiedzi, poczekamy zobaczymy czego się dowiedzą.
    A Ja czekam na żona będzie w domu za jakieś 3 godzinki :)
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    AniaM: wspolczuje rodzinie tego pilota. wielu ludzi pewnie dlugo im zyc nie da....

Ja również...
    --
  1.  permalink
    Na pokladzie samolotu rzadzi tylko pilot.
    --
    •  
      CommentAuthorizza
     permalink
    Madzia, no wiesz tam byli i generałowie ... jak kazali pilotowi lądować to lądował ...
    Dziewczyny prawd może być kilka. Czas zweryfikuje i ujawni co się naprawdę stało.
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Se może rządzić...
    Jak mu Prezydent coś rozkaże, albo jakiś tam generał wojskowy.... to co on biedny ma zrobić? Powiedzieć NIE ?!
    --
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    Poczekajmy na konkretne informacje, bo domysły to można snuć różne.
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Aniu napiszę i tu - zupa serowa SUUUPER!! Choć zrobiłam bez pieczarek (Gabi nie zje ich) była fantastyczna!
    --
  2.  permalink
    Poszliśmy z M do kościoła, i co? Ksiądz na kazaniu przeczytał pismo o rocznicy Caritasu, na koniec mszy odmówił "Ojcze Nasz" za zmarłych we wczorajszej katastrofie. Super mamy księdza, co?
    --
    •  
      CommentAuthorAnulka_28
    • CommentTimeApr 11th 2010 zmieniony
     permalink
    jego najwyższy zwierzchnik po konsultacji z np prezydentem

W Polsce prezydent jest najwyższym zwierzchnikiem Sił Zbrojnych. A poprzedni pilot, który mu odmówił miał duuuże problemy :/

zupa serowa SUUUPER!!

