Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeJul 10th 2012
     permalink
    Ja się własnie zastanawiałam wczoraj - czy teraz jest jakiś wysyp "wyrodnych matek" czy zawsze tak było tylko sie o tym nie mowiło? Bo dla mnie to wszystko niepojęte jest, co się sie ostatnio dzieje.....
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    MrsHyde: a ja pechowo trafilam szukajac noclegow na mazurach, zobacz tutaj

w takich momentach cieszę się, że u mnie w domu była jeszcze babcia - trzeźwo myśląca. z moją matką skończyłabym pewnie podobnie :neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Ulcia mysle ze wielokrotnie takie sytuacje byly po prostu przemilczane lub zaledwie na forum miejscowosci rozpatrywane. Teraz media dotra wszedzie bo tworzy sie swego rodzaju sensacja. Lata temu to tylko w gazetach naglowki sie pojawialy a teraz net, gazety, tv i idzie w eter
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Pewnie to odpowiedni dobór sensacji. Podczas hałasu o ustawę hazardową GW wstawiała drobne donosy typu o listonoszu, który okradł klientów, a $$$ miały pójść na hazard.
    --
    •  
      CommentAuthorPeaberry
     permalink
    Ama a teraz jaka ustawa jest rozpatrywana, że takie sensacje krążą, co? :confused:
    -- Wszystko o kawie - najnowsze forum o kawie. Miejsce dla ludzi z pasją!
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    moze o szczepieniach? bo ja uwazam ze niektore kobiety trzeba by zaszczepic skoro wysterylizowac nie mozna tak zeby dzieci wiecej nie mialy :/
    •  
      CommentAuthorPeaberry
     permalink
    Albo brom do kawy dawać! :devil:
    -- Wszystko o kawie - najnowsze forum o kawie. Miejsce dla ludzi z pasją!
  1.  permalink
    Hej dziewczyny,
    pamiętacie, kiedyś pisałam, że składam formularz rekrutacyjny do projektu UE, którego celem jest przeszkolenie w kierunku założenia własnej firmy + dotacja 35000 + wsparcie pomostowe przez pół roku i dla wybranych (tych w gorszej sytuacji czyli działalności grozi upadłość) kolejne wsparcie przez nast. 6 mies. Dostałam się do II etapu!!! Czyli mój pomysł przypadł do gustu komisji!! Czyli przede mną rozmowa kwalifikacyjna! Ale będzie ciężko! Dostało się łącznie 26 osób + 12 na listach rezerowowych a przejdzie dalej 15. Ja byłam na drugim miejscu na liście pod względem il. pkt! :smile: Teraz będzie masakra - rozmowa w psychologiem czy nadaję się do prowadzenia własnej firmy, obrona swojego pomysłu przed komisją, która zada pytania. A to w wszystko teraz w piątek! proszę, trzymajcie kciuki! :smile:

Któraś z Was starała się o dotacje z UE na własną firmę?
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Katarzyna POWODZENIA:thumbup:
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Rozmowa z psychologiem?
    --
  2.  permalink
    Dzięki MrHyde, dzięki elfika! To ja elfika ćwiczę już swoje kciukasy, żeby mooocno trzymać je za Ciebie!
    Amazonka, tak. Gdy dzwoniłam umawiać się na rozmowę kwalifikacyjną, koordynator projektu powiedziała mi, że między innymi będzie to rozmowa z psychologiem. Pewnie z psychologiem biznesu? Zobaczymy...
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Ta rozmowa jest jednym z elementów decydujących, czy dostaniesz $$$?
    --
  3.  permalink
    Amazonko, nie nie. Ta rozmowa do II etap rekrutacji do projektu. Po jej pozytywnym przejściu, kobiety wezmą udział w szkoleniach (musi być przynajmniej 80% obecności w szkoleniach). Aby dostać pieniądze na działalność jest napisanie i złożenie biznesplanu, który zostanie pozytywnie zatwierdzony przez komisję. To tak bardzo pokrótce opisane.

