Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeNov 24th 2013
     permalink
    Hussy a masz tam oplate stala za prowadzenie konta? jesli tak to obciaza cie kosztami za kazdy miesiac a jesli w regulaminie banku jest taki zapis to i odsetkami
    u nas znajomym komornik przyszedl wlasnie za zaleglosc w oplacie za konto w banku, ktore uwaga uwaga zamkneli (znaczy zamkneli w banku a to nie zostalo odnotowane, dobrze ze nie wyrzucili papierka z pieczatka bo zaplata i odsetki za 3lata byly!!)
    •  
      CommentAuthorCaris
    • CommentTimeNov 24th 2013 zmieniony
     permalink
    Hussy, myślę tak jak Moya... Że wszystkie opłaty powinny widnieć już w systemie. Od siebie dodam, że też miałam takie nieużywane konto, przy zamykaniu go musiałam wyrównać wszystkie opłaty. Do tego konto zamykałam dwukrotnie, bo za pierwszy razem pani na zastępstwie nie zrobiła tego jak trzeba, a ja niestety dokumentu z dyspozycją zamknięcia nie zachowałam :confused:
    --
    •  
      CommentAuthoryolka32
    • CommentTimeNov 26th 2013
     permalink
    Dziewczyny czy ktoras zamawiala kiedys przez neta kalendarz ze zdjeciami ?

Chcialam zamowic moim rodzicom pod choinke (taki z fotkami dzieci ) i szukam poleconego zrodla....
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Yolka, zamawiam co roku - przepięknie zrobiony z Colorland - ale zawsze szukam ich ofert na Grouponie, bo mają naprawdę niezłe promocje :)
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeNov 26th 2013 zmieniony
     permalink
    O tak tak tak, potwierdzam !!
    Super robią i tanio !
    Teraz np zamówiliśmy 3 fotoksiążki i zamiast za jedną płacić 130 zł płacimy 50 zł także opłaca się na maksa ! :wink:

Tu masz Jolka odnośnik.
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Ja rok temu zamawiałam z Pixbook i także polecam. Zapłaciłam 60zł ,również w tym cena kuriera za trzy duże kalendarze. W tym roku także będę zamawiać.
    --
    •  
      CommentAuthorYPolly
    • CommentTimeNov 27th 2013
     permalink
    Dziewczyny, zwracam sie z pytaniem o program telewizyjny.

Mam mozliwosc w nowym domu zainstalowac satelite. Majster chce zalozyc Astre i tam jest TVP Polonia, TVP Kultura i TVP Historia. Ja generalnie telewizje ogladam bardzo malo, ale mam pytanie, czy na tych programach sa jakies bajki dla dzieci??

Czy lepiej od razu zalozyc dwie satelity, jedna na Astre, druga na Hotbird z Polsatem i innymi.
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
    • CommentTimeNov 28th 2013
     permalink
    Kobietki potrzebuję pomocy i może wiecie coś :)
    Młoda ma buty Campusa, niespełna rok jak sie sypły, no cóż zdarza się ale przez to że Campus ogłosił upadłość jesteśmy w czarnej dupie czy nie? Jest jakaś szansa na reklamację czy jednak iść do szewca?... U mnie w mieście w sumie jedyne co słysze to tyle że "nie ma już Campusa może jak go ktoś kupi" :/
    --
    •  
      CommentAuthorYPolly
    • CommentTimeNov 29th 2013 zmieniony
     permalink
    A masz na te buty gwarancje czy rekojmie tylko?
    Bo po takim czasie to naprawa z tytulu rekojmi, skoro juz minelo ponad pol rokj, to sama musialabys udowodnic, ze byl wadliwy towar, a nie wadliwe uzytkowanie. A po roku uzytkowania z reguly sie tego udowodnic juz nie da. I wiem z doswiadczenia, ze ciezko cokolwiek wyegzekwowac z tego tytulu jak minelo wiecej, niz pol roku od zakupu. No chyba, ze sprzedawca pojdzie na to z wlasnej woli.
    Z kolei jesli masz pelna gwarancje, to przy upadlosci nie ma juz u kogo reklamowac.
    Moim zdaniem pozostaje tylko szewc.
    --
    •  
      CommentAuthorannie128
    • CommentTimeNov 29th 2013
     permalink
    Cześć dziewczyny,

