Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthormiekkabula
    • CommentTimeNov 14th 2015
     permalink
    Ten poziom mnie przeraza, mam sie spowiadac jakie artykuly sledze? Przedszkole.. To moj ostatni post w temacie
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Moj Maz dzis sluchal BBC (ja juz nie potrafie o tym sluchac). I tam podali, ze jeden z terrorystow byl uchodzcem z Syrii, ponoc w tym roku przekraczajac granice w Grecji trafil do Europy.
    Ciekawe ile jeszcze takich przeszlo. Skoro puszczali ich jak leci, bez dokumentow.
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
    • CommentTimeNov 14th 2015 zmieniony
     permalink
    Miekka - to nie przedszkole, to dyskusja dorosłych, inteligentnych kobiet :wink:
    Poziom dyskusji jest według mojej oceny bardzo kulturalny, nie obrażamy się wzajemnie, nie wyzywamy itd.
    Rozmawiamy merytorycznie, więc proszę o merytoryczne przykłady do tej dyskusji, tylko wtedy ma ona sens. Sama napisałaś, że nie mamy wiedzy na ten temat cytuję "Mieszaxie fakty, wasza wiedza jest zerowa" więc proszę pokaż, że Twoja wiedza jest lepsza, skoro potrafisz tak napisać.
    Ta dyskusja ma sens, bo jest grono osób, które chętnie wypowiada się w tym temacie.
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    mam sie spowiadac jakie artykuly sledze?

Nie spowiadać... Tylko podać źródła bo my wg Ciebie nic nie wiemy i nie rozmawiamy merytorycznie... Przcież to nie jest problem cos tu wrzucic. Ja bym poczytała chętnie...
    --
  1.  permalink
    A w jakiej sytuacji był Iran - przynajmniej "pod presją". Może najpierw poczytaj trochę historii, co u nich się działo w tym czasie. Ciekawe, czy gdyby byli całkowicie wolni i niezależni, to tak by to wyglądało. Raczej ciężko w to uwierzyć.
    Niestety, religia uchodźców restrykcyjna. Kiedy "nasze" kobiety wychodzą za ludzi tego wyznania muszą zmienić religię. Więc gdzie tu szacunek (i to do osoby, którą podobno kochają???). Tym bardziej nie mają szacunku do nas, do naszych krajów. A my plamimy ich ziemię naszym brakiem wiary. Myślisz że mało jest polek, które uciekły od mężów tego wyznania, co uchodźcy, którzy będąc w Polsce byli idealni i się dogadywali z polakami. Jak to się mówiło w szkole "w grupie siła". Oni już w Europie mają sporą grupę, więc rosną w siłę. Nawet Ci, co przyjechali tutaj spokojnie żyć w zaciszu swojej religii mogą zmienić zdanie, bo będą chcieli więcej, więcej, więcej pod wpływem typowych ekonomicznych imigrantów, a nawet terrorystów.
    •  
      CommentAuthorPENNY
    • CommentTimeNov 14th 2015 zmieniony
     permalink
    miekkabula: Ten poziom mnie przeraza

A mnie przeraża, że w imię jakiejś religii, ludzie w biały dzień mordują innych ludzi - niewinnych. Że Ci ludzie pod maską uchodźcy po prostu przyszli sobie w jednym celu: zabić jak najwięcej innowierców. Potrafisz sobie wyobrazić co muszą czuć rodziny zmarłych wczoraj ludzi? Jaki to musi być ból, gdy ukochana córka idzie na koncert i nie wraca, bo jakiś pojeb myśli, że w raju czekają na niego dziewice i w imię tego zabija Ci tę ukochaną córkę???

Mnie jest żal tych, którzy naprawdę przed wojną uciekają, ale wiem już teraz na 100 % że razem z nimi dotarło do Europy setki, jeśli nie tysiące dorosłych silnych mężczyzn w jednym celu - by zlikwidować naszą religię, kulturę i tożsamość. I nadal dziwi mnie, że bogate kraje arabskie w dupie mają uchodźców, za to bardzo chętnie dają pieniądze, byle jak najdalej od siebie ich wysłać ... do Europy właśnie.
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    dorosłych silnych mężczyzn w jednym celu

albo prawie dorosłych... Podobno najmłodszy z tych co wczoraj zabijali miał 15 lat... To był szok dla mnie...
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Else: Podobno najmłodszy z tych co wczoraj zabijali miał 15 lat...

Potworne to jest, że w to wszystko wplątują jeszcze dzieci od najmłodszych lat, piorą im mózgi :( kiedyś widziałam takie zdjęcie noworodka z bronią i granatem, to jest zło samo w sobie, to co oni ludziom wyrządzają, tym maluszkom, które ledwo z brzucha mamy wyszły:(:(:(:( jak to jest w ogóle możliwe, że do tego dochodzi? Jak to powstrzymać ....
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    Potworne to jest, że w to wszystko wplątują jeszcze dzieci od najmłodszych lat, piorą im mózgi :(

Bo cel mają szczytny... Kto z nas będzie podejrzewał, że dziecko wbije nam nóż w plecy? ;(...

Jak to powstrzymać ....

