Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    No właśnie rozrysowałam sobie skalę i policzyłam i wyszło 30 :)
    •  
      CommentAuthorcerisecerise
    • CommentTimeSep 21st 2011 zmieniony
     permalink
    mi 30 :tongue:
    Też sobie rozrysowałam w Excelu :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeSep 21st 2011
     permalink
    no mi tez wyszlo 23 a corce 30 :/
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Dziewczynki a doczytałyście,że chodzi o kroki tylko do przodu:wink:?
    --
    •  
      CommentAuthorAndżi
     permalink
    Moje wyliczenie wygląda tak: (3kroki do przodu-1 cofnięcie)=2 kroki pokonane do domku, żeby dostać się do domku trzeba czynność powtórzyć 8 razy, aby dało nam to w sumie 16 kroków, które trzeba pokonać, czyli: (3-1)+(3-1)+(3-1)+(3-1)+(3-1)+(3-1)+(3-1)+(3-1)= 16 kroków. Teraz do tych 16 trzeba dodać wszystkie zminusowane 1 bo jak wiatr cofnął to trzeba było zrobić dodatkowy krok na przód, czyli: 16+8= 24 kroki
    Nie jestem matematyczką ani księgową, ani ekonomistą więc mogę się mylić:smile:

A jak Wam dziewczyny powychodziły wyniki akurat takie jak podajecie?
    --
  2.  permalink
    A kroki do przodu :) To wychodza 22 :D bo ostatni etap to już tylko 1 krok wystarczy i jest na miejscu, nie musi 3 kroków robić :)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Andzi ja rysowalam na kartce :D
    •  
      CommentAuthorAndżi
     permalink
    Jak sobie rozrysowałam na kartce to wyszło mi 42 :shocked::tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Mój rysunek w Excelu

U góry ilość kroków od domu do domu a na czerwonym tle rozrysowana ścieżka i policzone kroki:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorAndżi
     permalink
    MrsHyde daj znać jutro jaki był prawidłowy wynik :bigsmile:
    --
  3.  permalink
    Faktycznie 23 Jaheiro :D Totalna porażka :D Zadanie dla 3 - cio klasisty :P :P
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Jaheira moje kropki wygladaly identycznie
    swoja droga to jest obowiazkowe zadanie domowe, ja rozumiem zeby z sowka bylo ale dla kazdego ucznia?? poglupieli!!!
    •  
      CommentAuthorMrsCreme
     permalink
    Jak do przodu to w takim razie wychodzi tak 3 (-1, ale tego się nie liczy)=2 (po znakach równości liczę odległość którą przeszedł) +3 (-1)=4+3 (-1)=6 +3 (-1)= 8 +3 (-1)= 10 +3 (-1)=12 +3 (-1)=14 +2 (bo zepchnięcie następuje po 3 krokach, a do 16 potrzeba tylko 2)=16

Teraz liczę moje trójki i dwójkę i wychodzi że trzeba zrobić 23 kroki do przodu żeby z takim wiatrem dotrzeć do domku.

Dobrze myślę? Bo pewnie zawiłe są te moje obliczenia :P
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    MsMartina: Dobrze myślę? Bo pewnie zawiłe są te moje obliczenia :P

Zawiłe, nie zawiłe ale wyszło dokładnie tak samo jak na rysunku moim i MrsHyde:bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorKARKO
     permalink
    dla mnie to masakra takie zadania - czarna dośc magia. nawet sie nie podejmuję;) miłego wieczoru
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Mi samej osobiście zdarzyło sie napisać w książce Ani kilka razy a raz w Kuby NIE UMIEM ROZWIĄZAĆ TEGO ZADANIA ponoć nauczycielka miała ubaw ale nie czepiała sie dziecka :P Raz był błąd w druku u Ani w książce Boże co ja się namęczyłam :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
    • CommentTimeSep 22nd 2011
     permalink
    23 kroki :) fajne :)
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    matko jedyna co za burza mózgów tu była !! :smile:
    ja pojecia nie mam co i jak bo z matematyki zawsze durna jak osioł byłam :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorbahel
     permalink
    Do UP to po znajomości... A siedzą tam często ludzie tak niekompetentni, że brak słów... Rozumiem, że można czegoś nie wiedzieć. Ale jest taka zasada: po pierwsze nie szkodzić. Gdybym sama nie znała przepisów lepiej niż ta urzędniczka, to wyszłabym jak Zabłocki na mydle.