Wątek z przepisami jest gdzieś osobno, przepis jest kilka(naście?) stron wstecz czy można o niego poprosić tutaj? :)
    --
    •  
      CommentAuthorkodama
     permalink
    Nie wieszajcie zawczasu psów na pilocie... Poczytajcie najpierw o reakcjach władzy na wcześniejszą sytuację - odmowę lądowania w Tibilisi...
    Nie wklejam linków i nie kontynuuję wypowiedzi, bo nie chcę mówić nic przeciw zmarłym, ale na pewno same znajdziecie ten temat... Jednak pisze o tym, bo trzeba starać się zrozumieć pobudki... Nie wierzę, że pilot świadomy ryzyka tak po prostu sobie ryzykował...
    -- ad. "piosenka na dziś" - LISTA TU: http://wiki.28dni.pl/forumowa_piosenka_na_dzis_-_lista
    • CommentAuthorewa74
     permalink
    byla u mnie kolezanka polka,ogladalysmy razem fakty,az pobeczalysmy sie...
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Anulka tu jest wątek przepisowy - MNIAM-MNIAM
    --
  3.  permalink
    Ewa- nie dziwię się. Ja staram się już nie oglądac. Media robią wszystko, abyśmy poddali się nastrojowi, który kreują. Myslę,ze nie w tym jest sedno aby poddac się zbiorowej histerii przed telewizorami. TVN24 jak zwykle robi pokazówkę. Ech- szkoda gadać.
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Agunia ciesze sie ze zupa smakowala. z pieczarkami bylaby lepsza. mozna je zawsze tak drobno pokroic ze prawie nie znac no ale my ogolnie przepadamy za pieczarkami tak samo jak bywa ze daje wiecej pora jesli sprobuje i okaze sie ze jest z tych malo piekacych.
    u nas serowa byla na chrzciny u dzieci. jesli komunie Gabrysi zrobimy w domu to z pewnoscia tez ja zaserwujemy. weekendowo robie bez kulek miesnych
    • CommentAuthorewa74
     permalink
    Kodama ,poszukalam i przyznam,ze nie wiedzialam o tym zdarzeniu...ahh,nic juz nie chce wiedziec,bo glowa mnie rozbolala...
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Ja zrobiłam z mięsem :) Następna będzie już ciut po mojemu zmodyfikowana a zagęścić można fajnie chlebem tostowym - czasami tak też sosy robie bo nie lubię zasmażki
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    o nie, nie, zupa z chlebem to juz u mnie odpada
    a co bedziesz modyfikowala? bo ta wersja ktora wrzucilam to juz jest po modyfikacjach
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Madziarynko u nas ksiądz ponoć mówił o katastrofie...
    Aga ja wczoraj prawie do 1 w nocy oglądałam TVN. I bardzo podobał mi się program (jakkolwiek może się podobać program o tak strasznej tematyce). Miecugow bardzo rzetelnie przedstawiał fakty, ludzie dzwoniący do programu również wnieśli wiele swoich przemyśleń i odczuć.
    --
  4.  permalink
    Talinko- i uwazasz,że programy TVNu pomogły Ci w przezywaniu tej katastrofy? Wniosły coś znaczącego?
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    AniaM: a co bedziesz modyfikowala? bo ta wersja ktora wrzucilam to juz jest po modyfikacjach
    żeby dodać sobie do niej np brokuła no i niestety u mnie rosołki nie przechodzą więc na wywarze mięsno-warzywnym
    Generalnie Twoja wersja jak najbardziej jest pyszna i z dodatkiem pieczarek byłaby rewelacja juz całkiem :)
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Może niczego nie wniosły, a może wniosły aż za dużo. Co nie zmienia faktu, że lubię oglądać ich programy. I tyle. :wink:
    Btw. wątpię by cokolwiek pomogło mi w przeżywaniu tej katastrofy...
    --
  5.  permalink
    Rozmawiałam na temat pilota prezydenta z M i też powiedziałam, że moim zdaniem prezydent mógł nakazać. Nie chcę, żeby to zabrzmiało, że mój M ma rację i koniec ;) Powiedział, że jak służył w Gdyni, to rozmawiał z pilotem śmigłowca, który "woził" prezydenta do Juraty, no i rozmawiali nt. temat. Pilot powiedział: "to ja pilotuję, a nie prezydent i to ja podejmuję decyzję". No ale wiadomo, nie każdy ma silną wolę, by nie poddać się naciskom takim osobom jak prezydent czy też inny zwierzchnik.
    --
  6.  permalink
    A co do mediów, to macie rację, że strasznie nakręcają. Chociaż wczoraj oglądałam wszystko na bieżąco, żeby wiedzieć co się dzieje. Ale dzisiaj, jak nie dzieje się już nic nowego, to mogliby trochę przestać.
    --
  7.  permalink
    Talinko- ja bardzo lubię "szkło kontaktowe"i lubię pana Miecugowa. Tylko nie widzę zasadności sztucznego rozdmuchiwania tego co się stało i wstawiania co kilka minut plansz z napisem "para prezydencka nie żyje". Ale to oczywiście mój punkt widzenia.
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Agunia tez czasami robie na wywarze miesnym tyle ze na kurczaku bo na normalnych kosciach wieprzowych juz nie jest taka smaczna. przy kostkach rosolowych wiadomo wersja jest znacznie szybsza i idzie idealnie zachowac proporcje gotujac gigant gar dla gosci.

jesli idzie o tvn czy tvn24 i to nie tylko w okresie zaloby narodowej to ja osobiscie Miecugowa nie lubie ale z ciekawoscia ogladam Rymanowskiego i kawe na lawe a jak fakty sa to najbardziej mi sie podoba prowadzenie Pohanke czy Durczoka. odpowiada mi ich ton glosu.
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    aga1976: i wstawiania co kilka minut plansz z napisem "para prezydencka nie żyje".

