Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorMónikha
    • CommentTimeApr 2nd 2012 zmieniony
     permalink
    U nas lokum 60 m kw. (3 os dorosłe + 2 dzieci), ale 120 zł to na dwa miesiące - a pralka przynajmniej raz dziennie pierze, TV od 14:00 to nonstop chodzi, nierzadko laptop cały dzień. Ale zmywarki nie mamy, to może dlatego :tongue:
    -- Mama M & N & W
    •  
      CommentAuthorSabakuma
    • CommentTimeApr 2nd 2012
     permalink
    No u Nas 3 dni to są rzadkością ale 2 to na bank z tym że ja garnki myję ręcznie bo mi nie domywała rantów a resztę spłukuję i wstawiam .
    U nas na 38m^2 120zł co miesiąc taka była prognoza z grudnia ale teraz jak nam zrobią w czerwcu to pewnie ładnie podskoczy bo pralka co 2 dzień idzie. Ja się zastanawiam nad zlikwidowaniem czajnika elektrycznego który najwięcej pobiera mocy i gotowaniu wody na gazie.
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    Hm, to u nas jakoś mało. 80mkw, pranie chodzi codziennie, zmywarka tez, laptop odpalony non stop. a ostatnio też czesto suszarka :wink: i wychodzi za mc 80zł
    --
    u nas najwiecej ciagnie piekranik. jak piekłam w ciąży chleb co drugi dzień, do niedopłata mnie przygniotła normalnie!
    •  
      CommentAuthorMónikha
     permalink
    Po naszym przykładzie powiem Ci, że czajnik elektryczny chyba wiele nie pobiera tej mocy, bo u nas są 3 os. dorosłe, z czego jedna (Babcia) jest w domu cały czas, więc herbat jest kilka (a nie jak my z Mężem tylko do śniadania i kolacji), do tego wyparzam pojemniki na mleko i czasem potrzebuję wody przegotowanej dla moich storczyków, więc całkiem sporo gotuję. A zużycie mamy na granicy 60 zł / m-c.

Treść doklejona: 02.04.12 11:37
    Magda, bo my może w Warszawie jakieś niskie stawki mamy czy co? :smile:
    -- Mama M & N & W
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    Mónikha: Po naszym przykładzie powiem Ci, że czajnik elektryczny chyba wiele nie pobiera tej mocy,

mój mąż inmżynier mówi, że czajniki żrą prądu w cholerę.
  1.  permalink
    U mnie sa dwie lodówki i często piekę w piekarniku ( weekendy obiad tylko z piekarnika), mamy 2 czajniki elektryczne... Chyba dlatego tak dużo :/
    •  
      CommentAuthorMónikha
     permalink
    No to ja nie wiem, w czym tkwi szkopuł - tak czy siak chciałam pocieszyć, że poniżej 100 zł na m-c można zejść, używając sprzętów domowych bez ograniczeń. Mowa oczywiście o mieszkaniu (nie domu) i rodzinie 2+2+Babcia.
    -- Mama M & N & W
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Magdalena: mój mąż inmżynier mówi, że czajniki żrą prądu w cholerę.

mój chłopak - elektryk też :D
    2000W to sporo.
    moja pralka (Bosh) pobiera 0,93kWh
    zmywarki nie mamy.
    mieszkanie prawie 100mkw
    --
    •  
      CommentAuthorSabakuma
     permalink
    Magdalena: mój mąż inmżynier mówi, że czajniki żrą prądu w cholerę.

Ja kobieta inżynier też to potwierdzam dodatkowo mam potwierdzenie u brata kiedy zlikwidował i koszty prądu zmniejszyły się o prawie 25 zł.
    --
    •  
      CommentAuthorMónikha
     permalink
    Sabakuma: koszty prądu zmniejszyły się o prawie 25 zł.

