Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeNov 14th 2015
     permalink
    Już miałam iść spać, gdy przeczytałam co się dzieje we Francji... Przecież to się w głowie nie mieści... I jak tu spać...:sad:
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
     permalink
    Też nie moge zasnąć. Siedze i becze. Boje się :( co sie dzieje na tym swiecie..
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
    • CommentTimeNov 14th 2015 zmieniony
     permalink
    Malisek ja tez jestem przerazona. Paryz :( eh.
    Londyn jest duzym miastem w Europie, po atakach w 2005 roku znowu czuje obawy. A jutro mam jechac na Oxford Street i zaczynam sie bac :/

Treść doklejona: 14.11.15 01:56
    Juz na BBC mowia, ze moga byc to powiazania z ISIS.
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
     permalink
    Kamil jutro do pracy jedzie do centrum i też przez Oxford Street. Męcze go, żeby został w domu.. codziennie boje sie o niego i tate, bo ciągle jeżdzą metrem do centrum. Jezu, ja nie chce być już w tym Londynie...
    --
  1.  permalink
    Mnie też to przeraża... Całą noc oglądałam relację. Tylko czekać, które miasta/kraje będą kolejne :sad:
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Koszmar. I teraz zamykają dopiero granice? Gratuluję refleksu. Dla mnie najgorsze jest to, że to był koncert zespołu, na który przychodzą głównie nastolatki... Co za bydlę może coś takiego zrobić? To tak jakby zrobili zamach na szkołę :(

Caffe_latte: Tylko czekać, które miasta/kraje będą kolejne

A nad naszym bezpieczeństwem czuwa Macierewicz :devil: Z tego miejsca można "podziękować" wszystkim głosującym na PIS.
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Ja to bym bardziej Merkel i Hollandowi podziekowala za taka a nie inna polityke migracyjna. A na tvn pewnie powiedza, ze to Francuzi, by wzbudzic nienawisc do imigrantow krzyczeli "Allah akbar"...wspolczuje rodzinom ofira:cry:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Ja też :( Powiem Wam, że zawsze się cieszyłam, że mieszkam w Warszawie, w dużym mieście, nie wyobrażałam sobie innej opcji, a teraz to po prostu wiąże się ze strachem. Koncert, metro, centra handlowe...
    .
    No cóż, Szwecja już się opamiętała, bo nie radzą sobie z ilością, Niemcy też dopiero teraz się ocknęli, teraz Francja. Szkoda, że tak późno i szkoda, że do tego w ogóle doszło :(
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    To muzułmanie-islamiści sie wysadzili(to nie ulega watpliwości), ale tożsamość moze zostać nie podana do informacji publicznej, bo wywołałaby za duża panikę i chaos w związku z polityka migracyjna.
    Wiele spraw media tuszują, nie wspominają wcale o gwałtach na dzieciach,mna kobietach dokonywanych przez Isamistow w Europie. Niezależne gazety o tym piszą, potem artykuły znikają, a w polskich wiadomościach nie mówią o tym kompletnie nic. Przykład, w Austrii powiedzieli tylko 2 zdania we wiadomościach ostatnio, szybko został zmieniony temat. Prawdziwa manipulacja, nakaz z góry, wszystko zeby mydlić ludziom oczy.
    Merkel zapowiedziała (wczoraj o tym na niemieckich stronach czytałam), ze nadal nie ma granicy zamkniętej i nie bedzie, ze przyjmą wszystkich i koniec. Mojego P. Szef mieszka w wiosce, w której uchodźcy sa tymczasowo trzymani w magazynie na nocleg. Nie chciałybyście wiedzieć jak sie zachowują. Wyrzucają jedzenie, niszczą koce, ktore mieli zostawić dla następnej grupy ( mowa jest o tysiącach ludzi dziennie w jednej wiosce), ludzie sie boja wychodzić z domów, Austria prżewozi ich na graniće, aby tylko do Niemiec poszli, daja im nocleg i wyżywienie. Owszem sama widziałam dzieci wychodzące z pociągu, zakuło mnie w sercu bardzo, ale zaraz zbaczylam masę zdrowych facetów.
    Witamy w świecie Europejskiego Islamu :sad: " religii pokoju". Mozna powiedzieć " zaczęło sie"

