Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorjem
    • CommentTimeMar 25th 2013
     permalink
    ok, zapytam jutro ;)
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeMar 25th 2013
     permalink
    Też jestem chętna na przepis, jak się zlikwiduje ten cukier to taki low-carbowy przepis wychodzi :D
    Oczywiście bakalie dowalą no ale może nie trzeba dużo..;)
    --
    •  
      CommentAuthorbladykot
    • CommentTimeMar 26th 2013
     permalink
    MrsHyde: srednio mi sie widzi robienie dziurek w nowej foremce

na sito kładziesz pieluchę tetrową i tak sobie pascha obcieknie.
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    A ja mam zlecenie od mamy (święta u rodziców) na sernik - TAKI SAM JAK W ZESZŁYM ROKU... hmm tylko w zeszłym roku robiłam "z głowy" i wyszedł faktycznie rewelacyjny - i jak ja go powtórzę, jak przepisu nie znam ;-))) ???
    --
    •  
      CommentAuthorOneKiss
     permalink
    Ul_cia sięgnij do najgłębszych pokładów swojej pamięci! Polegaj na swojej intuicji i IDŹ NA CAŁOŚĆ :cool: Uda się! Będzie jeszcze lepszy niż poprzedni.
    --
  1.  permalink
    Maanga, zapomniałam wczoraj o przepisie :( Przepraszam, ale Hannie wywaliła wczoraj gorączka 40 stopni i jakoś głowy nie miałąm :/
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    o kurka, zdrowia dla Hani!
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Namowilyscie mnie- robie pasche w tym roku;)
    A to moj debiut bedzie :)
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    o! a z jakiego przepisu? też myślę nad zrobieniem
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeMar 26th 2013 zmieniony
     permalink
    Szczypta spoko ;)
    Zdrówka dla małej!

Hyde ja też przepraszam za brak przepisu, skleroza. ;)
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Talka, jeszcze nie wiem, ale chyba wg kazdego, w ktorym nie trzeba podgrzewac masy smietanowo- jajecznej.
    Jakos nie mam do tego wyczucia i konczy sie to gotowana jajecznica...:confused:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    o kurczę, nawet nie doczytałam, że tu trzeba zagotować jajka ze śmietaną... to ja chyba odpadnę :P
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    A podgrzewa się ją na parze?
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Mangaa, no wlasnie to zalezy od przepisu...
    A poniewaz to debiut, to nie chce ryzykowac;)
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Acha, no mi chyba raz (RAZ ;)) udało się na parze zrobić masę bez glutów. A tak to zawsze się ścinało.
    --
    •  
      CommentAuthorbladykot
     permalink
    Jaheira: Namowilyscie mnie- robie pasche w tym roku;)

moja pierwsza pascha była jadalna tylko łyżką i to prosto z miski, zniknęła ze stołu jako pierwsza.
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Szczypta Julka miała podobnie przez weekend :( ale o dziwo przeszło bezobjawowo poza właśnie gorączką!
    •  
      CommentAuthorjem
     permalink
    Hydzia, ten przepis mojego taty to jakiś mega udziwniony ;) Ogólnie robi go z 8 litrów świeżego mleko, dodaje podpuszczkę i gotuje dokładnie w temperaturze 36-37 stopni. Potem dorzuca różne bakalie - duuużo i odsącza cała noc. Formuje i wkłada do lodówki. Tyle.. Zero smietanki, cukru, masła ani nawet żółtek.. Więc to bardzo "jego" wersja. Ale ja tę własnie uwielbiam :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    a no to ja chyba jednak wymiekne, nawet nie wiem co to ta podpuszczka :/
    zwazywszy na to ze do tej pory nie zawiodly mnie przepisy Doroty z moichwypiekow to chyba przy jej wersji paschy zostane
    no chyba ze ktoras ma sprawdzony przepis to chetnie poprosze
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Chciałam robić z moich wypieków,ale jak doczytałam o tym gotowaniu masy jajeczno-śmietanowej to.... sama nie wiem. Boję się, że spie*rzę :neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorjem
    • CommentTimeMar 27th 2013
     permalink
    Ania, specjalnie od mojego taty dla ciebie przepis na mniam mniamie ,w wersji dla początkujących również :wink: Może się skusisz :wink:
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    droga wiosno,
    skoro ja od 7:40 moge myc okna to moze i ty bys laskawie sie ruszyla i przyszla??!!

