Treść doklejona: 05.04.12 22:07 Ira- no smalec :) Ostatnio jak robiłam to zniknąl w mgnieniu oka słonina, podgardle, boczek wędzony, cebula, czosnek, jabłka, majeranek. W niedzielę rano jeszcze upiekę do niego chleb,zeby był ciepły na sniadanie.
no wiem, Mel... Wiem,ze nie będą takie jak w sezonie- bo nawet kopru teraz nie ma ( zrobiłam ze zwykłym koperkiem). Kupowałam w zeszłym tygodniu gotowe małosolne i nie były złe ;)
Aaa! Szczypta, napisz jak możesz, gdzieś (może być u mnie pod wykresem) jak robisz ten smalec, bo nigdy nie robiłam. Chociaż proporcje i czynności po kolei. Mam tak ubogie menu domowe, że takie swojskich klimatów mi brak.
-- Wszystko o kawie - najnowsze forum o kawie. Miejsce dla ludzi z pasją!
No to taką z ziołami i czochem. Dla mnie novum to zasmażenie przed pieczeniem i chcę zobaczyć jak będzie się zachowywać tak trzymana w piekarniku do ostudzenia. Mam nadzieję, że wyjdzie lepsza, niż moja ostatnia szynka, która była bardzo sucha i ledwie ją zmęczyłam. Siedzi w lodówce od wczorajszego ranka, piekę jutro. Jest duża - prawie 2kg, ale dzielę się nią z teściem i Rodzicom chcę trochę podrzucić. Pewnie do pracy po świętach będę tydzień nosić.
My dodawaliśmy powidła śliwkowe nawet, ale to słodycz jest, a ten piernikowy zapach to jednak trochę inny niż miód czy śliwki. Chociaż może nie bedzie go wcale czuć, bo aż tak to mieso nim nie przeszło.
ja sama bigosu nigdy nie gotuje bo nie znosze zapachu takiego gotujacego sie bigosu, teraz okres przedswiateczny przyprawia mnie o dreszcze za kazdym razem jak wchodze na klatke schodowa, sie uwzieli chyba sasiedzi i wszyscy bigos gotuja :/
Ciasto wyjęłam z piekarnika dosłownie pół godziny temu i w domu pachnie obłędnie. Mój zwykle siedzi dłużej niż ja, więc śmiem podejrzewać, że rano zastanę napoczęte... A z mięsem to zapytał, czy koniecznie MUSIMY się dzielić z Teściem? Wyrodny syn...
Ja z kolei bardziej ciastowa jestem. Jak mnie coś gryzie, albo musze coś przemyśleć to piekę ciasto. Upiekę, wymyślę to jest mi lepiej. Nie jadam innych słodyczy, więc ciasta, babeczki czy ciasteczka lubię piec. Mam to trochę po mamie. Ale też nie tak, że jestem jakąś maniaczką, czy eksperymentatorką.
Treść doklejona: 07.04.12 21:20 No i było: "Kiedy można ukroić ciasta?"
Jakie brałaś owoce? W sensie - mrożone, czy jak? Uwielbiam tego bloga! Piekę z niego czasem. Najbardziej lubię Czekoladową chmurę. Bomba kaloryczna, ale obłędna. Nadaje się na tort - jedyny, jaki je moje dziecko. Ja upiekłam coś bardzo podobnego - ciemny, czekoladowy spód, góra - masa serowa z wiórkami kokosowymi. Moje popisowe ciacho.
ja tez uwielbiam blog Doroty, wlasciwie to nie ma ciasta ktore by nie wyszlo chociaz moj piekarnik dupny i trzeba dluzej piec dzisiaj popelnilam babke piaskowa a wczoraj keks i mazurek
wiecie co uwielbiam moją córkę Przed chwilą : lezy w łózku i spiewa sobie " magiczny pyyyyył.... bajkowe PSZECZENIE " ( przestrzenie) patrzę- spi rozczula mnie :)
A ja uwielbiam piec, gotować, robić przetwory nic mi nie straszne ja właśnie wyjęłam z piekarnika makowiec i tym samym rozpoczynam leniuchowanie Wesołych Świąt dziewczyny
A ja moją francę uwielbiam zawsze Nawet w piątki o 17stej, kiedy mam ją ochotę wysłać na księżyc A rozczula mnie nieziemsko, jak się o braciszka troszczy. Ostatnio ją przewijałam, mały zapłakał, a ona do mnie "Pysiuuuu pacze (=płacze)! No tulimy, tulimy!!!" i biegnie z gołym zadkiem, żeby Krzysia przytulić
no ja mojego najbardziej nieuwielbiam jak w weekend o 6 wstanie i spiewa, wtedy podla matka kaze mu wlaczyc tv i dac nam spokoj co z reguly dziecko wykonuje ;)
ps. cerise a ja przeczytalam ze wyjelas z PIERNIKA makowiec i tak sobie mysle jak Ty go zrobilas
MrsHyde: no ja mojego najbardziej nieuwielbiam jak w weekend o 6 wstanie i spiewa
ja moje uwielbiam za to, że jak Ewuś wstaje o 5:30 w sobotę, to woła tatusia a nie mnie A Krzyś zwykle wtedy wtula się we mnie i nie przyjmuje do wiadomości, że mogę wstać, więc śpimy jak dzisiaj do 10-tej
Nie jestem pewna czy to Wielkanoc (patrząc na śnieg za oknem), ale i tak życzę wszyskim Wesołych Świąt! :)
Treść doklejona: 08.04.12 08:33 Mrs Hyde - Cejrowski fajnie wyjaśnił słowo "Alleluja" w jednym ze swoich programów (oglądałam wczoraj) nt. drogi krzyżowej. "Alleluja" znaczy w jezyku polskim potocznym "Hurra" - tak więc... czy może być smutne hurra?
Mam pytanko do dziewczyn uzywajacych filtrow do oczyszczania wody Brita. Na ile czasu starcza jeden filtr, czy jakos widac, ze jest do wymiany? Zastanawiam sie na kupnem tego dzbanka do filtrowania wody. Moze byc innej firmy niz Brita. Moze polecicie jakies? Z gory dziekuje:)