Ps. Ja pare razy juz pisałam o sytuacji we Francji, o ilości islamistów i tego co tam sie wyrabia, ale jak sobie przypominam było kilka osób negatywnie nastawionych, to moze teraz po takim zamachu niech sie wypowiedzą na temat.
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Pamiętam Judka jak pisałaś... Dla mnie to było logiczne, że jak będą falami wpuszczać ludzi to wśród nich będą terroryści, nie ma innej opcji. To jest jak zapraszanie do takich ataków :( Nawet sobie tego nie potrafię wyobrazić... I jak kocham koncerty to teraz jakoś mi się odechciało :(
    --
    •  
      CommentAuthorYPolly
     permalink
    Ja tez jestem przerazona. Masakra!!!
    Nas to dotyka bezposrednio. W zeszla sobote "uchodzcy" napadli nastolatka i z nozem na gardle musial wydac im rower. Rower znaleziono (w osrodku dla uchodzcow) ale tych typow nie. Mieszkam pareset metrow od szkoly w ktorej ucza ich niemieckiego. W naszym miesnie 30 tys mieszkancow sa prognozy ze w przyszlym roku ma byc ich 4 tysiace, to juz spory %..
    Tylko czekac az to samo zdarzy sie w Niemczech. A Merkel wczoraj zapewniala ze wszystko pod kontrola.

Treść doklejona: 14.11.15 08:04
    Tak czytam sama siebie i stwierdzam kiepska skladnie zdania. Nieprzespana noc i emocje, wiec lepiej sie nie wyraze. Szok po prostu.
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Szok, boję sie, nigdzie nie czuję sie teraz bezpiecznie.....
    :(
    --
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    Rany, jak was czytam to cieszę sie ze mieszkam w Edynburgu. U nas póki co uchodźców nie ma. Jedyne, co wkurza od jakiegoś czasu to Rumuni, którzy przyjechali i zamiast iść do pracy stosują swoje stare wypróbowane sposoby i z kartkami w ręku obsiadają ulice i zaczepiają przechodniów o pieniadze
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    O tym, o czym media nie mowia.
    http://m.vod.gazetapolska.pl/11664-tylko-dla-doroslych-18-kulturowe-wzbogacanie-europy
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Pytanie pod filmem "Kto to powstrzyma?" - moim zdaniem na to jest już za późno. Niestety. Bo co zrobić? Co pomoże chociażby zamykanie granic TERAZ? Nic, i tak większość z nich pewnie już od dawna żyje w Europie i czeka tylko na sygnał kiedy i gdzie. I to jest przerażające, że terroryści działają jak idealnie skonstruowana komórka, mają plany, których jak widać żadne służby nie są w stanie powstrzymać, a my możemy tylko siedzieć i czekać :neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Ja to mysle bardziej, ze przyjmowanie ich nadal destabiluzuje ogromnie sytuacje w Niemczech, Austrii czy Szwecji (Francja juz przepadla), obciaza budzet tych krajow i gdy juz dojdzie do konflijtu zbrojnego, gdy rzady (ale juz nie te rzady, jak widac po nastrojach niestety jakies silnie nacjonalustyczne, zeby nie pisac faszystowskie) nie beda bac sie wystawic wojsko to zawsze bedzie latwiej, jesli sytuacja bedzie w miare opanowana, przeciwnikow mniej. I nie mowie, ze teraz juz, w prztszlym roku, tylko za kilka, kilkanascie lat. Dobea spadam bydzic dzieci, bo wieczorem znowy beda swirowac. Peace Paris!
    --
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    Koszmar. I teraz zamykają dopiero granice? Gratuluję refleksu. Dla mnie najgorsze jest to, że to był koncert zespołu, na który przychodzą głównie nastolatki...

