Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    Ale chyba Blady Kot pisze o tym,że zarzad wysłał im info o licytacji innego mieszkania.
    O tym,że oni mają jakies zadłużenie to inna sprawa.
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeSep 1st 2011
     permalink
    aga1976: Ale chyba Blady Kot pisze o tym,że zarzad wysłał im info o licytacji innego mieszkania.
    O tym,że oni mają jakies zadłużenie to inna sprawa.

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa no właśnie bo ja nie mogłam załapać o co chodzi... :smile: [takie tam ciążowe odmóżdżenie :wink: ]

hmm no w takiej sytuacji, gdybym i ja była lekko zadłużona, to pewnie asekuracyjnie bym napisała żeby nie licytowali tego innego :devil:
    --
  2.  permalink
    To tez nie jest wyjście.
    Koszty utrzymania w takim przypadku musza ponosic inni mieszkancy bloku.
    Trzeba sie spiac, spłacić dług i postarac aby inni tez to zrobili.
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    A to zarząd spółdzielni może sobie zlicytowac czyjeś własnościowe mieszkanie dlatego, że w spółdzielni jest dług?
    -- „Milcz - wydarła ze spienionych warg hrabina - jeśli nie chcesz, bym wyszła wobec ciebie ze złoconych ram mego dobrego wychowania! ”
    •  
      CommentAuthorbladykot
     permalink
    mareza: a musicie się opowiedzieć po którejś stronie na temat tego mega zadłużonego mieszkania ? jest taki obowiązek ?

tak
    TEORKA: no ale czemu napisałas, że w piśmie była wzmianka, że jest MEGA zadłużone a zaraz piszesz, że sami jesteście TROCHĘ zadłużeni....

ciężko opowiedzieć się na licytacją tego mieszkania w momencie kiedy sami zalegamy z czynszem. z drugiej strony przez zadłużenie mieszkańców nie można przeprowadzać zaplanowanych prac np monitoring na klatkach. w pozostałych blokach po założeniu monitoringu przestały m.in. ginąc wózki dziecięce pozostawione na klatkach.
    --
  3.  permalink
    kao- no jasne.
    •  
      CommentAuthorbladykot
     permalink
    Kaonashi: A to zarząd spółdzielni może sobie zlicytowac czyjeś własnościowe mieszkanie dlatego, że w spółdzielni jest dług?

takie jest prawo wspólnot mieszkaniowych, że można.
    --
    • CommentAuthoradda78
     permalink
    a mi jest smutno cały dzień..jestem płaczliwa..1 .09 to smutny czas kiedy jest rozpoczęcie roku,a nauczyciele bez pracy siedzą w domu :( na dodatek boli mnie brzuch..mój M mnie przytula cały czas...
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    rozumiem...
    Kaonashi jeśli to jest wspólnota to inaczej kasa tam przepływa niż w spółdzielni ...i trochę inne są zasady - tak jak aga pisze że dług rozkłada się na wszystkich a nie tak jak w przypadku spółdzielni to mieszkanie jest zadłużone i spółdzielnia nie musi prosić o opinię czy licytować to mieszkanie czy nie ...
    Podejrzewam że przy wspólnocie jest trochę lepszy obraz sytuacji - po pierwsze mniej członków jest we wspólnocie niż w spółdzielni i ludzie bardziej patrzą członkom zarządu wspólnoty na ręce ...
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    A powiedzcie mi jak się wynajmuje lub ma własnościowe mieszkanie to się płaci czynsz i co w tym czynszu jest - tzn. jest prąd, woda, gaz itd? Czy to się płaci poza czynszem?
    --
    •  
      CommentAuthorHarleyQuinn
    • CommentTimeSep 1st 2011 zmieniony
     permalink
    Talinka - energia i gaz są poza czynszem :smile:
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    Talka prąd to osobna książeczka którą dostajesz z zakładu energetycznego, w czynszu masz wodę i gaz, śmieci, winda itp...
    --
  4.  permalink
    Mareza, w czynszu jest gaz? U nas się płaci osobno - przychodzą rachunki z gazowni...
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    HarleyQuinn: Talinka - energia i gaz są poza czynszem

a widzisz, u mnie w spółdzielni przy mieszkaniu własnościowym gaz mamy w czynszu i na razie odpukać mamy ryczałt a nie z metra
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Aaa :wink:
    hehe nigdy się nie orientowałam, bo od zawsze mieszkam w domu dwurodzinnym :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorbladykot
     permalink
    Talinka: A powiedzcie mi jak się wynajmuje lub ma własnościowe mieszkanie to się płaci czynsz i co w tym czynszu jest - tzn. jest prąd, woda, gaz itd? Czy to się płaci poza czynszem?

