Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    No ja chyba nie do konca ogarniam- bo skoro teśc był za granicą to dla mnie oczywiste jest to,że za prąd płaca użytkownicy- czyli w tym momencie Wy i jego córka.
  2.  permalink
    szczypta_chilli: No ja chyba nie do konca ogarniam- bo skoro teśc był za granicą to dla mnie oczywiste jest to,że za prąd płaca użytkownicy- czyli w tym momencie Wy i jego córka.

Tylko my sie podzielilismy ze raz oni raz my placimy,wtedy akurat wychodzilo,ze to byla kolej tesciow.Jego corka stracila prace wiec automatycznie rachunki przeszly na tesciow.
    Wiesz moj maz tez jezdzi ciezarowka tylko za granica, a jak trzeba zaplacic robi przelew i nie ma tlumaczenia,''ze go nie bylo'',oni sa kierowcami i ich ciagle nie ma:wink: Gdyby mi tesc powiedzial ''sluchaj Ewka jest taka sprawa,trzeba tego pilnowac,zaplacic itd'',nie ma problemu a tam na dole jest kupa ludzi .

Z ta praca to roznie bywa bo ostatnimi czasy tesc lubi sobie wypic.Fajny facet a tak sie marnuje,szkoda.
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
    • CommentTimeApr 2nd 2012
     permalink
    Cobraczek: oni sa kierowcami i ich ciagle nie ma

I do tego piszesz,że teściowa też za granicą siedzi od czasu do czasu(raczej częściej niż rzadziej)

Jeszcze nie tak dawno wspominałaś ,że spłacacie jakieś długi po swojej firmie. Naprawdę Was w tej sytuacji stać na takie zużycie prądu?
    Gdzie tak naprawdę, z tego co piszesz na to zużycie pracuje 5 dorosłych osób(z czego 3 są większość czasu poza domem) i 2 dzieci...
    --
  3.  permalink
    Jaheira: I do tego piszesz,że teściowa też za granicą siedzi od czasu do czasu(raczej częściej niż rzadziej)Jeszcze nie tak dawno wspominałaś ,że spłacacie jakieś długi po swojej firmie. Naprawdę Was w tej sytuacji stać na takie zużycie prądu? Gdzie tak naprawdę, z tego co piszesz na to zużycie pracuje 5 dorosłych osób(z czego 3 są większość czasu poza domem) i 2 dzieci...

Przeciez sama z corka nie nabilam az takiej kwoty...Mysle,ze gdybysmy mieli odzielne licznik oplaty by wyszly smiesznie male....
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Cobraczek: Przeciez sama z corka nie nabilam az takiej kwoty...

Jeśli nie zauważyłaś, to próbuję CI napisać,że coś czarujesz z takimi wysokimi fakturami...
    --
  4.  permalink
    Jaheira: Jeśli nie zauważyłaś, to próbuję CI napisać,że coś czarujesz z takimi wysokimi fakturami...

Ten akurat zapamietalam bo kwota byla naprawde duza,mozliwe ze to bylo za dwa miesiace,ale pewnosci nie mam bo nie moge tego rachunku wygrzebac...Znalazlam potwierdzenie banku i wyszlo 626zl no to nie 700 ale tez sporo.

Treść doklejona: 02.04.12 16:24
    Dziewczyny tak odchodzac od tematu...22.04 mamy chrzciny u kuzynki coreczki...I zastanawiam sie nad dwoma prezentami,albo pieniadze albo hustawka taka do postawienia w domu...Co o tym myslicie?I jaka kwote powinno sie dac malemu dziekcu do koperty?
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Cobraczek: Co o tym myslicie?I jaka kwote powinno sie dac malemu dziekcu do koperty?
    --
    Tyle na ile Cie stać wg mnie a jeśli prezent rzeczowy to wg mnie fajnie jest skonsultować z rodzicami bo moze być tak ze mają albo ktoś cos dla nich trzyma (np ja już mam kogoś na huśtawkę i dziewczyna ją zabierze ode mnie więc bez sensu by to kupowała czy chciała w prezencie od kogoś)
    --
  5.  permalink
    Agunia05: Tyle na ile Cie stać wg mnie a jeśli prezent rzeczowy to wg mnie fajnie jest skonsultować z rodzicami bo moze być tak ze mają albo ktoś cos dla nich trzyma (np ja już mam kogoś na huśtawkę i dziewczyna ją zabierze ode mnie więc bez sensu by to kupowała czy chciała w prezencie od kogoś)

Dzieki:wink:
    --
  6.  permalink
    cobraczku a czy ty bedziesz matką chrzestna?
    -- ,
  7.  permalink
    biedronka28: cobraczku a czy ty bedziesz matką chrzestna?