O tym samym całą noc myslałam. Mało tego ja sama na takie koncerty chodziłam i z rzadsza chodzę... (chociaż już nie jako nastolatka :P)... Ale teraz strach sie wyluzować i pójść...
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    A ja chętnie poczytam komentarze dziewczyn, które tak bardzo oburzały się parę tygodni temu, gdy ktoś tutaj uzewnętrzniał swoje obawy. Co teraz macie do powiedzenia? I czy ta masakra wystarczy, żeby wyleczyć Europę z naiwności, czy potrzeba czegoś jeszcze gorszego?
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    Często się słyszy, że oni w czasie ataków są spokojni... Czy oni tak w tego Allaha wierzą czy na prochach się wysadzają, strzelają... zabijają... Jakby bez żadnych odczuć ...
    --
    •  
      CommentAuthormiekkabula
     permalink
    Naprawdę nie rozumiecie że isis to nie uchodzcy? Że Francja została zaatakowana dlatego, ze jest zaangazowana w konflikt w Syrii PRZECIWKO isis? Ze ludzie uciekaja stamtad bo sie boja tych terrorystow? Jakos Rosja nie przyjmuje uchodzcow i tez ich dorwali i Rosja dopiero ma sie czego bac.

Treść doklejona: 14.11.15 10:55
    artykul
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Tez juz na facebooku czytalam, ze to wlasnie przed takimi ludzmi uciekaja uchodzcy...masakra, jak dla mnie...przez tak myslacych ludzi Francja wlasnie horror przezywa:sad:
    Powiedzcie mi prosze ktory muzulmanin jest przesladowany w krajach muzulmanskich? Bo to sa ci tzw "uchodzcy". I powiedzcie dzis rodzinom ofiar, ze ich dzieci zginely w imie poprawnosci poprawnosci poprawmosci politycznej, w imie przyjmowania ludzi, ktorym religia karze zabijac "innych". Trzeba nie miec za grosz empatii, by az tak odwracac kota ogonem:sad: i zeby nie bylo. Nie mam nic przeciwko prawdziwym uchodzcom, ale oni rowniez beda u nas bezpueczniejsi gdy nie bedzie tu ich przesladowcow:sad:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Miekkabula, a sądzisz że wśród uchodźców nie ma "zakamuflowanych" bojowników ISIS?
    --
    •  
      CommentAuthorW_P_Gosia
     permalink
    Ja jestem zdania, że są (przepraszam-wtrącę nie pytana). Ale nawet czy są czy nie...JA osobiście nie chcę by nasze Państwo sprawdzało... Moje dziecko tu żyje i nie wyobrażam sobie posyłać go do przedszkola/szkoły a później pozwalać chodzić na koncerty/do kina/itd ze strachem!
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Ale oni nie uciekają z Syrii, przecież to największa bzdura o jakiej piszecie....
    Oni uciekają z obozów dla uchodźców z Turcji, z miejsca, w którym mieli schronienie, dach nad głową, jedzenie i bezpieczeństwo. Tak, największa ilość uchodzców znajduje się właśnie w Turcji. Oni ich "wypuszczają" z obozów, bo są przeludnieni i jednocześnie chcą ugrać na polityce europejsko- tureckiej. Przecież już były rozmowy o tym, że Turcy chcą przyjeżdzać do Europy bez wiz, jeśli Europa na to przystanie, to "wspomogą" polityką migracyjną. Czy wy na prawdę sądzicie, że te sztaby normalnie ubranych ludzi, niezabiedzonych, zdrowych ludzi ucieka bezpośrednio z kraju, w którym jest wojna ? :neutral: To jest właśnie powielanie kolejnych mitów na temat uchodźców.
