Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorLa_Liszka
    • CommentTimeMar 20th 2012
     permalink
    kurde :sad:
    -- „Milcz - wydarła ze spienionych warg hrabina - jeśli nie chcesz, bym wyszła wobec ciebie ze złoconych ram mego dobrego wychowania! ”
    •  
      CommentAuthorMrsCreme
    • CommentTimeMar 20th 2012
     permalink
    mnie zmroziło... straszne... tak współczuję rodzicom...
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
    • CommentTimeMar 21st 2012
     permalink
    MrsHyde: Smierc i choroby dzieci to najwieksza niesprawiedliwosc tego swiata :(

to nie ta kolejność.... przecież dzieci powinny przeżyć rodziców... ech :sad:
    --
    • CommentAuthorewa74
    • CommentTimeMar 25th 2012
     permalink
    ja tez wspòlczuje, bardzo,brak mi slòw...wròcilam z PL ,fajnie bylo nastepny wypad w pazdzierniku...
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeApr 1st 2012
     permalink
    dziewczyny pomocy, nie wiem gdzie napisać więc tu spróbuję :wink:

mamy zmywarkę od paru dni [Bosha jeśli to ma jakieś znaczenie]
    i nie wiemy czy oprócz tych kostek co kupiliśmy trzeba do mycia dawać jeszcze jakiegoś płynu ?
    czy same te kapsułki wystarczą ?
    kupiliśmy co prawda płyn [nabłyszczający chyba on jest tzn tak wyczytaliśmy na opakowaniu] ale za bardzo nie możemy rozkminić gdzie i ile go wlać a zmywarka z Austrii więc nic po polsku nie ma w instrukcji :devil:
    a i jeszcze ta zmywarka ma jakiś dozownik z boku
    napisane jest na nim, że na SÓL [?]
    ale jak to na sól ? po co ?
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Teo, jeśli macie kapsułki "all in one" to nie trzeba soli i nabłyszczacza.
    --
    •  
      CommentAuthorOneKiss
     permalink
    Teo my też mamy bosha, tabletki nie wiem jakie mamy, ale przy pierwszym użyciu wsypaliśmy sól do zmywarki ( Paweł mi podpowiada że to nazywa się SONAT), na samym dnie w środku jest otwór i tam Paweł ją wsypał. a nabłyszczacz dawaliśmy tam razem z tabletką :wink::wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    dzięki za odpowiedzi :wink:
    i mam kolejne pytania

gdyż tabletki mamy normalne niestety [kurde jakbyśmy wiedzieli to wzięlibyśmy all in one - a jakie Jah polecasz ?]
    więc co ?
    koniecznie musimy dać ten nabłyszczacz i tą sól ?
    ale to nie może byc normalna sól [:tongue:] tylko ten SONAT tak ?
    więc tego też kurde nie mamy heheheh

chyba , że sama tabletka plus nabłyszczacz da radę ?

Kasiu [One Kiss] obok miejsca na tabletkę jest taki korek, który się odkręca więc tam się to wlewa ?
    ale jak dużo kurde bo nie widać tam żadnej miarki :/
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
    • CommentTimeApr 1st 2012 zmieniony
     permalink
    My mamy obok miejsca na kostkę, drugie takie same miejsce z tym, że na płyn. Dajemy do każdego mycia pomimo tygo że mamy tabletki all in one, bo mamy kiepskiej jakości wodę (strasznie twardą).

A soli jeszcze nie dawaliśmy, chodź od kilku miesięcy stoi w szafce.
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Teo, ja też mam Bosha:tongue: więc moge Ci powiedzieć,że to trzeba wlać pod ten korek i tak dużo aż zobaczysz ten płyn. No tak "pod korek":tongue:
    Finish ma dobre tabletki, Sonat też. Właściwie dużo zależy od tego, jaki program wybierzesz do mycia naczyń.
    My stosujemy tabletki+sól+nabłyszczacz. Wychodzi nieco taniej niż tabletki "all in one" A jak wlejesz ten nabłyszczasz i wsypiesz sól to na jakiś czas masz spokój.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    aha czyli ten nabłyszczacz to nie za każdym razem wlewam ?
    tylko raz pod korek i potem tylko tabletki ?
    i co ileś tam myć dolewam tego płynu?
    czy jak ?