Może Talinka zmieni oblicze UP :)
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    bahel: Do UP to po znajomości...

Wiem, na szczęście jakiekolwiek tam mam :bigsmile:
    --
    • CommentAuthorEmka25
     permalink
    W UP tylko symulują, że pracują. Ich pensje nie są od niczego zależne. Jeśli komuś pomogą to ok, ale to rzadko spotykany przypadek.
    Tam nawet dotacje załatwia się po znajomości. Koszmar i wielki PRL tylko budynki ładniej wyglądają bo mentalność ta sama co 30 lat temu.
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Emka25: Tam nawet dotacje załatwia się po znajomości.

Prawda :sad:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    narysuj PATYCZAKA ... milej zabawy :)
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    super ! :bigsmile:
    --
  4.  permalink
    MrsHyde, ale fajne :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorMrsCreme
     permalink
    a ja mam i uwielbiam takie śliczne coś może spróbujecie? :)
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    MrsHyde a wiadomo jaki jest prawidłowy wynik wczorajszego zadania?
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    nie, pani nie sprawdzila pracy domowej :devil::devil::devil::devil::devil:
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    MrsHyde: nie, pani nie sprawdzila pracy domowej :devil::devil::devil::devil::devil:

może pani sama nie wiedziała ? :devil::devil:
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    MrsHyde: nie, pani nie sprawdzila pracy domowej :devil::devil::devil::devil::devil:

Musisz pogonić tę panią bo za dużo głów się tu męczyło nad tym zadaniem:devil::devil::devil::devil::devil:
    --
    •  
      CommentAuthorbahel
    • CommentTimeSep 24th 2011
     permalink
    Talinka przepraszam, że spytam...ale Twój tato był mundurowym? Bo mam koleżankę, która z renty wyżyć nie może... Tylko renty rodzinne po mundurowych bywają wysokie.

Tak się zastanawiałam nad Waszą dyskusją i myślę, że zawsze jest coś za coś. Czasem po prostu jest trudniej. Ale to nie znaczy, że się nie da rady. Po prostu trzeba bardziej się nagimnastykować. I dotyczy to wszelkich aspektów... wieku, sytuacji materialnej, rodzinnej, mieszkaniowej... itd.

Najważniejsze to pamiętać, że dla każdego człowieka szczęście może wyglądać inaczej. Byle dziecko głodne i gołe nie chodziło a w domu panowała miłość. Tyle.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
    • CommentTimeSep 24th 2011 zmieniony
     permalink
    bahel: Talinka przepraszam, że spytam...ale Twój tato był mundurowym?

Nie, rybakiem dalekomorskim. Zresztą nie dożył w tym zawodzie do emerytury i później dorabiał, sam będąc na rencie. Ja mam 1300 zł ponad i dajemy radę z mamą, która wcale wielkiej emerytury też nie ma (mniej ode mnie)
    --
    •  
      CommentAuthorbahel
     permalink
    Ok, tak tylko pytałam, bo moja koleżanka ma ZUSowskiej renty chyba 750zł.

Najważniejsze, że sobie radzicie. Tak jak pisałam dla każdego szczęście może inaczej wyglądać. A poza tym nie zgadzam się z jedną dziewczyną, która napisała, że wypadniesz z rynku itd. Jesteś na tyle młoda, że spokojnie sobie z tym poradzisz, tym bardziej, że zamierzasz podjąć studia i masz perspektywy podjęcia pracy w UP. Poza tym nie jesteś sama i Twój R. na pewno też ruszy głową. Ja tam w Was wierzę!
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Sąsiada ojciec zmarł w wieku 40 paru lat i on też rentę miał w tych granicach. Ja miałam to "szczęście", że mój ojciec był od paru lat na emeryturze i miał już ustaloną wysokość itd.

