Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorAlly1381
    • CommentTimeMay 17th 2013
     permalink
    Dla dzieci (i dla starszychteż ) są takie opaski na rękę odstraszające komary, zapachowe i plasterki do przyklejenia na ubranie. Można w aptece kupić, Mosbito np.
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Ooo, Ally dzieki, to sobie tez kupie. A MrsHyde - tak mi sie przypomnialo. Tesc ma na dzialce taki krzew, ktory swoim zapachem odstrasza komary. I faktycznie w poblizu nie ma ani jednej sztuki. A my tam na ogol siedzimy ;) Jak chcesz to sie podpytam co to takiego.
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    Tak, dla Adasia też używam, tylko nie na skórę, a na ubranie.

Treść doklejona: 17.05.13 11:10
    ally1381: Dla dzieci (i dla starszychteż ) są takie opaski na rękę odstraszające komary, zapachowe i plasterki do przyklejenia na ubranie

Ja kiedyś używałam i bardzo słabo działały :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorAlly1381
     permalink
    bo to nie chemiczne, tylko to są olejki zapachowe odstraszające te stwory. można jako dodatkową ochronę :) piękny ma zapach :) a ten Twój preparat to po byku:) na tropikalne owady, więc na pewno najskuteczniejszy. Jest też seria ziaja antybzzz dla dzieci.
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    ally1381: a ten Twój preparat to po byku:)

:devil::devil::devil:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Bo teraz komary tez sa po byku :)))))
    --
  1.  permalink
    Dziewczyny, czy ktoras z was uczy moze w technikum o kierunku TSL lub sama spedycja? Jesli tak dajcie znac, bo mam kilka pytan...
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeMay 19th 2013
     permalink
    a ma ktoras z was owadobojcze lampy solarne? zastanawiam sie czy to nie jest pic na wode, na allegro ceny od 35 do prawie 100zl a tu np taka

Lexia jak tam wrazenia pomaturalne? jak poszla biologia i chemia?? jestes juz po ustnych czy jeszcze w trakcie? ja sezon maturalny wlasnie zamknelam
    •  
      CommentAuthorLexia
     permalink
    Chemia gorzej, biologia całkiem całkiem :wink: Wątpię, że na stomę wystarczy, ale jest jeszcze trochę innych opcji.
    Jestem po ustnej z polaka, jutro ustna z angla :smile: I to będzie ostatnia matura.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    no i w koncu laba, jakies plany na tak dlugie wakacje?
    •  
      CommentAuthorbari_87
    • CommentTimeMay 20th 2013
     permalink
    Mam problem:cry: nadłamałam dosyć głęboko paznokieć (boli jak cholera) nic tym palcem zrobić nie mogę. Czy któraś z was ma jakiś pomysł jak go utwardzić/skleić/zabezpieczyć? Czy dobrym rozwiązaniem bedzie naklejenie tips'a?
    --
    •  
      CommentAuthorkarakal
     permalink
    bari - kosmetyczka powinna Ci nałożyć taki specjalny klej. powinno wystarczyć.
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    bosca dzięki, już szukam nr do kosmetyczki
    --
  2.  permalink
    Dziewczyny zaraz z nerwow zawalu dostane. Poszlam sie kapac i zostawilam kluczyki od samochodu na stole, teraz dopiero gapnelam sie ze ich nie ma:confused:przetelepalam caly dom nie ma.Emilia gdzies musiala wziasc.Powiedzcie co ja mam zrobic jak ich nie znajde? Zapasowego nie mam, zaraz mnie szlak poprostu trafi a jutro rano musze jechac....
    --
  3.  permalink
    Poszlam sie kapac i zostawilam kluczyki od samochodu na stole, teraz dopiero gapnelam sie ze ich nie ma
    - znalazlas kluczyki?? Wlasnie dlatego ja nie dawno dorobilam drugi komplet, na ww
    --
  4.  permalink
    madziik1983: - znalazlas kluczyki?? Wlasnie dlatego ja nie dawno dorobilam drugi komplet, na ww

