Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorMelodie
    • CommentTimeNov 16th 2015
     permalink
    Może gdyby nie zostali wykluczeni ze społeczeństwa nie doszłoby do takiej tragedii. Arabowie i inni kolorowi żyją we Francji czy Belgii od wielu lat, ale zarówno Francuzi jak i Belgowie nie są w codziennym życiu otwarci na obcych. Większość obcokrajowców żyje w "swoich dzielnicach" i zna swoje miejsce w systemie. Wiadomo, że problem jest złożony i żeby się zasymilować potrzebna jest otwartość i dobra wola dwóch stron. Ja nie jestem wielkim znawcą tematu, ale uważam, że to bardzo trudny proces - przyjęcie uchodźcy i zapewnienie mu właściwego startu oraz wspieranie go w razie potrzeby.
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    eveke: zamknąc Polskie granice, Europejskie granice i koniec kropka...

No właśnie. Dlaczego nie można tak zrobić po prostu?
    Dlaczego mamy ich do siebie wpuszczać ?
    W imię czego ja się pytam?
    Nie pojmuję, nie mam zielonego pojęcia dlaczego jest taki obowiązek i kto taką głupotę wymyślił.
    Totalnie obca kultura, zwyczaje, wyznawane zasady moralne etc wpuszczane w tak zatrważającej ilości do Europy to wiadome jest, że się skończy tragicznie i pytanie tylko kiedy.

Ja bym nie wpuściła a tych co się już przedarli wysłała z powrotem tam, skąd przyszli.
    I mogę nawet się w tym momencie ogłosić ateistką żeby mi nikt nie zarzucał co ze mnie za marna chrześcijanka jest.
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Melodie, ale na litość przecież oni nie chcą żadnej asymilacji.
    przybyli w zatrwazajacych liczbach i tylko żądają, wszczynaja zamieszki, stwarzaja realne zagrożenie...
    skąd nagle mamy nabrać dla nich mieszkań- a sami tyramy i zaciagamy kredyty
    skąd nabrac na socjale dla nich na ktore my będziemy tyrac a oni panoszyc sie po naszych ulicach, zagrażać nam (lub stwarzac zycie w strachu)
    w imie braterstwa i poprawności politycznej?

To ja szczerze mam to w doopie

i Melodie Europa chyba tez na luzie nie popadala w panike
    teraz budzą sie z ręką w nocniki