u nas ciagle na minusie ale slonce tak pieknie swieci wiec postanowilam pozbyc sie szarosci z okien, niech chociaz slonce wpadnie porzadnie i nastroj poprawi...
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Hyde TY to masz marzenia :) poczekaj do po świętach :) IDZIE JUŻ :)

Treść doklejona: 27.03.13 09:06
    u mnie dzisiaj postraszyło śniegiem ale na razie spokój :)
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    a w temacie mycia okien... używa któraś myjki może ?zastanawiam się nad zakupem i nie wiem czy warto
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Natala ja sie nawet nie zastanawialam bo szkoda mi zwyczajnie kasy; latem to lece woda z octem i do sucha wycieram tetrowka ale tu trzeba sie niezle namachac, wczesniej uzywalam clin z biedronki ale do dzisiaj!!! maz dostal od klienta specjalny plyn do szyb CLINEX, jak dla mnie rewelka,nie dosc ze nie smierdzi to jeszcze nie zostawia zaciekow, oczywiscie zero smug a okna sie blyszcza
    w prawdzie jeest dedykowany dla warsztatow samochodowych i mycia szyb w autach ale kto by na to patrzyl ;)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeMar 28th 2013
     permalink
    bo na szpilkach to trzeba umiec i lubic chodzic
    poza tym istotne jest zeby but byl dobrze wyprofilowany bo inaczej nogi po chwili juz zmeczone i bola

mam kolezanke ktora nawet letnie klapki ma na obcasie, na plaskim to jedynie biega :)
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    MrsHyde: mam kolezanke ktora nawet letnie klapki ma na obcasie, na plaskim to jedynie biega :)

to tak jak ja.... tylko nie biegam ;-))
    no ni choelry na płaskim nie umiem.....
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Kurcze a Ja mam świetne botki.... na wysokim obcasie... jak je kupowałam były idealne na nodze, nic nie uwierało ale niestety w praktyce okazują się koszmarem :( 1,5 godziny chodzenia i dzień bolących stóp :( a tak nie mam problemu czy to obcas czy płaski but :)
    •  
      CommentAuthorjaca_randa
     permalink
    Obcas musi byc nie za duzy, ale tez nie za maly. Buty wojskowe, przeznaczone do dlugich marszow maja niewielki obcas. Natomiast wysokie obcasy (mimo, ze sa bardzo seksi :cool:) oslabiaja sciegno Achillesa (ktore po zdjeciu buta moze ulec kontuzji) i obciazaja srodstopie (tak przynajmniej twierdzi moja fizjoterapeutka).
    -- Szczęście jest decyzją, którą podejmujemy każdego dnia.
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Mam problem albo i nie. Niedawno byłam u ginekologa, przeszłam badanie piersi... i... mam niewielką mastopatię sutka :( i w sumie nie wiem czy się bać czynie?! Z drugiej strony obawiam się troszkę gdyż jestem bardzo mocno obciążona rakiem. W rodzinie kilka ciotek i to ze strony mamy jak i taty właśnie borykało się czy też boryka z rakiem piersi i nie tylko :( Lekarka nie wysłała mnie na mammografię i tak sobie myślę czy się o nią nie upomnieć czy poprzestać tylko na obserwacjach?

Treść doklejona: 28.03.13 22:45
    jaca ok ale inaczej jak się tylko lata na obcasach a inaczej jak się nosi je naprzemiennie z płaskim obuwiem :)
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Natalaa: a w temacie mycia okien... używa któraś myjki może ?zastanawiam się nad zakupem i nie wiem czy warto

Natala ja się raz porwałam na coś podobnego...
    raz prawie użyłam... prawie , bo mnie ten sprzęt tylko wnerwił...
    ja tam pierwszy brud lece zwykłą szmatą płukaną w wodzie z płynem do szyb...
    a na koniec spryskuję szyby i ręcznikiem papierowym... i jest glanc :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorjaca_randa
     permalink
    No doobra, ale kiedys sie je zdejmuje (do kapieli czy snu np.)...

