Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• CommentAuthorewa74
    • CommentTimeDec 28th 2011
     permalink
    panele mam w PL, i jakies ponoc dobrej jakosci, beznadzieja ,pelno kurzu na nich sie osadza, odradzam ,tu w Italii mam plytki w calym mieszkanie,nieznisczalne super...
    • CommentAuthorewa74
     permalink
    Dzieci szybko rosna, VEVE raczkowala i biegala boso po plykach i zyje...dywaniki rozkladalam...na panele,jak cos spadnie ciezkiego ,to sie moze znisczyc, dobra plytka nigdy...
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    tyle ze taka naprawde dobra plytka to kosztuje 3x tyle co porzadny panel, jak sie ma kilkadziesiat m2 do oblozenia to daje niezle po kieszeni
    • CommentAuthorewa74
     permalink
    to tez zalezy ,czy jestes pewna co ci sie podoba,styl nowoczesny sie zmienia, dzis jest modne to ,jutro co innego ,ja kocham rustykalny styl ,wiec u mnie jest cotto,czym starsze tym lepsze...
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeDec 28th 2011 zmieniony
     permalink
    MrsHyde: Teo myslalam ze bedzieci jednak celowali w budowe a tu widze jednak mieszkanie kusi :)

zmiana planów nastąpiła przez to, że ja póki co bez pracy zostaję
    a koszt budowy [w naszym przypadku] byłby znacznie większy niż ten związany z zakupem mieszkania....
    także siła wyższa póki co :smile:
    nad czym oboje ubolewamy bo mamy dość bloku...
    jeden plus, że polujemy na mieszkanie na I piętrze a nie na V tak jak do tej pory mieszkamy :D

a dom nie ucieknie, mam nadzieję :cool:
    --
  1.  permalink
    Ceri- ja nie poradzę, bo podłogówkę mam tylko w miejscach gdzie jest gres ( łazienki, kuchnia, wiatrołapy, przedpokój). Dla nas to jest dodatkowe ogrzewanie-oprócz zwyczajnych grzejników. Wiem tylko,że panele, które mamy są tez przystosowane do takiego ogrzewania. Ale wiesz- ja mieszkam u siebie juz 2 lata- pewnie przez ten czas przybyło nowych produktów i rozwiązań. Możesz tez podpytać Aine- ona ma podłogówkę w całym domu i to jej główne ogrzewanie.
    Ja np nie lubię płytek w pokojach. Na panelach, które mamy kurzu nie znać prawie wcale- myślę,że to przede wszystkim kwestia doboru koloru. Kiedyś- jak już będę stara i bogata zerwę je i zrobię sobie naturalne , drewniane podłogi ;)
  2.  permalink
    a koszt budowy [w naszym przypadku] byłby znacznie większy niż ten związany z zakupem mieszkania....

nam koszt budowy domu wyszedł podobnie jak zakup mieszkania ok 50-60m2. więc u nas rachunek był prosty. co prawda kupić mieszkanie łatwiej niż wybudować dom, od cholery z tym roboty, ale cieszę się, że zdecydowaliśmy się na dom. Przynajmniej w końcu nie będzie problemu gdzie wszystkie graty pomieścić :smile:

No nam do domu (w sensie stylu) bardziej pasowałby gres. I myślę jak Ewa, łatwiejszy do utrzymania. Mieszkałam we Francji, na południu, tam głównie gres wszędzie i rzeczywiście ładnie wyglądało, łatwe w utrzymaniu. Ale panele kuszą, bo raz- mamy do obłożenia ponad 200m2, a kasę z kredytu mamy ograniczoną. A dwa- cały czas martwię się o maluchy, jak mi któreś głową w ten gres rąbnie. Choć pewno na wyrost się martwię, Ewka póki co bezurazowo się chowa (odpukać), ani jednego guza się nie dorobiła, więc może wychodzi ze mnie matka panikara? :cool:
    --
  3.  permalink
    teo- decydujecie się na nowe mieszkanie czy z rynku wtórnego?
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    boooooosh Aga to kiedy to bedzie? przeciez my tu wiecznie mlode bedziemy :D :D :D

