Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    szczypta_chilli: ceri- a powiedz- jaką ziemię kupiliście? i ile płaciłas za tonę?

Szczypta, będziemy mieli ziemię mieszaną. Część będzie taka gliniasta (czyli nie zmieszana z torfem; mamy piasek na działce, więc trzeba było czegoś mniej przepuszczalnego), część ziemia ogrodowa. Za tonę musiałabym przeliczyć, za dużego kamaza facet na początku powiedział 400 za tą gorszą, 500 za lepszą, trochę dało się potargować. No i nie płacimy za dowóz, bo facet jest z sąsiedniej wsi.
    --
  2.  permalink
    o- dzięki ceri :) a ten kamaz to ile ton pomiesci?
    sorka,ze wypytuję, ale tez musze kupic troche ziemi a zupełnie nie mam pojęcia czy 1 wywrotka to duzo czy mało...
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeMar 11th 2012
     permalink
    my ziemie to pewnie za rok bedziemy nawozic, mamy piasek (pytlak) i nie ma bloda przy deszczach chociaz przeraza mnie ilosc piachu jaka sie do domu bedzie nosila; chyba trzeba bedzie palety rozlozyc na drodze furtka-drzwi
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeMar 11th 2012 zmieniony
     permalink
    Aga wywrotka tzw patelnia to chyba cos ok 15ton a star cos mi sie kojarzy ze 5ton bylo (u nas przynajmniej)
  3.  permalink
    Ania- no my przez 8 miesięcy popylaliśmy po paletach:/ U nas jest glina, wiec nie wiem co lepsze :/
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    no ja zdecydowanie wole piach, przynajmniej morko nie jest ;)
  4.  permalink
    Szczypta, ten kamaz ma ok 11m2 jak dobrze pamiętam. A jedna tona to chyba 1,8m2 (albo na odwrót- jeden metr to 1,8tony, nigdy nie pamiętam).
    Z tego co się rozeznałam- gościu podał średnie ceny w naszych okolicach. Na allegro widziałam w dwóch miejscach tańszą ziemię, ale miałam wątpliwości co do jakości i trzeba było opłacić transport (ok 30km).
    --
  5.  permalink
    Hydzia- to to fakt, chociaz sam piach tez nie jest najlepszym podłozem. No ale jest jak jest :)
    Ceri- to inaczej- jak zrzucił 1 wywrotkę to duża kupka była czy mała? :cool:
  6.  permalink
    Będzie wyrzucał w sobotę, to Ci obfocę :smile:
    Dogadałam się z nim, że nam w sobotę akcję zrobią
    --
  7.  permalink
    My mamy na razie na podjeździe i od furtki do drzwi rozsypany tłuczeń i nie narzekamy. Kostka w planach, ale nie teraz :wink:
    --
  8.  permalink
    oo- superancko :) dzięki :) Bo wiesz ciekawa jestem ile ziemi potrzeba by np na 100 m2 podniesc teren o 15 cm
    •  
      CommentAuthorcerisecerise
    • CommentTimeMar 11th 2012 zmieniony
     permalink
    no to proste- 0,15*100 daje Ci 15m kw. Czyli potrzeba Ci 1,5 kamaza.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    wiem Aga ze nie najlepsze podloze ale z drugiej strony moja mama tam warzywka hodowala i wszystko ladnie roslo wiec licze ze jak nawieziemy to moze jakos ta trawka nam urosnie ;)
  9.  permalink
    no włąsnie dlatego pytałąm ile taki kamaz pomiesci :) Bo róznuymi samochodami dowożą ;)
    •  
      CommentAuthorMónikha
    • CommentTimeMar 12th 2012
     permalink
    Do Mam dzieci warszawskich z rocznika 2006 - dziś rusza elektroniczna rejestracja do klas I i oddziałów przedszkolnych ... Zalogowałyście się bez problemu? Mnie wyskakuje, że dziecka o podanym nr PESEL nie ma :angry: i koniec. Muszę wrócić do placówki zgłaszającej i to wyjaśnić. Jak u Was?
    -- Mama M & N & W
    •  
      CommentAuthorPeaberry
     permalink
    Mónikha - zapytam przy okazji, bo nie jestem warszawianką. Twoje dziecko zostaje w przedszkolu, do którego wcześniej chodziło, czy idzie do oddziału przedszkolnego w szkole?
    Pytam z ciekawości, sama zostawiam Nieletniego w przedszkolu. Wydaje mi się, że znane środowisko będzie dla niego korzystniejsze. Bijemy się z myślami trochę...
    -- Wszystko o kawie - najnowsze forum o kawie. Miejsce dla ludzi z pasją!
    •  
      CommentAuthorMónikha
     permalink
    Idzie do I klasy :smile:
    -- Mama M & N & W
    •  
      CommentAuthorMónikha
     permalink
    elfika: Irlandia, dobrze zrobiliscie.