I to chyba pozostanie pytaniem bez odpowiedzi ;(
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Ja cała w emocjach jestem, ale to nic nie da przecież ... jak pomóc ludziom, którzy faktycznie od tej wojny w Syrii uciekają, jak ich odróżnić od terrorystów? I dlaczego ta cholerna Arabia, Katar czy Emiraty nie pomogą Europie tego udźwignąć, dlaczego ich nie biorą garściami do siebie ...
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    Też targają mną emocje..
    --
    •  
      CommentAuthormad1
     permalink
    A ja mam w sobie strach, odkąd dowiedziałam się, że uchodźcy mają być badani pod kątem epidemiologicznym (nie wiem czy również ulokowani i na jak długo) w moim mieście, w ośrodku, który nie jest do tego przystosowany. Dodatkowo jest to ośrodek otwarty. To były decyzje byłego rządu, mam nadzieję, że coś się zmieni w tej kwestii...
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    Dziewczyny, jesli macie sile czy ochote cos czytać jeszcze, to warto ten artykuł. Moze dla niektórych nie odkrywczy, ale imho sensowny i wyważony.
    .
    Ja tylko dodam od siebie, ze to, co sie dzieje, to niestety takze efekt kultury "tumiwisizmu", używając skrótu myślowego. Po prostu uważam, ze Europa przegapiła moment, gdy mozna było jeszcze zapanować nad wielokulturowością. A stało sie to przez relatywizm światopoglądowy, ktory udawał tolerancje i otwartość, a w rzeczywistości był lenistwem i ucieczką od trudnych spraw. Ilu naszych znajomych jeszcze pare lat temu powiedziałoby, ze gadanie o różnicach kulturowych i religijnych to obciach i w ogóle z czym do ludzi, bo przecież trzeba byc nowoczesnym i tolerancyjnym? Tak kurde było i ponosimy tego konsekwencje. Nie chciało nam sie (Europejczykom jako masie) zastanawiać poważnie nad tymi sprawami. A tymczasem w jednej szkolnej ławce wyładował Ahmed, ładowany od dziecka silnym przekazem religijnym i islamskimi wartościami, oraz nasz europejski Żak czy inny Dżony, ktory uważa, ze niebo gwiaździste nad nim a prawo moralne w kazdym z osobna. Uważacie, ze to budzi jakikolwiek respekt w Ahmedzie? don't think so :/ raczej frustracje, ze musi sie podporządkować tak niejednorodnej i sprzecznej z jego swiatopogladem kulturze.
    I w ogóle nie chce przez to powiedziec, ze wszyscy mamy wierzyć w Europie w jednego katolickiego Boga. Ale wyrugowanie z naszej kultury faktu, ze wyrosła z wartości chrześcijańskich oraz prawa rzymskiego (miłość bliźniego, potępienie mordu i przemocy, taki a nie inny kodeks moralny) i udawanie, ze możemy współżyć na równi z inna religia (obiektywnie uznawana za religie agresywną i dominującą) było po prostu z góry skazane na porażkę.
    Ja jestem załamana i przerażona. Bo jesli ktos w Europie miał służby antyterrorystyczne postawione w najwyższym stopniu gotowości, to była to Francja (i Rosja). I jesli im sie nie udało powstrzymać takiej masakry, to niestety mamy przesrane. I isis to doskonale wie :(
    •  
      CommentAuthorkachaw
     permalink
    Czytam Waszą dyskusję teraz i czytałam tę którą prowadziłyście kilka tygodni temu i wiecie co dla mnie jest szokujące ?? Nie to że dwóch terrorystów przybyło jako uchodźccy z Syrii, bo to było do przewidzenia, że część z nich to będą terroryści undercover, nie to że jednym z terrorystów był Egipcjanin, tylko to, że jednym z nich był Francuz, osoba, która urodziła się w tym kraju, wzrastała w nim, uczyła się i nagle potrafiła zabijać z zimną krwią osoby, z którymi żyła na co dzień.
    Państwo islamskie działa jak sekta, werbuje swoich wiernych tak jak robią to sekty. Szukają osób, które czują pustkę, którym czegoś w życiu brakuje i dają im tego namiastkę, sprawiają, że ta osoba czuje się ważna, istotna dla nich, osaczają taką osobę coraz bardziej manipulują nią i potem taka osoba jest w stanie dla nich zrobić wszystko. Kiedyś oglądałam program o Polaku, który wyjechał do Syrii, przyłączył się do ISIS i zaczął walczyć w ich sprawie. To jak on to opisywał, jak oni się nim zajeli, sprawili, że oczuł się ważny, istotny dla nich, jak przychodził do niego podczas szkolenia najważniejszy przywódca, jadł z nim przy stole, był dla niego jak ojciec, brat, a oni wszyscy jakby byli jego rodziną. Potem przejście na islam było tylko kolejnym, naturalnym dla niego krokiem. Tu w kraju nie czuł bliskości z własną rodziną, nie wierzył w Boga, nie miał żadnych wartości. I takich jednostek, zagubionych, słabych szuka ISIS, bo nimi najłatwiej manipulować.
    --
    •  
      CommentAuthormiekkabula
    • CommentTimeNov 15th 2015
     permalink
    Dzięki dziewczyny, dzieki wam uswiadomilam sobie jak to naprawde bylo: dowodca z Panstwa Islamskiego postanowil zaatakowac Paryz, wiec wzial kogos ze swoich ludzi, kazal mu zamieszkac w Syrii, uciec do obozu w Turcji, nastepnie zaplacic przemytnikom zeby dziurawym pontonem doplynac do Grecji; nastepnie przejsc na piechote przez cala Europe i to chyba od razu z tym ladunkiem przewiazanym w pasie, nie? Dal im tez instrukcje, zeby koniecznie nie zapomnial wziac ze soba paszportu, zeby mial go przy sobie, zeby nie bylo problemow, zeby go zidentyfikowac.

