Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorLa_Liszka
    • CommentTimeJan 17th 2013
     permalink
    Ej, Mónikha, bądź uczciwa i się nie wyświęcaj :wink:. Bo poszukam cytatów :updown::peace:
    -- „Milcz - wydarła ze spienionych warg hrabina - jeśli nie chcesz, bym wyszła wobec ciebie ze złoconych ram mego dobrego wychowania! ”
    •  
      CommentAuthorMónikha
     permalink
    Licha, Livia - już powiedziałam, Waszego odczucia nie zmienię. Choćbym teraz nie wiem, jak zaczęła pisać, łatka przywarła. :confused:

Treść doklejona: 17.01.13 14:37
    Licho, mogę z tym na priva?
    -- Mama M & N & W
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Tu już niejedne łatki zmieniły się w kwiatki :tooth:. Więc może warto spróbowac.
    -- „Milcz - wydarła ze spienionych warg hrabina - jeśli nie chcesz, bym wyszła wobec ciebie ze złoconych ram mego dobrego wychowania! ”
    •  
      CommentAuthorkarakal
     permalink
    czy rozmowa o śmierci alkoholika spod budki będzie tak samo nośna?
    •  
      CommentAuthorMónikha
     permalink
    Licho: Tu już niejedne łatki zmieniły się w kwiatki . Więc może warto spróbowac.

Podaj przykład, będę wiedziała od kogo się uczyć.

Treść doklejona: 17.01.13 14:41
    bosca: czy rozmowa o śmierci alkoholika spod budki będzie tak samo nośna?

Jeśli była na łamach mediów za życia, to dlaczego nie napisać o Jej śmierci?
    -- Mama M & N & W
    •  
      CommentAuthorkarakal
     permalink
    Mónikha: Jeśli była na łamach mediów za życia, to dlaczego nie napisać o Jej śmierci?

no nie bardzo rozumiem... śmierć medialnie nagłośniona jest bardziej warta rozmowy niż zwyczajna śmierć?
    wiem, że Twoja propozycja miała być ironiczna, ale mam wrażenie, że chyba Ci nie wyszło.
    ale może to tylko wrażenie.
    •  
      CommentAuthorMónikha
     permalink
    To nie miała być ironia.
    NIe jest bardziej warta. Gdzie to napisałam?
    Myślę jednak, że warto chwilę przy takiej info się zatrzymać. Była matką b. prezydenta Polski. Tyle i aż tyle. Skoro gadamy czasem o dupie Maryni, to dlaczego nie o tym? Ja np. nie wiedziałam, że napisała przedmowę do wydania Niemców Leona Kruczkowskiego z 1983.
    -- Mama M & N & W
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Mónikha: Podaj przykład, będę wiedziała od kogo się uczyć.

eee to samemu trzeba :wink:
    •  
      CommentAuthorMónikha
     permalink
    Licho: eee to samemu trzeba

Za stara jestem, tzn. po tych kilku latach na 28dni chyba mi nie wypada się przepoczwarzać.
    Wyjdzie, że jestem sztucznym tworem.
    Jak to mówią, lepiej żeby nienawidzili, niżby mieli być obojętni :wink:
    -- Mama M & N & W
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Mónikha: Jak to mówią, lepiej żeby nienawidzili, niżby mieli być obojętni

Mówią, ze od miłości do nienawiści tylko jeden krok. Może odwrotnie też działa :wink:
    •  
      CommentAuthorMónikha
     permalink
    Licho: Mówią, ze od miłości do nienawiści tylko jeden krok. Może odwrotnie też działa

Podobno na tym portalu wszystko jest możliwe :bigsmile: Tak przynajmniej czytałam.
    -- Mama M & N & W
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    kuuuuurrrrrrde laski, w sobote studniowka a ja wlasnei przejechalam sobie drzwiami do garazu po palcach, stalowe takie jak to do mieszkan sie wstawia a ja w klapkach bylam :(
    boli jak diabli, pol paznokcia obdarte, podloga az pokrwawiona byla, macie jakis pomysl jak to ekspresowo wygoic ???
    •  
      CommentAuthorMónikha
     permalink
    Jezuuuu, współczuję.
    W pierwszej chwili przeczytałam po plecach i myślę, jak to możliwe, że pół paznokcia zdarłaś.

Treść doklejona: 17.01.13 15:10
    Może Rivanol by pomógł?
    -- Mama M & N & W
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    MrsHyde: kuuuuurrrrrrde laski, w sobote studniowka a ja wlasnei przejechalam sobie drzwiami do garazu po palcach, stalowe takie jak to do mieszkan sie wstawia a ja w klapkach bylam :(
    boli jak diabli, pol paznokcia obdarte, podloga az pokrwawiona byla, macie jakis pomysl jak to ekspresowo wygoic ???