Treść doklejona: 10.07.12 14:20
    Aczkolwiek poniekąd to ta rozmowa jest w pewnym sensie jednym z takich elementów, bo bez jej pozytywnego przebrnięcia, na dotację w tym projekcie nie ma szans.
    --
    •  
      CommentAuthorjem
     permalink
    Katarzyna , ja sama nie starałam się o dotację ale znam ludzi którzy się starali i tez wśród nich takich którym się udało. Powodzenia, trzymam kciuki :bigsmile: Ja mogę chyba tylko doradzić, żeby wszystko było oczywiście logiczne, przekonywujące no i najważniejsze - musisz pokazać w biznesplanie, że ta działalność będzie rentowna. Jeśli będziesz miała wątpliwości co to części finansowej, to trochę mogę pomóc, bo znam się na takich rzeczach. Trochę bo za dużo czasu nie miewam ale czasem można utknąć na jakiejś pierdółce :wink: No chyba, że masz kogoś bliskiego kto może z tobą siąść i pomóc ci to wszystko przygotować - byłoby najlepiej :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeJul 11th 2012
     permalink
    Tj. mimo spełnienia wszystkich warunków rozmowa może przebiec negatywnie? Tj. ktoś inny oceni, że się nie nadajesz?
    --
  4.  permalink
    Dokładnie Amazonko i przebiegnie dla wielu, ponieważ do II etapu zakwalifikowało się 26 kobiet + 12 kobiet na listach rezerwowych. Do części szkoleniowej przejdzie 15 kobiet więc dużo na pewno odpadnie. Czemu Cię to tak interesuje? Będziesz próbowała swoich sił w podobnym projekcie?
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeJul 11th 2012
     permalink
    Chciałabym się dowiedzieć, jak to wygląda, zanim spróbuję, dlatego pytam.
    --
  5.  permalink
    Rozumiem.
    Zajrzyj tutaj: www.pokl.dwup.pl chociaż jak planujesz dostać się do projektu to już pewnie poznalaś tą stronę.
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeJul 12th 2012
     permalink
    Zapamiętaj to, co się będzie działo na tej rozmowie, nastawienie komisji, pytania itp.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Ama a zdradzisz co planujesz?
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    Znalazłam dziś zabawny wywiad. Polecam. :-)

Cejrowski kontra Frytka(bez cenzury).flv
    •  
      CommentAuthorAgatella
    • CommentTimeJul 13th 2012 zmieniony
     permalink
    To już stare jak świat :) Od tego czasu Frytka zmieniła imię, nos i jest poważną celebrytką..
    Ale Cejrowski ją zmiażdżył :)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJul 13th 2012
     permalink
    czytalyscie/slyszalyscie kolejne podrozy nie daje rady tym razem ALBA TOUR, ale jeszcze nie oglosili upadlosci wiec problem wiekszy niz ze SKY CLUB bylo

a najgorzej mnie wkurza ze za te bledy biur podrozy bedzie placone z pieniedzy podatnikow :devil::devil::devil:
  6.  permalink
    masakra z tymi biurami :/
    az strach gdzies poleciec
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    triada vel sky club to nie bylo male biuro
    z tych zanncyh to chyba alfa star i itaka tylko zostaly
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Hydi, z pieniędzy podatników to idzie na pierwszy ogień, potem to zwracane jest przez ubezpieczyciela touroperatora. Te ubezpieczenia są spore więc na powroty styknie. Gorzej ze zwrotami za zapłacone wczasy, bo na to może nie wystarczyc :/
    -- „Milcz - wydarła ze spienionych warg hrabina - jeśli nie chcesz, bym wyszła wobec ciebie ze złoconych ram mego dobrego wychowania! ”
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    tyle ze Alba tour jest na 200tys ubezpieczone a samo sprowadzenie ludzi podaja ze 600tys bedzie kosztowalo
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Serio? O kurde... Wydawało mi się, że był jakiś wymagany próg ubezpieczenia dla touroperatorów :/
    -- „Milcz - wydarła ze spienionych warg hrabina - jeśli nie chcesz, bym wyszła wobec ciebie ze złoconych ram mego dobrego wychowania! ”
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    no wlasnie w tv podali