Polska musi sie otrząsnąć bo jeszcze nie jest za późno

to Ukraińcy uciekajacy przed durna wojna tyle nie dostali...
    a mało tego są u nas, chcą pracować, uczą sie języka
    --
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    Skąd wiesz czego chce człowiek przybywający z kraju ogarniętego wojną? Myślisz, że wszyscy są tacy sami jak na tym filmie? Że nie ma wśród nich osób, które chcą po prostu żyć w pokoju? Że nie jest to im dane w ich własnym kraju, że muszą uciekać i żyć na łasce innych i że to jest dla nich trudne i bolesne? Strach sprawia, że widzicie tylko zagrożenia.
    Nasze społeczeństwo nie jest i może nigdy nie będzie gotowe na ich przyjęcie.
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    Jeśli nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze ;)
    --
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    Chętnie by otworzono dla nich drzwi gdyby przyszli z baryłkami ropy, a jak wyciągają dłoń do pomocy to większość może im zaoferować najwyżej kopa w zadek.
    •  
      CommentAuthorFrances
    • CommentTimeNov 16th 2015 zmieniony
     permalink
    Barylke ropy...phi:wink: wystarczylo, by przestrzegali nasze prawo i nikt by im nie zabronil tu przyjezdzac. Na szczescie sami sobie zapracowali na swoj wizerunek w Europie. Plus na podstawie takich krakow jak Szwecja czy Francjale widac po prostu mulitikulti nie dziala, bo budza sie po wielu latach (juz jako urodzeni w danym kraju obywatele) i robia co robia. Nalezy zdelegalizowac islam. Wszedzie! Bo islam = terror, zezwolenie na pedofilie, gwalty i przemoc. Czyz o tym nie jest Koran? Podstawa islamu? Im wiecej czytam o islamie, tym bardziej radykalizuja sie moje poglady. Teraz to juz nawet nie miala bym ochoty pomagac im tam na miejscu. Nie za to jakie pieklo stwarzaja kobietom i dzieciom.
    Jednak najwieksze "pretensje" mam do lewicowych rzadow Europy. Jak mozna na to dalej pozwalac widzac co sie dzieje?
    --
    •  
      CommentAuthor_azja_
     permalink
    Pomoc Afryce (bo mnostwo ludzi najeżdża z Afryki) to w ogóle jest taki temat, ja nie wiem jak ludzie na Zachodzie dają się tak robić w wała, zresztą sami kiedyś saliśmy się zrobić w wała. Niedawno poznałam faceta, który ma w Afryce szkołę dla ponad setki dzieciaków, pytam czy on ufa tym ludziom, którzy prowadzą tę szkołę - przyznał, że miejscowym NIE WOLNO dawać pieniędzy do ręki, tylko rzeczywistą pomoc, czarny nie może zobaczyć pieniądza. Kiedyś chcieliśmy zaadoptować na odległosc jakąś dziewczynkę z Afryki, ale normalnie nie ufamy tym wszystkim organizacjom, które opiekują się pieniążkami darczyńców. Tam biali ludzie są po prostu chodzącymi portfelami, oni robią cały biznes na dobroczynności naiwnych białych. Przykład. Jest taka wyspa w Kenii, którą odwiedzają turysci, Wasini. Na tej wyspie znajduje się szkoła, całkiem dobrze jak na Afrykę wyposażona (jest budynek z cegły, ławki, mapa itp.) są fajne dzieciaki. No i kiedy przyjezdza wycieczka dzieciaki ustawiają się w kolejce po "dary". Nieprzygotowani turysci mogą jednak się zaopatrzyć wcześniej w ... Porcie z ktorego plyną łodzie na Wasini. Lokalsi sprzedają tam kredki i cukierki. Zadowoleni turysci wydając po parę dolców uprzednio, z tymi kredkami i cukierkami plyną na wyspę rozdają dzieciakom ustawiającym się w kolejce, pstrykają zdjęcia do albumu i wracają zadowoleni, że pomogli biednym dzieciakom. A mało kto pomyśli - ileż tych kredek i cukierkow mogą oni potrzebować, prawdziwy deal robią sprzedawcy tych kredek, nie sądzę by dzielili się kasą z tymi dzieciakami. Polecielismy rok pozniej drugi raz do Kenii, i pamiętając ten przypadek z Wasini kupiłam w Polsce różne prezenciki dla dzieciaków, głównie takie szkolne rzeczy. Tylko tym razem sama wybierałam dzieci bawiące się grupami przy drodze, dzieciaki oczywiscie super zadowolone. Kierowca, który nas wiózł był jednak strasznie wkurzony, w ogóle nie wiedzieliśmy o co mu chodzi, nie chciał się zatrzymywać, odjeżdżał zanim zdążaliśmy obdarować wszystkie dzieci. Na koncu trasy powiedział, że sam ma dzieciaki i że jesli nam cos zostało to on weźmie. :devil: No to juz wiedzieliśmy dlaczego był taki wkurzony. Na plaży chodzą niby studenci, chodzą z tabliczkami na których niby zbierają podpisy i pieniądze "na edukację", śmiech na sali, ich kreatywnosc przechodzi ludzkie pojęcie.
    Żal mi tych dziewczynek, które tam dorastają, kobiet, obrzezanych, wykorzystywanych - dotarcie do nich z rzeczywistą pomocą zazwyczaj wiąze się z przedzieraniem się przez kordon młodych cwanych wyłudzaczy. No i wydaje mi się, że właśnie ci wyłudzacze jako pierwsi przedarli się do Europy, ci handlarze, naganiacze wycieczek, cwaniacy. No powtarzam się, ale kompletnie nie rozumiem dlaczego, znając te mechanizmy złego wgkorzystywania pomocy humanitarnej w Afryce, ZWŁASZCZA w krajach muzułmańskich, nie zrobiliśmy (jako Europa) własnej selekcji, dlaczego znowu kobiety i dzieci, ktore są najbardziej pokrzywdzone nie mogłyby zostac przyjmowane w pierwszej kolejności.
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Melodie wiem, ze wraz z bydlem uciekaja Ci , ktorzy tej pomocy realnie potrzebuja- i tak jak pisalam żal mi ich. Tym bardziej mi ich żal ze przez nieprawdziwych uchodzcow nadal nie mają realnej pomocy.