Sądzisz, że warto dla takiej oszczędności przejść na o wiele dłuższe gotowanie w czajniku na kuchence gazowej? Czajnik elektryczny bez problemu odkamienisz, a typowy jednak niezłym zbieraczem kamienia jest, no chyba że myślisz nad częstą zmianą na nowy egz.
    -- Mama M & N & W
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Mónikha: Czajnik elektryczny bez problemu odkamienisz, a typowy jednak niezłym zbieraczem kamienia jest

Nie widzę problemu, odkamienia się tym samym sposobem, co elektryczny :wink:
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    hydrozagadka: Nie widzę problemu, odkamienia się tym samym sposobem, co elektryczny

my mamy elektryczny z Russel Hobbs i odkamieniać musze częściej niż moja mama zwykły czajnik z Emalii Olkusz.
    ale niestety nie mam gazu, a na kuchence elektrycznej no to już wybitnie by się nie opłacało :/
    •  
      CommentAuthorMónikha
     permalink
    hydrozagadka: Nie widzę problemu, odkamienia się tym samym sposobem, co elektryczny

I masz takie samo dojście co w elektrycznym? Jesteś w stanie stwierdzić na visus, czy odkamienił się prawidłowo i kompletnie?
    Nie mówiąc o praktycznej możliwości wypłukania resztek powstałych po procesie odkamieniania ...
    -- Mama M & N & W
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Mónikha: I masz takie samo dojście co w elektrycznym? Jesteś w stanie stwierdzić na visus, czy odkamienił się prawidłowo i kompletnie?Nie mówiąc o praktycznej możliwości wypłukania resztek powstałych po procesie odkamieniania ...

Mój ma dużą pokrywkę, ściągam i widzę całe wnętrze.
  2.  permalink
    Magdalena: my mamy elektryczny z Russel Hobbs

Ja tez ostatnio kupiłam russela, bo .... ładny był :)
  3.  permalink
    ooooo- i jesteście zadowolone z Russel Hobbs?
    Bo mi się też podoba jeden, taki czerwony :smile:
    --
  4.  permalink
    ceri- mnie się tez czerwony podoba, chociaż mi do kuchni nie pasował . Ja mam taki
    chg
    hfg
    •  
      CommentAuthorSabakuma
     permalink
    Dziewczyny ja np odkąd filtruję wodę kamień w czajniku poszedł w zapomnienie, dlatego nie martwię się o czajnik na gaz . Jedyny minus tego gazu że będę zdecydowanie dłużej czekać na wodę na herbatę.
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    szczypta_chilli: a tez ostatnio kupiłam russela, bo .... ładny był :)

hehe, dokładnie miałam tę samą motywację.
    nam pasował taki jak Ty masz, tylko pomarańczowy.
    niestety po 1,5 roku zaczął hałasować:/ ale to chyba przypadłość wszystkich elektryków.
  5.  permalink
    Ja jeszzce chciałam toster kupić bo w komplecie by ładnie wygladały, ale mój mąz mnie na ziemię sprowadził, bo... my tostów nie lubimy ;)
    dsg
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    My mamy Bosh'a

i jestem zadowolona. Jednak szybciej w elektrycznym zagotuję niż mam czekać aż woda zagotuje się na gazie.
    --
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    a ja gotuję wodę na gazie :) i też mam ładny czajnik ;-p :fierce:
    hyhy
    -- „Milcz - wydarła ze spienionych warg hrabina - jeśli nie chcesz, bym wyszła wobec ciebie ze złoconych ram mego dobrego wychowania! ”
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Licho: i też mam ładny czajnik ;-p

teściówka też :>
    coś tego typu dostała na urodziny

:bigsmile:
    --
    • CommentAuthorewa74
     permalink
    ja pikarnika prawie w ogòle nie uzywam, bo na tarasi mam maly piekarnik i w nim wszystko robie, czesto robie ryby,wiec mi nie smierdzi w domu,albo tez papryke...i te czesci wchodza do zmywarki ...
  6.  permalink
    My czajnik mamy z Fagota

Za prad miesiecznie placimy 700 zl,ale nie co miesiac tylko naprzemian z tesciami.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Cobraczek: Za prad miesiecznie placimy 700 zl

