Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    My póżniej przeszliśmy fazę wycia i wieszanie się na mnie gdy zostawiałam malą u babci i szłam do pracy
    - mamuniu, błagam cię nie zoooooostawiaj mnie tu ;)
    Także wiecie :)
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeOct 9th 2015
     permalink
    wiemy, bo piter uwielbia babcie, i mialam to samo co skapula, az do czasu kiedy to raz jeden majac cos ok 4 lat wyl do sluchawki ze chce wracac, chce do mamy, ciagle plakal, tak ze musialam go po kilku dniach odebrac. ani ja tu nie odpoczelam bez niego, ani on sie dobrze nie bawil, wiec ja juz wole jak warczy - po co przyjechalas po mnie. chce mieszkac u babci;-P
    -- ;
    •  
      CommentAuthorkachaw
     permalink
    Ja też to miałam, jak szłam do pracy a Ninka zostawała z babcią to jeszcze na schodach słyszałam szloch mamusiu kochana nie zostawiaj mnie plose, aż się serce krajało, a zostawała przecież z ukochaną babcią. Dodam, że gdziekolwiek wychodziłam bez niej była histeria, do sklepu, wieczorem z koleżankami, no koszmar, ale przeszło, teraz młody jak czasem zostaje z babcią to zaczyna odwalać szopkę, ale już wiem że to przejściowe, więc czekam aż minie
    --
    • CommentAuthormamakasi
    • CommentTimeOct 9th 2015 zmieniony
     permalink
    A ja z takim pytaniem.
    Kupiłam dziś bakterie jogurtowe i będę sama robić jogurt.
    Polecicie jakąś fajną jogurtownicę ?
    I czy robiła któraś z Was jogurt z mleka roślinnego ?
    Ma ktoś jakieś doświadczenia z samodzielnym wyrobem jogurtu ?

