Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorJaheira
    • CommentTimeNov 11th 2011
     permalink
    W sumie, przykre to, ale nawet w sposobie formułowania wypowiedzi widać, że niektórzy w ogóle nie czują się Polakami. Wstydzą się chyba także własnego języka - gramatyki, ortografii... Przykre, faktycznie...

I patrząc na z-eeee- owanie Twojej wypowiedzi kapitalnie sprawdza się powiedzenie - uderz w stół a nożyce się odezwą....
    --
    •  
      CommentAuthorKARKO
    • CommentTimeNov 11th 2011 zmieniony
     permalink
    Jaheira: uderz w stół a nożyce się odezwą....
    miałam to napisać... ale stwierdziłam, że może nie zrozumie...
    --
    •  
      CommentAuthorluczynka
     permalink
    RoxyEwa: Nie o taka Polske walczyli moi dziadkowie....

A o jaką?
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    Roxy, raz piszesz,że nie wyjedziesz, bo Ci tu dobrze, raz, że się wstydzisz i z pogarda piszesz, co w kraju się dzieje... a na wybory tyłka nie ruszysz...
    Szczerze powiedziawszy, odnoszę wrażenie, że nie myślisz, co piszesz.
    --
    •  
      CommentAuthorKARKO
     permalink
    Luczynka, prowokujesz... Aż strach, jak na prowokację odpowie
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Luczynka, prowokujesz... Aż strach, jak na prowokację odpowie

A ja tam szczerze jestem ciekawa wizji jej Polski...
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    RoxyEwa: Ja mam swoje zycie,swoje sprawy. Na wybory tez nie chodze....

O taką Polskę walczyli Twoi dziadkowie?
    --
  1.  permalink
    Nie bede wiecej o tym duskutowac bo ten temat nie jest tego wart. I nikomu nic do tego dlaczego tak uwazam,tyle.:angry:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    widocznie nie masz argumentow ani pomyslu co napisac, chcialas zablysnac ale ci sie nie udalo
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    Ten temat, Ewo, jest jak najbardziej wart dyskusji...
    Trzeba mieć tylko merytoryczne argumenty, trochę mądrości i szacunku dla innych.
    --
    •  
      CommentAuthorjem
     permalink
    jaka nowość :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorluczynka
     permalink
    Ale powiesz jaka to miała być ta Polska, o którą walczyli Twoi dziadkowie? Już nie w ramach dyskusji, a wymiany informacji?
    --
  2.  permalink
    Napisalam co mysle, drazyc tego nie zamierzam...!Pozatym,po co mam bronic swoich racji??Po to zeby komus cos udowodnic?To jest tylko moje zdanie i nikogo do tego przekonywac nie musze
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    luczynka: Ale powiesz jaka to miała być ta Polska, o którą walczyli Twoi dziadkowie?

Luczynko, no chyba o taką, w której obywatele nie chodzą na wybory, bo im się tyłka nie chce ruszyć i myślą tylko o sobie, "mając swoje życie i swoje sprawy":devil:
    Taki jest ciąg logiczny (?!) wypowiedzi Roxy.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    ale my nie pytamy o Twoje zdanie tylko o to jaka wizje Polski mieli twoi dziadkowie
    •  
      CommentAuthorKARKO
     permalink
    Jakikolwiek temat nie rozpocząłby tego typu wymiany "zdań", Twoje Ewo wypowiedzi zazwyczaj brzmia bardzo podobnie. Zosia samosia mi się przypomina. Moje zdanie, moje życie, moje prawo, MOJE, MOJE, JA, JA!!! Takie krzyki, jakas walka o BYCIE SOBĄ, taka nad wyraz ostra, zaciekła... Nie wiem z czego to wynika, ale brzmi tak nieprzyjemnie, szczerze - współczuję Ci, bo to świadczy o jakiejś niepewności siebie, czy o jakichś problemach, kompleksach, albo dużych trudnościach w komunikowaniu. Ale szczerze piszę - często, czytając Twoje krzykliwe wypowiedzi... żal mi Ciebie
    --
    •  
      CommentAuthorluczynka
     permalink
    Możesz mi napisać w "szepcie", zostanie między nami.
    --
    •  
      CommentAuthorjowita
     permalink
    "Nie bede wiecej o tym duskutowac bo ten temat"

na to własnie czekałam :) to takie w Twoim stylu... od razu przypomina mi sie pewien artykuł i komentarze pod nim...
    --
    •  
      CommentAuthorKARKO
     permalink
    Jeszcze tak mi przychodzi do głowy, że może to po prostu brak dojrzałości. Z tego, co kojarzę, jesteś jeszcze młodziutką osobą... Może więc to to. Choć przyznam, znam bardzo młodych ludzi, którzy brzmią o wiele dojrzalej. Znam też i starszych, którzy są "dzieciakami" i brzmią podobnie. Niedojrzałość sama w sobie (związana z wiekiem) to nic złego, ani specjalnie dziwnego, ale zuchwałość idąca z nią w parze - tworzą mieszankę naprawdę przykrą. O takich Polaków też bym nie chciała walczyć....
    --
    •  
      CommentAuthorcerisecerise
     permalink
    RoxyEwa: To jest tylko moje zdanie i nikogo do tego przekonywac nie musze

