Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• CommentAuthorlamania
    • CommentTimeFeb 10th 2014
     permalink
    A ta ginekomastia to nie jest problem meski? Czytalam kiedys, ze to zaburzenia hormonalne u mezczyzn...
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeFeb 10th 2014
     permalink
    Ja też nie powiedziałabym, że ona jest szczupakiem :wink:
    I wcale nie ze względu na brzuchol
    Ogólnie jest taka okrąglutka
    I na buzi i na rączkach widać :wink:

No chyba, że to zdjęcie tak w całości przekłamuje

Bianka, bardzo ładnie :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorczerwinka
    • CommentTimeFeb 12th 2014
     permalink
    Dziewczyny mam pytanie, L4 mam do 15 lutego kiedy lekarz może wystawić mi kolejne? może to zrobić 14?
    --
    •  
      CommentAuthorMónikha
     permalink
    czerwinka: Dziewczyny mam pytanie, L4 mam do 15 lutego kiedy lekarz może wystawić mi kolejne? może to zrobić 14?

Tak, zwolnienia mogą się "nakładać".
    -- Mama M & N & W
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    Wczoraj neurolog nie chciała mi wypisać, że dopiero we wtorek może wypisać :/
    --
    •  
      CommentAuthorMónikha
    • CommentTimeFeb 12th 2014 zmieniony
     permalink
    Może się coś zmieniło w przepisach?
    Pamiętam, jak w ciąży gin wypisywał mi zwolnienia np. do pt włącznie (bo w te dni przyjmował) i bez kłopotu kolejne szło znowu od pt, czyli np. stare L4 było do piątku 12 grudnia włącznie, a w ten dzień gdy miałam wizytę wystawiał kolejne od 12 grudnia. Wtedy ten 12 grudnia się dublował. Wiadomo przecież, że pacjentka nie dostanie z tej racji podwójnego zasiłku chorobowego :wink:, ale chodziło o ciągłość.
    -- Mama M & N & W
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    bo zwolnienia chyba nie mozna naprzod wypisac, tylko z tego co wiem to jak juz cos to 3 dni do tylu.

Treść doklejona: 12.02.14 12:36
    w sumie logiczne to jest. skad w pn lekarz moze wiedziec, ze od piatku ktos bedzie chory.
    -- ;
    •  
      CommentAuthorMónikha
     permalink
    A Czerwince nie o to chodzi, że to nowe zwolnienie ma być właśnie kontynuacją poprzedniego? Przecież L4 dostajesz nie tylko, gdy jesteś chora sensu stricte. Są inne sytuacje, np. opisane przeze mnie ciąża albo jakaś rekonwalescencja po urazie / operacji. Gdy wiadomo, że pacjent jeszcze przez kilka kolejnych tyg. nie będzie zdolny do pracy. Wtedy należy zachować ciągłość w zwolnieniach, to logiczne. Skoro zwolnienie kończy się Czerwince w sb, to lekarz powinien nowe wypisać choćby w piątek. Dlaczego ma czekać do wtorku? Przez weekend ma powstać fikcja, że ozdrowiała, a od wtorku znowu L4? To dopiero jest bezsensu!
    -- Mama M & N & W
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    Dokładnie jak pisze Monka chodzi o kontynuację zwolnienia. ..przecież ciężko jest umówić wizytę na ten dzień lub w okolicy trzech dni po zakończeniu zwolnienia.
    --
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    Dziewczyny moze mi cos poradzicie bo ani masci ani kremy nie pomagaja.Od dluzszego czasu zmagam sie z suchymi i szorstkimi palcami,skora mi peka i mam zywe rany.Boli to jak cholera :cry:
    Dermatolog kazala smarowac trzy dni kortyzonem ale nic nie dalo,palce natluszczam wazelina non toper ,mam masc ktora nawilza skore na dlugo.Nie uzywam zadnych silnych detergentow. Nie mam pojecia co moge jeszcze zrobic,moze ktoras z Was spotkala sie z czyms takim i moze cos doradzic.Jestem bezsilna a rany na palcach mam takie ze z plastrami chodze.Normalnie masakra ...
    -- http://wwwsuwaczki.com/tickers/p655ybbha8ok1b4a.png[/img][/url]
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    Quelle, nie wiem jak "ostre" sa Twoje rany, czy masz suchy naskorek czy to cos powazniejszego i juz rany Ci sie robia. Ale na sucha skore polecam olejek arganowy. Jest napradwe swietny i daj super rezultaty. Skora sie natluszcza i nie jest jakby "naciagnieta"; Sama stosowalam, bo mialam popekana skore miedzy palcami.
    --
  1.  permalink
    niestety nie wiem co może Tobie dolegać Quelle i jak pomóc - ale nauczona doświadczeniem - skorzystałabym z porady jeszcze innego dermatologa.

