Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

 

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

    •  
      CommentAuthorNatalaa
    • CommentTimeJul 12th 2011
     permalink
    :rolling:
    --
    •  
      CommentAuthorTrisha
    • CommentTimeJul 12th 2011
     permalink
    no, ale to chyba juz wstyd prosic o tyle radosci na raz:shamed: :tongue:
    --
    •  
      CommentAuthoralexi0
    • CommentTimeJul 12th 2011
     permalink
    ja tam mam automat Moulinexa na 2 mieszadła i jestem z niego zadowolona ,robie w nim ciasto drożdżowe na chleb, makaron ,pizze i zdażyło mi sie babke upiec - była całkiem niezła:smile:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsCreme
    • CommentTimeJul 12th 2011
     permalink
    Thermomix nie kroi też w plaasterki (za to surówkę robi w 3-6 sekund). Ja się utwierdzam że to dla każdego dobry zakup (dla moich rodziców po niemal 30 latach małżeństwa, kiedy w domu była masa sprzętów) właśnie ze względu na długowieczność. Raz się przemęczyć ale jaka radość :) Ja gotuję w nim zupy, robię ciasta, surówki, sosy, soki, koktajle :) Ubijam śmietanę i jaja, robię beszamel, ucieram całą furę ziemniaków na placki w 20 sekund, moi rodzice zaczynają jogurt i ucierają masło, mielą zboża na mąkę smażą powidła i inne dżemy, a ja nawet kaszkę mannę nam robię :)
    Wiem jak działają często użytkowane blendery itp dlatego i tak się upieram- thermomix the best :) Właściwie to jedyna rzecz którą chcialłabym ze sprzedaży bezpośredniej (i w ogóle w kwestii sprzętów kuchennych), a i oni chyba z tego kiedyś wyjdą, jak zepter :)

    dobra, dość chwalenia :) Jestem dwa tygodnie po 10-12 godzin u mojego brata i mam postanowienie- nie robić baru między kuchnią a pokojem kosztem normalnego stołu! Plecy mnie bolą, a mam do wyboru- leżeć na dywanie (jak dzieci śpią), siedzieć na wysokim barowym krzesełku (kolana gdzieś po boku mieć i opędzać się od wspinającej się po nim bratanicy) albo na sofie przy stoliczku sięgającym mi do kolan. Jak oni tam funkcjonują? :/
    --
    •  
      CommentAuthorMelodie
    • CommentTimeJul 12th 2011
     permalink
    A jak jest z myciem tego super sprzętu? Nie jest to kłopotliwe?
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJul 12th 2011
     permalink
    MsMartina wklej fote tego ktory ty masz i ile kosztuje? to co widzialam na allegro to 3tys, duuuuzo strasznie
    chociaz jak tak piszecie to dla mnie bylby ideal bo mnie cholera trafia jak ziemniaki tre czy cukinie w plasterki kroje (lubie cieniutko)
    •  
      CommentAuthorNatalaa
    • CommentTimeJul 12th 2011
     permalink
    MrsHyde: na allegro to 3tys, duuuuzo strasznie

    bo tyle to kosztuje :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorTrisha
    • CommentTimeJul 12th 2011
     permalink
    ja mam najnowsza wersje ona chyba 4,5 tys kosztuje czy jakos tak ; / ciesze sie ze dostalam w prezencie

    Melodie myje sie go banalnie wlewasz wode troche plynu i sam sie myje na zimno lub jak chcesz na goraco, potem tylko wypluczesz. Jak np szatkuje marchewke to tylko woda sama przemywam. A Caly sklada sie z 3 czesci.

