Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorsushka
    • CommentTimeJan 30th 2014
     permalink
    Ups...:shamed:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    szczypta_chilli: Jadłam sushi na telefon

a mąż Sushki co na to? ;-)

sushka: Wychodzi na to, ze dwa razy rodziłam w samolocie

ubiegaj sie o podwójne obywatelstwo dla chłopaków! Albo przynajmniej o darmowe loty na zawsze :smoking::shades:
    --
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    zupa, kompot i drugie też na jednorazach ;) może catering? bo tu kuchnia była na miejscu ale z racji tego ze zakaźne choroby i inne zajzajery tropikalne to wszystko jednorazowe.
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    Przypomniał mi się dowcip... ale raczej dla poznanianek i raczej niesmaczny...
    --
  1.  permalink
    Ul_cia: a mąż Sushki co na to? ;-)

przez tel był b miły i powiedział " będziemy za 40 min " ;) hyhy
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    Dawaj :-) Dawaj:-)
    --
  2.  permalink
    jak niesmaczny to dawaj . Fota tez do smacznych nie nalezy :)
    •  
      CommentAuthorsushka
    • CommentTimeJan 30th 2014 zmieniony
     permalink
    Poznańska restauracja. Gość pyta kelnera, co mógłby mu polecić.
    Na to kelner: Mamy świeżutką i naprawdę smaczną wątróbkę ze strusia.
    Gość: A może co innego? Bo jak ze strusia, to dla mnie za drogo.
    Kelner: Wcale nie jest droga.
    Gość; A, jeśli tak, to poproszę.
    Wątróbka bardzo mu smakuje, rzeczywiście nie była droga, przyszedł więc następnego dnia i od razu zamówił wątróbkę ze strusia. I tak przez trzy dni. Czwartego dnia zamawia ulubioną wątróbkę, ale dowiaduje się od kelnera, że wątróbki ze strusia nie ma, ale za to...
    Gość przerywa: Jeśli nie ma wątróbki ze strusia, to ja dziękuję i nic nie zamawiam.
    Na to kelner: Proszę pozwolić mi dokończyć - nie ma dzisiaj wątróbki ze Strusia, ale polecam równie dobrą wątróbkę z Lutyckiej.

Treść doklejona: 30.01.14 22:04
    Dla niezorientowanych- Strusia i na Lutyckiej to dwa poznańskie szpitale :)
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    sushka: Na to kelner: Proszę pozwolić mi dokończyć - nie ma dzisiaj wątróbki ze Strusia, ale polecam równie dobrą wątróbkę z Lutyckiej.

:devil: fuj fuj
    --
  3.  permalink
    haha :)
    obrzydliwy :PPPP
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    Domyślam się ze Lutycka i Strusia to szpital? :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    Tak, w jednym z nich nawet rodziłam:devil:
    --
  4.  permalink
    podawali Wam gulasz z czerwonego mięska? :))
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    Nawet jeśli, to ja jadłam tylko pyszne kleiki, ahaha
    --
  5.  permalink
    tez nie kojarzą mi sie najlepiej ;)
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    Coś Ty, jak dostałam po dwóch dniach samych kroplówek, to stwierdziłam, że to najlepszy kleik na świecie, zjadłam do ostatniej łyżeczki:tooth:
    --
  6.  permalink
    :)
    Mysle,ze endorfiny Ci waliły, wiec było Ci wszytsko jedno co jesz :)
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Rajusiu Szczypto aleś pożarła :cool:

A tak serio - dużo zdrowia i mam nadzieję, że już więcej do śpitala nie trafisz.
    No chyba, że w celach porodowych
    :bigsmile:
    --
  7.  permalink
    za życzenia zdrowia dziękuję, mam nadzieję,że nie będzie swirowac ;) Ogólnie niestety praca mi szkodzi, ale o tym to juz wiem nie od dziś ;)
    Ostatniego zdania nie widzę. Nabazgrałas jakoś:updown:
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    oj tam widzisz dobrze, nie mów że nie
    :wink:

samaś mi ostatnio na problemy ciśnieniowe ciążę doradzała :cool:
    --
  8.  permalink
    Nie widzę
    nic a nic
    litery małe :cool:
    Musze spadac, śpijcie dobrze :)
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeJan 31st 2014
     permalink
    szczypta_chilli: Nie widzęnic a niclitery małe

:devil: Szyczpta to Cie nie na to leczyli! :tongue:

A tak na poważnie - zdrówka, zdrówka.
    No i mała taka Szczyptusia by się przydała przecie, nie? Hania taka fajna Wam wyszła.......:smoking:
    --
  9.  permalink
    Gupka ;)Ulcia- dwoje dzieci to juz mój szczyt mozliwości, wiec na trzecie się absolutnie nie zanosi ;)
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Się ucieszyłam - mam sporo takich wieszaków, sprzedam i zostanę srylionerką :DDD

IKEA
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    Ale widzę, że wszystko w IKEA nieco podrożało:crazy::crazy:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Nooo, patrzę na ich stronę i co chwilę nowe kwiatki, ale jak na razie wieszaki najdroższe - idę wystawiać na Allegro za pół ceny :crazy:

A zaczęło sie, jak łóżeczko dziecięce polazłam oglądać i zobaczyłam, że jest za 6 tysięcy :DDD
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    Jest tez pokrywka za 80 tysięcy:crazy::tooth:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Oj tam, to z promocji zapewne :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorbrombap
     permalink
    Sushka, jestem z Poznania, ale tego jeszcze nie słyszałam...
    --
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    A ją już myślalam że mam mózg uszkodzony przez to zapalenie :-):-)bo pokrywka do pudełka kosztowała 80 tys. wczoraj:-) i wyłączyłam katalog ;) myśląc że czas na tableteczke.
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    Szczotka do wc jest najlepsza. 6 tysi - normalnie ze złota chyba jest zrobiona :)
    •  
      CommentAuthorLexia
     permalink
    Nocnik za 14 !! Doti, szczotka to pikuś :-P
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    A wieszaczki to promocja bo ich 8 w paczce jest :)
    •  
      CommentAuthorCaffe_latte
    • CommentTimeFeb 7th 2014 zmieniony
     permalink
    Wpadam tutaj, choć niezmiernie rzadko się udzielam z prośbą o "pomoc". Czy znacie jakieś spokojne miejsce, najlepiej niezbyt daleko (do 200 km) od Bielska-Białej do 2-dniowego odpoczynku bez wcześniejszej organizacji? Wiem, że potrzebuję chwili wytchnienia, dwóch dni tylko dla siebie. Nie wiem kiedy uda mi się zorganizować jakieś wolne, ale wiem, że pojadę sama - tak więc w grę wchodzą również ośrodki spa itp, od razu zaznaczam, że Szczyrk odpada.
  10.  permalink
    Mogę Ci pozyczyć leżak, tylko Twój mąż musiałby podjechac do mnie do pracy.Od Litewskiej to jakies 25 km
    •  
      CommentAuthorjaca_randa
    • CommentTimeFeb 10th 2014 zmieniony
     permalink
    Ja miałam karimaty. Rano, przed obchodem wstawałam, zwijałam i chowałam. W nocy czasem przychodziły pielęgniarki i mi mówiły, że nie wolno spać na karimatach, kiedy pytałam dlaczego, to mówiły, że ordynator tak zarządził. Więc ja nie ustępowałam i pytałam, jaka jest zasadność takiego zarządzenia. Mówiły mi, że nie mam dyskutować, tylko się dostosować. Więc ja powiedziałam, że nie mam leżaka, nie będę kupować na sam pobyt w szpitalu i albo mi zapewnią miejsce do spania przy moim dziecku, albo niech ordynator przyjdzie i sam mnie wyrzuci, wówczas wezmę dziecko i się wyniosę. Popsioczyły, ale więcej się nie czepiały.
    Aha, mówiły, że to ma być jakiekolwiek legowisko, ale ma mieć NOGI. Więc zgromadziłam 4 nakrętki od napojów i podłożyłam w rogach pod karimatę - żeby było zgodnie z przepisami :devil:
    Ale ja się strasznie bezczelna zrobiłam w tym szpitalu.
    -- Szczęście jest decyzją, którą podejmujemy każdego dnia.
  11.  permalink
    a - no myslałąm,że mąz Was odwozi....
  12.  permalink
    dziewczyny- co robicie? Zus? Ofe? Jakies przemyslenia?
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeFeb 10th 2014
     permalink
    tu jest dosc ciekawie napisane : http://serwisy.gazetaprawna.pl/emerytury-i-renty/artykuly/764165,wybor-miedzy-zus-i-ofe-nie-ma-znaczenia.html
    -- ;
    •  
      CommentAuthorMónikha
     permalink
    elfika: klade sie z Mloda na endo na litewska na diagnostyke

Elfika - a co Młodej? Możliwe, że nas to też nie ominie, ale najprędzej końcem roku.
    Powodzenia!
    -- Mama M & N & W
  13.  permalink
    EwaSmerf- link nie działa. Jezeli mozesz zrób go od razu aktywnym
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    nie umiem;-(
    hmm, u mnie dziala

Treść doklejona: 10.02.14 13:34
    Dokładnie między 75 zł a nieco ponad 400 zł. Mniej więcej o tyle możemy pomnożyć naszą składkę, którą w ciągu dwóch lat wyślemy do OFE lub ZUS. Tym samym dylemat, czy zostać w OFE, czy w ZUS, który po piątkowych decyzjach Sejmu ma wielu Polaków, jest bez większej wagi.

