Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    Hmm
    Ja dostałam od mamy długopis z zegarkiem ( wtedy hit) i loda. I byłam zadowolona z moich prezentów komunijnych.
    •  
      CommentAuthorAnulka_28
    • CommentTimeApr 13th 2010
     permalink
    Agunia05 - katar może być i alergiczny, i wirusowy - i oba typy mogą w zapalenie spojówek przechodzić. Powinien wystarczyć lekarz rodzinny/pediatra (do okulity u nas daleeeka droga).

Nastawianie sie na PS2 ze świadomością, że się będzie piracić gry trąci dla mnie hipokryzją.Gry wychodzą w tanich seriach już po 6-12 mc od premiery, co szkodzi zaczekać? Jest wiele starych gier, w które można w międzyczasie grać.
    No i z konsol dziecku to raczej byśmy Wii kupili - żeby przed tym TV trochę ruchu było ;)

Na Komunie dostalismy z bratem komplety pióro+długopis, Pisma Święte, zegarki (hit nad hity) i trochę pieniędzy, które poszły na rodzinny wyjazd wakacyjny do Bułgarii (gdzie jeden zegarek nam ukradli, a drugi utopiliśmy :shamed:) ;)
    Osobiście z niesmakiem patrzę na te coraz większe imprezy komunijne, licytowanie się kto więcej dostanie - gdzie w tym Sakrament?
    --
    •  
      CommentAuthordanap
     permalink
    ja dostałam budzik i kapcie takie zakopiańskie, jakieś albumy i pismo święte, łańcuszek tez chyba był.
    Swojej sistrzenicy (chrześniaczce) zakupiłam kolczyki drugiej łańcuszek. Koszt poniżej 200pln. Nie podoba mi sie zwyczaj kupowania gadżetów z TAKIEJ okazji, unikam tego. Od niedawna nie należymy do KK i patrze już na to bardziej obojętnie, bardziej z politowaniem niż nerwem :)

ps. Co myślicie o miejscu pochówku pary prezydenckiej?? Dla mnie to przegięcie.
    •  
      CommentAuthortinkerbell
     permalink
    Ja wlasnie w maju lece do PL na komunie i zupelnie nie wiem co kupic, wiec postanowilam ze dam pieniadze- a rodzice kupia mu co zechce. Wiem ze marzy on o sprzecie do karaoke, ale nie wiem czy to wypada taki prezent na komunie
    :confused:
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Dla mnie to słuszne miejsce dla pochówku osoby, która walczyła o poznanie prawdy nt. zbrodni katyńskiej. swoją śmiercią pokazał Katyń całemu światu.
    --
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    Sądzę, że to miejsce pochówku to swoiste przeprosiny Polaków za wcześniejsze traktowanie go. Wyśmiewany za życia, pochowany jak król.
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    Pochowamy na Wawelu, razem z prezydentem, nasze wyrzuty sumienia.
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Może coś w tym jest.
    Teraz nie ma co gdybać. Decyzja i tak już podjęta.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    moj maz wygral w ps2 w jakims pracowym konkursie ale niesteyt wlasnych plyt mamy jak na lekarstwo. jakies gry (stare gta, fifa, wyscigi)) dzieci dostaly uzywane orygianly od kolegi meza, my kupilismy dla mnie Simsy (fajnie sie steruje czyims zyciem, nie powiem) i teraz Gabrysia na urodziny dostala zestaw singstar, mikrofony i plyta to koszt 150zl wiec sie zrzucalismy rodzinnie. ogolnie to zeby dobrze na ps2 sie gralo to duzy tv potrzebny no i czasu sporo. dokupienie gier to nie wszystko. w zestawie nie ma przeciez dobrej karty pamieci, tylko jeden pad jest (przy dzieciach to stanowczo za malo bo samemu grac to nie frajda), z czasem bedzie chec na mikrofony, eye toya etc. etc. no a gry starsze mozna w media markt dosc tanio kupic (chociazby swinka bebe, za 49 simsy2)

u nas chrzesniacy do Komunii podeszli materialistycznie, zreszta tak jak ich rodzice. dostali od nas ipody nano 8gb, wtedy w PL po 600zl ale ze stanow mi przywiezli i placilam troche powyzej 300zl za sztuke. no ale ja mialam 2komunie tydzien po tygodniu wiec strasznie nas to i tak szarpnelo.
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    a jesli idzie o pochowek na Wawelu to ja mysle ze gdyby to byly Powazki to jednak wiecej ludzi mogloby pojsc, stanac i sie zadumac. na Wawel nie ma juz takiego dostepu (przynajmniej z tego co ja pamietam lata temu z Krakowa)
    •  
      CommentAuthorTrisha
     permalink
    ja uwazam, ze skoro tak wybrala rodzina, to trzeba to uszanowac i juz.
    --
  2.  permalink
    Wyśmiewany za życia, pochowany jak król.