Naszczescie tak.Mloda oddala, schowala jak sie bawila...Cale szczescie bo jak sobie pomysle ile trzeba by bylo zaplacic za nowy zamek to mnie ciary przechodza:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeMay 23rd 2013
     permalink
    •  
      CommentAuthorLexia
    • CommentTimeMay 23rd 2013 zmieniony
     permalink
    Staram się nie wyszukiwać artykułów nt. matury, co by sobie ciśnienia nie podnosić... :wink:
    Zadanie rzeczywiście, bardzo podobne, ale nie zgodzę się z tym dramatyzowaniem, jakoby wersja dla gimnazjum była trudniejsza. Rozwiązałam te zadania i w obu trzeba zrobić mniej więcej to samo. Cóż, to że takie zadanie znalazło się na maturze to już wina nierozgarniętej CKE... Zresztą, w zeszłym roku na maturze z biologii(R) pojawiło się pytanie o budowę żył i tętnic- takie coś robi się w drugiej klasie gimnazjum. Ale przecież do zagadnień na maturę też wchodzi budowa układu krążenia... Myślę, że z matematyką też zbytnio nie można dramatyzować, bo to zadanie nie było czymś na zasadzie 2+2=4, zadania z ostrosłupami takie, jak właśnie było na maturze robi się normalnie na lekcji w liceum i raczej trudniejszych zadań z tego działu zbytnio nie było. Poziomy tych działów zarówno w gim jak i w średniej są bardzo zbliżone, więc i zadania są porównywalne.
    Trzeba się jednak zgodzić z tym, że gimnazjaliści mają o tyle trudniej, że nie mają arkusza wzorów i kalkulatorów. To rzeczywiście utrudnienie z tym, że wzory to trzeba tutaj znać baaardzo podstawowe, chyba w sumie trzy: na pole trójkąta, twierdzenie Pitagorasa i to, że przekątna kwadratu= a pierwiastka z 2. A to każdy po trzech latach nauki ma w małym palcu bo używa się tego praktycznie w kółko.
    --
    •  
      CommentAuthorLexia
     permalink
    elfika: yyy. nie kazdy

elfika, po trzech latach w średnio rozgarniętym gim/LO i po uczęszczaniu w miarę regularnie na matmę nie da się nie pamiętać :tongue: Choć oczywiście, pewnie i ja sama nie mając do czynienia z matą za 5-10 lat zapomnę i wcale nie umrę z tego powodu :wink:
    Są takie wzory, których za chiny ludowe nie przytoczę, ale to dotyczy zagadnień z kombinatoryki i teorii prawdopodobieństwa, na które się w LO poświęca miesiąc, a wcześniej na żadnym etapie nauki o tym nie uczą. No, ale od czego są wspomniane wyżej tablice :bigsmile: Ogółem, z tymi tablicami, to się dziwię, że zdawalność matmy nie dobiega 100%...
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Lexia: Ogółem, z tymi tablicami, to się dziwię, że zdawalność matmy nie dobiega 100%...
    ja też :P Ale jeszcze trzeba się nauczyć z nich korzystać Heh ten co umie poradzi sobie, ten co nie potrafi niestety kombinuje jak cośkolwiek zrobić
    --
    •  
      CommentAuthormigotynka
    • CommentTimeMay 24th 2013
     permalink
    Hej babeczki:)
    A ja muszę wylać zalegającą żółć, bo dzidzi zaszkodzi:wink:

Pojechałam do Lidla, jak wracałam wstąpiłam po ziemniaki do sklepu obok mojego osiedla. Jak wyjeżdżałam na ulicę, na parking sklepu wjeżdżał z mojej prawej strony, jakiś dziadek starym gruchotem i tak wjeżdżał, że się nie zmieścił i otarł mi swoim lewym przodem mój lewy tylny bok. Nie jakoś dużo, ale jednak widać. Cofnęłam się na parking i mówię mu, że musimy spisać oświadczenie, a on do mnie że ma to gdzieś i sobie poszedł do sklepu :shocked: Jak wyszedł powiedziałam, że dzwonie na policję a on na to, że go to gówno obchodzi!!!!
    I poszedł sobie gdzieś. No więc zadzwoniłam i po kilkunastu minutach przyjechał patrol. Opowiedziałam, co się stało, musiałam nawet dmuchać do alkomatu ( hehe) . Policjanci spisali wszystko co powiedziałam i nagle pojawił sie ten koleś. Podeszli do niego, a on z tekstem, że ta pani sobie wszystko wymyśliła i że chcę go wrobić. No jak to usłyszałam, to myslałam, ze utłuke dziada. Przepraszam za te obelgi, ale niestety tak własnie było. Jakbym miała pistolet to bym chyba mu po nogach strzeliła, wrrrr. Policjant wsiadł do jego samochodu i podjechał do mojego na tyle blisko, żeby sprawdzić otarcia i powiedział, że on wie że kłamie i żeby był mężczyzną i się przyznał, na co ten dziad, że nie ma zamiaru bo on nikogo nie zarysował, no żesz k…….
    Próbowali go straszyć, ale dziadek szedł w zaparte. Tak więc spotkam się z dziadkiem w sądzie.
    Wiecie, co, każdemu przecież może się zdarzyć, ale ja nie rozumiem jak mozna tak łgać?
    Gdyby wysiadł, udał skruchę i przeprosił, to nawet odpuściłabym to oświadczenie. Rysa jest na tyle mała, że naprawdę trzeba wiedzieć, aby ją zobaczyć. No ale po takich wyskokach, nie daruję dziadowi. Choćbym miała z małą Bereniką na sprawę jeździć, to będę jeździć.
    Tu nie chodzi o to, aby coś wyrwać od tego dziadka, ale o fakt, że nie można być takim podłym człowiekiem. Niech mu trochę krwi napsują. Mam nadzieję, a policjanci napisali też swoja opinię w protokole, że dostanie mandat i kolegium a także będzie musiał zwrócić koszty sądowe. A co.
    No myślałam, że zatłukę tego kolesia. Policjanci mówili do niego, że niech zobaczy w jakim stanie jestem, a on im na to, że jego guzik obchodzi, że jestem z brzuchem czy bez?????
    Także ten teges, taki miałam dzień.
    Naprawdę, czasami zaczynam wątpić w ludzkość:confused:
    Jak można tak kłamać? No mnie to się w głowie nie mieści, gdzie jakieś sumienie? Gdzie jakies moralne zasady?

Jeszcze dzisiaj mnie telepie:angry:
    Ale fajnie, że mamy taki wątek, gdzie mogę się wyżalić:sad:
    --
    •  
      CommentAuthorluczynka
     permalink
    Pilnuj terminu do złożenia oświadczenia o przystąpieniu do sprawy w charakterze oskarżyciela posiłkowego (masz na to 7 dni od kiedy dostaniesz z policji zawiadomienie o skierowaniu do Sądu wniosku o ukaranie) - później nie będziesz miała w sprawie nic do powiedzenia i jak trafi na sędziego załatwiacza, to facet się wykpi jakąś śmieszną grzywną, a jako oskarżyciel przynajmniej będziesz mogła się sprzeciwić takiemu rozstrzygnięciu.
    --
    •  
      CommentAuthormigotynka
     permalink
    luczynka: Pilnuj terminu do złożenia oświadczenia o przystąpieniu do sprawy w charakterze oskarżyciela posiłkowego (masz na to 7 dni od kiedy dostaniesz z policji zawiadomienie o skierowaniu do Sądu wniosku o ukaranie) - później nie będziesz miała w sprawie nic do powiedzenia i jak trafi na sędziego załatwiacza, to facet się wykpi jakąś śmieszną grzywną, a jako oskarżyciel przynajmniej będziesz mogła się sprzeciwić takiemu rozstrzygnięciu.
    --

- ooo, dziękuję Luczynko, na pewno dopilnuję, nie daruje mu:angry:
    --
    •  
      CommentAuthorLexia
     permalink
    Migotynko, szkoda słów... I podziwiam Cię, że jesteś zdeterminowana, żeby nie odpuszczać. Każdy tak powinien działać, bo inaczej to potem jest jak jest- chamstwo się szerzy i czuje bezkarne... Trzymam kciuki, żeby się wszystko dobrze potoczyło i żeby jednak szło to załatwić jeszcze z Bereniką w brzuszku :wink:
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    ooo, Migotynko, też bym się wk....ła masakrycznie. Nie lubię łgarstwa i takiego bezrefleksyjnego podejścia.
    Podziwiam, że chce Ci się to kontynuować, naprawdę. Wiele osób odpuszcza i później chodzą tacy przeświadczeni o swojej bezkarności...
    --
    •  
      CommentAuthorazniee
     permalink
    migotynka- też miałam sprawę za taką rysę, tylko w moim przypadku to był autobus, który odjechał, a ja pojechałam na policję. Menelasty kierowca sprawę przegrał, dostał 500zł kary administracyjnej :devil: za pyskowanie sędziemu (to akurat musiał zapłacić na pewno), tylko niestety ZTM złożył apelację i sprawa zdechła (tzn. pewnie gdzieś leży w okręgowym). "Twój" dziadek pewnie by nie wiedział, że tak się da :wink:
    A rysę na mojej starej corsie PZU wyceniło na 700zł :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    az czlowiekowi wiara w drugiego czlowieka odchodzi jak sie takich bufonow na swojej drodze spotka :/