A Ty w ogóle jesteś przekonana do tego co piszesz? I rozumiesz to co piszesz? Bo czytając Twoje posty często mam nieodparte wrażenie, że piszesz żeby pisać- nieważne co, nieważne na jaki temat, nieważne czy rzeczywiście masz coś do powiedzenia (napisania)- grunt żeby COŚ napisać.
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Dziewczyny, no niestety, pewnie nie doczekamy się wizji Polski dziadków Roxy...
    No przecież nie będzie się dziewczyna wdawała w dyskusję z "Polaczkami", którymi ze wszech miar gardzi...
    --
    •  
      CommentAuthorKARKO
     permalink
    Jaheira, znowu mnie wyprzedziłaś z tą myślą
    --
  3.  permalink
    luczynka: Ale powiesz jaka to miała być ta Polska, o którą walczyli Twoi dziadkowie? Już nie w ramach dyskusji, a wymiany informacji?--

Napisze tak....Moj dziadek walczyl w AK,moja babcia byla lekarzem wojskowym,moj pradziadek byl niemcem (zginal,poniewaz nie chcial walczyc przeciwko Polakom),moj drugi dziadek byl Litwinem i jako dziecko byl zabrany z domu na wojne.... Walczyli o Polske i staneli w slusznej sprawie. W czasach kiedy Polska po wojnie zaczela stawac na nogi ''slowo'' i ''czlowiek'' cos znaczylo.Patrzac na dzisiejsze czasy podstawowe wartosci nic nie znacza,bieda,bezrobocie,coraz wiecej korpucji ze strony rzadu i nie tylko....Prosty przyklad.Kiedys siedzac w przychodni slyszalam rozmowe pacjentow mojej juz niezyjacej babci.''Nie ma juz takich lekarzy jak Dr Grodyńska,przyjmowala do ostatniego pacjetna i nigdy nie wziela zadnych pieniedzy''.Wiecie jak zmarla??Zabrali ja z zawalem zza biorka ze swojego gabinetu.A dzisiaj zeby z dnia na dzien przyjeto Cie na NFZ nie masz co liczyc,ale skladki placimy prawda?Ile fabryk zostal sprywatyzowanych i ile ludzi potracilo prace?O ile siegam pamiecia Tusk tak wlaczy o prywatyzjace.Przypomnijmy sobie moment katastrofy smolenskiej....Jak sie Polacy jednoczyli???Bili sie pod placem prezydenckim,krzyze z puszek roboli,caly swiat sie smial....Czy aby napewno Ci wszyscy zasluzeni,ktorzy walczyli o niepodlegosc wlaczyli wlasnie o taki obraz Polski?.Mozecie sie ze mna nei zgadzac,ja jestem prosytm czlowiekm,zyjwe wedlug wlasnych przekonan i nawet jesli pojde na wybory to wiem,ze nic sie nie zmieni....Ja pojde zapale znicz i pomodle sie za tych co walczyli o Polske i tak im wyraze swoj szacunek.
    --
    •  
      CommentAuthorKARKO
     permalink
    RoxyEwa: ja jestem prosytm czlowiekm,zyjwe wedlug wlasnych przekonan i nawet jesli pojde na wybory to wiem,ze nic sie nie zmieni...
    dobre autopodsumowanie... przykre...
    szczerze - wolałabym, aby tacy Polacy faktycznie się z naszym krajem nie identyfikowali. I wyjechali do innego.
    --
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    RoxyEwa: ''slowo'' i ''czlowiek'' cos znaczylo.Patrzac na dzisiejsze czasy podstawowe wartosci nic nie znacza

Po tym jaką znam Cię z forum nie mogę się powstrzymac - i kto to mówi?
    -- „Milcz - wydarła ze spienionych warg hrabina - jeśli nie chcesz, bym wyszła wobec ciebie ze złoconych ram mego dobrego wychowania! ”
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Myślisz, że dr Gordyńska nie potrzebowała jedzenia, picia, spania, dachu nad głową?
    --
    •  
      CommentAuthormonika1046
     permalink
    Moim zdaniem osoby, które nie chodzą głosować nie mają prawa się wypowiadać i marudzić, bo nic w tym kierunku nie robią tylko narzekają...\
    Jak coś im nie pasuję to niech stworzą nową partię...
  4.  permalink
    Amazonka: Myślisz, że dr Gordyńska nie potrzebowała jedzenia, picia, spania, dachu nad głową?

