Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorkate1
    • CommentTimeJul 25th 2011
     permalink
    martitap: Słyszałam, że warto

Jak na razie po samym spisie treści mi się podoba. Coś czuję, że połknę tą książkę :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorluczynka
     permalink
    Martitap, ja mam II część (pierwszej nie) i właśnie wykonujemy wyszalnię w pokoju Cyryla :)
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    co to jest WYSZALNIA???????
    •  
      CommentAuthorluczynka
     permalink
    Od 0:45 na tym filmie
    --
  1.  permalink
    Ale fajne:)
    -- http://cudmania.blox.pl/html
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    extra sprawa
    na jaka forme sie zdecydowaliscie? chyba najbardziej mi sie z ta wieksza platforma podobalo chociaz drabinki tez fajne. zarowno tutaj jak i na nowym sufity z plyty k k-g wiec bym sie bala ze na glowe dzieciakowi zleci, no chyba ze bym w garazu malpi gaj urzadzila :D
    •  
      CommentAuthorluczynka
     permalink
    Robimy platformę. Przynajmniej na początek. Platforma wisi na linach, które przyczepia się do sufitu karabińczykami, więc może później zainwestujemy w inne atrakcje.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsCreme
     permalink
    Cześć :) U nas wszystko poszło suuuupper :) Jak ktoś chce czytać to zapraszam pod wykres.

A co do książek- byliśmy na spotkaniu z autorką i kupiliśmy Hanuśce taką książeczkę z serii "Rozmowy z Aniołem Stróżem" jest super!
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Luczynko musisz koniecznie pozniej nagrac film z szalejacym Cyrylem, a moze i ty sie na takie szalenstwa skusisz? ja bym sie nie oparla pokusie :)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    znacie moze jakies sposoby na problemy ze snem? ograniczylam popoludniowa kawe, nie najadam sie wieczorem a i tak bardzo dlugo zasnac nie moge. klade sie, gasze swialo, a po pol godzinie wstaje i albo siedze w ciemnosci albo zapalam lampke i czytam. padam tak ok 3 rano i wstaje po 8ej. meczace sie juz to robi, nie chcialabym do prochow wracac. wszelkie melisy itp u mnie odpadaja, kiedys cieple mleko probowalam czy kieliszek wina ale o ile mleko nie pomagalo a wino mnie mulilo o tyle teraz juz wrazenia zadnego nie robi
  2.  permalink
    no to jak żaden domowy sposób nie działa ,polecam Xanax
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
    • CommentTimeJul 26th 2011 zmieniony
     permalink
    Hyde ja sie tak męczę od blisko miesiaca :/ I nawet jak jestem mega zmęczona, czy jak byłam chora z temperaturą też nie mogłam zasnąć :/
    Ciasteczko STO LAT! mówisz ze ten Xanax działa?
    PS
    Xanax jest na recepte i nie jest to "obojętny" lek dla organizmu :(
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJul 26th 2011
     permalink
    na poczatku mialam persen forte ale nei dzialal, od lekarza dostalam cos innego ale juz nazwy nie pamietam, dzialalo ale tylko wtedy jak bralam, przestalam lykac i wszystko wrocilo do 'normy'; teraz nawet sterydy i leki na alergie mnie nie zmulaja wieczorem za to jak lykne je rano to bez kawy takiej siekiery porzadnej a czasami zapitej napojem energet. bym nie przetrzymala i na siedzaco zasnela
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Mi się nie chce spać w dzień :/ Kawę piję jedną tylko rano by zacząć funkcjonować
    Nie chcę jednak zbytnio siegać po "poważniejsze" leki a takie perseny czy melisowate na mnie nigdy nie działały Mleko kąpiel książki juz dawno nie działają :/
    --
    •  
      CommentAuthorMrsCreme
     permalink
    Mój Piotr stosuje ziołowe tabletki uspokajające, ostatnio w razie potrzeby pija meliskę. A jak po prostu usnąć nie może to wstaje, siada przed kompem/książką/TV. I usypia, czasami jak już wschodzi słońce :) Ale przynajmniej nie ogarnia go taka frustracja jak kiedyś, jak przewalał się całą noc z boku na bok i miał to poczucie beznadziei, że leży i nic.

