Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthoreveke
    • CommentTimeNov 15th 2015 zmieniony
     permalink
    Ewa a jak ogolne wrazenie z Alei?
    Wieksza chyba od Magnolii? Czy nie?

Jest tam cos nowego, innego?

Dziewczyny ostatnio pytałam o sukienke. Pokaże co upolowalam.
    szczerze nadal metka nie zerwana... tzn sukienka mi sie podoba , ale mam fisia z okazji nie plaskiego brzucha
    tylko nie wiem jaki inny krój dał by rade - pomine ze oblecialam kilka sklepów i tylko ten typ mi sie spodobal

--
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeNov 15th 2015
     permalink
    ładna sukienka, ja tam brzuszka nie widze. ona chyba z takiej porzadniejszej tkaniny?
    galeria jest duza, no naprawde duza. wg mnie wieksza od magnolii, i tloczna okropnie, ale to pewnie ze wzgledu na to otwarcie. ciezko bylo zaparkowac choc my bylismy kolo 10.
    sklepy jak wszedzie, nic ciekawego tam nie ma wg mnie, w sensie ze jakiegos cuda czy cos. galeria jak galeria.
    -- ;
    • CommentAuthormamakasi
     permalink
    Eveke, śliczna sukienka ! Uwielbiam koronki !

Brzucha moim zdaniem nie ma się co czepiać ale wiem po sobie jak to bywa. Może majty wyszczuplające albo te rajstopy z calcedonii ?
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Ewa to Orsay. Nie wiem czy "porzadniejszy" pewnie sa lepsze :bigsmile:
    .
    mamoKasi problem polega na tym ze mam pod ta sukienka takie gacie :swingin::rolling:
    jakakolwiek inna bielizna sie okropnie odznacza
    --
  1.  permalink
    Eveke, śliczna sukienka. I dalej będę się trzymać rajstop z calzedonii, jeśli chcesz się optycznie wysmuklić. Chyba masz wzrost podobny do mnie (171), więc pewnie nosisz rozm 3, jak się boisz zbyt mocnego ścisku, to możesz wziąć 4 (ja wzięłam, zresztą często biorę 4, bo 3 zdają się być na styk na długość). Spokojnie z tym minimalnym brzuszkiem dają radę.
    Magdalena chyba ma coś podobnego z orsay.
    • CommentAuthormamakasi
     permalink
    eveke: mamoKasi problem polega na tym ze mam pod ta sukienka takie gacie
    . :bigsmile::bigsmile::bigsmile:

No i git bo ja brzucha nie widzę :wink:
    --
  2.  permalink
    Ja też miałam wyszczuplające majty, ale z rajstop byłam bardziej zadowolona.
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Azja, ale Ty piszesz o konwencji dotyczącej uchodźców, a my tu stale o imigrantach (głównie ekonomicznych), bo przecież są to głównie ludzie z obozów w Turcji, gdzie wojny nie ma.
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    Caffe_latte: Magdalena chyba ma coś podobnego z orsay.

Hehe, ale masz pamiec, Caffe. :smile:
    Ev, ja mam te samą. Ona jest duzo ladniejsza niż ci wyszla na fotkach, wiec bierz, bo ona robi super wrażenie (przetestowane na ludziach :wink: ).
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Magda masz racje. Zdjęcia sa takie mgliste telefonem wieczorem.
    Ta koronka daje wlasnie to "wow" , ktorego szukalam.
    jest masa czarnych szmat, ale nigdzie nie bylo z tym "czyms". Nawet w moim mohito ;)
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Dziewczyny a widzialyscie ten film ? :confused: :neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Teo, wlasnie ten filmik wrzucałam na poprzedniej stronie (nie kasuj, bo Ty bezpośredniego linka dalas, a ja z tel nie mogłam), bo to jest wlasnie ten aspekt "kulturowego wzbogacania Europy", który media musza przemilczeć. I tu jest mój "miszcz" - "To jedzenie jest niedobre! Nie nadaje się dla psa! To jedzenie jest dla kobiety" :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    W związku z tym filmem proszę żeby wypowiedziały się szczególnie osoby, które tak pragną przyjmowania uchodźców, które tak zaciekle bronią i mówią, że islam nie jest taką straszną religią.
    Nie chcę celowo wymieniać nicków osób, które mają takie poglądy. Kto czytał wcześniejszą dyskusję i obecną doskonale wie.
    Proszę pokażcie teraz swój punkt widzenia. Bardzo chętnie dowiem się, co o tym myślicie.
    A może nie zdawałyście sobie sprawy z wagi problemu ? Wtedy kiedy opisywałam konkretne sytuacje, tego co widziałam na własne oczy i to, co pisałam zostało potępione przez niektóre osoby, to z całą pewnością nie miałyście pojęcia jak wygląda sprawa.
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Frances: "To jedzenie jest niedobre! Nie nadaje się dla psa! To jedzenie jest dla kobiety"

No dramat, aż przesunelam raz jeszcze bo nie mogłam uwierzyć :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    TEORKA: [/quote][quote=TEORKA]No dramat, aż przesunelam raz jeszcze bo nie mogłam uwierzyć :shocked:

Ja też........
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    TEORKA: No dramat, aż przesunelam raz jeszcze bo nie mogłam uwierzyć

No to wlasnie dramatem nie jest, bo to jest element ich...nazwijmy to "kultury", dramatem jest pedofilia, gwałty na kobietach, przemoc wobec kobiet i dzieci, obrzezanie, handel ludzmi, oblewanie kwasem twarzy kobiet itp...na takie "ubogacenie kulturowe" nigdy nie będzie we mnie zgody i możecie mnie nazwac faszystka.
    Tak samo jak nigdy, przenigdy nie będzie we mnie zgody na przyjmowanie tych "uchodzcow", dawanie im kocy, zżarcia i jeszcze "kieszonkowego", którzy jeszcze 3 miesiące wcześniej mordowali, torturowali chrzescijan i jazydów, którzy palili zywcem chrzescijanskie dzieci, a gejow zrzucali z wiezy. Normalnie nie wierze, ze ktokolwiek z naszego kręgu kulturowego znajduje na to jakiekolwiek wytłumaczenie.

