Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

 

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

  1.  permalink
    ja uwielbiam rybki- mniam, mniam
    Proszszsz- moja sprzed tygodnia - Sopot
    Slina mi na lapa kapie
    erw
    • CommentAuthorewa74
    • CommentTimeDec 18th 2011
     permalink
    TEORKA, suwak stoi w miejscu ,bo nie umiem zeobic nowego...
    •  
      CommentAuthorkachaw
    • CommentTimeDec 18th 2011
     permalink
    Już pisałam na wątku o potrawach, bo padło pytanie co można na wigilię jak się karmi, moja Ninka miała 3 mieszki jak wypadła Wigilia i karmiłam cycem i moja mama mi odlała barszczyk i zrobiła taki lżejszy, dodała sok z cytryny zamiast octu, do tego miałam pierogi ruskie, rybkę(tyle że ja uwielbiam)
    zresztą skoro kobiety w ciąży post nie obowiązuje - tak mi kiedyś ksiądz powiedział, to może karmiących też nie, wiem że w Wigilię postu już nie ma ale taka jest niepisana tradycja ty będziesz miała dyspensę :)
    --
  2.  permalink
    ale pierwsze słyszę,żeby ktoś lał ocet do barszczu.... :shocked:
    • CommentAuthorewa74
    • CommentTimeDec 18th 2011
     permalink
    Ryby tez uwielbiam ,na szczescie tu ich duzo i owocòw morza tez...
    •  
      CommentAuthorkachaw
    • CommentTimeDec 18th 2011
     permalink
    różnie dodają jedni leją octu inni cytrynę żeby lekko kwaskowaty był.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeDec 18th 2011
     permalink
    szczypta_chilli: ale pierwsze słyszę,żeby ktoś lał ocet do barszczu.... :shocked:


    u nas się go leje litrami bo barszcz musi ryje powykręcać :devil:


    EWA
    jak to nowego nie umiesz zrobić ? :D
    eeeee cudujesz :]
    --
  3.  permalink
    U mnie lekko się zakwasza cytryna, ale u nas barszcz ma słodkawy posmak
    •  
      CommentAuthorkachaw
    • CommentTimeDec 18th 2011
     permalink
    ojej nie lubię słodkiego barszczu, u nas musi być pikantny i kwaśnawy
    --
  4.  permalink
    No u mnie nie jest słodki, ale posmak taki ma :) Słodko- pikantny własnie. Obowiązkowo z czosnkiem :)
    • CommentAuthorewa74
    • CommentTimeDec 18th 2011
     permalink
    zawsze mi ktos robil a ja wklejalam...
  5.  permalink
    ewa- no nie wygłupiaj się :) Wygoogluj sobie stronę z suwakami- tam jest opisane krok po kroku :)
    •  
      CommentAuthorkate1
    • CommentTimeDec 18th 2011
     permalink
    U mnie nie je się barszczu na Wigilię tylko zupę grzybową, no ale co region to inaczej wiadomo.
    Ja grzyby jem już od dawna i cały czas karmię, żadnym sensacji nie było. Tyle, że zupa zabielana, wiadomo...
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
    • CommentTimeDec 18th 2011
     permalink
    A ja jadę w tym roku na Widzilię na Śląsk do teściowej i tam mają zupę rybną ucha się nazywa taki rosołek z posmakiem rybki, pyszny z grzankami, do tego ryba smażona, śledzie kapusta z grochem, makówka i moczka - ble taki jakby piernik namoczony z bakaliami i to się je łyżeczką bo to wodniste jest, ziemniaki gotowane i chyba fasola, aha i pieczarki panierowane
    --
  6.  permalink
    a ja w tym roku robię sushi na wigilię :cool:
    •  
      CommentAuthorsushka
    • CommentTimeDec 18th 2011
     permalink
    U-W-I-E-L-B-I-A-M sushi:thumbup:
    --
    •  
      CommentAuthorjem
    • CommentTimeDec 18th 2011
     permalink
    Raz jadłam w życiu zupę rybną we francuskiej knajpie, była mega, ale nie przypominała rosołu, raczej jakąś węgierską zupę.
    Aga, zboczenie :wink: U mnie sushi na pewno nie będzie, fuj..
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeDec 18th 2011
     permalink
    a ja nigdy sushi nie jadłam :shamed::shamed::shamed::cool:
    --
  7.  permalink
    Agael- no ja tez :) Tak jak mói Jem- to zboczenie ;)
    Oczywiscie inne tradycyjne potrawy tez beda - ale to raczej produkcja mojej mamusi :)
    •  
      CommentAuthorAgunia05
    • CommentTimeDec 18th 2011
     permalink
    w związku z tym że ja nie lubię ryb to mam niemały problem :/ No ale na pewno zjem i zrobie rybkę po grecku coś w cieście naleśnikowym i hmm śledzia jakiegoś dla Męża ... nie wiem nie mam pomysłu w ogóle na te święta i na nic...
    --
  8.  permalink
    Teo- musisz koniecznie spróbować. Mniam, mniam :)
  9.  permalink
    agael- a co wolisz- maki czy nigiri?
  10.  permalink
    Ja jeszcze robię śledzia pod pierzynką. Tez lubię.
    •  
      CommentAuthorkachaw
    • CommentTimeDec 18th 2011
     permalink
    ja uwielbiam maki a nigiri z krewetkami, tylko nie przełknę imbiru
    --
  11.  permalink
    a ja uwielbiam imbir i to w duzej ilosci
  12.  permalink
    i duuuzo wasabi- tak żeby aż łzy leciały :)
    •  
      CommentAuthorAgunia05
    • CommentTimeDec 18th 2011
     permalink
    Ja jutro wezmę się za uszka i pierogi bo włąściwie to chyba jeden taki luźniejszy mi dzień w tym tygodniu a u nas przecież ilość hurtowa prawie hehe
    ___
    U mnie w domu yła grzybowa z łazankami - po raz pierwszy zrobiłam rok temu i moje dzieciaki się zajadały więc w tym roku chcę zrobić podobnie - obie zupy do wybory (Gabi nie ruszy grzybowej - z uszkami ja okłamuję żę to nie grzyby a pieczarki, And woli barszcz) tylko że wiadomo mniejszą ilość niz gdyby była jedna zupa
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
    • CommentTimeDec 18th 2011
     permalink
    wasabi lubię i sos miso, czyli sojowy, ale imbiru nie przełknę
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeDec 18th 2011
     permalink
    szczypta_chilli: Teo- musisz koniecznie spróbować. Mniam, mniam :)


    na zadupiu, gdzie mieszkam sushi nie uświadczysz...
    musimy się kiedyś zorientować gdzie w krakowie jest dobre sushi i pojedziemy :)
    może bo skoro ryb nie lubię to może być słabo :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorjem
    • CommentTimeDec 18th 2011
     permalink
    ja Maksowi w ogóle grzybów nie daję, nawet tych sprawdzonych
    •  
      CommentAuthorsushka
    • CommentTimeDec 18th 2011
     permalink
    wole maki :-)
    a wasabi jest mega!
    Kiedyś moja teściowa nie powiedziała, że dała już do środka i podwoiłam sobie porcję:cool: miałam oczy na wierzchu:devil:
    ---
    jak przyjeżdżają do mnie na imprezę ludzie z pracy, to nie ma bata, muszę robić sushi- w ilościach hurtowych:smile:
    --
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
    • CommentTimeDec 18th 2011
     permalink
    W sklepach jest wasabi extra hot (czy jakoś tak)... to jest niezły hardcore :))
    -- „Milcz - wydarła ze spienionych warg hrabina - jeśli nie chcesz, bym wyszła wobec ciebie ze złoconych ram mego dobrego wychowania! ”
  13.  permalink
    no ja zawsze troche do srodka daję :)
    Moja ulubiona wersja to polędwica z łososia, sałata, avokado i ciut majonezu :)
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
    • CommentTimeDec 18th 2011
     permalink
    a moja polędwica z tuńczyka (surowa), sałata, serek philadelphia (lub ostrowia - naturalny) i ogórek mmmmmm mniam :)
    -- „Milcz - wydarła ze spienionych warg hrabina - jeśli nie chcesz, bym wyszła wobec ciebie ze złoconych ram mego dobrego wychowania! ”
    •  
      CommentAuthorAgunia05
    • CommentTimeDec 18th 2011
     permalink
    Jem wiem ze sie nie powinno żadnych ale z innej strony ja nie jestem też w stanie eliminować czegoś bo np Antosia nie może to nikt nie będzie miał.. czy tak jak z grzybami - 2 nie moze to 6osób nie je wcale albo te 2 płaczą bo reszta ma..
    ___