Postanowiliśmy sprawdzić, jaką sumę w ciągu najbliższych dwóch lat można będzie odłożyć z tej części składki, którą możemy dysponować między OFE a ZUS i ile na tym można zarobić. To termin nieprzypadkowy. W 2016 r. pojawi się kolejne okienko, w którym będziemy mogli zmienić decyzję dotyczącą wysyłania składki do OFE lub ZUS podjętą między kwietniem a lipcem 2014 r. Nasze wyliczenie pokazuje, że choć cała operacja przyniesie duże korzyści finansom publicznym, to dla ubezpieczonych wielkiej różnicy nie ma.

Jest tak po pierwsze z powodu sum, o których możemy decydować. Nasz wybór dotyczy 2,92 proc. z 19,52 proc. składki odprowadzanej na ubezpieczenie emerytalne, czyli 15 proc. Jak to wygląda w liczbach? Ci zarabiający minimalne wynagrodzenie (w przyszłym roku ma wynieść 1680 zł) zdecydują, gdzie trafi od nich niepełne 600 zł. W kolejnym roku byłoby to około 650 zł, czyli łącznie w ciągu dwóch lat będzie to około 1250 zł. Zarabiający najwięcej mogą odłożyć pięć razy tyle. Bowiem gdy ich pensja przekroczy próg trzydziestokrotności przeciętnego wynagrodzenia, przestają płacić składkę emerytalną. Posługując się prognozami z ustawy budżetowej, wyliczyliśmy, że w pierwszym roku będzie to 3370 zł, a w drugim 3540 zł, czyli łącznie 6900 zł. Dla porównania cała składka takiej osoby kierowana w tym czasie do I i II filaru wyniesie 46 tys. zł, a dla pensji minimalnej nieco ponad 8 tys. zł.

Po tym wyliczeniu widać, jakiej kwoty dotyczy nasza decyzja w związku z wyborem między OFE a ZUS. Teraz pytanie, ile można zarobić?

Dosyć dokładnie można przewidzieć, ile zarobimy w ZUS. Subkonto, na które wędruje nasza składka, waloryzowane jest wskaźnikiem średniego wzrostu nominalnego PKB z pięciu ostatnich lat. W tym roku wskaźnik wyniósł 6,23 proc., ale w kolejnych latach będzie niższy, bo nie będzie już brany od uwagę 2008 r., w którym były zarówno wysoki wzrost, jak i wyższa niż obecnie inflacja (oba te wskaźniki składają się na nominalny PKB). Co oznacza, że waloryzacja wyniesie w okolicach 6 proc. W przypadku składki od minimalnego wynagrodzenia oznacza to, że w pierwszym roku składka w ZUS dałaby około 36 zł, w drugim nieco wyższą kwotę. Łącznie pod dwóch latach mielibyśmy zapisane na koncie około 1375 zł. Z kolei dla najwyżej zarabiających zysk w pierwszym roku wyniósłby 202 zł. Łącznie po dwóch latach ich składka urosłaby do 7322 zł.

Trudniej jest przeprowadzić takie wyliczenia w stosunku do OFE z uwagi na wiele zmiennych. Nie wiadomo, jak będzie docelowo wyglądał portfel i jak zachowają się OFE po wprowadzanych zmianach. Zależy to także od sytuacji na rynkach międzynarodowych i od sposobu zakończenia przez Fed polityki luzowania ilościowego. Zdaniem Rolanda Paszkiewicza z Centralnego Domu Maklerskiego Pekao SA, te niepewności powodują, że WIG na koniec przyszłego roku może mieć nawet niższy poziom niż na początku 2014 r., ale w kolejnych latach powinien rosnąć w tempie 8–9 proc. rocznie. Przyjęliśmy, że oszczędności w OFE dadzą w ciągu dwóch lat po 8 proc. rocznie. Dodatkowo od składki kierowanej do OFE należy odliczyć 1,75 proc. opłaty. Efekt końcowy niemal jak przy składce kierowanej do ZUS. Zysk przy składce od minimalnego wynagrodzenia to 36 zł w pierwszym roku, suma po dwóch latach to 1338 zł. Z kolei przy najwyższych zarobkach w pierwszym roku z wpłaconej składki 3370 zł pomnoży nam do 3576 zł, a jeśli dodamy do tego składkę z kolejnego roku i stopa zwrotu nadal wyniesie 8 proc., to na finiszu z włożonych 6900 zł dostaniemy 7338 zł.