Treść doklejona: 15.11.15 04:48
    Zadna z was nie skomentowala ataku na Rosje, na Liban. Nawet polscy uchodzcy w Iranie to nie bylo tak.. Naprawde mieszacie fakty. Dla was isis to kazdy uchodzca, kazdy muzulmanin.
    Europa i Swiat zmagaja sie z problemem i tylko u nas jedynym rozwiazaniem sa Polska dla Polakow.
    Masowy naplyw ludzi do Eutopy jest problemem? Tak. Niekontrolowane granice i przemyt ludzi? Tak. Ale najwiekszym wyzwaniem przed ktorym stoimi jest Panstwo Islamskie, ktore rozszerza swoje wplywy i wzbogsca sie na ropie z przejetych terenow. W tej chwili merytoryczna dyskusja to walka z isis i przemyslana pomoc dla uchodzcow. Tam, na miejscu ale rowniez w miare mozliwosci w Europie. 7000 uchodzcow noe stworzy w Polsce kalifatu.
    Nigdy, nigdy nie widzialam jeszcze Polakow tak egoistycznych, tak majacych w d.. wszystko.
    Tak jak juz napisalam, jezeli dla was uchodzcy do isis, to i tak nie przygarniecue uchodzcow nic Polsce nie pomoze

Treść doklejona: 15.11.15 04:50
    I nie wiem po co walcze dalej z wiatrakami.. Za chwile i tak ktos mnie sie jedynie zapyta czy segreguje smieci i zebym przeslala liste moich zrodel wiedzy...
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Nie czytasz ze zrozumieniem, twierdzac ze uwazamy ze kazdy uchodzca to terrorysta. To raz. Dwa nadal uwazasz ze ani jeden bojownik nie przedostal sie wraz z fala uchodzcow... Bo to oczywiscie marna dla nich okazja by w ilosci hurtowej przedostac sie do Europy, gdzie kontrola ladowa w zasadzie nie istnieje. Rozumiem rowniez, ze latwiej im sie dostac lecac samolotami tuzinami na lotniska europejskie.... Widzisz jesli taki zamachowiec z rozkazu zabija setki niewinnych ludzi i chce to robic, to co to dla niego marsz przez Europe, czym to jest w stosunku do popelnionego przez niego zbiorowego zabojstwa? W moim odczuciu jest to dla niego pikus zwyczajny, zrobi absolutnie wszystko by mordowac.
    •  
      CommentAuthorjudka25
    • CommentTimeNov 15th 2015 zmieniony
     permalink
    Ależ maszerowanie dla terrorysty tysiące kilometrów w imię Boga jest dla nich niczym skomplikowanym, oni sa zaprogramowani do wypełnienia misji i celu. Każdy islamista opiera swoją wiarę i wierzy w Koran, podkreślam każdy ! Kto czytam dogłębna analizę fragmentów Koranu, wie co tam dokładnie sie znajduje. Wyznawcy Allaha musza niszczyć i zabijać niewiernych. Sa tzw. islamiści nieszkodliwi, żyjących w małych grupach, pojedyncze rodzińy, ale jako grupa stanowią zagrożenie. Ale sa tez islamiści fanatycy. Spośród uchodźców przechodzących do Europy większość z nich to islamiści, na palcach jednej reki mozna policzyć chrześcijan. Podawałam juz niejednokrotnie przykłady, ale powtórzę jak powiedział mojego męża kolega w pracy do kolegi " jest moj Pan mi nakarze to CIe zabije "- to powiedział zwykły, normalnie wyglądający człowiek, żaden terrorysta, był bardzo powazny jak to mówił, ale typowy fanatyk, a dodam jeszcze ze osoba ta pracuje w dziale informatycznym, wykształcony, urodzony w Austrii, ale rodzice muzułmanie . Czyli podsumowując, wsrod całej masy uchodźców jest pewnie tysięcy tego typu ludzi, pozornie normalnych, nie ujawniających sie z poglądami, do czasu kiedy sytuacja tego wymaga.
    -----
    Miękka - nikt z nas nie napisał, ze każdy uchodźca to terrorysta. Jednak wsrod tak licznych grup sa potencjalni wyszkoleni terroryści, jadący do Europy spełnić swoją misje. Sa tez zwykli fanatycy, którzy byc moze nie założą bomby na siebie i sie nie wysadza na stadionie, ale w imię Boga mogą zrobic krzywdę innym na mniejsza skale. Sama widziałam przed dworcem w dużym miescie jak stali w grupie 10-15 osobowej sie bili na noże( scyzoryki takie większe, ale jednak) i nie miałam drogi ominięcia ich, musiał ich tuż obok z przerażeniem w oczach.
    Sa tez zwykli islamiści, np. moi sąsiedzi, ktorzych bardzo lubię ,moj syn bawi sie z moim czasami, albo kolezanka z kursu, prawdziwa islamistka wyznająca Koran, ale .... Jednak każdy z tych przykładów mocno wpatrzony w swoją religie, na temat religi z tymi ludzmi ( mimo naszym bardzo dobrych kontaktów) nie da sie rozmawiać. Dlatego to tez o czymś świadczy.
    Nie każdy uchodźca to terrorysta, ale prawie każdy uchodźca to islamista. Na prawdę nie trzeba wymieniać tysiące przykładów na czym polega islam, kultura islamu, jak sa traktowane kobiety. Jak polskie kobiety próbują uciekać, po poślubieniu takiego faceta, jak gwałty sa na porządku dziennym. Czy takiego czegoś chcemy w Europie ? Multikuli jak najbardziej, ale z poszanowaniem naszej tradycji i kultury, z uwzględnieniem naszych reguł zachowania. Jesli tak bardzo zalezy ich na multi kulti to zlikwidować wszystkie kraje, połączyć w jedno i niech sobie wszyscy razem żyją. Oni przyjeżdzają do nas, a maja wiecej praw ( przykłady ze Szwecji, Francji- ale nie ostatni zamach) niz my sami w Europie. Za ileś lat kraje europejskie stracą swoją tożsamość, swoje zwyczaje i tradycje, bo islam bedzie tego rządal, bo to bedzie sie kłóciło z ich wiara. To juz ma miejsce, to juz sie dzieje.
