Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorjem
    • CommentTimeJan 3rd 2012
     permalink
    no właśnie :confused:, ja zaczęłam, na wszelki wypadek, powoli przygotowywać Maksa to pójścia do szkoły w wieku 6lat
  1.  permalink
    Mój Tymek jest z 2008r. czyli to oznacza, że będzie pierwszym rocznikiem, który musi obowiązkowo rozpocząć naukę w wieku 6 lat? Jakos sobie tego nie wyobrażam.
  2.  permalink
    Ja mam nadzieje,że ktoś pójdzie po rozum do głowy i podzieli na pół rocznik 2008.
    W innym przypadku dzieci z 2007 i 2008 będą najbardziej poszkodowane.
  3.  permalink
    Nie wyobrażam sobie tej sytuacji.
  4.  permalink
    Agnieszko- dla mnie samo rozpoczęcie nauki w wieku 6 lat nie jest niczym szczególnie złym. Mnie przeraza podwójny rocznik :(
    •  
      CommentAuthorjem
     permalink
    ale rocznik 2007 ma przynajmniej wybór, najgorzej faktycznie mają dzieciaki z 2008
  5.  permalink
    Nie wiem jak to będzie gdy Tymek będzie miał 6 lat. Nie wiem jak będzie z jego "dojrzałością szkolną". Ale powiem Wam, że mnie jako mame to przeraża. Własnie to łączenie roczników, ten chaos. Bo nie wydaje mi się, żeby wszystko zostało super dopracowane .
  6.  permalink
    jem- może i wybór jest, ale wiedza rodziców w temacie... żadna.
  7.  permalink
    Szczypta, a Twoja Hania chodzi do przedszkola?
    Czy sądzisz, że będzie gotowa na to, żeby zacząć naukę w wieku 6 lat?
    •  
      CommentAuthorjem
     permalink
    no nie ukrywam, że moja tez niewielka, dopiero ostatnio koleżanka uświadomiła mnie, ze nie ma zerówek dla 5latków
  8.  permalink
    Aga- mnie tez to martwi. U mnie jest jedna szkoła- dzieci chodzą na 2 zmiany. Gdy połączone zostaną dwa roczniki zmiany będa ... cztery:/
  9.  permalink
    Te zmiany to w ogóle chore. Widze teraz córkę kuzyna, która np.lekcje zaczyna o 14. O 18 jest już wyczerpana. Dla takich dzieci to niesamowity wysiłek.
    •  
      CommentAuthorPeaberry
     permalink
    Wiecie, rozumiem Wasze obawy. Mnie właśnie ulżyło! Nieletni zostaje jeszcze rok w przedszkolu... Uff!:cool:
    -- Wszystko o kawie - najnowsze forum o kawie. Miejsce dla ludzi z pasją!
  10.  permalink
    Agnieszko- tak - chodzi do przeszkola
  11.  permalink
    jem: dopiero ostatnio koleżanka uświadomiła mnie, ze nie ma zerówek dla 5latków

nie rozumiem?
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    ja mam nadzieje ze u nas zdaza szkoly przygotowac, ta do kotrej chodzi mloda kiepsko przygotowana ale ponoc ta w naszym nowym rejonie calkiem niezle co nie powiem jest pocieszajace

Jem a jak przygotowujesz Maksa na wczesniejsze pojscie do skzoly?
    •  
      CommentAuthorjem
     permalink
    Myślałam, ze skoro 6latek idzie do szkoły to jako 5latek do zerówki, a podobno dalej jest w przedszkolu w grupie 5latków. Tak? Ufam jej, ze mówi prawdę bo pedagog to jej zawód wyuczony i ma syna w moim wieku, więc nigdzie tego nie sprawdzałam.
    •  
      CommentAuthorjem
     permalink
    no np. zaczynam go uczyć czytac, skoro zna juz dobrze cały alfabet, umie napisać "swoje" wyrazy, nie ma pójśc do zerówki, to chyba już czas
  12.  permalink
    Szczypta, a powiedz , dałaś Hanię do przedszkola jak skończyła 3 lata?
    Zmieniam temat bo mnie to bardzo interesuje. Mój syn od września poszedł, a teraz byłam zmuszona zrobić mu 2miesięczną przerwę. Przestał jeść, zaczęły mu się lęki. Nie do obejscia to wszystko było i lekarz poradził mi, żeby zrobić mu przerwę.
    Jak to w ogóle jest dziewczyny z Waszymi przedszkolakami?
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Agnieszka25: Widze teraz córkę kuzyna, która np.lekcje zaczyna o 14. O 18 jest już wyczerpana