?Co masz na mysli?
    --
    •  
      CommentAuthorKARKO
     permalink
    chyba nie trudno zrozumieć, co Ama ma na myśli...
    RoxyEwa: nigdy nie wziela zadnych pieniedzy
    --
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    Może Roxy miała na myśli łapówkę.
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Skoro nie zarabiała, to jak żyła? Powietrzem?
    --
  5.  permalink
    Chodzilo mi o to ze nie brala lapowek a patrzac na poczynania jej mlodszyh kolegow lekarzy bardzo duzo sie od tamtego czasu zmienilo....
    --
    •  
      CommentAuthormonika1046
     permalink
    Tak jest nie tylko w Polsce i nie można mierzyć wszystkich jedną miarą...
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    RoxyEwa: W czasach kiedy Polska po wojnie zaczela stawac na nogi ''slowo'' i ''czlowiek'' cos znaczylo.

To nadal COŚ znaczy,ale żeby to zrozumieć trzeba zaprzestać tupania nóżką i wykrzykiwania wszem i wobec o swojej rzekomej krzywdzie.
    RoxyEwa: Patrząc na dzisiejsze czasy podstawowe wartosci nic nie znacza,bieda,bezrobocie,coraz wiecej korpucji ze strony rzadu i nie tylko....

A konkretnie jak piszesz o korupcji to skąd bierzesz dane? Ze słyszenia, z telewizji, z gazet typu Super Express czy Fakt? A może sama dawałaś "w łapę"?
    RoxyEwa: Prosty przyklad.Kiedys siedzac w przychodni slyszalam rozmowe pacjentow mojej juz niezyjacej babci.''Nie ma juz takich lekarzy jak Dr Grodyńska,przyjmowala do ostatniego pacjetna i nigdy nie wziela zadnych pieniedzy''.Wiecie jak zmarla??Zabrali ja z zawalem zza biorka ze swojego gabinetu.A dzisiaj zeby z dnia na dzien przyjeto Cie na NFZ nie masz co liczyc,ale skladki placimy prawda?

To akurat zależy od lekarza, czy Cię przyjmie czy nie...I na to jaki ktoś ma charakter polityka raczej wpływu nie ma i nie będzie miała.
    I ja składki płacę na NFZ bo pracuję a Ty zdaje się niekoniecznie.
    RoxyEwa: Przypomnijmy sobie moment katastrofy smolenskiej....Jak sie Polacy jednoczyli???Bili sie pod placem prezydenckim,krzyze z puszek roboli,caly swiat sie smial....

A ja myślę,że świat to chyba nie z krzyża z puszek się śmiał...
    RoxyEwa: Mozecie sie ze mna nei zgadzac,ja jestem prosytm czlowiekm,zyjwe wedlug wlasnych przekonan i nawet jesli pojde na wybory to wiem,ze nic sie nie zmieni....

To smutne... Bo na wybory chodzisz nie tylko dla siebie, ale i dla swojego dziecka...
    --
  6.  permalink
    200 tys polakow zyjacych z zasilkow i ciagle tych zasilkow brakuje...Juz nie wpsominajac o miejscach pracy,ale samochody rzadowe politycy sobie wymienili na najnowsze limuzyny nie?Oni nie potrafia sie porozumiec miedzy sobia i lacha dra z siebie to jak oni moga szanowac obywateli i rzadzic Polska?.Tak smao po katastrofie smolenskiej ile dostaly rodziny ofiar pieniedzy ....?A co dzien gina ludzie a ich rodziny nie maja za co pogrzebowego zrobic to jest straszne i niestety takich sum nieotrzymuja.Po raz kolejny dowod na to,ze lepiej sie zyje tym co maja pieniadze i posade...
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    Roxy, samej nie chce Ci się nic robić- rozumiem, że inni mają robić wszystko za Ciebie, żeby Tobie było lepiej?
    --
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Na to żeby miec pieniądze i posadę najczęściej trzeba ciężko pracowac. Robisz coś w tym kierunku?
    -- „Milcz - wydarła ze spienionych warg hrabina - jeśli nie chcesz, bym wyszła wobec ciebie ze złoconych ram mego dobrego wychowania! ”
  7.  permalink
    RoxyEwa: patrzac na poczynania jej mlodszyh kolegow lekarzy bardzo duzo sie od tamtego czasu zmienilo.

