Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorLivia
    • CommentTimeApr 14th 2012
     permalink
    hydrozagadka: Kosmetyczka (zbliżając pistolecik do ucha): Kochanie, nie bój się, to nic a nic nie boli!

Dla mnie jeszcze gorszą rzeczą od przekłuwania niemowlętom uszu, jest oszukiwanie dzieci.
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeApr 14th 2012
     permalink
    Jaheira: Hydro, ale sądzisz,że Twoja siostrzenica nie chciała mieć przekłutego ucha z powodu bólu samego w sobie, czy może ze względu na to,że trafiła jej się kosmetyczka, która miała żadne podejście do dzieci. A, i śmiem przypuszczać,że rodzice też zapomnieli dziecko uprzedzić,że przekucie do przyjemnych nie należy.

Nic z tych rzeczy, uprzedzona o bólu i całej reszcie była, zresztą to było już drugie podejście (za pierwszym razem rozmyśliła się już w gabinecie), chodziło jej raczej o to, że pani próbowała wmawiać, że będzie inaczej. Swoją drogą wyjątkowo fatalne podejście do dzieci :confused:
    •  
      CommentAuthorjaca_randa
    • CommentTimeApr 14th 2012 zmieniony
     permalink
    No właśnie, bez sensu. Jak mojej starszej przekłuwali uszy, to kosmetyczka jej nie oszukiwała, że to nie boli. Dokładnie jej się wypytała, czy jest zdecydowana i powiedziała, że to owszem, boli, ale chwilkę i że jeśli chce mieć kolczyki, to ten ból musi dzielnie znieść. I zniosła bez uciekania z gabinetu. A swoją drogą, ja też za pierwszym razem uciekłam :shamed: (wtedy przekłuwali taką zwykłą igłą do strzykawek, nota bene wielorazowego użytku!).

Szczypta, wiem, że to co napisałaś było przykładem. Ja posłużyłam się tym samym przykładem w innym celu. Chodziło mi o to, że bądź co bądź okaleczenie jakim jest przebicie uszu jest bardziej w naszej kulturze społecznie przyjęte niż wypalanie dziurek na czole. I też nie chodziło mi o niemowlęta, tylko w ogóle, bo przecież przebite uszy, czy wypalone dziurki zostają na całe życie.

Tak czy owak - nadal uważam, że bez sensu jest robienie dziecku czegoś, co nie służy niczemu poza rzekomą ozdobą. Zastrzyki choć bolesne trzeba dawać, i choć rodziców też to boli, to jest to siła wyższa (wiecie, jak ja ryczałam, jak Małej pobierali krew w szpitalu?!). Ale po co narażać Maluszka na ból, którego wcale nie potrzeba?
    -- Szczęście jest decyzją, którą podejmujemy każdego dnia.
    •  
      CommentAuthormad1
    • CommentTimeApr 15th 2012
     permalink
    Dla mnie niemowlaki w kolczakach wyglądają... głupio.
    --
    •  
      CommentAuthorjaca_randa
    • CommentTimeApr 15th 2012
     permalink
    madrill: Dla mnie niemowlaki w kolczakach wyglądają... głupio.

Dla mnie też, ale podobno "de gustibus non disputandum est".
    Kurcze no, dziecko przede wszystkim ma być szczęśliwe. Cała reszta później.
    -- Szczęście jest decyzją, którą podejmujemy każdego dnia.
  1.  permalink
    W Warszawie będą organizowane Dni cipki
    padłam :tooth:
    •  
      CommentAuthorMónikha
    • CommentTimeApr 17th 2012
     permalink
    Co ciekawe, już brak miejsc :bigsmile:
    -- Mama M & N & W
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Zawsze używam mielonego siemienia lnianego. Przez pomyłkę kupiłam niemielone, w ziarenkach.
    Co można zrobić z tymi ziarenkami? Dodać do chleba? Nie mam czym ich zmielić.
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Ale do chleba nie musisz mleć tych ziaren. Dodasz jeszcze np. słonecznik, sezam, pestki dyni i będziesz miała chleb wieloziarnisty.
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Czy z ziaren można też uzyskać napar na suche gardło?
    --
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    Możesz je uprażyć i posypywać kanapki, pyszne są takie.
    Ja też je czasem zalewam wrzątkiem i wypijam a ziarenką łyżeczką wyjadam.
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Można Ama ale dobrze jest nie tylko zalać ale wsypać do gara zalać wodą i podgotować chwilkę wtedy się robi klejące i glutowate
    Do chleba możesz też wsypać ja daję bez prażenia
    --
  2.  permalink
    Przyszedł dzisiaj do mnie ten czajnik Russel Hobbs. No boski z wyglądu, tylko kurna czemu taki głośny :devil: Wasze też tak szumią?
    I jednak on głównie do stania i wyglądania się nadaje, bo kiepsko się do niego nalewa z powodu tej rączki na wlewem :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorluczynka
     permalink
    "Dni cipki" to chyba jedna z bardziej spektakularnych intelektualnych porażek feministek.
    --
    •  
      CommentAuthorLexia
     permalink
    A ja mam pytanie, bo gdzieś sobie zrzuciłam stronę... Któraś z Was wrzucała w którymś z topiców stronę z przepisem na sernik z malinami (ale pamiętam, że robiła z owocami leśnymi) No i za nic tego nie umiem znaleźć teraz, a stronka mi się zawieruszyła... :sad: Możecie podsunąć jeszcze raz? :wink: Sernik był na ciemnym cieście.

