Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthoreveke
    • CommentTimeDec 22nd 2012
     permalink
    Dziewczyny życzę Wam zdrowych i pogodnych Świąt :smile:

i oczywiście najcudniejszych prezentów :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeDec 22nd 2012 zmieniony
     permalink
    cześć kobiety... pewnie pełną parą pracyjecie i szykujecie sobie wszystko na poniedziałek :)
    Spipcyłam już jedną roladę ale rodzinka się cieszy bo konsumpcja tej pokraki nastąpi wcześniej :)
    Druga cacuszko wyszła :)

Zabieram się za duszenie cebulki do rybki ehhh a mamuśka pokroiła... motyka taka ostra, że szoook... siedzę w pokoju i wyję :(

Mrs - miałaś Ci kobieto z TV szczęście - suuuuper :)

My dzisiaj podjęliśmy decyzję o ekipie do budowy domu... wyszła ona spontanicznie... górale będą budową się zajmowali... umowę w Nowym Roku a cenę wynegcjowaliśmy tak jak chcieliśmy a może jeszcze mniej będzie bo oni za taras wylewany policzyli a my z kostki :)

Niech ten rok się pechowy jakoś taki kończy i 2013 będzie o niebo lepszy i owocniejszy :)

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 22.12.12 13:18</span>
    w temacie telefonów to podoba mi się galxy III mmm jest boski bo bawiłam się nim ale Jestem fanką z guziczkami :) mam Nokie Ash 300 i SE Elm
    • CommentAuthorewa74
    • CommentTimeDec 22nd 2012
     permalink
    pozdrowienia z krakowa, zimno tutaj...
  1.  permalink
    Co do tematu
    Ostatnie moje 7 lat było do niczego..... rozwód rodziców, nieudane starania które jeszcze bardziej powinny mnie rozgrzewać do walki....ale niestety tak nie jest. Na dzień dzisiejszy nie chcę dziecka a moje "super" doświadczenia sprawiły że nie potrafię kochać własnego faceta, swojej rodziny. Nie mam kontaktu z rodzicami mimo że mieszkam z mamą. Nie cieszą mnie wcale żadne dzieci i nie zwruszają brzuchy obcych babek..... chyba tak nie powinno być, ale niestety jest.... Mogłam nie zaczynać się starać o dziecko.... a zresztą kogo to obchodzi co ja piszę...
    -- !http://mamo-tato.pl/phpbb3/images/smilies/tdo13.gif!
  2.  permalink
    Zefirko- po latach chudych przychodzą tłuste. Trzymaj się - będzie dobrze ! musi
    •  
      CommentAuthorPeaberry
    • CommentTimeDec 23rd 2012
     permalink
    potrafię kochać własnego faceta, swojej rodziny. Nie mam kontaktu z rodzicami mimo że mieszkam z mamą. Nie cieszą mnie wcale żadne dzieci i nie zwruszają brzuchy obcych babek..... chyba tak nie powinno być, ale niestety jest....

To, że nie potrafisz kochać mogę zrozumieć, bo znam to uczucie.
    To, że nie masz kontaktu z Rodzicami - wiem jak to jest, sama przez to przechodziłam...
    Obce dzieci i wielkie brzuchy nie muszą Cię zachwycać i przyznam, że w ciężarnych brzuchach jest niewiele piękna. Ciąża nie każdej służy i nie każde dziecko jest piękne - kwestia gustu, serio.
    Mnie moje doświadczenia i pomoc przyjaciół nauczyły jednego: dbać o siebie i gówno mnie obchodzi, że komuś się wydaje, że jestem skupiona na sobie. Jestem dla siebie pobłażliwa i pozwalam sobie przechodzić przez każde uczucie, ale nie zapominam się w nim.
    Zefirko, życzę Ci, żebyś spotkała na swojej drodze mądrych ludzi, którzy pomogą Ci uwolnić się od zgorzknienia i smutku.
    Na te święta życzę wszystkim moimi ulubionymi słowami...
    Radości w duszy, spokoju w głowie, miłości w sercu!
    Wesołych Świąt Baby - wracam do kuchni ufff... :devil:
    -- Wszystko o kawie - najnowsze forum o kawie. Miejsce dla ludzi z pasją!
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    Zefirko, smutne to co piszesz... Życzę Ci, aby Nowy rok przyniósł jakieś super zmiany, żebys wreszcie poczuła się jak przysłowiowy "pączek w maśle"... Dużo szczęścia!!!!
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Zefirko, ja nic mądrzejszego nie dodam, tylko podpiszę się pod Peaberry i Szczyptą - trzymaj się! :hugging:
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeDec 23rd 2012 zmieniony
     permalink
    Podobno nic nie trwa wiecznie i Ja w to bardzo mocno wierzę :) Nie wiem ile lat miałam pechowych ale chyba więcej jak siedem... teraz czasami trudno mi się przyzwyczaić do tego, że tak wiele się u mnie pozmieniało na lepsze. Mam wrażenie, że żyję jeszcze tamtym czasem i czasami faktycznie tak jest :)
    Wiara, wiara... taka prawdziwa, której się nie pozbywamy i w nią nie wątpimy potrafi wiele zdziałać...