ale tak, kieruje mną strach, jesli jest wybor
    zamknąć granice i nas ochronic
    a zostawic dla nich wrota otwarte i wprowadzic zagrożenie to chyba proste co wybieram

i dobrze wiemy ze nie ma możliwości selekcji by wpuscic tylko potrzebujacych

i to co wszystkich zastanawia
    tyle chlopow w sile wieku nie walczy o swój kraj... no przecież gdyby cala ta ludnosc ktora naplywa stanela z bronia to mieli by swoj kraj po swojemu

ale chyba dobrze juz wiemy po co przybyli i naiwnym jest wypieranie tego
    --
    •  
      CommentAuthor_azja_
     permalink
    eveke: Melodie, ale na litość przecież oni nie chcą żadnej asymilacji.
    przybyli w zatrwazajacych liczbach i tylko żądają, wszczynaja zamieszki, stwarzaja realne zagrożenie...

Nie do końca. Na tym filmiku przesłanym przez Teo jest wypowiedz Sarkozego na emat małzenstw mieszanyxh we Francji (tylko chodzi o imigrantow z krajow postkolonialnych, ktorzy sa tam od dawna). To jest fakt autentyczny - naprawdę jest to bardzo szerokie zjawisko, jest olbrzymi odsetek dzieci ze związków mieszanych i to jest wielkie zjawisko społeczne, jesli to nie jest asymilacja, to co to jest.
    --
    •  
      CommentAuthorStokotka
     permalink
    Melodia mówię o sytuacja jak Jezus wypedzil handlarzy ze świątyni ojca, pewnie się domyśliłaś ale skąd wiesz czy oni nie byli potrzebujący, biedni, może to było jedyne źródło utrzymania ich rodziny, ale zachowywali się źle kolokwaialnie mówiąc i dostali po głowie.
    Obawiam się że zaraz jeszcze uznasz ze to wina tego ze ich niemiło ugoscilismy, lub inne kraje bardziej. Ja nie będę się asymilowac z żadnym pedofilem, a każdy muzulmanin ma prawo poślubić sobie 8 łatkę jak tak uzna.. tego się nie wykorzeni, nie muszę być uznawana za tolerancyjna, jeśli będę bezpieczna :)
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Stokotka: Ja nie będę się asymilowac z żadnym pedofilem, a każdy muzulmanin ma prawo poślubić sobie 8 łatkę jak tak uzna

No wlasnie o to się rozchodzi ciagle. To, co u nich jest norma, w naszym kręgu kulturowym jest absolutnie niedopuszczalne. Nie znaczy, ze tak się nie dzieje, ale jednak jest zdecydowanie potępiane przez wieksza czesc społeczeństwa. A teraz już dochodzi do absurdow. Pewnie czytalyscie już o Szwedce zgwałconej w podstawówce (przez oczywscie "dzieci uchodzcow"). Gdy ja "obmacywali" dyrektorka tlumaczyla, ze "to przecież chłopcy, maja swoje potrzeby":shocked: gdy ojciec nie chciał jej puszczac do szkoły z tego powodu. Dyrektorka zagrozila, ze zgłosi sprawę gdzies tam wyżej, ze nie dopelniaja obowiązku szkolnego, a za to w Szwecji mogą odebrać dziecko. No i się skonczylo zbiorowym gwaltem :shocked::shocked::shocked: No po prostu mnie rece opadaja:sad:
    --
    •  
      CommentAuthor_azja_
     permalink
    Stokotka: Melodia mówię o sytuacja jak Jezus wypedzil handlarzy ze świątyni ojca, pewnie się domyśliłaś ale skąd wiesz czy oni nie byli potrzebujący, biedni, może to było jedyne źródło utrzymania ich rodziny, ale zachowywali się źle kolokwaialnie mówiąc i dostali po głowie.