to zależy jak się ustali z właścicielem w przypadku wynajmowania. my płaciliśmy właścicielce czynsz oprócz tego wszystkie opłaty do zarządu wspólnoty (tj woda, ogrzewanie, śmieci, itp, prąd osobno do energi).
    teraz kiedy jestem właścicielem to tylko te opłaty płacę no i kredyt do banku.

p.s. u mnie nie ma gazu w bloku
    --
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Dzięki za wyjaśnienie :)
    -- „Milcz - wydarła ze spienionych warg hrabina - jeśli nie chcesz, bym wyszła wobec ciebie ze złoconych ram mego dobrego wychowania! ”
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Czyli też wszędzie inaczej... masakra :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Talinka: A powiedzcie mi jak się wynajmuje lub ma własnościowe mieszkanie to się płaci czynsz i co w tym czynszu jest - tzn. jest prąd, woda, gaz itd? Czy to się płaci poza czynszem?

zależy jaka spółdzielnia..

my w czynszu mamy wodę, śmieci i ogrzewanie
    osobno płacimy prąd i gaz [no i te wszystkie internety, kabłowki itp]
    --
  5.  permalink
    Mareza - to w sumie fajnie macie! Nie wiedziałam, że tak można :smile:
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Kaonashi: A to zarząd spółdzielni może sobie zlicytowac czyjeś własnościowe mieszkanie dlatego, że w spółdzielni jest dług?

Spółdzielnia nie może zlicytować czyjegoś własnościowego mieszkania. Może natomiast na drodze sądowej żądać spłaty zadłużenia. Z wyrokiem sądowym może pójść do komornika. A ten będzie dążył do tego,żeby pieniądze zdobyć, albo przez zajęcie ruchomości, albo zajęcie pensji, albo jeśli nie ma ani jednego ani drugiego, bądź wierzytelność przekracza wartość ruchomości dłużnika, może zlicytować mieszkanie...
    Tylko,że to zazwyczaj trochę trwa i nie tak od razu się to dokonuje...
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    Talinka ale jeśli bedziecie mieli zamiar wynajmować to po prostu trzeba się dowiedzieć konkretnie u właściciela :-)
    powiem tak , moi rodzice mieszkają po drugiej stronie osiedla, są w innej spółdzielni i np mają w czynszu jakieś duperele których my nie mamy...albo np mają rozliczanie czegoś z metrażu mieszkania a u nas jest od osoby bo inna spółdzielnia jest po naszej stronie, my np mamy zawsze o parę groszy tańszą wodę zimną i ciepłą za metr niż oni :-) także to nie dość że w każdym mieście może być inaczej to na dodatek i w dzielni i osiedlu - wszystko zależy od spółdzielni lub wspólnoty mieszkaniowej
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    mareza: Talinka ale jeśli bedziecie mieli zamiar wynajmować to po prostu trzeba się dowiedzieć konkretnie u właściciela :-)

O ile w ogóle :-) hehehe no, ale pewnie :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Jaheira no ja właśnie tak myślałam... To już nie wiem teraz jak to jest :D. Ale nie szkodzi. Pytałam tylko z ciekawości.
  6.  permalink
    No jest tak jak jaheira napisała, tyle ze w tamtym poście był skrót :)
    Spółdzielnia lub wspólnota moze doprowadzic do licytacji. I tyle.
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Aaaaaaa :)))
    •  
      CommentAuthorAndżi
    • CommentTimeSep 2nd 2011 zmieniony
     permalink
    <strong>anna_drozdowska</strong> a mi jest smutno cały dzień..jestem płaczliwa..1 .09 to smutny czas kiedy jest rozpoczęcie roku,a nauczyciele bez pracy siedzą w domu :(