ja niedawno tez mialam stluczke tyle ze mi facet na parkingu przestawil samochod (ja jechalam on wyjezdzal) a ze mu sie spieszlo to spisal szkode i odjechal, zglosilam telefonicznie do Link4 i ku mojemu zdziwieniu chcieli tylko zdjecia. za kilka dni kasa byla na koncie, ku mojemu zdziwieniu zadnej wizyty rzeczoznawcy nie bylo a cala procedura zajela moze pol godziny z rozmowa telefoniczna i skanowaniem + wypelnianiem dokumentow wlacznie
    •  
      CommentAuthormigotynka
     permalink
    Dziewczyny, dodałyście mi otuchy swoimi wpisami, naprawdę:) Nie daruję, choćbym miała spuchnąć:wink:
    Dzięki
    :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeMay 25th 2013
     permalink
    Ja też nei rozumiem jak mozna byc takim podłym, kłamliwym człowiekiem!
    Już miałam 2 razy taką sytuację :shamed:, że zarysowałam stojacy, zaparkowany samochód :shamed: i za każdym razem włożyłam za wycieraczke kartke ze swoim numerem telefonu i prośbą o kontakt. Jakos nie wyobrażam sobie inaczej :shocked:

Frag - i co wymysliłaś dla Rodziców na dzień Matki ? w ramach Krasnalowego podziekowania?
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeMay 26th 2013
     permalink
    Ul_cia: Frag - i co wymysliłaś dla Rodziców na dzień Matki ? w ramach Krasnalowego podziekowania?

Ulcia, w końcu kupiłam ten Vivabox, co Jahe mi poleciła, bo nic innego do głowy mi nie przyszło, mam kompletną pustkę. Na razie dostaną wyjście do restauracji, ale planuję jednak załatwić im jakiś wyjazd jeszcze - z ewentualną możliwością zmiany terminy jakby im nie pasowało :)
    --
    •  
      CommentAuthorPeaberry
     permalink
    Olenkaka: sąsiedzi to niby normalna rodzina.

Jeśli to normalna rodzina, to jedna wizyta Policji podczas awantury powinna dać im do myślenia. Zachowanie sąsiada ewidentnie świadczy o wstydzie. Myślę, że policja uświadomi im problem, może pójdą po pomoc?
    -- Wszystko o kawie - najnowsze forum o kawie. Miejsce dla ludzi z pasją!
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Ulcia no to szacun, bo mimo wszystko Twoje postępowanie to rzadkość!

My juz mamy zarysowane i wgniecione auto- gdzieś na parkingu i za każdym razem nikt nam się nie przyznał...

Migotynko jak masz siłę i chęć to fajnie, niech dziad sobie bezkarnie nie chodzi
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Olenka ja bym porozmawiala najpierw z dzielnicowym i zaczekala na rozwoj wydarzen; rownie dobrze to moze byc przemoc w rodzinie wiec lepiej tego nie zostawic

a jesli idzie o dzwonienie na policje to ja w trakcie klotni dzwonilam tylko raz jak facet bil swoja dziewczyne i meble po pokoju bylo slychac ze lataja a w tym wsyzstkim dziecko plakalo; inne wzywanie policji to tylko przy imprezach hucznych o 3 nad ranem bylo, na smiechy piski i klotnie nie reagowalam.
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeMay 26th 2013 zmieniony
     permalink
    Olenka, też bym się do dzielnicowego udała. Moi rodzice mieli podobny problem, rodzina nad nimi - krzyki, wrzaski, bójki. Potem się okazało, że nastolatek wpadł po uszy w narkotyki i to on terroryzował rodziców, skończyło się na rehabie, ale po wielokrotnych wizytach policji...
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
    • CommentTimeMay 27th 2013
     permalink
    Dziewczyny z okolic Białegostoku, pomóżcie;)
    Jakie jest fajne miejsce w Białymstoku, gdzie chadzają turyści. Jakiś park, kompleks zabytków, itd...?
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeMay 27th 2013
     permalink
    w B-stoku bywam sporadycznie i nie koniecznie mam co polecic ale jesli juz bedziesz to KONIECZNIE idz pod Central na GOFRY, najlepsze gofry na swiecie :))))

jeszcze polecam spacer do Palacu Branickich
    aha w B-stoku jest male zoo - znajomi byli z dzieciakami ale bez zachwytow bylo, niedawno skonczyli remont wiec moze sie warunki poprawily
    •  
      CommentAuthorAlly1381
    • CommentTimeMay 27th 2013 zmieniony
     permalink
    ul. Lipowa w Białymstoku - deptak , pałac Branickich i park wokół.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeMay 29th 2013
     permalink
    czy wy tez sie tak cieszycie ze 4 dni wolnego???

