Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeNov 18th 2012
     permalink
    dziewczyny mam pomysl, zrobmy temat o kawie, wczesniej Magda a teraz Ola podaje bardzo ciekawe informacje i szkoda zeby sie zagubily w codziennej pisaninie
    zalozylam "temat kawowy" i zglaszam kawowe posty do moderacji :)
  1.  permalink
    Ale poniedziałek- o fuck:cry::confused::cry:
    Hanna od rana lezy z gorączką
    Michał chyba sobie złamał palec u nogi na wfie
    I jeszcze z męzem jestem pokółcona na noze
    fuck, fuck, fukck
    •  
      CommentAuthorfigan
    • CommentTimeNov 19th 2012
     permalink
    szczypta, oby reszta tygodnia była lepsza..zdrówka dla Hani!
  2.  permalink
    dzięki :*
  3.  permalink
    U mnie tez slodko:confused:z mezem od kilku dni draka ze az mnie szlak trafia.Chrzciny na mojej glowie,przygotowania do swiat rowniez...Jak sobie pomysle to az sie odechciewa:confused:
    --
    •  
      CommentAuthorfigan
    • CommentTimeNov 19th 2012
     permalink
    szczypta, akurat u jednej mojej psiapsiółki taki adekwatny obrazek:
    •  
      CommentAuthorJaheira
    • CommentTimeNov 20th 2012
     permalink
    Dziewczyny, pomóżcie.
    Szukam takiego zestawienia, jakie badania należy robić, w jakim wieku i jak często.
    Chodzi o podstawową diagnostykę zdrowotną.
    Szukam i szuka i znaleźć nie mogę...
    I chyba mi cierpliwości zbrakło.
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeNov 21st 2012
     permalink
    Jahe, ja mam w zakładkach takie dwie strony:

Badania 1
    Badania 2

O coś takiego Ci chodziło?
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    napisze mi ktoras zwolnienie z lekcji? mam w prawdzie tylko 3 lekcje ale potem od razu szkolenie do wieczora i taaaaaak mi sie dupy z domu ruszyc nie chce ze poezja. Juz nie wspomne o tym ze jutro przytargam probne matury w liczbie ok 50szt z koniecznoscia sprawdzenia do poniedzialku, czy myslicie ze moge sobie pobuczec??? :cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry:
    •  
      CommentAuthorluczynka
     permalink
    Bucz Ania, bucz, nie masz lekko.
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    The_Fragile: O coś takiego Ci chodziło?

Frag, no właśnie mniej więcej coś takiego;)
    Dzięki Ci dobra kobieto:whorship::whorship::whorship:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Drobiazg, też z tego korzystam, bo spamiętać to za cholerę się nie da...

MrsHyde - rany, ja myślałam, że to się w szkole sprawdza, że komisja i w ogóle, a nie że w pojedynkę... Współczucia, to weekend masz zawalony...
    --
  4.  permalink
    Chcialam sie pochwalic,ze zdalam prawko!!! :bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeNov 21st 2012 zmieniony
     permalink
    The_Fragile: MrsHyde - rany, ja myślałam, że to się w szkole sprawdza, że komisja i w ogóle, a nie że w pojedynkę... Współczucia, to weekend masz zawalony..

bo prawdziwa mature sprawdza sie komisyjnie - sped ok 50nauczycieli zamknietych w 3 salach, wtedy prac nie mozna wyniesc (w weekend majowy sprawdzilam ponad 100arkuszy, to dopiero hardcore byl!!!) no i wtedy tylko otwarte siie sprawdza a probna sprawdza sei w domu i to zarowno zamkniete jak i otwarte wiec sczytac trzeba wszystkie 35kratek zamknietych + 2 formy pisemne

Cobraczek: Chcialam sie pochwalic,ze zdalam prawko!!!

gratulacje, szerokiej drogi
    •  
      CommentAuthor_MIA_
    • CommentTimeNov 21st 2012 zmieniony
     permalink
    MrsHyde: prawdziwa mature sprawdza sie komisyjnie - spend ok 50nauczycieli

Oj oj Hyde, chyba juz zmeczona jestes ......:crazy: :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorLexia
     permalink
    Cobraczku, gratuluje! Dzis jakis szczesliwy dzien, bo moj K. tez zdal i jeszcze jedna nasza kolezanka tez :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Moya, thx spĘd mialo byc :devil::devil::devil:
    ale fakt zmeczona jestem, niedawno z bzdetnego szkolenia wrocilam :/

