Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    MsMartina - jak połowy nie zrozumiałaś i miałaś JAKIEŚ pojęcie, to też mogłaś chcąc nie chcąc w coś się wkopać. Tak jak starsza pani- ona po prostu nie zrozumiała więcej niż połowy.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeOct 2nd 2011
     permalink
    przeczytac mozna wszystko, caly pic tkwi w jedynm wcale nie drobnym szczegole ZROZUMIEC!!!!
    •  
      CommentAuthorMrsCreme
    • CommentTimeOct 3rd 2011
     permalink
    cerisecerise: Tak jak starsza pani- ona po prostu nie zrozumiała więcej niż połowy.

W artykule jest wprost napisane, że przyznała że nigdy nie przeczytała umowy. Więc może zrozumiałaby choć troszkę, choćby zrozumiałaby tytuł, przynajmniej to że to jest umowa sprzedaży a nie pożyczki.
    No prawdę powiedziawszy nie spodziewałam się że tyle z Was broni postawy- nie ruszam, nie czytam, i tak nie zrozumiem, jestem rozgrzeszona. Za młoda chyba jestem dosłownie...
    --
  2.  permalink
    MsMartina: Za młoda chyba jestem dosłownie...

Myślę, że akurat na to, żeby nabyć nieco empatii, zrozumienia itd.itp:)
  3.  permalink
    MSmartina: No prawdę powiedziawszy nie spodziewałam się że tyle z Was broni postawy- nie ruszam, nie czytam, i tak nie zrozumiem, jestem rozgrzeszona. Za młoda chyba jestem dosłownie...
    Przeciez to zupełnie nie tak....
    Myslisz,że jesteśmy zwolenniczkami głupoty? Zapewniam Cię,że nie :)
    Po prostu wiemy,że na świecie sa mniejsi, słabsi, z gorszymi mozliwościami. Uważam,że ich wykorzystywanie jest zwyczajnym draństwem.
    Nie odnoszę tego tylko do artykułu- bo oczywiście moze byc stronniczy- mówię ogólnie. Ale jezeli to prawda to mam nadzieję,że faceta spotka zasłużona kara. Tak samo jak mam nadzieje,że jedną z użytkowniczek tego serwisu, która wytarzała kota w odchodach bo się rozchorował i narobił jej w domu tez dopadnie kiedyś takie choróbsko. I tez ją ktoś wytarza.
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Dokładnie o to chodzi co Aga napisała. Zresztą ja mam wrażenie, że jeśli te pieniądze były jej niezbędne i to na już, to nawet gdyby przeczytała umowę, a "miły pan" by jej wytłumaczył, że ta umowa to jego zabezpieczenie na wypadek gdyby nie spłaciła pożyczki (była przecież mowa o tym, że dom miał byc zabezpieczeniem) i, że po spłacie ją zniszczy, to ona i tak mogłaby ją podpisac. Jak człowiek ma nóż na gardle, a głowa już nie ta, to może łatwo dac się zmanipulowac i narobic głupot. Nie można żerowac na cudzym nieszczęściu.
    -- „Milcz - wydarła ze spienionych warg hrabina - jeśli nie chcesz, bym wyszła wobec ciebie ze złoconych ram mego dobrego wychowania! ”
    •  
      CommentAuthorTrisha
     permalink
    Dziewczyny, juz dlugi czas temu bylo gosno o sprawie pewnych oszustow, ktorzy wlasnie w ten sposob naciagali ludzi, glownie starszych, bo ich jest latwiej naciagnac. Oszusci mieli swoich ustawionych notariuszy, ktorzy dostawali swaja dzialke przy takich machlojach. Akty byly odczytywane jako pozyczka a w rzeczywistosci ludzie pospisywali zgoda na upowaznienie oszusta do sprzedazy domow klientow. Wiec jesli notariusze byli ustawieni to przeczytanie umow nic by nie dalo.

I tak na marginesie, w wieeeeelu umowach i to rowniez bankowych sa sprytnie przemycane pewne formulki i nawet po przeczytaniu umowy zwykly czlowiek tego nie wylapie. Z moim mezem pracowal kiedys facet, ktory pracowal w kilku bankach i on konstruowal umowy kredytowe i opowiadal wlasnie o tym.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsCreme
     permalink
    Proszę, nie uważajcie że w jakikolwiek sposób umniejszam winę tego gościa! Fakt, nie udałoby mu się oszukać tych konkretnych ludzi, ale jest gó...m i to nie ulega wątpliwości, aż szkoda że tak można oszukać system.
    --
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Trish, owszem w umowach kredytowych sporo jest takich miejsc, które brzmią po chińsku, ale nie wydaje mi się, żeby to były "sprytne formułki" tworzone w celu oszukania klienta. Bank ma obowiązek poinformowac klienta o szczegółach produktu i jego kosztach. No chyba, że chodzi o zagmatwane sformułowania dotyczące ewentualnego wzrostu kosztów i czynników od których będą zależec lub sposobu naliczania karnych odsetek ;-).
    -- „Milcz - wydarła ze spienionych warg hrabina - jeśli nie chcesz, bym wyszła wobec ciebie ze złoconych ram mego dobrego wychowania! ”
    •  
      CommentAuthorTrisha
     permalink
    Kao wiele bankow ma niezgodne z prawem zasady a jednak malo kto o tym wie.