Dziewczyny jak Wasze przygotowania? u mnie końcówa... czekam aż wystygnie mi krem do ciasta aby przełożyć i móc je oddelegować do teściowej... Robiłam w sumie trzy ciasta z czego jedno to babka orzechowa z przepisu Cioci i jest rewelacyjna :) Barszczyk się robi... tzn wywar z warzyw i buraki oddzielnie :) ehhh i jak już to będzie gotowe to mogę "zamknąć" kuchnię :):crazy:
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Lady, ja robię ostatni sernik i muffinki piernikowe i wsio, mogę spokojnie zaczynać święta :)

Na dzisiejszy wieczór w oparach piernikowo-sernikowych mamy przygotowany Holiday (z Judem Law i Cameron Diaz) i Love Actually (nasz coroczny faworyt świąteczny) :)))
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    The_Fragile: mamy przygotowany Holiday

Wczoraj leciał na TVN-ie. Mąż( sceptycznie podchodzący początkowo do oglądania) tak się wciągnął, że nie mogłam go oderwać od TV:devil:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    _sushi_: Mąż( sceptycznie podchodzący początkowo do oglądania) tak się wciągnął, że nie mogłam go oderwać od TV:devil:

:crazy: No bo to fajny film!
    --
  3.  permalink
    a ja jutro mam wolne co bardzo mnie cieszy :-) Za to pracujemy w poswiateczna sobotę :devil:
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    Wiem, widziałam go już kilka razy:cool:
    Więc ja patrzyłam jednym okiem, a on całym sobą:tooth:
    --
  4.  permalink
    a o czym ten film? bo ja nie znam?
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    i Ja nie znam :(
  5.  permalink
    ja też Zjadlam dziś pierogi u mamy :-) ale u nas są z grzybami suszonymi i olejem lnianym - tradycyjne :-)
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    szczypta_chilli: a o czym ten film? bo ja nie znam?

O miłości:tooth:
    A poważnie- dwie babki, mające dość facetów, zamieniają się w okresie świątecznym swoimi domami (jedna mieszka w L.A., druga niedaleko Londynu).
    Nie muszę dodawać, że spotykają tam swoją "miłość życia"?:cool:
    --
  6.  permalink
    dzięki :-)
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    W sumie historia na pozór banalna i nierealna, ale naprawdę warto obejrzeć, chociażby ze względu na obsadę i muzykę Zimmera :-)
    --
    •  
      CommentAuthorPeaberry
     permalink
    Babeczki w piekarniku. Jutro naleśniki i ryba i KONIEC.
    Dziś zarżnęłam mój mikser. :tooth: Przy pierwszym cieście umarł i musiałam na szybko pożyczać od mamy, potem teść mi dowiózł swój, bo on nie używa.
    Choinkę ubrał Nieletni z Teściem, dostał prezent i teraz mam spokój.
    Z rzeczy pozakuchennych zostało mi zmycie podłogi, kąpiel i paznokcie. Filmu na wieczór nie mam, ale za to w lodówce chłodzi się małe conieco. :shades:
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    A ja zarżnęłam sernik pieczony :(((((((( Opadła cholera, bo za szybko piekarnik otworzyłam i popękał też :(
    RAAAATUUUUNKU!!! Co z tym można zrobić? Czekolady na wierzch nie dam, bo nikt nie lubi, przyszedł mi do głowy lukier + wiórki kokosowe? Ale lukier przezroczysty prawie, więc musiałabym ciut przypalone brzeżki obciąć...