Ale też Maryja z Józefem byli uchodźcami ;)
    --
    •  
      CommentAuthorStokotka
     permalink
    Eh Melodie widzę temat cię bawi, fajna rozrywka ? Stosowne są te uśmieszki, dużo mówią o osobie po drugiej stronie. Ale gdy brak argumentów cynizm zawsze w cenie... Przypomnę ci ze też uciekali przed takim co dzieci mordował...
    --
    •  
      CommentAuthor_azja_
     permalink
    A ja nie jestem Melodie :) gdzie tu cynizm kobieto!
    A na wojnie domowej w Syrii owszem zginęło mnostwo dzieci.
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    A Ukraina? Jakos o tych dzieciach nikt nie pamieta. Do dzis w nicy czasem sie budze i widze obraz zaplakanego dwulatka z Doniecka, ktoremu przed chwila matke zabili, albo malzenstwo z Luganska, ktorzy w nalocue straci dwoje dzieci (Karolina zmarla od razu na placu zabaw, Nikita umieral w domu, bo zadbe.pogitowue nie chcialo przyjechac), ale nie swiat pamieta utopionego Syryjczyka, ktorego ojciec sam zorganizowal ta pontoniwa przeprawe, bo chcial sobie w Europie naprawic zeby:shocked:
    I jakos Ukraincow Merkel nie rozdziela:sad: szzcerze, najwiekszy zal mam do rzadow:sad: juz czytalam, ze mimo wczesniejszych wypowiedzi Macierewicza, zobowiazania odnisnie "kwot" bedzuemy musueli realizowac:sad: czego sie zresztam spidziewalam. Mam tylko nadzieje, ze i Niemiecy sie obudza.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Dziewczyny zobaczcie ten link.
    Po oglądnięciu filmików tam zamieszczonych już zupełnie mi ręce opadły....
    --
    •  
      CommentAuthor_azja_
     permalink
    Ja tak dla równowagi dodaję argumenty tonujące dyskusję
    To, co piszecie o Japonii mnie zaciekawiło, bo nigdzie o tym wczesniej nie czytałam - linkuję zatem
    Cztery bzdury o muzułmanach
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    „Muzułmańscy uchodźcy powinni osiedlić się na terytorium muzułmańskim, gdyż tylko tam będą szczęśliwi. Narażanie ich na kontakt z niewiernymi, zepsutymi duszami Europejczyków

może zakończyć się dla nich tragicznie. Będą zmuszeni zabijać, katować, czasem umierać śmiercią męczeńską, zabierając ze sobą niewierne kobiety, dzieci i mężczyzn!

Będą zmuszeni walczyć o swoje prawa i Święte Prawa Jedynego Boga Allaha!

Jako plugawi niewierni nie mamy prawa ich na to narażać!”
    --
    •  
      CommentAuthor_azja_
     permalink
    Oj, znowu ta hijra...
    Niech się wypowie na forum jakaś muzułmanka, bo ja tylko o tym mogę co najwyżej poczytać. Już w necie trochę było histerii na ten temat a mało kto dotarł do prób sprostowania
    --
    •  
      CommentAuthor_azja_
     permalink
    elfika: na temat to akurat słabe źródło. bardzo słabe

Oj, akurat na źródła właśnie mało kto patrzy, popieram, żeby linkowac raczej jakieś dziennikarskie i nieanonimowe artykuły i filmy.