Treść doklejona: 12.02.14 14:38
    a co do L4 to z tego co kojarzę - można jeden dzień w przód wypisać.
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    Moya na dloniach skora nie jest sucha ale juz opuszki palcow to jak jedna tartka.Skora peka i sa glebokie rany.Dermatolozka powiedziala ze to jest choroba skory i po kortyzoniepowinno przejsc ale nie ma poprawy.
    Grzybica wykluczona po badaniach.
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Quelle, czy probowalas masc z witamina A? On dobrze natluszcza i regeneruje skore. Ja ostatnio miałam bardzo popękane dłonie i wlasnie ta mascia wyleczyłam.
    Może powinnas cos wewnętrznego stosować,jakies tabletki?.
    •  
      CommentAuthorazniee
     permalink
    Quelle, ja mam to samo, pogarsza się, jak się sypie tarczyca. Obecnie pomaga maść ze sterydem.
    --
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    Montenia a co mozna pic na poprawe skory ? Ostatnio robilam analize skory i wyniki sa rewelacyjne jak u niemowlaka.Jedynie te palce od jakiegos czasu dajacwe znaki.
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Quelle, skrzyp i pokrzywa dobrze na skore działa. Wprowadzilambym tez tran,zeby uzuppelnic od wewnątrz wit.A. I te masc z wit. A na zewnątrz.

a robilas wymaz skory,czy gronkowcem czasem nie jest zakazona. Dobry tez jest argosulfan masc lub krem (moja dobra znajoma wyleczyla tak corce skore (ma azs i się nadkazilo gronkowcem).
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    Dermatolog zlecila badanie na grzybice.Laboranka zdrapala odrobine skory z palcow i sprawdzala pod mikroskopem.Tran pije bo mam Haschi ,pokrzywe tez pijam od czasu jak w ciazy bylam .Jutro przejde sie do apteki i podpytam ,a masc z wit.A kupie napewno.Najgorsze jest to ze nie mozna mi odczytac odciskow palcow pobieranych do paszportu w 2011 roku.;(
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    Quelle sprobój takiej kuracji. Podgrzewa się lekko oliwe z oliwek najlepiej w kąpieli wodnej i moczy się w niej ręce około 10 min. potem zakłada się rekawiczki gumowe (można owinąć folię spożywczą),a na to bawełniane lub owinąć ręce polarem szybko daje ciepło i długo je trzyma ) . Kiedyś robiłam pazurki i nie raz tak ratowałysmy dłonie z klijentkami.
    --
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    Dziewczyny dziekuje ,Czerwinko sprobujez oliwa bo nie mam nic do stracenia.
    •  
      CommentAuthorsu_seu
     permalink
    Hej Wam :)

Quelle, mnie ostatnio farmaceutka poleciła maść z wit A, ale w stężeniu 1500 nazywa się to retimax 1500 i przynosi znaczną ulgę przy przesuszoonej, podraznionej skórze. Poczytaj sobie właściwości na str jakiejś apteki. Cena ok 4 zł.
    •  
      CommentAuthorMónikha
    • CommentTimeFeb 13th 2014
     permalink
    Elfika - i co tam na froncie szpitalnym? Potwierdzili wstępną diagnozę?
    -- Mama M & N & W
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    elfika: jajek klatkowych,

uwielbiam zalecenia pediatrów a wytłumaczyli czemu klatkowych??? dieta klatkowych sciółkowych i mieszanych ( czyli sciołka + wybieg) jest taka sama. A kurczaków wytłumaczyli czemu???
    -- mama piątki :)
    •  
      CommentAuthorMónikha
     permalink
    Cieszę się Elfiko. Kamień z serca, co?
    Właśnie Rogozińska oglądała moją Natalkę niedawno prywatnie, heh, i wcisnęła nas do siebie na Litewską, żebyśmy już nie buli kasy. Kontaktowa bardzo, ale jakoś mocno przekonana do Niej nie jestem. Nas też uspakajała (N. słabo rośnie).
    -- Mama M & N & W
    • CommentAuthorHassie99
    • CommentTimeFeb 13th 2014 zmieniony
     permalink
    Byle wytrwać do jutra (czytaj piątku) :bigsmile:.
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    Hassie99: Byle wytrwać do jutro