Poradźcie kobiety dobre :((
    --
  7.  permalink
    a ja miałam gościa przed chwilą i jednak mamy Mikołaja na wigilię !!! :bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Szczypta - kurier? :cool:
    --
  8.  permalink
    i to tego samego co w zeszłym roku. Mam nadzieję że będzie równie wesoło. Jak sobie przypomnę jak mój mężu siedział na kolanach i obiecywał że będzie grzeczny to do tej pory śmiać mi się chce :-):-)

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 23.12.12 18:16</span>
    Frag, nie :-) mąż przyjaciółki . Mieli wyjechać na święta ale jednak zostają w domu no i wpadnie do nas :-)

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 23.12.12 18:20</span>
    a jeżeli chodzi o ciasto to nie poradzę. bo gotować lubię ale piec to już nie :confused:
  9.  permalink
    Peaberry jecie naleśniki w wigilię ? Kurcze to jest niesamowite jak różnią się nasze święta , prawda ?Ja bym chętnie odwiedziła wiele z Was żeby spróbować tego co macie w jadlospisie :-)
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Aaa, ale fajnie :DDD Ja tylko raz miałam "prawdziwego" Mikołaja :DDD
    --
  10.  permalink
    no jak przychodzi prawdziwy to jest superancko :-) radość podwojna :-)
    •  
      CommentAuthorTrisha
     permalink
    ja nie pamietam kiedy widzialam "Swietego Mikolaja" na oczy :) u moich tesciow jest tradycja, ze moj maz zawsze robi za Mikolaja, kazdego bierze na kolanko i gada smieszne rzeczy o tej osobie i wrecza prezenty :) ale nie przebrany, tylko "w imieniu Mikolaja" :)
    --
  11.  permalink
    Patka a co masz dla Wiktora w imieniu Mikołaja ?:-)
    •  
      CommentAuthorTrisha
     permalink
    a w tym roku nie mam nic. Mam nadzieje, ze W nic dla mnie nie kupil, bo prosilam zebysmy w tym roku odpuscili. Mamy Swieta u tesciow wiec wiecej osob do obdarowania a z funduszem jest tak sobie :) Ale bardzo sie boje, ze jednak cos dla mnie wymyslil, a wtedy umre ze wstydu ;/
    --
  12.  permalink
    jasne. Rozumiem . Ja bym zaoakowala czekoladę :-)
    •  
      CommentAuthorTrisha
     permalink
    tzn tu kazdy ma swoj wor i jest wrzuta wszystkich prezentow nie pakowanych z osobna
    --
    •  
      CommentAuthorPeaberry
     permalink
    Naleśniki to taki zamiennik krokietów. Moja mama robi obłędny farsz grzybowy do nich a moje naleśniki, nie chwaląc się są najlepsze z rodziny. Zresztą przepis mam stąd. W tym roku ogólnie robię inne rzeczy niż typowo wigilijne - upiekłam sernikobrownies z malinami, szwedzkie ciasto waniliowe i muszę je tylko przełożyć masą krówkową. Jedynie babeczki zrobiłam cynamonowo-piernikowe z powidłami śliwkowymi.
    Poza tym typowo po łódzku: zupa grzybowa z kaszą lub kluskami, śledź w śmietanie z ziemniakami w mundurkach, śledź w oleju, karp, jakaś ryba morska, kapusta z grochem, ryba po grecku. No i u nas ciastowo: sernik, orzchowiec mamy, makowiec. Sałatki - warzywna, moja z fasoloą (też stąd z pierwszej strony mniam, mniam). Na drugi dzień świąt mam szynkę pieczoną, tym razem marynata musztardowo-miodowa.
    Bosz... Ja lubię jednak tę kuchnię.
  13.  permalink
    też nie pakujecie ? o kurcze .... Dla mnie zapakowane prezent jest najlepszy ...

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 23.12.12 19:00</span>
    ola wrzuc mi ten przepis na naleśniki dobrze ?

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 23.12.12 19:02</span>
    a zupy grzybów z kasza to jak żyję nie jadłam :shocked:
    •  
      CommentAuthorPeaberry
     permalink
    Frag, my sernik zawsze mamy lekko przypalony - mam taki przepis na sernik z ciemnym spodem a u góry ser z wiórkami - mnie taka złocista skórka nie przeszkadza. A jakby się komponował z bitą śmietaną na wierzchu? Moja mama robi taki sernik, który ma na wierzchu pierzynkę z piany z białek z cukrem, ale to się wylewa na ser 10 minut przed końcem pieczenia.

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 23.12.12 19:04</span>
    Ale on tu jest chyba - może nie? Bo to od Mary jest. Wrzucę, bo znam na pamięć. I na placuszki z ricottą też wrzucę, bo są obłędne na śniadanie i na kolację. Nieletni je uwielbia.
    •  
      CommentAuthorTrisha
     permalink
    szczypta w mojej rodzine zawsze sie pakowalo, ale ze jestesmy u rodziny W, to tutaj maja swoje takie zwyczaje ;] aczkolwiek pakowac pewnie nikt nie broni :)
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    elfika: ja wlasnie smakuje swoje pierwsze pierogi z kapusta i pieczarkami.
    mniamniusne.

