Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorMrsCreme
    • CommentTimeMar 8th 2012
     permalink
    Kochane, a jakbyście miały mieć domową nalewkę do spróbowania, to jaką najchętniej byście spróbowały? :)

Ja ostatnio pokochałam- likier kawowy z ciepłym mlekiem. Pycha! Takie kakao dla dorosłych :D
    --
    •  
      CommentAuthorLivia
    • CommentTimeMar 8th 2012
     permalink
    Pigwa zdecydowanie :-)
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
    • CommentTimeMar 9th 2012
     permalink
    Livia: Pigwa zdecydowanie :-)

Mam w domu ze 4 litry jakbyś chciała :devil: Klarowna o głębokim smaku, pieczołowicie przyrządzona wg przepisu ukochanego. Ja to sobie jeszcze poczekam, zanim spróbuję :)
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
  1.  permalink
    penny jaki ty jestes ranny ptaszek
    -- ,
    • CommentAuthorewa74
     permalink
    ale mam kaca ,wszystkie wasze flaszki obalilam.Ide do kosmetyczki na czyszczenie ,masaz twarzy i zrobic brwi...wiosna idzie...do PL LECE, trzeba sie odnowic...
  2.  permalink
    No,no procentowo sie tu zrobilo :bigsmile:

Ja z alkoholi polecam Absinth,ale najlepiej slowacki bo polski nie ma tego smaku:wink:

Ma 70 lub 80% alko wiec nie nadaje sie na raz do wypicia,ale w smaku cudo i co najlepsz enie trzeba jej popijac :wink: W PL sa sprzedawane tak jak zwyle wódki 40%,ale w smaku to juz nie to.
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
    • CommentTimeMar 9th 2012 zmieniony
     permalink
    Biedronka28 ja zaczęłam tak wcześnie w ciąży wstawać około 15, 16 tygodnia i tak mi zostało, potem w dzień niewyspana chodzę :) Marzę o tym żeby wstać np. o 8.oo albo 9.oo rano :wink:

Cobraczekja absynt raz w życiu próbowałam, pamiętam, że jakiś cukier był rozgrzewany na nożu i nie wiem co jeszcze, ale jedna porcja, którą dostałam do picia mnie pozamiatała niemalże :)
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Dzieci miganie mają wpisane gdzieś w genach chyba. Antosia przez jakiś czas próbowała się tak porozumiewać ale trafiła na rodziców idiotów którzy nie umieli zrozumieć :( Rozmawiałam z logopedą naszym i potwierdziła że Antuś mówi nam że chce pić jeść - to wyłapaliśmy szybko i kilka innych rzeczy ale tu już było trudniej bo nie miał kto nam przetłumaczyć
    Może mi się uda zrobić kurs migowego dla własnej satysfakcji tylko ale to zależy czy zbierze się grupa ludzi
    --
    •  
      CommentAuthorPeaberry
     permalink
    MsMartina: Kochane, a jakbyście miały mieć domową nalewkę do spróbowania, to jaką najchętniej byście spróbowały?

Pigwówkę na spirytusie owocowym. Niestety musi jeszcze leżakować, więc czekam.
    Obecnie mamy w domu na wieczór żurawinówkę na tymże. Też jest pyszna! Nie jesteśmy jacyś alkoholowi, półlitrowa butelka takiej żurawinówki stoi już ponad miesiąc i ledwie pół wypiliśmy.
    Na koniec polecam do picia cytrynówkę na kawie. Zwłaszcza na lato z lodem i wodą mineralną. Nawet nie wiadomo kiedy daje "w czuba".
    PS. Wszystkie frykasy są autorstwa mojego szefo, który czasem podrzuca mi swoje wyroby w zamian za dobre, świeżo palone kawy z polskich palarni. :cool:
    -- Wszystko o kawie - najnowsze forum o kawie. Miejsce dla ludzi z pasją!
    •  
      CommentAuthorAga19782
     permalink
    Uwielbiam likier advocaat z Społem.Kupiję w Biedronce.Pyszny jest.Już bliżej niż dalej do ponownej degustacji:))
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Widzę, że pigwówka rządzi, patrzę na ten baniak i tak się zastanawiam czy coś z niego zostanie, do momentu gdy odstawię małą od piersi.
    •  
      CommentAuthorkarakal
     permalink
    Ira- ja się piszę na tę cytrynówkę na kawie... dawaj!!
    •  
      CommentAuthorPeaberry
     permalink
    Masz jak w banku! :D
    -- Wszystko o kawie - najnowsze forum o kawie. Miejsce dla ludzi z pasją!
  3.  permalink
    penny: Cobraczekja absynt raz w życiu próbowałam, pamiętam, że jakiś cukier był rozgrzewany na nożu i nie wiem co jeszcze, ale jedna porcja, którą dostałam do picia mnie pozamiatała niemalże :)--

