Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeAug 1st 2011
     permalink
    a nasza stara to TAKA , czasy PRLu jak nic :)
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    No to już lepsza, bo ma coś na kształt teflonu :bigsmile::bigsmile: ta moja cała metalowa (może nawet taka była od nowości??) - babcia z niemiec przywiozła gdzieś w latach 60-70 :bigsmile: działa do dziś :bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorlapa
     permalink
    MrsHyde: a moze to i dobrze bo dupsko by roslo

i dlatego właśnie nie chcę kupować gofrownicy, bo za często by mnie kusiła!!!.... ale teraz taka mnie chęć na gofra naszła :sad:

Talinka, fajnie mieć taki zabytek a jeszcze fajniej jak działa :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    ale dzieki temu ze ta twoja bez powloki to mozesz do tej pory gofry robic :)
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Wow, prawie 200 zł ta ostatnia! Nieźle...
    --
    •  
      CommentAuthorluczynka
     permalink
    Mam wrażenie, że ktoś ją mocno przecenił, można przecież nową kupić dużo tańszą... Chyba, że ta cena to głównie z pamiątkowości pochodzi.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    MrsHyde: ale dzieki temu ze ta twoja bez powloki to mozesz do tej pory gofry robic :)

Pewnie tak :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    nowe tego typu jak ta predom sa po 200kilka zl takze nie sadze zeby miala szanse sie sprzedac
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Na pewno sprzedającemu chodzi tylko o to, że taka gofrownica to już prawie zabytek.
    --
    •  
      CommentAuthorlapa
     permalink
    albo sentyment :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsCreme
    • CommentTimeAug 1st 2011 zmieniony
     permalink
    Jakie smaczne dyskusje, ech :) Nam się marzy trojaczek- toster z wymiennymi wkładkami :)

A my jesteśmy po weselu- niespodziewanie, bo zostaliśmy zaproszeni w poniedziałek tydzień temu :) Ale było przewspaniale :)

Moje dziecko dzisiaj kończy 5,5 roku :D
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    hmm ma gofrownicę i często robimy gofry po prostu jako deser - ale my łasuchy bez tendencji do tycia więc luzik
    Za to ostatnio mam fazę na pizzę i z tego co widzę rodzinka też - normalnie naj żarcie w domu haha
    --
    •  
      CommentAuthorlapa
     permalink
    Agunia, u nas pizza obowiązkowo raz w tygodniu :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthorlapa
     permalink
    i też raczej należymy do kategorii łasuchów, tylko staramy się pilnować trochę!
    --
    •  
      CommentAuthorKARKO
     permalink
    Hej. A macie jakieś sprawdzone przepisy na gofry? mi wychodzą takie luźne - chwiejące się...
    __
    MAM ZUCHA W DOMU!
    Sama jestem potwornym tchórzem jeśli chodzi o dentystę (+ złe przeżycia) a moja córeczka jest ZUCHEM!:))))
    Gosię nakręcałam przez kilka tygodni i efekty super! Pani dr przemiła – młodziutka,w fartuchu w misie. Siedziałyśmy na fotelu razem – ja normalnie jak do leczenia + Gosia na moich kolanach. Pani dr powiedziała, że chyba zrobi jeden ząbek, ale Gosia była wspaniała i od razu dwa zrobione! Było NORMALNE BOROWANIE!! szok – Gosia ani nie miauknęła, szeroko otwierała buzię – REWELACJA! Pani dr i pielęgniarka zachwycone nią! Dostała naklejkę i pluszowego misia, któremu nadałysmy imię ZĄBEK;) Oba ząbki były borowane i włożone lekarstwa – za 3 miesiące idziemy po plomby. Jestem przeszczęśliwa, że tak poszło. A ja miałam mokre dłonie jak pani dr wierciła – no mam fobię. Ale córce jej nie przekazałam:))))
    --
    •  
      CommentAuthorKARKO
     permalink
    Agunia05: Za to ostatnio mam fazę na pizzę i z tego co widzę rodzinka też - normalnie naj żarcie w domu haha
    podałabyś sprawdzony przepis na ciasto?
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    karko doskonale cie rozumiem. ja z tych co maja traume z przeszlosci zwiazana ze szkolnym dentysta (mowimy o latach 80-tych...)
    juz nigdy mi nie przejdzie, nawet teraz jak przekonalam sie o tym, ze ze znieczuleniem borowanie to zwykle pikus, zazwyczaj trzese sie jak galareta przed kazda wizyta. :sad:
    --
    •  
      CommentAuthorKARKO
     permalink
    ja mam fobię prawdziwąm niestety :( dodatowo wzmocnioną traumatycznym wybiciem zęba jako nastolatka :/ Ja nie siadam na fotelu w ogóle bez znieczulenia. Ale zrobię wszystko, by Gosi traumy nie przekazać.
    --
  1.  permalink
    Moja córa tez dzielna jest u dentysty. I ma różowa plombę z której jest bardzo dumna :)
    • CommentAuthoradda78
     permalink
    też mam fobię,ale mój dentysta jest super..znieczulenie daje,jest młody,szybki,w miarę dowcipny..ale sama nie mogę zrozumieć jak mogłam kiedyś robić ząbki bez znieczulenia na kasę chorych..tu prywatnie..ale mam jeszcze parę do zrobienia :(no i ściąganie kamienia..:(
    --
    •  
      CommentAuthorlapa
     permalink
    I ja miałam taką fobie, aż nie znalazłam dentysty, któremu mogłam zaufać .. ale trochę mi to zajęło.
    A tej fobii nabawiłam się przez starą dentystkę w naszym ośrodku zdrowia, która odstraszała wyglądem i nie miała podejścia zwłaszcza do dzieci :-( pamiętam jak w zerówce poszliśmy całą grupąna przegląd i praktycznie wszyscy jak jeden mąż ryczeliśmy przed i po wizycie! a jedna z koleżanek po prostu uciekła, gubiąc po drodze kalosze :-)))) Teraz wydaje mi się to śmieszne, ale wtedy.. to była prawdziwa tragedia prowadząca do długotrwałej traumy!!!
    Jak dobrze, że teraz jest inaczej!!!
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    KARKO: A macie jakieś sprawdzone przepisy na gofry? mi wychodzą takie luźne - chwiejące się...