:shocked: łoł! za co???
    my kiedyś mieliśmy 1700 za 2 miesiące, ale to było 3 czy 4 lata temu jak piec gazowy był rozwalony i z tatą grzaliśmy się 2 termowentylatorami, które chodziły cały dzień.
    --
    • CommentAuthorGosia8510
     permalink
    jak można mieć rachunek za 700zl?;-) ja tego nie rozumiem, w moim domu rodzinnym sa dwie rodziny i korzystaja full z pradu, w tym po 3 lodowki, zamrazarki, pralki, 3 tv, komp, laptop itd ale nigdy 700 zl nie mieli:-)
  7.  permalink
    Natalaa: łoł! za co???

Dwa pietra,dwie kuchnie,dwie lazienki, cztery komputery,3 tv i nas jest tez tu sporo,na samym dole mieszkaja dziadki meza,wyzej jego rodzenstwo z rodzicami a na poddaszu my.Teraz wszyscy za granice jada w czerwcu to juz zostane sama z Emilka i z dziadkami meza,ktorzy mieszkaja na parterze...Zrobilismy sobie wspolny licznik i chcac nie chcac trzeba placic nawet jak tyle nie zuzyjemy.

Treść doklejona: 02.04.12 14:42
    Gosia8510: jak można mieć rachunek za 700zl?;-) ja tego nie rozumiem, w moim domu rodzinnym sa dwie rodziny i korzystaja full z pradu, w tym po 3 lodowki, zamrazarki, pralki, 3 tv, komp, laptop itd ale nigdy 700 zl nie mieli:-)

Wiesz jak na dole tv i kompy chodza dzien i noc to nie dziwota...
    --
  8.  permalink
    700zł MIESIĘCZNIE?
  9.  permalink
    szczypta_chilli: 700zł MIESIĘCZNIE?

No tak w tamtym miesiacu sama robilam przelew to jak zobaczylam rachunek myslalam ze padne:confused: Zawsze maz robi przelewy... Jak Emilke urodzilam to raz przyszedl wiekszy rachunek to wtedy maz sie zdenerwowal i poszedl gadac z rodzicami bo to jednak przegiecie...
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    a w ogóle to się kopnęłam. w lutym płaciliśmy 400zł... za grzanie termowentylatorem w 1 pokoju. ale to dlatego, że: byliśmy na liczniku przemysłowym (po R. cioci, która miała mieszkanie połączone licznikiem ze sklepem w piwnicy) i płaciliśmy za 1 lodówkę sklepową (taką poziomą), która jeszcze nie była odłączona.
    w marcu rachunek był 84zł (w tym jednak 40zł za odłączenie ww licznika).
    --
    • CommentAuthorGosia8510
     permalink
    moj maz by mnie zabil i wszystkich wokol gdybysmy taki mieli rachunek:-)
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Też uważam, że to masakrycznie dużo. Nie macie przypadkiem jakichś przestarzałych sprzętów AGD? Stare lodówki to ponoć nieźle żrą...
  10.  permalink
    Gosia8510: moj maz by mnie zabil i wszystkich wokol gdybysmy taki mieli rachunek:-)

Wiesz problem w tym,ze tak naprawde niewiadomo przez co sa tak duze rachunki,juz nie oplaca nam sie robic oddzielnego licznika jak wszyscy jada i zostajemy sami to bedzie o niebo lepiej...
    --
  11.  permalink
    Cobraczku- jestem trochę zdziwiona, bo jeżeli mieszkacie w domu to raczej macie odczyt z licznika- wiec rachunki przychodzą co 2 miesiące. Wtedy na fakturze powinna być kwota 1400zł
  12.  permalink
    hydrozagadka: Też uważam, że to masakrycznie dużo. Nie macie przypadkiem jakichś przestarzałych sprzętów AGD? Stare lodówki to ponoć nieźle żrą...

My na poddaszu wszystkie sprzety mamy nowe,tescie tez sobie wszystko wymienili...Porownamy jak ich nie bedzie.