I polećcie proszę jakąs wagę kuchenną - elektroniczną ofc ? :wink:
    --
    •  
      CommentAuthoryolka32
     permalink
    Czy jest tu jakas mama u ktorej dziecka byla wykonywana operacja zeza ? Chcialabvym popytac o kilka kwestii.
    --
    •  
      CommentAuthorDAGARIA
     permalink
    Jeżeli chodzi o zostawanie mojej Oleńki z babcią to zdecydowanie nie ma problemów z tym. Nie ma też szlochów jak ja jadę do pracy. Ma tyle fajnych zabaw i tak zajęty czas, że absolutnie żadnej traumy nie przeżywa. Także jak wracam i odbieram od babci moją kruszynkę to widzę u niej radość.
  2.  permalink
    dagaria, ja nie sądzę,żeby którekolwiek z wymienionych tu dzieci przezywało traumę,ze zostaje z babcią:shocked:
    Czasem przychodzi taki czas, nie ma to nic wspólnego z tym co napisałaś:confused:
  3.  permalink
    Pozwolę sobie na chwilę zmienić temat.
    Możecie mi polecić dobry nóż? Taki do wszystkiego - co i surowe mięso pokroi, ser, warzywa...
    Mam już dość kupowania tych supermarketowych dziadów, co się tępią z prędkością światła... Ostatnio najostrzejszym nożem w domu jest nóż do chleba... A ja mam już dość pociachanych palców, bo nóż zamiast się wbić, to objeżdża. Nigdy nie miałam takiego problemu, do czasu kiedy mój stary (chyba 10-letni) nóż nie skończył swojego żywota, bo tato pożyczył sobie go do cięcia kabli...
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    To ja się wypowiem w dwóch kwestiach.
    Primo- zadania domowe... Uczę w gimnazjum i liceum. Gimnazjum jedno z lepszych w mieście, mamy sporo osób spoza rejonu. Od pewnego czasu doszłam do wniosku, że zadawanie zadań domowych jest bez sensu. A zadania w tzw.ćwiczeniach to w ogóle jakiś kosmos. Jak słyszę, że ktoś z polskiego ma 3 albo i więcej stron durnych ćwiczeń, to mnie krew zalewa. One tak naprawdę niczego nie uczą, no może poza cwaniactwem tych, którzy na przerwie odpisują. Owszem, zdarza mi się poprosić, żeby dokończyli coś w domu, ale w gimnazjum przynajmniej z moich przedmiotów - polski i niemiecki, można spokojnie sobie pozwolić na zrobienie wszystkiego na lekcjach. Moi uczniowie bardzo dużo piszą, ale na lekcji, pod moim okiem można powiedzieć. Wyniki moich uczniów są bardzo dobre, widzę, jak fajnie się rozwijają. W liceum niestety czasu mam mniej, materiału więcej i tu częściej jest coś na zadanie domowe, ale bardziej chodzi o przygotowanie jakichś treści, nauczenie się, napisanie w domu notatki.
    Kolega ostatnio mi opowiadał, że jego córka 8-letnia rozwiązuje czasami przez 3 godziny zadania domowe. To jakiś koszmar. I zaczęłam się zastanawiać, czy kiedyś też tak było, czy my za bardzo się roztkliwiamy nad dziećmi. Moim zdaniem nie było tyle zadań, bo - przynajmniej za moich uczniowskich czasów - nie było ćwiczeń. Czasami trzeba było coś napisać na język polski, czasami zadanie z matematyki zrobić i w zasadzie tyle, nie przypominam sobie zadań z biologii, geografii, historii, że o plastyce, technice, czy muzyce nie wspomnę. Spędzałam bardzo dużo czasu na dworze z rówieśnikami, chodziłam na zajęcia dodatkowe. A teraz do każdego przedmiotu ćwiczenia i nauczycielowi łatwo powiedzieć - a na zadanie domowe od 1 do 10 :-). Mam nadzieję, że ktoś się obudzi, że tego jest zbyt wiele i powstanie jakiś odgórny zakaz zadań domowych przynajmniej dla podstawówki, w gimnazjum powinny być one ograniczone do minimum, a w szkole średniej jakoś rozsądnie wyważone (wedle typu szkoły, poziomu, przedmiotów wybranych do matury).
    .
    I jeszcze angielski - Teo moja Gosia chodzi na angielski dodatkowy (tzn. jej jedyny, bo w przedszkolu jeszcze nie ma). Biłam się z myślami,czy warto, ale poszłyśmy na lekcję próbną i Gosi się spodobało. Lekcje polegają na nauce piosenek,słówek w formie zabawy. Pani wybrała program Memo the dragon. Dzieci mają książeczkę i kolorują w niej, wycinają. Gosia traktuje to jako zabawę, nie naukę.
    -- [url=http://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorCaris
     permalink
    Skapula, kiedyś, dawno temu czytałam artykuł o emocjach dzieci. Nie podam teraz źródła, ale uznałam go za logiczny. Było w nim napisane, że po powrocie rodzica do domu, dziecko może uwalniać emocje, które kumulowały się w nim przez cały dzień. I tak np. może się rozzłościć, być "niegrzeczne" czy też zignorować rodzica.
    --
    • CommentAuthorGosia8510
     permalink
    Madzinka ,,spoza'' się pisze, a nie ,,z poza'':-)
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    Gosia8510: Madzinka ,,spoza'' się pisze, a nie ,,z poza'':-)

Przepraszam, pisałam szybko, już poprawiłam.
    -- [url=http://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    Dziewczyny... W sobotę zamówiłam na allegro keyboard Dawidkowi... No i czekam, czekam... Juz podochodziły inne zakupy, które zamawiałam tego samego dnia, a tego nie ma...
    Napisałam do pani, pani odpisała, że wysłała we wtorek Pocztą Polską 48h... Pomyslałam sobie, że znowu (bo już była taka sytuacja kiedyś) panu nie chciało sie pracować i ominął mój dom, odstawił paczkę do punktu i nie dał awizo...

Sprawdziłam... Paczki nie ma ;(...

I żeby nie było. Babka mnie nie oszukała... Nie dokonałam jeszcze wpłaty, bo to za pobraniem było...

Teraz się zastanawiam czy to ja czy ta pani musi zgłosić reklamację????

Treść doklejona: 09.10.15 19:03
    Dziewczyny... Bedę zmieniac login na razie taki roboczy wpiszę... Ale jakby co Monia to teraz to co wyżej...
    --
    •  
      CommentAuthormontever
     permalink
    A ja potrzebuję opinii/recenzji/polecenia... Potrzebuję kupić Kamasutrę na prezent. W sklepach stacjonarnych, księgarniach, empikach i innych matrasach jest bida z nędzą. Trzy egzemplarze na krzyż, ale jakieś takie nieciekawe. Dużo historii, jakichś bajek, opisów.
    Polecicie jakąś fajną pozycję, no żeby pozycje też były ;)
    --
    •  
      CommentAuthorobe
     permalink
    Monia/Else, kobieta musi złożyć reklamację. A paczka zaginęła? Nie ma jej nigdzie? Sprawdzałaś na śledzeniu?
    -- Swoje trzy grosze każdy uważa za najlepszą mo
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    Monia/Else, kobieta musi złożyć reklamację. A paczka zaginęła? Nie ma jej nigdzie? Sprawdzałaś na śledzeniu?