Tak. Żywię nadzieję, że właśnie w ten piątek stwierdzisz, iż stwarzanie codziennie nowego konta pod innym loginem i wypisywanie w każdym wątku niczego niewnoszących postów jest bez sensu.
    Ufam też, że kończą Ci się już ferie i weźmiesz się za jakąś pożyteczną robotę...
    --
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    Elfika Niesety podobno są takie procedury że tylko L4 do ręki pacjenta. Też się już z tym spotkałam.
    ...
    --
    •  
      CommentAuthorazniee
     permalink
    huhu, to by mieli sranko jakby się NFZ dowiedział :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    no tak święta racja...słynne 3 dni NFZ
    ...
    ja dziś w szpitalu dowiedziałam się że pani neurolog w lux medzie mogła by bezproblemu wypisać mi kontynuacje zwolnienia 11 lutego. ...
    --
    •  
      CommentAuthorazniee
     permalink
    czerwinka: no tak święta racja...słynne 3 dni NFZ

To jeden z przykładów, jak w naszym kraju marnowane są pieniądze i miejsca w szpitalach. Ja leżałam trzy dni na hematologii: pierwszego dnia pobrali mi krew, drugiego dnia nic nie zrobili, trzeciego dnia pobrali mi krew na te same badania i szpik- a po godzinie wyszłam do domu. Czyli cały mój pobyt w szpitalu nie był niczemu potrzebny- mogłam pojechać rano i o 12 wrócić do domu. Ale musiałam odklepać te 3dni, mimo, że miałam 3-miesięczne dziecko w domu i wariowałam... I profesor, który mnie tam kierował to rozumiał, ale by go oskarżyli o działanie na szkodę placówki, gdyby to inaczej załatwić. A takich pacjentów są tysiące, na różnych oddziałach. A dla potrzebujących nie ma miejsc.
    --
    •  
      CommentAuthorMónikha
     permalink
    elfika: Monikha, kladz sie z N. jak najszybciej.

Na dzień dzisiejszy N. jest do obserwacji. Najwcześniej zaczną się Jej baczniej przyglądać po wakacjach, bo może latem "skoczy" ze wzrostem. Ehhh.
    -- Mama M & N & W
  2.  permalink
    elfika może zadam głupie pytanie ale była bym wdzięczna jeśli zdradziłabyś swój rozmiar piersi tez borykam się z dużym biustem i po przeczytaniu twojego wpisu tak myślę o swoim bolesnym "problemie" .
  3.  permalink
    elfika rozumiem twój ból w 100% tzn ja mam troche mniejsze bo 80f lub g zależy jaki biustonosz ale i tak chce mi sie z tego powodu płakać po ciąży zostalo mi pare kg i ogromne "cycki" w biustonoszu wyglądają może i ładnie ale nie dla mnie, cieżko coś kupić do ubrania, uprawiac jakiekolwiek sport bo nawet najlepszy biustonosz sportowy jak dla mnie rady nie daje. dodam jeszce ze karmienie po porodzie też było męka przez rozmiar no ale niestety mnie nie stać na operacje a jak chudnę to wszędzie tylko nie z piersi i brzucha:(
    •  
      CommentAuthorPENNY
    • CommentTimeFeb 15th 2014
     permalink
    Braaaaaaaawo Kamiiiiil :swingin::swingin::swingin::swingin::swingin::swingin::swingin::swingin:
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeFeb 15th 2014
     permalink
    I Zbyszek ! :wink:
    Sroce spod ogona przeca nie wypadł :bigsmile::cool:
    --
    •  
      CommentAuthorQuelle
    • CommentTimeFeb 19th 2014
     permalink
    Kupilam masc z witamina A i nic nie pomoglo ,fakt skora sie zagoila ale palce jak byly szorstkie tak sa.To jest takie nieprzyjemne a lini papilarnych juz nie mam wcale.To jest jakas masakra .... Musze znow sprobowac z kortyzonem.
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Quelle,smaruj caly czas ta mascia. A powiedz jakiego plynu do naczyń używasz? Bo u mnie zaczynają palce pekac po plynie do mycia naczyń ludwik :confused:. początkowo tego nie kojarzyłam, a teraz już pewna jestem,zeon powodowal mi pekanie dloni. Zmienilam na fairy Platinum i już nie pekaja i nie sa takie szortskie mocno.
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Ostatnio się zrobił z tego watek zdrowotny, więc i ja tu zapytam ;))

Czy któraś z Was miała gangliona? Miałam kiedyś na nadgarstku, operacyjnie usunięty, a teraz powrócił - dwa razy większy, dwa razy bardziej bolesny, w tej chwili mam rękę unieruchomioną, bo uciska na nerw skubaniec. Nadwyrężyłam noszeniem malucha, ortopeda powiedział, że może mi zaproponować jedynie ponowną operację. Ale nie chcę być drugi raz krojona, intubowana, pod narkozą, jakoś mi się to nie uśmiecha.

