Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorjem
    • CommentTimeJan 3rd 2012
     permalink
    To będzie ćwiczył szlaczki :wink: Ja juz umiałam czytać, to nie bylo dziwne - nauka czytania była w zerówce, pamiętasz ksiązeczkę "Mam 6lat"? :wink:
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    jasne ze pamietam Mam 6 lat, tyle tylko ze Ty napisalas ze uczysz Maksia juz teraz, a on ma 4,5 :P
  1.  permalink
    Ania- zapytałam, bo własnie ostatnio kupiłam dla mamy
    Aga- zobacz TUTAJ
    •  
      CommentAuthorjem
     permalink
    no ale ja szlam do szkoły jako 7latek
  2.  permalink
    Aga- zobacz TUTAJ

Dziękuję.
    Ciekawa jestem tego. Zagłębie się w temat.
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Agunia a na jakiej ksiazce pracuja u Gabi w skzole? Mojej znajomej syn jest w 1 klasie i dopiero co skonczyli litery w wyrazach zapisywac
    u mlodej bylo tak ze szli po zerowce i faktycznie byly w miesiac jak nie szybciej powtorzone wszystkie litery i laczenia ale ona z Nowego Juz w szkole korzysta. ponoc najtrudniejszy podrecznik na rynku :/
  3.  permalink
    Uciekam do mężydła swego.
    Dobranoc Dziewczyny:)
  4.  permalink
    dobranoc:)
    •  
      CommentAuthorjem
     permalink
    ja chyba tez zwijam żagle , czuje że i tak nie raz pogadamy jeszcze o tym ;)
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Gaba ma Razem w szkole pakiet rozszerzony - nowy oczywiście :/
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Jem na pewno bo dotyczy to dzieci w naszym wieku niestety
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    i to nawet sporej ilosci dzieciakow, jakos tak nam jednym rzutem poszlo ;)
  5.  permalink
    dzięki temu wciaz jestesmy tu razem :)
  6.  permalink
    no u nas tez problem z przedszkolem...Minik uwielbial tam przebywac...do wakacji...pozniej spedzil troche czasu ze mna....wyjazd na wakacje, pozniej do pl...i po powrocie placz nie ziemski i codzienny lament...jak kiedys stal pod drzwiami i pytal czy juz mozemy isc to teraz juz dzien wczesniej sie pyta czy jutro przedszkole otwarte i ze on nie chce...:/ co kilkutygodniowe przerwy w rozkladzie zajec (ferie sa krotsze, za to czesciej niz w pl) wcale nam zadania nie ulatwiaja...nauczycielki sila niemal musza go ode mnie odrywac...a mnie serce peka...mlody zostaje tam tylko 2h 45 min i 4 dni w tygodniu....najgorszy jest pierwszy tydzien po przerwie jakiejkolwiek... pozniej z ociaganiem ale juz bez placzu na szczescie...wydaje mi sie ze poprostu moje dziecie wkroczylo w wiek, w ktorym zauwazyl ze nie jest mu wcale tak latwo porozumiec sie z otoczeniem...(w domu uzywamy tylko jezyka polskiego)...probuje jak tylko potrafi...stara sie strasznie (nasladuje akcent i tworzy nowe slowa, ktore poki co ze slowami angielskimi niewiele wspolnego maja)...najtrudniejsze w tym wszystkim jest to ze wiem ze tego etapu ominac sie nie da...od wrzesnia czeka nas szkola w pelnym wymiarze godzin 9-15...na szczescie nauczycielki sa fantastyczne...nawet po wakacjach zamowily ksiazeczki (dzieci raz w tygodniu dostaja ksiazke do przerobienia z rodzicami) w formie ilustrowanych slownikow polsko - angielskich....i ciesza sie niezmiernie z kazdego nowego slowka (jeden jest wyjatek...glowna nauczycielka minikowa ma na imie Linda...jednak moje dziecie wola do niej window :))) i ona zawsze mnie prosi abym nigdy nie uczyla mlodego prawidlowo wymawiac jej imienia :DDD :) juz dzisiaj zakasuje rekawy przed jutrzejsza wyprawa po przerwie swiatecznej....a moze mnie dziecie zaskoczy...:)
    --
    • CommentAuthorewa74
    • CommentTimeJan 4th 2012
     permalink
    a moja VEVE jest z konca roku 2007 i tez bedzie malutka jak na pòjscie do szkoly...
  7.  permalink
    ewa74 a w jakim wieku dzieci we Wloszech w ogole ida do szkoly??? nas to czeka juz we wrzesniu :/ nastepny maluszek bedzie mial jeszcze gorzej...bo data porodu jest na lipiec...a dzieci urodzone miedzy wrzesniem a lipcem wlasnie ida do jednej klasy...:/
    --
    • CommentAuthorewa74
     permalink
    jezeli chodzi o pòjscie do szkoly to tak jak w PL,NATOMIAST z przedszkolem jest fajnie,wszystkie dzieci musza isc od 3 roku zycia,moja VEVE jezdzi juz drugi rok busem bo lubi ,a mam 3 min od domu, oczywiscie pod opieka pani...
    •  
      CommentAuthorYPolly
     permalink
    W Niemczech do szkoly ida dzieci, ktore w danym roku do sierpnia ukonczyly 6 lat. Czyli jak urodziny we wrzesniu to rok pozniej. Moja corka jest z maja, wiec pojdzie za rok do szkoly, mysle jednak, ze da sobie rade. Tylko, ze to jest tu przystosowane dla takich maluchow od samego poczatku.
    --
  8.  permalink
    no wlasnie mnie sie tez wydaje ze program nauczania w uk jest bardziej przystosowany do wieku dzieci...i ze raczej stawiaja na nauke poprzez zabawe....bardzo sie zdzwilam w czasie swiat jak mlody wiedzial, ktore prezenty pod choinka sa dla niego...mowi mi: "mamo no bo tu jest taka literka...kreseczka z takim koleczkiem i to jest dla mnie" :))) ale nie zmienia to faktu ze jakos ciezko sobie wyobrazic mojego 4 latka w mundurku i w szkole... :/
    --
    •  
      CommentAuthorMrsCreme
     permalink
    Nawiązując do poprzedniego tematu- nie polecam sinus rinse, nie warto wywalać kasy na coś tak męczącego. Dla dziecka zrobić takie płukanie jest niemal niemożliwe, dla dorosłego to tortura- lepiej zaopatrzyć się np. w syrop sinupret. Lepiej działa, a przede wszystkim- da radę go stosować.