Sky Club mialo 20 czy 25milionow a i tak z tego co mowili nie ma opcji zeby ludzie ktorzy zaplacili a nie pojechali zwrot dostali calej kwoty
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Najbardziej niefajne jest to, ze oni zazwyczaj nie informują pracowników i agentów o problemach i sprzedają wczasy do ostatniego dnia :/
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    nasz kolega wybiera sie na wczasu do Tunezji, 5osobowa rodzina, planowal w weekend kupic bilety w Itace bodajze, ciekawe czy sie po tym wsyzstkim zdecyduje

Treść doklejona: 13.07.12 11:07
    ja bym odpuscila
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Itaka już raz kiedyś padła, potem się odrodziła i jest wg mnie jednym z fajniejszych organizatorów wczasów w PL, no, ale 100% pewności nigdy nie ma

Treść doklejona: 13.07.12 11:09
    MrsHyde: ja bym odpuscila

Eeee i zrezygnowałabyś z wczasów? Ja nie. Praktycznie co roku jakieś biuro pada, a inne dobrze funkcjonują.
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    ja nie jestem przyzwyczajona do wczasow takze dla mnie nie bylby to problem ;)
    chyba wolalabym spedzic tydzien pewnych wczasow w PL niz leciec i sie zastanawiac czy nic mi sie nie przytrafi

Treść doklejona: 13.07.12 11:16
    podali wlasnie ze wlasciciielem Alba Tour jest Egipcjanim ktory zapadl sie pod ziemie, 3tys osob poszkodowanych, to chyba jednak nieduze biuro bylo
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    MrsHyde: to chyba jednak nieduze biuro bylo

Nie duże i działające od niedawna (chyba). Moi znajomi w maju byli z nimi w Turcji i byli bardzo zadowoleni.... pamietam jak się im dziwiłam, ze się nie boja z takim młodym biurem jechać.....
    --
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    MrsHyde: podali wlasnie ze wlasciciielem Alba Tour jest Egipcjanim ktory zapadl sie pod ziemie, 3tys osob poszkodowanych, to chyba jednak nieduze biuro bylo

Pewnie mieli atrakcyjną ofertę cenową i właściciel sobie zarobił, a potem zniknął :/.

MrsHyde: chyba wolalabym spedzic tydzien pewnych wczasow w PL niz leciec i sie zastanawiac czy nic mi sie nie przytrafi

W PL teoretycznie też można wtopic, jak np dom wczasowy nagle komornik przyjdzie zamknąc ;-), tyle, ze jesteś na miejscu i z powrotem do domu nie ma problemu, ale generalnie ajk utkniesz zagranicą to też Cie w końcu do domu sprowadzą.

Ja jak jeździłam z biurami to wybierałam Itakę właśnie i Ecco Holiday, raz Alfę Star, ale z Alfy nie byłam zadowolona mimo, że finał był okej. W każdym razie jak szukam jakiejś oferty to zaczynam od Itaki. Ale zanim znajomy zapłaci to niech się przeleci po forach w necie i zrobi wywiad.
  7.  permalink
    własnie usłyszałam w radio,że mnóstwo ofert sprzedali przez groupona :/
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    szczypta_chilli: własnie usłyszałam w radio,że mnóstwo ofert sprzedali przez groupona :/

Ci moi znajomi też właśnie rpzez groupona kupili u nich wycieczkę....... Do odwaznych świat należy :tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Szkoda tych ludzi co potracili pieniądze :confused:
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Licho: Szkoda tych ludzi co potracili pieniądze

No...... :sad: i kasę i spieprzone wakacje i generalnie uraz już chyba do końca życia ......
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    macie jakis pomysl na natychmiastowe pozbycie sie wzdec? nazarlam sie surowego ciasta drozdzowego i twardych nektarynek, zapilam to mlekiem, zamiast brzucha mam pilke twarda jak skala i az mnie skora boli :devil:
    •  
      CommentAuthorluczynka
     permalink
    Poleżeć na brzuchu.
    --
    •  
      CommentAuthorAgatella
     permalink
    Doraźnie możesz spróbować ruchu.. Jakiś szybki marsz albo jogging przez min. 30 min.
    No i mięta.
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    ej ale podobno jak za wycieczkę ZAPŁACI SIĘ KARTĄ to nie ma sie czego bać bo bank [ w ramach umowy o kartę kredytową ] wypłaca klientowi całą kasę a potem się z biurem podróży on użera....
    dzisiaj w TVN24 o tym mówili
    i uczulali, żeby kartą płacić a nie przelewem czy gotówką...