Hydi, zdolniacho... Ale pól paznokcia jak? Bo wtedy co ja sobie zdarłam to też na pół wyglądało, ale nie do uratowania był...
    •  
      CommentAuthoraravls
     permalink
    MrsHyde: boli jak diabli, pol paznokcia obdarte, podloga az pokrwawiona byla, macie jakis pomysl jak to ekspresowo wygoic ???

Teraz jakoś tym garażem się potraktowałaś? Jeśli noga pulsuje i jest opuchnięta, to trzymaj ją lekko uniesioną i traktuj chłodnymi okładami. Może być jakaś mrożonka zawinięta w ściereczkę albo takie kompresy żelowe do zamrażarki.
    Jak możesz, to śpij też z lekko uniesioną nogą, w domu chodź w otwartych butach, bez skarpetek. Jeśli rana nie krwawi, to możesz nie zakładać opatrunku, tylko pozwolić jej wyschnąć i się wentylować.
    Rivanol/Rivel do odkażania, ale generalnie działa drażniąco i przedłuża gojenie. Choć jest niezbędny, jeśli jest podejrzenie zakażenia.
    Na opuchnięcia i stłuczenia wg domowych sposobów - okłady z babki lancetowatej lub białej kapusty świeżej. Przed okładem można schłodzić liście w zamrażarce i lekko rozbić tłuczkiem to mięsa, aż puści sok. Nie stosować bezpośrednio na ranę.

Jakbym siebie widziała... 2 dni przed ślubem własnym rąbnęłam się jak długa na chodniku, lecąc twarzą na płot. W przebłysku świadomości uznałam, że en face mam jedno, a profile dwa, więc rozkwasiłam ucho o podmurówkę. Nie dałam się powieźć na szycie i miałam szarofioletowe ucho zamaskowane toną kamuglażu teatralnego.
    --
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Mónikha: Podobno na tym portalu wszystko jest możliwe Tak przynajmniej czytałam.

Nooo podobno nawet zajście w ciążę w okresie płodnym :tooth::wink:
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    obdarl sie na skos, po wnikliwych ogledzinach 1/3 tego paznokcia z palca obok duzego, jak sie przypatrzylam to czesc sie trzymala i jej nie obcielam tylko to co oderwane bylo' posmarowalam tribioticiem
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
    • CommentTimeJan 17th 2013 zmieniony
     permalink
    No to teraz pomyśl o jakichś butach na tę studniówkę. Szostakowskiego nie masz? Albo może jeśli tam masz ranę to w aptece do dostania jest coś co się nazywa solcoseryl, na sączące się rany stosuje się żel, a na takie już strupkowe - maśc ja uważam, ze to bardzo przyspiesza gojenie.
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    ooo, solcoseryl to ja mam nawet w domu, uzywam na pokaleczenia
    na noc chyba zakleje paluch opatrunkiem z jonami srebra czy jakos tak bo na rozciecia pomagalo

a buty to mam takie z wycietym paluchem wiec przynajmniej by nie bolalo chociaz na razie nie sprobuje czy sie nadaja
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    aravls: W przebłysku świadomości uznałam, że en face mam jedno, a profile dwa, więc rozkwasiłam ucho o podmurówkę.

:tooth::thumbup:

Treść doklejona: 17.01.13 15:40
    MrsHyde: a buty to mam takie z wycietym paluchem wiec przynajmniej by nie bolalo chociaz na razie nie sprobuje czy sie nadaja

A może jakieś z wyższym noskiem? Odkryty palec narażony bardziej będzie
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    a ja zawsze najgorzej sie boje ze rabne i zeby wybije i potem bede miala ladne zabki systkie tsy

ktoregos roku moj maz w kiblu sie poslizgnal i fiuknal o umywalke wybijajac sobie przednia 1, booosh bylo mi go szkoda ale jak sie odezwal to ze smiechu malo nie popuscilam :shamed:
  1.  permalink
    MrsHyde: booosh bylo mi go szkoda ale jak sie odezwal to ze smiechu malo nie popuscilam :shamed:

też mi go szkoda... ale jak sobie wyobraziłam, to też prawie popuściłam :shamed:

Hydzia, chyba wyższy nosek rzeczywiście lepszy, bo się nie ubijesz o nic.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    no chyba nie sadzicie ze pojde kupic sobie buty na studniowke... ja w szpilkach czy w ogole butach na obcasach chodze od wielkiego dzwonu, w sumie mam 4 pary + 1 botki zimowe, aaa i w tych 4 parach sa jedne burdelowy w ktorych tylko przy mezu latam :P
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    MrsHyde: w tych 4 parach sa jedne burdelowy w ktorych tylko przy mezu latam :P

nie mają przypadkiem wyższego noska :wink:?
    •  
      CommentAuthorbrombap
     permalink
    Hyde, strasznie mi Cię żal bo rzeczywiście czasu mało...
    A co do tej przydługiej wymiany zdań, dotyczącej urzędników itd. - dziewczyny niebędące prawnikami (i nie piszę po to, by dzielić) zrozumcie proszę, że po prostu prawnik ma nawykowo wpojone precyzyjne posługiwanie się słowem (definicją itd.)w jego ustawowym kontekście. I ten kontekst nie zawsze odpowiada potocznemu, ogólnie przyjętemu znaczeniu. I możemy się zżymać, ale takie podejście do znaczeń prawnych jest po prostu bezpieczniejsze:-)
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    nie, tez sa wyciete
    w sumie ja mam niewiele butow z serii eleganckie wyjsciowki, na codzien smigam w cichobiegach

zreszta ja mam MEEEEEEEEEEEEEEGA problem jesli idzie o buty, moga nie byc skorzane, ale maja byc idealne na pierwsze zmierzenie, jeszcze mi sie nigdy nie udalo kupic butow jak po nie poszlam, potrafie przez 2dni i 30par przymierzyc i wychodze z niczym a kiedy indziej wchodze siegam po jakies i sa idealne

Bromba, ja nie rozpaczam jakos, nie tancze wiec to mi akurat az tak nie przeszkadza
    w sumie zdzieranie palucha lub rozwalanie stopy drzwiami to u mnie zadna nowosc, nie wiem jak ja te nogi pcham pod drzwi, non stop to samo
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Bromba... Ale nikt tu nie neguje i nie zaprzecza "zboczeniu zawodowemu".
    Dla polonisty rownie wazne bedzie by uzywac slow zgodnie z ich znaczeniem.Podobnie pewnie dla lekarza, chemika itd...
    Wszystko to kwestia tego w jaki sposób pewne informacje sa przekazywane...
    A skoro wiecej niz jedna osoba twierdzi, ze cos jest przedstawiane np w ironiczny sposob, to moze warto sie nad tym zastanowic, a nie zganiac na personalne przytyki.

Wbrew pozorom sa tu osoby, ktore potrafia rozgraniczyc niechec do stanowiska przedstawianego przez dana osobe od niecheci do tej osoby...
    --
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Jaheira: Dla polonisty rownie wazne bedzie by uzywac slow zgodnie z ich znaczeniem.

Np nagminnie stosowanego bynajmniej w znaczeniu przynajmniej :wink:. Gdyby ktoś napisał "bynajmniej ja się zgadzam" i wszyscy wiedzieliby o co chodzi, a mało tego, pewnie częśc osób byłaby przekonana o poprwności tego zdania, to gdyby jakiś polonista wyskoczył z tłumaczeniem wyższości "przynajmniej" nad "bynajmniej" w tej wypowiedzi, to dyskusja też byłąby jałowa :wink:. Ale pogmatwałam :jumping:

Treść doklejona: 17.01.13 16:48
    chociaż kurczę... o język trza dbać :wink:... mniej jałowa więc :tongue:
    •  
      CommentAuthorPeaberry
     permalink
    Bynajmniej się zgadzam. :cool:
    Nie chcę Wam mówić, jak rozumieją pacjenci określenie "tabletki dojelitowe"... :devil:
    Hydzia, Ty jednak zdolniacha jesteś... Mój druciany regalik wysiada.

Treść doklejona: 17.01.13 17:48
    Znikam, bo moje dziecie już stepuje przy laptopie, żeby otworzyć stronę LEGO...
    -- Wszystko o kawie - najnowsze forum o kawie. Miejsce dla ludzi z pasją!
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Peaberry: Nie chcę Wam mówić, jak rozumieją pacjenci określenie "tabletki dojelitowe"...

jaak?
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Peaberry: Hydzia, Ty jednak zdolniacha jesteś...

zdolna jestem nieslychanie, nawet na ta okolicznosc rymowanke mialam, bo przeciez to trzeba miec talent zeby w ciagu kilku tygodni 'zaliczyc' schody, przerysowac bok auta zdzierajac kawalek elewacji i teraz jeszcze noge zalatwilam
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    dziewczyny help !

jeszcze niedawno jak potrzebowałam zdobyć czyjś numer telefonu posiadając adres zamieszkania oraz oczywiście dane osobowe to dzwoniłam na numer 0118913 i bez problemu takie informacje uzyskiwałam
    oczywiście pod warunkiem, że je posiadali

a od pół godziny próbuję i mnie non stop rozłącza
    nie, że nie ma takiego numeru tylko po prostu rozłącza

w sumie nigdy nie dzwoniłam o tej porze, więc może już nikogo nie ma na infolinii i dlatego ?
    czy może numer się zmienił ?