Z piersia... coz, ja bym zrobila mammografie dla swietego spokoju.
    -- Szczęście jest decyzją, którą podejmujemy każdego dnia.
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeMar 28th 2013 zmieniony
     permalink
    Lady na Twoim miejscu, dla świętego spokoju, poszłabym i na mammo i usg. Bo jesteś w wieku gdzie i jedno i drugie może być przydatne, ze względu na budowę piersi.
    Chyba do 35 roku życia ze względu na budowę gruczołową piersi zaleca się tylko USG.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeMar 29th 2013
     permalink
    Lady a boli Cie to? zdaje mi sie ze kolezanka ma mystopatie piersi ale ona narzeka na bole cyckow, wiem ze miala usg piersi i pozostaje pod opieka onkologa tak profilaktycznie (u niej tez rak piersi w wywiadzie); ja bym na twoim miejscu to skonsultowala jeszcze z jakims innym lekarzem, a co do mammografii to mowia ze usg piersi jest dokladniejsze niz mammografia
    •  
      CommentAuthoragap81
     permalink
    Dziewczyny u was tez zima wróciła ? Bo na Śląsku biało i sypie masakra,ja chce wiosnę :cry:
    Ja tez mam guzki w piersiach i lekarz skierował mnie na usg ,a pózniej dostałam skierowanie na onkologii do gliwic tam zrobili mi biopsje i co rok czy pol roku do kontroli ,ale pózniej lekarz stwierdził ,ze nie ma potrzeby żeby tam jeździć ,ze mam sobie iść do najbliższej poradni chorób piersi ,która nie istnieje juz ,bo wszędzie teraz tylko prywatnie ,a jak pojechałam do dr bednarskiego ( bardzo dobry lekarz)usuwal mi kiedyś guzki biopsja gruboiglowa na NFZ to zaproponował usunięcie ,ale za 3 tys ,bo nie maja funduszy juz na to ,wiec sobie odpuscilam
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeMar 29th 2013 zmieniony
     permalink
    Manga a Ja po 35 roku :)
    Hyde poprosiłam lekarkę o badanie bo sama nic nie wyczuwałam a nie lubię jej dotykać tej piersi :(
    Boli mnie szczególnie przed miesiączką i dotyk tej piersi nie zalicza się do miłych...
    Wczoraj np Julka położyła mi na niej głowę to mnie aż podniosło z bólu... z tym, że to się ciągnie nie od dzisiaj :(

Agap witaj w kręgu niezadowolonych osób z tego co widzą za oknem. Rano przeżyłam koszmar :( nie mogłam uwierzyć, że to co tam jest to nie sen! masakra jakaś nooo :(
    Fajną mamy zimę tej wiosny :(
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    tyllko nie wysylajcie tego sniegu na wschod
    ja liczylam ze ten straszny wiatr ze drzewa sie klada to po to zeby przegonic zime a wy tu ze sniegiem wyskakujecie :(

Treść doklejona: 29.03.13 09:20
    bosh, jak sobie pomysle ze trzeba tylek ruszyc i cos posprzatac ewentualnie do kuchni tylek zebrac to mi sie az 'mietko' robi
    maz mial miec dzisiaj wolne i posprzatac ale niestety do pracy musial isc wiec ja musze troche ogarnac, a taaaaaaaaaaaaaaaaak mi sie nie chce
  2.  permalink
    Postanowiłam zawstydzić Perfekcyjną Panią Domu :tooth:
    Mąż mi pomalował spiżarnię, przywiózł regały, od tygodnia je z zapałem maluję (sorry- malujemy, bo przecież dzieci też muszą pomóc :wink:),wczoraj wieczorem zrobiłam sobie przerwę od malowania- został mi jeszcze jeden regał, i z zapałem tuningowałam słoiki i naklejałam etykietki, jak szaleć to szaleć, nie? :wink:
    ppd
    ppd2
    ppd3
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    wow nic dodać nic ując ceri :)

Treść doklejona: 29.03.13 09:47
    Hyde z przyjemnością bym wygoniła wrrr bo mam takiego nerw, że szoook

Treść doklejona: 29.03.13 09:49
    kurcz niedawno spoglądałam na pogodę i po świętach miało być powyżej 10 stopni zza dnia a dzisiaj:( porażka... znowu zimno :( Na drugi tydzień mam jechać w góry na wyjazd taneczny i liczyłam na pogodę a tu dupa jasiu :(
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    na dlugo jedziesz Lady?

ja rowno za miesiac lece do Londynu na dlugi weekend, moj maz sie smieje ze u nas bedzie pieknie i cieplo a tam deszcz i mgla, no kurde moze miec chlopak racje
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    znam to Kasia, nawet wyprobowalam tylko kurde nie zadzialalo tak jak obiecali :cry::cry::cry::cry::cry:
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Hyde nasze wyjazdy trwają od piątku do niedzieli ale ciągle w ruchu bo tańczymy w piątek tylko raz 1,5 godziny, w sobotę 3 x1,5 a w niedzielę 2x1,5 intensywnego treningu :) ale za to wieczory są fajne :)