Treść doklejona: 17.04.12 19:22
    Okej, mam :bigsmile:
    --
  3.  permalink
    ceri- mój tez jest dosc głosny, ale nie przeszkadza mi to.
    Ale mój jest bardzo wygodny- Ty chyba masz inny kształt- taki zbliżony do imbryczka?
  4.  permalink
    no ten imbryczkowy. i muszę się do niego przyzwyczaić :neutral: ale i tak ładnie na szafce wygląda :tooth:
    --
  5.  permalink
    noo :)
    To bardzo ważna sprawa ten ładny wygląd :) hahah
    Ja w czoraj w tk maxie z ciężkim sercem odłozyłam szczoteczkę do mycia garnków, która się do sciany przytwierdzało i wyglądała jak kwiatek. Mysle,że była srednio praktyczna no i b droga, ale wyglądała zanakomicie :)
    •  
      CommentAuthorPeaberry
    • CommentTimeApr 18th 2012
     permalink
    Szczypta - zrobiłam sałatę z łososiem z Twojego przepisu. Sos mnie powalił, mimo, że nie miałam oliwy (dałam trochę mniej oleju). Bardzo lubię takie mocne połączenie miodu, cytryny i musztardy. Małż oczywiście skwitował, że królikiem nie jest a poza tym co to za połączenie - miód i musztarda... :/ Cała zabieram do pracy.
    Teraz zrobię taką z brokułami - też znalazłam na "mniam mniam"
    -- Wszystko o kawie - najnowsze forum o kawie. Miejsce dla ludzi z pasją!
  6.  permalink
    Ciesze się :) Ja tez lubię takie dziwne połączenia :) Skoro ten sos Ci smakował to zrób jeszzce tę ze szpinakiem i mandarynkami. Pyszna jest!
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    A ja chciałam się pochwalić,że dziś pierwszy raz robiłam twaróg i wyszedł mi przepyszny:peace:
    --
    •  
      CommentAuthorPeaberry
     permalink
    A mleko miałąś wiejskie?
    Moja Babcia robiła sama twaróg, tego smaku się nie zapomina. :wink:
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Dziewczyny co mogą znaczyć podwyższone normy z morfologii Leukocyty (11.7) MCV (100) MCH (35) Neurofile% (72) Neurofile # (8,4)i RDW-CV (15) przy czym hbg 14 - lecieć jak najszybciej do kontroli czy niekoniecznie?
    --
    •  
      CommentAuthorluczynka
     permalink
    Podwyższone leukocyty to chyba jakaś infekcja?
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Luczynko ale wtedy chyba OB lub CRP było podwyższone a te są ok(OB 2 a CRP 0,35)
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Irlandia: A mleko miałąś wiejskie?

No właśnie takie najprawdziwsze wiejskie;)))
    A serwatkę dodałam do chleba... I aż nie dowierzam jaka chrupiąca skórka wyszła.
    --
  7.  permalink
    Jahe- szacun ;)
    Agunia- ja nie bardzo się znam na wynikach badan, ale szepnij do Ani, ona jest w tym niezła
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    ja tam lekarzem nie jestem ale moja rodzinna zawsze mówiła, że te wszystkie MCV MCH i inne poboczne nie mają jakiegoś znaczenia specjalnego...
    a leukocyty z tego co widzę minimalnie tylko przekroczone :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorMónikha
    • CommentTimeApr 19th 2012
     permalink
    Natalaa: twój mąż się w kąpielówkach wannuje?

Tak zalecają przy wspólnej kąpieli z niemowlakiem ... Co Cię dziwi? :smile:
    -- Mama M & N & W
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    nie słyszałam o tym :-)
    --
    •  
      CommentAuthorMónikha
     permalink
    A tak na zdrowy rozsądek ... ?
    -- Mama M & N & W
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    będę o tym pamiętać teraz :-)
    wcześniej nawet się nie zastanawiałam :-)
    --
    •  
      CommentAuthorPeaberry
     permalink
    Objętość i masa krwinki mają znaczenie w rozpoznawaniu rodzajów anemii, ale normalnie to bym się tym mocno nie przejmowała.
  8.  permalink
    Mónikha: Tak zalecają przy wspólnej kąpieli z niemowlakiem ... Co Cię dziwi?

