Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeJan 29th 2013 zmieniony
     permalink
    mangaa: Wg mnie kobieta właśnie w Twoim wieku, posiadająca dzieci to lepsza opcja niż laska w wieku 25 bezdzietna jeszcze... Zresztą wielu pracodawców w ten sposób na to patrzy.

no widzisz a Ja usłyszałam, że wolą młodsze laski bezdzietne :( może nie trafiłam na właściwego człowieka - pracodawcę!

MrsHyde: Lady a jestes w ogole zarejestrowana w zatrudniaku? wiele firm chetniej takie osoby przyjmuje.

Byłam a nie jestem - śmieszne dla mnie jest to, że oni tam dopiero nie mają ofert... wszystko przebrane dla znajomych... siedząc z dziewczyna z pośredniaka wręcz to Ja jej wskazywałam oferty, które mnie interesują a ona przelatywała je w ogóle nie dopasowując do "mojej osoby" pod kątem wykształcenia i poszukiwanej pracy... Ani razu nie miałam okazji być na spotkaniu z pracodawcą przez pośredniaka!
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeJan 29th 2013
     permalink
    mangaa: Mangaa chcialabym umiec pisac projekty ale to nie na moja glowe, probowalam kiedsy z 2 kolezankami pokombinowac ale ja rzucalam tylko pomysl bo nie umialam juz tego rozwinac i sie wymiksowalam, a szkoda bo one ostatecznie moje pomysly wykorzystaly i rozwinely i na grube setki tys. projekt przeszedl

Hyde na początku też miałam problem by pomysły ubrać w słowa :wink:, ale tak naprawdę zostałam w to wprowadzona przez inne osoby, które zajmowały się jeszcze środkami przedakcesyjnymi. :wink: Dostałam na początek gotowce, a później sobie to modyfikowałam, więc tego, miałam łatwiej...
    Robię to od 2004 r., a i tak przechodzą mi powiedzmy 3-4 projekty na 10 napisanych. Nie ma reguły, najważniejszy jest naprawdę ciekawy pomysł... Ogólnie nie jest to jakaś skomplikowana sztuka.
    Najtrudniejsze w pisaniu jest to, że dokumentacja, w tym dokumenty programowe, zmieniają się dosyć często - to co było ok kilka miesięcy temu już teraz może być nieaktualne i tu najczęściej są odsiewane projekty.
    --
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Ladybird76: no widzisz a Ja usłyszałam, że wolą młodsze laski bezdzietne :( może nie trafiłam na właściwego człowieka - pracodawcę!

pewnie jakaś pierwsza linia frontu?
    -- „Milcz - wydarła ze spienionych warg hrabina - jeśli nie chcesz, bym wyszła wobec ciebie ze złoconych ram mego dobrego wychowania! ”
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Ladybird76: Byłam a nie jestem - śmieszne dla mnie jest to, że oni tam dopiero nie mają ofert... wszystko przebrane dla znajomych... siedząc z dziewczyna z pośredniaka wręcz to Ja jej wskazywałam oferty, które mnie interesują a ona przelatywała je w ogóle nie dopasowując do "mojej osoby" pod kątem wykształcenia i poszukiwanej pracy... Ani razu nie miałam okazji być na spotkaniu z pracodawcą przez pośredniaka!

czyli ubezpieczenie i wszystkie innne przez meza? u nas nawet jesli nie jest sie zarejestrowanym w zatrudniaku to wielu pracodawcow nim cie zatrudni (nawet jak biora po znajomosci kogos!!) to chca zeby sie tam zarejestrowac i po 2-3mcach dopiero biora zewzgledu na jakies tam ulgi, nawet jesli to nie jest kwestia stazu
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Lady, nie wiem w jakim sklepie "na kasie" szukałaś pracy.
    Ale ja np. bardzo często jestem w Biedronce a tam średnia wieku to spokojnie coś ok.40 rż.

Z tym,że nie wiem, czy Biedronka się ogłasza.Może warto podejść do takiego sklepu i zapytać, czy nie szukają do pracy. Zresztą jak nie Biedronka, to jest i Lidl, jest i Netto i inne podobne.
    Są też stacje benzynowe, na których często się szuka do pracy.
    Ostatecznie jest też jakiś McDonald...