    Aha ja mam ta wesrje z nakladka do gotowania na parze. Swietne
    --
    •  
      CommentAuthorMelodie
    • CommentTimeJul 12th 2011
     permalink
    A używasz go na co dzień czy tylko sporadycznie, Trisha?
    •  
      CommentAuthorTrisha
    • CommentTimeJul 12th 2011
     permalink
    Na codzien, bez wyjatku. W nim mozesz ugotowa tez zupe, jarzyny. No i gotowanie takie ogolne zabiera mi o wiele mniej czasu. No i mam porzadek :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorMelodie
    • CommentTimeJul 12th 2011
     permalink
    A on działa też tak jak szybkowar?
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJul 12th 2011
     permalink
    ouch, cena z kosmosu

    Trisha dasz linka do swojego modelu? chociaz sobie poczytam co mnie omija ;)
    •  
      CommentAuthorTrisha
    • CommentTimeJul 12th 2011
     permalink
    hmm tego nie wiem czy jak szybkowar. Tak naprawde ja jeszcze z wielu funkcji nie korzystalam bom leniwa. W ogole najpierw wolalam zeby tesciowa nam zafundoowala meble albo remont salonuu za ta cene zamiast tego sprzetu, ale jak juz go dostalam to sobie stal tak i balam sie chyba go uzywac. Potem przyjechala Pani ktora mi pokazala co mozna zroobic i w ciagu 2h godzin zrobila;

    buleczki
    maslo
    maslanke
    napoj orzezwiajacy
    pomidorowa z ryzem
    kurczaka na parze z warzywami

    Nie pamietam czy cos pominelam. Do tego sa ksiazki kucharskie z mnostwem przepisow


    Hyda zaraz poszukam
    --
    •  
      CommentAuthorTrisha
    • CommentTimeJul 12th 2011
     permalink
    Hyde

    ogolnie chyba juz jest jeden model

    http://www.vorwerk.com/pl/thermomix/html/nasza_najmniejsza_kuchnia_swiata.html

    bo poprzedni nie mial tej nakladki do gotowania na parze
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJul 12th 2011
     permalink
    mi chodzi o to jak on wizualnie wyglada
    cos takiego?
    ds

    a powiedz, ile ej zupy za jendym zamachem wyjdzie bo jakos ak nieduzy ten pojemnik sie wydaje...
    •  
      CommentAuthorTrisha
    • CommentTimeJul 12th 2011
     permalink
    nie, taki jak na stronie jest pokazany. w linku

    zaraz wygrzebie cos wiekszego

    !http://www.vorwerk.com/pl/thermomix/images/pool/nuevo_varoma.jpg!
    --
    •  
      CommentAuthorTrisha
    • CommentTimeJul 12th 2011
     permalink
    kurka, tu moge uploadowac tylko przez imageshack?
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJul 12th 2011
     permalink
    taki masz?
    vv
    •  
      CommentAuthorluczynka
    • CommentTimeJul 12th 2011 zmieniony
     permalink
    •  
      CommentAuthorTrisha
    • CommentTimeJul 12th 2011
     permalink
    tak dokladnie taki
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJul 12th 2011
     permalink
    na stronie jest napisane ze Przy użyciu Varomy można przygotować pełny obiad dla czterech osób w ciągu pół godziny.
    tylko kurde ta miseczka na gorze na zbyt duza nie wyglada. Trisha gdybym cie troche juz nie poznala to bym myslala ze kit wciskasz z tym czasem goowania ;)
    •  
      CommentAuthorask28
    • CommentTimeJul 12th 2011
     permalink
    Popieram Trishe ja mam ten sam model od 3 lat i niewyobrażam sobie już robienia wielu rzeczy tradycyjnie.
    Przede wszystkim oszczędzam czas:)
    -- ,
    •  
      CommentAuthorask28
    • CommentTimeJul 12th 2011
     permalink
    Ta miska do gotowania na parze ma tak jakby 2 poziomy na jednym można parować rybkę a na drugiej warzywa:)
    Albo tez używac 1 w zależności co chcemy przygotować na obiad.
    -- ,
    •  
      CommentAuthorMrsCreme
    • CommentTimeJul 13th 2011 zmieniony
     permalink
    Starsza wersja to ta wyżej (ją mają moi rodzice), nowsza ta niżej (tą mam ja). Mój tata po kupieniu thermomixa zaczął sam je sprzedawać :)
    Standardowo na prezentacji robił chleb z serem i sokiem pomidorowym, zupę z zielonego ogórka, surówkę, lody owocowe, napój kawowy, dla chętnych placki ziemniaczane :) I często jeszcze jakieś dania, albo sosy.