Nie chrzesna nie bede:wink:Mysle,ze wtedy mialabym ulatwione o wiele zadanie:wink:
    --
    • CommentAuthorewa74
     permalink
    ja malo co wlaczam grzjniki ,bo mam kominek, drewno zbieramy sami ,morze wywala na brzeg,jak komus sie chce mozna bardzo duzo nazbierac i zaoszczedzi kasy,troche tylko dokupujemy...wiec rachunki mam niskie...intrnet natomiast jest drogi strasznie...
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    ewa74: intrnet natomiast jest drogi strasznie...

komputer masz stacjonarny czy przenosny? A internet z czego masz???
    --
    • CommentAuthorewa74
     permalink
    Nessie ,mam telecom,stacionarny, ja mieszkam na wsi , mialam zmienic na tele tu ,ale odradzaja mi ludzie po ponac wolny strasznie...
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    aaa to faktycznie... ja mam z Winda place 19euro co 2miesiace wiec nie duzo
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    ewa74: mialam zmienic na tele tu ,ale odradzaja mi ludzie po ponac wolny strasznie...

ja mialam przez jakis czas teletu i bylo ok, ale nie wszedzie dociera wiec skoro mieszkasz na wsi to mozesz po prostu nie moc korzystac z ich uslug :wink:
    pozdrawiam
    --
    • CommentAuthorewa74
     permalink
    no wlasnie ,tele tu to 20 euro miesiecznie a telecom to 37 euro ,wiec jest duza ròznica...ale jak mam sie wkurzac przy odbiorze ,to nie wiem czy warto ,poza tym jak klikne na tele tu forum,to same lamentele...
  8.  permalink
    Czy któraś z Was ma kontakt z Martitap?
    Daaaawno jej nie było......
    •  
      CommentAuthorpsycho_patka
    • CommentTimeApr 2nd 2012 zmieniony
     permalink
    ewa no w moim domu tez internet i telefon to dwa najwazniejsze rachunki...zawsze mowie, ze gaz czy prad moga mi odciac ale kontakt z Polska musze miec...i to niezawodny....

cobraczku jestem w szoku co do wysokosci Waszych rachunkow...ja w UK place zdecydowanie mniej...a pradu nie oszczedzam w ogole..
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
    • CommentTimeApr 3rd 2012
     permalink
    szczypta_chilli: Czy któraś z Was ma kontakt z Martitap?

Tak :) U niej po staremu :)
    --
    •  
      CommentAuthorMelodie
    • CommentTimeApr 4th 2012
     permalink
    Ciekawy artykuł o gwiazdach z Sosnowca.
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    "To dzieciaki, którym zdarzyło się dziecko – mówi prof. Mikołejko."

Takie wrażenie miałam właściwie od samego początku...
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Zdarzyło się?
    --
    •  
      CommentAuthorMrsCreme
     permalink
    Gdzieś na fejsie mignął mi nagłówek artykułu, że dzisiaj spieprzyła.

Już mi się słabo robi jak sobie pomyślę jak bardzo ludzie się skupieni, niezdrowo podnieceni tą sprawą.

BTW, macie może jakiś harmonogram prac kuchennych przed wielkanocą? Nie wiem kiedy szykować pasztet, kiedy mazurek, dzisiaj czy w piątek? Pierwszy raz wszystko szykuję...
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    Amazonka: Zdarzyło się?

To taka przenośnia, Amazonko.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    _sushi_: To taka przenośnia, Amazonko.

ja juz nawet nie reaguję na takie zaczepki ;)
    --
  9.  permalink
    MsMartina, ja mazurki robię w czwartek wieczorem, w piątek piekę struclę makową i robię sałatkę warzywną i roladki z pastą jajeczną. A sprzątam już od poniedziałku :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsCreme
     permalink
    a pasztet, pieczeń, babka (maślana, nie drożdżowa), serniki, pascha?
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    ja na swieta pieke babke piaskowa, mazurka i keks a moja mama znajac zycie tez cos zrobi wiec w dupsko pojdzie :/
    za sernikiem nie przepadamy a paschy nigdy u nas w domu sie nie robilo, az musialam wygooglowac co to

Treść doklejona: 04.04.12 19:42
    cerisecerise: robię roladki z pastą jajeczną

zdradzisz co to za roladki? moze bym takie machnela zamiast jajek faszerowanych
    •  
      CommentAuthorbladykot
     permalink
    MrsHyde: paschy nigdy u nas w domu sie nie robilo,

jak pierwszy raz zrobiłam to tylko łyżką można było ją jeść
    --
    •  
      CommentAuthorcerisecerise
    • CommentTimeApr 4th 2012 zmieniony
     permalink
    Hyde, robię najpierw pastę jajeczną (jaką kto lubi- ja daję jajka, jogurt, majonez, szczypiorek, sól, pieprz;). Potem kładę ten farsz na plasterki szynki (najlepsza do tego jest konserwowa), zawijam roladki, układam roladki ciasno na głębokim półmisku. Przygotowuję bulion (najczęściej robię z kostki rosołowej, ale czasem też z rosołu), do gorącego wywaru dodaję żelatynę (ilość wg zaleceń na opakowaniu). Jak ostygnie, zalewam roladki i daję do lodówki, żeby stężało. czasem przed zalaniem obsypuję roladki kukurydzą i groszkiem, wtedy pływają w galaretce :smile: Tutaj podobny przepis