No tak to bardzo mocny trunek:bigsmile: i moze sponiewierac heheh:tongue:I nawte nie jest drogi,juz nie pamietam dokladnie bo jak jezdzilismy na Slowacje to przywozilismy pudelkami bo znajomi sobie zamawiali :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorluczynka
     permalink
    Ja mam w domu orzechówkę na miodzie i spirycie.
    --
  4.  permalink
    no a ja uwielbiam Baileys z dodatkiem mleka i lodu jest po prostu przepyszny:)
    -- ,
  5.  permalink
    miłego piątkowego wieczoru, dziewczyny :) Do mnie zaraz przychodzą koleżanki i robimy sobie babskie party :)
    • CommentAuthorewa74
     permalink
    szczypta to ja sie tez wkrecam, uwielbiam babskie party...
  6.  permalink
    Pociesz się Ewo,że przynajmniej Cię dziś głowa nie boli jak mnie:devil:
  7.  permalink
    jest ktos?
    piję poobiednią kawę i towarzystwa potrzebuję :)
    •  
      CommentAuthorbladykot
    • CommentTimeMar 10th 2012
     permalink
    ja towarzyszę, ale mężowi w pozbywaniu się kurzu
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    ja chwilowo jestem i zaraz lecę sprzątać o jutro odwiedza nas mama i babcia :P
    --
  8.  permalink
    :)
    my posprzątalismy wczoraj, zeby miec wolną sobotę :)
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    ja wczoraj nie miałam weny heheh :D
    --
  9.  permalink
    Ceri- kupiłaś tę ziemię?
  10.  permalink
    Jestem :) Kupiłam ziemię, dzisiaj dobiłam targu. Za tydzień przyjedzie kopara wyrównać teren, a potem przytaszczą ziemię. Jak usłyszałam ile mam wybulić, to się ogrodzenia przytrzymałam i powiedziałam, że za tyle, to mają mi ją jeszcze po działce rozsypać... :confused:
    A kuśwa, to wykańczanie domu to w ogóle zaczyna mnie rozkładać na łopatki :cry: W pizdu roboty i jeszcze ciut ciut. A do połowy/końca maja musimy się tam wprowadzić, więc chociaż jeden pokój+łazienka+kuchnia muszą być wykończone... No nic, na razie mężu zawzięcie trze ściany, potem w planach montaż parapetów, położy panele w jednym pokoju (tak,tak- udało mi się wybić mu gres z głowy :smile:), weźmie się za łazienkę. Jak skończy łazienkę, to atakuje kuchnię, a jak przeżyje kuchnię, to już powolutku najpierw naszą część, a potem resztę będzie wykańczał. Tzn na razie "tylko" położy gres/panele, pomaluje ściany i tyle.