    Maszyna nowa kosztuje 4 tys i ta cena się właściwie nie zmienia od lat.

    Naczynie właściwe ma ponad 2,5 litra pojemności. Naszynie do gotowania na parze ok. 4 l, w tym jest też wkładana taka półeczka- żeby zmieściło się więcej- warzywa i mięso na przykład.

    Można w nim mieszać (100 obrotów/min) a można też mielić w pył (prędkość do 12 tys obr/min). Podgrzewać też można- od 36 st, przez 40, 50... do 100 i 120 st, do mocnego gotowania. Są też dwie nowości w stosunku do tego poprzedniego modelu- ostrza obracają się też w drugą stronę :) co zmienia trochę tryb do wyrabiania ciast (interwał). Jest oczywiście waga kuchenna, min 10 g, maksymalnie chyba 3 kg, i timer- jego trzeba koniecznie ustawić przy grzaniu, a tylko jeśli się chce- w innych sytuacjach. On bardzo pomaga- nic mi się nie przypala :)

    o myciu już któraś pisała.
    Ja stwierdziłam że właśnie to chciałabym mieć w prezencie ślubnym, udało się mieć go wcześniej, uff :) Ale nie raz, nie dwa tata sprzedawał go ludziom, którym urodził się wnuczek i maszyna była prezentem dla niego i jego rodziców. Do papek jak mówię jest rewelacyjny :)

