Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorLa_Liszka
    • CommentTimeJul 27th 2011
     permalink
    albo "idę na pierogi" hyhyhy
    -- „Milcz - wydarła ze spienionych warg hrabina - jeśli nie chcesz, bym wyszła wobec ciebie ze złoconych ram mego dobrego wychowania! ”
    •  
      CommentAuthorNatalaa
    • CommentTimeJul 27th 2011 zmieniony
     permalink
    U nas się mówi na dwór :bigsmile:

a w sumie... jak to inaczej powiedzieć ? :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Talinka: jak to inaczej powiedzieć ? :bigsmile:

Na pole :bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    na powietrze ;-)
    -- „Milcz - wydarła ze spienionych warg hrabina - jeśli nie chcesz, bym wyszła wobec ciebie ze złoconych ram mego dobrego wychowania! ”
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    kate1: Na pole

Na kaszubach się mówi na dwór :fingersear:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Kaonashi: na powietrze ;-)

i znowu "na" :bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    a mnie razi "bylam na dworzu" (u mnie sie mowi: "bylam na dworze")
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    aguncia: a mnie razi "bylam na dworzu"

To mnie też!

Talinka, tę anegdotę znam :smile:

"Na powietrze" to już w ogóle brzmi abstrakcyjnie :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorTrisha
     permalink
    ja mowie najczesciej ide na dwor choc w KRK mowi sie "na pole", ale mowie tak tylko dlatego, ze od malego tata mi zwracal na to uwage :)

-

A w ogole tak sobie mysle, ze uczac sie jezyka obcego mamy opory przez rozpoczeciem konwersacji w tymze jezyku z obawy przed popelnieniem bledow stylistycznych czy tez gramatycznych a zapominamy, ze ojczystego jezyka swietnie nie znamy i wciaz mamy czasem problem z odmiana lub stylistyka :) a oczekujemy od siebie, ze w obcym to powinnismy bezblednie mowic. Pocieszajace :)
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Ja się nie mogę oduczyć mówienia "jo" zamiast "tak" i pewnie już się nie oduczę :bigsmile:
    Achhh, kaszubi :bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorbladykot
     permalink
    Talka na pewno więcej używasz zapożyczeń z kaszubskiego niż tylko jo, po prostu o tym nie wiesz, gdyż wszyscy dookoła tak mówią. Przekonałam się o tym w pracy kiedy to pacjenci przyjezdni nie mogli nas do końca zrozumieć.
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Talinka: Ja się nie mogę oduczyć mówienia "jo" zamiast "tak" i pewnie już się nie oduczę :bigsmile:

To jakbyś górala chciała oduczyć mówienia "hej" :smile:
    Regionalizmy trzeba pielęgnować!

A co do znajomości ojczystego języka - ja na co dzień (na teraz nie, bo siedzę w domu) mam do czynienia z rodowitymi Anglikami - jakie oni błędy gramatyczne w pisowni sadzą, to ręce opadają. Najprostsze his czy he's to dla większości to samo :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Bladykocie daj jakieś przykłady
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    My poszliśmy dalej z siedzeniem na kompie i mówi się czasem u nas, że np. Ola znów się kompie? Albo: Ola to lubi sie kompać. :-)
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    No pewnie, że więcej. Chociaż na pewno mniej niż mój R. U niego w domu (szczególnie jak przyjechały babcie lub ciotki) to mówi się TYLKO po kaszubsku, bo one inaczej nie umieją. :shocked: a ja wtedy siedzę z uśmiechem na gębie i nic nie rozumiem :bigsmile::bigsmile:
    U mnie w domu po kaszubsku mówiło się tylko w piatki, kiedy to przyjeżdżała kuzynka babci ze wsi z masłem :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorbladykot
     permalink
    Bladykocie daj jakieś przykłady

nie mogę sobie przypomnieć :(
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    zdziwilam sie kiedys bardzo, kiedy szperajac w internecie znalazlam info o gwarze poznanskiej (jestem z wielkopolski); natknelam sie na liste charakterystycznych dla tego regionu zwrotow i... zdziwilam sie bardzo czytajac, ze wyrazenie "Co ja za to mogę?" (czyli "Co ja jestem temu winien?" - uzywane przeze mnie i nie tylko przy stosownej do tego okazji) jest typowe wlasnie dla poznania i okolic. :shocked:
    pewna bylam, ze "Co ja za to moge?" jest poprawnie i po polsku! :bigsmile:
    no, ale uczymy sie przez cale zycie :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    Ja często celowo używam słów potocznych czy uważanych za niepoprawne. Jak mi się nie chce w smsie klepać dlaczego to wpisuję czemu. :-)
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    O, od R. nauczyłam się mówić "idziemy na cug" lub "idziemy na cuga" - albo kiedy mamy "banę" - w znaczeniu pociąg oczywiście :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Kate1 hahaha ale pułapka z tym krzewić co? :wink:
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Często też mój luby mówi, że boli go bania (głowa)
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Ja studiowałam na Śląsku i jak czasem mi się zdarzyło być u koleżanki, której dziadek był ślązakiem z krwi i kości i tylko tak rodzina do niego mówiła, bo on inaczej nie rozumiał to siedziałam jak na tureckim kazaniu chichrając się, bo śmiesznie to brzmiało jak nie wiem :bigsmile:
    Tego hasła w życiu nie zapomnę:
    W antryju na byfyju stoi szolka tyju.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    O i boli go pukiel często (plecy) :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorTrisha
     permalink
    w niektorych regionach Polski np nie rozumieja co to sa flizy : )A ja zawsze myslalam, ze kazdy wie co to. Jest mnostwo takich regionalizmow.