Wydaje mi się, że gdzieś tutaj przewinął się temat zakupów na allegro więc zapytam. Kupiłam 3 grzejniki elektryczne, zapłaciłam od razu przez PayU, od razu też otrzymałam informację, że sprzedający moją wpłatę otrzymał. Wysyłka miała się odbyć w ciągu max 48h. Minął prawie tydzień a tu ani widu ani słychu o wysyłce, więc napisałam mejla, że zapłaciłam natychmiast i dostałam info o wpłacie i chciałabym się dowiedzieć czy towar został wysłany, a jeśli nie to kiedy zostanie. W odpowiedzi sprzedający odpisał jedynie, że wpłaty od pośredników są księgowane w ciągu 1-2 dni i (tu w domyśle) stąd nie wysłano towaru natychmiast. Moje pytanie- czy wpłaty przez PayU nie są po to, żeby właśnie realizować płatności szybciej? W sensie, że kwota natychmiast ląduje na koncie PayU, a jeśli sprzedawca ją sobie przeksięgowuje na własne konto to już nie bardzo mój problem? Mam wrażenie, że gość gra na zwłokę. Napisał, że przesyłka niby wysłana, ale kiedy poprosiłam o numer nadania i informację o kurierze kontakt się urwał. Jak to jest z tym PayU?
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    YPolly: A masz na te buty gwarancje czy rekojmie tylko?
    na buty było 2 lata gwarancji, mam ją podbitą i mam f-re. Nie jest to wina użytkownika gdyż po prostu zaczęły pękać nici na szwach
    ___
    hmm nie jestem do końca pewna i nie wiem czy dobrze wytłumaczę i czy o to chodzi... z płatnością z allegro jest tak że klikając na to "płacę z allegro" pieniądze są wysyłane na konto allegrowe, użytkownik sam dokonuje przelewu z tego konta na własne konto w banku i to faktycznie trwa jakiś tam czas - ów konto allegrowe może być właśnie tym pośrednikiem
    --
    •  
      CommentAuthorYPolly
     permalink
    Aga, do tematu skopiuje Ci do poczytania, bo generalnie to mozesz jeszcze sie zwrocic do sprzedawcy z reklamacja, skoro nie masz mozliwosci skorzystania z gwarancji. Ja bym sprobowala jeszcze zareklamowac te buty w sklepie jako towar niezgodny z umowa. Najlepiej pisemnie, to beda musieli zareagowac odpowiednio.

(Cytat z http://forumprawne.org/prawa-konsumenta/57401-poradnik-konsumenta-przeczytaj.html#post258216 )

"Odpowiedzialność Sprzedawcy za sprzedany towary wynosi 2 lata od wydania danego towaru Konsumentowi. Jednak jedynie w ciągu 6 miesięcy od wydania towaru istnieje domniemanie, że niezgodność istniała w chwili wydania, w późniejszym terminie - obowiązek wykazania tego faktu spoczywa na Konsumencie.

WAŻNE! Istotnym jest, aby Konsument zgłosił Sprzedawcy niezgodność towaru z umową maksymalnie do 2 miesiący od zauważenia niezgodności! W przeciwnym razie jego reklamacja zostanie odrzucona.

Do zachowania terminu wystarczy wysłanie zawidomienia przed jego upływem."

Treść doklejona: 29.11.13 12:21
    Co prawda szanse na to, ze sprzedawca to przyjmie, sa male, a ty masz male mozliwosci egzekwowania tego - chyba ze masz jakiegos znajomego adwokata, ale sprobowac zawsze warto. Reklamacja zawsze do sprzedawcy, nie moze cie odeslac do producenta.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Agunia05: z płatnością z allegro jest tak że klikając na to "płacę z allegro" pieniądze są wysyłane na konto allegrowe, użytkownik sam dokonuje przelewu z tego konta na własne konto w banku i to faktycznie trwa jakiś tam czas

E chyba nie tak.