Ha, ja przed chwilą machnęłam pierwszą w życiu kapustę z grochem i grzybami :shocked: Normalnie wyszła pycha :tongue:
    szczypta_chilli: Dla mnie zapakowane prezent jest najlepszy ...

Dla mnie też ;> większy dreszczyk niewiadomej :)
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthorPeaberry
     permalink
    A groch, albo fasolę Jaś z wody z masełkiem?
    Grzybowa z kaszą jęczmienną to typowo wigilijna potrawa. Groch, kasza, fasola, mak, wszystko co sypkie to ma zapewnić dostatek w domy na nowy rok.
  14.  permalink
    Peaberry koniecznie. Ja nie umiem usmazyc dobrych nalesnikow ....

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 23.12.12 19:09</span>
    fasoli z masłem też nie jadłam. Niby tak blisko mieszkamy a jemy całkiem inne rzeczy. U mnie na wigilii jest barszcz czerwony
    •  
      CommentAuthorbladykot
     permalink
    już drugi dzień leże w łóżku. Dobrze, że istnieją kroplówki, bo nic nie mogłam przełknąć przez anginę.
    --
  15.  permalink
    o rany... Bladykocie zdrowiej :hugging:
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    hmm u mnie była grzybowa z łazankami a gołąbki z kaszą gryczaną...
    Jestem skonana i usiłuję ogarnąć kuchnie bo ciut nasyfiłam :P ale kiepsko mi to idzie. Jutro tylko dla Młodej panga w cieście i karp do smażenia i wsio zrobione. Machnęłam sernik i rogaliki z makiem tak nadprogramowo i mam dość wszystkiego na dziś
    --
  16.  permalink
    ja z forumowych rzeczy zrobilam rybę po japońsku
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Peaberry: mam taki przepis na sernik z ciemnym spodem a u góry ser z wiórkami - mnie taka złocista skórka nie przeszkadza

No właśnie też chciałam te wiórki zapodać, ale na takim brązowym (bo to brąz jest) to niezbyt będzie wyglądać :((( A ja cholerna estetka... Bita śmietana też nie :( Na szczęście sernik z pierniczkami wyszedł pięknie. Chociaż jeden...
    --
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    Frag a oszukany marcepan ;) to wszytko przykryje ;)
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeDec 23rd 2012 zmieniony
     permalink
    widzę, że pouciekałyście z kuchni tutaj na forum :)

U mnie też wszystko gotowe...
    Barszcz - słodko, słono, kwaśny - jest
    Rybra po żydowsku - jest
    uszka z grzybkami z rodzimych stron 266 sztuk - są
    kapusta z grochem - jest
    kapusta z grzybami - jest
    śledziki w oliwce z cebulką - robota mamy - jest
    śledziki w śmietanie - jest
    babka orzechowa - jest
    rolada bez nadzienia - jest
    ciasto tortowe z własnym pomysłem na nadzienie - jest
    pierniczki sztuk ponad 130 - jest
    makówki - jest
    Kasia żyjąca na krzyże narzekająca - jest - skonana :)

Czeka mnie jeszcze prasowanie wrrrrr

P.S.
    idę gotować kompot z suszu - brak - zupełnie zapomniałam :(

Treść doklejona: 23.12.12 19:51
    The Fragile ale możesz na górę zrobić galaretkę... to taka ostateczność jeśli ktoś lubi :) - pokryć cieńką warstwą... i albo uzupełnić owocami kond. albo bez
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    haha zaczęłam pisać co mam i olśniło mnie że zapomniałam o warzywach na sałatkę :P Ugotowane i tyle hahaha zaraz Nieletnia pokroi :P a ja idę do wanny i włączam na dzis wieczór "mamtowdupizm" padłam po prostu po całym dniu w kuchni plus ganianiu za małym Szkodnikiem
    Zostało odkurzenie naszego pokoju, złożenie prania, umycie podłogi... a sił zero :/

Treść doklejona: 23.12.12 19:52
    ooo i kompot muszę wstawić
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    no i oczywiście aby nie było, że wszystko idzie jak z płatka to sił mi brakuje bo 52 dniowy mój cykl się zakończył a do tego nie wyszła mi masa z batoników milky way :( bo jak się człowiek spieszy to się diabeł cieszy buuu

Treść doklejona: 23.12.12 19:57
    a mój mąż to mnie dzisiaj nie znosi za to, że cały dzień mi lata na pópiętro do komórki w bloku gdzie mamy złożone wszelkie rzeczy... i co mi się przypomni to biedny lata :) a niestety, że Ja to mam sklerozę to on cierpliwie lata :)
    •  
      CommentAuthorbladykot
     permalink
    Dzięki za życzenia powrotu do zdrowia. Pomogło mi dzisiejsze sushi no i paracetamolek.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.