Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeJun 14th 2013
     permalink
    Dzięki dziewczyny za pomoc.
    Jesteście niezastąpione :wink::wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Teo i jaka opcje wybralas?

Ja jutro planuje sie zmierzyc z ciastem z rabarbarem, po tym jak mi muffinki wykipialy dzisiejsze kucharzenie totalnie sobie odpuscilam i jutro bede miala maraton
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    Ją mroze rosół....zawsze gotuje wielki gar potem przelewam do pojemników i mam conajmniej 4 porcje.Bazy do pomidorowej, początkowej itd...
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeJun 14th 2013 zmieniony
     permalink
    Ja ostatnio robię w soboty wywar na kościach cielęcych + warzywa rosołowe, dosyć mocno go odparowuję, przekładam do kubeczków plastkiowych i mrożę jako podstawa do zup.
    Wygodne to i zamiast tych wszystkich kostek rosołowych.
    A tak to raczej nie mrożę gotowych dań, gotuję na bieżąco. Z ziemniakami się u nas postępuje podobnie jak u Hyde. Zwykle do tego jajko sadzone i kefir do zapicia. Pierogi też odsmażamy na drugi dzień. ;)
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
    • CommentTimeJun 15th 2013
     permalink
    Moja radosc na dzis?
    Najlepiej z calego roku zaliczylam statystyke:bigsmile:
    Radosc tym wieksza, ze na prawie 80 osob zaliczylo tylko 13...
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    Jaheira: Najlepiej z calego roku zaliczylam statystyke

A jak jej codziennie powtarzam, że jest kuuujooonem, to mi pyskuje:devil::devil:
    A tak poważnie- brawo, Kasiu:hugging:
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    elfika: a jak cala sesja? juz po czy jeszcze w trakcie?

No właśnie jestem w trakcie zabójczego week-endu. "Tylko" 7 zaliczeń/egaminów... Tzn. ja zdaję 6, bo z jednego zostałam zwolniona:bigsmile:.
    Dziś mam 3 za sobą. Jeden już wiem,że do przodu, drugi myślę,że do przodu a trzeci mam nadzieję,że do przodu:devil:
    Jutro kolejne 3- jeden wiem,że zaliczę, drugi myślę,że zaliczę a trzeci mam nadzieję,że zaliczę ;)
    No i za 2 tyg ostatni egzamin.(chyba,że moje nadzieje, pozostaną ciągle nadziejami, to nie ostatni...;/)

Treść doklejona: 15.06.13 21:51
    sushka: A jak jej codziennie powtarzam, że jest kuuujooonem, to mi pyskuje:devil::devil:

taaaaa, sama wiesz,że wszystko w tej sesji było/jest przeciwko mnie...
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    Jaheira: Najlepiej z calego roku zaliczylam statystyke

Gratulacje !

Jaheira: Jutro kolejne 3- jeden wiem,że zaliczę, drugi myślę,że zaliczę a trzeci mam nadzieję,że zaliczę ;)

No to trzymamy kciuki za jutro ! :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeJun 16th 2013
     permalink
    Gratuluję :D
    Lubię statystykę :D
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
    • CommentTimeJun 16th 2013
     permalink
    mangaa: Lubię statystykę :D
    :crazy::crazy:

Treść doklejona: 16.06.13 20:03
    Ja dzis po pierwszym plazowaniu :cool:

Bylo cudnieeeeee :boogie::surfing:
    --
    •  
      CommentAuthorAlly1381
    • CommentTimeJun 17th 2013
     permalink
    22.00 HBO Czysta krew , kto ze mną ogląda ?:tongue::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeJun 19th 2013 zmieniony
     permalink
    MrsHyde: Teo i jaka opcje wybralas?

Ostatecznie to żadną, bo połamanej mamie zaniosłam 6 sztuk a resztę zjedliśmy my oraz znajomi, którzy wpadli jak zwykle na głodnego :wink:

Ej kobietki a powiedzcie mi taką rzecz.... Jakie mamy szanse, że nam wytną [albo ostatecznie pozwolą abyśmy sami wycięli aczkolwiek tu będzie problem bo ani nie mamy czym ani jak] dwie ogromniaste choiny rosnące nam prawie na balkonie ? :neutral:
    Bo sobie kurde poprzednia właścicielka nasadziła kilkanaście lat temu i teraz mamy problem.
    Gdyż albowiem zasłaniają nam całe światło [mieszkamy na bardzo niskim parterze, gdzie i tak słońce mało co dochodzi], wchodzą gałęziami na balkon, z których to gałęzi przez jedną część roku sypią się igły a potem zaś jakiś żółty pył, który paskudzi nam skutecznie parapety, szyby, podłogę, pranie wiszące i wszystko inne.
    Oprócz tego przy ostatnich burzach i wichurach się bałam, że [mimo krat, jakie mamy zamontowane] nam te gałęzie szyby powybijają bo tak się kładły od wiatru.
    A żeby było mało to teraz się w nich zasiedliły miliardy sryliardy komarów i bez kitu, nie mogę normalnie prania powiesić bo mnie całą chmarą obsiadają. Nie wspomnę o tym, ze tylko jedno okno z moskitierą otworzyć mogę ale drzwi balkonowych już nie bo od razu wszystkie do domu lecą. Nawet koty wychodzić nie chcą bo jak rano Buffona wypuściłam to go od razu milion komarów obsiadło i biedny drapał w szybę, żebym go wpuściła......

Jak myślicie, to wystarczające argumenty żeby nam pozytywną odpowiedź dali ?
    Bo właśnie podanie tworzę i nie wiem co jeszcze mogłabym wpisać, lekko naściemniawszy nawet....
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeJun 19th 2013
     permalink
    My udaliśmy się do wydziału środowiskowego w urzędzie gminy, pobraliśmy wniosek, wypełniliśmy, złożyliśmy, zadzwonił gość, umówił się i przyjechał obejrzeć drzewko.
    Tylko,że u nas świerk miał posuch w 85% po szkodnikach. Decyzja przyszła po kilku dniach, że zezwalają na wycinkę, nałożyli nam koszt za wycinkę, równocześnie nas z niej zwalniając. :wink:

Tak sobie pomyślałam, że może jest jakiś sposób by je ususzyć u Was? :tooth: :wink:
    Kurczę, nie wiem jak to jest jeśli drzewo jest zdrowe.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Teo trzeba isc do ochrony srodowiska i tam zlozyc podanie. Najlepiej znalezc jakis usluznych sasiadow ktorzy beda razem z wami na drzewa narzekali (np naszy sasiedzi poprosili nas zebysmy napisali im papierek ze drzewa nam przeszkadzaja i boimy sie o dach ze moga uszkodzic)
    a co do ususzenia to mozna nawet najzdrowsze drzewko zalatwic podlewajac je kwasem tyle ze niebezpiecznie to zrobic po zlozeniu owego podania bo jesli nie rozpatrza ci go pozytywnie a drzewko padnie to przyjda pobierac glebe do badan (to przerabiala dziewczyna z pracy po zalatwieniu brzozek)
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Do ochrony środowiska ?
    Kurde a mąż się pytał w spółdzielni mieszkaniowej i tam mu kazali złożyć pismo. Hmmmm spróbujemy najpierw tam a jak coś to nas najwyżej gdzieś odeślą.
    Drzewa zdrowe, niestety :tongue:
    I w ogóle to słabo bo nawet nie mam pojęcia co to za rodzaj iglaków :shamed:
    I co napiszę ? Dwie ogromne choinki ? :crazy:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    wrzuc fote na ogrody, Lilka ci podpowie
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJun 20th 2013
     permalink
    przyszlo lato, piekna pogoda, nic tylko korzystac i w ogrodku siedziec albo sie na tarasie opalac, a ja???
    a ja zamknieta w 4scianach i na zwolnieniu od dzisiaj bo juz do pracy nie dawalam rady chodzic
    :cry::cry::cry::cry:
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Co Ci Hydi?
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    alergia --> nasilenie sie astmy --> zap. oskrzeli :/

na dodatek musze pisac papiery do awansu a oczy mam jak u krolika (obstawiam poczatki zap.spojowek) wiec siedze przy kompie w okularach p.sloneczncyh na zasadzie pol godz popisze, godz odpoczynku :devil:
    jedyny plus zw. lekarskiego to wlasnie nastawilam kolejna porcje poduszek do prania
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Szfak, niefajnie. :///
    Kuruj się, mam nadzieję, że Ci szybko odpuści...
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    jeszcze jakies 3tyg silnego pylenia, potem bedzie lzej
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    A nie kojarzę, Ty się kiedyś odczulałaś?
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    z przerwami odczulam sie od 5 roku zycia, mialam przerwe na urodzenie i wykarmeinie dzieci, teraz odczulana jestem non stop od 2009 roku tyle ze ja mam b.silna alergie no i u mnie kumulus wziewny jest bo mam maksymalny odczyn na trawy,drzewa,zboza i chwasty a w tym roku wszystko jednoczesnie 'buchnelo' przez przedluzajaca sie zime
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Łojezu, bidnaś... :(((
    Pocieszające jest to, że za jakiś czas będzie zancznie lepiej...