Jeśli zapłaciłaś ANNIE przez Pay-U to sprzedawca od razu dostał info, że wpłata ma status zakończonej i bankowo w ten sam dzień dostał maila od Allegro, że przelano mu pieniądze na konto.
    Wiem, bo sama sprzedaję.

I nigdy nie czekam na moment pokazania się pieniędzy na moim koncie bankowym.
    Mam status wpłata zakończona, od razu pakuję paczkę i wysyłam.
    Nie czekam nawet na maila od Allegro, że przelewają środki.
    Tak właśnie działa to PAY-U i zrobiono to po to właśnie, żeby było szybciej.

Po mojemu ten gość coś ściemnia i albo jeszcze paczki nie wysłał albo dopiero wysłał i teraz nie wie, jak Ci to powiedzieć :tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorannie128
     permalink
    TEORKA: Jeśli zapłaciłaś ANNIE przez Pay-U to sprzedawca od razu dostał info, że wpłata ma status zakończonej i bankowo w ten sam dzień dostał maila od Allegro, że przelano mu pieniądze na konto.
    Wiem, bo sama sprzedaję.

I nigdy nie czekam na moment pokazania się pieniędzy na moim koncie bankowym.
    Mam status wpłata zakończona, od razu pakuję paczkę i wysyłam.
    Nie czekam nawet na maila od Allegro, że przelewają środki.
    Tak właśnie działa to PAY-U i zrobiono to po to właśnie, żeby było szybciej.

No właśnie mi też się zawsze wydawało, że tak to działa. Ja też sprzedając na all zawsze uznawałam wpłatę PayU. Będę go cisnąć dalej. Wysłałam kolejnego mejla z prośbą o numer przesyłki i cisza.

TEORKA: Po mojemu ten gość coś ściemnia i albo jeszcze paczki nie wysłał albo dopiero wysłał i teraz nie wie, jak Ci to powiedzieć :tongue:

Pierwszy raz się tak nacięłam. Na prawdę nie można po prostu napisać "sorry, mam milion-pierdylion zamówień i twoje mi umknęło, ale już wysyłam"? Kupujący też człowiek.
    --
    •  
      CommentAuthorMónikha
     permalink
    annie128: W sensie, że kwota natychmiast ląduje na koncie PayU, a jeśli sprzedawca ją sobie przeksięgowuje na własne konto to już nie bardzo mój problem?

Właśnie tak. Jeśli jest to na jego koncie PayU, to przecież może tą kwotą dysponować (przelać sobie na normalne konto, zostawić), Ciebie to już nie interesuje.
    -- Mama M & N & W
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Annie128, być może facet dopiero zamowil z magazynu te grzejniki,czeka na dostawe(żeby nie musiec magazynować rzeczy) i jak dojda do niego to wysle do Ciebie dopiero. miałam ostatnio taki przypadek. chciałam zamowic 2 lalki bobasy,takie duże i babka akurat z mojego miasta była,wiec napisałam,ze chce odebrać osobiście,bo po co mam placic 20zl za przesylke. wiec odpisala mi,ze nie mogę odebrać osobiście,poniewaz towar pojdzie od producenta!,wiec nie ma możliwości odbioru. po czym podniosla cene za lalke o 10zl na każdej (napisałam jej,ze już składam zamówienie,bo chciała jednak mi opuscic kilka złotych na kurierze). Cale szczęście zauwazylam w pore,bo miałam już w koszyku i chciałam placic.
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    No niedawno KACHAW wrzuciła na wyprawkowym link do aukcji z 10-cioma sztukami bujaczków Tiny Love.
    Każdy po ok 300 zł.

A pod spodem dopisek pana, że wysyła bujaczki dopiero PO 29-TYM STYCZNIA 2014 !!
    Bo pewnie najpierw sam zamówić by je musiał.

Masakra :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Mónikha: annie128: W sensie, że kwota natychmiast ląduje na koncie PayU, a jeśli sprzedawca ją sobie przeksięgowuje na własne konto to już nie bardzo mój problem?