Bardzo dobre są też pieczarki faszerowane na zimno
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    bo ja na imprezy robie roladki serowo-czosnkowe tez wlasnie zawijane w szynke, ale te twoje brzmia smakowicie wiec zrobie jak nie teraz to przy okazji imprezy
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    MrsHyde: roladki serowo-czosnkowe
    tia u nas zagościły na stałe hahaha
    --
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    Z białym serem? Jak się robi ten farsz?
    •  
      CommentAuthorMrsCreme
     permalink
    uwielbiam te roladki u mojej mamy! zalewa te roladki leciusieńką galaretką i jest to jedyna wytrawna galaretka jaką jadam.

Serio, żadna nie ma takiego "harmonogramu"? Ehhh szkoda...
    --
  10.  permalink
    U mnie tez są takie roladki jak u Ceri :)
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Melodie: Z białym serem? Jak się robi ten farsz?
    z żółtym startym na drobnych oczkach, czosnek przeciśnięty przez praske, majonez sól pieprz -> ja daję właściwie wszystko "na oko"
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeApr 4th 2012 zmieniony
     permalink
    Melodie: Z białym serem? Jak się robi ten farsz?

z zoltym serem
    trzesz ser na drobne wiorki, dodajesz troche majonezu i duuuzo przecisnietego badz startego na tarce ziemniaczanej, czosnku, nie solisz nie doprawiasz, tylko zawijasz go w plastry szynki konserwowej (kupuje w iedronce takie nieladnie powrzucane w pudelko bo te regularnie krojone sa przy grube i sie kiepsko zwijaja)

edit:
    o widzisz Agunia, nalozyly nam sie posty ale dzieki temu widac ze kazdy woli inaczej, my juz przypraw nie dodajemy
  11.  permalink
    Martina- myslę,że nikt nie da Ci gotowego harmonogramu bo
    po pierwsze primo- nie wiemy jakie masz menu i na ile osób przygotowujesz przyjęcie
    po drugie primo- nie znamy Twoich umiejętności kulinarnych i tempa pracy :)
    Ja większość potraw robię w sobotę, w niedzielę tylko przyprawiam, ozdabiam i rano piekę chleb :)
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    To ja chyba zrobię te roladki, po trochę jednych i drugich. :-) Dzięki dziewczyny.
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    a my w swieta jestesmy u rodzicow
    oprocz ciast biore tylko tatara i jakies przystawki, jak mama nie przesadzila z jadlospisem to moze schab ze sliwka zrobie ale to tez stoi pod znakime zapytania

no i pierwszy raz nie szaleje sprzataniowo na swieta, nawet okien nie pomylam, zostaly nam ostatnie tygodnie mieszkania tutaj a nowi wlasciciele planuja kapitalny remont wiec sie nie wysilam :wink:
  12.  permalink
    elfika- wiec co będziecie jedli ? :)
    Kazda potrawa może byc świąteczna, nawet parówki. Prawda, Teo? ;)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    jakby zrobic parowki w ryzu i algach to z pewnoscia swiateczne sushi by bylo :tooth:
  13.  permalink
    a tak- słyszałam juz o sushi z parówkę. Bleee
    Ale po swiętach musze sobie koniecznie zrobic sushi, dawno nie jadłam
  14.  permalink
    ja mam 13 osób ( w tym czesc z noclegiem ) wiec juz dawno wszystko zaplanowane
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    ja nie jadlam sushi od przedbozonarodzeniowej akcji z robaczkami skosnookimi :/
  15.  permalink
    przeciez 3 osoby mogą sobie stworzyc super rodzinna atmosferę :)
  16.  permalink
    rozumiem
    no ale skoro czujecie,ze powinno byc inaczej to trzeba cos z Tym zrobic.
    wszystko zalezy od Was :)
    dobranoc

Treść doklejona: 05.04.12 21:54
    I jak dziewczynki? Co juz upichciłyscie? ;)
    •  
      CommentAuthorPeaberry
    • CommentTimeApr 5th 2012
     permalink
    Moja karkówa z przepisu z notatki pewnego wykresu :cool: siedzi w lodówce. Jutro smażę i piekę.
    Za bardzo nie mogę poszaleć, bo w sobotę jeszcze pracuję a jutro mam popołudniową zmianę. Jedno ciacho i jakiś obiad na dwa dni. Bez ekscesów.
    -- Wszystko o kawie - najnowsze forum o kawie. Miejsce dla ludzi z pasją!
  17.  permalink
    daj znac jak wyszła ;)
    moja tez siedzi w lodówie, jutro będę ją obrabiac ;)
    Dzis zrobiłam smalec i ogórki zakwasiłąm. Na to jest najwięcej chętnych ;)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeApr 5th 2012
     permalink
    malosolne robisz czy bardziej ukwasic chcesz?
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.