Mój R. dostał ostatnio ciekawą propozycję, ale... to jeszcze nic pewnego, więc nie zapeszam :tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorbahel
     permalink
    No to trzymamy kciuki :)
    --
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    bahel: A poza tym nie zgadzam się z jedną dziewczyną, która napisała, że wypadniesz z rynku itd.

Wszystko zależy od samozaparcia, ambicji i od tego jak się życie ułoży. Talka będzie musiała mocno się postarac, żeby faktycznie nadgonic i nie pozostac w tyle (bo chyba o tę wypowiedź chodzi). Spoglądając prawdzie w oczy to łatwo nie będzie, ale trzymam kciuki
    -- „Milcz - wydarła ze spienionych warg hrabina - jeśli nie chcesz, bym wyszła wobec ciebie ze złoconych ram mego dobrego wychowania! ”
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Dzięki :cool:
    Niedługo powinniśmy się dowiedzieć czy coś z tego wyjdzie....
    --
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    MrsHyde: narysuj PATYCZAKA ... milej zabawy :)

hehe, ja "patyczaka" wzięłam dosłownie w związku z czym narysowałam patyczek, bo do patyczka jest patyczak podobny przecież. Zorientowałam się, że coś nie tak, jak kazali dorysowac klucz w rączce :tooth:
    -- „Milcz - wydarła ze spienionych warg hrabina - jeśli nie chcesz, bym wyszła wobec ciebie ze złoconych ram mego dobrego wychowania! ”
    •  
      CommentAuthorbahel
     permalink
    Nie lubię takiego podejścia podcinającego skrzydła. Jakbym słyszała moich starszych już rodziców... Chyba wszyscy wiemy, że nie jest na naszym rynku słodko. Ale moim zdaniem pozytywne podejście i determinacja to podstawa.

Tym bardziej, że Talinka ma znajomości w miejscu, w którym chce pracować. Ludzie nie z takimi sytuacjami sobie radzą...

No ale to moje zdanie :)
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    bahel: Nie lubię takiego podejścia podcinającego skrzydła. Jakbym słyszała moich starszych już rodziców...

Takie jest życie niestety. Ja znam masę ludzi po studiach i po dobrych szkołach,którzy pracują w sklepie i wykładają towar. Takie są czasy,że jak się nie ma znajomości to jest trudno o dobrą posadkę czy pracę :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Moim zdaniem spoglądanie prawdzie w oczy nie podcina skrzydeł, tylko motywuje. Przecież nie będę kogoś zapewniac, że pstryk pstryk i będzie cudnie, skoro ma kilka lat do tyłu. Za to wcale nie twierdzę, że to się nie uda i jak napisałam trzymam kciuki.
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    bahel: Ludzie nie z takimi sytuacjami sobie radzą...

tzw.? Mogłabyś to rozwinąć? :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    bahel: Tym bardziej, że Talinka ma znajomości w miejscu, w którym chce pracować.

Znajomości bywają ulotne i nie ma się co na nie nastawiac. Za te kilka lat już może ich nie miec tam gdzie chce pracowac, a poza tym nie jest powiedziane, że ktoś się zdecyduje Talkę polecic, to spora odpowiedzialnośc. Lepiej Talka, zebyś liczyła sama na siebie :wink:
    •  
      CommentAuthorbahel
     permalink
    W sklepie zarobisz nieraz więcej niż w urzędzie :) Ale zależy co kto chce.

Moja koleżanka jest po dobrych studiach, pracowała ponad dwa lata w urzędzie. Zwolniła się sama stamtąd. Trochę niespodziewanie zaszła w ciążę. I jest teraz bez pracy. Pracuje tylko jej mąż. No przecież wszyscy wokół twierdzą, że "co ona najlepszego zrobiła!". Skreślmy ją, tak? Już zawodowo jest spalona?
    --
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Bahel, to chyba trochę inna sytuacja. Talinka dopiero zamierza studia rozpocząc, z małym dzieckiem u boku. Studia potrwają 5 lat, byc może w czasie studiowania będzie już mogła podjąc gdzieś pracę (nie wiadomo czy w pokrewnym temacie co studia), ale nie jest powiedziane. Pracodwacy są jacy są i nie mają sentymentów i umówmy się, ale młoda mama, bez doświadczenia i bez zakończonej nauki nie jest łakomym kąskiem niestety i warto sobie z tego zdawac sprawę. Talka wie, ze życzę Jej jak najlepiej :wink:
    •  
      CommentAuthorbahel
     permalink
    Ja mam po prostu inne spojrzenie może dlatego, że nie potrzebuję mobilizacji z zewnątrz. Sama w sobie jestem zmobilizowana i jak nadchodzi jakaś sytuacja to po prostu sobie z nią radzę. Nie oglądam się i nie zastanawiam czy straciłam jakiś czas, czy przegapiłam coś. Wiem, że są lepsi ode mnie. Ale zawsze będą. Ja mam swoją drogę.

