Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorNatalaa
    • CommentTimeDec 19th 2011
     permalink
    bladykot: i mizeria

o to ja TYLKO na słodko! :cool:
    --
  1.  permalink
    bladykot: i mizeria

O matuchno kochana:shocked::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    No i lipaaa...
    Rodzice raczej świąt nie spakują i nie przyjadą do nas:cry:
    W sumie z jednej strony rozumiem- w końcu to prawie 400 km a we wtorek tata do pracy idzie... I jeszcze ta jazda zatłoczonymi drogami...
    No, czyli jednym słowem- jesteśmy w święta sami... A ja jeśli chodzi o przygotowania to jestem w czarnej d*pie...
    Smutno mi tak jakoś:cry:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    :grouphug: ojjj współczuję
    --
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Jahe, nie smuc się, będziecie miec na pewno fajne - romantyczne święta :).
    -- „Milcz - wydarła ze spienionych warg hrabina - jeśli nie chcesz, bym wyszła wobec ciebie ze złoconych ram mego dobrego wychowania! ”
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    i radosne mimo wszystko, bo pierwsze z Wojtusiem :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Nie, no pewnie... Zwłaszcza,że ubiegłoroczne jak i dwie Wielkanoce spędziliśmy już sami i było całkiem fajnie...
    Tylko smutno bo rodzice sami zostaną...
    Że nie wspomnę o tym,że nie załatwimy naszych spraw...
    Eeeech... Ważne,żeby Wojtuś doszedł do siebie a ja pewnie też za chwilę dostrzegę plusy tej sytuacji... Po prostu tak na teraz jest mi cholernie płaczliwie...
    --
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Siła wyższa Jahe :-/... nadrobicie przy innej okazji
    -- „Milcz - wydarła ze spienionych warg hrabina - jeśli nie chcesz, bym wyszła wobec ciebie ze złoconych ram mego dobrego wychowania! ”
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    booosz... forum przypomina kwiatki zaatakowane przez mszyce... żadnego nie da się uratowac
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    a ja ostatnia Wielkanoc spędziłam na stole...operacyjnym:tooth: na porodówce:swingin:
    --
  2.  permalink
    Jaheira- ale dzis dopiero poniedziałek... Ja mysle,że młody do soboty bedzie jak skowronek i że spoko będziecie mogli jechac
    •  
      CommentAuthorKARKO
     permalink
    też tak pomyślałam
    --
    •  
      CommentAuthorSabakuma
     permalink
    Matko w 2h 177 postów- szaleństwo.
    Mi kołpaki podpieprzyli w 1 dzień wakacji pewnie gówniarze nie mieli na piwo zresztą pól osiedla wyzywało bo wybierali tylko oryginalne. Teraz kupiłam najtańsze i mam to gdzieś.
    Co do pomysłów kaszubskich z zdejmowaniem bramy na święta to chyba w Wielkopolsce jest najlepiej w przed dzień ślubu jak śmieci cichcem sąsiedzi i znajomi znoszę przed dom panny młodej.
    --
  3.  permalink
    z takich tradycji wielkopolskich to tez jest fajna ta z tłuczeniem szkła. Kiedys opowiadała to stara foremka- Ciasteczko. Idzie się do domu panny młodej i naparza talerzami i szklankami o podłogę. Czad, nie? :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Szczypta, ale swoimi, czy tymi co znajdą w domu?
  4.  permalink
    chgw
    nie mam pojęcia
    ale ja bym bardzo, ale to bardzo na takie naparzanie szkłem chciała iść :cool:
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    szczypta_chilli: Jaheira- ale dzis dopiero poniedziałek... Ja mysle,że młody do soboty bedzie jak skowronek i że spoko będziecie mogli jechac