Najbardziej jednak przeraza mnie wlasnie polityka UE, nasza slabosc. Zabija nas nasza demokracja i głupia tolerancja. Widac na przykładzie takich państw jak Francja czy Szwecja, ze multikulti nie masz szans, ze to zderzenie zawsze wywola konflikt, bo my naiwnie wierzymy, ze muzułmanie się zasymilują, a jak pokazuja statystyki (wpiszcie w gogle choćby liczbe gwaltow w Szwecji na przestrzeni lat i kto tych gwaltow okonuje) oni nawet nie maja najmniejszej ochoty choćby akcepotwac nasze prawa. Dobra, znowu generalizuje. Może garstka ma ochote.
    Merkel i Hollanda nie zaatakują nie? A jeśli zrobi się w Europie "grubo" to gwarantuję ze Merkel i Holland piersi będą w samolocie do Kanady:wink:
    --
  3.  permalink
    wklejam, bo wg mnie mądry głos w dyskusji
    "Waszczykowski wskazywał, że kryzys uchodźczy trzeba rozwiązać na miejscu, w Syrii. Najlepiej zbrojnie, choć bez bezpośredniego udziału Europy. - Czy wyobraża sobie pani, że wyślemy wojsko, aby biło się za Syrię, a kilkaset tysięcy Syryjczyków na Unter den Linden w Berlinie będzie piło kawę i przyglądało się, jak my walczymy o ich bezpieczeństwo? - pytał polityk dziennikarkę.

- Nikt nie domaga się, żeby walczyły kobiety i dzieci - zastrzegł. - Ale dziesiątki tysięcy młodych Syryjczyków, którzy wyskakują z pontonów z iPadami i pytają się nie o wodę, żywność i ubranie, ale gdzie można naładować komórkę, mogłyby z naszą pomocą odwojować sobie państwo - mówił Waszczykowski."

link
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    No ale widzisz, Ceri. Niewielu przeczyta czy posłucha całej wypowiedzi Waszczykowskiego. Za to masa dowiedziała sie o niej z portali i tv mainstreamowych, ktore wyrwały jego zdania z kontekstu i zrobiły z niego zacofanego faszyste rzucającego matki i dzieci na pożarcie isis.
    Sorry, ale Finlandia orzekła, ze uchodźcy maja sie nauczyć fińskiego. I jakoś nie widze masy memów zalewających internet.
    I k***a dalej to samo. To mnie najbardziej przeraża. Ze ludzie sie niczego z tego nie naucza.
    Dlatego - nie wierze, ze to pisze - ale dzisiejszy widok Obamy gadającego z Putinem nie był mi niemiły. Bo przecież ta stara dupa Europa, ze swoją demencja starcza i łagodną kultura jest im potrzebna.
    .
    Ten reportaż mnie po prostu przeraził :(
    •  
      CommentAuthor_azja_
     permalink
    Frances: Azja, ale Ty piszesz o konwencji dotyczącej uchodźców, a my tu stale o imigrantach (głównie ekonomicznych), bo przecież są to głównie ludzie z obozów w Turcji, gdzie wojny nie ma.

Tak, ale cały problem polega na weryfikacji.
    Judka - Obejrzalam filmik, zgadzam się z glownym zalozeniem, że Europa Zachodnia ma kiepską przyszłosc, chociaz sposob montowania takich filmow pozostawia wiele do życzenia i mnie taka propagandówka nie przeraża, natomiast kompletnie nie pojmuję imigracyjnej polityki Europy Zachodniej. Ostatnio rozmawialam ze znajomym Belgiem, taki wiecie, obyty wyksztalcony facet koło 50-tki, i on oburzony jak Polska może nie chcieć przyjmowania uchodzcow. Pytam jak Merkel mogła zrobić takie głupstwo, otwierając drzwi Europy nie pytając najpierw o zdanie innych panstw Wspolnoty, nie ustalając zasad przyjmowania, a on mi na to, że Merkel dostanie Nobla. :shocked:: ciekawe co by dzisiaj powiedział.
    Francja podobno dzisiaj ostrzelała Rakkę.
    A tak w ogole - dzisiaj wrocilam z Pragi i takie mialam refleksje - jakie to cudowne miasto jest, wlasnie przez to, ze jest nadal takie czeskie, że czarni nie wciskają ci drucianych parasolek ani kwiatkow na kazdym rogu ulicy jak w Mediolanie, Paryżu czy Londynie, i że paradoksalnie tylko Polska, Czechy, Węgry będą kiedyś tą prawdziwą Starą Europą...
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
    • CommentTimeNov 16th 2015 zmieniony
     permalink
    Celowo napisałam zeby wypowiedziały sie osoby, ktore taka jednoznaczna postawę prezentowały, bo pamietam oburzenie za słowo "dzicz", no przecież jestem taka nieludzka, jakże śmiałam nazwać tych biednych ludzi, uciekających z wojny, z telefonami, dobrze ubranymi, nieznajacymi zasad kulturalnego zachowania, stosujacymi na codzień przemoc wobec wszystkich, dzicza?! Kto ma watpliwości odsyłam do filmu jeszcze raz.
    No przecież nie wszyscy muzułmanie tacy sama, a ja używam takich okropnych słów, dokładnie z tym ze islam nie jest wcale taka okropna religia (to obrona padła w poprzedniej dyskusji). Az sie we mnie gotuje, ze ktoś moze sadzić, ze to co oni robią, na co maja przyzwolenie, co jest dla nich normalne (brak szacunku do kobiet, gwałty, pedofilia itd), mozna to nazwać czymś normalnym...??!!
    Mnie przeraża propaganda, zaślepienie ludzkie. Mysle ze zarządzający Europa sa świadomi, ze sytuacja jest nie do uratowania. Wszyscy to wiemy....
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeNov 16th 2015
     permalink
    _azja_: sposob montowania takich filmow pozostawia wiele do życzenia i mnie taka propagandówka nie przeraża