Treść doklejona: 21.11.12 20:26
    Lexia piszecie probna z operonem?
    •  
      CommentAuthorLexia
     permalink
    MrsHyde, jutro anglika i we wtorek chemie. Matma jest w mojej szkole pozniej (w lutym bodaj), tak samo polski. Probna z biologii mam w kwietniu. Dziwaczny plan, ale tak jest z roku na rok :smile:
    Wspolczuje tego poprawiania, ilosc masz zawrotna... Moja anglistka bedzie miala polowe mniej bo ma tylko nas z maturzystow...
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    moja szkola podchodzi do obydwu probnych matur i do 2 probnych egz. gimnazjalnych :/ dopiero gimnazjalny wykanczam ze statystykami a tu juz jutro operon (swoja droga angielski z reguly maja banalny); kolejna probna polski-matma i ang. w lutym - arkusze z CKE
    •  
      CommentAuthorLexia
     permalink
    A to widzisz ;) U mnie jest tak, ze operonowa przychodzi, ale jest jakby wola nauczyciela, czy on zrobi te mature czy nie- ma prawo sam zdecydowac. Ale wiekszosc nie robi, bo wychodzi z zalozenia, ze w listopadzie to jednak za wczesnie, tym bardziej jak ma z tego ocena byc. No i piszemy te probne lutowe.
    Mowisz, ze anglik banalny? ;) rozszerzenie tez?
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    operon ogolnie ma dosc "sredni" poziom; malo miarodajny w sumie ale ja wychodze z zalozenia ze wszelakich prob nigdy za duzo; moje klasy maturalne pierwsza probna mialy pod koniec wrzesnia, druga pod koniec pazdziernika ale nastepna przewiduje przed samymi feriami; wlasciwie material mialam zrealizowany juz w 3 klasie a teraz to juz tylko repetytorium i powotrki; no ale ja mam inny system pracy, nie trzymam sie zebami podrecznika kursowego i to pewnie dlatego
    jutro do probnej podchodza moi 3klasisci, grupa oprocz formalnego do redakcji i podania o prace/stypendium ma wiekszosc rzeczy "przerobiona" wiec niech sie sprawdza.
  5.  permalink
    MrsHyde: gratulacje, szerokiej drogi

Lexia: Cobraczku, gratuluje! Dzis jakis szczesliwy dzien, bo moj K. tez zdal i jeszcze jedna nasza kolezanka t

Dziekuje kochane!!:bigsmile:
    --
  6.  permalink
    elfika: no. to teraz czeka Cie prawdziwa nauka gratulejszyn!

Nieoficjalnie juz jezdzilam wiec kierownica nie jest mi obca:devil:Ale to prawda teraz mozna jezdzi gdzie dusza zapragnie:bigsmile: Dzwonilam do szwagierki,ktora pracuje w drogowce i pytalam czy mimo iz zdalam prawojazdy a nie mam jeszcze kwitu czy moge jezdzci...?Mowila ze moge, nie cofna prawajazdy jak mnie zlapia,tylko bede musiala zaplacic mandat w wysokosci 50zl za brak dokumentow przy sobie:tongue:
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
    • CommentTimeNov 22nd 2012
     permalink
    elfika: dzis mam nagrane jak mi eLka wyjezdza z podporzadkowanej... mial gowniarz szczescie, ze jechalam przepisowe 50km/h...

No tak, ale skoro to byla "L", to jechal z instruktorem , sam raczej nie. Wiec jego wina zadna, bo sie uczy. To raczej instruktor mial szczescie.
    --
  7.  permalink
    elfika: to jeszcze zainwestuj w kamerke drogowa.

Hmmm wiesz to calkiem nie glupia rzecz musi byc i masz nagrane co i jak w razie wypadku.Jaki jest koszt takiej kamerki?

elfika: mam nagrane jak mi eLka wyjezdza z podporzadkowanej... mial gowniarz szczescie, ze jechalam przepisowe 50km/h...

Ja jak jezdzilma za Lkami to ostroznie bo oni sa nieprzewidywalni.Sama czasem uczac sie popelnilam takiego babola az masakra...:tongue:Dobrze,ze nikomu nic sie nie stalo.
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    elfika: ale skoro gowniarz jest za kolkiem to jego obowiazauje zasada zachowania szczegolnej ostroznosci.