    Jeszcze jedno, czy myslisz ze oni zaakceptowaliby nasza wiarę i dosyć mocne poglądy gdybyśmy to my pojechali do ich kraju ? Zapewniam CIe, ze nie. Dla wielu islamistów to misja. Ta moja kolezanka z kursu w niedziele za darmo naucza muzułmańskie dzieci islamu, bo czuje potrzebę rozszerzania ich wiary - tak dosłownie to nazwała.
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Bułka, ty naprawdę nie czytasz ze zrozumieniem. Nikt tu nie utożsamia uchodźców z isis - mam wrażenie, że to ty wolisz uparcie w ten sposób myśleć, żeby usprawiedliwić swoje zdanie. Upraszczasz problem do granic możliwości. Uważasz, że skoro ty wiesz na 100%, że twoje europejskie wartości są najlepsze na świecie, to każdy inny z automatu też to przyjmuje. Że na zaproszenie Merkel i innych "jaśnie oświeconych" uczciwie odpowiedzieli tylko naprawdę potrzebujący, a ci ze złymi zamiarami grzecznie pozostali u siebie. Zarzucasz nam egoizm i niechęć do niesienia pomocy - nikt takiej postawy tu nie przyjął. Pomoc jest niezbędna, ale nie w takiej formie, bo po prostu zagraża to nam - nie tyle Polakom i Polsce, co całej Europie. Ja się podpisuję pod tym, co napisała Magdalena - że podstawowym błędem Europy jest wyrzeczenie się swoich korzeni. I to z całym przekonaniem piszę ja, osoba niewierząca. Uwierzyliśmy w utopię. I to jest droga do samozagłady. Niestety.
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Miekkabula, a ja nie rozumiem dlaczego tak bronisz uchodzcow? :shocked:. i to jeszcze o innej kulturze,innym swatopogladzie,innej religii? DLACZEGO?
    Moze kraj najpierw niech zajmie sie swoimi obywatelami,im da po 300euro zapomogi?
    •  
      CommentAuthormiekkabula
     permalink
    Ja myle fakty? A kto komentował po atakach we Francji - macie swoich uchodzcow? Kto napisal po atakach, no to juz wiadomo, ze to byli uchodzcy? Kto wolal do tych, ktorzy byli za przydzieleniem uchodzcow w Polsce, zeby sie tlumaczyli?
    Czyli dla was co bylo powodem zaatakowania Francji? Polityka multikulti czy zaangazowanie Francji w Syrii?
    Powtorze jeszcze raz bo to wy nie rozumiecie: naszym ludzkim obowiazkiem jest pomoc ludziom, ktorzy uciekaja przed terrorystami. Nie wzspieram nielegalnego przemytu, chce ochrony granic, chce kontroli naplywu imigrantow i rozdzielania uchodzcow od imigrantow zarobkowych. Ale jeszcze raz powtarzam chce rowniez, zeby Polska, gdzie mamy juz tak wiele, takie wygodne zycie, pomogla realnie, rowniez przyjmujac te garstke ludzi z przydzialu do siebie.
    Jak wy widzicie rozwiazanie problemu?
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    A ja Ci powiem, że naszym ludzkim obowiązkiem jest bronić nas samych, naszego życia, naszych rodzin i dzieci, które w obecnej sytuacji sa mocno zagrożone. Naszym drugim obowiązkiem jest bronić naszej kultury, tożsamości, naszych obyczajów jako Polaków. Moim obowiązkiem jako matki jest bezpieczeństwo dla mojego dziecka. Wsród takiej ilości ludzi uchodźców, wśród zachowania które prezentują (czytam o tym i widzę to na co dzień i słysze z relacji ludzi, których spotykam, więc wiem o czym mówię) nie mam możliwości by mu to bezpieczeństwo zapewnić. Rozumiesz to czy nie ?
    Po drugie, czy Polska ma tak wiele? Serio tak myślisz? Wolisz dać pieniadze dla uchodźców niż dla Polskich rodzin, które na prawdę potrzebują pomocy? Bo ja wolę dać swoim przede wszystkim, w dalszej kolejności reszcie.
    Proszę o przykład literatury, ewentualnie stron rzetelnych i niezależnych skąd czerpiesz informacje na ten temat cytuję " pomoc ludziom, którzy uciekaja przed terrorystami." Bo powtarzam po raz drugi, Ci ludzie uciekają z obozów. Poczytaj sobie co się dzieje w Niemczech w obozach. Tylko 20% uchodzców bierze udział w nauce języka niemieckiego i angielskiego, reszta odmawia. I co taką resztę, która nie chce nic ze sobą zrobić, mamy utrzymywać a nie dać swoim? Chyba na prawdę nie widziałaś prawdziwej biedy w Polsce, jeśli twierdzisz, że " mamy już tak wiele". Może ty masz, bo setki, tysiące ludzi w Polsce żyje w skrajnej biedzie.
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    mnie ostatnie wydarzenia tez przerazaja; nie moge pojac jak ludzie moga innym taki los zgotowac :( i niestety tez jestem zdania ze przyjmowanie wsystkich w czambul moze spowodowac co raz gorsza sytuacje (bo tez uwazam ze wsrod uchodzcow przechodza do europy terrorysci);
    moze to brzmi podle ale ja sie bardzo ucieszylam ze moje miasto jednak nie przyjmie ewentualnych uchodzcow
    jest u nas osrodek w ktorym kiedys mieszkalo kilkuset zeczencow i zarzadca budynku zglosil ze moze pryzjac 600osob; na szczescie UM sie nie zgodzil
    osrodek znajduje sie na naszym osiedlu jakies 700m od naszego domu a dzieci trafilyby do skzoly mlodego wiec oddycham z ulga
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    miekkabula: Czyli dla was co bylo powodem zaatakowania Francji? Polityka multikulti czy zaangazowanie Francji w Syrii?