Ale masz świadomość, że po drugiej stronie również kwitnie propaganda? I to bardzo zaawansowana. Niektórzy tego nie zauważają.
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Dokladnie to mualam pisac hydro. I to w mediach publicznych.
    W nocy cztalam na "Podziemna tv" fajne artykyky o tym, ze juz w lutym panstwo islamskie powiedzialo wyraznie, ze zaleja Europe uchodzcami, a wsrod nich przemyca bojownikow". U jedni i drugie jak widac powoduje ogromne problemy, a Merkel co robi? Lamie przepisy UE i sprowadza tu ta dzicz! (Celowo judka:wink:). Nasi politycy juz chyba na serio utracili kontakt z rzeczywistoscia, przyzwyczaili sie, ze jak sie cos obiecuje to sie twgo nie wykonuje.
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Dla mnie "narzekanie" na zmontowanie filmu, jest kolejnym dowodem na odwracanie głowy od prawdziwego problemu, albo niechęć zobaczenia tego co jest na prawdę. Przecież nie o to tu chodzi, nie ważne jak został film zmontowany, czy w rzeczywistości jest odrobinę lepiej czy odrobinę gorzej niż na filmie, bo te sceny są PRAWDZIWE, nie są nagrane do filmu, są nagrane przez ludzi. Mały procent podobnych scen widziałam sama na własne oczy.
    Propaganda i mydlenie oczu jest wszechobecne.
    Ja bym proponowała zwolennikom pomagania potrzebującym uchodźcom, o przyjmowanie tych ludzi do własnych domów, skoro są tacy biedni itd.
    Albo druga propozycja- spędzenia JEDNEGO dnia wspólnie z nimi w niemieckich obozach jako wolontariusz. Zapewniam Was, że szybko byście zmieniły zdanie na temat biednych ludzi, którym przemoc towarzyszy każdego dnia, mają roszczeniową postawę, tylko żądania, są wulgarni, gwałcą, atakują ludzi, okradają, bo... to w ich kulturze jest społecznie normalne i dozwolone.

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 16.11.15 09:47</span>
    A skoro jest to dla nich normalne, to myślicie że nagle się zmienią w Europie? Skoro jeszcze nie dostali azylu, a tak się zachowują?
    Chcielibyście żyć w miasteczku czy wiosce gdzie są Ci ludzi? Bez strachu o własne dzieci? Błagam, tylko szczerze. Bo ja mówię głośno NIE !

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 16.11.15 09:49</span>
    Głosząc ideę chęci pomagania tym ludziom, powinniśmy być świadomi, że będą żyć wśród nas z takich zachowaniem jak widać na filmie. Serio akceptujecie to? Skoro chcecie im pomóc, to jednoznaczne ze akceptujecie ich zachowanie !!! Nie da się tego oddzielić, bo oni będą żyć wśród nas, nie zmienią się nagle w aniołów. Bo to nie podlega dyskusji że oni tacy są i będą. Czekam teraz na wypowiedź zwolenników przyjmowania uchodźców. Zanim odpowiecie, pomyślcie, że macie dzieci, a oni muszą się seksualnie wyżyć. Tak wiem, brutalne jest to co napisałam, ale prawdziwe.
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    Kumam o co Azji chodzi, ze film mógłby byc inaczej zmontowany (np widac, ze ludzie wysiadający z pociągu to nie ci sami, którzy robią rozróby), ale Judka ma racje, ze nie o sztukę montażu tu chodzi. Niestety sceny mówią same za siebie.
    •  
      CommentAuthortuskaa82
     permalink
    judka25: Ja bym proponowała zwolennikom pomagania potrzebującym uchodźcom, o przyjmowanie tych ludzi do własnych domów,

Judka, zgadzam się z Tobą w 100%! Śledzę Waszą dyskusję od jakiegoś czasu i jedno mnie zastanawia. Czy osoby z wielkim sercem, które są tak skore do pomocy robią cokolwiek w tym kierunku? Przecież mogą wesprzeć uchodźców finansowo, zgłosić chęć przyjęcia pod swój dach potrzebującej rodziny. Przecież nikt im tego prawa nie odmawia... I czy w jakikolwiek sposób pomagają ludziom potrzebującym w naszym kraju?
    •  
      CommentAuthorYPolly
     permalink
    Judka, ale jednak troche przeginasz swoja wypowiedzia.

Moja przyjaciolka angazuje sie jako wolontariusz i nigdzie nie jest dozwolone takie zachowanie. Wrecz przeciwnie, np. pobozny muzulmanin nie ma prawa dotknac innej kobiety oprocz kobiet ze swojej najblizszej rodziny. Znam tez paru "starszych" uchodzcow i to porzadni ludzie, wcale nie roszczeniowi.

Ale tez sie boje, bo z ta fala uchodzcow przybywaja kryminalisci, terrorysci i Bog wie co jeszcze. Nie ma nad tym kontroli. Po ostatnim ataku na nastolatka (nie znalezli ich jeszcze!!) boje sie puszczac moja corke sama, wszedzie ja odbieram. Mieszkamy niedaleko szkoly, w ktorej ucza sie niemieckiego, wiec chodza grupami po ulicy, glownie mlodzi mezczyzni. Teraz po tych wydarzeniach w Paryzu jeszcze wiekszy strach.

