Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

 

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

    •  
      CommentAuthorPeaberry
    • CommentTimeApr 5th 2012
     permalink
    U mnie na karkówę...
    Smalec powiadasz? Z czego robisz? Mam ochotę na taki domowy ze skwarkami. Mmm...
    -- Wszystko o kawie - najnowsze forum o kawie. Miejsce dla ludzi z pasją!
  1.  permalink
    małosolne ;)

    Treść doklejona: 05.04.12 22:07
    Ira- no smalec :) Ostatnio jak robiłam to zniknąl w mgnieniu oka
    słonina, podgardle, boczek wędzony, cebula, czosnek, jabłka, majeranek. W niedzielę rano jeszcze upiekę do niego chleb,zeby był ciepły na sniadanie.
    •  
      CommentAuthorMelodie
    • CommentTimeApr 5th 2012
     permalink
    Ciekawe czy Ci wyjdą te ogórki. Najlepsze do kiszenia są takie naturalne, bez nawozów i chyba teraz w sprzedaży to takich nie ma.
  2.  permalink
    no wiem, Mel... Wiem,ze nie będą takie jak w sezonie- bo nawet kopru teraz nie ma ( zrobiłam ze zwykłym koperkiem). Kupowałam w zeszłym tygodniu gotowe małosolne i nie były złe ;)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeApr 5th 2012
     permalink
    uwielbiam malosolne, nigdy im sie nei daje wystarczajaca "przesolic" i zazeram po paru godzinach


    Irlandia zdradzisz jaka karkowe robisz?
    •  
      CommentAuthormomigj
    • CommentTimeApr 5th 2012
     permalink
    Hej dziewczyny znacie może przepis na jakąś pycha świąteczną sałatkę?
    --
    •  
      CommentAuthorMelodie
    • CommentTimeApr 5th 2012
     permalink
    Ja czuję, że piernikową karkówkę robi Irlandia. :-P
  3.  permalink
    ja robiłam raz tę piernikową, ale została oprotestowana przez domowników ;)

    Treść doklejona: 05.04.12 22:14
    momigi, zerknij na watek "Mniam, mniam " ;)
    •  
      CommentAuthorPeaberry
    • CommentTimeApr 5th 2012
     permalink
    Zwykłą, ze sklepu... :cool:
    Szczypta musi pozwolić, ale nie piernikową.
    -- Wszystko o kawie - najnowsze forum o kawie. Miejsce dla ludzi z pasją!
    •  
      CommentAuthorMelodie
    • CommentTimeApr 5th 2012
     permalink
    U mnie jeszcze spoczywa w zamrażarce jako pozostałość po świętach B.N. Nie wiem co z nią zrobić. :-P
    •  
      CommentAuthorPeaberry
    • CommentTimeApr 5th 2012
     permalink
    Aaa!
    Szczypta, napisz jak możesz, gdzieś (może być u mnie pod wykresem) jak robisz ten smalec, bo nigdy nie robiłam. Chociaż proporcje i czynności po kolei. Mam tak ubogie menu domowe, że takie swojskich klimatów mi brak.
    -- Wszystko o kawie - najnowsze forum o kawie. Miejsce dla ludzi z pasją!
  4.  permalink
    Mel- skoro wam smakowałą, to wyjmi i zjedzcie na te swięta ;)
    szczypta pozwala ;)