Postanowiłam- Hanusia idzie w tym roku do szkoły, jako 6latek.
    Ja sama poszłam do szkoły normalnie, mając 6 lat i 10 miesięcy, ona będzie mieć 6 lat i 7 miesięcy. Żadna różnica. A pójdzie ze swoimi przyjaciółmi z przedszkola, więc mniejszy stres.
    Możecie mnie zjeść :P ale raczej nie zmienię zdania.
    --
  9.  permalink
    Martina- ale czemu tortura? Moja mama uzywa i luz- nie odczuwa tego jako czegoś nieprzyjemnego?
    I czemu mamy Cie zjeśc? Dlatego,ze Hania idzie wczesniej do szkoły? To Twoja decyzja- sama najlepiej znasz swoje dziecko. Są takie, które mogłyby isc wczesniej i takie, dla których rok w przedszkolu to najlepiej wykorzystany czas.
    Mnie najbardziej martwi to,że rocznik 2007 i 2008 pójdą razem do szkoły. Przesunięto te4n obowiązek a chyba nikt nie wziął pod uwagę,że rocznik 2008 jest duzo bardziej liczny niz 2006
    •  
      CommentAuthorMrsCreme
     permalink
    Szczypta, a robiłaś to sobie? Ja nie dałam rady wprowadzić sobie pół dziecięcej butelki w zatoki. Wszystko się zatyka, rozpycha się w zatokach, potem gile płyną buzią, bleee :P Naprawdę próbowałam, efekt fatalny. Dziecko zaryczane, błagające żeby przestać...