Z tego co się uczyłam, to warto zainwestować w melatoninę. I uspokajać się! Bez tego mechanizm usypiania nie zadziała.
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Dla wszystkich forumkowych Ann i Hann najlepsze zyczenia!
    http://www.e-kwiaty.pl/images/bo014-d.jpg
    I dla potomków m.in Ann i Hann Krzysiów i Kubusiów ;)
    --
    •  
      CommentAuthorJade
     permalink
    ciasteczko1984: polecam Xanax
    to jest lek uspokajajacy (podobno jest sie po nim jak nacpanym) a lekarze w USA przepisuja go jak cukierki :angry: :neutral:
    -- "My thoughts are nothing like your thoughts," says the Lord. "And my ways are far beyond anything you could imagine."
    •  
      CommentAuthorMrsCreme
     permalink
    Bo amerykanie to wieksze glupki od nas- podobno polacy za to cpaja przeciwbolowe (te bez recepty) jak wariaci, więc lepsi nie jesteśmy.
    Leki to leki, trzeba się skontaktować z lekarzem jak ma się z czymś problem.
    --
  3.  permalink
    Ja długo walczyłam z totalną bezsennością. Byłam wycieńczona. Pamietam, że zaczęłam robic treningi relaksacyjne, między innymi Jacobsona. On rozluźnia bardzo ciało i wycisza nieco. Zdarzało mi sie w trakcie zasypiać. Polecam. Do ściagnięcia jest w sieci za darmo.
    •  
      CommentAuthoranne76
     permalink
    dziękuję za życzonka :) piękny bukiet :)))
    _____
    zachorowałam na WYSZALNIĘ :) już widzę moją Wiki szalejącą pod sufitem i eMa z przerażeniem w oczach :)))
  4.  permalink
    Jade wiem co to jest za lek:)
    oczywiscie zaprzeczam jakoby chodziło si epo nim jak naćpanym,spokojnie sie zasypa,śpi a rano nie wstaje sie przymulonym
    i tak ,jest na recepte,ale jak nie można zasnąć i domowe sposoby nie działają no to lepiej sobie poradzić tak niż meczyć sie każdej nocy
    --
    •  
      CommentAuthorbladykot
    • CommentTimeJul 26th 2011 zmieniony
     permalink
    Xanax na każdego działa inaczej, jedni zasypiają prawie od razu inni dopiero nad ranem i nie mogą potem się dobudzić.

I jak wszystkie uspakajacze uzależnia.
    --
  5.  permalink
    A hydroksyzyna? To łagodny lek. Jest na receptę, ale pamiętam, że moja siostra mając pół roku już go brała, bo miała kłopoty zdrowotne. Nie uzależnia!!! Można go odstawić szybko. Swego czasu też go brałam. Odstawiłam z dnia na dzień. Na sen tez mi pomagał.
    •  
      CommentAuthorbladykot
     permalink
    Hydroxyzyna też z czasem uzależnia, ale nie tak szybko jak Xanax i jest łagodniejsza.
    Najlepiej niech zdecyduje lekarz jaki lek powinno się brać.
    --
    •  
      CommentAuthormartitap
     permalink
    luczynka: wykonujemy wyszalnię w pokoju Cyryla

SUPER:bigsmile: ciekawe, kto by więcej szalał... mamusia czy synuś:bigsmile:

Od jakiegoś tygodnia cierpię na problemy ze snem:neutral: o ile z zasypianiem nie mam problemu, o tyle budzę się bardzo wcześnie i nie mogę spać;/ na razie nic z tym nie robię, bo może to chwilowe, spowodowane stresem. Kiedyś miałam w swojej apteczne tabletki ziołowe KALMS, uspokojające (na mnie zbytnio nie działają).
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    hej hej - mogę prosić o głosy Dziewczyny??
    Konkurs NGC
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    dzieki Agunia podwojnie ;)
    Tailnko mi nie przyszlo potwierdzenie bo juz wczoraj kliknelam :/