    Treść doklejona: 05.04.12 22:17
    oki :)
    ide do Ciebie, Ira :)
    •  
      CommentAuthorPeaberry
    • CommentTimeApr 5th 2012
     permalink
    No to taką z ziołami i czochem. Dla mnie novum to zasmażenie przed pieczeniem i chcę zobaczyć jak będzie się zachowywać tak trzymana w piekarniku do ostudzenia. Mam nadzieję, że wyjdzie lepsza, niż moja ostatnia szynka, która była bardzo sucha i ledwie ją zmęczyłam. Siedzi w lodówce od wczorajszego ranka, piekę jutro. Jest duża - prawie 2kg, ale dzielę się nią z teściem i Rodzicom chcę trochę podrzucić. Pewnie do pracy po świętach będę tydzień nosić.
    -- Wszystko o kawie - najnowsze forum o kawie. Miejsce dla ludzi z pasją!
    •  
      CommentAuthorMelodie
    • CommentTimeApr 5th 2012
     permalink
    Lubimy świeże, takie mrożone to tylko do dalszego przetworzenia, np. w bigosie. Myślisz, że piernik pasuje do bigosu? :-)
  5.  permalink
    z 2 kilogramowej karkówki wyjdzie Ci niewielki kawałek wędliny, do pracy raczej juz nie zaniesiesz ;))
    Mel- pewnie- ja bym dorzuciła ;)
    •  
      CommentAuthorPeaberry
    • CommentTimeApr 5th 2012
     permalink
    Się okaże... W pracy mam amatora na takie rarytasy :devil:
    Uskuteczniamy wymianę towarową - ja jemu mięcho, on mi pączki z konfiturą różaną. :bigsmile:
    -- Wszystko o kawie - najnowsze forum o kawie. Miejsce dla ludzi z pasją!
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeApr 5th 2012
     permalink
    Mel moja kolezanka do bigosu dodaje miodu wiec czemu piernik ma nie pasowac :)
    •  
      CommentAuthorPeaberry
    • CommentTimeApr 5th 2012
     permalink
    Suszone śliwki też się daje, zwłaszcza do tego z dziczyzną.
    -- Wszystko o kawie - najnowsze forum o kawie. Miejsce dla ludzi z pasją!
  6.  permalink
    u mnie sliwki musza byc, bez nich mi bigos nie smakuje ;)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeApr 5th 2012
     permalink
    U nas suszone sliwki zawsze dajemy, poza postnym (tzn kapusta z grzybami); a do takiego z dziczyzna tol mama jescz szyszki wrzucala ;)
    •  
      CommentAuthorMelodie
    • CommentTimeApr 5th 2012
     permalink
    My dodawaliśmy powidła śliwkowe nawet, ale to słodycz jest, a ten piernikowy zapach to jednak trochę inny niż miód czy śliwki. Chociaż może nie bedzie go wcale czuć, bo aż tak to mieso nim nie przeszło.
    •  
      CommentAuthormomigj
    • CommentTimeApr 5th 2012
     permalink
    Dzięki szczypta,wątek znalazłam i podjęłam temat ;)
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeApr 5th 2012
     permalink
    ja sama bigosu nigdy nie gotuje bo nie znosze zapachu takiego gotujacego sie bigosu, teraz okres przedswiateczny przyprawia mnie o dreszcze za kazdym razem jak wchodze na klatke schodowa, sie uwzieli chyba sasiedzi i wszyscy bigos gotuja :/
    •  
      CommentAuthorMelodie
    • CommentTimeApr 5th 2012
     permalink
    A najlepszy bigos to taki na smalcu robiony. :-P i długo gotowany, najlepiej tradycyjnym piecu.
  7.  permalink
    hej :)
    co porabiacie?
    pichcicie jeszcze?
    •  
      CommentAuthorPeaberry
    • CommentTimeApr 7th 2012
     permalink
    Szczypta, mięso pierwsza klasa! :cool:
    Trzeba przyznać, że ten sposób jest świetny. Mięso miękkie, wilgotne, pycha!
    Miałaś rację, do pracy chyba nie zaniosę. :tooth:
    -- Wszystko o kawie - najnowsze forum o kawie. Miejsce dla ludzi z pasją!
  8.  permalink
    super :)Bardzo się cieszę :)
    Moj męzu tez wyzarł juz 1/3 ;)
    •  
      CommentAuthorPeaberry
    • CommentTimeApr 7th 2012
     permalink
    Ciasto wyjęłam z piekarnika dosłownie pół godziny temu i w domu pachnie obłędnie. Mój zwykle siedzi dłużej niż ja, więc śmiem podejrzewać, że rano zastanę napoczęte...
    A z mięsem to zapytał, czy koniecznie MUSIMY się dzielić z Teściem? Wyrodny syn...
    -- Wszystko o kawie - najnowsze forum o kawie. Miejsce dla ludzi z pasją!
  9.  permalink
    hyhyhy:)
    ja ciast nie piekę- bo nie przepadam za bardzo, wiec nie mam do tego serca. Ciacha piecze moja mama