Hyde, a jak u Was na froncie budowlanym?
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Ceri u nas to jest na razie radosc ze Ci ludzie ktorzy kupili mieskzanie to jednak kredytu nie dostali bo mielismy termin wyprowadzki max do 25kwietnia a sytuacja rodzinna sie z deka skomplikowala i wiem ze nie dalibysmy rady.
    W sumie to moze az tak duzo nam nie zostalo bo tylko to co mamy robic sami czyli malowanie. Lazienki juz zrobione, po niedzieli bialy montaz. Podloga w wiatrolapie, hallu i kuchni gotowa. Schody i barierki na taras dojada w pierwszym tygodniu kwietnia. Panele tez umowione na telefon jak pomalujemy i odpowiednia wilgotnosc wylewek bedzie. Na razie wypozyczamy od srody osuszacz zeby wilgotnoscia zejsc na ok 50%. My nie robimy nigdzie gladzi, "jedynie" przetarcie scian specjalna rekawica nas czeka przed gruntowaniem i malowaniem.
    Ile wy tam macie metrow uzytkowej? Z tego co pamietam to cala wykonczeniowke maz robi sam, tak? A czym ogrzewacie i kiedy elewacja, czy moze juz macie?
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    A propos nalewek to moj maz czasami dostaje od klienta cytrynowke, och pychota, raz dostalismy "baze" i robilismy cytrynowke na kawie ale ta byla dla mnie za mocna, niezla jest pigwowka i nalewka z derenia.
  11.  permalink
    MrsHyde: "jedynie" przetarcie scian specjalna rekawica nas czeka przed gruntowaniem i malowaniem.

no to tak jak my. przerypane z tą robotą- pyli się jak jasna cholera
    MrsHyde: Ile wy tam macie metrow uzytkowej?

Wydaje mi się, że 200m kw. Coś koło tego w każdym razie. Z garażem i 2 tarasami było chyba 230m kw.
    MrsHyde: Z tego co pamietam to cala wykonczeniowke maz robi sam, tak?

Z niektórymi rzeczami może pomoże mu mój tata, ale raczej minimalnie i jak znajdzie czas. Ja pomogę gruntować i malować, jak sprzedam komuś na sobotę i niedzielę maluchy. A z resztą męczy się sam. Powiedzieli mu 100pln za położenie m2 gresu, więc ten teges... :wink:
    MrsHyde: A czym ogrzewacie i kiedy elewacja, czy moze juz macie?

Mamy ogrzewanie podłogowe i piec gazowy. Piec mamy od grudnia... I już SZEŚĆ razy miał usterkę. Więc wczoraj miał wymieniane bebechy :devil:
    A elewacje już mamy, robili nam wiosną/latem. Teraz porządkujemy teren dookoła budynku, bo jednak są nierówności. No i chcę już jakąś trawkę zasadzić, żeby dzieciaki mogły sobie pobiegać
    --
    •  
      CommentAuthorLexia
     permalink
    Ceri, mogę spytać, ile Was kosztowało wybudowanie tego domu? Tak pi razy oko :wink:
    --
  12.  permalink
    Lexia, musiałabym policzyć. Było finansowane z różnych źródeł- najpierw "wkład własny", potem kredyt, teraz czasem znowu coś z bieżącej puli. Mamy w planach podliczyć dokładnie jak zrobimy ściany, podłogi, łazienki, itp. Na pewno nie wyszło mało, ALE biorąc pod uwagę kosmiczne ceny mieszkań w Warszawie to i tak jesteśmy do przodu.
    --
    •  
      CommentAuthorLexia
     permalink
    Rozumiem, jak podliczycie to poinformuj :smile: U mnie w domu to teraz temat na topie, dlatego zapytałam :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    To od kiedy wy ten dom budujecie? My zaczelismy w czerwcu 2011 takze przed zima elewacji nie zdazylismy zrobic.
    U was to parterowka wiec metraz peweni tez inaczej, u nas uzytkowej 122m2 ale po podlogach wychodzilo chyba ze 150m2 plus jeszcze gospodarczej 30m2.; Strasznie drogo za ten gres, my kladlismy woodentic 60x15 i po 40zl/m2 nam wyszedl ale plytka wymagajaca prezycji i mocno upierdliwy zleceniodawca jesli idzie o motyw ulozenia podlogi ;)