Tym bardziej, że cholerstwo odrosło po kilku latach w dokładnie tym samym miejscu. I tu pytanie - czy Wy miałyście takie coś? Operowane? Wróciło? Bo może faktycznie po 2 operacji nie wróci? Sama już nie wiem co z tym robić, ale życie mocno utrudnia no i co tu ukrywać - boli :sad:
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Frag,mialas badnie histopatologiczne tego? To na pewno był ganglion? Bo takie objawy może tez dawac nerwiakowlokniak i one wlasnie z reguly odrastają w tym samym miejscu co poprzednio operowany.
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Monteniu, miałam, ganglion jak ta lala. Już wtedy chirurg mi mówił, że jak będę rękę przeciążała, to się odnowi. No ale co ja zrobię? Dziecku nie powiem, że sorry, ale mama nie może. I teraz się zastanawiam, czy do innego lekarza może iść? Czytałam, że są jakieś nowe metody, ostrzykiwanie cholerstwa czymśtam, może ten nie wiedział? :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    Montenia smaruje ta mascia kilka razy dziennie bo skora na palcach jest sucha i szorstka co sprawia dyskomfort.Plynow uzywam roznych i nie widzialam popraw.Jak mam cos silniejszego to tylko w rekawiczkach.Chyba bede musiala do kliniki sie wybraci niech tam sprawdza co sie dzieje.
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeFeb 20th 2014
     permalink
    Frag, już pisąłam u Ciebie -
    ja miałam ganglion wiele lat. W końcu mi go wycieli, więc zadowolona byłam, ze już po wszysktim. Po kilku latach odrósł - w tym samym miejscu.
    Pojechałam do szpitala z "reklamacją" :devil: a tam lekarz mówi mi, że mam go sobie wciskać, uciskać, dusić, rozbijać - generalnie męczyć go MOCNO (nie głaskać) i on mi pęknie i sie wchłonie.
    Myślałam, że go palnę w łeb - tez mi rady! Pomoc lekarska! :confused::cool:
    Ale bolało mnie jak skurczysyn, ręką ruszac nie mogłam, więc stwierdziłam, ze i tak nie mam nic do stracenia, i ściskałam, dusiłam, wciskałam itp.... az mi to w nawyk weszło - tzn juz nawet sobie nie zdawałam sprawy, ze go wciskam :wink: i do bólu się przyzwyczaiłam ;-) i któregoś pięknego dnia - pękł i znikł! i na razie od 6 lat nie wraca!
    Także u mnie zadziałało, chociaż nie wierzyłam w to :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeFeb 22nd 2014
     permalink
    A co ? Dżastin Biber daje koncert ? :bigsmile::bigsmile::cool::cool::devil::devil:
    --
    •  
      CommentAuthoranairda1986
    • CommentTimeFeb 22nd 2014 zmieniony
     permalink
    elfika: Backstreet Boys beda!:heartsabove::heartsabove::heartsabove: 16 lat czekalam na koncert. i jutro jade, z Malzem :rainbow:
    --

taaaa? o kurde nie wiedziałam, że będą :)

:bigsmile:

Ja wczoraj kupiłam dwa bilety na Dżustina ale Timberlejka:bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile:

7 stów poszłoooo, ale nie mogłam odpuścić takiego wydarzenia :)
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Elfika, to prawie jak Dżastin :DDDDD

Ja na Metallikę idę, nie jutro co prawda, ale dni odliczam :)))))
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Raaaaaaaaaaaaaaany Bekstrit Bojsi ??!!
    Szłabym w ciemno !!
    Gdybym tak daleko nie mieszkała :smile:

A bilety w cenie jakiej ?
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    elfika: my placilismy 5 stow za dwa

O rany to się nieźle dalej cenią skubańcuchy :wink:
    A skład ten sam ?
    Jest Nick, Brajan itp ?
    Czy sie pozmieniało coś ?
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    A cała Polskę to ja bym mogła zjechać.
    Ale dla Kelly Family ahahahahahaha :crazy:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    elfika: i wyobraz sobie, ze Kevin zalajkowal to!

No co Ty gadasz ?????!!!!!! :shocked::shocked::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    elfika: na Metallice tez bym pojechala ale ...ciesze sie, ze bylam kiedys na Maidenie, na torwarze, to sie jakos bede umiala tam odnalezc

Nie widziałaś mnie tam? :DDDD

TEORKA: Ale dla Kelly Family ahahahahahaha

Haha, padlam, padłam, padłam!!!

Kurka, lajk od Kewina to jednak coś...
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.