Moja babcia całowała swoją matkę w rękę i z pokorą robiła to, co ona uwazała za słuszne
    Moja mama pracowała w polu, wypasała krowy i bawiła młodsze rodzeństwo, żeby pomóc swojej mamie
    Ja mam wielki szacunek do mojej mamy, bo zycie jej nie rozpieszczało. Nie jestem ideałem, ale chcę dla niej jak najlepiej.
    Od "naszych czasów" dużo się zmieniło. Gdy patrzę na poczynania moich młodszych kolezanek , które każa wypieprzac na pysk swoim rodzicom lub tesciom to tez wydaje mi się,że
    RoxyEwa: podstawowe wartosci nic nie znacza
  8.  permalink
    agael77: Roxy, samej nie chce Ci się nic robić- rozumiem, że inni mają robić wszystko za Ciebie, żeby Tobie było lepiej?--

Ja akurat nie oczekuje i nie licze na nikogo. Sama pracuje nad tym jak bedzie wygladac moje zycie i mi to odpowiada.
    --
  9.  permalink
    Kaonashi: Na to żeby miec pieniądze i posadę najczęściej trzeba ciężko pracowac. Robisz coś w tym kierunku?

Oczywiscie.
    --
    •  
      CommentAuthormonika1046
     permalink
    I myślisz, że jak nie będziesz chodzić na wybory to coś się zmieni w tym wypadku???
    Jest mnóstwo ludzi, którzy właśnie myślą tak jak Ty i nic z tym nie robią tylko potrafią marudzić, i mówić a na wybory nie pójdę, bo nie ma na kogo zagłosować, to jak nie ma na kogo zagłosować to proszę bardzo utworzyć nową partię i starać się coś zmienić...
    A zresztą skoro nie jesteś patriotką to nie powinnaś narzekać...
    Tylko żyć w swoim zamkniętym świecie...
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    No to o co Ci chodzi? Jak robisz, pracujesz itd, to kiedyś też będziesz miec pieniądze i posadę. Będziesz sama siebie opluwac wtedy? Czy zmienisz poglądy?
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    RoxyEwa: Ja akurat nie oczekuje i nie licze na nikogo. Sama pracuje nad tym jak bedzie wygladac moje zycie i mi to odpowiada.

Twoje życie jednak, czy chcesz, czy nie, jest powiązane z całym społeczeństwem. No, chyba że doisz sobie krowę, szyjesz buty i leczysz ziołami zebranymi pod lasem.Jesteś częścią jakiejś społeczności- mniejszej i większej. Dlatego - żeby coś od niej dostać, sama też musisz coś dać od siebie. I nie tylko krzyki i narzekania.
    --
  10.  permalink
    monika1046: A zresztą skoro nie jesteś patriotką to nie powinnaś narzekać...Tylko żyć w swoim zamkniętym świecie...

No i tak zyjemy w swoim swiecie i nam to odpowiada...
    --
    •  
      CommentAuthormonika1046
     permalink
    No to jeśli Ci to odpowiada to nie narzekaj...
  11.  permalink
    Kaonashi: No to o co Ci chodzi? Jak robisz, pracujesz itd, to kiedyś też będziesz miec pieniądze i posadę. Będziesz sama siebie opluwac wtedy? Czy zmienisz poglądy?

Mialam i mam posade i uwierz ludzie,ktorzy u nas pracowali nienarzekali i byli godnie traktowani i w godnych warunkach.I nie musze sie opluwac bo placilam podatki na tych nierobow w sejmie i sama pracowalam na wlasne wynagrodzenie.
    --
  12.  permalink
    monika1046: No to jeśli Ci to odpowiada to nie narzekaj...

Ja tylko wyrazilam ironiczny usmiech w swojej pierwszej wypowiedzi i nadal sie tego trzymam...Moja rzecz...
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    RoxyEwa:
    Mialam i mam posade i uwierz ludzie,ktorzy u nas pracowali nienarzekali i byli godnie traktowani i w godnych warunkach.I nie musze sie opluwac bo placilam podatki na tych nierobow w sejmie i sama pracowalam na wlasne wynagrodzenie.

Tak sobie myślę, czy rok a może dwa lata płacenia składek a także czas przeszły usprawiedliwiają taki jad i takie generalizowanie?
    --
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Nie wstydzę sie przyznac, że zupełnie Cię nie rozumiem. Nie rozumiem tego co piszesz, ani tego co chcesz przez to powiedziec. Skoro masz cudowną pracę, ludzie, którzy z tobą pracowali nie narzekali, bo byli dobrze traktowani itd (skąd czas przeszły?) to o co Ci właściwie chodzi? Ale tak konkretnie?
  13.  permalink
    RoxyEwa:
    Mialam i mam posade i uwierz ludzie,ktorzy u nas pracowali nienarzekali i byli godnie traktowani i w godnych warunkach.I nie musze sie opluwac bo placilam podatki na tych nierobow w sejmie i sama pracowalam na wlasne wynagrodzenie

Ewa- no proszę Cię.... Ile Ty się napracowałaś w życiu i ile się złożyłaś na nierobów w sejmie, skoro masz 21 lat i jeszcze ciąże , połóg i wychowawczy za sobą?
    Naprawdę- brzmi to żałośnie...
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.