Głowa do góry! :grouphug:
    --
    • CommentAuthorewa74
    • CommentTimeSep 4th 2011
     permalink
    hej babki, robie herbatke ,bo cos gardlo pobolewa, tu ciagle upaly,ale ten tydzien ma byc chlodniejszy, ostatni tydzien pracy,no chyba ze przedluza kontrakt do konca miesiaca ,potem skocze do PL ..
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeSep 6th 2011 zmieniony
     permalink
    DZIEWCZYNY JAK MACIE JAKIEŚ MAŁE MOŻLIWOŚCI FINANSOWE TO POMÓŻCIE. Nie wiem jak Wy ale Ja potrafię przejść obojętnie wobec tego tematu:
    "CENTAURUS"
    •  
      CommentAuthorMrsCreme
    • CommentTimeSep 6th 2011
     permalink
    Dzisiaj we Wrocku już wyraźnie chłodniej było.
    Moja córka pomaszerowała dzisiaj do przedszkola z globusem :)
    --
    • CommentAuthorewa74
    • CommentTimeSep 9th 2011
     permalink
    a gdzie was wywialo?
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeSep 10th 2011
     permalink
    rzadko zdarza mi sie byc szczesliwej ze zmeczenia, przez kilka godzin sprzatalismy dom i teren budowy, po 3 miesiacach budowy udalo nam sie osiagnac SSZ, nie sadzilam ze kiedykolwiek spodoba mi sie sprzatanie, baaaa ja nie nawidze sprzatac a tu dzisiaj geba mi sie od rana smiala mimo ze plecy zaczynaly sie buntowac od dzwigania, to chyba zakrawa na jakies zboczenie :D
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    :clap:
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Taka przegrana Tomka Adamka to WYGRANA!!!
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
    • CommentTimeSep 11th 2011
     permalink
    Jak dla mnie zbyt duża różnica między nimi była. Adamek pokazał pełną klasę:clap:
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    Dziewczyny czy któraś z was przeprowadziła u siebie detox?? Znacie jakieś skuteczne preparaty na oczyszczenie organizmu z toksyn??
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    oglądałam kiedys program na discovery, który udowodnił, że niestety żadne preparaty nie działają, nasz organizm jest tak zbudowany by mógł się sam oczyścić jesli mu tylko na to pozwolimy... sama próbowłam kilku preparatów i nic nie zadziałało :( natomiast raz byłam na wyjeździe, na którym przez tydzien byliśmy na specjalnej diecie detox, dużo chodziliśmy po górach, ćwiczyliśmy jogę i pilates i to pomogło :)
    --
    •  
      CommentAuthorKARKO
     permalink
    Dziewczyny, ja z zupełnie innej beczki... może któras z Was potrafi mi jakoś pomóc w temacie ŻAŁOBY… szukam porad, artykułów – czegokolwiek. Jesli któras ma się czym podzielić, proszę pomóżcie. DZIĘKI Z GÓRY.
    Miłego tygodnia Wam życzę
    --
    •  
      CommentAuthorTamara74
    • CommentTimeSep 11th 2011 zmieniony
     permalink
    Zależy co szukasz.
    Tu masz jeden artykuł:
    "Dobrze, że boli"
    Tu następny
    "Żałoba"
    •  
      CommentAuthorMrsCreme
     permalink
    cały cykl artykułów umierać po ludzku, sporo o żałobie.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsCreme
    • CommentTimeSep 12th 2011
     permalink
    Dziewczyny ze starszymi dziećmi- też się Wam tak pochorowały?

Hania była 4 dni w przedszkolu po wakacjach, w sobotę gorączka 39 st, straszny ból gardła- angina ropna :(
    A teraz co chwilę słyszę o bardzo chorych przedszkolakach...
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    w przedszkolu jeszcze zdrowi ale u najstarszej było dziś 14 osób w klasie i 2 zostały odesłane z temp :( niestety sezon chorób rozpoczęty
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    ehh aktualizacja :/ Weronika ma temp 39,6 - czyli zaraza jest
    --
    •  
      CommentAuthorluczynka
     permalink
    U nas na szczęście, bez chorób, ale pod koniec sierpnia Cyryl miał początek anginy, która się na szczęście dzięki szybkiej interwencji nie rozwinęła.
    --
    •  
      CommentAuthorKARKO
     permalink
    dzięki, jakby któras coś jeszcze miała, będę wdzięczna. Może jakieś książki o żałobie znacie i byście poleciły?
    Gosia odpukać narazie zdrowa... jejku, znowu sezon chorobowy...blleee
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    no po nurofenie temp spadła ale popołudnie Weronika przespała
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
    • CommentTimeSep 13th 2011
     permalink
    Dziewczyny szukam kompletu pościeli z satyny bawełnianej 220*200. Macie może jakiegoś sprawdzonego producenta?
    Zależy mi na takiej pościeli, która przy praniu w 90'C nie straci kolorów i ogólnie się nie "zeszmaci".
    --
  7.  permalink
    Jaheira, my mamy pościel satynową Darymex , polecam. Jak dla nas super. Mamy ją dwa lata, kilka kompletów- wszystkie super się piorą i prasują, nie tracą kolorów.
    --
    •  
      CommentAuthorkaty222
    • CommentTimeSep 14th 2011
     permalink
    a głowa Ci się nie ślizga na poduszce z satyny?
    Ja ubrałam pościel raz w satynę,na drugi dzień ją wyrzuciłam.
    -- mama dwóch łobuziaków :)
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeSep 14th 2011
     permalink
    katy222: a głowa Ci się nie ślizga na poduszce z satyny?

ja mam taką pościel o jaką Jaherka pyta

SATYNA BAWEŁNIANA

nie ma mowy o ślizganiu bo to zupełnie co innego niż satyna :wink:
    jak dla mnie rewelacja :smile:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.