no chyba, że ja coś źle zrozumiałam ale wydaje mi się, że dobrze :tongue:

a apropo tego biura ALBA TOUR - z całym szacunkiem ja bym nie zaryzykowała lecieć z kimś kto działa na polskim rynku dopiero od stycznia tego roku....
    i to jeszcze ma właścicieli Egipcjan :cool:
    wybrałabym pewnie ITAKĘ bo to najstarsze biuro i chyba na największą sumę ubezpieczone....

i w TVN24 sie też wypowiadał właściciel TUI
    mówił, że ludzie się "nabierają" na super turbo oferty takich właśnie mało znanych biur, gdzie wycieczka na Wyspy Kanaryjskie kosztuje 750 zł co jest ludzką niemożliwością bo gdyby jakieś biuro taką cenę dało to musiałoby dopłacać ludziom ze swojej kieszeni bo sam koszt przelotu na Kanary wynosi co najmniej 1000 zł więc gdzie jeszcze hotel i te inne opłaty...
    także niestety ale wielu ludzi jest troszkę naiwnych :neutral:

MrsHyde: nazarlam sie surowego ciasta drozdzowego

a czemu surowego ? :shocked::bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    TEORKA: a czemu surowego ?

bo mam takie zboczenie, uwielbioam surowe drozdzowe ciasto :shamed::shamed::shamed:
    ale zeby nie bylo paszteciki upieczone pozniej tez zarlam ;)

poruszalam sie troche wyrywajac zielsko ale jak wszystko zaczelo mi do gardla wracac od schylania to zrezygnowalam, samo musi przejsc (miety w domu nie mam ale i tak bym nie przelknela bleee)
    •  
      CommentAuthorluczynka
     permalink
    TEORKA: a apropo tego biura ALBA TOUR - z całym szacunkiem ja bym nie zaryzykowała lecieć z kimś kto działa na polskim rynku dopiero od stycznia tego roku....i to jeszcze ma właścicieli Egipcjan

Mało komu pewnie przyszło do głowy sprawdzić takie informacje.
    Z tego, co wynika z ich wpisu do centralnego rejestru organizatorów turystyki, to mieli gwarancję ubezpieczeniową na najniższą możliwą sumę.
    Znów pewnie podniosą progi ubezpieczeniowe, co nic nie da, a tylko podroży gwarancję dla uczciwych biur.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    luczynka: Mało komu pewnie przyszło do głowy sprawdzić takie informacje.

no dlatego wg mnie masa ludzi jest sobie sama winna bo gdybym ja miała komuś oddać odkładane przez cały rok pieniądze na wymarzoną wycieczkę [a dzisiaj tak własnie te płaczące osoby przed kamerami deklarowały] to BANKOWO posprawdzała bym chociaż podstawowe informacje o biurze
    już nie mówiąc o sumie na jaką było biuro ubezpieczone [to akurat mój mąż sprawdzał by jako pierwsze bo sam się ubezpieczeniami zajmuje :tongue:]
    --
    •  
      CommentAuthorluczynka
     permalink
    TEORKA: już nie mówiąc o sumie na jaką było biuro ubezpieczone

Suma ubezpieczenia, bez wiedzy o tym, jakie są przychody biura i ilu klientów wysyła w świat nic by Ci nie dała, bo do tego odnosi się suma gwarancji ubezpieczeniowej.
    Są gdzieś takie dane?
    --
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Z drugiej strony trudno się dziwic, że skoro większośc z nas musi na wakacje minimum rok oszczędzac, że ludzie polują na jak najtańsze oferty... swoją drogą pośrednicy mogliby sprawdzać czy sprzedają coś co ma prawo bytu... w końcu znają się na tym i często mają lepsze narzędzia
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    ja ogolnie sie boje malo znanych firm wiec z nieznanym biurem podrozy bym nigfzie nie pojechala
    ale Triada to dosc znana byla wiec sie nie dziwie ze ludzie ryzykowali
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Triada to już powinna była pasc z 10 lat temu ;-)... co roku się zastanawiałam czy wytrzyma
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.