Mnie dziwi.
    My się kąpaliśmy nago, nasze dzieci są przyzwyczajone do nagości.
    •  
      CommentAuthorMónikha
     permalink
    Buhaha, to mnie rozbawiłyście - nie o nagości piszę :bigsmile:
    Podobno kąpielówki służą większej higienie. No sorry, jak dobrze tatuś by się nie wymył przed kąpielą z niemowlakiem, to siedząc w wannie z gołym tyłkiem i nie tylko nie daje gwarancji maksymalnej czystości.
    -- Mama M & N & W
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Mónikha: siedząc w wannie z gołym tyłkiem i nie tylko nie daje gwarancji maksymalnej czystości.

A to kąpielówki pancerne są i chronią przed brudem, zarazkami itd?
    --
    •  
      CommentAuthorMónikha
     permalink
    Zresztą niech Teorka wypowie się o powodach, dla których Jej mąż ubrał kąpielówki do wspólnej kąpieli w wannie z Niną. :bigsmile:
    -- Mama M & N & W
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    nie chce podkręcać offtopica :wink: ale ja się zgadzam z Moniką. my też zakłądamy majty. nie wyobrażam sobie zanurzania głowy dziecka w wodzie, w której sie moczą nasze tyłki :wink:
    •  
      CommentAuthorMónikha
    • CommentTimeApr 19th 2012 zmieniony
     permalink
    Jaheira: A to kąpielówki pancerne są i chronią przed brudem, zarazkami itd?

Pytanie retoryczne.
    Analogia - przed wejściem do basenu publicznego myjesz się, mimo założenia stroju kąpielowego ... Gdyby samo umycie wystarczało, wpuszczaliby nago.
    Zresztą napisałam - to ma wg specjalistów służyć większej higienie. Nikt nie mówi, że będzie sterylnie (co nota bene zdrowe też nie jest).
    -- Mama M & N & W
  9.  permalink
    Nawet jak kąpielówki sa na pupie to i tak pupa pływa w tej samej wodzie ;)
    My najpierw braliśmy prysznic i luz- kąpaliśmy się bez gaci.
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Mónikha: Gdyby samo umycie wystarczało, wpuszczaliby nago.

No wiesz, ja myślę,że bierze się pod uwagę to,że nie dla każdego jest to taka oczywistość,że należy się umyć... A gdyby sam kostium wystarczył to nie byłoby potrzeby chlorowania wody.

A jeśli jest w planach kąpiel z dzieckiem to dla mnie mega oczywiste jest to,że wcześniej należałoby choć prysznic wziąć.
    Widzę sens zakładania kąpielówek do kąpieli z dzieckiem, ale nie w tym,że to niby jest higieniczne.
    --
    •  
      CommentAuthorMónikha
     permalink
    Jaheira: Widzę sens zakładania kąpielówek do kąpieli z dzieckiem, ale nie w tym,że to niby jest higieniczne.

Zdradź jaki.

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 19.04.12 14:59</span>
    szczypta_chilli: My najpierw braliśmy prysznic i luz- kąpaliśmy się bez gaci.

Ja mimo wcześniejszego prysznica bym te gacie ubrała :bigsmile: ot co. Koniec tematu.
    -- Mama M & N & W
  10.  permalink
    chodzcie na serca, bo off top się robi
  11.  permalink
    Mónikha- ale czemu?
    Z ciekawości pytam?
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Kontynuując temat z Naszych Dzieci.
    Wg mnie sensowne jest zakładanie kąpielówek przez tatusia do wspólnego pluskania, gdyż było nie było panowie mają mega wrażliwe miejsce między nogami. I tylko tyle...
    Może śmiesznie, może banalnie, ale to ma dla mnie większy sens niż argument o higienie.
    --
    •  
      CommentAuthoranne76
     permalink
    mnie argument o higienie też nie przekonuje... bo że niby majtki mają jakąś zaporę stanowić? toż one z żelbetonu nie są ;)
    a dlaczego na basen w kąpielówkach - także nawiązując do postów na Naszych Dzieciach - ano dlatego, że ani ja nie bardzo chcę być oglądana nago przez obcych, ani inni nie muszą mieć ochoty na oglądanie mojej golizny... ot cała filozofia dla mnie...
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    to może ja się wypowiem , skoro zostałam przywołana :smile:

u nas powód był w sumie inny
    gdyż albowiem chodziło o to, że Mateo stwierdził, że nie czułby się "komfortowo", gdyby swoim pindolem dotykał dziecka
    a dotykałby bo wiadomo, że nie da się nie dotknąć
    także tego

nie wiem czy rozumiecie o co chodzi w każdym razie takie były przesłanki :wink:

to odpowiedziawszy uciekam z Niną na spacer :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    TEORKA: Mateo stwierdził, że nie czułby się "komfortowo", gdyby swoim pindolem dotykał dziecka

I wg mnie 99% facetów właśnie z tego powodu założy kąpielówki a nie z powodów higienicznych. Zwłaszcza gdy w grę wchodzi kąpiel z córką.
    --
  12.  permalink
    To mój mąż widac jest w tym 1% :)
    I naprawdę- nie dotyka dziecka penisem..
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    szczypta_chilli: I naprawdę- nie dotyka dziecka penisem..

mój też nie :devil:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.