moja 3klasistka chodzi do szkoly na 12:50 - konczy o 17 i na nastepny dzien przynosi sporo pracy odmowej, jak wraca do domu jest padnieta ale od razu siada do lekcji zeby rano nie zapomniec odrobic, jak rozmawiam z inymi mamami to one maja odwrotny problem, dzieci wieczorem odrabiac nie chca a rano zapominaja i dostaja kiepskie oceny. Moja corka marzy o nauce gry na gitarze ale ognisko muzyczne ktore jest kolo nas czynne jest tylko do 18tej a ja sobie nie wyobrazam zeby ona o tej porze po tylu lekcjach jeszcze na zajecia jakiekolwiek dodatkowe szla :devil::devil: no ale oby do ferii, potem bedzie chodzila na 8
  13.  permalink
    Jem- 5 latek realizuje obowiązkowe roczne przygotowanie przedszkolne- w przedszkolu lub w szkole- wiec nie rozumiem za bardzo
  14.  permalink
    Agnieszko, Hania poszła do przedszkola w wieku 3 lat- na poczatku tez nic nie jadła, ale szybko sie zaklimatyzowała.
    Mój Michał poszedł gdy miał 2 lata i on zupełnie nie był gotowy. Odreagowywał agresją, ale nie było wyjścia- musiał chodzic. Później dojrzał, wyrósł
    •  
      CommentAuthorjem
     permalink
    ale łącznie z 5latkami którzy pójda za moment do szkoły i 6latkami którzy pójda do zerówki, tak?
    czyli wszystkie dzieci jako 5latki mają to przygotowanie przedszkolne a on jest "stratny" o zerówkę, tak?
  15.  permalink
    moja 3klasistka chodzi do szkoly na 12:50 - konczy o 17 i na nastepny dzien przynosi sporo pracy odmowej, jak wraca do domu jest padnieta ale od razu siada do lekcji zeby rano nie zapomniec odrobic, jak rozmawiam z inymi mamami to one maja odwrotny problem, dzieci wieczorem odrabiac nie chca a rano zapominaja i dostaja kiepskie oceny

Wspaniale, że Twoja córka potrafi sie spiąć w sobie i to zrobić. Są zapewne dzieci, u których zwycięży zmęczenie. I to mnie wcale nie dziwi. Sama po pracy bywam tak zmęczona, że cięzko mi z siebie wykrzesać siłę i energię na dalsze działanie:).
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    jem: pedagog to jej zawód wyuczony i ma syna w moim wieku

eee no to jak w Twoim wieku ten jej syn to ona juz nie w temacie :tooth:

zartuje oczywiscie, a co do zerowek to jeszcze nie podpytywalam, wiem tylko ze moja bliska kolezanka przedszkolanka w zeslzym roku narzekala ze nauczanie dawnym trybem odbywa sie "cichaczem" bo program zostal zmieniony i oni w przedszkolu oficjalnie nie moga uczyc pisac czytac liczyc na zasadzie podstawy programowej ale nie wnikalam w to za bardzo, musialabym jej zapytac bo w tym roku prowadzi grupe 6latkow
  16.  permalink
    Agnieszko, Hania poszła do przedszkola w wieku 3 lat- na poczatku tez nic nie jadła, ale szybko sie zaklimatyzowała.Mój Michał poszedł gdy miał 2 lata i on zupełnie nie był gotowy. Odreagowywał agresją, ale nie było wyjścia- musiał chodzic. Później dojrzał, wyrósł

To trochę pocieszające. Mój syn własnie po przyjściu z przedszkola zaczynał krzyczeć, bić- wcześniej zdarzały mu sie krzyki, ale o agresji fizycznej nie było mowy. W marcu wraca do przedszkola i widzę, że trzeba po prostu w tym wytrwać.
    •  
      CommentAuthorjem
     permalink
    Agnieszko, mój syn zaczął edukacje przedszkolną w wieku 3 lat, dał sobie rade emocjonalnie ale choroby ... Dosłownie 2-3 tygodnie choroby, tydzień w przedszkolu i tak non stop, az do wakacji. Teraz (4lata) jest dopiero lepiej.
  17.  permalink
    jem- chyba nie ogarniam :)
    w przyszłym roku Maks bedzie realizował przygotoanie przedszkolne jako 5 latek. Moze to robic z przedszkolu lub w szkole. Jezeli zdecydujesz się na to by poszedł jako 6 latek to rzeczywiście- jeden rok mu umknie
    •  
      CommentAuthorjem
     permalink
    MrsHyde: eee no to jak w Twoim wieku ten jej syn to ona juz nie w temacie :tooth:

:tooth:
    nie myslę, zmęczona jestem
  18.  permalink
    Aga- Michał był najmłodszy w grupie- tak jak napisałam- miał 2 lata. Nie umiał się porozumiec z dziecmi, bo jego mowa była na innym etapie niz ich. Myslę,że stąd wynikały te agresywne zachowania
  19.  permalink
    Agnieszko, mój syn zaczął edukacje przedszkolną w wieku 3 lat, dał sobie rade emocjonalnie ale choroby ... Dosłownie 2-3 tygodnie choroby, tydzień w przedszkolu i tak non stop, az do wakacji. Teraz (4lata) jest dopiero lepiej.

U nas z chorowaniem jest bardzo podobnie. Mały od września przeszedł 4 razy obustronne zapalenie uszu. W listopadzie był w przedszkolu 2 dni. Może i to jest powodem jego złości. Do tej pory 70% dnia spedzaliśmy na powietrzu, w czasie choroby był zamkniety w domu po 2-3 tygodnie.
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Agnieszka nasz mlody poszedl dopiero w tym roku, do 4 latkow, przez 2 lata siedzial z niania. Co do zaaklimatyzowania sie to lubi przedszkole, z jedzeniem bylo przez dosc dlugo koszmarnie bo jadal tylko suche bulki tera jest lepiej ale i tak z reguly wcina sucha bulke, za to jesli na obiad jest miecho (kotlet, pulpet, sztuka miesa ale nie gulasz) czy nalesniki to zjada chetnie. Podwieczorki je jesli to akurat nie jest kasza tylko platki z mlekiem czy jakas drozdzowka czy serek homo. W sumie w tygodniu zdarza mu sie ze 3-4 razy zjesc co innego niz bulka (podiweczorek jada 2x w tyg) takze juz sukces
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Agnieszka25: Mały od września przeszedł 4 razy obustronne zapalenie uszu.

bylas u laryngologa sprawdzic 3 migdal?
    •  
      CommentAuthorjem
     permalink
    to zobacz Aga czy dobrze myslę, jeśli to przygotowanie wchodzi w grę tylko w przedszkolu, 2 opcje:
    do szkoły jako 7latek: 5-przedszkole i obowiązkowe przygotowanie przedszkolne, 6-zerówka, 7-pierwsza klasa
    do szkoły jako 6latek: 5-przedszkole i obowiązkowe przygotowanie przedszkolne, 6-pierwsza klasa
    ?
  20.  permalink
    Aga- Michał był najmłodszy w grupie- tak jak napisałam- miał 2 lata. Nie umiał się porozumiec z dziecmi, bo jego mowa była na innym etapie niz ich. Myslę,że stąd wynikały te agresywne zachowania

Pewnie tak.

A powiedzcie mi , sądzicie, że dziecko w wieku trzech lat może tak po prostu nie być gotowe na przedszkole? Ma teraz 2 miesiące, żeby syna jakoś przełamać. Czy macie może jakieś rady z tym związane?
  21.  permalink
    jem- dobrze myslisz
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Jem, a propos nauki czytania - moja Gabrysia nauczyla sie czytac w trakcie przedszkola. Ta moja kolezanka przedszkolanka uwaza ze czesto rodzice robia krzywde dzieciom bo ucza ich czytac zla technika i potem dzieci maja problemy. Podobnie z pisaniem. W 1 klasie byl problem z niektorymi dzieciakami bo panie w przedszkolach uczyly pisac literki inaczej niz sugerowane w podreczniku i liniaturze (czy jak to sie zwie). U mlodej tak bylo z literka M, pani w zerowce wprowadzila ja troche mniej kopnieta niz to co proponowala ksiazka i juz byl problem
  22.  permalink
    bylas u laryngologa sprawdzic 3 migdal?