wiecie cos może w tym temacie ?
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    ale to jest numer infolinii TP chyba z tego co kojarzę.....
    --
    •  
      CommentAuthorcerisecerise
     permalink
    Orange to marka handlowa, a działają dwie spółki TP SA i PTK Centertel :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorPeaberry
     permalink
    Teo, ale bez zera na początku spróbuj. Nie wiem, jak to z komórki, ale ze stacjonarki to z pewnością bez zera. My korzystamy dość regularnie.

Licho, kiedyś usłyszałam: "A lekarz mi mówił, że mam je łykać..." W tę drugą stronę też czasem się zdarza. :neutral:
    •  
      CommentAuthorMaalgorzata
     permalink
    Orange to marka handlowa, a działają dwie spółki TP SA i PTK Centertel :wink:
    Bingo :) Połączenie "do końca" nie jeste możliwe, ponieważ UKE czyli urząd komunikacji elektronicznej w obawie przed monoplizacją rynku nigdy na to nie zezwoli. I nadal pomiędzy Orange i TP istnieje np. ochrona danych osobowych itp.
    •  
      CommentAuthorPeaberry
     permalink
    Tzn? Bo nie rozumiem... :shamed:
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Pea jak nazywaja bo ja nie doczytalam?
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Peaberry: Teo, ale bez zera na początku spróbuj. Nie wiem, jak to z komórki, ale ze stacjonarki to z pewnością bez zera.

ale ja właśnie z komórki dzwonię
    i jak próbuję bez zera to mówi mi, że "nie ma takiego numeru"
    a jak z zerem to mnie od razu rozłącza co właśnie mnie dziwi bo gdyby takiego numeru nie było to powinno mi powiedzieć tak jak w sytuacji powyższej co nie ?
    a jak rozłącza od razu po naciśnięciu przeze mnie zielonej słuchawki to co to znaczy ? :neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Elfika ale t-mobile po prostu kupilo ere, a orange i tpsa to dwie duze odrebne firmy ktore sie polaczyly i jakby byly jedna firma to za duzy % rynku by przejely (nie jestem pewna ale chyba powyzej 30% rynku)
    •  
      CommentAuthorPeaberry
     permalink
    Hydzia, jak jest na pudełku napisane "tabletki dojelitowe" to czasem słyszę, że miały być do łykania z zawodem w głosie, szczególnie dotyczy o facetów... :devil:
    Z nieco innej beczki, ale też g*****ny temat...
    Kiedyś koleżanka mało nie oddała śniadania, gdy przyszła do niej pacjentka chciała oddać czopki glicerynowe, "bo nie działają". Na to ona pyta w jakim sensie. Pacjentka wysypuje na stół wszystkie 10 i stwierdza: "żaden się nie rozpuścił". (Każdy pakowany osobno...)
    •  
      CommentAuthorcerisecerise
     permalink
    elfika: a orange przypadkiem nie kupilo tp?

Orange to marka handlowa dla grupy kapitałowej TP. Główną spółką tej grupy jest Telekomunikacja Polska SA. Oprócz tego w skład grupy wchodzi PTK Centertel. Więc nie jest to jedna firma :wink:
    I to TP wykupiła udziały w Orange, a nie na odwrót :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorPeaberry
     permalink
    No ok, ja sie nie znam... To dodzwonie sie na infolinie ze stacjonarki, czy nie? :shamed:
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    elfika: bo z komorki nie zadzwonisz przez 0!

no to jak mam dzwonić, skoro bez zera na początku mi mówi, że NIE MA TAKIEGO NUMERU ? :neutral:
    czyli co
    na tą informację numerową można tylko ze stacjonarnego ? :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    To Mónikho jesteś prawnikiem?
    :bigsmile: haha no za cholerę nie wyczułam...

To już chyba wszystko jaaasne. :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    Teo ja z ciekawości wybrałam z komórki (bez 0) i połączyło :wink:
    --
  2.  permalink
    a czy ktoś by mógł wyczuć kim ja jestem? Bo chciałabym :cool:
    •  
      CommentAuthorPeaberry
     permalink
    Szczypta, nie czujesz, bo nosem pod pachę nie sięgasz... :tongue:
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    no jak to kim...

czarownicom z jamnikiem pod pachom
  3.  permalink
    oj zaraz czarownicom :cool:
    weź sie wysil hyde i zarzuć jakimś bardziej prestiżowym zawodem :cool:
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.