Czemu? Bo każda jedna z Was twierdzi że ta reforma to samo zło i koniecznie zrobicie wszystko żeby wasze dzieci nie szły jako sześciolatki do szkoły :)
    --
  10.  permalink
    Sobie nie robiłam, bo nie miałam potrzeby. Moja mam chwali- zobaczymy jednak czy bedzie oczekiwany efekt po dłuższym stosowaniu
    MsMartina:
    Czemu? Bo każda jedna z Was twierdzi że ta reforma to samo zło i koniecznie zrobicie wszystko żeby wasze dzieci nie szły jako sześciolatki do szkoły :)

Sorry- ale głupstwa opowiadasz. Nikt nie powiedział, że reforma to samo zło.
  11.  permalink
    POza tym Martina gdybyś przeczytała kilka postów to byś widziała,że kilka z nas rozpatruje możliwość wcześniejszego posłania dzieci do szkoły :P
    •  
      CommentAuthorMrsCreme
     permalink
    Okej, okej, niech będzie. Zapomnę o podpisywaniu petycji i innych takich. Ciekawe ile ostatecznie się zdecyduje :P
    --
  12.  permalink
    Zdaje się,że mylisz fora i osoby
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    sinus'a uzywa nasz kolega, bardzo sobie chwali, chcieli mu odciagac plyn w ramach zabiegu ale sie nie zgodzil, nawet na swieta z tym ustrojstwem wyjezdza, w ogole znam kilka osob ktore stosuja plukanie zatok niekoneicznie sin.rinse ale mowia ze jest fajne. ja mam odruch wymiotny jak mi sie woda pod prysznicem naleje do nosa wiec dlatego nie probuje chociaz jak alergia mi w tym roku znowu dowali to nie weim czy nie zlapie sie brzytwy :devil:

a jesli idzie o szkolnictwo to dla mnie nie tyle reforma jest zlem co po trosze nasz system edukacji, pomijam juz to ze wiele szkol nie jest przygotowanych do przyjecia mlodyszych dzieci ale przede wszystki program nauczania nie jest dostosowany do wieku dziecka. Niestety to juz nie jest tylko na poziomie klas poczatkowych ale im wyzsza klasa tym glebiej w las... kiedys pewnych rzeczy uczylismy sie w 3kl LO w tej chwili wprowadzaja to w 2kl gimnazjum, po jaka cholere pytam? poza tym chore jest to ze egzamin na koniec szkoly nijak sie ma do tego czego wymaga sie od nauczycieli w programach nauczania, program i podrecznik sobie a egzamin sobie, tna godziny z wielu przedmiotow a wymagania wiadomosci rosna. matma na poziomie gimnazjum staje sie nawet dla osoby lubiacej kiedys matme mega trudna, baaa nie raz i nie dwa wrzucalam zadania z ksiazki corki, wiele z nas tutaj obecnych nie potrafilo znalezc uzasadnienia odpowiedzi i tylko by mnozyc przyklady
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    szczypta_chilli: 2007 i 2008
    ej Aga to jest patent dla mnie :P dam Weronikę i Antosie razem i jaki luz będę mieć :devil::devil::devil::devil:
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Martina petycje były na 28dni owszem ale w innym wątku - wątek serducha słuzy wszystkim i do wszystkiego i tu nikt Cie nie zlinczuje :) co najwyżej opierdaczy w dobrej wierze albo poprosi o uzasadnienie
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Pewnie byloby im latwiej, szczegolnie emocjonalnie. Chociaz jak ucze blizniaczki to nei sa zbyt szczesliwe ze sa w jednej klasie :P aa no i mam dwojke z jednego roku ale nie blizniakow, ale tu chlopak i dziewczyna i sie wiecznie dra miedzy soba...