Tak. Trzeci migdał ma nieco powiększony, ale laryngolog stwierdził, że nie na tyle, aby one były powodem tego częstego chorowania.
    U Tymka zaczyna sie od przytykania się zatok, najprawdopodobniej to one infekuja uszy.
  23.  permalink
    Aga- pewnie,ze tak.
    Z tego co rozmawiam z nauczycielkami to mnóstwo dzicei jest gotowych dopiero w wieku 4 lat
    •  
      CommentAuthorjem
     permalink
    i zerówka realizuje potem ten sam program co obowiązkowe przygotowanie u 5latków?
  24.  permalink
    ja nie uczę ani czytania ani pisania.
  25.  permalink
    Jem- nie- nie ten sam.
    W teorii program ma byc zróznicowany i dostosowany do mozliwości starszych i młodszych dzieci
    •  
      CommentAuthorjem
     permalink
    Aniu, ale jak ma odpaść Maksowi zerówka to ja muszę z nim nadrobic to, co beda miały szansę przećwiczyć 6latki idące dopiero za rok do szkoły, nie widze innej opcji.
  26.  permalink
    Aga- pewnie,ze tak.Z tego co rozmawiam z nauczycielkami to mnóstwo dzicei jest gotowych dopiero w wieku 4 lat

To mnie teraz pocieszyłaś:). Może moje dziecie nie jest gotowe jeszcze. No nic, w marcu spróbujemy ponownie. Jak sie nie da , to we wrześniu ponowimy próby.
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    to moze sinurinse na zatoki sprobujcie przy nastepnym problemie? Moja mala miala nie dosc ze 3 migdal poweikszony to ma ponoc przy krotki odcinek nos gardlo uszy i kazdy katar uderzal w ucho, niedawno miala 3 operacje na uszy. Wszystko przez to ze cholerni lokalni szpece zaniedbali sprawe :/ jesli idzie o uszy to ja mega przewrazliwiona juz jeste
  27.  permalink
    ania- a Ty używałaś sinus rinse?
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Jem a moim zdaniem nie musisz nadrobic, myslisz ze to bedzie dobre jak dzieciak bedzie sie nudzil w szkole? wg nowego programu w 1 klasie zaczynaja od szlaczkow i pisania literek
  28.  permalink
    A co to jest sinurinse?
    U nas uszy też są kłopotliwe. Tymek przy ostatnim zapaleniu stracił słuch prawie całkowicie. Na szczęscie się cofnęło jak ustąpiło zapalenie.
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Aga, mielismy kupic ale potem wyszlo ze mloda ma perforacje w blonie bebenkowej i u niej odpadlo, ze wzgledu na moje problemy z zatokami i katar sienny zalecal mi to i moj alergolog i laryngolog mlodej
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    w roku szkolnym 2012/13 nie ale w 2013/14 nasze dzieci Jem zaczną zerówkę - czyli tak jak by było "starym systemem"

Co do tajniackiego nauczania to niestety jest prawdą :( Zerówka to to samo co była grupa starszaków w przedszkolu (4ro latków) zabawy słowne, szlaczki, poprawianie kontur a od 1wszej klasy jest maraton nauki :/ Pierwszy miesiąc chyba podobny tzn poprawianie po szlaczkach ale juz kolejny to nauka liter gdzie czasami i 2 i 3 są wprowadzane - dziecko bazujące tylko na materiale z zerówki nie da rady - a że przedszkolanki widzą że nie wszystkie dzieci mają wsparcie w domu to cichaczem nauczają dzieci literek... Jak Gaba była w zerówce w przedzkolu zmienił się właśnie materiał i prawda jest taka ze kupiliśmy im książki ale mieli wyrywane kartki - tzn dzieci nie widziały tych ksiażek nawet na oczy! dlaczego? dlatego że były kontrole z kuratorium i wypytywali dzieci czy piszą i malują w książeczkach!
    ___
    Aga to nie jest dobra wiadomość ale z 2 str dobrze że juz coś wiadomo... może rozejdzie się jeszcze na kolejne lata?... liczę na to ze ten plan w ogóle strzeli w łeb, że ktoś się obudzi :/ Patrzę na moja Weronikę i nie wyobrażam sobie jej w szkolnej ławce :/
    Nie wiem jak u Was ale u nas władze miasta zawiesiły składanie podań o przyjęcia do zerówek do lutego bodajże - prezydent miasta wiedział co robi!
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.