moj rodzinny jak osatnio pytalam o cos na spanie co nie uzaleznia powiedzial zebym zaczela brac spox noc albo dalej persen forte skoro melisy nie moge a po chwili sie zasmial ze moze bym magnez zaczela brac to bede sie mogla lepiej skoncentrowac na zasypianiu :)
    •  
      CommentAuthorkolonialka
     permalink
    Talinka ja zagłosowałam, zdjęcie jest super :wink:
    -- [url
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    ojojojojjjj, szkoda :sad:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    sprawdzilam z innego adresu i przeszlo :) wiele konkursow nie przyjmuje adresu z yahoo :devil:
    •  
      CommentAuthorjem
     permalink
    Tez zagłosowałam bo bardzo podoba mi się to zdjęcie ;)
    I dołączam do życzeń dla dzisiejszych solenizantów :flowers:
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    i wczorajszych jubilatow, Jem ;)
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    dzięki :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorAndżi
     permalink
    Talinka zagłosowałam, zdjęcie super :thumbup:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    :whorship:
    --
    •  
      CommentAuthorKARKO
     permalink
    my z Gosią dzisiaj miło dzień spędziłyśmy - dwie Anie przyjaciółki (w tym moja the best - Gosi chrzestna) odwiedzone, ciacho i kawuchy zaliczone:) teraz Gosia z eMem bryka, a ja trochę ogarniam chatę. Jutro znowu miły dzień się szykuje - spotkanie ogrodowe z dwoma przyjaciółkami + w sumie 7 dzieci:) wesoło będzie
    --
    • CommentAuthoradda78
     permalink
    talinka..zagłosowałam..zdjęcie super.. ;) dziękuję za życzenia tym które pamiętały o dzisiejszych solenizantkach :)
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
    • CommentTimeJul 27th 2011
     permalink
    Smutek to to nie jest, ale podzielę się z Wami czymś, co ostatnio spotykam w internetowych komentarzach i na forach nagminnie. Czy już naprawdę nikt nie zna znaczenie słowa "bynajmniej"???
    Zobaczcie przykłady tylko z 28dni (tylko kilka reprezentatywnych):

"Zwykle tarczyce i cukier bada sie jak zła wyjdzie prolaktyna (bynajmniej tak mi mój były lekarz powiedział)"
    "My popełnialiśmy ten sam błąd. Tak mi się bynajmniej wydaje."
    "bardzo nie zaszkodzi,bynajmniej mam taką nadzieję"
    "liczę, że plik nastąpi w sobotę bądź niedzielę... tak się bynajmniej zapowiada :wink:"

Takie rzeczy mnie po prostu rażą, pewnie dlatego, że jestem językowcem. Wygląda na to, że dla wielu z nas bynajmniej = przynajmniej. Wrrr...
    --
    •  
      CommentAuthorjem
     permalink
    Kate ale czemu się dziwisz. Jeśli nikt nie reaguje na nagminne błędy językowe to skąd ludzie mają wiedzieć, że popełniają błąd? Nie każdy ma wykształcenie polonistyczne. Jeśli mam wątpliwość co do użycia danego słowa to sprawdzam jego znaczenie ale są pewne wyrażenia, które wydają się w sposób oczywisty prawidłowe i pewnie tez powielam błędy.
    Z moich obserwacji częste błędy:
    - użycie "tą" zamiast "tę" w połączeniu z biernikiem
    - "acha" zamiast "aha"
    - "wyłanczać" zamiast "wyłączać"
    - "wogóle" zamiast "w ogóle"
    •  
      CommentAuthorkate1
    • CommentTimeJul 27th 2011 zmieniony
     permalink
    Pewnie masz rację jem. Ale tu nie chodzi o to, że tylko poloniści (ja nim nie jestem, jestem anglistą :) mają mówić i wysławiać się poprawnie a reszta hulaj dusza. Masa popełnianych błędów to przykłady z etapu szkoły podstawowej...
    To ja niniejszym apeluję o owo "bynajmniej", które znaczy:
    wcale
    ani trochę
    w żadnym stopniu / razie