Moim zdaniem, jak się szuka "na gwałt" pracy, a kiedyś pisałaś,że tak jest u Ciebie to trzeba i wyjść czasem z inicjatywą.
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Jeheria - market :)

Treść doklejona: 29.01.13 14:43
    Biedronka w moich okolicach nie szuka a tesco tak samo... bratowa pracuje więc pilnuje tematu (pilnowała bo teraz urodziła ) i bardziej zwalniają niż zatrudniają :(
    Staje OK - składałam

Mc Donald - NIE i nie pytaj po prostu NIE

Jak mogę dzwonię, jadę.. może powinnam się przebranżowić ale kuźwa pomysłu mi brak :( Zacznę może tańczyć na rurce? hmmm w sumie do szkoły tańca chodzę - coś tam potrafię to spożytkować by się te umiejętności przydało :)

Treść doklejona: 29.01.13 14:46
    a praca " na gwałt" by się znalazła u niezłego szefa :) taką propozycję też już miałam :( i gościu nawet proponował bo ma ochotę spróbować innego układu niż małżeński a, że on nieśmiały to szuka dziwczyny, która to nim się zajmie, wyjdzie z inicjatywą, zrobi lodzika... zamówi hotel... ładnie się ubierze... To była jedna z gorszych rozmów na której to śmiać mi się chciało i płakać jednocześnie! MASAKRA
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Lady a obrobilas odpowiednio dupe temu facetowi? internet to swietne zrodlo informacji dla nowych chetnych na pracownik
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Jeżeli szukacie pracy w sklepach to moim zdaniem dobrze byloby przejśc się po okolicy bliższej i dalszej i pooglądać drzwi sklepowe czy karteczka "zatrudnię" nie wisi. Myślę, że mniejszych przedsiębiorców nie stać na ogłoszenie w necie czy gazecie.

Treść doklejona: 29.01.13 15:51
    tzn może nie nie stać :), ale zwykle nie dają z tego co zauważyłam
    -- „Milcz - wydarła ze spienionych warg hrabina - jeśli nie chcesz, bym wyszła wobec ciebie ze złoconych ram mego dobrego wychowania! ”
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Licho to u mnie w mieście nie ma takich kartek...

elfika to chociaż tyle dobrze, że czekasz na staż i oby Ci się udało. Podpowiedz mi tylko jak załatwiałaś?

Treść doklejona: 29.01.13 15:54
    Hyde - nie temat ten zamknęłam i wole nie wnikać w niego... bo to i tak nic nie da a jak laska będzie chciała iść na taki układ to pójdzie i opinie tutaj nic nie dadzą :(
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Ladybird76: Hyde - nie temat ten zamknęłam i wole nie wnikać w niego... bo to i tak nic nie da a jak laska będzie chciała iść na taki układ to pójdzie i opinie tutaj nic nie dadzą :(

No pewnie, że jak będzie chciała... Jednak te, które nie chcą mogłyby dzięki Tobie nie tracić czasu na taką rozmowę
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    u nas tego typu kartki pojawiaja sie najczesciej w odziezowych czy obuwniczych jak ktoras pracownica urodzi; przyjmuja niestety na umowe 3/4 etatu z najnizsza krajowa ale pracujesz normalnie, chociaz i tak warunki sie poprawily bo juz to nie jest najnizsza krajowa na reke a 1200-1300zl
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    no i warunki chyba lepsze niż na kasie w hipermarkecie?

Treść doklejona: 29.01.13 16:06
    Aa i nie wiem czy coś odkrywczego napiszę (dla mnie to było odkrywcze jak na to wpadłam ;-) i 2 razy w ten sposób znalazłam pracę), żeby nie ograniczać się do portali z ogłoszeniami tylko wchodzić bezpośrednio na strony firm i grzebać w zakładce "kariera"
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Licho a też się tak robi.. niedawno wysyłałam w taki sposób!
    •  
      CommentAuthorjem
     permalink
    Możecie popytać o pracę w najbliższym Empiku. Moja siostra (jeszcze studentka) dostała się bez problemu - bez znajomości i doświadczenia. W wolnych chwilach na studiach szybko coś zawsze załapała - a to dorywczo pracę w kawiarni, nocne zmiany w magazynie w markecie... Nie były to zajęcia jej marzeń ale zawsze to coś.