Albo w Wawie pantofle to eleganckie buty a w KRK pantofle to takie kapcie do chodzenia po domu : )
    --
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Melodie: Jak mi się nie chce w smsie klepać dlaczego to wpisuję czemu. :-)

potocznie jest poprawnie - ja się przyczepiłam ze względu na naturalnie się nasuwającą odpowiedź -> "temu"
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Kaonashi: Kate1 hahaha ale pułapka z tym krzewić co? :wink:

No, zapędziłam się, ale kliknęłam i poszło w momencie jak się zorientowałam :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorbladykot
     permalink
    mieszkałam kiedyś ze współlokatorem i on mówił "po lewo" po prawo' zamiast " w lewo" "w prawo".
    On pochodził z okolic Łodzi.
    --
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Talinka: O i boli go pukiel często (plecy

a ja myślałam, ze chodzi o głowę
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Trisha - a co to? :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Trisha: Albo w Wawie pantofle to eleganckie buty a w KRK pantofle to takie kapcie do chodzenia po domu : )

No na ten temat to się kiedyś nieźle "dogadałam" z teściową ;-)
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Kao - często tak sao się mylę. On do mnie, że go pukiel boli, a ja chcę mu apap na głowę dać :bigsmile::bigsmile:

Śmieje się wtedy ze mnie, że hej :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorTrisha
     permalink
    Talinka - flizy, to inaczej kafelki, płytki : )
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    aaaaa :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Trish w Wawie też napoleonka to kremówka, a kremówka to napoleonka.
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Trisha, to co to są te flizy, bo ja nie wiem? :bigsmile:
    Racja, u mnie na południu pantofle to kapcie.
    Ale też dużych odległości nie trzeba szukać - u mnie (okolice Rzeszowa powiedzmy) mówi się gumiaki a mój mąż pochodzi z Bieszczad (100 km ode mnie) i tam nie wiedzieli o co mi chodzi, bo u nich się mówi cholewiaki. Jak się mąż o cholewiaki zapytał u nas na targu jak potrzebował do lasu na grzyby to sprzedający nie zrozumiał :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Anula wiem ze sypialnia powinna byc do spania ale jak sie mieszka w bloku, 3 pokoje na 44m z dwojka dzieci to sypialnia jest w dzien bawialnia, jadalnia, suszarnia, pokojem kinowym, sala narad, a wieczorem sypialnia. zawsze pilnuje zeby bylo przewietrzone przed snem nawet zima. ja mysle ze a duzo stresow i nerwow mam ostatnio. podobnie mialam jakis czas temu i przeszlo, odstawilam prochy i bylo ok, teraz sie zastanawiam czy jednak nie isc po cos porzadniejszego, kilka nocy jak sie porzadnie wyspie to moze znowu pomoze
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    kate1: Trisha, to co to są te flizy, bo ja nie wiem?

już odpisała :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Talinka:
    już odpisała :bigsmile:

Teraz już widzę, ale zanim ja dwa zdania napiszę i dodam to Wy już 5 komentarzy nasadzicie - nie nadążam!!! :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    a propos bledow jezykowych i tych wszystkich DYS
    kiedys nie wtrzymalam jak moj uczen po raz kolejny swoja niewiedze i lenistwo zaczal tlumaczyc "dysami", stracilam juz cierpliwosc i wypalilam z tekstem w stylu no tak dysleksja, dysgrafia, dysortografia a moze dysmozdze?"

jak rozmaiwam z kolezankami czy mamami dzieci z klasy mojej corki to ich dzieci nie czytaja. my kupujemy corce rozne ksiazki, z biblioteki szkolnej przynosi, a od znajomych biore czytadla i dla niej to normalnie ze o 20.30 idzie do lozka z ksiazka na nastepna godzine.
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Fajny temat się urodził:thumbup:
    •  
      CommentAuthorTrisha
     permalink
    Kaonashi dokladnie tak z tymi kremowkami i na slasku chyba tez tak jest : )
    --
  1.  permalink
    A mnie najbardziej rażą błędy w telewizji/gazetach. Moje ulubione "cieszył się złą sławą"
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    MrSHyde - własnie! Dla mnie te wszystkie dys to nie jest żadne wytłumaczenie! R. często jak się zastanowi to sam wie jak się pisze poprawnie!! Tylko MU SIĘ NIE CHCE! Woli zapytać mnie :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Kurka, u mnie napoleonka to zupełnie inne ciastko jest :/ Kremówka to kremówka.
    --
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    cerisecerise: A mnie najbardziej rażą błędy w telewizji/gazetach. Moje ulubione "cieszył się złą sławą"

mnie do szału doprowadza "intiligentny" albo jeszcze lepiej "intiligientny"
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    cerisecerise: "cieszył się złą sławą"

:bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    Albo fakt autentyczny :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorbladykot
     permalink
    kiedyś starszemu pacjentowi tłumaczyłam, że ma oddać mocz do badania czuli nasikać do pojemniczka i on nie zrozumiał czego od niego oczekuję. Dopiero jak powiedziałam, że ma "naszczoc" to zrozumiał.
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    bladykot: kiedyś starszemu pacjentowi tłumaczyłam, że ma oddać mocz do badania czuli nasikać do pojemniczka i on nie zrozumiał czego od niego oczekuję. Dopiero jak powiedziałam, że ma "naszczoc" to zrozumiał.

Ja pierdzielę, dziewczyny, urodzę tu chyba przez Was z tego śmiechu :bigsmile::bigsmile:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.