Treść doklejona: 17.11.15 00:34
    O tym przywolanym przez kogos ojcu zatopionego 3-latka jest i taki głos. Jak ktos napisal - czasami szczegoly historii mają wielkie znaczenie dla zrozumienia całości.
    --
    •  
      CommentAuthorStokotka
    • CommentTimeNov 17th 2015 zmieniony
     permalink
    Ups, Sory Melodia, oczywiście źle popatrzylam zbtelefinu odpowiedź była do Azji. Reszta bez zmian.
    Wg mnie nikt nikogo nie przekona, pytanie tylko ilu jest więcej.
    --
    •  
      CommentAuthorMelodie
    • CommentTimeNov 17th 2015
     permalink
    Na to pytanie odpowiedź jest jednoznaczna, Polska to kraj pełen ksenofobów.
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Ja mam nadzieje,ze jednak rzad podejmie decyzje,zeby nie przyjmowac uchodzcow. Nie jestesmy w stanie okreslic ile z nich jest niewinnych.
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    "Polska to kraj pełen ksenofobów. "
    Melodie cofnij się do artykułu Terror... wstawiony przez marion (poprzednia strona, po środku).
    Ps. Wiem, że miałam się nie odzywać, ale oczy przecieram ze zdumienia, gdy takie coś czytam.
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Melodie,ilu Ty zaprisisz do swojego domu? Od miekkabula odpowiedzi sie nie doczekalam. Chcecie pomagac? Prosze bardzo,zaptaszajcie sobie do swoich domow,swoich rodzin,na wasza odpowiedzialnosc. Nie obdarowujcie tych.ktorzy nie chca.
    •  
      CommentAuthor_azja_
     permalink
    Judka ale co mówić, że nie jest, jeśli jest. Wchodzę na pierwsze lepsze forum na kompletnie inny temat i widzę komentarz : zabić muzułmanów i spalić ich dzieci. No sorry, ale Polacy też tacy są.
    --
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    Powinnam była napisać, że Polacy są bardzo otwarci wobec obcych, tylko mają lekkiego pietra, żeby ich u siebie przyjąć?
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Azja a weszłaś na zagraniczne fora? Myślisz, że w Austrii czy Niemczech jak komentują to wszystko ludzie? To po pierwsze.
    A po drugie ja zmierzam do czego innego powołując się na ten artykuł. Teraz jest ogólna nagonka, że wszyscy, którzy wypowiadają się negatywnie albo nie chcą przyjmować uchodźców to rasiści, neofaszyści. Tak właśnie jest. To celowa nagonka ludzi usilnie chcących pomagać nie zważając na zagrożenie.
    Podbijam pytanie Monteni.
    Odpowiedzcie, która z Was przygotowała już pokój na przygarnięcie do własnego domu jakąś rodzinę albo kilku panów ?
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    A czy od Ciebie Judka ktoś wymaga, żebyś przyjmowała obcych w swoim domu? Albo od Ciebie, Monteniu?
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Melodie, a ty sie dziwisz?bo ja nie . Polacy czuja realne zagrozenie,czemu tego nie rozumiesz. Morduja niewinnych ludzi,kobiety,dzieci. Namt sie na to godzic? Godzic na to,ze jakis tam zachce moja 8 letnia corke za zone? Nigdy sie na to nie zgodze. I mam do tego prawo!
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    Wzmacniacie tylko w sobie, dyskutując, postawy ksenofobiczne i jeszcze jesteście zdziwione i oburzone jak ktoś nazywa rzeczy po imieniu.
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    No skoro chcecie pomóc, to czemu nie weźmiecie pod swój dach? Bo ja tej postawy nie rozumiem, jesteście w tym co piszecie nieautentyczne, oszukujecie same siebie. Chcę pomóc, ale nie przyjmę, czyli nie pomogę. To chcesz czy nie? Czy chcesz żeby to inni wzięli odpowiedzialność, inni ludzie, żeby to u kogoś innego w mieście / na wsi ulokowali ich ale oby nie w moim, tak? Niech pomogą wszyscy, ale żeby bezpośrednio mnie to nie dotknęło, ale ja głoszę wszem i wobec, że trzeba pomóc. Tak to wygląda. Sama nie przyłożę palca do tego, ale jestem taka poprawna i dobra, że chcę żeby im KTOŚ pomógł, niekoniecznie ja sama. To nie ma nic wspólnego z niesieniem pomocy, wręcz przeciwnie, z zakłamaniem. Pomieszanie z poplątaniem.
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Niw wymaga. Ale dla mnie zagrozeniem juz bedzie,jesli nawet zamieszkaja w poblizu mnie.
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    judka25: Odpowiedzcie, która z Was przygotowała już pokój na przygarnięcie do własnego domu jakąś rodzinę albo kilku panów ?

ja przyjmuje postawe niczym glowy panstw a propos zamachow w Paryzu - jestem z wami calym sercem, modle sie za was, badzcie dzielni i silni (ale rade dajcie sobie sami;-P).
    -- ;
    •  
      CommentAuthor_azja_
     permalink
    montenia: naturalna reakcja.