u nas na nikogo z rodziny nie mamy co liczyc przy wykonczeniowce no a moja pomoc praktycznie odpada, mam nakaz oszczedzania prawej reki przez kolejne tygodnie (w piatek mi szwy sciagneli) a lewa wiele nie zdzialam no i za opieke nad dziecmi musialabym niani placic :/ A jeszcze moj maz wlasnie prace zmienil i na urlop w najblizszym czasie nie ma szans. Obawiam sie ze na weekend majowy mozemy sie jednak nie przeprowadzic :cry:
  13.  permalink
    Lexia, a skąd jesteś? Bo jednak ciężko porównywać koszty w różnych częściach kraju, skoro sporą część kosztów stanowi robocizna- a na pewno w okolicach Warszawy ekipy liczą sobie więcej niż w innych regionach.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Ceri ja do wawy mam 150km a niektorzy twierdza ze w wawie dostaja tyle a tyle i u nas za mniej robic nie chca :/
    My mamy szczescie do ukladu z wykonawca ale gdyby nie on to na bank w zalozonej sumie bysmy sie nie wyrobili

Lexia wszystko zalezy od bryly domu, czy z czy bez podpiwniczenia, jaki dach wybieracie itp przez wybor okien, styro do ocieplenia elewacji, welny do ocieplenia poddasza az ceramike, plytki, armature i meble. Mozna wydac na SSO 150tys tak jak my a mozna i duzo wiecej
  14.  permalink
    Hyde, my się długo budujemy :smile: Zaczęliśmy po ślubie, czyli w sierpniu 2009r- wtedy poszły wykopy pod fundamenty i fundamenty do płyty podłogowej. Potem w planach było ruszyć na wiosnę 2010r, ale z przyczyn finansowych nie wypaliło, po burzliwych dyskusjach złożyliśmy wniosek o kredyt i we wrześniu 2010 dostaliśmy kredyt. Więc ekipa pracowała do grudnia i potem od marca 2011 ciągnęli dalej. Szczęśliwie skończyli wszystko w październiku- tzn elewację, tynki wewnątrz. Resztę robi mój zdolny mężu weekendami. Wiadomo, że jest ciężko, no ale sytuacja jest taka, że nie mamy tyle kasy, żeby wziąć ekipę. Zresztą mężu woli wolniej, a dokładniej. On z tych precyzyjnych do bólu :wink:

O, kładliście woodentic??? A wkleisz mi jakąś fotkę i powiesz, który odcień? Bo my mamy panele i planuję w kuchni i holu dać woodentic właśnie.
    --
  15.  permalink
    MrsHyde: Lexia wszystko zalezy od bryly domu, czy z czy bez podpiwniczenia, jaki dach wybieracie

No właśnie... My nie robiliśmy podpiwniczenia, bryłę zaprojektowałam względnie symetryczną... Nie chcieliśmy użytkowego poddasza (dach ma minimalny spadek), więc odpadło wycinanie okien w dachu, itp. Ale w sumie i tak, gdybym drugi raz projektowała/budowała, to bym pewnych błędów nie powtórzyła.
    Choć naszym domem jestem niezmiennie zachwycona :wink: Najbardziej dlatego, że w końcu mamy coś swojego (no dobra, banku :wink:)
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    to tylko pozazdroscic zdolnego meza, moj niestety nie nalezy do tych 'zlota raczka' i mimo ze w obecnym mieszkaniu kladl sam plytki i panele to w domu juz tylko malowaniem sie zajmie ;) My calosc budowy kredytowalismy, tylko dzialke mielismy, sprzedamy mieszkanie nadplacimy kredyt i wtedy az tak bolalo nie bedzie (oby!)