No jak kazdego kierowce zreszta...Ciebie, mnie, Cobraczka, poczatkujacego.... ale po to wlasnie jest instruktor w czasie jazdy,aby takie sytuacje sie nie zdarzaly.
    Po to on ma po swojej stronie dodatkowe pedaly ,aby zareagowac w odpowiednim momencie. I dlatego zupelnie nie rozumiem, dlaczego Twoja zlosc bardziej kieruje sie w strone tego "gowniarza" jak to napisalas , a nie w strone instruktora.
    Aha, a to ze jechalas przepisowo, to nie tylko "jego" szczescie, ale tez Twoje, bo te 50km/h to tez Twoj obowiazek :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Lexia i jak wrazenia po angielskim? prawda ze durny ten list byl?
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    elfika: jezdze przepisowo z dwoch powodow.1 bezpieczenstwo. w koncu jezdze czesto z dzieckiem na pokladzie. 2 ekonomia. nie usmiecha mi sie placic mandatow za glupote....

Mam dokladnie takie samo zdanie jak Ty. Nigdy jeszcze nie przekroczylam limitow, wlasnie z tych dwoch powodow.

elfika: ale ilu jest kierowcow, ktorzy jezdza szybciej po miescie? albo gdybym jechala 5 km/h szybciej po chore dziecko do przedszkola?

Mnostwo. Ja wychodze z takiego zalozenia : nawet gdy masz pierwszenstwo, to lepiej jednak zwolnic i sie upewnic , ze cie przepuszcza, niz jechac na slepo bo " przeciez i tak masz pierwszenstwo". A wariatow niestety nie brakuje....

No w kazdym badz razie, dobrze ze skonczylo sie na strachu.
    --
    •  
      CommentAuthorLexia
     permalink
    Hyde, wybacz brak cytatu :wink: ale pisze z kom. List mi nieznany bo pisalam rozszerzenie. Z racji tego, ze jestem na dwujezyku to z probnych zdajemy jedynie rozszerzenie i dwujezyczna, podstawy wgl nie piszemy. Byla rozprawka, opowiadanie i recenzja do wyboru, sam test nie byl trudny, listening moglby byc lepszy... A jaki byl ten list?
    --
  8.  permalink
    elfika - oo to calkiem nie drogi koszt...:smile:Przyjedzie maz z pracy to powiem zeby kupil zawsze to bezpieczniej.A i musze sobie grupe krwi zapisac i podpisac oswiadczenie,ze w razie wypadku gdzie niedotlenieni bedzie trwala dluzej niz 4,5 minuty ,ze nie zgadzam sie na dalsza reanimacje.Nie chce byc ciezarem dla rodziny w takiej sytuacji,szczegolnie ze po takim czasie niedotlenienia czlowiek nie ma szans na obudzenie sie,smierc mozgu jest nieodwracalna.
    --
  9.  permalink
    elfika: troszke to mylisz ze smiercia pnia mozgu.

Niedotlenienie moze wlasnie do tego doprowadzic:wink:

elfika: ja mam ze soba karte ICE i zgode na pobranie narzadow

Gdzie sie zglaszac na zgode do pobrania narzadow w wrazie czego?Bo rozumiem,ze jakies oswiadczenie trzeba napisac i gdzies to zlozyc??
    --
  10.  permalink
    elfika: ja mam taka zgode na skladanej karcie formatu karty kredytowej z poltrnslantu. to sie konkretnie nazywa oswiadczenie woli.http://www.poltransplant.org.pl/form_main.html

Dziekuje:wink:

elfika: wiem

No to sie dogadalysmy hehehe:tongue::devil:
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
    • CommentTimeNov 23rd 2012
     permalink
    Dziewczyny idzie zima, pewnie część z Was to robi, ale jeśli nie, a macie w domu niepotrzebne stare koce, narzuty itd, i odrobinę czasu, to zawieźcie je do najbliższego schroniska. Wam opustoszeją szafy, a psy będą mogły się ogrzać. Z doświadczenia wiem, że jedzenia dla psów i kotów nie brakuje, natomiast mile widziane są wyżej wymienione rzeczy, bo nie w każdym azylu są kojce wewnętrzne i psiaki marzną w najcięższe mrozy, szczególnie te starsze i małe :( A wzruszyło mnie to:

http://sphotos-e.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/550861_490521070978996_1939746489_n.jpg
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    • CommentAuthorewa74
    • CommentTimeNov 24th 2012
     permalink
    U uas piekna sobota, jade w odwiedziny do kolezanki a po drodze do sklepu meblowego,Venere idzi do szkoly w przyszlym roku ,wiec trzeba rozgladnac sie za meblami do jej pokoju...
    •  
      CommentAuthorbladykot
    • CommentTimeNov 24th 2012 zmieniony
     permalink
    •  
      CommentAuthorflavia
    • CommentTimeNov 24th 2012 zmieniony
     permalink
    :cry::cry::cry:
    mam już dość wiadomości dnia dzisiejszego!!!!!!!!
    wczoraj znajomej zmarł 4 miesięczny synek! brak słów:cry:
    do tego koleżanka urodziła przedwcześnie ( 30tc)
    no i właśnie dzwonił mojego P brat, że się rozbił- wjechał pod tramwaj ( ta rodzinka co starciła dzicko to jego bliscy przyjaciele, bardzo to przeżył i stała się tragedia)
    musiałam się wyżalić a teraz idę spać bo się boje co jeszcze mogę dzisiaj usłyszeć :neutral:

taaaaa... nie usnę dopóki Paweł nie wróci z miejsca wypadku! eh
    --
  11.  permalink
    jejku flavia ile nieszczesc jednego dnia....
    a to dziecko zmarlo z jakiegos konkretnego powodu czy nie wiadomo dlaczego???
    no i co z tym wczesniaczkiem???
    a w wypadku ktos ucierpial????

przytulam mocno...z calego serducha...
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
    • CommentTimeNov 24th 2012
     permalink
    generalnie chłopczyk urodził się dużo za wcześnie, z poważną wadą serca, która miała być operowana ale z niewiadomych mi przyczyn była odwlekana, a Mały wczoraj podczas przewijania się zachłysnął i udusiła, matka lekarz zaczeła go reanimować ( 15 min do przyjazdu karetki) ale było za późno:cry:
    cos potwornego, świetni ludzie a taka tragedia, dziewczyna po kilku późnych poronieniach... łzy mi się same cisną...

Amelka z tego co mi wiadomo jest w bardzo dobrym stanie jak na taki wiek ciąży, nie wiek kiedy dokładnie się urodziła ale jakoś na dniach, już sama oddycha, póki co w inkubarorze jest ale się kangurują, słabo przybiera dlatego też karmią ją sondą coby energii jej ssaniem nie odbierać, ale na zdj wygląda jakby co najmniej pod kioniec 7 mies urodzona, czekają aż osiągnie 2 kg i wyjmą ja z inkubatora. Jest dobrze, bo koleżanka nie wygląda na bardzo załamaną !

właśnie P dzwonił, że się brat zamyślił i nie zauważył tramwaju, drzwi jedynie wgniecione, od str pasażera starchu się jedynie najedli bo wszystkie poduszki strzeliły, ale nic im ( jechał z dziewczyną) na całe szczecie nie jest! uf

psycho_patka: przytulam mocno...z calego serducha...

dziękuję:grouphug:
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
    • CommentTimeNov 25th 2012
     permalink
    Flavia, łzy mi się cisną do oczu jak czytam takie historie, niestety jak dziewczynki leżały na oiomie, to naoglądałam się dużo szczęścia, ale też niestety dużo nieszczęść i strasznie mnie to rusza :( Trzymaj się!
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Flavia przykro mi:hugging:

Wczorajszy dzien rzeczywiscie byl dniem niedobrych wiadomosci...
    Chrzestna Wojtusia poronila w piatek... Prawdopodobnie ciaza pozamaciczna...
    Pisze prawdopodobnie, bo wiem tyle, ile zdolalam sie domyslic na podstawie informacji z sms. Z wiadomych wzgledow nie dopytywalam.

To trzecia osoba, z mojego bliskiego otoczenia, ktora to spotkalo po mnie:sad::sad::sad:
    --
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    Flavia, wiem jak to strasznie dostać taką wiadomości... Parę lat temu moja koleżanka z pracy też przeżyła horror utraty dziecka. Maleństwo miało 3 miesiące. Ona nakarmiła, dzidzius odbił, więc odłożyła do łóżeczka, a jednak doszło do ulania i zachłyśnięcia. Dziecko zaczęło się dusić. Ona próbowała ratowac sytuację, ale nic to nie dało, więc w szoku wybiegła z tym dzieckiem i leciała z nim na ręku do najbliższej przychodni... Ale było już za późno...