Ale patrz jak to się składa, ja wyczekuję zawsze wiosny bo mi się skóra poprawia, alergie pokarmowe mi ustępują, słońce dobrze robi na skórę... a u Ciebie najgorszy okres się zaczyna.
    No środek lata / początek jesieni to chyba taki najlepszy dla wszelkich alergików czas.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJun 20th 2013 zmieniony
     permalink
    Elfika tyle ze ty bez lekow a ja na sterydach i wszystko jedno problem jest i zamiast byc lepiej to wygladam jak zombiak a czuje sie jak zwlok :/ na razie do poniedzialku probuje z pulmicortem, jak nie bedzie poprawy to antybiotyk dostane bo i zatoki mega zawalone i bola okrutnie

a jeszcze przez leki mam spozniony zaplon i sie dzisiaj poparzylam
    •  
      CommentAuthorKARKO
     permalink
    pomocy!!! oparzylam dłoń. parą. potworny ból. już 4 godziny w zimnej wodzie trzymam bo po wyjęciu nei do zniesienia :( nie ma śladu, ale ból straszliwy :((( panthenol nie pomaga, muszę zaraz z powrotem wkladac do wody. HELP!
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeJun 20th 2013 zmieniony
     permalink
    Wbrew pozorom jak boli to dobrze. To znaczy, że oparzenie jest powierzchowne i nie uszczkodziłaś tkanek skóry właściwej, nerwy nie są uszkodzone. Nie będzie też zapewne blizn.
    Ja oparzyłam brzuch teraz w ciąży wrzątkiem i oprócz samego momentu oparzenia później specjalnie nie bolało, zeszła od razu skóra i zrobiły się kratery. Teraz mam ślady i zapewne blizny.

Psikaj panthenolem jak najczęściej - to najlepsze co możesz zrobić i nie przesadzaj z zimną wodą (żeby nie była lodowata bo można sobie więcej krzywdy zrobić).

A później, jeśli nie będzie rany i nie będzie się sączyć to po prostu noś odsłonięte, jakby się zrobił pęcherz to lepiej to zasłonić gazą by przy pęknięciu nie zakazić czymś.
    Lub opatrunek hydrokoloidowy.
    --
    •  
      CommentAuthorKARKO
     permalink
    dzieki mangaa
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeJun 21st 2013
     permalink
    Mangaa dobrze radzi - leć do apteki, kup sobie plasterek hydrokoloidowy lub hydrożelowy (około 4-8 zł), naklejaj i będzie ładnie :) Ja już swój wykorzystałam :D
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    dzisiaj moja szefowa przeszla sama siebie, zadzwonila czy nie dam rady przyjsc na rade taka 5godzinna :/ to nic ze mam zwolnienie lekarski, nic ze mowilam ze nei weim czy w przyszlym tyg bede, rada najwazniejsza :devil::devil:
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    O rany... Super szefowa. Powiedz, że pewnie, przyjdziesz, nachrychasz na nią, żeby miała weekend z głowy ;))))
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeJun 21st 2013 zmieniony
     permalink
    Niezła...

A mnie nie wiem co podkusiło by robić tort w taki upał, a nie zamówić. Masa śmietanowa mi się rozciapała zanim zdążyłam ją wyłożyć i wrzucić tort do lodówki, ja pier...
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Frag tyle ze ona wie ze to od alergii wiec niezarazliwe, no ale oczywiscie niech nie mysli ze sie zjawie; koniec wychodzenia przed szereg

Mangaa ale co uratowalas ja jakos? ja latem jak robie mase smietanowa to albo dodaje troche zelatyny albo chociaz smietan fix oetkera
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeJun 21st 2013 zmieniony
     permalink
    MrsHyde: dzisiaj moja szefowa przeszla sama siebie, zadzwonila czy nie dam rady przyjsc na rade taka 5godzinna :/ to nic ze mam zwolnienie lekarski

E to i tak lajtowa babka :cool:

Mnie moja była kierowniczka [dowiedziawszy się, że jestem w ciąży] wezwała do gabinetu na tzn "dywanik" i przez 3 minuty [bo w trakcie przemowy wyszłam trzasnąwszy drzwiami tak, że z futryn prawie wyleciały] podniesionym głosem pełnym pretensji mówiła, że "Pytam się !! Jakim prawem zaszłaś w ciążę ???!!!! Pytałaś się o to, czy możesz ?! Przecież wiesz ile teraz jest pracy ! Zrobiłaś to złośliwie !!! Statystyki kwartalne, statystyki ! Odział mi głowę urwie !!" i coś w ten deseń :smile: :shocked:
    Oczywiście to był mój ostatni dzień pracy w tamtym miejscu bo nazajutrz poszłam po zwolnienie a jak mi się skończyła umowa to mi jej nie przedłużyli. I bardzo dobrze :smile:

p.s
    dodam może [bo to kluczowe], że był to państwowy urząd z założenia wspierający młode kobiety, żeby się nie bały w ciążę zachodzić :crazy::crazy::crazy:
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Hyde dodałam żelatyny ale po jej dodaniu wykładając na tort masa zaczęła mi się rozciapywać, nałożyłam szybko wszystko i włożyłam do lodówki ale sporo wypłynęło :(
    Może coś się uratuje. Plan jest taki, że za kilka godzin wyciągnę, spróbuję to jakoś "ułożyć", zrobię nową masę śmietanową ale zanim wyłożę wstawię do lodówki by trochę stężała no i spróbuję to jakoś przyozdobić.
    Szkoda mi wyrzucać.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    a to ty wykladalas taka swieza masa bez chwili wystudzenia? no to przy tym upale faktycznie moglo poplynac
    jak masz kogo wyslac do skelpu to wez tego smietanfixa, lepszy niz zelatyna (moim zdaniem) tylko daj na pol litra smietany 3 torebki a nie 2jak w przepisie
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    TEORKA: Zrobiłaś to złośliwie !!!

Ty złośliwcze!!! :DDD Matko, to ja mam naprawdę cudnego szefa... Ale wiem o tym i go bardzo doceniam :D A swoją drogą to wydaje mi się jednak, że szef-facet na ogół ma lepsze podejście do kobiet...
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    The_Fragile: wydaje mi się jednak, że szef-facet na ogół ma lepsze podejście do kobiet...

Też mi się tak wydaje - wbrew temu, co większość sądzi.

Może irytacja mojej kierowniczki wynikała po części z tego, że sama nie mogła mieć dzieci ?
    Kurcze nie wiem. W każdym razie jej zachowanie było słabe i wg mnie żaden powód nie jest usprawiedliwieniem.....
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Być może, ale kurka, powiedzieć / wykrzyczeć coś takiego drugiej kobiecie? Dla mnie nie do pomyślenia. No nie wyobrażam sobie, żebym swojej podwładnej coś takiego mogła powiedzieć - w momencie, kiedy ona się cieszy, przeżywa no i stresuje, bo zawsze to trochę stresu jest, żeby w pracy powiedzieć...

I coś w tym chyba jest - z 12 szefów, kobiet i facetów pracowało mi się najlepiej z mężczyznami...
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    zerknijcie prosze - mam dylemat
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    MrsHyde: jak masz kogo wyslac do skelpu to wez tego smietanfixa, lepszy niz zelatyna (moim zdaniem) tylko daj na pol litra smietany 3 torebki a nie 2jak w przepisie

Postaram się to naprawić wieczorem.
    Dzięki.:)
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJun 22nd 2013
     permalink
    Mangaa i jak, tort uratowany? a tak w ogole wszystkiego dobrego z okazji urodzin :)
    •  
      CommentAuthorsardynka85
    • CommentTimeJun 22nd 2013 zmieniony
     permalink
    Mangaa sto lat :flowers:

MrsHyde ja bym była za masażem (takiej nauczycielce przedszkolaków na pewno przydałoby się trochę relaksu :p) ale jak chcecie coś trwałego to kupcie może te portfele, w końcu panuje demokracja i jak większość osób sądzi, że to dobry pomysł to pewnie jest dobry :)
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeJun 23rd 2013
     permalink
    Dziękuję :hugging:

Hyde uratowny!
    Tzn nie był najgorszy, za mało trochę tej śmietany pomiędzy spodami, ale jako, że to mój drugi tort w życiu zaliczam na plus. ;)
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJun 24th 2013
     permalink
    no to mam juz wakacje, w prawdzie musze przygotowac jeszcze egzamin klasyfikacyjny ale juz kto inny bedzie go przeprowadzal
    mam tylko nadzieje ze oczy wroca szbko do normy bo na razie ani czytac, ani na kompie posiedziec ani nawet tv nie poogladam :devil:
    •  
      CommentAuthorOneKiss
     permalink
    Jak dobrze być nauczycielem :)
    Ja pamiętam, jak prosto po studiach zaczęłam uczyć i miałam święta wolne, ferie, wakacje, a później zmieniłam pracę i moją pierwszą myślą było "matkooo, jak to żyć, jak ma się w roku zaledwie 26 dni wolnego!" :crazy:

[ od razu dopiszę, żeby mi nic nie zarzucono, że wiem też, jak trudne bywa bycie nauczycielem i uważam, że wydatki panstwa powinny być większe na szkolnictwo, służbę zdrowia, policję i of kors SW, z racji tego, że to od tych branż zależy funkjonowanie społeczeństwa. Szkolnictwo, aby dać dobre wykształcenie dzieciom, służba zdrowa, bo zdrowe społeczeństwo to zdrowe państwo, policja, bo ktoś musi społeczeństwo chronić, bronić i SW - aby ktoś izolował od społeczeństwa jednostki mu zagrażające. Nie należy zapominać też o MŚP z uwagi na zysk, jaki dla państwa generują. Dziękuję za uwagę, koniec oświadczenia] :-)

Mrs Hyde, a po prostu chciałam napisać, że super, że wakacje przed Tobą! :) Oby tylko alergia odpuściła.
    --
    •  
      CommentAuthorannie128
     permalink
    Dziewczyny, piszę tutaj, bo nie bardzo wiem gdzie.
    W piątek rozbolało mnie oko. Na drugi dzień było już całe zaczerwienione, ponieważ kiedyś już mi się to zdarzyło zapodałam sobie floxal i sulfacetamidum. Bez poprawy. W sobotę po południu w zasadzie już nie mogłam otworzyć oka, powieki opuchnięte, oko czerwone całe, miałam uczucie jakby coś w nim siedziało. Pojechałam na IP. Tam pani dr oznajmiła, że to bakteryjne, zmieniła antybiotyk (trobox) i w zasadzie tyle. Reakcji na lek nie było żadnej, dodatkowo wieczorem okazało się, że mąż też złapał. W niedziele pojechaliśmy na IP do innego szpitala (każdego dnia inny szpital ma ostry dyżur okulistyczny). Po 5h w poczekalni dowiedzieliśmy się, że silnie zarażamy, że to wirus i że leku nie ma, mogą tylklistyo przepisać antybiotyk osłonowo i kwas hialuronowy żeby odżywiać rogówkę. Coś lekarz wspomniał o sterydach, ale kazał się dowiedzieć u lekarza okulisty. Chciałabym was zapytać, czy macie jakieś doświadczenia z tym związane? Możecie polecić jakieś skuteczne krople, które choć trochę złagodziłyby przebieg choroby?
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
    • CommentTimeJun 24th 2013 zmieniony
     permalink
    Dziewczyny chciałam się z Wami pożegnać.
    Konta nie usuwam,ponieważ prowadzę obserwacje,ale nie będę już brać czynnego udziału w życiu forum.
    :hugging:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJun 25th 2013
     permalink
    hurrrrraaaaaaaaaaaaaaa deeeeeeeeeeeeeeeszcz, moje zbawienie!!!
    w koncu moze troche splucze te pylki i zaczne zyc

sushka: nie będę już brać czynnego udziału w życiu forum.

Sushka, nie, nie, nie zgadzam sie!!!

annie128: Chciałabym was zapytać, czy macie jakieś doświadczenia z tym związane? Możecie polecić jakieś skuteczne krople, które choć trochę złagodziłyby przebieg choroby?

z opisu wyglada na zap. spojowek; bardzo latwo sie nim zarazic i zarazic niestety innych;
    przemywaj oczy sola fizjo, rob oklady np z mocnozaparzonej herbaty (daja ulge); u mnie b.szybko pojawia sie w takiej sytuacji ropa a wtedy pomaga mi juz tylko neomycyna
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeJun 25th 2013
     permalink
    mnie tam opcja deszcze obecnie nie zadowala :( masakra :(
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.