Ja na poczatku sie bardzo ucieszylam ze jest to wiekowe odroczenie ale jak mi dziewczyny uswiadomily rocznikowy kumulus to jesli tylko maly bedzie gotowy to tez go jednak puszcze wszedziej. Bedzie latwiej jesli idzie o wybor szkol pozniej.
    •  
      CommentAuthorLexia
    • CommentTimeJan 4th 2012 zmieniony
     permalink
    MrsHyde, a ja jestem zdania, że program poleciał w dół i to bardzo. Uwierz, mam przegląd na bieżąco bo jestem w drugiej liceum i z przedmiotów, takich jak matematyka po WYRZUCENIU części materiału w gimnazjum w liceum jest zamęt bo nic się nie zmieniło i nie ma podstaw do nauki rzeczy obowiązkowych na danym profilu (dziś zaczęłam na matematyce logarytmy, które były mi potrzebne na chemii rok temu, o fizyce już wgl nie wspomnę). Dlatego nie wiem, czemu piszesz, że bez sensu jest takie wprowadzanie- ma sens, a teraz wręcz w gimnazjum na matematyce jest lżej niż kilka lat temu. To, że jest problem z rozwiązywaniem zadań to co innego- jak przez jakiś czas nie ma się z tym kontaktu zupełnie, to siłą rzeczy to normalne, że zapomina się sposobów liczenia.
    Z testami też niezbyt... Bo jest różnica między programem, a tym co realizują nauczyciele. Nie można winić egzaminów za to, że nauczyciel odpuścił jakiś temat czy lekturę, który się na nim pojawił.
    Ostatecznie też zauwazam wiele niedociągnięć w programie i ogólny chaos (najchętniej wróciłabym do starego systemu) Ale też staram się nie demonizować i patrzeć obiektywnie.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsCreme
     permalink
    Lexia, mylisz pojęcia. Jeśli chodzi o program dotyczący wyższych klas to po prostu brakuje płynności w nauczaniu. Obecnie ratuję takie dwie licealistki z I klasy, którym w pierwszym tygodniu września zrobiono sprawdzian z moli (chemia) podczas gdy żadne z dzieciaków w tej nowej klasie biol-chem nie miało moli w gimnazjum. Ale to nie program i wymagania lecą w dół, tylko razi niekonsekwencja programów w kolejnych szczeblach edukacji.

Wprowadzanie większych wymagań dla młodszych dzieci nie ma sensu- uczniowie są przeładowywani niepotrzebną wiedzą (a nie umiejętnościami) bo jest błędem, bo można umieć ryć na blachę ale za cholerę nie mają umiejętności potrzebnych do sprawnej, efektywnej pracy (znaczy się używania umysłu! patrzę na to szczególnie pod kątem przemysłu, jakby nie było polibudowiec jestem).