Treść doklejona: 02.04.12 14:50
    szczypta_chilli: Cobraczku- jestem trochę zdziwiona, bo jeżeli mieszkacie w domu to raczej macie odczyt z licznika- wiec rachunki przychodzą co 2 miesiące. Wtedy na fakturze powinna być kwota 1400zł

Nie mam tego rachunku pod reka,ale jak go znajde to wtedy Ci napisze jak tam bylo. W ogole w tym miesiacu byla akcja ze tesc schowal ten rachunek i dzwonili,ze odetna jak w ciagu trzech dni nie bedzie zaplacone,to szybko przelew zrobilam....
    --
  13.  permalink
    nie odcinają na telefon. MUszą najpierw przysłąc 2 wezwania do zapłaty.
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    szczypta_chilli: MUszą najpierw przysłąc 2 wezwania do zapłaty.

a kazde ma chyba 2 tygodnie terminu, o ile sie nie myle :)
    --
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    może to były podsumowane jakieś zaległości?
    -- „Milcz - wydarła ze spienionych warg hrabina - jeśli nie chcesz, bym wyszła wobec ciebie ze złoconych ram mego dobrego wychowania! ”
  14.  permalink
    Natalaa- racja.
    Kiedyś dowiadywałam się o to, bo na mojej wsi jedyny listonosz zrezygnował ze swojej pracy i bałam się,że nie dojdą mi jakieś rachunki. Dlatego własnie założyłam sobie konto w elektronicznym BOK elektrowni i mam podgląd, kiedy zechcę
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    szczypta_chilli: Dlatego własnie założyłam sobie konto w elektronicznym BOK elektrowni i mam podgląd, kiedy zechcę

Otóż to. Zrobiłam to samo :)
    --
  15.  permalink
    szczypta_chilli: nie odcinają na telefon. MUszą najpierw przysłąc 2 wezwania do zapłaty.

Napewno przyslali,ale tesc wszystko pochowal bo dzownili,ze za trzy dni przyjada odciac wiec juz jakis odstep czasu od upomnien musial minac.Mogl powiedziec,ze nie ma to przeciez bysmy zaplacili z mezem...Teraz znowu pojechal do pracy i nic nie mowil o rachunku az sie boje co przyjdzie...
    --
  16.  permalink
    dorosły mezczyzna chowa rachunki?
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    szczypta_chilli: dorosły mezczyzna chowa rachunki?

przypomina mi to zachowanie mojego taty, ale... on byl po udarze mozgu
    --
    • CommentAuthorGosia8510
     permalink
    moj tesciu tez lubi chowac rachunki, bo mysli, ze go to ominie czasem:-)
  17.  permalink
    a jest w pełni zdrowia?
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Gosia8510: bo mysli, ze go to ominie czasem:-)

:shocked:
    --
    • CommentAuthorGosia8510
     permalink
    az za nadto jest zdrowy:-)to objaw skapstwa jak juz i chorowanie na wydanie pieniedzy:-)
  18.  permalink
    szczypta_chilli: dorosły mezczyzna chowa rachunki?

I co sie okazuje z nim tak bylo zawsze.Nigdy nie powie,ze cos jest do zaplacenia a jak ktos go zapyta to Ci odpowie ''nie Twoja sprawa'' i tyle dyskusji.Jego corka az plakala wtedy co znalazla ten rachunek.Bo nie dosc,ze sama synka wychowuje to w tamtym momencie stracila prace a musiala uczelnie oplacic i gdyby nie my to cienko by bylo...Jak corka do niego dzwonila bo akurat byl w robocie w Niemczech to nie odbieral tel...Napisala mu smsa i dalej sie nie odzywal.Odezwal sie na wieczor kiedy juz bylo zaplacone,tak sie nie robi:confused:
    --
    • CommentAuthorGosia8510
     permalink
    moze z tym chowaniem to przesadzilam, ale mialam na mysli nieplacenie rachunkow:-) wiec na jedno wychodzi
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.