Treść doklejona: 29.01.13 17:44
    Można też popytać o pracę na weselach w najbliższych lokalach. Często potrzebują kogoś tylko dorywczo, na weekendy.
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    elfika: ra enso, t-mobile, orange, plus i banki. a i tak przyjecia po znajomosci...

pracowałam w 3 bankach i ani razu po znajomości... sorry, ja wiem, że często plecy są stosowane, ale bez przesady, nie można z góry zakładać, że tak jest i tylko narzekać :wink:
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    elfika: skladalam do aliora, na kasjera bo do tego nie wymagaja ekonomicznego wyksztalcenia. osobiscie rozmawialam z dyrektorka. i nic.

i dlatego zakładasz, że nie dostałaś się, bo nie miałaś znajomości?
    może nie spełniłaś jakichś oczekiwań po prostu?

elfika: pozostale ofery wymagaja albo 2 lat na podobnym stanowisku albo wyksztalcenia wyzszego ekonomicznego

na stanowisko kasjera / opiekuna klienta? pierwsze słyszę... rzadko kiedy nawet wymagają wyższego a co dopiero ekonomicznego... ja jestem po humanistycznym kierunku

Treść doklejona: 29.01.13 18:06
    jedynie faktycznie czasem wolą kogoś z doświadczeniem w obsłudze produktów bankowych, ale 2 lat też nie widziałam
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Poza tym akurat w każdej pracy gdzie ważne są umiejętności sprzedażowe, bardzo lubią jak ktoś ma doświadczenie w telemarketingu.

Treść doklejona: 29.01.13 18:09
    elfika: pozostale ofert bankowe mialam na mysli.

aa no to tak, wyższe stanowisko w banku niełatwo dostać bez kierunkowego wykształcenia lub doświadczenia albo jednego i drugiego
    •  
      CommentAuthorjem
     permalink
    Mam koleżankę w PZU, nie ma źle :wink: Ale ostatnio mieli restrukturyzację, sporo pracowników poleciało, więc teraz oni mogą próbować powalczyć o o stanowisko, pewnie wtedy na starcie nie masz szans. LM pisz sama, nie bazuj na wzorze, to kiepsko wychodzi zazwyczaj.
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    O listach motywacyjnych była rozmowa kilka stron temu
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    elfika: ja w przeciwienstwie do 90 % pracownikow nie umialam klamac i nie pomijalam zadnych informacji... dlatego nie mialam wynikow...

no takim argumentem to byś sobie raczej nie zaskarbiła przychylności na rozmowie kwalifikacyjnej:wink:
    sztuka polega na tym, by mieć wyniki dobre nie kłamiąc i udzielając rzetelnych info
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Jak chcesz się przygotować do rozmowy kwalifikacyjnej na stanowisku sprzedażowym to poszukaj jakiejś lektury o technikach sprzedaży, o etapach procesu sprzedaży, o języku korzyści itd. Zasada jest jedna, ze każdy produkt da się sprzedać bez względu na cenę. Tłumaczenie się tym, że się nie chce kłamać i dlatego ma się słabe wyniki czy tym, ze produkt do bani, bo za drogi, a konkurencja ma lepsze warunki to najgorsze co można zrobić. Często też na rozmowie prowadzone są scenki sprzedażowe więc warto poćwiczyć sobie na różnych produktach (najlepiej biurowych, bo zazwyczaj każą sobie sprzedać to co akurat mają pod ręką).
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    elfika: ja juz nie chce pracowac w sprzedazy na sluchawce, w ogole na sluchawce

Każde stanowisko związane ze sprzedażą czegokolwiek wymaga umiejętności sprzedażowych przecież, czy to w banku, czy w ubezpieczeniach, czy w sklepie z bułkami. Nie odnosiłam się do telemarketingu.
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Licho, chyba ze trafi sie na mnie po drugiej strony, wtedy produkty biurowe nie przejda...
    Nie raz wprawialam w oslupienie swoich rozmowcow proszac ich o sprzedaz np. koloru niebieskiego:bigsmile:

Oj, wylawialo sie wtedy niezle perelki:bigsmile:

Elfika, nie chce byc zlosliwa, ale jak dla mnie prezentujesz bardzo roszczeniowa postawe w wielu apektach zycia.
    Objawia sie ona tez tym, ze masz mnostwo pretensji do otoczenia.