Właśnie tak. Jeśli jest to na jego koncie PayU, to przecież może tą kwotą dysponować (przelać sobie na normalne konto, zostawić), Ciebie to już nie interesuje.

No tak o to mi chodziło :P ja sama miałam tak ze ludź wysłał mi dopiero po tym jak z payu przeszło na konto normalne - sama wysyłałam jak tylko dostałam płatność na paya (ja to nazywam płatnością allegrową)
    ___
    Polly dzięki! w pn pójdę z butami do sklepu i moze coś uda sie wywalczyć choć widzę ze marne szanse bo sklep (Alpinus) zamkniety, buty Campus - firmy nie ma a sklep przejety przez jakiś tam inny... :(
    Swoją droga nie ogarniam bo firmy juz nie ma (to ok rozumiem) ale na rynku są jeszcze produkty Alpinusa i Campusa które w dniu kupna maja gwarancje a na 2gi dzień czy tam po kilku dniach czy tygodniach jak idziesz bo coś sie zepsuło to słyszysz ależ nie bo nie ma już C czy A :/ chamstwo i zdzierstwo :devil: jestem wściekła bo te buty jak dla mnie kosztowały nie mało a Młoda potrzebuje porządne buty i nie stać mnie wywalać kasę na następne :( Zobaczę co powiedzą jak nie to pójdę do szewca choć nie będzie to już to samo wiadomo
    --
    •  
      CommentAuthorYPolly
    • CommentTimeNov 30th 2013
     permalink
    Aga, o kurka, Alpinus tez upadl? Jak sprzedawca tez upadl, to szanse praktycznie zerowe niestety.

Treść doklejona: 30.11.13 05:58
    Doczytalam wlasnie, ze sad oglosil upadlosc likwidacyjna, czyli znikna kompletnie z rynku.
    --
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    YPolly nie mogę zacytować, ale jeśli chodzi o programy tv to chyba tylko na poloni są bajki....na kultura raczej nie widziałam na historii na 100 % nie ma...
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    matko ja nawet nie wiedziałam, ze campus upadł :/ kurcze szkoda bo bardzo lubiłam ta firme :confused:
    -- mama piątki :)
    •  
      CommentAuthorYPolly
    • CommentTimeDec 1st 2013
     permalink
    Czerwinko dziekuje za odp.

Majster nam wymyslil jeszcze inne rozwiazanie i bede miec jednak i Astre i Hotbirda z jednej anteny :-)
    --
  1.  permalink
    Nie wiem gdzie to napisać, a chciałam się z Wami podzielić czymś, co pokochałam od pierwszego tygodnia stosowania:)
    Otóż od jakiś dwóch lat (a może i dłużej) piłam pokrzywę (taką parzoną). Owszem, lubię, ale jak wiecie wszystko kiedyś się "przeje" a w tym przypadku hmm... "przepije". W każdym razie aby odczuć jej działanie (np usunąć zbędną wodę z organizmu) musiałam wypić jej bardzo duże (szło w litry). Dwa miesiące temu przypadkiem natknęłam się w aptece na sok z pokrzywy. Jestem mega zadowolona! Wypijam kieliszek dziennie (rozcieńczony w 1/2 szklance wody) a efekty są piorunujące! Kiedy odstawiłam herbatę-pokrzywę powróciły problemy ze wzdęciami, opuchnięciem, uczuciem napompowania brzucha itd - a w szczególności woda znów zaczęła odkładać mi się w organizmie - masakra - nie wchodziłam w moje staniki przed @! Po 2 miesiącach picia soku z pokrzywy widzę mega wielkie rezultaty! Znacznie lepsze niż przy piciu pokrzywy do zaparzania. Zawsze jestem w tym samym rozmiarze bez względu na fazę cyklu:)
    Pomyślałam że nie tylko ja mam takie problemy, więc może Wam się przyda taki naturalny soczek:)
    Jeśli jest jakiś lepszy temat na tego typu wywód to przekierujcie mnie do niego.
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 5th 2013
     permalink
    natrafilam dzisaj na ciekawa akcje na FB, jako ze na jednym z watkow ostatnio byla goraca dyskusja nt oddawania zwierzakow (w tym wypadku psa) to pozawalam sobie skopiowac link do apelu