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Nawet ostatnio był raport, że 92% pochodzi z Afganistanu.
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Przecież to jest biznes dla Turcji. Później Wam napiszę dokładnie ile milionów zarobiła na tym Turcja. Oni produkują te łodzie, którymi uchodźxy są przewożeni. To są miliony z produkcji, bo ileś tam tysięcy dziennie płynie. Poza tym przejazd/ przepłynięcie kosztuje. Pieniadze na to dostają właśnie w obozach. Oni są normalnie ubrani, wyuczeni w teksty do mówienia przed kamerą. Widziałam nawet wywiad zrobiony "na lewo", gdzie się bezpośrednio przyznają, że wiedzą kiedy co trzeba powiedzieć do kamery.
    ---
    Media manipulują, pokazują tylko to co nakazują im z góry, tuszują prawdziwe problemy. Tak jak pisałam, rządzący nie chcą żeby wiele spraw ujrzało światło dziennie. W Polskiej telewizji, zresztą w Austriackiej też pokazywane są wyrywki, nie widać prawdziwego problemu. Np. w Austrii było pokazane jednego dnia, że jest ileś tam policjantów i żołnierzy na granicy, że mają wszystko pod kontrolą, przy czym okazało się że dla innej telewizji niezależnej od państwa mieszkańcy pobliskich wsi udzielili wywiadu, że żadnej kontroli nie ma, że nie dają rady, że uchodźcy idą taką ogromną grupą, że policja nie może nic zrobić, przeszli bez żadnej kontroli, bez zatrzymania. To się nazywa "myślcie sobie głupi ludzie, że trzymamy wszystko pod kontrolą". Podobnie Merkel powiedziała wczoraj. Jeśli sytuacja, która się dzieje w Nimczech, gwałcenie kobiet w obozach dla uchodźców przez uchodźców jest czymś normalnym "pod kontrolą" to nie wyobrażam sobie co będzie dalej. Te gwałty są na porządku dziennym. Taki artykuł też się pojawił, ale w Europie cisza, bo byłyby bunty, panika i chaos, więc lepiej nawijać ludziom głupotę do głowy. We Francji Islamiści mają swoje prawa, stawiają meczety. We Szwecji został skazany Islamista za gwałt na dziewczynce na prace społeczne. Zresztą Szwecja apelowała ostatnio o ostrożność w przyjmowaniu uchodźców, bo mają dużo z tym problemów. Tych przykładów jest tysiące.
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    A propos tych łodzi to znajomi mojego męża, którzy pływali w tych rejonach (Turcja, Syria, Libia, Kanał Sueski) opowiadali, że oni na tych pontonach mają telefony satelitarne i gdy widzą statek to najpierw dzwonią do staży przybrzeżnej, podają położenie statku i jego nazwę i przebijają celowo ponton (!!! co za człowiekiem trzeba być!!!), bo jeśli nie toną to staż przybrzeżna nie ma obowiązku ich ratować, a tak to z konkretnym statkiem się kontaktują no i trzeba ich ratować.
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    miekkabula: Naprawdę nie rozumiecie że isis to nie uchodzcy?