    Treść doklejona: 07.04.12 21:11
    A od sąsiadów dostałam szynkę, która sami uwędzili. Bajka
    •  
      CommentAuthorPeaberry
    • CommentTimeApr 7th 2012
     permalink
    Ja z kolei bardziej ciastowa jestem. Jak mnie coś gryzie, albo musze coś przemyśleć to piekę ciasto. Upiekę, wymyślę to jest mi lepiej. Nie jadam innych słodyczy, więc ciasta, babeczki czy ciasteczka lubię piec. Mam to trochę po mamie. Ale też nie tak, że jestem jakąś maniaczką, czy eksperymentatorką.

    Treść doklejona: 07.04.12 21:20
    No i było: "Kiedy można ukroić ciasta?"
    -- Wszystko o kawie - najnowsze forum o kawie. Miejsce dla ludzi z pasją!
    •  
      CommentAuthorLivia
    • CommentTimeApr 7th 2012
     permalink
    A'propos ciast - właśnie upiekłam to, tyle, że z owocami leśnymi. Smak jest tak obłędny, że ledwo się trzymam... :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorPeaberry
    • CommentTimeApr 7th 2012
     permalink
    Jakie brałaś owoce? W sensie - mrożone, czy jak?
    Uwielbiam tego bloga! Piekę z niego czasem. Najbardziej lubię Czekoladową chmurę. Bomba kaloryczna, ale obłędna. Nadaje się na tort - jedyny, jaki je moje dziecko.
    Ja upiekłam coś bardzo podobnego - ciemny, czekoladowy spód, góra - masa serowa z wiórkami kokosowymi. Moje popisowe ciacho.:bigsmile:
    -- Wszystko o kawie - najnowsze forum o kawie. Miejsce dla ludzi z pasją!
  10.  permalink
    to dla mnie pieczenie ciast jest karą ;)
    Lubie mięsa i zapiekanki piec albo sałatki robic
    •  
      CommentAuthorLivia
    • CommentTimeApr 7th 2012
     permalink
    Też piekę właściwie tylko z tego bloga :-)
    Owoce kupiłam w Almie - mieszanka malin, jeżyn i chyba jagód i borówek
    Na ciacho kładłam zamrożone oczywiście.
    --
    •  
      CommentAuthorPeaberry
    • CommentTimeApr 7th 2012
     permalink
    Ja się wkurzam przy pierogach. Mięsa mogę, sałatki też, byle nie za wiele do krojenia.

    :shamed:
    -- Wszystko o kawie - najnowsze forum o kawie. Miejsce dla ludzi z pasją!
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeApr 7th 2012
     permalink
    ja tez uwielbiam blog Doroty, wlasciwie to nie ma ciasta ktore by nie wyszlo chociaz moj piekarnik dupny i trzeba dluzej piec
    dzisiaj popelnilam babke piaskowa a wczoraj keks i mazurek