    Zliczycie je wszystkie?
    ...bo mnie ciągle jakiegoś zwierzaka brakuje ...a powiem, że jest ich niemało...której z Was uda się odnaleźć najwięcej ?
    ...No dobra ja wiem ile ich się tu skryło, a Wy nie...ale jeśli ktoś trafi, to powiem ...owocnego liczenia
    http://s1.wgrane.com/download.php?file=54276
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
    • CommentTimeDec 18th 2011
     permalink
    a jak już jesteśmy przy ostrych potrawach- w piątek mieliśmy gości (sąsiadów) i mąż robił rendanga...ale przedobrzył z ilością papryczek chilli...
    jak to się mówi- niebo w gębie, ogień w dupie :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorLivia
    • CommentTimeDec 18th 2011
     permalink
    Dajcie się człowiekowi spokojnie odchudzać! :devil: :wink:
    --
  14.  permalink
    ja na szybko 21?
    •  
      CommentAuthorjem
    • CommentTimeDec 18th 2011
     permalink
    nie no u nas też są grzyby, tylko Maks ich nie je po prostu
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeDec 18th 2011
     permalink
    AGUNIA ja naliczyłam TRZYDZIEŚCI :wink:
    --
  15.  permalink
    agael- hę?co robił?
    •  
      CommentAuthorsushka
    • CommentTimeDec 18th 2011 zmieniony
     permalink
    rendang daging - taka potrawa indonezyjska
    --
  16.  permalink
    hmm
    no ja uwielbiam wynalazki
    zazdroszcze gotującego męza
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeDec 18th 2011
     permalink
    szczypta_chilli: zazdroszcze gotującego męza


    ja również !!
    mój mąż to tylko parówki umie ugotować :confused::cool:

    ale za to codziennie mi robi kolację heeh :devil:
    --
  17.  permalink
    teo- i codziennie parówy wcinasz? :)
    •  
      CommentAuthorsushka
    • CommentTimeDec 18th 2011
     permalink
    taaa, mój ryż i makaron przypali na bank:cool:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeDec 18th 2011
     permalink
    szczypta_chilli: teo- i codziennie parówy wcinasz? :)


    e chora chyba po wsi latasz ! :tongue::tongue::tongue:

    na kolację robi mi kanapeczki ale gotować tylko parówki umie :smile:
    --
  18.  permalink
    TEORKA: e chora chyba po wsi latasz ! :tongue::tongue::tongue:


    Bingo :) Sledzisz mnie? :):cool:
  19.  permalink
    teo- ale wiesz co... Na wigilię zawsze mozesz iść ze swoimi paróweczkami :)
    •  
      CommentAuthorsushka
    • CommentTimeDec 18th 2011
     permalink
    a jak kiedyś zrobił obiad swojej teściowej (zabłysnąć chciał), to ta, mimo że pali jak smok, a po jedzeniu musowo, po tym obiadku trzy godziny na papieroska nie poszła:cool:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.