Jaheira: Właściwie dużo zależy od tego, jaki program wybierzesz do mycia naczyń.

o kurwości, kolejny problem widzę hehehehe :wink::shocked:

BASIU dzięki za odp :)
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    TEORKA: aha czyli ten nabłyszczacz to nie za każdym razem wlewam ?
    tylko raz pod korek i potem tylko tabletki ?
    i co ileś tam myć dolewam tego płynu?
    czy jak ?

Powinna CI się zaświecić kontrolka,że zmywarka chce pić;)))I wtedy uzupełniasz.

A c do programu to powinnaś gdzieś na zmywarce obrazkowo pokazane programy zmywania
    --
    • CommentAuthorewa74
     permalink
    sòl wsypuj sie do kazdej zmywarki( chyba jest napisane w instrukcji obslugi )...ja uzywam tylko tabletek, zadnych innych produktòw nie wlewam i mi to wystarcza...
    •  
      CommentAuthorluczynka
     permalink
    Ja wrzucam do zmywarki tylko tabletkę.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    kurde co osoba to inne zdanie :tongue:

w każdym razie dałam tabletkę plus płyn i zobaczymy co nam z tego wyjdzie :smile:

Jaheira: Powinna CI się zaświecić kontrolka,że zmywarka chce pić;)))I wtedy uzupełniasz.

aaaaaaaaaa no widzisz, tego nei wiedziałam :)
    --
    •  
      CommentAuthorluczynka
     permalink
    Myślę, że będzie dobrze :)
    Ja mam 5 lat małą zmywarkę Boscha i zawsze używałam tylko tabletek. Naczynia mam czyste, sztućce błyszczące.
    Jak coś mi się zaczyna nie podobać w pracy zmywarki, to rozbieram ten filtr na dole i gruntownie czyszczę - różne syfy z naczyń się tam osadzają. I znów jest pięknie.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    luczynka: Myślę, że będzie dobrze :)

no po I myciu jestem zadowolona bardzo
    żeby nie powiedzieć zachwycona
    nie dość, że szklanki wypucowane tak, że ja sama nigdy tak nie wymyłam to jeszcze suche wszystko

a zdradzę Wam teraz sekret - kupiliśmy najtańsze te kapsułki firmy TESCO :cool:
    8 zł za 30 sztuk
    i skoro po nich jest taka rewelacja to nie wiem co by było po Calgonicie czy tych innych z wyższej półki...
    --
    •  
      CommentAuthorLexia
     permalink
    Jako że zmywarka u nas w domu gości ładnych kilka lat, to sporo zależy od tego, po jakim czasie się ją włącza, jak bardzo zabrudzone no i trzeba uważać, żeby nie było dużych resztek- nam się raz zapchała i najpierw "tylko" nie domywała i gdy to olaliśmy, to tydzień później mieliśmy małą powódź w kuchni...
    Osobiście, to według mnie te tabletki to wcale najdroższe nie są najlepsze- przynajmniej u ans działały podobnie.
    --
    • CommentAuthorewa74
    • CommentTimeApr 2nd 2012
     permalink
    ponoc tabletki z lidla sa dobre,ale ja nie uzywalam...
    •  
      CommentAuthorSabakuma
     permalink
    A ja jeszcze zawieszam zapach do zmywarek bo jednak przy dwóch osobach doroslych zapełniamy zmywarkę po 3 dniach . A po trzech dniach trochę z niej już trąci.
    --
  1.  permalink
    Te lidlowskie W5 są dobre.
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    U mnie tylko tabletki, ale mamy stosunkowo miękką wodę (podobno). A gdybyś chciała koniecznie sól, to też musi być taka do zmywarek, kuchenna nie.
  2.  permalink
    Sabakuma: A ja jeszcze zawieszam zapach do zmywarek bo jednak przy dwóch osobach doroslych zapełniamy zmywarkę po 3 dniach . A po trzech dniach trochę z niej już trąci.

Nie oplaca Ci sie myc na bierzaco recznie jak zbieracie przez 3dni?Przeciez to zasycha i potem ciezko zmyc nawet zmywarce w wysokiej temp.My jak same z cora jestesmy myje recznie bo chyba z piec dni bysmy zbieraly zeby zapelnic zmywarke no chyba,ze goscie sie zjada,wtedy szybciej jest zmyware nastawic....
    --
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    A opłaca się myc ręcznie jak się ma zmywarkę? Chyba po to ona jest, żeby wodę oszczędzac, pomijając oczywiście kwestię wygody.
    -- „Milcz - wydarła ze spienionych warg hrabina - jeśli nie chcesz, bym wyszła wobec ciebie ze złoconych ram mego dobrego wychowania! ”
  3.  permalink
    Licho: A opłaca się myc ręcznie jak się ma zmywarkę? Chyba po to ona jest, żeby wodę oszczędzac, pomijając oczywiście kwestię wygody.