U nas w tej chwili w miescie 700 nowych uchodzcow, z tego co wiem to duza wiekszosc jeszcze nie sprawdzona i czeka dopiero z wnioskiem o azyl.

Treść doklejona: 16.11.15 10:10
    Wedlug statystyk u nas najwiekszy problem policja ma z Kosowarami, Albanczykami i samotnie podrozujacymi uciekinierami z Afryki.
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    YPolly no błagam Cię... przecież to normalne, że wśród tych ludzi są też normalni ludzie. Pisałam o tym nie jeden już raz! Czy mam to w każdym komentarzu podkreślać, żeby każdy wiedział, że tak uważam ??!!
    Mój Filip chodzi do katolickiego przedszkola. Ksiądz przyjął dwie katolickie rodziny uchodźców do parafii i ich dzieci chodzą do Filipa przedszkola. Poznaliśmy te rodziny na święcie świętgo Marcina w przedszkolu. Podkreślam katolickie rodziny. Super przyjęci u nas w mieście, parafii, wszystko jest ok.
    Mówię o tłumie ludzi, nie o jednostkach, czy ktoś odebrał to inaczej? ! Bo wydaje mi się, że już tyle razy pisałam, że szkoda mi dzieci, że są tam normalni ludzie, podzieliłam ich nawet na kilka grup kilka stron wcześniej, że chyba nie muszę się teraz usprawiedliwiać.
    Policja nie ogarnia tego w obozach, opiekunowie też. I też wiem to z pierwszej ręki, bo w Austrii jest dużo wolontariuszy.
    •  
      CommentAuthorYPolly
     permalink
    Tak, zdecydowanie powinnas to podkreslac. Bo inaczej wrzuce cie do worka "neonazisci". A tych trzeba sie rownie mocno bac jak tych, ktorzy wraz z uchodzcami przyszli tu rabowac i terroryzowac.

Powaznie mowie.

Niedaleko nas plonal znow dom. Zamieszkany przez uchodzcow ale i przez Niemcow. Ja sie pytam, jaki fanatyzm musi to byc by podpalac dom z ludzmi w srodku?

Treść doklejona: 16.11.15 10:20
    "Moi" uchodzcy to Kurdowie muzulmanscy. Nie robie roznicy, jakiego wyznania jest fanatyk. Jak moj szwagier mowi "brudasy do gazu" to tez mu mowie, ze jego Niemcy 70 pare lat temu tez by wyslali.:sad:
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    No to kończę tę dyskusję w takim razie, bo nie widzę sensu podkreślania w każdym jednym komentarzu tego co myślę.
    Z całą pewnością zapewniam Cię, że do neonazistki to mi baaaardzo daleko i nie musisz się mnie bać :wink: ale musisz się zapewne bać grup mężczyzn chodzących po Twoim mieście. Podpalanie domów czy namiotów z uchodźcami uważam za nieludzkie i niedopuszczalne według moich wartości.
    --
    Wartość życia ludzkiego, mojej rodziny jest dla mniej ponad wszystko, bezpieczeństwo również. A dodam, że sama jestem wolontariuszem w domu starców, więc wiem, co to pomaganie innym. I wiem, co widzę, co słyszę od ludzi na temat uchodźców, co czytam i że Europa i ludzie masowego pomagania będą żałować tych decyzji, bo nie wiedzą kogo przyjmują. Mam nadzieję że nie będę musiała każdego dnia drżeć ze strachu o moje dziecko, choć niestety sprawy idą w tym kierunku....
    Na zakończenie dodam, że jeśli miałabym żyć we wiosce gdzie jest 200-300 mężczyzn uchodźców, to na pewno bym się wyprowadziła gdzieś bardzo daleko, bo bałabym iść na spacer z dzieckiem czy pobiegać, musiałabym żyć w ciągłym nieustającym strachu. Taka jest prawda. Pojedyncze rodziny nie są zagrożeniem.
    --
    Religia islamu kłóci się z moim światopoglądem i wartościami, nie akceptuję tego, co dla nich normalne. Po prostu. Czy jestem nietolerancyjną rasistką itd? Możecie sobie tak myśleć, po prostu mówię NIE przemocy i koniec, bez względu czy to islam czy inna religia. Zakładam, że masa chrześcijan nie zachowywałaby się w ten sposób (mam na myśli przemoc, gwałty itd). Znowu podkreślam dla wyjaśnienia, że wsród chrześcijan są też psychopaci i dewianci itd., ale to wśród islamistów przemoc i gwałty, itd. jest społecznie uznawane za normalne,a wsród chrześcijan nie. Większość uchodźców to islamisci.
    --
    Wracając do moich kilku komentarzy wyżej... Ja nie akceptuję takiego zachowania i przemocy, dlatego nie godzę się osobiście , na to żeby przyjmowac masowo uchodźców w taki sposób jak to wygląda obecnie. Dlatego nie mogę napisać, powinniśmy pomóc uchodźcom, bo to tak jakbym powiedziała "zgadzam sie na przemoc", bo Europa przecież nie zrobi z nich aniołów. Każdy kto chce ich przyjmować, to według mnie i logiki akceptuje ich zachowanie.
    --
    Dla wyjaśnienia jeszcze, że nie jestem neonazistką, przypomnę to co już ze 20 razy pisałam i co nie mam zamiaru dopisywać do każdego mojego komentarza, że żyję w bardzo dobrych relacjach z sąsiadami muzułmanami i z koleżanką z kursu( Bośniacy, Ci ludzie są w Austrii od 20 lat, nie są to typowi fanatycy, ale jednak wiarę stawiają ponad wszystko). Poznałam dwie rodziny uchodźców i podkreślam- według mnie pojedyncze rodziny, nawet wyznające islam w żaden sposób nam nie zagrażają. Tak było do tej pory i jakoś problemu nie było. Zdaję sobie sprawę, że wśród masy uchodźców są normalni, potrzebujący ludzie. Żal mi dzieci i rodzin, ale z troski o moją rodzinę i przyszłość Europy nie jestem za przyjmowaniem uchodźców na sposób,w jaki się to obecnie odbywa. Jestem za pomaganiem w pierwszej kolejności ubogim polskim rodzinom, a nie utrzymywanie uchodźców, którzy nie chcą się uczyć i pracować (tak, to uogólnienie, ale jednak zdecydowana większość)
    Mam nadzieję, że już wszystko wyjaśniłam, w razie gdybym miała być nazwana neonazistką, nietolerancyjną rasitką itd.
    Dziękuję za uwagę :wink:
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    kachaw
    jednym z nich był Francuz, osoba, która urodziła się w tym kraju, wzrastała w nim, uczyła się i nagle potrafiła zabijać z zimną krwią osoby, z którymi żyła na co dzień.
    Państwo islamskie działa jak sekta, werbuje swoich wiernych tak jak robią to sekty. Szukają osób, które czują pustkę, którym czegoś w życiu brakuje i dają im tego namiastkę, sprawiają, że ta osoba czuje się ważna, istotna dla nich, osaczają taką osobę coraz bardziej manipulują nią i potem taka osoba jest w stanie dla nich zrobić wszystko.