Naprawdę masz nas za idiotów? Nikt tak tutaj nie twierdzi. A jednak trzeba być bardzo naiwnym by nie widzieć związku między jednym a drugim. Rzeczywiście, to naprawdę coś zaskakującego, że przy okazji otwartych szeroko drzwi do Europy nie wszyscy przybysze mają dobre intencje. A nawet jeśli to nie przybysze, tylko miejscowi - na to samo wychodzi, po prostu inteligentnie wykorzystano obecną sytuację do rozpętania czegoś jeszcze gorszego. Pobudka z ręką w nocniku. I paradoksalnie bardzo dużo stracą na tym właśnie ci, którzy rzeczywiście są uchodźcami potrzebującymi pomocy.
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    A więc już wiadomo, że tymi terrorystami byli "uchodźcy". Przeszli do Europy w tłumie ludzie. Każda osoba , każdy uchodźca teoretycznie może być terrorystą.
    Jak myślę o tym, co zrobili we Francji i co nas czeka, to ogarnia mnie poważne przerażanie zaślepieniem ludzi ideą pomagania potencjalnym terrorystom.
    Na prawdę chyba musiałoby się to stać w Berlinie, żeby Niemcy- Merkel zmienili swoją politykę.
    Cytuję:
    "Grecki minister Nikos Toskas potwierdził, że terrorysta, przy którym znaleziono syryjski paszport, dostał się do Unii Europejskiej przez grecką wyspę Leros 3 października. Islamista został zidentyfikowany jako uchodźca - podaje BBC News."
    •  
      CommentAuthormiekkabula
     permalink
    Jeden z kilku.. Czemu nie wspominasz, ze inni mieli obywatelstwo francuskie, inni przyjechali z Belgii.. Oczywiscie ze isis probuje rekrutowac uchodzcow, sa bez pieniedzy, nadziei, bez przyszlosci.. Ale kto z nich chce przybyc do Europy zrobi to zwyczajnie, legalnie , samolotem, z lewymi papierami..
    Chciałabym wiedzieć ile z was jest swiadomych, ze ten sam isis zaatakował Liban - ten katolicki, europejski kraj..
    Mieszaxie fakty, wasza wiedza jest zerowa, nie chce mi sie dyskutowac ma poziomie dyskusji, czy 90% uchodzcow jest z Afganistanu..
    Moge dyskutowac na poziomie merytorycznym, a 90% z was tego zwyczajnie nie potrafii. Ale kieruja wami strach i emocje, jestem w stanie to zrozumiec.
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    Moje "eeee" nie jest za poglądy, Twoje zdanie, etc... Jest za ten tekst...

Moge dyskutowac na poziomie merytorycznym, a 90% z was tego zwyczajnie nie potrafii.
    --
    •  
      CommentAuthorStokotka
     permalink
    Miekka buła - niestety/stety są czy nie są mało mnie to teraz interesuje... Wśród zastępów uchodźców mozemy miec do czynienia z koniem trojańskim, razem z osobami potrzebującymi pomocy do Europy dostają się terroryści, nie wiem w jaki sposób Polsce ma udać się przesiać przez sito dobrych od złych jakblepuej zorganizowane kraje jak widać mają z tym problem, więc niestety dla mnie jedyną rozsądną opcja która zwiększy bezpieczeństwo naszych rodzin , dzieci jest nie wpuścić nikogo.. Jestem przeciwna imigrantom w Polsce.
    --
    •  
      CommentAuthormiekkabula
     permalink
    No widzisz.. Dyskutujemy o tak poważnym temacie a ty mi dajesz eee.. Bo cos cie personalnie ubodło. Nie rozumiesz, prawda?

Treść doklejona: 14.11.15 20:08
    Oczywiscie Stokrotka, ze mamy problem z granicami Europejskimi, musimy miec dobra polityke uchrony granic i identyfikacji przybywajacych. Co do uchodzce w Polsce to wszyscy znaja moje zdanie - absulutnie musimy byc solidarni, podzielic sie problemem, kwestia w jaki sposob.
    •  
      CommentAuthorStokotka
     permalink
    Buła Eee to jest za słabizne merytoryczna - rozsądek nie emocje, przeczytaj zdanie 3 razy a potem kliknij wyślij