fdas
    •  
      CommentAuthormigotynka
     permalink
    Hyde, wejdź na wątek zwierzaki, tam opisałam coś w tym stylu niestety:angry:
    --
    •  
      CommentAuthorbrombap
     permalink
    Wszystko pięknie, ale co znaczy to równe traktowanie?! Chyba jednak nie porównujecie podmiotowości człowieka i zwierzęcia?! i by nie było wątpliwości - kocham zwierzęta...
    --
    •  
      CommentAuthorQuelle
    • CommentTimeDec 8th 2013
     permalink
    Dziewczyny przymierzamy sie z malzonkiem do zmiany telefonu i mam dwa na oku ale niewiem, jaki wwybrac.Moze cos doradzicie.
    Pierwszy to SAMSUNG Galay SIII Mini a drugi to Galaxy S Duos.
    -- http://wwwsuwaczki.com/tickers/p655ybbha8ok1b4a.png[/img][/url]
    •  
      CommentAuthorKarolyn
    • CommentTimeDec 8th 2013 zmieniony
     permalink
    Mimo, że kocham zwierzęta, nigdy nie zrobiłabym im krzywdy to ten komunikat jest dla mnie niesmaczny, porównanie dziecka do zwierzęcia to dla mnie jakieś nieporozumienie. Ja wiem, że ono czuje i kocha jak my, ale dziecko=pies, kot? dla mnie to słabe....i teraz pytanie...skoro mi (osobie która kocha zwierzęta) nie podoba się taki przekaz to wydaje mi się, że na osobach dla których zwierzaki i ich uczucia są obojętne nie zrobi to większego wrażenia..Takie są moje osobiste odczucia;)

Quelle nie pomogę, widze na FB, że kuzynka dostała galaxy ale nie określiła dokładnie jaki...popytam ;)
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    Zdecydowalam ze mezowi wezme galaxy sIII mini a dla siebie SONY Xperia M.
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    naszym znajomym tym ktorzy maja samsung s3 (i to w roznych wersjach od tych najbardziej wypasionych po tansze) popekaly wyswietlacze, z tego co rozmawialismy z kolega to niestety maja jakis taki mega cienki i to dosc powszechne; a juz przy siadaniu z tel w kieszeni to dosc czeste

ja mam samsunga wave3 i wkurza mnie straszliwie (nie rozwija sie juz system na jakim jest zrobiony i stad czasami akcje z twardym resetem sa konieczne) ale jedno mu trzeba przyznac, spadl ze schodow, notorycznie nosze go w tylnej kieszeni spodni, utopilam w kiblu i dziala niezmiennie od 1,5roku (ale nezmiennie sie ciesze ze za pol roku wymiana)
    maz ma iphone 4, najwieksza wada slaba bateria, chociaz maz jest zadowolony odkad znalazl program do ladowania baterii (nie iwem jak sie nazywa ale u nas sie sprawdza takze przy ladowaniu tableta)
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Hyde, podpytaj meza o ten program.
    --
    •  
      CommentAuthorQuelle
    • CommentTimeDec 8th 2013 zmieniony
     permalink
    elfika: osobiscie odradzam soniacze. strasznie sie wieszaja :confused: ja mam co prawda jotke ale mam ochote pizdnac ja w kosmos....

Wlasnie znalazlam sony xperia L nadal zastanawiam sie nad tym albo galaxy sIII. Na wszystkich testach ten galaxy ma mocna szybke.Ja mam stara avile i moja Oktawia rzuca tym telefonem,nic a nic z nim sie nie dzialo.
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Jaheira: podpytaj meza o ten program.

ten program to BATTERY DOCTOR
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeDec 9th 2013
     permalink
    a była policja ?
    uznali jego winę ?