Nie sposób się nie zgodzić. Jakie to polskie...:neutral:
    • CommentAuthorewa74
     permalink
    hej babki, ja akurat na tego prezydenta nie glosowalam,ale to prezygent ,wiec Wawel jest ok...
    • CommentAuthorewa74
     permalink
    a tak w ogòle,to dumna jestem,ze jestem Polka ,moze widze Polske inaczej ,lepiej , bo zyje tutaj...
    •  
      CommentAuthorluczynka
    • CommentTimeApr 13th 2010 zmieniony
     permalink
    Wg. mnie pomysł z pochowaniem Kaczyńskiego na Wawelu jest dobry i niedobry.
    Dobry, bo nie uważam, żeby nie zasłużył, a zły, bo to uczyni jakiś niebezpieczny precedens - jeszcze komuś przyjdzie do głowy pochować Kwaśniewskiego na Wawelu jak mu przyjdzie kiedyś umrzeć :P
    Też, Kaczyński jakoś z Krakowem mi się nie kojarzy... Mogliby go pochować w Panteonie w Świątyni Opatrzności albo zrobić kryptę w Pałacu Prezydenckim.
    --
    • CommentAuthorewa74
     permalink
    ja to bardzo jestem ciekawa prztczyn,tej katastrofy,tak po prosu bez szukania winnych,mam nadzieje ,ze z czarnych skrzynek uda sie wydobyc prawde...
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    no mi wlasnie Kaczynski kojarzy sie wybitnie z Warszawa, przeciez i prezydentem Warszawy byl i od lat tam mieszkal...
    ale z drugiej storny on cale zycie wspominal o Pilsudskim o jego wizjach etc wiec peniwe nie moglby sobie piekniejszego miejsca pochowku wymarzyc. moze to tez dlatego tak jego brat zdecydowal.
    •  
      CommentAuthorTrisha
     permalink
    sluchajcie, czy ktos znal go lepiej niz jego wlasny brat blizniak? Moze tylko zona chociaz na pewno z innej strony... byc moze wiedzieli, ze to bylo jego marzenie? Nie wiem...
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Przyczyny wyjdą na jaw... albo zostaną utajnione... przecież Rosjanie byli pierwsi na miejscu katastrofy.... samolot produkcji rosyjskiej... ostatnio naprawiany w Rosji.... śmierdzące to wszystko... i, że na pokładzie byli AKURAT Ci, którzy przyczynili się do wyjawienia prawdy o Katyniu.... :neutral: dziwne to wszystko.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Talinko przeciez jedna ze skrzynek bedzie badana w Polsce. mysle ze gdyby Rosjanie tak bardzo chcieli cos zataic to by z otwarciem tychze skrzynek nie czekali na Polakow. predzej mi sie wydaje ze moze byc zatajona presja prezydenta jesli takowa by byla. na zasadzie ze tylko oficjele sztuk kilka ja poznaja a reszta sie nie dowie...
  3.  permalink
    Zawsze mówiono, że na pokładzie samolotu są dwie "czarne" skrzynki, więc byłam zdziwiona jak usłyszałam o trzeciej, przez myśl mi przeszło, że Rosjanie namieszali.
    --
    • CommentAuthorewa74
     permalink
    mnie tez ,to smierdzialo na poczatku,ale teraz jak widze jak w to wyjasnienie angazuja sie Rosjanie,to mysle ,ze to byl po prostu wypadek straszny...chociaz ,na forach czytalam,ze pilot pomylic sie nie mògl...no bardzo jestem ciekawa...
  4.  permalink
    Czytałam już jedną teorię spiskową, oczywiście winę za wszystko ponoszą masoni. Swoją drogą ciekawi ci masoni, co? Kiedyś miałam przejaw zainteresowania nimi.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Ja się żegnam na dzisiaj.
    Lepiej się za wiele nie zastanawiać, tylko poczekać na wynik śledztwa. :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTrisha
    • CommentTimeApr 13th 2010 zmieniony
     permalink
    Talinko, akurat CI byli na pokladzie, chyba ze wzgledu wlasnie na to ze laczylo ich cos z Katyniem oraz na koszty (wszyscy lecieli jednym samolotem). Twoja wypowiedz zabrzmiala co najmniej jakbys sugerowala uknuty spisek morderczy przez Rosjan :) Nie wydaje mi sie tez zeby byli do konca cos zataic, bo zawsze jak pewne elementy ukladanki brakuja to sa podejrzenia i moze byc tak w nieskonczonosc, a to pogorszylo by stosunki miedzy nami a mysle ze nie jest to celem Rosji. Jeszcze troche czasu minie zanim sie wszystkiego dowiemy.... teraz mozna tylko spekulowac a to im zycia nie przywroci.
    --
    •  
      CommentAuthorluczynka
     permalink
    Nie znaczy to też, że jeśli są jakieś wątpliwości na niekorzyść Rosjan, to mamy podkulić ogon i siedzieć cicho, bo a nuż nam się stosunki z Rosją pogorszą...
    Zresztą, Polacy są chyba nauczeni nieufności wobec Rosjan, więc niezależnie od tego, jaką wersję wydarzeń nam się przedstawi i tak nie uwierzymy do końca...
    --
    •  
      CommentAuthorTrisha
     permalink
    Nov ja nie pisze o podkuleniu ogona tylko napisalam, ze raczej Rosji nie zalezy na pogorszeniu stosunkow z Polska. Z reszta dla mnie na ta chwile to nie ma znaczenia....Wyjdzie wszystko z czasem...
    --
  5.  permalink
    Nie można Rosjanom nic zarzucić, naprawdę się starają. Nie ma się co dziwić, nawet samolot był ich, więc mają prawo się bać zarzutów. Mam nadzieję, że stosunki się ocieplą. Nawet chyba prezydent tego chciał, przynajmniej tak mi się wydawało jak usłyszałam przemówienie, jakie miał wygłosić w Katyniu.
    Dobra, uciekam.
    Dobranoc kobiety!
    --
    • CommentAuthorewa74
     permalink
    no ja mysle,ze jak sie wspòlpracuje razem otwarcie,to mozna uwierzyc, pewnie naiwna jestem...
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Trisha a faktycznie w Krakowie takie oburzenie jak w tv podawali?
    • CommentAuthorewa74
     permalink
    ja jestem krakowianka,ale oburzona nie jestem...jutro spytam siostry...
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Osobiście nie rozumiem oburzenia ludzi, jakoby to było miejsce TYLKO dla osób wielkich. Pan Kaczyński wykazał się nie lada odwagą odkopując historię zbrodni katyńskiej. Jego śmierć pokazała całemu światu, a nie tylko nam tu, w Polsce, czy Europie… czym był Katyń.
    Zgadzam się też ze słowami p. Kwaśniewskiego, że lasy katyńskie, to przeklęte miejsce…
    Nie rozumiem tylko dlaczego za spełnienie swojego marzenia musiał zapłacić życiem…