Niby wiem, ale czeka nas prawie 400km podróż i ja pewnie jako spanikowana matka będę wolała w domu zostać. Zwłaszcza,że wyjazd mieliśmy zaplanowany na czwartek...
    Ja się nie pieszczę jakoś bardzo z dzieckiem, ale w tej sytuacji jakoś tak samo przez się mi to wychodzi...
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    szczypta_chilli: z takich tradycji wielkopolskich to tez jest fajna ta z tłuczeniem szkła. Kiedys opowiadała to stara foremka- Ciasteczko. Idzie się do domu panny młodej i naparza talerzami i szklankami o podłogę. Czad, nie? :bigsmile:

To się nazywa poltrowanie;)
    Przyszły młody polewa wódkę, a młoda częstuje ciastem... No i musowo muszą to szkło razem sprzątać...
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    szczypta_chilli: z takich tradycji wielkopolskich to tez jest fajna ta z tłuczeniem szkła. Kiedys opowiadała to stara foremka- Ciasteczko. Idzie się do domu panny młodej i naparza talerzami i szklankami o podłogę. Czad, nie? --

u nas się na dzień przed weselem tłucze butelki pod domem panny młodej :wink:
    --
  5.  permalink
    Jedźcie wiec w sobotę. Zobaczysz - w czwartek juz zdrowy bedzie- a do soboty daj sobie czas na uspokojenie "strachów"
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
  6.  permalink
    Jaheira- ale że jak? Goście sobie z szafek wyjmują te talerze? Bo wtedy nie dopytałam a Ciacho juz odeszła :(
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    szczypta_chilli: Idzie się do domu panny młodej i naparza talerzami i szklankami o podłogę. Czad, nie?

Na Górnym Śląsku, o ile się nie mylę, też taki zwyczaj funkcjonuje. Ale nie pamiętam nazwy. Zresztą, u mnie też się kradnie bramy w Sylwestra :wink:
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    hydrazine: Ale nie pamiętam nazwy

Polterabend :bigsmile:
    --
  7.  permalink
    U mnie nie ma takich fajnych tradycji :(
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    szczypta_chilli: Jedźcie wiec w sobotę. Zobaczysz - w czwartek juz zdrowy bedzie- a do soboty daj sobie czas na uspokojenie "strachów"

W sobotę nie ma opcji, bo tylko mój M jest kierowcą a ruch na drodze będzie koszmarny...A wariatów też od choinki będzie...
    Decyzja już zapadła...
    Tak jak mówię dziś mi tak średnio z tym, ale jutro będzie w miarę OK...
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Talinka, u nas chyba jednak inaczej się to nazywało.
    •  
      CommentAuthorNatalaa
    • CommentTimeDec 19th 2011 zmieniony
     permalink
    Wg Wiki - ta nazwa funkcjonuje na kaszubach, górnym śląsku i w poznańskim :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Chyba swoje szkło się przynosi do tłuczenia, o ile dobrze pamiętam :smile:
    •  
      CommentAuthorYPolly
     permalink
    To z tluczeniem szkla to nie ogolnopolskie? :shocked::smile: A i w Niemczech tez tlucza, czesto dopiero w dniu wesela i panstwo mlodzi musza to potem wspolnie sprzatac. Ostatnio na weselu kolezanki ktos przyniosl do tluczenia nawet muszle klozetowa.:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    A to nie wiem - może ma jeszcze jakieś lokalne odmiany, bo polterabend nijak mi się nie kojarzy :wink:
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    hydrazine: Chyba swoje szkło się przynosi do tłuczenia, o ile dobrze pamiętam

Dokładnie tak! Pamiętam jak sąsiadka się parę lat temu hajtała, to z piwnicy wszystkie butelki wytłukliśmy... a było ich tam peeeełno (od wina głównie) :bigsmile:
    --
  8.  permalink
    Jaheira- rozumiem.
    Pojedziecie wiec po świętach i tez bedzie ok :)
    Najwazniejsze, zeby małemu szybko przeszo
    •  
      CommentAuthorKARKO
     permalink
    no jasna dupa mnie za chwilę strzeli.... Gosia ma katar, to nic, ale zaczęła mi płakać, że boli ją szyja - w okolicach ucha. Cholera jasna! Pewnie zapalenie... no nie wyleziemy chyba z chorowania :/ wrrr
    --
    •  
      CommentAuthorAlien
     permalink
    A na Podkarpaciu ww nocy z pierwszego na drugi dzień Bożego Narodzenia wynoszą bramy i śmiecą (głównie słomą drobno pociachaną) w tych domach gdzie mieszka panna:smile:
    •  
      CommentAuthorKARKO
     permalink
    Witaj, Alien. Chyba pierwszy raz na forum?
    --
    •  
      CommentAuthorAlien
     permalink
    Na rozpakowanych już bywałam i chwilę Was podczytuję, ale pisać zaczęłam niedawno:smile:
    •  
      CommentAuthorKARKO
     permalink
    zapraszamy:)
    --
    •  
      CommentAuthorAlien
     permalink
    KARKO: zapraszamy:)