Ceri dalismy woodentic ochra, mimo swojej niemalej ceny kiepsko im idzie z trzymaniem wymiaru i na dodatek niektore sie wykableczone trafiaja wiec tylko na docinke wtedy sie nadaja. Dedykowana fuga to 3mm ale ja sie na 2.5mm uparlam i sie udalo :D
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    ceri a teraz wynajmujecie czy w swoim mieszkacie?
    --
  16.  permalink
    Jaheira- coś pośrednio powiedzmy. Mieszkanie nie jest nasze, płacimy co miesząc, ale niedużo (jak na warszawskie warunki ofc)możemy w nim zostać do sierpnia 2012. Tylko od połowy maja zostajemy z jedną pensją (idę na urlop wychowawczy), więc chcemy się wyrobić, żeby nie dublować opłat ( w sensie rata kredytu i kasa za zajmowane mieszkanie).
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    widzisz Ceri, my mieszkamy w swoim wlasnym mieszkaniu a tez mam podobne podejscie, placenie kredytu i rachunkow domowych plus te wszystkie za mieszkanie daja niezla sume a tak to kilkaset zl by odpadlo
  17.  permalink
    No właśnie. W sumie nam koszty tego mieszkania wcale takie małe nie wychodzą. A już płacimy za ogrzewanie domu (tzn za zużyty gaz) i ratę kredytu. Więc im szybciej wybędziemy stąd tym lepiej dla naszego budżetu
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    ja to sie juz nie moge doczekac parapetowki, no i rolet w sypialni :wink: walnelismy wielkie okno i nie ma sie gdzie schowac przed wzrokiem sasiadow, no chyba ze w garderobie :cool:
  18.  permalink
    ceri- a powiedz- jaką ziemię kupiliście? i ile płaciłas za tonę?
  19.  permalink
    Lexia: ile Was kosztowało wybudowanie tego domu?

Tak się chyba nie da odpowiedziec :)
    To tak jakbys zapytała ile kosztuje samochód :) Wg mnie budowa to min 300 tys, maksymalnej granicy nie ma :)
  20.  permalink
    elfika ja poki co nawet boje sie marzyc o kupnie a co dopiero budowie domu wiec Ty i tak jestes do przodu....:D ale milo sobie poczytac jak sie dziewczyny urzadzaja....
    --
    •  
      CommentAuthorLexia
     permalink
    szczypta, dlatego zapytałam tak pi razy oko ;) Bo ceri podała powierzchnię i kilka innych szczegółów więc z czystej ciekawości spytałam ile mniej więcej na taki dom trzeba wyłożyć :wink:
    A ceri, pytałaś wyżej- mieszkam na Śląsku, więc pewnie byłoby taniej, do stolicy trochę daleko:smile:
    --
  21.  permalink
    powierzchnia tez nic nie mówi :) To zalezy przeciez od tego w jakiej technologii dom sie buduje, od tego jak daleko trezba pociągląc przyłącza, czy buduje sie systemem gospodarczym, jakiej klasy materiały się wybiera...
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeMar 11th 2012
     permalink
    Elfika przy parterowym i takim nieduzym faktycznie moze sie udac jesli dorzucicie duzo pracy wlasnej i rezim finansowy. Niestety materialy budowlane znowu ida w gore i w ciagu kilku miesiecy sporo wsyzstko podrozalo. Zrob sobie wstepny kosztorys bo te internetowe sa o kant tylko potluc.
    Jedna rada, przemysl czy faktycznie taki maly metraz chccecie, my mamy malutka dzialke wiec nic wiekszego nie szlo postawic. W sumie to rok temu myslalam ze nasze 122m bedzie na zasadzie 'z hukiem starczy' skoro teraz mamy 44m2 a teraz wiem ze fajnie byloby miec jeszcze gabinet, pralnie i goscinna sypialnie i salon z 15m2 wiekszy ;)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeMar 11th 2012
     permalink
    no to jesli kombinujecie w ten sposob to moze sie udac, w sumie o czyms takim jak zakladanie dzialanosci nie slyszalam
    jestem tylko ciekawa czy faktycznie jest szansa na takie rabaty przy braniu materialow tylko dla siebie, z reguly rabaty 30% sa dopiero przy wypracowaniu konkretnych obrotow
    u nas to co zaoszczedzilismy na jendym przerzucalismy na "polepszenie" innych czyli np bralismy materialy z niska labda placac czasami i 50% drozej ale wiem ze to sie zwroci wraz z ekspoatacja domu
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.