ale mniejsza, to tylko moje skromne zdanie. idę spać teraz już for real :D
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    nie tylko jego smierc, nie zapominajmy o pozostalych 95 ofiarach...
    oni tez zgineli na sluzbie
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    wszystkich na Wawelu nie zmieścimy :wink:
    --
    • CommentAuthorewa74
     permalink
    kobitki ,do jutra wieczorem...pa
    •  
      CommentAuthorluczynka
     permalink
    Talinka: Nie rozumiem tylko dlaczego za spełnienie swojego marzenia musiał zapłacić życiem…

Jeśli to naprawdę był wypadek, to nie bardzo jest, co rozumieć, wobec takich faktów, jakie nam się przedstawia, nie marzenia zawiniły tej śmierci.
    --
    •  
      CommentAuthorTrisha
    • CommentTimeApr 14th 2010
     permalink
    Aniu a wiesz, ze nawet nie wiem....ja najpierw nie moglam dojsc do siebie i przez 3 bite dni tylko tv ogladalam o tym, ale potem juz nie dalam rady...nawet nie rozmawialam o tym tutaj z nikim, bo oprocz z tata i tesciami to widzialam sie tylko z przyjaciolkami a z nimi tego tematu nie poruszalam. Widzisz, ja nawet nie wiedzialam, ze Krk taki oburzony :)
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    W przypadku takich katastrof zawsze rozważa się udział osób trzecich, więc ta hipoteza powinna zostać sprawdzona.
    --
    •  
      CommentAuthormyszaasia
    • CommentTimeApr 14th 2010 zmieniony
     permalink
    ,,November :jeszcze komuś przyjdzie do głowy pochować Kwaśniewskiego na Wawelu jak mu przyjdzie kiedyś umrzeć :P