sledzenia mi nawet nie wysłali...
    --
    •  
      CommentAuthorW_P_Gosia
     permalink
    Poproś kobietke co wysylala o numer paczki. I sprawdź na emonitoring.poczta-polska.pl
    Inaczej niczego konkretnego się nie dowiesz. Babeczka sama powinna sprawdzić i poinformować Cię jesli ma firme. Jesli nie to może wyrzucila dowód nadania
    --
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    Miejmy nadzieję, że nic nie wyrzuciła... Było nie było... o pieniądze chodzi ;)...
    --
    •  
      CommentAuthorobe
     permalink
    Monia, numer przesyłki niech Ci wyśle. Może dopiero pakuje paczkę a Tobie ściemnia ;)
    -- Swoje trzy grosze każdy uważa za najlepszą mo
    •  
      CommentAuthoritlina
     permalink
    Mamakasi, ja robię jogurt od paru lat. Mam jogurtownice firmy severin. Jest tam 14 słoiczków, przy czym robi się na raz 7 jogurtów. Wrzucasz do każdego sloiczka lyyzeczke jogurtu greckiego, zalewasz mlekiem i czekasz 8 h. Jogurt gotowy :) My przetestowaliśmy różne mleka i najgęstszy jogurt wychodzi z mleka pilos z lidla, tego 3,2%. Z roślinnego jeszcze nie probowalam, nawet jakoś na to nie wpadłam. Pewnie z ciekawości któregoś dnia spróbuję.
    •  
      CommentAuthormad1
    • CommentTimeOct 10th 2015
     permalink
    Teo, moja córka zaczęła chodzić do Helen Doron jak miała 2 lata.... Babcia ją zapisała (i babcia płaci :D). Według mnie zajęcia są w porządku, zabawa, kolorowanie, piosenki. Nadal chodzi raz w tygodniu, a jest w wieku Twojej Ninki (no 2 miesiące młodsza). Z moich obserwacji wynika, że wyciąga z tych zajęć więcej niż z zajęć w przedszkolu (ale to też może być kwestia metody, ilości dzieci oraz pani....). No i mi słuchanie płyt nie przeszkadza, z tym, że my nie słuchamy codziennie.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Dzięki dziewczyny za wszystkie wypowiedzi. Postanowiliśmy jednak się jeszcze wstrzymać bo jak policzylam to ona tego,angielskiego ma 8 godzin w miesiącu. Chyba sporo. Oraz zawsze w te dni, kiedy w przedszkolu ang mają to ona do wieczora śpiewa te wszystkie piosenki i słówka powtarza więc jakby wiedzę nabytą doskonali. No to chyba jej póki co styknie, najwyżej za rok pomyślimy....
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
     permalink
    Teo ale Ninka w przedszkolu ma 4xtyg zajęcia ?? bo dla dzieci w grupie pierwszej i drugiej zajęcia trwają chyba z 25 - 30 minut,
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Ninka ma angielski dwa razy w tygodniu. We wtorki i czwartki po 1 godzinie.
    Ona chodzi do prywatnego, przypomnę. Może tam inaczej jest, nie wiem.
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    Teo pewnie, że warto zapisać. W każdej chwili możesz przecież zrezygnować. Ja też uczę przedszkolaki angielskiego i po pierwszych zajęciach widzę kto ma do tego smykałkę:)
    Zastanawia mnie jedynie ta godzina zajęć, dla mnie to trochę za długo jak na czterolatka. Moje 3 latki mają 20 minut a 4-5 latki 30 minut.
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthorkachaw
     permalink
    Też jestem w szoku, bo u Ninki w szkole językowej 50 minut było dopiero u 6 latków u młodszych jest najdłużej 45 minut
    --
    • CommentAuthormamakasi
     permalink
    Itlina, dzięki.
    Ponoc z roslinnego wychodzi b.rzadkie i trzeba dodać np agaru.Zaczne jednak od zwykłego mleka.
    --
    •  
      CommentAuthoritlina
    • CommentTimeOct 11th 2015
     permalink
    Mamakasi, daj znać jakie wyszlo z tych kupnych bakterii. Ciekawa jestem.
    •  
      CommentAuthorbari_87
    • CommentTimeOct 12th 2015
     permalink
    Czy u was też tak pada to białe g***o :angry:
    --
    •  
      CommentAuthormarion
    • CommentTimeOct 12th 2015 zmieniony
     permalink
    bari_87: Czy u was też tak pada to białe g***o