A jeśli nam psycholog i pedagog mówią, żeby dziecko posłać do I klasy, to wg Ciebie źle zrobiliśmy? :devil:
    Rożne są dzieci, więc proszę nie generalizuj.
    -- Mama M & N & W
    •  
      CommentAuthorPeaberry
    • CommentTimeMar 12th 2012 zmieniony
     permalink
    Myśmy się ucieszyli, że 2006 nie musi iść do szkoły. Nieletni jest dobrze rozwiniętym sześciolatkiem, ale ma problemy z odnajdywaniem się w nowym otoczeniu, więc póki co zostaje w przedszkolu. I klasy nawet nie rozważaliśmy. Zastanawialiśmy się tylko nad klasa przedszkolną w szkole.
    Edit. Są sześciolatki, które doskonale odnajdują się w szkole. U nas nie ma parcia, więc, skoro nie ma więc się nie spieszymy...
    Mónikha, Twoje spostrzeżenia z I klasy będą bardzo cenne.
    -- Wszystko o kawie - najnowsze forum o kawie. Miejsce dla ludzi z pasją!
    •  
      CommentAuthorMónikha
     permalink
    Przypomnij się we wrześniu, gdybym sama nie wykazała inicjatywy, by opisać te trudne (na pewno takie będą, nie ukrywajmy) początki :smile:
    -- Mama M & N & W
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    ja jestem dzieckiem, które zostało w przedszkolu rok dłużej, kiedy to mojego kolegi mama przeniosła go do zerówki.... no i są plusy jak i minusy... on np. już znał naszą klasę rok dłużej - ja z kolei rok dłużej znałam naszych przedszkolnych kolegów. u nas zadecydowało to, że moja mama pracowała i w przedszkolu mogła mnie odbierać po 15, a w zerówce musiałaby jak zajęcia się kończyły...
    --
    •  
      CommentAuthorMónikha
     permalink
    Kurcze, no nie ma tu Mam dzieciaków z 2006? Nie macie problemów z zapisem do zerówki / I klasy?
    -- Mama M & N & W
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    No i się wzruszyłam, fajny pomysł:

introducing
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    A ja kątem oka zerkam na "Szymona na żywo" i zastanawiam się ile razy można odsmażać schaboszczaka? Kurcze, kiedyś fajnie się oglądało Majewskiego, a teraz?
    Bleeeeech.
    --
    •  
      CommentAuthorLivia
     permalink
    Jaheira - normalnie wyjęłaś mi to z ust... Ile można? Zerknę jeszcze na "Woli i Tysio", chociaż już sama nazwa programu wywołuje we mnie odruch wymiotny, ale jestem ciekawa co można zrobić za pieniądze....
    --
  10.  permalink
    A ja oglądam nowy sezon Castle, bardzo lubię ten serial :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorLexia
     permalink
    A ogląda ktoś "Przepis na życie"? Mimo, że nie trawię Szyca, to jednak ten serial to jeden jedyny, który poza Housem mi się wkupił do łask :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorLivia
     permalink
    Lexia - ja bardzo lubię ten serial :-) Może dlatego, że nie jest to "kalka" z zachodnich produkcji, poza tym (jak dla mnie) Beatka i Doktorek wymiatają :-)
    --
    •  
      CommentAuthorLivia
     permalink
    Yes :-D
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Jeszcze ja, jeszcze ja:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorLivia
     permalink
    Jaheira - to przynieś coś dobrego ;-)
    --
    •  
      CommentAuthornikoll
     permalink
    My z moim M tez namietnie ogladamy Przepis (poza Housem oczywiscie :smile: )
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Livia: Jaheira - to przynieś coś dobrego ;-)

Nie jest to najlepszy pomysł bo jestem na diecie:tongue::tongue::tongue:
    Co najwyżej służę niezliczoną ilością %%% z mojego barku:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorLivia
     permalink
    Jaheira - ale przecież dobre niekoniecznie znaczy "kaloryczne" ;-)
    --
    •  
      CommentAuthorzupazgryzoni
     permalink
    Elfika, a co jest w srode na foxie?
    _
    Beatka i Doktorek wymiatają.
    A ja Adamczyka nie trawię (jego zgryz mi na nerwy jakos działa), ale przepis jako jedyny polski serial ogladam wlasnie dla nich
    •  
      CommentAuthorJaheira
    • CommentTimeMar 13th 2012
     permalink
    Livia: Jaheira - ale przecież dobre niekoniecznie znaczy "kaloryczne" ;-)