Niestety to są całe lata myślenia i wprowadzania zmian, mam nadzieję że zdążą na nasze dzieci. No a jak nie to trzeba im pomóc zrobić to co zrobiło przed nimi tysiące innych dzieciaków- przetrwać szkołę i wynieść z niej wszystko co najlepsze.
    --
    • CommentAuthorewa74
     permalink
    dziewczyny ,co myslicie o stawianiu ,baniek ,to pomaga? czy to jakis mit? umiecie stawiac?
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    ewa74: dziewczyny ,co myslicie o stawianiu ,baniek ,to pomaga? czy to jakis mit? umiecie stawiac?
    Pomaga!! mi na pewno :) zapalenie płuc / oskrzeli z bańkami trwało u mnie zawsze krócej niż bez nich
    Są bańki bezogniowe - do nich dołączona instrukcja jak stawiać i w których miejscach - proste
    Ja stawiałam jeszcze ogniowe :devil:
    --
    • CommentAuthorewa74
     permalink
    czytalam w necie,ze te ogniowe sa najskuteczniejsze,kupie sobie jak bede w marcu w PL...WYPRUBUJE NA M,albo sasiadce,bo odwazna jest...
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Lexia mialo funkcjonowac cos takiego jak sciezki miedzyprzedmiotowe ale poszlo dawno w zapomnienie. Nie ma korelacji ani plynnosci w programach nauczania. Tak sie sklada ze ja siedze w tym z tej drugiej strony. Mam przyjaciolke polonistke, ciotke historia/wos, kuzynke chemiczke i serdeczna kolezanke matematyczke. Uczymy na roznych poziomach, w roznych szkolach i z roznych podrecznikow wiec poglad na syt. mamy troche bardziej niz jako-taki.
    Dla mnie jest za przeproszeniem burdel jesli idzie z egzaminami, cos zmieniaja w trakcie ciagu edukacyjnego (1-3gimn) (1-3LO) i uwierz mi mozesz jako nauczyciel stanac na uszach ale jak przychodzi w grudniu ze w nastepnym roku zdaja mature wg nowych wytycznych a szkolenie z tego jest dopiero w tym maturalnym roku szkolnym i wtedy sie dowiadujesz konkretow to dla mnie to nie jest w porzadku. Zwlaszcza ze i podreczniki w ostatniej chwili pod katem egzaminu sa przygotowywane. jak dla mnie totalna pomylka przez duze P. a no i jeszcze ze czesc wydawnictw w swoich nie do konca uwzglednia wsystkie tematy i nauczyciel nie to ze sobie cos odpusci to jeszcze musi sam wyszukac i douczyc dzieci poza tym co jest w podreczniku (a uwierz mi nie w kazdej kalsie idzie przeforsowac cos z poza ksiazki)
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeJan 5th 2012
     permalink
    Zawsze myślałam, że szybko piszę a nie mogę więcej jak 81 słów napisać :neutral::confused::cool:

jakby któraś chciała się pobawić :D

PISANIE
    --
    •  
      CommentAuthormeaya
     permalink
    ja też myślałam że szybko piszę 40 słów heheh - jak ty to robisz 81 ?:)
    -- ,
    •  
      CommentAuthormeaya
     permalink
    trening czyni mistrza już jest 43
    -- ,
  13.  permalink
    Mi wyszło 59. Ale z Krzysiem na cycu- to podwójnie się liczyć powinno :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    faaaaaaaaaaaaaaaajne :) potem posiedzę to zobaczę :) póki co z brzdącem na kolanie tylko 33słowa i 171znaków na minute
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Meaya pewnie mi pomaga to, że kiedyś zarobkowo pisywałam prace lic, mgr i inne :smile:
    --
    •  
      CommentAuthormeaya
     permalink
    ja zauważyłam ,że byłoby szybciej i więcej słów gdyby mi to ktoś czytał :)))
    -- ,
  14.  permalink
    54 słowa, a wydawało mi się, że mam niezłe tempo. Spróbuję później:P
    •  
      CommentAuthorYPolly
     permalink
    Kiedys uczylam sie pisania bezwzrokowego i na 10 palcow, tylko te 10 palcow przestalo mi wychodzic jak sie przestawilam na niemiecka klawiature. Ja doszlam do 70 slow, oczywiscie po przestawieniu jezyka w tescie. Fajna zabawa.
    --
  15.  permalink
    na ja tez pamietam pisanie na maszynie w technikum...i cwiczenia rytmiczne do tego hahah...i te maszyny "łucznik" sie chyba nazywaly....i te balace palce po takiej lekcji :))))
    --
  16.  permalink
    O, dopiero po poście Polly załapałam, że język można zmienić. Doszłam do 90, ale tam jest łatwiej, bo głównie bezokoliczniki
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    ja mam 145 słów
    na japońskim :devil::devil::devil::devil:
    --
    • CommentAuthorewa74
     permalink
    hej babki,czekam na M z kolacja,VEVE pije mleko i oglada peppa pig w wersji angieklskiej,co robicie ciekawego?
    •  
      CommentAuthorbladykot
     permalink
    na japońskim
    jak się pisze po japonsku?
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.