Karko,ja ostatnio "grzebałam" w necie za takim przepisem. I znalazłam i wyszły super :bigsmile:

350 g mąki
    500 ml mleka
    75 g cukru
    szczypta soli
    100 g masla
    2 jaja
    15 g proszku do pieczenia

Najpierw jaja ubić z cukrem aż powstanie puszysta,biała masa,potem dolewamy mleko i roztopione masło.Jak wszystkie składniki się połączą dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą miksując cały czas. I żeby nie były miękkie zaraz po wyjęciu najlepiej je postawić opierając o coś :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorKARKO
     permalink
    dzięki, Hussy, sprawdzę:)
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Ja ciasto na pizzę robię
    3 szklanki mąki
    1/2 drozdży żywych (50g)
    szklanka wody
    1 niepełna łyżeczka soli
    1 niepełna łyżeczka cukru
    około 3 łyzek oleju
    Wsypuje makę dodaję cukier sól - mieszam. Kruszę drożdże, leję wodę, wyrabiam - w razie potrzeby jak sie klei dosypuję mąki (jak za twardę dodaję ciut wody) wyrabiam około 3 minut i od razu daje na blaszkę czy formę i robię pizzę - pomijam etap wyrastania i jest superanckie ciasto
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Ale wlazłam się Wam pochwalić - NAT USIADŁ :crazy: późno trochę ale wcale nie był sadzany na poduszkach itd a sam długo bał sie odepchnąć - dzis siedział i się bawił :) JUPI
    --
    •  
      CommentAuthorKARKO
     permalink
    BRAWO DLA NATANIELKA!:)))
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Krzysko byl mocno nieszczesliwy ze pani dentystka mu tylko zeby ogladala a jego siostrze nawet wiercila ;)

Hussy, Agunia wrzuccie swoje przepisy na mniam mniam ku pamieci bedzie bo tu zagina w akcji ;)
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Poleciało Aniu :)
    --
    • CommentAuthorewa74
    • CommentTimeAug 2nd 2011
     permalink
    AGUNCIA ,a gdzie dokladnie mieszkasz? Ja w San Costanzo , bliziutko Fano...
    •  
      CommentAuthoraguncia
    • CommentTimeAug 2nd 2011 zmieniony
     permalink
    ewa74: AGUNCIA ,a gdzie dokladnie mieszkasz? Ja w San Costanzo , bliziutko Fano...