a dla czego niby by mieli tam pochować Kwaśniewskiego? Państwo Kaczyńscy zginęli na służbie dla tego zostaną pochowani na tym cmentarzu a nie innym, a jesli jeszcze rodzina sie na to zgodziła to takie miejsce spoczynku jest dobrym rozwiązaniem,...
  6.  permalink
    Wielu zasłużonych Polaków zginęło na służbie. Nie w wypadkach. Ryzykowali swoim zyciem a nikt nie twierdził,że mają być chowani na Wawelu.
    Wg mnie odpowiednim miejscem byłaby Aleja Zasłużonych na warszawskich Powązkach.
    Dziewczyny... Z całym szacunkiem- pomijając wszelkie sympatie i antypatie polityczne i społeczne mam wrażenie,że niedługo media podadza nam,ze Lech Kaczyński był wysokim brunetem a my w to uwierzymy.
    •  
      CommentAuthormyszaasia
     permalink
    tez prawda...
  7.  permalink
    Wracając do dyskusji i ja wypowiem swoje zdanie. Uważam, że dlaczego nie mieli być pochowani na Wawelu obok królów? Tak do końca nie wiemy czy oni też w 100% zasłużyli sobie na ten zaszczyt. Więc dlaczego Kaczyńskiego nie mieliby tam pochować? Też sądzę, że lepszym miejscem byłyby Powązki, ale skoro tak chce rodzina i władze, to proszę bardzo.
    --
    •  
      CommentAuthorAnulka_28
     permalink
    I tu pojawia się zwyczaj, że o zmarłych mówimy dobrze, albo wcale - a dziennikarze nie potrafią tego drugiego, zostaje więc wymazywanie z pamięci wielu zdarzeń i gloryfikacja.
    Jeśli już mówimy o zasługach dla Polski połączonych ze śmiercią w tej katastrofie, to na Wawelu powinien spocząć Ryszard Kaczorowski.
    --
  8.  permalink
    NIe zgadzam się z wieloma posunięciami i wydarzeniami po tragedii... Cos się we mnie buntuje, krzyczy...Człowiek, który miał niskie poparcie w sondażach, marny odbiór społeczny i niewielkie szanse na reelekcję nagle nazywany jest bohaterem, wybitnym mezem stanu, poległym za ojczyznę...Mimo całego zalu i smutku nie umiem przejsc pokornie nad medialnym cyrkiem. Nie umiem pochylić głowy nad tym,że z żałoby robi się spektakl. Dlaczego traktuje się nas jak ludzi bezmyslnych? Czy naprawdę POlacy muszą widzieć szlochająca MOnikę Olejnik aby zrozumieć ludzkie nieszczęscie? Czy pogrzeb nie może być godnym pożegnaniem a nie przedstawieniem dla mas?
    A dziś...Tyle trumien wynoszonych jedna za drugą... Bezmiar ludzkiego nieszczescia...Za chwilę rodzce pochowają swoje dzieci. Zakochani pochowają najbliższych sercu. Ech.
    Chyba przydałoby się więcej ciszy.
    •  
      CommentAuthorMadziarynka
    • CommentTimeApr 14th 2010 zmieniony
     permalink
    Wczoraj, chyba w Radiu Zet, w wiadomościach usłyszałam jak redaktor zapowiadał wypowiedź jednego z ministrów "jeden z niewielu pozostałych przy życiu ministrów..." Wybuchnęłam śmiechem, bo inaczej nie można było na to zareagować.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    aga1976: A dziś...Tyle trumien wynoszonych jedna za drugą... Bezmiar ludzkiego nieszczescia...Za chwilę rodzce pochowają swoje dzieci. Zakochani pochowają najbliższych sercu. Ech.
    Chyba przydałoby się więcej ciszy.

Właśnie obejrzałam relację... straszne. łzy cisną się do oczu...
    a protestujący w krakowie? śmiech na sali. czy oni nie widzą w jakim świetle stawiają cały naród?
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Jestem już zmęczona tą kłótnią Polaków nt. pochówki pary prezydenckiej ja Wawelu. Dlaczego musimy się tak ośmieszać w oczach świata? Dlaczego nie możemy być pokorniejsi i po prostu uszanować decyzji innych. Ja rozumiem - Wawel - miejsce. gdzie leżą legendy... Ale dlaczego zawsze coś musi podzielić nasz naród? Dlaczego nie możemy nadal w ciszy kontemplować tej strasznej tragedii... Tylu ludzi zginęło!!!! Przecież nie tylko para prezydencka! A to ich, paradoksalnie, wystawiamy na pierwszy plan.
    --
  9.  permalink
    każdego w jakis sposób dotkneła ta tragedia,moze mnie troche mniej bo mam dosyc własnych problemów ale -moze to próżne- gdy zobaczyłam na polsacie 2 prawie normalną ramówke to sie ucieszyłąm bo ostatio leciało u nas tylko cbeebies ....ile można powtarzac w kółko to samo i gdybać.Po dwóch dniach miałam dosyc
    zdziwiłam sie tez wchodzac do Housa ze w sklepie tym była grobowa cisza-zero muzyki radia czy tv.Sprzedawcy stali jakby za kare:)
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Tak niestety to wygląda...
    --
    •  
      CommentAuthorrooda
    • CommentTimeApr 15th 2010
     permalink
    Ja jestem jakby od tej calej tragedii odsunieta, tu w tv niewiele juz mowia...
    Wrzucialam tez na rozpakowanych, ale moze te ktore z was tam nie zagladaja, chcialyby to przeczytac... Bardzo niebanalnie, szczegolnie koncowka...
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.