Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
taa, wiem, ze godziny na wypelnianie papeirow, bla bla, ale czesto gesto w prywatnych firmach sie siedzi po godzinach, za ktore nie placa. poza tym 2000 zl netto to wcale nie taka najgorsza pensja (sa nizsze, w sklepach gdzie 40 h na nogach + posprzatanie otwarcie i zamkniecie sklepu
Moje koleżanki ze studiów pracują w zawodzie i mają wolne.
bywa ze ludzie przenosza sie na studia nauczycielskie bo najlatwiej je skonczyc
bywa ze ludzie przenosza sie na studia nauczycielskie bo najlatwiej je skonczyc.
ososb, ktore juz przy wyborze studiow wiedza, ze chca zostac nauczycielami
Mnie znasz :P... ja już od przedszkolaka mówiłam, że będę nauczycielem... I zostałam :P
Lexia ja wiem o czym mówisz. Ale pisałam już o tym, że to tylko teoretycznie, bo wśród szkół, które znam, w których moje koleżanki pracują coś takiego się nie odbywa. Po prostu oficjalnie tak musi być, ale jest naciskane na rodziców albo z góry narzucane, że dzieci mają nie przychodzić. U mojej koleżanki w szkole jeden rodzic się uparł, zrobił aferę o to, dyrektorka go wezwała, coś mu tam nagadała i odpuścił. Poważnie mówie- takie sytuacje nadal istnieją i nie mówię o jednym pojedynczym przypadku.
Lexia ja wiem o czym mówisz. Ale pisałam już o tym, że to tylko teoretycznie, bo wśród szkół, które znam, w których moje koleżanki pracują coś takiego się nie odbywa
To tam u Ciebie mają dużą odwagę, bo u nas chodzą kontrole...
no a jakbys nie podpisała to co?
z oddziałami przedszkolnymi i 6latkami w pierwszych klasach pozostawia wiele do życzenia...
Jak się rodzice zadeklarują, dzieci zapisane, dyżury ustawione a potem z 20stki dzieco chodzi 10...
Tylko w Polsce wśród europejskich krajów pracuje jest po 18 godzin dydaktycznych w tygodniu. I mimo, że to również mój zawód, to razi mnie gdy non stop słyszę narzekania nauczycieli.
W Austrii jest 40 godzin, 1500euro netto
A to u nas nie ma grafików. W sensie w przedszkolu w którym pracuję...
Owszem pytamy się rodziców kto będzie, ale nie notujemy... Chodzi o takie "pi razy oko" rozeznanie ile jedzenia zamówić... My normalnie przychodzimy do pracy...
ale wracać do domu i mieć tzw. wyjebongo na wszystko
Else, no to wiesz, u nas są, bo jednak dla 15 dzieci z tego co wiem nie potrzeba dwóch pań
za godzinę lekcji w p-lu? Obecnie jest za darmo w ramach programu.
Mam od kogo się "osłuchać" z prawidłową mową, gdyż poznałam amerykankę...
A to nie jest tak, ze trzeba skonczyc podyplomowke i np CAE?
Zazwyczaj w szkole kontraktowy nauczyciel (czyli po roku pracy) około 2100zł zarabia. Tak jest w Olsztynie.
za wychowawstwo 180zł br
to może już mit, ale w praktyce wszystkie szkoły, które znam są zamknięte w święta, w ferie i długie weekendy. Wakacje nadal trwają 2 miesiące
bywa ze ludzie przenosza sie na studia nauczycielskie bo najlatwiej je skonczyc.
a skąd mają mieć te 40 godzin, jak się cieszą, jak mają 18 bo o etat ciężko jest? Zresztą, moja mama ciągle mówi że 100x bardziej wolałaby chodzić dziennie 8-16 i w tym czasie sprawdzić sobie kartkówki czy coś, ale wracać do domu i mieć tzw. wyjebongo na wszystko. A nie tak jak teraz, ze raz pracuje do 12 a raz do 20- bo tu konferencja, tu zebranie z rodzicami itp.
że tyle papierów itd. Niech ze wszystkimi dokumentami, spotkaniami, przygotowaniem się do zajęć wyjdzie 40 godzin pracy, czyli tyle co każdy człowiek, ale narzekanie 2 razy większe.
ale tak jak Judka napisała, wkurzające jest to, że są pewne grupy zawodowe, które wiecznie narzekają na swoje zarobki,
Else, my już mamy za sobą dwa pobyty w szpitalu z dzieckiem - jeden 2 tygodnie
A że tak zapytam - w jakim mieście teraz leżycie? My chyba na migdalki będziemy się wybierac do Bydgoszczy jesli sie zdecydujemy.