Przecież to oczywiste, że to wszystko nie stało się wczoraj, miesiąc czy rok temu. To efekt wielu lat zaniedbań Europy i naiwnej wiary w to, że skoro my tu jesteśmy tacy światli i otwarci, to cały świat też z radością przyjmie do swojej świadomości, że to jedyna słuszna droga. To jest prawdziwy problem, który może się odcisnąć na naszej i naszych dzieci przyszłości, nie to czy nasz kraj przyjmie czy nie przyjmie garstki ludzi do siebie. To z tego powodu w ludziach narasta niechęć i złość. Nie dlatego, że nie chcą się dzielić, nie chcą pomagać - chcą, ale boją się o przyszłość. Dlaczego to kogokolwiek dziwi? I to tylko mały fragment układanki, można sobie teraz wyobrazić, co może się dziać dalej. Możemy być raczej pewni, że do głosu dojdą teraz wszelkiej maści skrajni nacjonaliści itp., bo to fala, na której mogą wypłynąć. I tego naprawdę można było uniknąć, ale teraz już za późno. I powtórzę się, to wszystko dzieje się ze szkodą dla nas, ale też dla tych, którzy pomocy naprawdę potrzebują. Nie jestem pewna, czy to jest coś, co da się łatwo odkręcić.
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Miekkabula, przyjmujesz pod swoj dach garstke uchodzcow z Syrii (czy innych)? Jak duza grupe przyjmiesz Ty do swojego domu.
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Elfika przeczytalam te relacje i mam gesia skore na rekach. Mrozi mnie to wszystko :(
    •  
      CommentAuthorOlenka01
     permalink
    Hydro, przepraszam! Zgłoszenie przez pomyłkę byłam pewna ze wcisnęłam anuluj :shocked:
    -- []
    •  
      CommentAuthor_azja_
     permalink
    Moim skromnym zdaniem pomoc powinna być udzielana w taki sposób - w obozach dla uchodzcow powinny byc punkty w ktorych udziela się azylu najbardziej potrzebującym, tam powinna byc sprawdzana tozsamosc, dokumenty, wiarygodnosc uchodzcow, i dopiero stamtąd powinni byc przywozeni do Europy, w pierwszej kolejnosci kobiety i dzieci, to my powinnismy wybierac uchodzcow a nie pzyjmowac ich jak leci, wszyscy Ci, ktorzy przyplyneli samowolnie na jakichs pontonach powinni byc odsylani z powrotem do obozów.
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Elfika:
    "mam jeszcze taką refleksję/ obserwację. postawę obronną wobec uchodźców widzę tylko u osób bezdzietnych oraz singli..."