Poza tym przypominam, że każdy ma inne marzenia i priorytety.

Oj jakoś tak się rozkręciłam... chyba zwalę to na hormony ;))

Ale jeszcze... osobiście znam przykłady dziewczyn, które nie miały szkoły albo musiały ją przerwać, urodziły, odchowały troszkę i poszły do pracy. Na początku była to praca taka właśnie w butiku... Ale jedna została po jakimś czasie kierowniczką, inna zmieniła pracę na biurową. Nie zarabiają kokosów, ale dają radę. I ja właśnie w to wierzę - że przy sporej determinacji po prostu MOŻNA :)
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    bahel: W sklepie zarobisz nieraz więcej niż w urzędzie :)

W spożywczym,na rozkładaniu towaru? Dają stawkę od 5,50zł za godzinę,najwięcej około 7zł. Zapierdzielasz w soboty po 10 godzin,niedziele po 12 czasem 13.. Więc nie mów mi,że urzędnik ma taką stawkę,bo w to po prostu nie uwierzę. Chyba,że mówisz tu o sklepach innych niż spożywcze,ale ja właśnie do takiego się odniosłam wyżej także.. :wink:
    --
    A ludzi bym nie słuchała,bo to moja decyzja czy się zwolnię czy nie. Z drugiej strony pensja urzędnika i praktycznie wygodne godziny pracy.. No przykro mi,ale ja mam o urzędnikach wyrobione zdanie. U Nas nic nie robią,siedzą po 6-7 godzin dziennie,zarabiają dużo i mają wszystko gdzieś.. (nie nawiązując do Twojej koleżanki) To już moja osobista opinia.
    --
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    bahel: Poza tym przypominam, że każdy ma inne marzenia i priorytety.

Oczywiście. Tyle, że coś za coś.
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    bahel: Ale jeszcze... osobiście znam przykłady dziewczyn, które nie miały szkoły albo musiały ją przerwać, urodziły, oddchowały troszkę i poszły do pracy. Na początku była to praca taka właśnie w butiku... Ale jedna została po jakimś czasie kierowniczką, inna zmieniła pracę na biurową. Nie zarabiają kokosów, ale dają radę. I ja właśnie w to wierzę - że przy sporej determinacji po prostu MOŻNA :)

No to chyba o czymś innym w ogóle rozmawiamy. Po tym co zostało napisane na forum widac, że Talinka ma trochę wyższe aspiracje niż praca w butiku i ja do tego się odnoszę. JAKOŚ to zawsze MOŻNA.
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Znajomosci znajomosciami, ale mysle ze wszystko zalezy od tego jak blisko sie jest z osoba ktora moze cos zalatwic, jakie dana osoba ma mozliwosci wplyniecia na przyjecie do firmy kogos nowego a takze jak dobrze nas zna zeby soba reczyc. Wychodze z zalozenai ze najhlepiej liczyc na siebie. Przekonalam sie o tym wielokrotnie, dobre studia nie wystarczaja jesli ma sie za slabe plecy. Juz slyszalam ze nie ma rekrutacji/ zap[otrzebowania a chwile pozniej przyjmowali osobe, ktora nie miala wyksztalcenia na dane stanowisko ale za to maz robil przetargi. I co z tego ze mamy znajomosci jak inni maja jeszcze lepsze...
    Marzenia jasne, piekna rzecz ale w dzisiejszych czasach jednak trzeba mocno stapac po ziemi i miec twarda dupe.
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.