Dziękuję. Teraz zmykam, bo młodemu załączyła się opcja "nudzi mi się samemu na macie" :tongue:
    • CommentAuthorewa74
     permalink
    nie zazdroszcze choròbsk,my sie jakos trzymamy,VEVE wròcila z gimnastyki i wcina polski budyn smietankowy,zimno strasznie ,moze zacznie padac snieg...
    •  
      CommentAuthorjem
     permalink
    Talinka to mnie uświadomiłaś skąd u mnie zawsze ten "Gwiazdor" na Święta :bigsmile:
    Z uroczych tradycji kaszubskich to tato mi zawsze opowiada jak to w pierwsze święta wielkanocne, na Śmingusa Dyngusa zdzielił teściową witkami wierzbowymi po nogach, bo przecież taka tradycja. Nie wiedział, że tylko na Kaszubach :wink: . Mina mojej babci, do tej pory "obrywającej" jedynie perfumami musiała być bezcenna :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorjem
     permalink
    agael do onkologa bez skierowania! Możesz sobie darować rodzinnego :wink: Ale moim zdaniem zrób wcześniej USG na własną rękę i idź z wynikiem.
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    jem: Nie wiedział, że tylko na Kaszubach

o kurczę :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorjem
     permalink
    No właśnie kurcze, biorąc pod uwagę, ze wystartował do mojej "ą", "ę" babci :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorKARKO
     permalink
    się uśmiałam. Cytat z POPIERDÓŁEK:
    <strong>ale mnie zirytowaly te zolzy na temacie z CLO.. pozjadaly wszystkie rozumy i beda mowic kto gdzie i co ma pisac... ehhh... obrazac tylko potrafia i brak kultury wykazywac... jak to mowila moj ciocia :pamietaj, cham chamem pozostanie a ty sie usmiehaj..przytakuj a swoje mysl i rob</strong>

:shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    KARKO, no co Ty? Ależ to nie ma z czego się śmiać... Nic tylko głowę popiołem posypać i na kolanach do Częstochowy- odpokutować chamstwo:devil::devil::devil::devil:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    :thumbup:
    --
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    KARKO: się uśmiałam. Cytat z POPIERDÓŁEK:
    ale mnie zirytowaly te zolzy na temacie z CLO.. pozjadaly wszystkie rozumy i beda mowic kto gdzie i co ma pisac... ehhh... obrazac tylko potrafia i brak kultury wykazywac... jak to mowila moj ciocia :pamietaj, cham chamem pozostanie a ty sie usmiehaj..przytakuj a swoje mysl i rob

Ciekawa jestem czy jak wreszcie się znudzą gadką o zołzach i zrzędach oraz wojennymi okrzykami "jedna za wszystkie!"...to czy będą miały o czym w ogóle gadac...

Ps. sorry, nie wiem dlaczego mnie wyboldowało
  9.  permalink
    Jem- to moze ja tą witką moją teściową... ? To nic,że święta nie te :tooth:
    A ja Wam powiem,że mam niezłą bekę z tych popierdUłek. Naprawdę sa słodkie.
    Nic tylko się uśmieHać :tooth:
    •  
      CommentAuthorjem
     permalink
    no czas wprowadzić nowe zwyczaje BŻ, a co :tooth: jak chcesz to ci tatę wypożyczę :wink:
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.