Co ciekawe ja zauważyłam podobnie. Większość osób z których spotkałam czy rozmawiałam i chcą przyjmować uchodźców, to single albo bez dzieci, nie biorący pod uwagę w ogóle bezpieczeństwa, tylko ideę niesienia pomocy, bez względu na konsekwencje. Nawet moja jedna nauczycielka na kursie (singielka, bezdzietna) nie widzi zagrożenia, a druga, inna, która ma dzieci widzi ogromne. Obie mieszkają w Austrii,więc obie widzą to samo na co dzień, co ja.
    ----
    Teraz przed nami kolejna telewizyjno- medialna propaganda niełączenia zamachu w Paryżu z uchodźcami.... No i pewnie wiele osób da się nabrać, że "wszystko mamy pod kontrolą", tylko właśnie przez brak kontroli jeden z terrorystów przeszedł do Europy bez problemu. Cała reszta już jest od dawna, kolejni przyjdą w tłumie z uchodźcami (7 do 10 tys dziennie przechodzi obecnie przez Austrię, więc wyobraźcie sobie o jakich liczbach jest mowa) i będą czekać na odpowiedni moment, żeby znowu ruszyć. W polskim mediach oczywiście podali, że jeden był Francuzem, ale zapomnieli dodać, że ma tylko obywatelstwo francuskie, a nazwisko i pochodzenie muzułmańskie. Podobnie z tymi Belgami. Przecież teraz masowo ludzie mają inne obywatelstwa, nie mając nic wspólnego z tym narodem, ale to jest właśnie ogłupianie ludu, po to żeby nie było chaosu w związku z uchodźcami.
    •  
      CommentAuthor_azja_
     permalink
    I niestety muszę to napisać - pytanie kto walnie bombą atomową w Rakkę zanim to oni dostaną w ręce broń nuklearną. Nikt tego glośno nie powie w tv, ale kazdy o tym myśli. Europa ze swoimi "wartosciami europejskimi" tego oficjalnie nie zrobi. Obawiam się, że niestety atom będzie w użyciu
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Przyznam szczerze, ze nie rozumiem myslenia "mamy obowiazek pomocy". Mozemy pomoc ok, ale jaki obowiazek? W imie czego? Jakos tak sie dziwnie sklada, ze owszem moze i nie kazdy muzulmanin jest terrorysa, ale kazdy terrorysta jest muzulmaninem. I cholernie wkurza mnie to, ze rozmawiamy ciagle przyjmowac czy nie przyjmowac tylko moze w koncu zastanawiac sie jak zapewnic bezpieczenstwo naszym obywatelom, dzieciom. Bo fakty sa jednoznaczne - na podstawie panstw Europy Zach widac, ze multikuliti nie dziala, nie zadziala nigdy i to nie dlatego, ze Europejczycy to faszysci tylko dlatego, ze muzulmanie nie wykazuja checi asymilacji, przestrzegania naszych praw. I uwazam, ze zamach to tylko wierzcholek gory lodiwej, bo zobaczcie jak oni zachowuja sie na codzien. Swoja droga nie piszcie tez, ze zamach nie ma nic wspolnego z przyjmoeaniem uchodzcow. No blagam! Od wakacji udaremniono we Francji conajmniej 5 zamachow terrorystycznych. Malo? Czego trzeba jeszcze? I dlazego dzieje sie to akurat tam? U nas tez byly wiezienia CIA. ISIS na pewno pamieta o tym. Nie mniej jednak tam latwiej logistycznie jest zamach zorganizowac.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    a z innej beczki - wybieracie sie na Listy do M 2?
    my bylismy wczoraj, a ze 1 czesc bardzo nam sie podobala (przez ostatnie lata ogladamy jak choinke ubieramy chociazby) szlam z nadzieja ze ie spieprzyli filmu i powiem tylko tak, sprostal a nawet przewyzszyl moje oczekiwania
    pomijam swietne teksty i super obsade ale wielowatkowosc sprawia ze film oglada sie bardzo przyjemnie, te 1,5godz mija momentalnie a gdzies tam i lza wzruszenia sie czlowiekowi zakreci; jesli podobala sie Wam 1 to na 2 musicie sie wybrac

Elfiko - a wiesz... jeden z tekstow NIGDZIE nie wzbudzi takiej radochy jak w kinie Jantar :wink:
    •  
      CommentAuthor_azja_
     permalink
    Frances: Przyznam szczerze, ze nie rozumiem myslenia "mamy obowiazek pomocy". Mozemy pomoc ok, ale jaki obowiazek