ISIS sięga po młodych ludzi z 2-go, czy 3-cie pokolenia, wychowanych w cywilizacji zachodniej, a Ci młodzi są sfrustrowani i chętni do walki z Europą – mimo że jest ich matką. Powód? Bo ta matka nie dała im miłości jakiej oczekiwali. Żyją może i nieźle pod kątem socjalnym, ale w gettach, odseparowaniu do europejczyków. Ale przecież nie mogło być inaczej, skoro samo sobie na zapracowali – wrogością, brakiem poszanowania dla naszej kultury i obyczajów. To ich wina, że Europa ich nie pokochała – niezasymilowali się, bo nie chcieli. Albo chora religia im nie pozwoliła.

miekkabula
    7000 uchodzcow noe stworzy w Polsce kalifatu.

Poczekajmy. U nich nie ma modelu rodziny 2+1 albo 2+2 – tylko 2 +10. Za pokolenie czy dwa będzie ich sporo więcej. Dostaną się do lokalnej władzy, a potem jeszcze wyżej. Na zachodzie już się burzą, bo np. kolą ich w oczy ozdoby bożonarodzeniowe w czasie okołoświątecznym.

judka25
    Wyznawcy Allaha musza niszczyć i zabijać niewiernych.

Dokładnie.
    Każdy kto islamu nie wyznaje jest niewiernym i musi ponieść śmierć.
    Dlatego też Kuwejt czy Arabie Saudyjska nie przyjmują uchodźców do siebie. Mimo iż te kraje są bogate i poradziłyby sobie, to jest im rękę, żeby islam zalał niewierną Europę. Już szykują kasę na budowy meczetów.
    Socjologie przewidują, że po 2050 r. wśród mieszkańców Europy będzie ponad 50% wyznawców islamu…
    .
    Wojna w Syrii trwa bodajże 4 lata. Jak podają media zginęło w niej jakieś 400-500 tys. ludzi. W Polsce II wojna światowa trwała prawie 6 lat. Zginęło ponad 6 mln Polaków. Czy nasz naród tak masowo uciekał wtedy z kraju?
    Dlaczego Syryjczycy uciekają, zamiast walczyć? Bo to nie Syryjczycy – ich by nie było stać na opłacenie przemytnika.
    Dlaczego nie uciekają przed wojną do najbliższego im państwa, w którym jest pokój, tylko każdy na ustach ma słowo „dżermany”? Bo nie chcą jedynie spokoju – chcą dojść do Europy i ją powoli, ale skutecznie niszczyć.
    Dlaczego po drodze wyrzucą swoje dokumenty? Żeby nikt się nie dowiedział kim naprawdę są i po co zmierzają.
    Dlaczego w Europie jest tyle innych narodowości (np. Wietnamczycy, Afrykanie z różnych krajów, ludzie z Ameryki Południowej, czy Środkowej itd.), które od kilku pokoleń żyją spokojnie, uczą się języków, pracują, ogólnie asymilują się, ale TYLKO z imigrantami wyznania islamskiego wszędzie są problemy.
    Ja nie jestem za niewpuszczaniem do Europy ludzi z innych krajów. Jestem przeciwko tym, którzy nie szanują naszej kultury, obyczajów, prawa itd. A muzułmanie tego nie robią i robić nigdy nie będą.
    .
    _azja_
    powinna byc sprawdzana tozsamosc, dokumenty, wiarygodnosc uchodzcow, i dopiero stamtąd powinni byc przywozeni do Europy, w pierwszej kolejnosci kobiety i dzieci, to my powinnismy wybierac uchodzcow a nie pzyjmowac ich jak leci, wszyscy Ci, ktorzy przyplyneli samowolnie na jakichs pontonach powinni byc odsylani z powrotem do obozów.

Jakby się uprzeć, to taka akcja jest możliwa nawet teraz, mimo iż tyle tysięcy już przybyło. Przetrzepać wszystkich, posprawdzać dokumenty – kto ich nie ma, albo je ma, ale życiorys jest niewyraźny, to sayonara i powrót do domu. Na nasz koszt – trudno, trochę to będzie kosztować, ale i tak mniej niż socjale i nerwy w przyszłości.

