Daty mi się pokićkały gdyż spoglądam w książeczkę Adriany na miesiąc luty i jej wagę i też tak przeniosłam :))
Adriana jak miała 13 miesięcy ważyła 12 kilo no to z Julki będzie niezły pasztecik :(( Do tego wszystkiego Adriana jeszcze w zeszłym roku była wagowo prawie taka jak Ja a nawet o kilo więcej a obecnie ma 15 mniej :(
Izunia patrzac na wage urodzeniowa chlopcow to oni i tak ladnie przybieraja i sporo waza. przeciez ich sie sprawdza wg innych siatek centylowych no i nie zapominaj ze wiekiem korygowanym to nawet pol roku nie maja
Ostatnio kiedy miałam do czynienia w odrobinką sportu extremalnego to pozbyłam się 1,5 kilograma - nie biorę pod uwagę sexu! Zrobiłam sobie ścieżkę zdrowia w parku linowym hi hi hi
na 4.5 miesiaca 8200 to jest 97centyl, u Julki wychodzi wyzej no ale potrzebny jest jeszcze wzrost i obwod glowy... dopieor jak sie ma te 3 pomiary to mozna mowic o nadwadze czy niedowadze
waga - 8030 wzrost - 65 ( w domu jednak wychodziło mi 68 a nawet 70 ) pielęgniarka jechała tak na szybko i w zagięciach wg mnie źle mierzyła! główka - 41 klata piersiowa 44,5
ja sie gubie w tych centylach :P ni kumam :D ale z danych to mam tylko mase ciała ;) glowki tym razem nie mierzyli a wzrost to ja sama i niezbyt dokladnie ;)
po prostu trzeba sprawdzic na tej siatce z ksiazeczki - wage czy wzrost na osi pionowej, wiek na osi poziomej :)
zreszta kurcze co wy macie za lekarzy ze tego nie sprawdzaja? u nas sprawdzaja i wpisuja centyle przy kazdej wizycie nie zaleznie czy jestem z Krzysiem u neonatolog czy u pediatry w przychodni
Kfiatuszku- na poziomej linii odszukujesz wiek a na pionowej wagę, wzrost albo obwód i patzrysz gdzie sie przecinaja linie. Miejsce przeciecia jest centylem
wg mnie powinno się brać też pod uwagę to, że dziecko np rodzi się duże! to w pewien sposób przyczynia się do zawyżenia cenytli! Zobaczymy co powie lekarka !
Lady na moje oko wzrost niewiele odbiega od normy za to waga znacznie. porozmawiaj z lekarka moze. ja bym np nie pdoawala glukozy (o ile dalej podajesz) a zamiast posilku nocnego dala zwykla wode. podobnie z kaszka czy zupkami z ryzem.
W przyblizeniu mozna powiedzec tak- mamy setkę dzieci. jeżeli nasze jest na 50 centylu tzn,ze polowa jego rowieśników jest od naszego bobasa mniejsza, a polowa większa. Jeżeli jest na 97 centylu- to tylko troje dzieci na sto jest większe od naszego itd
Lady z ta waga urodzeniowa to jest tak ze jest przedzial tylko w tej chwili nie powiem ci jaki. Krzys mimo ze urodzil sie mieisac przed terminem i chlopak po przejsciach to sprawdzany jest wg klasycznej siatki centylowej
4kg to teraz norma :) ta moja koelznka polozna mowi ze jak rodzi sie 3500to mowia ze kruszyna :) standard teraz (przynajmniej w moim szpitalu) to 3700-4500