Zapisany w konwencjach genewskich, podpisanych przez Pl
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Nie azja, mi nie chodzi o Polske, jako kraj. Mi chodzi o myslenie ludzi. Miekka bula np ciagle pisze, ze mamy moralny obowiazek. Jest mi szkoda prawdziwych uchodzcow, ale takie myslenie jest dla mnie osobiscie przerazajace. Podaja fakty (nie chodzi mi tylko o zamach, ale o zachowanie na zachodzie Europy), na porzadku dziennym sa gwalty na kobietach i dzieciach, atakuja Szwedki, Niemki. Nawet w podstawowkach sieja spustoszenie i ktos pisze, ze mamy obowiazek?!? A ktos daej twierdzi, ze "czarne jest biale". Dla mnie to jest chore. Obowiazek to ja mam chronic moja rodzine, moj dzieci.
    --
  2.  permalink
    MrsHyde - ja właśnie wróciłam z "Listów do M 2". Też szliśmy z nadzieją, że choć dorówna pierwszej części, a po filmie stwierdziliśmy, że ją nawet przebił!! Dla mnie rewelacja, co więcej poza wątkami komediowymi, które są zabawne, ale ze smakiem, uważam że lepiej przedstawił obraz problemów, które spotykają ludzi w życiu, niż pierwsza część, która była ciut mniej realna (choćby zabranie Tosi przez Wojtka w pierwszej części filmu było mało realne dla mnie). Nie będę się rozpisywać, żeby komuś filmu nie "popsuć", ale naprawdę warto obejrzeć!
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Islamski ekstremizm na własne życzenie. 5 kroków do klęski francuskiego multikulti.

Warto przeczytać. Europa powinna wyciągnąć wnioski z tej historii. Niestety - na naszych oczach dzieje się odwrotnie.
  3.  permalink
    Co do uchodźców, wśród których są terroryści... Niestety oni znacznie wpływają na moje (nasze) życiowe plany... Znów siedzimy wieczorami, przegadujemy temat dzieci. Znów dochodzimy do wniosku, że chyba "nie warto" narażać dzieci na takie życie. Strach miesza się z pragnieniem posiadania dziecka. Co zrobimy? Planowaliśmy zacząć budowę domu, w międzyczasie dziecko. Chyba odłożymy i jedno i drugie... Nie przez sytuację materialną, bo nie narzekamy (choć mogłoby być lepiej), ale przez brak poczucie bezpieczeństwa, brak odwagi posiadania dziecka w momencie, kiedy w każdej chwili może nastać wojna. Dziś w kinie naszła nas myśl, czy już ryzykujemy idąc na film. Czy za jakiś czas ze strachu nie przestaniemy chodzić do kina, bo tam skupiska ludzi. Każdy może wszystko wnieść na salę...
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Kurcze - tylko jak żyć w takim wypadku....? W ciagłym strachu, przeczekiwaniu, oczekiwaniu na zmianę, na lepsze jutro pod wzgledem bezpieczeństwa itp.... możemy nie zdazyć i zycie nam ucieknie.....
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    Ja jestem za mocnym ograniczeniem pomocy...przyjmować tylko kobiety i dzieci a facecetom co najwyżej pomagać na miejscu...jak nie chcą żyć w takim kraju to niech walczą o zmiany a później ściągają swoje rodziny z powrotem..kurcze gdyby nie walka Polaków jakieś 100 lat temu o własny kraj to by nas do dzisiaj na mapach nie było
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    Caffe_latte: Czy za jakiś czas ze strachu nie przestaniemy chodzić do kina, bo tam skupiska ludzi. Każdy może wszystko wnieść na salę...

ja o dziwo jakos w Polsce czuje sie jesczze bezpiecznie (a moze to brak wyobrazni).
    dzisiaj bylismy na otwarciu centrum handlowego we wrocku, ludzi tyle, ze nie ma gdzie zaparkowac!!! w srodku masakra ile osob.
    i szczerze mowiac przez mysl mi nie przeszlo, ze moglby tam byc jakis zamach. jedyne co mi przyszlo na mysl, ze jakby wybuchla panika (ale raczej z jakis innych wzgledow niz terrorysta) to by nas stratowali. i smutna refleksja jak polacy sedzaja niedziele po kosciolku (bo akurat duzo wiekszy zjazd byl po 12 niz po 10).
    juz abstrahujac - umeczylam sie tylko, dostalam wkurwa i stwierdzilam ze nienawidze centrow handlowych i nastepnym razem pojde tam za minimum rok).
    -- ;
  4.  permalink
    Ulcia, życie w strachu pewnie prędzej czy później stanie się naszą codziennością... Może nawet i przywykniemy. Ale my znamy lepszy świat - bez strachu o to, że ktoś nas zabije na ulicy, w kinie, na kolacji, czy w szkole... Jeśli o nas chodzi, to zastanawiamy się, czy chcemy narażać dziecko na ewentualne krwawe obrazki, na ciągły strach niepokój... Nie da się z tym żyć normalnie. Póki co będziemy cieszyć się sobą jeszcze bardziej, ale jednak obecna sytuacja destabilizuje przyszłość. Mając dziecko decyzji już się nie zmieni. Nie mając dziecka, można ją zmienić. Coraz częściej dochodzę do wniosku, że decyzję o założeniu rodziny podejmie za nas los. Jeśli w Polsce będzie spokojnie, stabilnie, to plany wrócą do realizacji. Póki co, będąc sami oboje jesteśmy egoistami nie chcąc patrzyć na strach dziecka i nie chcąc bać się o to, czy wróci ze szkoły, czy jakiś "wyznawca" nie postanowi urządzić sobie masakry w szkole itp. Wystarczy, że boimy się o siebie nawzajem.
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Caffe poważnie piszesz, że decyzję o dziecku uzależniasz od sytuacji w Europie/ kraju? Tzn. ja mam nic do tego, absolutnie nie, to Wasza decyzja i tylko Wasza. Zadaję pytanie, bo mnie osobiście to dziwi, że nie decydują się ludzie na dziecko tylko z tego powodu. Są dla mnie całkowicie zrozumiałe powody, inne, bo każdy może chcieć albo nie chcieć czy też nie móc. Ale jesteś pierwszą osobą która to napisała, stąd moje zdziwienie :wink:
    Ja żyję w strachu o przyszłość mojego dziecka czy wnuków, ale sytuacja w Europie nie ma wpływu na moją decyzję o drugim dziecku. Równie dobrze mogę jutro na ulicy zginąć albo coś innego może się stać. Tego nie da się przewidzieć.
  5.  permalink
    Judka, w dużej mierze jest to pogląd mojego A., który wychowywał się bez matki (zmarła gdy miał 3l.) a jego ojciec był jaki był... Krótko mówiąc, do dobrych ojców, albo choćby przyzwoitych się nie zaliczał. A. jednoznacznie i kategorycznie mówi "nie" dziecku w momencie, kiedy agresywni uchodźcy zalewają Europę. Boi się wybuchu wojny, stąd, albo sytuacja się ustabilizuje, albo rodziny nie będziemy powiększać. Ma w tym trochę racji, dlatego nie zamierzam naciskać, a zaczekać na to, co będzie za kilka lat.
    Zapewne inaczej podchodzą do tego ludzie mający już dziecko. Inaczej podchodzą do tego ludzie w wieku, kiedy im zbyt wiele czasu nie pozostało na prokreację (grubo po 30stce). Mi do tej granicy jeszcze sporo brakuje.
    Mam nadzieję, że kiedyś te poglądy się zmienią. Ale póki co stwierdziliśmy, że nie ma co budować domu, jeśli np będziemy dla naszego bezpieczeństwa opuszczać Europę, albo co gorsza wybuchnie wojna, kiedy mój A. na 99% zostałby "z marszu" powołany do wojska.
    •  
      CommentAuthorbladykot
     permalink
    Caffe_latte: wybuchnie wojna, kiedy mój A. na 99% zostałby "z marszu" powołany do wojska.