Teo u mnie koszt kupna wiekszego mieszkania w stanie developerskim jest porownywalny do budowy nieduzego domu (jesli ma sie dzialke)
  4.  permalink
    ceri- pokaz projekt- uwielbiam oglądac :)
  5.  permalink
    ania- no jeszcze duuużo wody upłynie :) Dlatego mam luźną gumkę w tym temacie- trzeba jeszcze pożyć, poszaleć no i poczekać aż sie te panele chociaż trochę zniszczą ;)
  6.  permalink
    No już kiedyś wrzucałam, współczułaś mi ilości okien do mycia :wink:
    --
    • CommentAuthorewa74
     permalink
    ja tez lubie ogladac, domy,mieszkanie ,wszystkie style,sama marze o wlasnym parterowym domu w rustykalnym stylu...na razie zadowole sie mieszkankiem...
  7.  permalink
    ale nie pamiętam zupełnie :))) Ale wiesz- sobie tez współczuję- znaczy się mojemu mężowi bardziej, bo to on czesciej myje ;)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    aaa pamietam, u Ciebie bylo mnoooooooooooooooooostwo drzwi
  8.  permalink
    daj ceri, daj jeszcze raz :)
  9.  permalink
    zaraz- tez mi sie kojarzy jakis parterowy z duża ilością drzwi.....?
  10.  permalink
    dam, jak tylko znajdę ten plik, albo jak sobie zgram.
    no ten parterowy. ale ja wiem czy tak dużo drzwi? sporo odpada, bo np między salonem a jadalnią jest tylko wnęka, między jadalnią a kuchnią podobnie
    --
  11.  permalink
    no policzyłam tak na szybko w pamięci- nie licząc wejściowych to wychodzi 11 drzwi. To dużo?
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    no to mi sie wydawalo ze wyjdzie wam wiecej, my tez mamy 11wewn (z czego 1 kotlownia i 1 przejscie garaz-wiatrolap)
  12.  permalink
    Ja moze mysle o innym projekcie- nie wiem
  13.  permalink
    ja w mojej czesci mam 10 - wiec bardzo porównywalnie :)
  14.  permalink
    a, jeszcze kotłownia- no to 12 drzwi.
    no pewno o dobrym projekcie myślisz, tylko tak jak pisałam- 4 drzwi nie ma, bo mamy tylko takie łuki. jak znajdę, to wkleję.
    --
  15.  permalink
    no ja u siebie nie mam drzwi do salunu i do kuchni.
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    u mnie salon i kuchnia tez bez drzwi tylko przejscie

Ceri a czym bedziecie ogrzewac?
  16.  permalink
    podłogówkę mamy, tylko w łazienkach dodatkowo grzejniki
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    więc tak :tongue:

mieszkanie z rynku wtórnego [ w moim małym mieście nowe bloki powstały w sumie chyba 3 ale tam jakieś ogrzewania gazowe, cuda na kiju poza tym to na obrzeżach a my wolimy na tym osiedlu, na którym teraz mieszkamy bo wszędzie blisko i znajomi wszyscy tu mieszkają]
    4 pokoje
    73 m2
    stan b. dobry [tylko w łazience trzeba będzie płytki położyć, ale już jest ona pod te płytki przygotowana] ale też się nad kuchnią zastanawiamy czy nie zrobić no ale to wyjdzie w praniu
    ogrzewanie, woda, śmieci wliczone w czynsz [czynsz 450 zł miesięcznie]

mieszkanie 229 tys [do negocjacji]

natomiast dom, który mieliśmy budować to ok 400 tys. by nas kosztował a mąż innego nie chce tylko ten więc tego :neutral:

no więc różnica jest i to dość spora zważywszy na to, w jakiej sytuacji będziemy od marca/kwietnia jak mi się zas. macierzyński skończy :neutral:

a tak na marginesie - do PUP w celu otrzymania zasiłku dla bezrobotnych [no bo mi się należy chyba nie ?] to się mam zgłosić nie po wygaśnięciu umowy o pracę tylko dopiero po macierzyńskim nie ?
    bo dwóch świadczeń i tak nie można równocześnie brać prawda ?
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Ceri mi chodzilo czy gazem/ekogroszkiem/drewnem etc :wink:
  17.  permalink
    niezłe ceny macie teo... kurde ....Extra :)
    na zasiłakach nie znam sie za bardzo- nmoze zadzwon lepiej do UP zebys w tyłek nie dostała?
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    szczypta_chilli: niezłe ceny macie teo... kurde ....Extra :)