Spoko, ja teraz jem same dobre rzeczy;))) Swoją drogą dawno już tak zdrowo nie jadłam;)))

Dziewczyny, a widziałyście "Prawo Agaty"? Dygant jest dla mnie tak przesadnie wychudzona,że jej twarz ma jakiś nieznośny grymas...
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    ja w tygodniu od 21:30 na Blink patrzę "Seks w wielkim mieście" :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorkarakal
     permalink
    Jaheira: Dziewczyny, a widziałyście "Prawo Agaty"? Dygant jest dla mnie tak przesadnie wychudzona

Ja oglądam...jedyne serial zresztą jaki oglądam :)
    wychudzona? sczupła... mnie się ona niezmiennie podoba...mogłaby mieć tylko większe cycki, bo zauważ że cały czas nosi bluzki z falbanami/marszczeniami w tym miejscu.. poza tym gra tym grymasem tak samo jak w innych filmach...
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    bosca: wychudzona? sczupła...

Moim zdaniem ona szczupła była w "Niani" a tu jest chuda... Ja wiem,że ona ma taki charakterystyczny grymas, ale przez zgubione kilogramy, wyostrzyły jej się rysy twarzy.
    Serial póki co jest ciekawy. A skoro mój mąż z zainteresowaniem go ogląda to coś w tym jest:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeMar 18th 2012
     permalink
    Widać nie pasowały :) ale z drugiej strony Ja się na dobrą sprawę cieszę bo z odejściem z forum zacieśniły się pewne relacje :)
    Aga tak czy siak - pozdrawiam :)
  11.  permalink
    skoro Ty się cieszysz to i ja się ciesze :)
    Bo jak mnie znasz to wiesz,że do płaczek nie należę. A na pewno nie płaczę po byłych koleżankach :)
    Tez Cię pozdrawiam
    •  
      CommentAuthorMrsCreme
     permalink
    Mónikha: Kurcze, no nie ma tu Mam dzieciaków z 2006? Nie macie problemów z zapisem do zerówki / I klasy?

Ja jestem mamą 2006roczniaka. I sypię głowę popiołem, bo córa miała iść teraz do szkoły, ale jednak nie pójdzie- przeważyły sprawy rodzinno-organizacyjne... Sama się męczę z tą decyzją, ale nigdy nie będę wiedzieć, czy dobrze zrobiłam...
    --
    •  
      CommentAuthorAndżi
     permalink
    Zadałam pytanie na wózkach o espiro magic. Zajrzyjcie proszę, jeżeli któraś z Was miała ten wózek.
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
    • CommentTimeMar 20th 2012
     permalink
    Ponieważ to wątek o smutkach...
    Dziś dotarła do mnie wiadomość o tym,że znajomym w ub. piątek zmarła córeczka...
    Kurcze 2 miesiące młodsza od Wojtusia...
    Nieźle mną trzepnęła ta wiadomość:cry:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Boże Kasia to straszne :cry::cry::cry:
    ale chorowała na coś ? :sad:
    --
  12.  permalink
    Jaherka, straszne :cry:
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Jakieś 3-4 m-ce po narodzinach wyszły problemy z wątrobą. Mała miała 2 tyg temu przeszczep rodzinny. Niestety organizm nie poradził sobie z jego przyjęciem...Prawdopodobnie w wyniku jakiejś infekcji.
    Nic nie wskazywało na kłopoty.

Kurcze... Zanim urodził się Wojtuś to takie informacje były smutne... A teraz... Teraz są miażdżące...
    Nic tylko dziękować codziennie Bogu za to,że mam zdrowe dziecko i modlić się,żeby to się nigdy nie zmieniło.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Smierc i choroby dzieci to najwieksza niesprawiedliwosc tego swiata :(
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    MrsHyde: Smierc i choroby dzieci to najwieksza niesprawiedliwosc tego swiata :(

dokładnie tak :sad::sad::sad:

biedna Malutka
    nawet sobie nie próbuję wyobrazić co jej rodzice teraz czują :confused::confused::confused::confused::confused::confused::confused:
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Jakkolwiek to nie zabrzmi... Całe szczęście,że mają jeszcze jedną córeczkę. Myślę,że dzięki temu będą mieli motywację do szybszego podniesienia się z tej tragedii.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.