mój A. nie, ale ja pewnie tak.
    --
    •  
      CommentAuthorStokotka
     permalink
    Ja niestey ani religii ani kultury Islamu zaakceptować mie chce i nie mogę, dla mnie to przepaść ... Przede wszystkim pedofilia. Nie zaakceptuje i nie zgodzę się.
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Ewa że Ty z brzuchem się tam pchalas to serio Cie podziwiam.
    To do przewidzenia był ten kocioł na otwarciu ;)

Coś upolowalas chociaż? :)

Obserwuje Waszą dyskusje o uchodzcach i zamachu.
    jestem przerażona i zastanawiam sie ile jeszcze czasu będziemy bezpieczni.
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    Eveke, my tam raczej pospacerowac poszlismy, bo na zewnatrz padalo, a w galerii kilometry mozna zrobic;-p. W koncu w zadnym sklepie nie bylismy, weszlam tylko do rossmana, ale z pudrow i make-upow to sie tylko testery ostały na ta promocje -49%, hehe.
    no i na 1 pietrze jest taki pokoj relaksu, pewnie dlugo nie pociagnie, wykupia te pare metrow na sklep predziej czy pozniej, hłehłe. ale to najprzyjemniejsze miejsce w calej galerii. wypislismy kawke, zjedlismy lody. ot taka wlasnie stadarodwa polska niedziela;-P
    -- ;
    •  
      CommentAuthor_azja_
     permalink
    "Konwencja dotycząca statusu uchodźców z 1951 r. jest obecnie kluczowym dokumentem prawnym w dziedzinie ochrony uchodźców. Konwencja definiuje pojęcie uchodźcy i określa, jakiego rodzaju ochronę prawną, inną pomoc oraz prawa socjalne uchodźcy powinni otrzymać od państwa będącego sygnatariuszem Konwencji. Kluczowe postanowienie Konwencji wyraźnie zabrania zawracania uchodźców do kraju, z którym wiążą się ich obawy dotyczące prześladowań. Konwencja określa także obowiązki uchodźców wobec rządu państwa przyjmującego i precyzuje, iż osoby pewnej kategorii, np. przestępcy wojenni, nie spełniają kryteriów warunkujących uzyskanie statusu uchodźcy."
    Link
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Posłuchajcie tego:

Brigitte Gabriel gives FANTASTIC answer to Muslim woman claiming all Muslims are portrayed badly

Trafiła w sedno. A argument o radykałach stanowiących mniejszość pada bardzo często...
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    Zmieniajac na chwile tenat, czytalyscie o badaniach potwierdzajacych, ze komorki naszych dzieci zostają w nas na zawsze? Kurcze, az sie wzruszylam. To jest tak piekne i niesamowite!
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    Mgdalena, a dla mnie to jakos srednio piekne, zwlaszcza, ze wspomnieli ze te komorki moga sie obrocic przeciw gospodarzowi powodujac haschimoto. kto wie czy u mnie tak nie bylo... jesli to prawda..
    -- ;
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.