    acha, na nakładka do gotowania na parze (varoma) też była dostępna przy starszym modelu.
    --
    •  
      CommentAuthorgilese
    • CommentTimeJul 13th 2011
     permalink
    2,5 litra zupy to trochę mało jeśli chodzi o moją rodzinkę... no i ta kwota jest przerażająca :-/ Moja znajoma dostała to cudo w prezencie ślubnym, bardzo sobie chwali... może my też dostaniemy ;) Póki co cena jest odstraszająca :-/
    --
    •  
      CommentAuthorask28
    • CommentTimeJul 13th 2011
     permalink
    To fakt cena poraża.
    Ja na szczęście dostałam w prezencie ślubnym bo sama to nie wiem za ile lat bym mogła sobie na niego pozwolić.
    Ale szczerze jestem zadowolona i jeśli kogoś stać to napewno nie są to pieniądze wyrzucone w błoto.
    No i zamiast kilku urządzeń i zajmowania miejsca mamy jedno:)
    -- ,
    •  
      CommentAuthorAgunia05
    • CommentTimeJul 13th 2011
     permalink
    2,5 litra to dla mojej rodziny stanowczo za mało. Choć znam rodzinę taką jak my (3dzieci własnych 3 adopcyjno-zastępczych) i oni używają i chwalą mixa niestety cena mnie powala i chyba moim jedynym marzeniem kuchennym jest obecnie porządny ekspres do kawy
    --
    • CommentAuthorewa74
    • CommentTimeJul 13th 2011
     permalink
    no to ja starej daty jestem bo jarzynowa gotuje w garnku glinianym ,hee ale co kto lubi ...baby tu jest 40 stopni , przespie soe troche i lece moczyc sie w adriatyku...
    •  
      CommentAuthorNatalaa
    • CommentTimeJul 13th 2011
     permalink
    o kurczę... u nas dziś coś koło 27-28 w słońcu :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsCreme
    • CommentTimeJul 13th 2011
     permalink
    u nas jak u Talinki ale tego nie czuję- słońce nie ładuje tak mocno i jest lekki wietrzyk i można spokojnie spacerowac :)
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
    • CommentTimeJul 13th 2011
     permalink
    noo u nas żar. byłyśmy z mamą w parku - ledwo się do domu doczłapałyśmy :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorjem
    • CommentTimeJul 13th 2011
     permalink
    Moja babcia ma od wielu lat Termomix i potwierdzam - jest rewelacyjny i moim zdaniem wart swojej ceny, jeśli tylko kogoś na niego stać.
    .
    I muszę się wtrącić do kredytów walutowych. Jest stara, powtarzana przez wielu zasada: bierz kredyt w walucie, w której zarabiasz. Rzadko kto zdaje sobie sprawę ze skali ryzyka walutowego. Wykresy notowań kursów walut rzadko przypominają sinusoidę, to nie trend gospodarczy, gdzie raz jesteśmy co raz to w recesji, to w rozkwicie. Może się tak zdarzyć, że przez cały okres 30-letniej spłaty kredytu CHF czy inna waluta będzie się umacniać w stosunku do PLN. Czy potraficie sobie wyobrazić co to znaczy? Już teraz, jeśli ktoś wziął kredyt w sierpniu 2008 w wysokości 300 tys. PLN miał do spłaty przy ówczesnym kursie około 150 tys CHF, co oznacza że na ten moment jest to wartość ponad 500 tys PLN ! Bez odsetek, bez kosztu spreadu..
    Oczywiście poziom Liboru CHF i Wiboru ma znaczenie w stosunku do wysokości odsetek ale jest to moim zdaniem ryzyko niewspółmiernie wysokie. Pierwszy jest stopa procentową, po jakiej banki pożyczają między sobą CHF, druga po jakiej PLN. Zazwyczaj oprocentowanie kredytów hipotecznych do dla PLN marża+WIBOR dla CHF marża+Libor CHF, w ten sposób banki przerzucają na nas ryzyko zmiennych stop procentowych na rynkach międzybankowych. Od czego zależy wysokość tych stóp? Przede wszystkim od wysokości stóp procentowych w bankach centralnych - szwajcarskim i naszym NBP. U nas te stopy są wyższe, stąd wyższe oprocentowanie kredytów złotówkowych. Najprościej napisać, że ryzyko wyższych stóp NBP zależy od ryzyka inflacyjnego - im presja inflacyjna będzie większa, tym wyższe prawdopodobieństwo wzrostu stóp procentowych w naszym banku centralnym. Ale... to wbrew pozorom korzystna zależność, bo im wyższa inflacja, tym nominalnie mniejsze obciążenie dla nas z tytułu spłaty kredytu. Ale to temat rzeka, już nie będę nudzić ;)
    W każdym razie dziewczyny, nie mówię, że tylko kredyt w PLN, ale jeśli się decydujemy na walutowy, zróbmy to świadomie i zdając sobie sprawę z ryzyka.
    •  
      CommentAuthorAgunia05
    • CommentTimeJul 13th 2011
     permalink
    Jem dobrze że zdjęcie zostawiłaś bo bym nie wiedziała ktoś Ty hahaha
    Koleżanka wzięła kredyt w 2008 i dziś płacze że spłaca o wiele wiele więcej i żałuje tej decyzji jak jasna cholera. Mówi że bała się że tak będzie. Spytałam jej czemu więc nie wzięła w PLN - nie miała zdolności kredytowej :shocked: czujecie numer? do waluty miała zdolność ale nie do złotówki :/
    ___
    Ja właśnie wstawiłam wielki gar papryki faszerowanej :D Mmmmm rozpusta wieczorem będzie!
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
    • CommentTimeJul 13th 2011
     permalink
    Agunia05: czujecie numer? do waluty miała zdolność ale nie do złotówki :/