Potem zaczęły się sprawy w sądzie, bo sekcja zwłok miała wykazać, że ona jednak nie dała dziecku odbić przed odłożeniem do łóżeczka i zarzucano jej nieumyślne spowodowanie smierci... Ale ona mówi, że dziecko na 100% odbiło. Może za mało? Nie wiem...

Ale jak się mój syn urodził to strasznie przez ta sytuację panikowałam. Nie spuszczałam go z oka po karmieniu. Odkładałam tylko na boczek i pilnowalam. Na szczęście moje dziecko nie ulewało... Jak już to rzadko i jak był juz starszy. Jedynie podczas karmienia piersia strasznie się zachłystywał, a ja miałam zawał, że w końcu mi się udusi... Masakra jakaś...
    --
    • CommentAuthorewa74
    • CommentTimeNov 25th 2012 zmieniony
     permalink
    FLAVIA ,bardzo mi przykro. BLADY KOT ,swietne waesztaty tez bym tak chciala a w necie nie ma jakiegos kursu dla mnie,moze znasz jakis link? albo jakas konkretna ksiazka?
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    wczoraj dostałam aktualne wiadomości,
    Mały miał operacje niedawno, wszytko się udało... po kąpieli rodzice wzieli bo na przewijak, z niewiadomych powodów strasznie zaczął wymiotować i nagle zesztywniał... to już był koniec!

najbardziej szkoda mi matki, podobno ogarnia sie tylko przy starszym synku, a tak to siedzi z ubrankami i pieluchami Małego
    a ja tak to przeżywam, że do 4 spać nie mogłam, potem padłam bo fizycznie nie dałam rady...

doti_p: Flavia, łzy mi się cisną do oczu jak czytam takie historie, niestety jak dziewczynki leżały na oiomie, to naoglądałam się dużo szczęścia, ale też niestety dużo nieszczęść i strasznie mnie to rusza :(

zawsze mnie ruszały takie historie i tragedie... ale teraz gdy sama jestem matką jest to nie do pojęcia dla mnie
    dla nas zbyt trudne są takie obrazki prosto z oiomu :sad:

Treść doklejona: 25.11.12 11:41
    Monia502: Potem zaczęły się sprawy w sądzie, bo sekcja zwłok miała wykazać, że ona jednak nie dała dziecku odbić przed odłożeniem do łóżeczka i zarzucano jej nieumyślne spowodowanie smierci..

coś potwornego!
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    Bardzo mi przykro, też jestem wrażliwa na tego typu sytuacje.

Mam znajomą która miała termin porodu przede mną w 09'r poszła na wizytę w ostatnich tyg. ciąży, i okazało się, że serce / tętno tak bije, że brakuje skali, więc zrobili CC i maluszek żył tylko kilka godzin:( niestety... a ona nawet nie mogła go zobaczyć, bo nie mogła zejść na dół :( przykre...
    --
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    zawsze mnie ruszały takie historie i tragedie... ale teraz gdy sama jestem matką jest to nie do pojęcia dla mnie

Dokładnie tak samo mam!...
    --
    •  
      CommentAuthorbladykot
     permalink
    • CommentAuthorewa74
     permalink
    oo dziekuje, wpisalam w pamiec, jak cos znajdziesz fajnego jeszcze to kliknij w przyszlosci bede sie uczyc,bo teraz mam stara szafe do odnowienia ,wiec jestem w temacie malowanie drewna, kupilam Venere biurko, recznie malowane ,na szafe mnie juz nie stac bylo ,wiec sprybuje cos pokombinowac z jej stara szafa...
    •  
      CommentAuthorcarottka
     permalink
    bo teraz mam stara szafe do odnowienia ,

Odnawiałam ostatnio sekretarzyk. Co ja się namęczyłam i w jednym momencie miałam ochotę porąbać go siekierą:wink: Ale wyszło bardzo fajnie.
    Jakbyś miała jakieś pytania to pisz, może coś pomogę.
    --
    • CommentAuthorewa74
    • CommentTimeNov 26th 2012
     permalink
    No to jest dlugi proces ,bo najpierw trzeba umyc szafe ,potem poscierac troche papierem ,potem pomalowac czyms co podtrzyma nowa farbe ,wysuszyc i znowu malowac farba...ze dwa razy...
    •  
      CommentAuthorNatalaa
    • CommentTimeNov 28th 2012
     permalink
    hej
    wiecie może na jakim druku trzeba wypełnić deklarację o nabyciu spadku? chodzi mi o skarbówkę
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.