Zgadza sie,ale jak masz 5 talerzy i dwa kubeczki oplaca sie wlaczac zmywarke?Zbierac tez nie ma co dniami bo zasycha...
    --
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    To chyba zależy jakie masz uświnione naczynia, można chyba resztki zgarnąc do kosza, a te bardziej ubrudzone spłukac? Z pkt widzenia ekologicznego posiadanie zmywarki i mycie garów pod bieżącą wodą to rozpusta :tooth:
  4.  permalink
    Licho: Z pkt widzenia ekologicznego posiadanie zmywarki i mycie garów pod bieżącą wodą to rozpusta

A wlasnie bo sie ciagle zastanawiam, wode owszem oszczedza sie myjac w zmywarce,ale czy prad?U nas przy 65 stopniach myje jakies 136 minut lub 103 w zaleznosci od ilosci naczyn....
    --
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    tego nie wiem..., ale bez prądu da się życ:wink:

Treść doklejona: 02.04.12 09:28
    a serio to jeśli chodzi o oszczędzanie energii to nie wiem szczerze mówiąc jak się ma jej zużycie przy ogrzaniu wody do umycia standardowego takiej samej ilości naczyń jak w pełnej zmywarce... na chłopski rozum wychodzi mi, ze również i energię oszczędza
  5.  permalink
    A tak z ciekawości, bo rozważam zakup zmywarki - ile naczyń musi się nazbierać, żeby opłacało się włączyć zmywarkę? Bo jak mają mi kilka dni brudne naczynia leżeć, to chyba odpuszczę :neutral:
    --
  6.  permalink
    przy 4 osobowej rodzinie i codziennym jedzeniu obiadu w domu zmywarka zapełnia się w 1 dzień. To najcudniejsze domowe urządzenie( zaraz po pralce) więc się nie zastanawiaj, Ceri :)
    Ja nic nie zmywam ręcznie. Jezeli mam mało naczyń i nie chcę, by zaschły mi na nich resztki to włączam program zraszania i nic nie przywiera.
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    szczypta_chilli: przy 4 osobowej rodzinie i codziennym jedzeniu obiadu w domu zmywarka zapełnia się w 1 dzień. To najcudniejsze domowe urządzenie( zaraz po pralce) więc się nie zastanawiaj, Ceri :)

marzy mi się zmywarka od lat x. niestety mojej mamy nie mogłam przekonać - tak więc nie mieliśmy. teraz nareszcie mogę sobie kupić. problem z miejscem. do komory (spiżarni) sobie wstawimy. :cool:
    --
  7.  permalink
    No ja codziennie obiad gotuję, więc minimum dwa garnki do zmywania są. Hmmmm... to skoro polecasz, to muszę przemyśleć. Nie jesteś pierwszą osobą, która to poleca :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    szczypta_chilli: przy 4 osobowej rodzinie i codziennym jedzeniu obiadu w domu zmywarka zapełnia się w 1 dzień.

My przy 2,5 osobowej rodzinie zmywarkę wstawiamy codziennie wieczorem.
    Jak dla mnie zmywarka to pierwszy, najważniejszy sprzęt w domu:bigsmile:
    Że nie wspomnę jaka to wygoda, kiedy po imprezie można posprzątać w 5 minut a nie kwitnąć nad zlewem, kiedy jedyne o czym się marzy to spanie:tongue:
    --
  8.  permalink
    U mnie i tak zmywa mąż, więc może dlatego się waham :tooth:
    --
    • CommentAuthorewa74
     permalink
    na 3 osobowa rodzine wystarczy ,mala zmywarka 45 cm,ja mam taka i i nastepna tez taka kupie, tej duzej bym ni zapelnila u mnie malo sie gotuje...
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    cerisecerise: U mnie i tak zmywa mąż, więc może dlatego się waham

:crazy: wow super :cheer:
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeApr 2nd 2012 zmieniony
     permalink
    ewa74: na 3 osobowa rodzine wystarczy ,mala zmywarka 45 cm,ja mam taka i i nastepna tez taka kupie, tej duzej bym ni zapelnila u mnie malo sie gotuje...