HDI raczej likwiduje szkody bez problemów i szybko
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeDec 9th 2013
     permalink
    No dobrze, że miałas ten filmik bo jakbyś nie miała to nie wiadomo czy by Tobie winy nie przypisali
    Bo zawsze mowią, że trzeba zwolnić, zachować odpowiednią odległość do auta, które jest z przodu bla bla bla :tongue:
    --
    •  
      CommentAuthormad1
    • CommentTimeDec 10th 2013
     permalink
    Mam same złe doświadczenia z HDI. Ale to chyba zależy od konkretnego likwidatora.
    --
    •  
      CommentAuthorazniee
     permalink
    Same wyceny na starych autach są korzystne, ale bardzo prawdopodobne, że Ci policzą szkodę całkowitą, czyli uznają, że koszt naprawy przewyższa wartość auta. Wtedy wartość sprzed szkody- wartość po szkodzie= odszkodowanie. I to nie jest korzystne, jeśli planuje się auto naprawić.
    --
    •  
      CommentAuthorazniee
     permalink
    Moja mama miała przetarty bok i urwane lusterko w Oplu Astrze z 2000r. Policzyli jej całkowitą. Jej nie zależy, bo nie zamierza tego naprawiać, na wiosnę kupuję nowy samochód. Ale jakby to było coś, co wymaga naprawy, to kiepsko.
    --
    •  
      CommentAuthorazniee
     permalink
    No niestety, to jest standardowe rozliczenie w takich sytuacjach i wszystkie zakłady tak robią. Jeśli wyliczą dużą różnicę między wartością sprzed i po szkodzie, to, miejmy nadzieję,dasz radę za to naprawić :wink:
    Ja też mam jeszcze swój bezcenny samochód, pierwszy i jeszcze rok starszy od Twojego :wink:
    --
    •  
      CommentAuthoragap81
    • CommentTimeDec 12th 2013
     permalink
    Postanowiłam podzielić sie czymś co bardzo mnie zaskoczyło i zasmucilo , chodzi o księgowego mojego partnera ,bardzo fajny facet ,mlody 31 lat chyba ,od ładnych paru lat walczyl z rakiem jąder ,a dowiedział sie o chorobie ,bo chciał pomoc innym oddać szpik i okazało sie w badaniach ze posiada komórki rakowe i wtedy zaczęła sie walka o życie ,wycięto mu jądra ,niestety dzieci nie miał i nie bedzie juz miał ,walczył z choroba pare lat i wszystko było ok przez pewien okres ,ożenił sie ,skończył studia ,mieli sie budować ..i okazało sie ,ze niestety sa przezuty do mózgu i krwi ,wiec dalej bedzie walczyć ,choc bardzo małe szanse sa juz :sad:to jest straszne ,ze wie i ma świadomość ze moze juz nie wyjsc z tego . A pisze o tym bo wiadomo jak to z mężczyznami ,rzadko chodzą do lekarza ,nie badają sie ,a moze warto zachęcić ich ,bo przecież chcemy ich miec jak najdłużej . Dwa lata temu zmarł mój daleki kuzyn na raka jądra ,a miał zaledwie ponad 20lat .
    •  
      CommentAuthorMónikha
     permalink
    Smutne bardzo ...
    -- Mama M & N & W
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    :(
    A jakie badania robi się by wybadać ten temat, wiecie może?
    Co do prostaty to wiem, że PSA, ale jeśli chodzi o jądra?
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    rok temu mojego ucznia potwornie zaczęło boleć oko, zgłosił się do szpitala - badania ... okazało się rozsiany nowotwór który swój początek miał w jadrach właśnie. Młody 18 letni zdrowy silny chłopak, nic mu nigdy nie było az do tego oka... po dwóch dniach wprowadzono go w spiaczke po tygodniu zmarł... :(
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    O Jezu, przerazajace... Jak mozna cos takiego zdiagnozowac? Moj maz sie bada co roku, ale takie podstawowe badania, morfologia... Straszne to :(((
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    podobno większość nowotworów jadra wykrywają testy ciążowe .... ale ile w tym prawdy
    •  
      CommentAuthorLexia
    • CommentTimeDec 12th 2013 zmieniony
     permalink
    Palpacyjnie. Tak jak my co miesiąc powinnyśmy badać sobie piersi, tak i mężczyźni powinni co miesiąc badać sobie jądra- normalnie złapać między palce i dokładnie po nich pojeździć, wyczuć czy nie ma żadnych guzków i innych niepokojących zmian, czy bolesnych miejsc.
    Mocno na to mojego uczulam, żeby sprawdzał choćby nawet i częściej, niż rzadziej, bo niestety, ale rak jąder dotyczy w większości facetów w moim wieku i niewiele starszych... :sad:
    --
    •  
      CommentAuthorbilia
     permalink
    mooniia: rok temu mojego ucznia potwornie zaczęło boleć oko, zgłosił się do szpitala - badania ... okazało się rozsiany nowotwór który swój początek miał w jadrach właśnie