Dla mńie, gdy ktos na rozmowie zaczynal jakkolwiek negatywnie wyrazac sie o bylym pracodawcy i pracy, to byl spalony w przedbiegach.
    Do dzis pamietam Pana, ktory szczegolowo opowiadal o tym jak zgniely pieniadze w kasie. W opowiesci tej nie zabraklo szczegolow o zabezpieczeniach w bylej firmie oraz o niekompetencji przelozonego.:shocked::shocked::shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Jaheira: Nie raz wprawialam w oslupienie swoich rozmowcow proszac ich o sprzedaz np. koloru niebieskiego

ooo matko :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorjem
     permalink
    Ja musiałam na rozmowie o obecną pracę wymyślić 5 zastosowań kartonu na statku :devil: Od rekrutera jeszcze bym się takiego pytania spodziewała ale od dyrektora finansowego.. :devil: :devil: :devil: Ale przebrnęłam :wink:
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    cyt Jahe "Dla mńie, gdy ktos na rozmowie zaczynal jakkolwiek negatywnie wyrazac sie o bylym pracodawcy i pracy, to byl spalony w przedbiegach.
    Do dzis pamietam Pana, ktory szczegolowo opowiadal o tym jak zgniely pieniadze w kasie. W opowiesci tej nie zabraklo szczegolow o zabezpieczeniach w bylej firmie oraz o niekompetencji przelozonego."

Nieźle :). Ciekawe czy Pan załapał dlaczego nie dostał pracy
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Ale mi wcale nie chodzilo o udowadnianie wyzszosci koloru niebieskiego i jego pigmentow nad innymi.
    Dla mnie, im bardziej zwariowana proba sprzedazy, tym wiekszy plus.
    Najgorsze co delikwent mogl zrobic to zrezygnowac z zadania.
    --
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Jemka, podaj ;), chyba, że się boisz zdemaskowania ;-)

Treść doklejona: 29.01.13 19:00
    Jaheira: Dla mnie, im bardziej zwariowana proba sprzedazy, tym wiekszy plus

a pamiętasz najfajniejszą?
    •  
      CommentAuthorjem
     permalink
    Ale co, co wymysliłam? :bigsmile: Juz nawet nie pamiętam, na koniec na pewno było ognisko :wink: Z reszzta chyba nie chodziło o ocenę tych sposobów tylko jak wybrne z niezręcznego, niespodziewanego pytania, czym dam się "roztroić" :wink:
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    A juz nie wspomne o czyms takim, jak fakt, ze ludzie zapominaja, ze na rozmowe kwalifikacyjna warto wyciagnac, jakis elegancki ciuch.
    Albo o spoznieniach...
    Albo o zerowej wiedzy o firmie, do ktorej aplikuja...
    --
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    czekam na najfajniejszą sprzedać niebieskiego
    •  
      CommentAuthorjem
     permalink
    Mi też się zdarzało rekrutować i potrafiłam kogoś skreślić tylko dlatego, że miała niewydepilowane brwi :wink:
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    jem: Mi też się zdarzało rekrutować i potrafiłam kogoś skreślić tylko dlatego, że miała niewydepilowane brwi

co za zołza :cool:
  1.  permalink
    Jemka, a jak miałby co innego niewydepilowane, to też byś skreślała? :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    jem aleś Ty wredziol :)
    •  
      CommentAuthorjem
     permalink
    Licho: co za zołza :cool:

jaa?? takie ciepłe kluchy?? :wink:

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 29.01.13 19:10</span>
    No co, kontakt z klientem, nie mogły ich odstraszać :wink:

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 29.01.13 19:11</span>
    Oj Cerka zboczuchu :updown::wink:
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    elfika a z tym nie kłamaniem to przejechałam się na jednej rozmowie i mam nauczkę do końca życia, że kłamać trzeba....Powiedziałam o tym osobie mnie rekrutujące na sam koniec, że kłamstwo to poniekąd i w niektórych wypadkach połowiczny sukces w zdobyciu pracy i poprzez tę jedną rozmowę już wiem na przyszłość, że kolejnego pracodawcę będę kłamała tylko po to aby dostać posadę w jego firmie - gościowi się głupio zrobiło a Ja byłam wściekła!
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Ladybird76: elfika a z tym nie kłamaniem to przejechałam się na jednej rozmowie i mam nauczkę do końca życia, że kłamać trzeba....Powiedziałam o tym osobie mnie rekrutujące na sam koniec, że kłamstwo to poniekąd i w niektórych wypadkach połowiczny sukces w zdobyciu pracy i poprzez tę jedną rozmowę już wiem na przyszłość, że kolejnego pracodawcę będę kłamała tylko po to aby dostać posadę w jego firmie - gościowi się głupio zrobiło a Ja byłam wściekła!

nie rozumiem:neutral:
    •  
      CommentAuthorcerisecerise
     permalink
    jem: No co, kontakt z klientem, nie mogły ich odstraszać :wink:

to dopiero zabrzmiało dwuznacznie :tooth: w kontekście tej depilacji :devil:
    --
  2.  permalink
    Ladybird76: gościowi się głupio zrobiło

a może źle zinterpretowałaś jego zachowanie i gościowi nie zrobiło się głupio, tylko poczuł się zniesmaczony Twoim występem? Ja bym była, gdyby ktoś mi wypalił z takim tekstem jak napisałaś
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Licho: nie rozumiem

zapytana skąd moja wiedza na temat motoryzacji przyznałam się a raczej powiedziałam prawdę skąd ją nabywam :( i to był mój największy błąd :(
    •  
      CommentAuthorjem
     permalink
    cerisecerise: to dopiero zabrzmiało dwuznacznie :tooth: w kontekście tej depilacji :devil:

ciii.. podaję sie na tym forum niby za księgową :tooth:
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Nie chcę Was urazić dziewczyny, Lady, Elfika, ale jeśli choć trochę nie zmienicie podejścia, to ciężko Wam będzie nie tylko zdobyć pracę, ale również ją utrzymać. :confused:
  3.  permalink
    Jemka, ale muszę Ci na forum wyznać jedno- zmieniłaś moje wyobrażenie o księgowych, oj zmieniłaś :cool: :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    cerisecerise: a może źle zinterpretowałaś jego zachowanie i gościowi nie zrobiło się głupio, tylko poczuł się zniesmaczony Twoim występem? Ja bym była, gdyby ktoś mi wypalił z takim tekstem jak napisałaś

a może jeszcze mi dokopiesz co? nie wiesz o co kaman a z oburzeniem wyskakujesz i jakimiś występami bez wiedzy jak taka rozmowa wyglądała i na jakim poziomie przebiegała!
  4.  permalink
    Lady, tak szczerze- to jeśli na rozmowach przejawiasz podobną postawę jak tutaj i jeśli wypowiadasz się w podobny sposób jak tutaj, to to właśnie może być Twoim największym błędem i przeszkodą w znalezieniu pracy.
    --
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    LAdy: zapytana skąd moja wiedza na temat motoryzacji przyznałam się a raczej powiedziałam prawdę skąd ją nabywam :( i to był mój największy błąd :(

i dlatego nie dostałaś pracy? a jeśli mogę spytać to skąd czerpiesz tę wiedzę skoro to Cię zdyskwalifikowało :wink:? I co byś powiedziała zamiast?
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Licho: Nie chcę Was urazić dziewczyny, Lady, Elfika, ale jeśli choć trochę nie zmienicie podejścia, to ciężko Wam będzie nie tylko zdobyć pracę, ale również ją utrzymać

Licho a jakie podejście? możesz wyjaśnić bo nie wiem o co Ci chodzi w odniesieniu do mojej osoby?
    •  
      CommentAuthordanap
     permalink
    Obecnie jestem z drugiej strony tj. Jestem pracodawcą i z mojej perspektywy uważam że trudno znaleźć odpowiedniego kandydata o pracowniku nie wspomnę.
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    ubiegając się o stanowisko w branży motoryzacyjnej w autoryzowanych serwisach mogę mieć problemy jak się wyda, że moi teście prowadza własną firmę... bo polityka danej firmy nie pozwala na zatrudnianie osób spokrewnionych z motoryzacją no i taka sytuacja raz miała miejsce i z tego też powodu pozwoliłam sobie na pewne słowa powiedziane bardzo delikatnie i grzecznie!
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.