czyli generalnie ma znaczenie NEGATYWNE

Do listy jem można pewnie dopisać wiele podobnych przykładów, a o interpunkcji nie wspomnę.
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    mrshyde - ja całe życie walczyłam z bezsennością, ale u mnie było to związane z traumą z dzieciństwa, ale bywało tak, że w ciągu roku miałam jedną przespaną noc... każdy ma jednak inne problemy, mnie pomogła psychoterapia i leki odpowiednio dobrane, tylko trzeba uważac bo uzależniają, ja trafiłam jednak na świetnego lekarza i jak przyszedł czas zaczeliśmy odtsawiać, dziś śpie bez leków :)
    uważaj z lekami bo nawet te bez recepty nie sa obojętne dla organizmu
    oczywiście że xanax działa ale też bardzo uzależnia
    ja postawiłam na naturalne metody i zadbałam o tzw "higienę snu"
    to znaczy:
    sypialnia jest świątynią i służy tylko do spania, nie jemy tam, nie pijemy, nie trzymamy żadnych elektronicznych sprzętów, dobrze mieć trochę zdjęć własnych lub rodzinnych związanych z pozytywnymi emocjami
    polecam muzykę relaksacyjną, ja jak już znalazłam swoją ulubiona płytę dosłownie sie od niej uzalezniłam :) teraz wystarczy że ja włączę i już ziewam:)
    telewizor w sypialni absolutnie odpada, u mnie jest nawet wieża jest jest w pokoju obok i wieczorem przyciszona muzyczka rozlewa się na cały dom :)
    warto wyrobić sobie rytuał, którego nauczy się i twoje ciało i umysł, każdy ma swój, ja nie umiem iść spać zaraz po powrocie do domu,muszę się wyciszyć, trochę tv, jakaś książka, potem ide na górę, myję zęby, włączam muzyke i zasypiam :)
    ale... to moje sposoby :)
    każdy może mieć swój :)
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    kate1: Takie rzeczy mnie po prostu rażą, pewnie dlatego, że jestem językowcem.

Ja nie jestem, a też mnie rażą :bigsmile: po prostu mama zwracała sszczególną uwagę na ortografię i poprawność używania pewnych słów. :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Talinka: po prostu mama zwracała sszczególną uwagę na ortografię i poprawność używania pewnych słów.

O! Da się? Brawo! :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    No pewnie, że się da :)
    Jestem za to baaaardzo wdzięczna mamie :bigsmile: i moje dzieciaki też zamierzam w tej kwestii pilnować... bo R. to raczej z tych popełniających błędy. Z jednej strony tłumaczy go dysleksja, dysgrafia i inne dys... ale bez przesady.
    --
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    jem: "acha" zamiast "aha"

Sama tym "ch" gdzieś ostatnio przywaliłam.
    -- „Milcz - wydarła ze spienionych warg hrabina - jeśli nie chcesz, bym wyszła wobec ciebie ze złoconych ram mego dobrego wychowania! ”
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Moja mama odkąd pamiętam wręcz połykała książki, cały dom był nimi zawalony i ja mam to samo. 100 razy wolę książkę od filmu. A czytając dużo można się naprawdę nauczyć i ortografii, i interpunkcji i znaczenia nowych słów. Mam nadzieję, że i moje dzieci będą się do książek garnąć. Wolę kupić 3 książeczki niż jedną niemądrą zabawkę.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Mój R. namiętnie pisze "eh" zamiast "ech" :bigsmile: zresztą nie tylko on :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    kate1: Moja mama odkąd pamiętam wręcz połykała książki, cały dom był nimi zawalony i ja mam to samo.

No dokładnie! Czyli to prawda, że to się wynosi z domu :wink:
    --
  6.  permalink
    Dziewczyny tak czytam.... i dziwie sie bardzo.Rozumiem, ze wypowiedzi niekotrych userow moga razic bledami,ale czy to jest az tak wazne w porownaniu z tym co dana osoba chce nam przekazac? Nie zapominajmy o tym, ze nie znamy na tyle osob przebywajacych tu na forum i tak naprawde nie mamy pojecia czy akurat osoba popelniajacy bledy nie jest dyslektykiem?! Trzeba to brac pod uwage. Uwazam, ze powinni pisac jak chca i nie odzis takie tematy sa zakanczane sporami. Juz gdzies byla taka dyskusja i po co to dalej rozdrapywac?
    --
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    eh
    -- „Milcz - wydarła ze spienionych warg hrabina - jeśli nie chcesz, bym wyszła wobec ciebie ze złoconych ram mego dobrego wychowania! ”
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.