no to calkiem niedaleko. ja w tym momencie jestem rozbita pomiedzy dwoma miejscami zamieszkania; mam mieszkanie wynajete w Jesi (do polowy wrzesnia) a tak naprawde mieszkam z moim g. w Castelbellino, 10 km od Jesi wlasnie.
    ale fajowo, mam kumpelke z 28dni co mieszka za rogiem! :clap:
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Z gatunku "Czego to ludzie nie wymyślą i nie zechcą innym wcisnąć" :bigsmile::bigsmile::bigsmile:

http://allegro.pl/organizer-torba-na-narzedzia-wiadro-i1747025915.html
    --
    •  
      CommentAuthorlapa
     permalink
    Kate, budujesz się czy należysz może do kategorii profesjonalistów? :jumping:
    Grunt to wiadro!!! :clap:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsCreme
     permalink
    Słuchajcie, we Wrocławiu zaświeciło SŁOŃCE!!!! :D
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Ani jedno, ani drugie :smile: Znajoma przypadkowo znalazła na Allegro i mi podesłała, więc się dzielę tym "skarbem".
    Choć może faktycznie, czas się przebranżowić? :wink: :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    MsMartina: Słuchajcie, we Wrocławiu zaświeciło SŁOŃCE!!!! :D

:cheer::swingin:
    Podaj dalej :jumping:
    --
    •  
      CommentAuthorlapa
     permalink
    Kate z takim wynalazkiem to nie będziesz miała żadnego problemu z przebranżowieniem :rolling: :thumbup:
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    No ba! :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorlapa
     permalink
    może też zainwestuję?! W sumie taka inwestycja może się szybko zwrócić...:tooth:
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Chemtrails
    Niektóre środowiska uważają, że smugi samolotów są niewyobrażalnym zagrożeniem dla ludzi. Rzekomo nie są to zwykłe smugi kondensacyjne, ale... coś więcej, coś o czym nie mamy pojęcia.
    W WW było całe sympozjum na ten temat.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    MsMartina: Słuchajcie, we Wrocławiu zaświeciło SŁOŃCE!!!! :D

Na pomorzu dzisiaj upał :bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    W Warszawie też była masakra.Duszno i gorąco.Tak ma być podobno do czwartku,bo weekend znów ma być deszczowy.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Hussy: bo weekend znów ma być deszczowy.

No wlaśnie nam zapowiadają jakieś burze na piątek i sobotę, dlatego bardzo chciałabym piękny czwartek, bo mamy jechać plażować :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Talinka: dlatego bardzo chciałabym piękny czwartek, bo mamy jechać plażować

Ooo, no to mam nadzieję,że będziecie mieć duużo słońca. Chociaż z tą pogodą to ostatnio różnie - odpukać :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    No własnie.... jenyś, chociaż trochę słońca! Chcę kąpać się choć raz tego lata :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsCreme
     permalink
    Ja nawet kupiłam sobie bikini. W Tesco, za całe... 15 złotych :D
    --
    •  
      CommentAuthorMrsCreme
     permalink
    Zobaczcie na to!

Mama czekała aż jej córeczka uśnie żeby zrobić fajną scenerię wokół niej, cyknąć fotkę i wysłać znajomym. Wyszła z tego cudowna seria, same zobaczcie i też się uśmiechnijcie!
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Wow, ale czadowe!!!
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    dla fanek pikantnego jedzenia - w biedronce maja w sprzedazy crispers o smaku wasabi
    produkowane przez Felix tyle ze te oryginalne pamietam kiedys widzialam dosc drogie byly, dzisiaj za spore opakowanie zaplacilam 2,99
    maja jeszcze w ofercie takie o smaku chili i jutro sie po nie wybieram
    •  
      CommentAuthorluczynka
     permalink
    Trochę mam daleko do biedronki, ale może męża wyślę :)
    --
  2.  permalink
    Martina- ale extra te fotki:)
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.