Różnice mogą być niewielkie. Z tego punktu widzenia większy wpływ na emeryturę może mieć los aktywów, które pozostały w OFE.
    Zmiany w funduszach

3 lutego 2014 r. 51,5 proc. aktywów trafi z OFE do ZUS. W większości mają to być obligacje skarbowe. Następnie zostaną umorzone, przez co dług publiczny spadnie o 9 pkt proc. PKB. Wartość przeniesionych aktywów z konta każdego ubezpieczonego w OFE ma zostać zapisana na jego subkoncie w ZUS. Wycena ma zostać dokonana według stanu z 31 stycznia 2014 r. Od kwietnia do końca lipca każdy ubezpieczony będzie mógł wybrać, czy jego składka będzie wysłana do ZUS, czy do OFE. Ustawa wprowadza domyślność w ZUS. Oznacza to, że wszyscy, którzy nie zadeklarują, że chcą być w OFE, trafią do ZUS. Chcący trafić do OFE muszą wypełnić specjalne oświadczenie. Pozwala ono pozostać w dotychczasowym funduszu lub wybrać któryś z pozostałych. Oświadczenie będzie dostępne w oddziałach ZUS i na internetowych stronach ZUS, KNF oraz resortów pracy i finansów. Składa się je w ZUS osobiście, listem poleconym, można także wysłać drogą internetową przez zaufany profil publiczny.
    -- ;
    • CommentAuthormkds
     permalink
    Mam 20 lat . ostatnio miałam miesiączkę od 2 do 4 lutego . i 5 , 6 ,7, nie miałam już krwawienia ,, a 8 wieczorem znów mi się zaczęło krwawienie a zakączyło się 9 lutego ….boję się co się stało ? czy mam iść do ginekologa ?
    :cry:
  14.  permalink
    skoro masz 20 latr to chyba wiesz,że z zaburzeniami miesiączkowania chodzi się do ginekologa
    a nie np do weterynarza
    :devil:
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    ELFIKA a tą ginekocośtam się leczy w razie wu ?
    I czy duża waga urodzeniowa może mieć z tym jakiś związek ?

Oraz powiedz mi jeszcze bo zawsze dumam :wink:
    Córka ma na imię Bianczeska czy Bianka ? :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    mojej sasiadki corka miala cos takiego, nie wiem dokladnie, tylko z opowiadan. miala cos z hormonami, ktore "przejela" od matki, w sensie ze z zycia plodowego. Z tego co mowili, to ja jakos leczyli, ale nie wiem jak. Jakby to zostawili to bylo niebezpieczenstwo, ze zacznie w wieku kilku lat miesiączkować. ale niestety nie mam bardziej szczegolowych informacji.
    -- ;
    •  
      CommentAuthorJOBQWE86
     permalink
    To jest zaburzenie miesiączkowania, więc problem z hormonami.. powinny pomóc tabletki na bazie hormonów..
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    Elfika, nie chcialam cie przestraszyc. Oni jakos to wyleczyli czy uspokoili te hormony. Mała ma teraz chyba jakies 5 lat i juz jest wszystko ok. pewnie tylko kontroluja sytuacje, nie mam pojecia. Nie dociekalam, bo temat mnie nie dotyczyl, tyle co wyszlo w jakiejs tam zwyklej rozmowie.
    -- ;
    •  
      CommentAuthorMónikha
     permalink
    elfika: Wystarczy, ze na astme przyjmuje leki codziennie....

A może to ma jakiś związek?
    Napisz, na jaką lekarkę trafiłyście. Bo z jedną miałam 3 tyg do czynienia (prywatnie) i ciekawi mnie, jak traktuje pacjentów państwowych. Inne też mnie interesują, bo na Litewską będę chodzić z moją córką.
    -- Mama M & N & W
    •  
      CommentAuthorjaca_randa
     permalink
    Eee, chyba nie ma jakiegoś przerośniętego biuściku. Jest cała taka okrąglutka, wygląda na to, że taka jej uroda. Oczywiście, nie zaszkodzi się przebadać.
    tak na marginesie - jest przesłodka!
    -- Szczęście jest decyzją, którą podejmujemy każdego dnia.
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.