Różnie bywa, u mnie zdecydowanie nie dałaby rady, codziennie moja 60-tka jest włączana pełna. No i jakby mi się gary miały nie mieścić, to ja chrzanię taki układ :wink:

A co do oszczędności - wierzę, że i prąd oszczędza, skoro przy codziennie włączanej zmywarce, 4-5 razy w tygodniu pralce, przepływowym ogrzewaczu wody w łazience i innych standardowych sprzętach płacę miesięcznie ok 70 zł. To chyba nie jest dużo, co?
  9.  permalink
    a ja bym nie kupiła 45, bo wg mnie jest za mała i nie miesci się w niej np blacha z piekarnika :)
    •  
      CommentAuthorbladykot
     permalink
    cerisecerise: U mnie i tak zmywa mąż

mój też lubi zmywać, ale ja szału dostawałam od tego ciągłego lania wody.
    --
  10.  permalink
    hydrozagadka: A co do oszczędności - wierzę, że i prąd oszczędza, skoro przy codziennie włączanej zmywarce, 4-5 razy w tygodniu pralce, przepływowym ogrzewaczu wody w łazience i innych standardowych sprzętach płacę miesięcznie ok 70 zł. To chyba nie jest dużo, co?

To chyba masz dobry licznik,Aniu :)
    Ja co 2 miesiące płacę powyżej 5 stów :/
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Nie wiem, nie majstrowałam przy nim :wink: Chyba, że udzielono mi nieustającego rabatu po tym, jak wybuliłam ładnych parę tysięcy za podłączenie większej mocy (musieliśmy przejść z jedno- na trójfazową) :wink::tongue:

A na poważnie - serio, nie płacę więcej, już to kiedyś liczyłam i wyszło mi na to, że telewizji prawie nie oglądamy, czajnik mamy na kuchenkę gazową, piekarnik używany jest rzadko, gdzie się da żarówki energooszczędne. Codziennie to faktycznie tylko zmywarka i ogrzewacz wody w łazience - kąpiemy się pod prysznicem, wanna pełna wody to chyba raz na parę miesięcy się zdarza. Do tego pralka i laptop, i to wszystko. Aaa, i lodówka, no ale A+, więc nie żre dużo.
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    wow! my mieliśmy 84zł za miesiąc przy codziennie włączonym termowentylatorze (w lutym)
    --
  11.  permalink
    HYdro- no nie majstruj, bron boze :) Swietny jest i niech taki zostanie :)
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    szczypta_chilli: Ja co 2 miesiące płacę powyżej 5 stów :/

:shocked::shocked::shocked::shocked::shocked:
    Bo zacznę myśleć,że Wasze życie erotyczne ma rację bytu przy włączonej wszelkiej elektryce w domu:devil:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    ja dołączam do zwolenniczek zmywarki tylko po I-wszym użyciu
    nigdy nie mialam tak wypucowanych szklanek, bez kitu :wink:
    --
  12.  permalink
    Jaheira: Bo zacznę myśleć,że Wasze życie erotyczne ma rację bytu przy włączonej wszelkiej elektryce w domu

hyhyhyhy
    no pewnie coś w tym jest ;)
    a Wy ile płacicie za prąd?
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    My też płacimy ponad 500zł.
    Ale u nas dużo bierze terrarium i akwarium.
    --
  13.  permalink
    ja własnie zerknęłam na stronę PGE, gdzie mam podgląd na zużycie prądu. W lutym i marcu zużyliśmy 824kwh, rachunek to 543,33zł, czyli wychodzi miesięcznie ok 272 zł
    •  
      CommentAuthorOneKiss
     permalink
    Teorka ja też byłam w szoku jak zmywarka sobie poradzi ze szklankami, sztućcami! szoook!
    Obecnie żałuję,ze tak późno się na nią zdecydowaliśmy :wink:
    a ile czasu zyskaliśmy dla siebie? :bigsmile:

Za prąd u nas też nieźle wychodzi, ok 150 zł miesięcznie.
    --
    •  
      CommentAuthorcerisecerise
     permalink
    My mamy ok 200pln na dwa miesiące- mieszkanie 55mkw.
    A- mamy kuchenkę elektryczną, więc to też rąbie prądu
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.