O. Z tym to się zgadzam. Trochę za wiele tego. Jednakże rozmowy telefoniczne z widzami były bardzo "ciekawe". Tzn. nie zdawałam sobie sprawy, że ludzie aż tak przeżywają tą sytuację... ja może jestem trochę znieczulona w jakiś sposób... no wiem, że to katastrofa, tragedia... ale osobiście mnie to nie dotknęło no i jakoś tego przeżywać nie umiem... no i do tego nie mogę pojąć jak mogli wsadzić tylu ważniaków w jeden zakichany samolot... zresztą premier UK, który się wypowiadał też nie może tego pojąć...
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Dobra. Lecę się położyć. Na TVN leci właśnie jeden z moich ulubionych filmów - "List w butelce".
    Miłego wieczoru!
    --
  8.  permalink
    Durczok kojarzy mi się z tekstem o upier... stole :)
    --
  9.  permalink
    Staram się nie rozgraniczać tych "wazniaków' i tych, którzy nie byli znani. Zginęli ludzie. I to się liczy.
    A o osobistym wymiarze tragedii chyba nie może mówic tak naprawdę żadna z nas. To największa tragedia dla bliskich ofiar. Wcale nie większa dla córki Lecha Kaczyńskiego niz np dla rodziców 23-letniej stewardessy.
    Jedno jest pewne- zatrzymaliśmy się na chwilę.
    Teraz przyjdzie się zmierzyć z innymi rzeczami. Wcale niełatwymi.
    Dobranoc
    • CommentAuthoraga976
    • CommentTimeApr 12th 2010
     permalink
    hej dopiero jakoś mam natchnienie do napisania czegoś
    zdziwiła mnie też wczorajsza Msza Św w moim kościele - modlitwe za ofiary katastrofy przyćmił tekst o Cartitasie - jest to smutne ale nie dziwię się bo po śmierci Papieża Jana Pawła II jak ludzie poszli pod kościół to ksiądz wyszedł i zapytał czy jest potrzeba otworzenia?? Tak samo tutaj czy tak trudno zorganizować wspólną modlitwę ???
    To jedno a drugie to dziwię się niektórym dziennikarzom którzy kilka dni temu jeszcze drwili z osoby Prezydenta RP a teraz opłakują opowiadając jaki to był "ludzki" człowiek. Dlaczego wcześniej się tego nie mówiło o Parze Prezydenckiej??? Mam na myśli no Miecugowa i Daukszewicza - oni ciągle przytykali a to krzywo wywieszoną flagę, a to całowanie po rękach, a to źle zapięte guziki itp.
    --
    •  
      CommentAuthorluczynka
     permalink
    Bo w Polsce jest zwyczaj, że nie mówi się źle o zmarłych, ale nie ma zwyczaju nie mówienia źle o ludziach przyzwoitych.
    --
  10.  permalink
    Jedno jest pewne- po raz kolejny przekonujemy się,że nie jest ważne to jakie wyznajemy poglądy, czy jesteśmy bogaci czy biedni, czy patrzymy w lewą czy w prawą stronę, czy jesteśmy osobami świeckimi czy księżmi, czy pracujemy jako aktorzy czy jako obsługa- wszyscy jesteśmy równi. I przychodzi czas, kiedy Bóg ( lub los) decyduje za nas i traktuje jednakowo.
    •  
      CommentAuthorTrisha
     permalink
    Ja uwazam, ze wiele czynnikow mialo wplyw na ten wypadek.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Trisha - tzn?
    --
  11.  permalink
    Aga, msza taka sama i u mnie była. Przykre.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Jak przeczytałam poniższy artykuł... to zauważyłam, że teraz każdy na każdego zaczyna spychać...

"Odradzałem lądowanie. Mówili, że spróbują."
    --
    •  
      CommentAuthorkodama
     permalink
    A mnie nie dziwią dziennikarze opłakujący to co się stało. Jak słusznie Aga wyżej napisała - zginęli ludzie... i jako człowieka żal mi i prezydenta i wszystkich innych, których nie lubiłam i ich poglądów nie podzielałam tak samo jak tych których nie znałam, czy tych których popierałam. Nie podoba mi się odbieranie prawa do żalu, smutku i żałoby, tym wszystkim, którzy wcześniej jawnie nie popierali prezydenta w jakikolwiek sposób. Utarczki nigdy nie były jednostronne. Tak niestety wygląda polityka i życie publiczne.
    -- ad. "piosenka na dziś" - LISTA TU: http://wiki.28dni.pl/forumowa_piosenka_na_dzis_-_lista
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Jak oglądałam w sobotę wieczorem program p. Miecugowa (jak już pisałam wcześniej) to dzwoniła kobieta, która miała żal do p. Palikota, że nie zadzwonił do programu/nie pojawił się w żadnym programie, żeby złożyć hołd prezydentowi i innym tragicznie umarłym... wtedy pan Miecugow powiedział coś, co mnie osobiście się spodobało - "A może to my nie zadzwoniliśmy do p. Palikota?"
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Dziś o 21 na TVN ma być fajny film "podaj dalej" Wart obejrzenia
    --
    •  
      CommentAuthorAnulka_28
     permalink
    Tragedia jest tragedią, a nie materiałem na medialny show. Coraz częściej cieszę się, że pozbyliśmy się TV.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Agunia05: Dziś o 21 na TVN ma być fajny film "podaj dalej" Wart obejrzenia

Ten film "ukształtował" moje dzieciństwo. Przez wiele lat szukałam go w internecie. Dopiero niedawno go znalazłam.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.