Treść doklejona: 14.11.15 20:15
    Problem to wojna mocarstw, wojna jako najbardziej dochodowy bissnes , niech się "wstydzi ten co robi nie ten co widzi" cytując klasyka, niech ci co doprowadzili do takiej sytuacji poniosą konsekwencje, współczuję tym co naprawdę mają przechlapane przez dramat wojny z rodzinami z dziećmi, ale mam wrażenie że tacy do Europy nie dotrą, bo nie będą mieć siły, albo za co, natomiast uchodźcą jest się wtedy gdy z kraju ogarnietego wojna dostajesz się do pierwszego poza granicami własnego kraju, państwa gdzie wojny nie ma a nie 3-4 z kolei więc jestes imigrantem zarobkowym. Tyle
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Miękkabuło piszesz, że jesteś bardziej świadoma, oświeć mnie w jednym temacie: dlaczego uchodźcy nie uciekają do krajów o podobnej kulturze, religii ? Dlaczego bogata Arabia Saudyska albo Zjednoczone Emiraty Arabskie nie pomagają i nie przyjmują swoich sióstr i braci? Co jest z nimi nie tak? Bardzo proszę odpowiedz mi szczegółowo na te pytania, bo nie umiem sobie tego logicznie wytłumaczyć, choćbym nie wiem jak bardzo chciała.
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
  2.  permalink
    A tak w temacie, ale w inną stronę. Myślicie, że "uchodźcy" by nam pomogli, gdyby sytuacja była odwrotna? Tzn u nas wojna, zabijanie nas itd. a u nich spokój. Ja myślę że nie, bo nasza religia kłóci się z ich. Myślę, że będąc w grupie nie uszanowaliby naszej "odmienności" tak jak my szanujemy ich odmienność kiedy zamieszkują wśród nas. Już pomijam kwestie tego, jak się zachowują... Wystarczy posłuchać historii kobiet, które się zakochały i wyjechały za mężem... To tylko wtrącenie do przemyślenia...
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Caffe mam niestety podobne przemyślenia. No nie uwierzę, że kraje arabskie przyjęłyby Europejczyków z ramionami ala Merkel, no po prostu nie uwierzę.
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    miekkabula - Błagam Cię.... o czym ty piszesz?
    O jakim ty chcesz poziomie merytorycznym rozmawiać ? Nie widzisz w nas sojusznika do rozmowy?
    Zapraszam w takim razie do MERYTORYCZNEJ dyskusji. Zapewniam Cię, że jestem oczytana w temacie. Nie kierują mną emocje, lecz fakty, życie, sytuacje, które widzę codziennie na własne oczy, nie oglądam tvnu i manipulujących ludźmi mediów.
    Możemy podyskutować merytorycznie, jeśli chcesz.
    •  
      CommentAuthormiekkabula
     permalink
    Alez oczywiscie, ze uciekaja do sasiadow, ich sa tam miliony. Ale te obozy sa w nmasakrycznej potrzebie, uchodzcy zyja tam w okropnych warunkach, dlatego ruszaja dalej do Europy. Naprawde dziewczyny, spojzcie na to jak na ogromna tragedie tych ludzi, ktorzy sa normalni i chca normalbie zyc. A zyja wsrod terrorystow. Dla nich nasze zycie to raj. Chciejmy im pomoc, rowniez walczac w koncu razem przeciwko tym terrorystom. My tez bylismy w potrzebie, i tez kiedys mozemy byc. To okropne, ze jestesmy tak samolubni. Isis jak dopadnie inne kraje Europy dopadnie i nas i nie bedzie mialo znaczenia czy przygarnelismy te garstke przypisanym nam uchdzcow czy nie..
  3.  permalink
    Jeszcze jedna rzecz mnie razi w oczy... Nasz kraj nie potrafił sprowadzić około 100 naszych rodaków z Mariupola... Mimo, że o to prosili, że się bali, bo przebiega tam linia frontu. A z otwartymi rękami będziemy przyjmować uchodźców. Wiecie... Czasami wstyd mi za Polskę...
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    miekka- Pierwsze ważne pytanie- Czy miałaś kiedyś osobiście do czynienia z radykalnym muzułmaninem ? Czy rozmawiałaś z nim kiedykolwiek na temat religii?
    Drugie - skąd pozyskujesz wiedzę na temat uchodźców? Konkrety poproszę, strony, czasopisma itd.
    ------
    Czy na prawdę musi się coś stać w Polsce albo Waszym bliskim (to kieruję do tych co tak chętnie chcą przyjmować uchodźów) żebyście zobaczyli, jakie to zagrożenie niesie dla nas?
    •  
      CommentAuthormiekkabula
     permalink
    Sorry Julka przeginasz, to ma byc przesluchanie?
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Miękka Buło w których konkretnie krajach arabskich są miliony tych uchodźców ? Bo z tego co czytałam ani w Katarze, Arabii czy Emiratach ich nie ma, podaj mi proszę rzetelne źródło. I napisz jeszcze czy widzisz uchodźców codziennie, wiesz jak zachowują się w obozach, co robią teraz, czy są wdzięczni za pomoc, czy z szacunkiem traktują Europejczyków ?
    miekkabula: przeginasz, to ma byc przesluchanie?