Frances: Przyznam szczerze, ze nie rozumiem myslenia "mamy obowiazek pomocy". Mozemy pomoc ok, ale jaki obowiazek
    _azja_ Zapisany w konwencjach genewskich, podpisanych przez Pl

Czyli niby MUSIMY. Ale Polakom z Mariupola czy repatriantom czekającym dziesiątki lat NIE MUSIMU – więc nie pomagamy.

Ewasmerf
    ja o dziwo jakos w Polsce czuje sie jesczze bezpiecznie (a moze to brak wyobrazni).

Ja na razie też, ale ile jeszcze. Szczerze mówiąc oboje z mężem nie lubimy wyjeżdżać nigdzie daleko od domu, nie marzą nam się zagraniczne wakacje. Na urlop do Egiptu, Tunezji, czy Maroka nie pojechalibyśmy nawet na darmo. NIGDY, z własnej woli, nie pojadę po żadnego państwa islamskiego.
    I cieszę się, że właśnie mieszkam w Polsce, a nie Niemczech czy Francji. I jeszcze najchętniej wyprowadziłabym się z dużego miasta na wiochę zabitą dechami, gdzie nie ma np. galerii handlowych.

judka25
    mają roszczeniową postawę, tylko żądania, są wulgarni, gwałcą, atakują ludzi, okradają, bo... to w ich kulturze jest społecznie normalne i dozwolone. A skoro jest to dla nich normalne, to myślicie że nagle się zmienią w Europie?

Nie ma żadnych szans. ŻADNYCH.
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    ""Konwencja dotycząca statusu uchodźców z 1951 r. jest obecnie kluczowym dokumentem prawnym w dziedzinie ochrony uchodźców. Konwencja definiuje pojęcie uchodźcy i określa, jakiego rodzaju ochronę prawną, inną pomoc oraz prawa socjalne uchodźcy powinni otrzymać od państwa będącego sygnatariuszem Konwencji. Kluczowe postanowienie Konwencji wyraźnie zabrania zawracania uchodźców do kraju, z którym wiążą się ich obawy dotyczące prześladowań. Konwencja określa także obowiązki uchodźców wobec rządu państwa przyjmującego i precyzuje, iż osoby pewnej kategorii, np. przestępcy wojenni, nie spełniają kryteriów warunkujących uzyskanie statusu uchodźcy.""

Wszystko ok, ale chyba taki uchodźca musi się wedle prawa najpierw gdzieś zgłosić z wnioskiem o to, by tym uchodźcą się stać. W Polsce chyba taki wniosek musi zgłosić do Straży Granicznej i czekać. Musi spełnić jakieś warunki, by przedostać się dalej.

W rozumieniu art. 1 Konwencji Genewskiej z 1951 r. oraz Protokołu
    Nowojorskiego, uchodźcą jest osoba, która spełnia następujące warunki:
    • przebywa poza swoim krajem pochodzenia,
    • żywi uzasadnioną obawę przed prześladowaniem ze względu na rasę, religię,
    narodowość, przynależność do określonej grupy społecznej lub poglądy
    polityczne,
    • z powodu tej obawy nie może lub nie chce korzystać z ochrony swojego kraju
    pochodzenia,
    • nie zachodzą wobec niej klauzule wyłączające: uchodźcą nie jest osoba,
    która popełniła zbrodnię przeciw pokojowi, zbrodnię wojenną, zbrodnie
    przeciw ludzkości, poważne przestępstwo niepolityczne, albo czyn sprzeczny
    z celami i zasadami ONZ.

Pewnie podobne zapisy są w innych państwach Europy. A przecież wiemy co się dzieje, jak Ci ludzie przechodzą sobie bez dokumentów często, nigdzie nie są zarejestrowani, o wielu nic a nic nie wiadomo, nikt tego nie sprawdza. Nie wiemy ilu bandytów, kryminalistów, morderców, terrorystów oraz fanatyków przyszło sobie ot tak, razem z ludźmi którzy naprawdę tej pomocy potrzebują. Bo takich niewątpliwie jest też tysiące. Źle Europa zaczęła otwierając bezwiednie ramiona, przyjmując każdego jak popadnie, teraz już się tego nie cofnie. Trzeba było tak jak pisałyście, rozwiązać problem gdzie indziej. Trzeba mierzyć siły na zamiary :(
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthormad1
     permalink
    judka25: Na zakończenie dodam, że jeśli miałabym żyć we wiosce gdzie jest 200-300 mężczyzn uchodźców, to na pewno bym się wyprowadziła gdzieś bardzo daleko, bo bałabym iść na spacer z dzieckiem czy pobiegać, musiałabym żyć w ciągłym nieustającym strachu

No i ja się na przykład szykuję jakby co do wyprowadzki.
    Dla mnie to jest nienormalne, że być może człowiek będzie musiał uchodzić przed "uchodźcami".
    --
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    _mad: Dla mnie to jest nienormalne, że być może człowiek będzie musiał uchodzić przed "uchodźcami".