    :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorMelodie
    • CommentTimeJul 13th 2011
     permalink
    Agunia a jak robisz paprykę faszerowana? Faszerujesz ją ryzem z mięsem? I potem zapiekasz?
    Narobiłaś mi ochoty :-P
    • CommentAuthorewa74
    • CommentTimeJul 13th 2011
     permalink
    [URL=http://imageshack.us/photo/my-images/837/frajda.jpg/][/URL]

    Uploaded with [URL=http://imageshack.us]ImageShack.us[/URL]
    • CommentAuthorewa74
    • CommentTimeJul 13th 2011
     permalink
    [URL=http://imageshack.us/photo/my-images/801/falea.jpg/][/URL]

    Uploaded with [URL=http://imageshack.us]ImageShack.us[/URL]
    •  
      CommentAuthorAgunia05
    • CommentTimeJul 13th 2011
     permalink
    Melodie: Agunia a jak robisz paprykę faszerowana? Faszerujesz ją ryzem z mięsem? I potem zapiekasz?
    hmm i tak i nie :P
    Faszeruje - mięso, ryż, pieczarka podsmażona, cebula (plus przyprawy i jajo) i gotuję w szybkowarze
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
    • CommentTimeJul 13th 2011
     permalink
    ależ Wam zazdroszczę tego ciepłego morza.... :updown:
    --
    •  
      CommentAuthorMelodie
    • CommentTimeJul 13th 2011
     permalink
    A jak długo? Smaczna wychodzi? Czy może lepiej zapiec?
    • CommentAuthorewa74
    • CommentTimeJul 13th 2011
     permalink
    [URL=http://imageshack.us/photo/my-images/35/odpoczynek.jpg/][/URL]

    Uploaded with [URL=http://imageshack.us]ImageShack.us[/URL]
    • CommentAuthorewa74
    • CommentTimeJul 13th 2011
     permalink
    [URL=http://imageshack.us/photo/my-images/706/mama74.jpg/][/URL]

    Uploaded with [URL=http://imageshack.us]ImageShack.us[/URL]
    • CommentAuthorewa74
    • CommentTimeJul 13th 2011
     permalink
    AGA TROCHE FOTEK WKLEJAM JAK OBIECALAM, potem skasuje, VEVE juz padla ,robie kolacje...
    •  
      CommentAuthorNatalaa
    • CommentTimeJul 13th 2011
     permalink
    kurka wodna, ale Ty laska jesteś Ewa! :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorjem
    • CommentTimeJul 13th 2011
     permalink
    Ewa, świetnie wyglądasz :) O młodej to już w ogóle nie wspomnę ;)
    No co ty Agunia, bardzo się nie zmieniłam - trochę nick, reszta została ;) I tak długo z nim wytrzymałam ;)
    • CommentAuthorewa74
    • CommentTimeJul 13th 2011 zmieniony
     permalink
    dziekuje w moim wieku 37 lat to milo posluchac komplementòw...mam nadzieje ,ze nie zartujecie...
    •  
      CommentAuthorjem
    • CommentTimeJul 13th 2011
     permalink
    Hussy, chyba skasowałaś wpis bo nie widzę - zgadzam się z tobą, każdy decyduje za siebie, chciałam tylko napisać coś od siebie, bo może ktoś zacznie dzięki temu drążyć temat i przed decyzją o kredycie naprawdę rozważy wszelkie za i przeciw kredytu walutowego.
  1.  permalink
    Jem- masz rację.
    Tyle,że głowa potrzebna do każdego kredytu- nie tylko walutowego. Gdy ktośc wziął w 2008 "pod korek" - czyli na max swojej zdolności kredytowej to moze i płacze....
    Ja w kazdym bądź razie nie załuję. Jest dobrze.
    Ewa- świetne foty ! A veve jak wyrosła!
    •  
      CommentAuthorjem
    • CommentTimeJul 13th 2011
     permalink
    No pewnie, że tak Aga, to inna sprawa - w tym temacie też jestem asekurantką ;)
  2.  permalink
    A ja nie. Ten, kto nie ryzykuje ten nic nie ma :)
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.