    dsa
  11.  permalink
    wiecie co
    uwielbiam moją córkę :heartbounce:
    Przed chwilą :
    lezy w łózku i spiewa sobie
    " magiczny pyyyyył.... bajkowe PSZECZENIE " ( przestrzenie) :tooth:
    patrzę- spi :tooth:
    rozczula mnie :)
    •  
      CommentAuthorLivia
    • CommentTimeApr 7th 2012
     permalink
    Mnie też Twoja Hania rozczula :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorPeaberry
    • CommentTimeApr 7th 2012
     permalink
    Mój jest nieuroczy jak jest zmęczony... :devil:
    Ma to po mnie - jak wieczorem jestem zmęczona to robię aferę o byle co.
    -- Wszystko o kawie - najnowsze forum o kawie. Miejsce dla ludzi z pasją!
  12.  permalink
    moja rano nieurocza była. lewą nogą wstała:devil:
  13.  permalink
    A ja uwielbiam piec, gotować, robić przetwory :smile: nic mi nie straszne :wink:
    ja właśnie wyjęłam z piekarnika makowiec i tym samym rozpoczynam leniuchowanie :smile: Wesołych Świąt dziewczyny :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorPeaberry
    • CommentTimeApr 7th 2012
     permalink
    Żegnam moje Panie. Idę poleżeć w pianie. :cool:
    Świeczki, olejki itp... :wink:
    -- Wszystko o kawie - najnowsze forum o kawie. Miejsce dla ludzi z pasją!
  14.  permalink
    Wesołych świąt, wesołych :)
    Spędzcie fajnie ten czas :)
  15.  permalink
    A ja moją francę uwielbiam zawsze :smile: Nawet w piątki o 17stej, kiedy mam ją ochotę wysłać na księżyc :tongue: A rozczula mnie nieziemsko, jak się o braciszka troszczy. Ostatnio ją przewijałam, mały zapłakał, a ona do mnie "Pysiuuuu pacze (=płacze)! No tulimy, tulimy!!!" i biegnie z gołym zadkiem, żeby Krzysia przytulić :heartbounce:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeApr 7th 2012
     permalink
    no ja mojego najbardziej nieuwielbiam jak w weekend o 6 wstanie i spiewa, wtedy podla matka kaze mu wlaczyc tv i dac nam spokoj co z reguly dziecko wykonuje ;)

    ps.
    cerise a ja przeczytalam ze wyjelas z PIERNIKA makowiec i tak sobie mysle jak Ty go zrobilas :tooth:
  16.  permalink
    MrsHyde: no ja mojego najbardziej nieuwielbiam jak w weekend o 6 wstanie i spiewa

    ja moje uwielbiam za to, że jak Ewuś wstaje o 5:30 w sobotę, to woła tatusia a nie mnie :tooth: A Krzyś zwykle wtedy wtula się we mnie i nie przyjmuje do wiadomości, że mogę wstać, więc śpimy jak dzisiaj do 10-tej :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthorPeaberry
    • CommentTimeApr 7th 2012
     permalink
    Hyde, już myślałam, że tylko ja jestem wyrodna... :tooth: :wink:
    Wesołych Świąt!
    -- Wszystko o kawie - najnowsze forum o kawie. Miejsce dla ludzi z pasją!
    •  
      CommentAuthorNatalaa
    • CommentTimeApr 8th 2012
     permalink
    Nie jestem pewna czy to Wielkanoc (patrząc na śnieg za oknem), ale i tak życzę wszyskim Wesołych Świąt! :)

    Treść doklejona: 08.04.12 08:33
    Mrs Hyde - Cejrowski fajnie wyjaśnił słowo "Alleluja" w jednym ze swoich programów (oglądałam wczoraj) nt. drogi krzyżowej. "Alleluja" znaczy w jezyku polskim potocznym "Hurra" - tak więc... czy może być smutne hurra? :wink:
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
    • CommentTimeApr 8th 2012
     permalink
    Mam pytanko do dziewczyn uzywajacych filtrow do oczyszczania wody Brita. Na ile czasu starcza jeden filtr, czy jakos widac, ze jest do wymiany? Zastanawiam sie na kupnem tego dzbanka do filtrowania wody. Moze byc innej firmy niz Brita. Moze polecicie jakies? Z gory dziekuje:)
  17.  permalink
    dobry wieczór:)
    Pękacie w szwach? :)
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.