U mnie w pracy babeczka miała do samo z synem - tyle że on zaczął się nagle skarżyć na ból brzucha.
    Podejrzewali niestrawności, wyrostek, helikobaktera... A okazało się że to właśnie rak jąder.
    Też chłopak niespełna 18-to letni.
    Nie wiem jak to się skończyło bo jak odchodziłam na ciążowe L4 to był w jakiejś klinice już po chemii.
    --
    •  
      CommentAuthoragap81
     permalink
    mooniia - wlasnie miałam tez o tym pisać ,ze test ciążowy podobno wykrywa raka jąder ,ale czy wierzyć w takie cos..tylko ze wlasnie ten księgowy Łukasz powiedział mojemu ,wiec cos musi cos w tym być .

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 12.12.13 16:36</span>
    Sa takie badania z krwi ,markery nowotworowe ( wykrywacze raka ) ,koleżanka mowila ze jej maź w pracy miał robiony taki pakiet ,ale to wybierasz na co np.jelit, żołądka ..
    Bardzo smutne to co piszecie ,ze juz takich młodych to spotyka
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    No to ja z innej beczki...
    Ok 16 wysiadłam na przystanku autobusowym i widzę ze facio śpi... no "żulik" ale kurde zimno przecież, nie podeszłam bo byłam z Tosią ale zadzwoniłam na policję (nie mam w telefonie nr na straż miejską) Dialog wyglądał mniej-wiecej tak:
    - Komisariat policji (imię i nazwisko) słucham?
    - Dzień dobry. Na przystanku ... w kierunku ... śpi pan, nie wiem czy pijany czy nie ale po prostu śpi i chrapie.
    - .... (cisza)
    - Halo?...
    - No słucham przecież!
    - Aha to słyszał więc pan co mówiłam, zrobicie coś z tym panem?
    - No ale gdzie on leży?
    - no na przystanku ... w kierunku ... (juz mi się ciśnienie podnosi)
    - no ale tam jest dużo przystanków! Więc na którym?! (SĄ AŻ DWA W JEDNĄ I DRUGĄ STR MIASTA!)
    - przecież mówię że w kierunku ..., numeru przystanku nie znam przecież
    - dobrze! przyjąłem. (i sru słuchawka)
    Poszłam na rehabilitacje z Tosia, po godzinie patrzę stoi radiowóz na sygnale i spisują gościa! Cholera jasna PO GODZINIE! Czekam na przystanku na autobus (tym naprzeciw) i patrzę co robią. Wysiada kierowca policjant, podchodzi do facia i sadza go na ławce - sięga po telefon i nawija... Przyjechał mój autobus więc nie wiem ale jak byłam w połowie drogi jechała karetka na sygnale...
    Ex miasto wojewódzkie, spoty "nie bądź obojętny" itd a oni przyjeżdżają po godzinie... podnieśli mi ciśnienie i w sumie ciekawa jestem co z facetem, czy był pijany czy naprawdę coś mu się stało...
    --
  2.  permalink
    Smutne to bardzo ,ale niestety w naszym kraju częste zachowanie służb ...:-(
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.