Ale w czym Judka przegina ? Zadaje proste pytania przecież ...
  4.  permalink
    Z tego co pamiętam z hostorii, to Iran podczas II WŚ wcale nie był tak do końca neutralny. Chcesz się kłócić z historycznymi faktami... Kilka Państw się o niego "biło", więc to argument mocno naciągany...
    https://historiamniejznanaizapomniana.wordpress.com/2015/08/25/operacja-y/
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Nie, to w żadnym wypadku nie przesłuchanie, to ma być odpowiedź na Twój komentarz. Przeczytaj wyżej, co dokładnie napisałaś.
    Twierdzisz, że z nami nie można merytorycznie porozmawiać, a śmiem twierdzić, że Twoja wiedza jest również bardzo słaba na ten temat, no nie jesteś w stanie konkretami odpowiadać. Zadałam proste pytania, przypuszczam, że z radykalnym islamistą nie miałaś nic do czynienia, a wiedzę czerpiesz z wp.pl
    Ot, tylko tyle. Przecież mam prawo tak myśleć. Jeśli się mylę jednak, z chęcią przeproszę, ale proszę o konkretne informacje.
    •  
      CommentAuthorCaffe_latte
     permalink
    miekkabula, nieladnie tak usuwać komentarze (dotyczył tego ilu uchodzcow przyjal Iran podczas IIWŚ)...
    •  
      CommentAuthorStokotka
     permalink
    A Polacy w Kazachstanie ? To samo masakra :( Buła, niestety żyjemy w takich czasach że dobroć nie popłaca ... Chciała byś zbawić świat, ale zadbaj o swoje podwórko, nie ratuj Syryjczyków lajkami na Fb daj koc do schroniska na zimę, wrzuć złotówkę na pomoc dla dziecka, segreguj śmieci, oszczędzaj prąd, wodę ... Ale nie przekonuj że powinniśmy ich przyjąć bezwzględnie, że to nasz obowiązek, bo naszym obowiązkiem Jest dbać o własne bezpieczeństwo, jak przy pierwszej pomocy, polecam siąść do Koranu jest w wersji pdf..
    --
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    Jeszcze jedna rzecz mnie razi w oczy... Nasz kraj nie potrafił sprowadzić około 100 naszych rodaków z Mariupola...

O tym samym dziś myslałam... ;(

Sorry Julka przeginasz, to ma byc przesluchanie?

Chciałaś merytorycznie. Judka więc się postarała ;)... Jaki kłopot odpowiedzieć?
    --
    •  
      CommentAuthormiekkabula
     permalink
    Caffe usunelam zbyt prywatny post.
    Co do Iranu powtarzam - przyjeli uchdzcow z Polaki kiedy my bylismy w potrzebie
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    A Polacy w Kazachstanie ? To samo masakra

Dokładnie... Mam koleżankę z Kazachstanu. Studiowałam z nią... Myslała, że po studiach zostanie w PL... Nie udało się ;(... Bardzo chciała...
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.