małe miasto, małe ceny :cool:
    poza tym 4-pokojowe raczej nie schodzą wiec ludzie obniżają cenę
    a mój mąż wygodny i jak 4 lata zaczynaliśmy od kawalerki [ale dość sporej bo 39 m2] tak teraz wynajmujemy cały czas 3 pokoje a kupić chce 4 bo mu już tych trzech mało :devil:

kurde dodzwonić się do PUP to z cudem graniczy :cool:
    no ale może się przejdę, żeby faktycznie mnie nie wyciulali
    31-go kończy mi się umowa a chyba do 7 dni trzeba więc już po nowym roku zadzwonie :)
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Teo moim zdaniem do PUP dopiero jak ci sie macierzynski skonczy,ale Aga ma racje - lepiej sie upewnic... aaa no i o ekwiwalent za urlop za ten rok sie nie zapomnij upomniec

a mieszkanie po 3tys/m2 to cena calkiem przyzwoita zwlaszcza jak nie trzeba wiele robic. my jak szukalismy to chcielismy cos ok 90m2 a takie to tylko w nowym plus developer i spory czynsz wiec sie nie kalkulowalo zupelnie. U nas z rynku wtornego sa po 3-3,6 a nowe od 3,8 w gore
  18.  permalink
    Aaaa... Gazem. Mamy postawioną taką beczułkę z gazem koło domu. AmeriGas wybraliśmy, mieli najlepszą ofertę. A za dwa lata na naszą wieś mają gaz dociągnąć :smile:
    Kurde, 73m2 i 229 do negocjacji :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    cerisecerise: Kurde, 73m2 i 229 do negocjacji :shocked:

Kochana miasto 30 tysięczne to czego się spodziewać można ? :)
    w Warszawie pewnie za taki metraż to z 500 tys nie ?
    albo więcej :D

MrsHyde: aaa no i o ekwiwalent za urlop za ten rok sie nie zapomnij upomniec

o to już pytałam - pani z kadr powiedziała, że on będzie wypłacony obligatoryjnie i nie muszę nic pisać w sensie żadnej prośby czy tam podania :D
    --
  19.  permalink
    Ja mieszkam teraz na wsi, ale chyba bliskosc stolicy winduje ceny do nieba
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    bo jak sie mieszka w "sypialni' stolicy to co sie dziwic...
  20.  permalink
    ale powiem Ci teo,że blok tez ma dużo plusów. Odśnieżać nie trzeba. I kosić :D
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    ja chwilowo jestem strasznie blokiem zmeczona ale tez nie wiem co to bedzie po przeprowadzce bo towarzystwa tez nie zabraknie (zwlaszcza te 2 ciotki mnie przerazaja)
    •  
      CommentAuthorAine
     permalink
    Ale mam nosa, nie mam już czasu tu zaglądać ale rzucił mi się w oczy wątek budowlany w akualnych wpisach na forum przy wykresie :) A tu o mnie piszą :D
    Mam podłogówkę w całym mieszkaniu. Płytki na calutkim dole, na górze wykładziny (na jucie ze względu na podłogówkę bo lepiej przewodzi niż filc) i panele (a w zasadzie finish parkiet na razie tylko na korytarzyku). Ze względów oszczędnościowych-ogrzewania zdecydowanie polecam podłogówkę bo przewodzi dużo lepiej. Na dole jest też bardzo praktyczna ze względów utrzymania w czystości (wiadomo dużo piachu itd. ). No chyba że ktoś sobie zafunduje płytki upierdliwe w czyszczeniu bo bywają i takie na których widać każdą plamkę a tego bym nie zniosła na 100m2.
    Na górze mamy na razie wykładzinę w sypialni. Na poczatku wykładziny miały być wszędzie bo przewodzą lepiej niż parkiet ale ze względu na alergika zamontujemy w jego pokoju finish parkiet. Co prawda znajomy stolarz odradza nam to jak może i straszy że drewno nie może być na podłogówce i że będą problemy. Ale u sąsiada taki parkiet jest i nic się z nim nie dzieje a mieszkają już 5 lat.
    --
  21.  permalink
    ooo- aine :) czesc :) ale Cię ściągnęłam myślami :)
  22.  permalink
    aine- a z ciekawosci- ile wyszedł Ci zeszłej zimy koszt meisięcznego ogrzania domu?
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    szczypta_chilli: ale powiem Ci teo,że blok tez ma dużo plusów. Odśnieżać nie trzeba. I kosić :D