No nienormalne, ale być może będzie taka potrzeba. Ja to bym najchętniej na Alaskę zwiała...
    Mam nadzieję - chciałabym! - żeby rząd Polski poszedł za myśleniem Węgier i Orbana i nie wpuszczał nikogo do kraju. Przydałoby się więcej sojuszników, może jeszcze Czechy i Słowacja. Ktoś musi powiedzieć NIE.
    •  
      CommentAuthorStokotka
     permalink
    My możemy powiedzieć Nie! I nasze rodziny i tylko od nas zależy czy coś się zmieni... Moja mama ma mi za złe, ze np udzielam się (moooocno dyplomatycznie) na fb , na spotkaniach rodzinnych i głośno mówię co myśle, mojego męża jak ok rok temu mówił, że do takiej sytuacji dojdzie wyśmiał kuzyn z wujkiem .. nie mogę sie doczekać zjazdu w święta, po prostu nie można siedzieć cicho, dla mnie Polska to kraj bohaterów, mamy waleczną krew w żyłach, nasze wartości nie wymarły, mamy je głęboko zakorzenione, nie pozwolimy zrobić sobie krzywdy, każdy kto będzie chciał skrzywdzić moją rodzinę, bliskich i przyjaciół będzie moim wrogiem i zrobię wszystko by sobie "poszedł" won!
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    A ja przyznam szczerze, ze zali troche Europy, Unii Europejskiej. Strach pojechac do Marsylii, strach do Grecji, Wloch. Gdy wchodzilismy do Unii wydawalo sie,.ze bedzie to Unia Niepodleglych Narodow, suwerennych, z ktorych kazdy zacjoea swoja historie, tozsamosc narodowa, a beda wspolpracowac na polu gospodarczym. Jak widac Niemcy Unie utworzyli tylko i wylacznie dla siebie (jako najwiekszy eksporter swoich produktow maja zapewniony zbyt podczas gdy produkty spoza Unii sa oblozone wysokim clem). Dalej samolubnie sie zachowuja (wpuszczenie imigrantow bez jakiejkolwiek dyskusjo na ten temat z innymi krajami plus nord stream 2 za naszymi plecami) i teraz jeszcze oczekuja, ze razem ten.kielich wypijemy:sad: mam nadzieje, ze rzad sie nie zgodzi jednak. Nie mniej jednak zal mi, ze juz prawdopodobnie nigdy nie bede w Paryzu czy Londynie. No i martwie sie o meza, ktory przez te miasta lata czesto:sad:
    --
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    Stokotka: My możemy powiedzieć Nie! I nasze rodziny i tylko od nas zależy czy coś się zmieni...

Przydałoby się referendum ogólnokrajowe w tej spawie. A nie że nasz rząd, który boi się Angeli, funduje narodowi takie zgniłe jajo. Komentarze w internecie, pod artykułami o imigrantach i uchodźcach, mówią same za siebie, jakie jest nastawienie społeczeństwa. W zasadzie całego społeczeństwa, bo komentarzy na TAK jest chyba poniżej procenta.

Terror -​ cena europejskiej utopii
    Dlaczego, widząc kłopoty, jakie ściągnęła na siebie Francja i inne państwa prowadzące liberalną politykę wobec uchodźców, Polska ma popełniać takie same błędy? Dlaczego mamy brnąć w absurd? Czy na tym polega solidarność europejska, żeby powtarzać te same błędy co inni? Nie ma się czego wstydzić Angela Merkel, która w nieodpowiedzialny sposób wpuściła do Europy setki tysięcy ludzi, mogących się okazać niebezpiecznymi. Ma się czego wstydzić polski minister, bo chce uchronić Polskę przed tym, czego doświadcza Francja. (Przewodniczący Parlamentu Europejskiego skrytykował Polskę ws. uchodźców)
    •  
      CommentAuthorLily
     permalink
    Wszyscy ludzie bez dokumentów powninni być , zatrzymywani już w Grecji, Turcji i deportowani, chyba że uzyskają te dokumenty - tyle w temacie. Ciekawe , że w USA się nie patyczkują w tej kwestii...
    Wszystko to śmierdzi jakąś szeroko zakrojoną akcją, mającą na celu zniszczenie ładu i tożsamości narodowej państw Europejskich...Kiedyś rycerstwo by się skrzyknłęo i po problemie , a teraz każdy kto chce się bronić to neonazista, faszysta, rasista i jeszcze nie wiadomo kto...
    ooo i pislamista...matko kto te terminy tworzy:devil:
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Lily: Ciekawe , że w USA się nie patyczkują w tej kwestii...

Podobnie jak Australia - poczytajcie, jak tam ciężko dostać się na stałe. I nie zauważyłam, żeby ktoś się o to tak strasznie oburzał. Bronią swoich granic i tyle, normalna sprawa. A tymczasem Europa stanęła na głowie...
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Pod tym wzgledem najlepsza jest Japonia:wink: tam islam.jest absolutnie zakazany, za jego publiczne wyznawanie mozna isc do wiezienia. Muzulmanin NIGDY nie dostanie japonskiego obywatelstwa albo prawa do stalego pobytu. Nie moze nawet pracowac w japonskiej firmie. Japonka za zwiazek z muzulmaninem jest napietnowana i wykluczona spolecznie:devil: alr oni dbaja o swoja kulture, korzenie, nie akceptuja prawa szariatu:wink:

Zresztam jakby tak sie mocniej przyjrzec to my tez nie akceptujemy praw szariatu, tylko chyba uwazamy sie za jakigos "Mesjasza Narodow" czy chu... wie co:devil:, ze ich niby nawrocimy, pomozemy. Oni naszej pomocy na tyle potrzebuja, na ile moga nasze rzady doic jak krowy:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    No właśnie chciałam o Japonii wspomnieć ale mnie Fran ubiegła.
    Ja już się zastanawiam jak się tam można legalnie osiedlic, w razie czego.
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    eveke, bylam dzis w orseyu i normalnie cudne te wszystkie kiecki. w galerii dominikanskiej, przy samym wejsciu leza wlasnie takie male czarne, jedne z koronka, a druga taka jakby z dwoch rodzajow tkanin, cudo.
    ja niestety musialam podwinac ogon i jedyne co to w CA kupilam sobie sweterek ze zlota nitka - to bedzie szczyt wyjscia na BN i sylwestra;-P
    -- ;
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    Nie wydaje mi się, żeby było ryzyko, że uchodźcy (jeśli w ogóle ich przyjmiemy), pozostaną w Polsce, w tak nieprzyjaznym kraju. Tutaj nie znajdą źródeł finansowania dla swoich wielodzietnych rodzin, chyba że rząd wprowadzi to 500 zł na dziecko, ale to pewnie i tak niewiele w porównaniu z tym ile mogą otrzymać w innych krajach Unii.
    Jak mamy pomagać innym jak nawet sami sobie nie potrafimy, wsparcie dla potrzebujących jest na takim poziomie, że pozwala tylko wegetować, a społeczeństwo traktuje korzystających z pomocy jako pasożytów, którzy nie potrafią sobie radzić i korzystają z cudzych pieniędzy.
    Nie wierzę, żeby ci ludzie mogli się odnaleźć w naszym kraju, sposób w jaki zorganizowano im pomoc chyba nie został dobrze przemyślany, ale pewnie po ostatnich wydarzeniach coś się w tej kwestii zmieni.
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Melodie: a społeczeństwo traktuje korzystających z pomocy jako pasożytów, którzy nie potrafią sobie radzić i korzystają z cudzych pieniędzy.

a jak mają traktować ? :wink:

pomagać ludziom trzeba , ale nie rzucając 500zł na dziecko- które nie będzie się należało głównie tym , którzy dobrze by to wykorzystali

z resztą już widzimy jak się miewają UK czy Irlandia i ich socjale hodujące nierobów i ściagające emigrantów głównie do siedzenia i brania socjalów.... (nie generalizuję, wiadomo , że są wyjątki)

a co do uchodźcow...
    co z tego , że Polska nie jest krajem im sprzyjającym, że tu nie osiądą, że nie będą chcieli tu być i nas doić (i tak będą doic , bo jesteśmy niewydolni a ktoś zostanie tak czy siak , bo wiedzą , że lepszy rydz jak nic)
    ale co z tego, jeśli w Europie zacznie się źle dziać to i u nas, problem dotyczy całej Europy a nie tylko i wyłącznie państw w które oni uderzają
    chyba ,że jakimś cudem staniemy się niezależni na rynku międzynarodowym, znajdziemy swoje złoża gazu i ropy oraz ogrodzimy sie murem

Treść doklejona: 16.11.15 19:24
    _hydro_: Podobnie jak Australia - poczytajcie, jak tam ciężko dostać się na stałe. I nie zauważyłam, żeby ktoś się o to tak strasznie oburzał. Bronią swoich granic i tyle, normalna sprawa. *A tymczasem Europa stanęła na głowie*...

i ja właśnie pojąć nie mogę , że k***a dlaczego?
    w imię czego
    i O CO CHODZI???
    --
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    Uważacie się w większości za chrześcijan, więc chyba jak brata w potrzebie... A tu mamy "człowiek człowiekowi wilkiem"
    •  
      CommentAuthorStokotka
     permalink
    Jezus jak mu się coś nie podobało to potrafił wziąć kija i przepędzić gdzie pieprz rośnie :)
    --
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    I powiesz jeszcze może, że tym kijem rozpędzał potrzebujących?
    • CommentAuthormamakasi
     permalink
    No ten argument lubię najbardziej , tak, dajmy się zarżnąć w imię chrześcijańskich idei :devil:
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Melodie ja nie będę publicznie się wywodzić za kogo się uważam natomiast o czym mowa.
    W obliczu zagrożenia dla mojego dziecka nie obchodzi mnie kompletnie postawa braterstwa :shocked:

Bardzo żal mi osób dotkniętych wojną, uciekających przed prześladowaniami, niestety od ludzi (nie mediów) płyną informacje , że ich jest tu garstka, więc ci naprawde potrzebujący zostali TAM
    To TAM trzeba by było słać dla nich pomoc
    tutaj przybyli w większości ludzie , którzy sa dla nas groźni...
    my mamy być dla nich braćmi a oni w imię tego mają nas gwałcić, znieważać, wymagać , doić itd itp...

ja nadal nie wiem o czym jest dyskusja...
    zamknąc Polskie granice, Europejskie granice i koniec kropka...
    ja się pytam kogo Europa się tak boi, czy to wszystko jest tylko w imię "bu dobrze o nas mówiono"
    no hilfeeee, coś tu nie gra...

i niech nawet mi z podatku ściągają i im pomagają , ale TAM!

Melodie czy Ty masz dzieci?
    --
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    Z dyskusji można sporo się dowiedzieć, ale nasze słowa i tak nie mają wpływu na decyzje podejmowane na górze. Widać tu, że dominuje strach przed obcymi i poczucie zagrożenia.
    Tak, mam dzieci, ale staram się nie popadać w panikę, bo to i tak niczego nie zmieni.
    I też uważam, że pomoc udzielana uchodźcom została źle zaplanowana i mam nadzieję, że rządzący zrobią coś, żebyśmy my, zwykli ludzie, mogli żyć w spokoju i bezpieczeństwie.
    • CommentAuthormamakasi
     permalink
    Melodie: Widać tu, że dominuje strach przed obcymi i poczucie zagrożenia.

A dziwisz się ? Ludzie którzy żyją w Europie wiele lat, obok nas ,korzystają z naszych dobrodziejstw zwracają się przeciwko nam w imię religii . Zabijają z zimna krwią czyjeś matki, córki, synów, mężów etc .
    Może to niepoprawne politycznie, ale wywalilabym wszystkich do trzeciego pokolenia wstecz. I pomogła naprawdę potrzebującym na miejscu- po zbudowaniu wielkiego muru.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.