U mnie w lubuskiem niebieskie niebo bez ani jednej chmurki :bigsmile: Rano było - 4 'C i trzeba było szyby w aucie skrobać :devil:
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    marion: U mnie w lubuskiem niebieskie niebo

Ehh to u nas 0 i cały czas pada śnieg, rano wstałam to wszędzie biało, a na drodze plucha :angry:
    marion: trzeba było szyby w aucie skrobać

Ja musiałam ściągnąć kupe śniegu :confused:
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    U mnie nie :cool::wink:
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Śnieg jest, deszcz jest, wiatr jest, temperatura w okolicy zera jest. Czyli brzydsza odsłona jesieni :confused:
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    snieg??
    -- ;
  4.  permalink
    U nas też śnieg... Ludzie zdenerwowani, na czele z Panem właścicielem zakładu, w którym wymieniają opony.... Po pytaniu "ile orientacyjnie trzeba czekać?" (bo kolejka to raz, ale ma ludzi bez kolejki na godziny umówionych), usłyszałam: "a co pani ku**a myśli że ja wróżka?!!!" Miło się dzień zaczyna...
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    U mnie w tym momencie za oknem wygląda tak (i cały czas sypie):

--
    •  
      CommentAuthorŚroda
     permalink
    Ło matko!!!!!!

To u mnie tylko zimno i wietrznie....
    --
    • CommentAuthorGabcia_I
     permalink
    Dobrze, ze we Wrocławiu nie pada...juz pogodzę sie z temp 5 stopni byle jeszcze nie było śniegu :cool:
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    "Eeee" wiadomo za co :devil: Chcę z powrotem moją ciepłą złotą jesień!!!
    •  
      CommentAuthorladybird27
     permalink
    Pieknie za oknem. Bardzo jestem ciekawa miny naszych synkow na snieg. U nas nic a nic nie wskazuje na snieg...predzej deszcz lol
    Teo daj znac jak Hugus zareagowal ;) i najlepszego na te 9 mcy :smile:
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Dzięki Lady :*
    Hug uważnie obserwował przez okno padający śnieg (dalej sypie, non stop :shocked:) a potem zaczął mu robić pa pa. I to na tyle w temacie reakcji :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    A mnie si.ę bardzo u Teorki podoba :bigsmile:
    .
    .
    .
    A najbardziej to, że to nie u mnie tylko u Teorki :devil::wink:
    .
    a tak na powaznie - nas zimno, wietrznie, strzeliłam sobie ponad 11-kilometrowy spacerek z Gabiną i teraz tylko goraca kawka mi w głowie
    --
    • CommentAuthormamakasi
     permalink
    Teraz Wam baby przypomnę jak żeście narzekały na upały:tongue::wink:

I co , lepiej tak:devil:

Dam znać co do jogurtu .
    --
    • CommentAuthorGabcia_I
     permalink
    Hehehe...
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    Ja natzekalam ale mi taki ziab odpowiada.fajnie sie suedziw domu,dobrze spi:-)
    -- ;
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    mamakasi: I co , lepiej tak:devil:

Nie lepiej - tak źle i tak niedobrze :devil: Ja najbardziej lubię 20 stopni :tongue:
    •  
      CommentAuthorW_P_Gosia
     permalink
    Najlepsza temp jak człowiek maks kurtałe cienką narzuca w razie potrzeby. Dla mnie najlepsza of Course... Nikogo przekonywać nie będę ;-) a tak serio to w Chojnicach rano minusik. Ale sucho. Pognałam dziś do Lidla po buty dla Kajetana bo ma takie wysokie za kostkę ale nie ocieplone i jak ujrzałam ten śnieg na forum... :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
    • CommentTimeOct 13th 2015
     permalink
    A propos. Ktos wie kiedy rzuca kombinezony w lidlu?
    --
    •  
      CommentAuthorKaroolka
     permalink
    Na stronie Lidla widziałam, że jakoś w najbliższym czasie będą. Nie pamiętam tylko czy czwartek czy przyszły poniedziałek :)
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    Frances 19 maja być :)

U nas taki śnieg z deszczem - chyba najgorsza z opcji :/
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.