ano ma :)
    ale też sporo minusów
    np tu gdzie mieszkamy teraz pod nami jest małżeństwo na rencie, które jest przygłuche i od rana się kłócą tak, że ja każdą kur..., ch.. i inne [tak sobie ładnie mówią] słyszę dokładnie w mieszkaniu
    co więcej - oboje są okropnymi palaczami i na papierosa wychodzą co 10 minut [na przemian bo razem nigdy gdyż zawsze są skłóceni :P] i ja musze mieć wszystkie okna pozamykane bo cały dym wpada mi do mieszkania i nie pomagają prośby z mojej strony i tłumaczenie, że mam maleńkie dziecko :/
    a zaczynają palić już od 5-tej rano więc jak było ciepło to ja spałam przy zamkniętym oknie :/

poza tym marzy nam się border collie od paru lat a do bloku psa nie weźmiemy [zwłaszcza dużego] bo szkoda męczyć zwierzę...

no i mogłabym tak jeszcze wymieniać i wymieniać :)

a ceny były by JESZCZE NIŻSZE, gdyby nie to że rzut beretem do Krakowa mamy [40 km]
    dla porównania - w Tarnowie [dużo większe miasto od mojego] oddalonym od Krakowa już o 80 km mieszkania są jeszcze tańsze :shocked:
    --
  23.  permalink
    wiesz Teo- to dziwne- bo przeciez Kraków bardzo drogi jest, nie?
    ja mam do wawy mniej wiecej tyle co Ty do Kraka
    • CommentAuthorewa74
     permalink
    przy kupnie mieszkania ,czy domu wazne jest ,czy jest gdzie pracowac, bo po co mi willa na jakims zadupiu ,co pracy nie ma ...
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Ciekawa jestem za ile pójdzie nasze mieszkanie jak będziemy sprzedawać... 79m2 niecałe z działką (nie pamiętam ile dokładnie metrów). Tylko, że dom stary, bo budowany w 1934
    --
  24.  permalink
    a będziecie sprzedawac?
    Talka- ja myslałam,że Ty masz duży dom
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Ewa czasami to "zadupie" 40km od duzego miasta to lepsze rozwiazanie niz miasto, w takiej wawie to pewnie dojazd zajmuje wcale nie mniej przez cale miasto jechac a spod miasta dojechac
    my mamy dom w miescie ale co z tego jak to takie miasto gdzie z praca nie jest wesolo
  25.  permalink
    Ewa- ode mnie dojazd do centrum zajmuje pociągiem zwykłym 40 min, a przyspieszonym 20- wiec wg mnie luz.
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Jak babcia umrze to pewnie na tym się skończy.... dom ma dwa mieszkania, strych, piwnicę. Jak prababcia umierała to zapisała górne na babcię, a dolne na mamę. I teraz to po babci będzie się dzieliło na mamę i dwóch wujków :shocked: a, że żadnego nie będzie stać, żeby drugiego brata i mamę spłacić (nas zresztą też nie) to skończy się pewnie na sprzedaży całości.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    SZCZYPTA nie wiem jakie ceny są w Krakowie szczerze mówiąc :)
    na pewno dużo niższe niż u Was :)
    a w ogóle teraz mieszkania tanie
    pani nam w biurze nieruch tak mówiła jak dzwoniliśmy teraz...
    po pierwsze, że koniec roku a po drugie już się boom na mieszkania skończył więc tego :)
    --
  26.  permalink
    Talka- to współczuję tych komplikacji :/.
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.