i mimo ze mam w planach duuzo pisania (2raporty i sprawozdanie z 3letniego stazu) to i tak cieszy mnie to ze nie bede musiala sie rano do pracy szykowac ani dzialac z zegarkiem w reku
  5.  permalink
    elfika: Laski, help.jakie tabsy antyalergiczne polecacie dla kierowcy? bo mnie wziela alergia zmiotla w tym roku po 4 latach spokoju, i wlasnie przechodze 2 w ciagu 3 miesiecy zapalenie oskrzeli... te 4 lata temu bralam flonidan, dzialal ok, o wadze sie wypowiem , ale wtedy tez nie mialam prawka wiec mi bylo wszystko jedno...macie jakies sprawdzone???

Mam podobny problem a najgorsze jest to, ze wiele lekow na alergie zawiera hydroksyzyne co na mnie dziala jak tabletka nasenna:confused:
    --
    •  
      CommentAuthorAlly1381
    • CommentTimeMay 31st 2013
     permalink
    Allegra nie działa nasennie, można kupić bez rp.
    --
  6.  permalink
    ally1381: Allegra nie działa nasennie, można kupić bez rp.

Czytam wlasnie ulotke i napisane jest,ze czestym skutkiem ubocznym jest sennosc:shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorAlly1381
     permalink
    wszystko muszą napisać :) z doświadczenia innych ludzi wiem, że nie powoduje senności i kierowcy mogą zażywać. A każdy organizm jest inny, dlatego w badaniach mogła wyjść senność ;)
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeMay 31st 2013 zmieniony
     permalink
    Elfika kup claritine, mi lekarka przy silnych atakach pozwolila brac ja nawet 2x dziennie
    a Ally ma racje, mojemu mezowi kjtory caly dzien spedza za kolkiem, znajoma farmaceutrka polecila allegre wlasnie ze nie bedzie senny

swoja droga w tym roku wszystko zmutowane i komary i alergeny, ja mimo odczulania (5rok z kolei) niestety cierpie i biore 4rozne leki a i tak dzialaja tylko czasowo i jak za dlugo jestem na dworze to zdycham :/
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Ja polecam Telfast 180. Ale jest chyba na receptę. :/
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Mangaa tak, na recepte, chociaz powiem ci ze ja tez prosilam lekarza o telfast bo sporo osob bylo zadowolonych ale mi nie posluzyl, ja po telfascie mialam straszne bole glowy i przymulona bylam

Elfika nad morzem jestes czy na mazurach? ;)
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    No bo to pewnie jak ze wszystkimi lekami - każdy musi sobie na sobie poeksperymentować i wybrać to co mu pasuje. :wink:
    Dla mnie nie do zniesienia był Zyrtec i Claritine.
    Allegry nie próbowałam jeszcze. Liczę, że nie będę musiała już próbować. ;)
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Elfika a widzisz, myslalam ze ty nie pracujesz
    swoja droga ja przy zap.oskrzeli zawsze chodze do pracy, dopiero przy anginie biore zwolnienie

Mangaa o ile zyrtecu nie moglam zupelnie o tyle claritine lykam po 2tabl dziennie jak trzeba i jest ok, nawet w ciazy pod koniec jak juz bylo zle to mialam zgode gina na przyjmowanie claritiny
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    No to gratuluję :D
    Stażystka mojego M mówiła mu że w Urzędzie w Kato mieli wklepywanie PITów na czas? U Was też tak jest?
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    fajnie ze udalo ci sie dostac na staz, to taki 9miesieczny, tak? jest szansa ze po stazu zabawisz tam dluzej czy tylko na chwile i bez szans na dalsza prace?

no ja przy anginie zostaje dopiero po nauczce jak mi jednego roku padla na stawy to teraz jak juz jodyna nie pomoze to ide na L4, prawdziwej grypy lata nie mialam ale z grypopodobnymi chadzalam
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    ale to bedzie firma rodzinna czy u kogos znajomego praca?
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.