Treść doklejona: 29.03.13 09:55
    Hyde no u mnie też nie zadziałało :P i trzeba dupsko oderwać od stołka i coś zrobić :)

Treść doklejona: 29.03.13 09:55
    Hyde ale Ci dobrze będzie nooo też fajniusi wyjazd Ci się kroi :)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Ladybird76: trzeba dupsko oderwać od stołka i coś zrobić :)

okna pomylam w srode przed szkola, wczoraj upieklam piaskowego zajaca, kogutka i zajaczka do kolorowania dla dzieci, kajmaka (podklady) i keks; dzisiaj przygotowalam schab ale bede piekla dopiero wieczorem lub jutro rano no a 2 salatki i babka z galaretki zostana mi na jutro zeby byly swiezsze
    pokoje dzieci odgruzowane (wlacznie z porzadkami wiosennymi w szafkach), no ale zostalo ogarniecie sypialni i wypucowanie dolnej lazienki (jak ja nienawidze myc kabiny prysznicowej!!!!)

Ladybird76: Hyde ale Ci dobrze będzie nooo też fajniusi wyjazd Ci się kroi :)

wyjazd na ktory czekam od lat, takie spelnienie marzen troche; a ze jade z psiapsiolka to juz w ogole odskocznia i relax beda
  3.  permalink
    Dziewczyny jestem w szoku, ze tak szybko przyszedl nam zwrot z PITow:tongue::bigsmile:
    Ja wczoraj posprzatallam na swieta a znajac zycie dzisiaj bede poprawiac hehe:tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    a ja musialam robic korekte pit'u ; sponsor z dawnej firmy meza nie wyslal pitu na czas i dopiero dostalismy go po 15marca jak juz pit mialam rozliczony, ciekawe ile przyjdzie nam teraz czekac na zwrot; nie bedzie tego tak jak zawsze przy 2dzieci ale musimy zaplacic podatek od nagrod (szczegol ze myslalam ze to 10% a nie 18%) no i nie ukrywam ze strasznie mi na tej kasei zalezy bo to moje "kieszonkowe" na Londyn zwlaszcza ze sam bilet do muzeum figur woskowych kosztuje ok 150zl :(
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    MrsHyde: sam bilet do muzeum figur woskowych kosztuje ok 150zl :(

bylam w tym muzeum ale w nowym jorku i... szczerze? gdybym wiedziala jak to wyglada, to bym nie poszla :wink:
    wiec moze zastanow sie, czy warto tyle kasy wydac... nie wiem jak dlugo bedziesz w londynie, ja bylam kiedys na 4 dni i naprawde bylo co robic.
    jakie miejsca masz zamiar odwiedzic? :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorAgatella
     permalink
    aguncia: bylam w tym muzeum ale w nowym jorku? i... szczerze? gdybym wiedziala jak to wyglada, to bym nie poszla

A ja byłam w Los Angeles w muzeum. I było śmiesznie, można sobie śmieszne foty porobić, ale zgadzam się, że jeżeli miało by cię to "kopnąć po kieszeni", to może warto rozważyć inne alternatywy wydania tej kasy:wink:
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    ja ucze angielskiego i hmm takim zboczeniem zawodowym moze to muzealne chcenie jest bo wielokrotnie to sie przewija przez tematy wlacznie z maturalnymii ;)
    Bedziemy na zwiedzanie mialy cale 5dni i z pewnoscia chcemy obleciec wszystkie miejsca o ktorych mowie uczniom na zasadzie wyczytane z ksiazek i naumiane na studiach a do tej pory znane na zasadzie palcem po mapie; takze w gre wchodzi wszystko od zmiany wart przez hyde park, covent garden, harrods az po typowy brytyjski pub

Treść doklejona: 29.03.13 10:32
    na razie to w glowie rodzi sie jakas lista miejsc, wszystko bedzie kwestia ceny, za mieszkanie nie placimy, jedynie jakies obiady bedziemy same kupowaly i oczywiscie transport po naszej stronie; to co zobaczymy w duzej mierze bedzie zalezalo od cen (i stad te muzeum postawilysmy pod znakiem zapytania) ale wiem ze na przejazdzke London Eye sie nei wybierzemy
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Ceri piękne :D
    Też takie cosik planuję :D
    Tylko że w kuchni zrobimy szafeczki na konfiturki - zerżnięte od Perfekcyjnej :tooth:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.