A o sprytne formulki chodzi mi o slowne formulowanie zdan, nie mowie o czyms czego nie ma lub nie mozna przeczytac. Ale dla przecietnego czlowieka jest to zagmatwane. Dla mnie jest jak cholera :)
    --
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    No, że zagmatwane to się zgadzam, chociaż nie wiem czy celowo tak gmatwają, czy po prostu język prawno-finansowy taki już jest :wink:.
    Trisha możesz podac jakiś przykład tych niezgodnych z prawem zasad? Pytam z ciekawości. Wydawało mi się, że banki podlegają kontrolom, więc dziwię się że "mają i mało kto o tym wie".
    •  
      CommentAuthorTrisha
     permalink
    No podlegaja kontrolom i po tych kontrolach wlasnie takie rzeczy wychodza, jednak najczesciej dostaja kare finansowa a czesc nie zostaje ukarana, bo jeszcze trawaja tam jakies procesy.

Szczerze nie pamietam, bo ja nawet bym nie potrafila wlasnymi slowami Ci tego przekazac :D Jedynie czytalam kilka artykulow i jakis program o tym byl z rok temu. Ale bardzo sie zdziwilam, ze w ogole tak moze byc.

Moze pogrzebie niebawem, to znajde to co czytalam
    --
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Trish to przy okaaazji, aż takiego parcia na tę wiedzę nie mam :wink:. Dobrze, że kontrole wyłapują, karzą i wymagają zmian. Wystraszyło mnie to "mają, ale mało kto wie" zabrzmiało jakby banki były bezkarne po prostu.
    •  
      CommentAuthorTrisha
     permalink
    Nie nie, chodzi mi o to, ze ja taki zwykly pionek w tym wszystkim nie jestem swiadoma takich rzeczy, bo wydaje mi sie, ze takie instytucje w ogole zeby dzialac musza miec wszystko z godnie z przepisami. Ja np tym sie nigdy nie interesowalam :)
    --
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Trisha, Ty zwykły pionek ;-) to nic. Ja jestem przekonana, że co najmniej połowa pracowników bankowych z pierwszej linii frontu czyli tych od kart, pożyczek, kredytów gotówkowych, kont, lokat itp też nie do końca rozumie umowy i potrafi je czytac. Spróbuj dopytac o jakiś szczególnie "niewyraźny" punkt ;-).
    •  
      CommentAuthorTrisha
     permalink
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    A widzisz, w życiu bym nie powiedziała, ze niezgodny z prawem jest wymóg założenia rachunku jeśli chcesz uzyskac kredyt w danym banku. Co do BIKu (w 2007 jeszcze pracowałam) to faktycznie był moment, ze wszyscy klienci musieli podpisac deklarację czy wyrażają zgodę na przekazywanie info. Sporo z tym było zamieszania. Zwłaszcza z tłumaczeniem korzyści bycia w rejestrze BIK ;-).
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    że pozwolę sobie zmienić temat :devil:

właśnie popatrzyłam na prognozę pogody i co widzę ?
    od piątku po 12, 10 stopni !
    hej hopsa :bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    tyle na to czekałam i w końcu się doczekałam :bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile:

upały i słonko WON ! :devil:

p.s ten post jest całkiem na poważnie, żeby nie było
    nic nie poradzę, że nie lubię jak jest ciepło a moim ulubionym miesiącem jest listopad :wink::wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    :fierce:
    •  
      CommentAuthorTrisha
     permalink
    Ja sie urodzilam w Lisotpadzie i tylko to lubie w tym miesiacu :)
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Nie, nie, nie, ja chcę taką pogodę jak najdłużej!!! Chcę, żeby świeciło słońce i wciąż było ponad 20 stopni w dzień!!! :cool:
  4.  permalink
    ja tez w listopadzie najbardziej lubie to,że się Triszka urodziła :D
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Ja lubię jeden listopadowy dzień - 1szy. I te ładne, rozświetlone, ciepłe cmentarze.
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    KAO no wiesz co ? :tongue::tongue::tongue::tongue:
    ja mogłaś mnie tak potraktować ? :cry:
    Ty niedobra :smile:

domyślam się, że jak zwykle pozostanę osamotniona z moimi preferencjami pogodowymi ? :devil:
    ciekawe czemu :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Teo, mogę poprosic m, zeby się zarejestrował, on też lubi chłodek, szaroburośc i ponurośc.
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    oj to widzisz szkoda, że go wcześniej nie poznałam :devil::devil:

bo mój mąż codziennie ma mnie ochotę zakatrupić jak staję przy oknie i zaklinam słońce, żeby wypierd...... i wzywam szare chmury oraz 10 stopni, nie więcej :cool::cool::cool::cool:

bo mój mąż to taki słońcolub jak Wy :confused::angry::devil:
    --
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
    • CommentTimeOct 3rd 2011 zmieniony
     permalink
    Eeee, to mój nie jest taki, zeby zaraz słońce zaklinał. Ciepło też lubi.
  5.  permalink
    Ja lubie jak jest 30 stopni i pot się po tyłku leje. Wtedy czuję,że żyję.
  6.  permalink
    A ja uwielbiam jesień, wiatry, deszcze, sztormy.
    Też z listopada jestem, może to dlatego:)
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    aga1976: Ja lubie jak jest 30 stopni i pot się po tyłku leje. Wtedy czuję,że żyję.

No to dla mnie przesadzasz w drugą stronę. 20 - 25 stopni w dzień, 10 w nocy i tak mogłoby być przez cały rok ;-)
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Agnieszka25: A ja uwielbiam jesień, wiatry, deszcze, sztormy.
    Też z listopada jestem, może to dlatego:)

o ! znalazłam pokrewną duszę ! :hugging:

aga1976: Ja lubie jak jest 30 stopni i pot się po tyłku leje.

masochistka :devil::devil::devil:
    --
  7.  permalink
    :tooth:
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    hydrazine: No to dla mnie przesadzasz w drugą stronę. 20 - 25 stopni w dzień, 10 w nocy i tak mogłoby być przez cały rok ;-)

10 w nocy to za mało, trzeba by miec na dzień letnie, a na wieczór jesienne ciuchy :wink:
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    No dobra, może być 15 :tongue: W chłodne noce lepiej mi się śpi :wink:
    •  
      CommentAuthorTrisha
     permalink
    Aga Aj low ju :* :D

Hydrazine - mam tak jak Ty! 20-25 to idealnie za dnia :D
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Bleh, zacznie się zimnica, grzanie.... bleeeee :fierce:
    --
    •  
      CommentAuthorluczynka
     permalink
    Przeraża mnie to, że w czwartek wyląduję sobie w cieplutkiej Tunezji, a jak wrócę, to już pewnie będzie już totalna zimnica, deszcze, szaro i ponuro.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    luczynka: Przeraża mnie to, że w czwartek wyląduję sobie w cieplutkiej Tunezji, a jak wrócę, to już pewnie będzie już totalna zimnica, deszcze, szaro i ponuro.

mnie by bardziej ta ciepła i słoneczna i upalna Tunezja przerażała he he he :devil::devil:
    --
    •  
      CommentAuthorluczynka
     permalink
    Upalna to ona już na pewno nie będzie. Nie ta pora roku.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Ach, ach - a ja zazdroszczę :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    luczynka: Upalna to ona już na pewno nie będzie. Nie ta pora roku.

No zależy co dla kogo znaczy upalna :smile:
    dla mnie 25 stopni to juz upał na maksa :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorluczynka
     permalink
    Chyba, że tak.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    a obecnie w Tunezji jaka jest mniej więcej temperatura ?
    poza tym tam też chyba inna wilgotność i w ogóle, nie ? :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorluczynka
     permalink
    Jak sprawdzałam pogodę to podobno 25-27 stopni, ale nie ma żadnej dłuższej prognozy, więc wciąż biję się z myślami, jakie ubrania mam zabrać.
    --
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
    • CommentTimeOct 3rd 2011 zmieniony
     permalink
    Luczynko, patrzyłam przed chwilą na 7dniową na holidayweather i ze dwa dni pokazuje, że może pokropic, ale to pewnie takie 5ciominutówki. Na gazecie.pl są fajne fora turystyczne, może tam ktoś doświadczony się wypowie jaki z reguły bywa październik. Życzę w każdym razie, żeby wszystkie ciepłe rzeczy, które zabierzesz przydały się dopiero na lotnisku po powrocie :smile:. Udanych wakacji!
    •  
      CommentAuthorluczynka
     permalink
    Wg for turystycznych październik przypomina nasze wczesne lato/późną wiosnę. Pogoda już nie jest taka stabilna jak w sezonie, może być ładnie, a może być deszcz. Nie wiem, co spakować :P
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    25-27 to dość ciepło
    ja bym brała krótkie rękawy i gacie i ewentualnie jakiś sweterek w razie wu :smile:
    --
  8.  permalink
    Dla mnie 25 to już też ciepło.... dobrze znoszę wiosenne pogody... tak w granicy 20-22:). A najbardziej lubie okolice 8-10 stopni:D.
    •  
      CommentAuthorluczynka
     permalink
    Ja też najbardziej lubię temp w granicach 20-23 stopnie. Najlepiej się w takiej czuję.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Agnieszka25: A najbardziej lubie okolice 8-10 stopni:D.

dziewczyno kocham Cię !!! :heartbounce::heartbounce::heartbounce::hugging::hugging::hugging::kissing::kissing::rainbow::rainbow::rainbow:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.