Eeee:shocked: no dla mnie tekst o zabijaniu dzieci to nie jest "naturalna rakcja".
    --
    •  
      CommentAuthormad1
     permalink
    Dopóki coś kogoś bezpośrednio nie dotyczy to może sobie gadać...
    --
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    Melodie: Na to pytanie odpowiedź jest jednoznaczna, Polska to kraj pełen ksenofobów.

Bzdura.
    W Polsce żyje wiele różnych narodowości - Europejczycy (najwięcej chyba Ukraińców, Białorusinów, Rosjan), są też Azjaci (sporo Wietnamczyków), czy przybysze z Afryki. Nie ma z nimi problemów - uczą się języka, pracują, ogólnie asymilują. Podobnie jest w innych krajach. Jedynie z muzułmanami jest wszędzie problem - i nie w tym, że społeczeństwo się od nich odwraca. Bo od innych narodowości się nie odwraca. A dlatego, że sami muzułmanie tego nie chcą! A nawet nie mogą. Gardzą naszym prawem, obyczajami, kulturą. Inne nacje, niewyznające islamu, wszystko potrafią uszanować, dostosować się i przestrzegać, a oni nie.
    Czy Czeczeni przebywający w Polsce się zasymilowali? Nie. Siedzą latami w ośrodkach, nie pracują, języka nie znają. W ośrodkach tych wszczynają burdy. Mają pretensje, że nasz kraj ich źle traktuje. Ale sami z siebie nic nie dają - domy czy praca im nie pasują, bo są zbyt 'zachodnie'.
    I żeby nie było - nic nie mam do Polskich Tatarów. Od wieków są lojalni i problemów z nimi żadnych nie ma. No ale to inny odłam islamu - ludzki.

Ja osobiście nie mam żadnych obiekcji co do innych narodowości osiedlających się w naszym kraju, czy Europie. Póki respektują prawa i obyczaje krajów, do których trafią, póki zachowują się godnie, pracują, szanują nas i dziękują za okazaną pomoc. Muzułmanie nie respektują żadnych praw, gardzą wszystkimi 'niewiernymi'. Najlepsze jest to, że będąc u nas nie muszą (i nie robią tego!) liczyć się z naszym prawem czy obyczajami, ale my przebywając u nich musimy.
    •  
      CommentAuthor_azja_
     permalink
    Marion - polecam wizytę w Kruszynianach i odwiedzenie tamtejszego meczetu tatarów polskich. To jest b. fajny region Polski gdzie ludzie trzech wyznań, katolicy, prawosławni i muzułmanie bardzo zgodnie żyją po sąsiedzku
    --
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    Poza tym mam wrażenie, że winnymi całej sytuacji są Amerykanie.
    Zlikwidowali kilku dyktatorów m.in. Mubaraka w Egipcie, czy Kadaffiego w Libii. Póki byli przy władzy, był spokój, bo trzymali swoje narody za mordę. Kiedy zniknęli zapanował chaos, wybuchały zamieszki i powstania itp. Ludzie zaczęli uciekać z tych krajów.
    Amerykanie wykonali zadanie uwolnienia tych krajów od dyktatorów, przy okazji dostali dostęp do ropy i gazu. Ale nie martwili się o ludzi. Przecież i tak do nich żaden uciekinier w tych krajów nie przyjedzie. A że Europę zaleją? Cóż, to też pewnie było zaplanowane...
    marion: Marion - polecam wizytę w Kruszynianach i odwiedzenie tamtejszego meczetu tatarów polskich. To jest b. fajny region Polski gdzie ludzie trzech wyznań, katolicy, prawosławni i muzułmanie bardzo zgodnie żyją po sąsiedzku

Wiem, oglądałam kiedyś reportaż na ten temat i bardzo mi się podobał - wszyscy nawzajem bardzo dobrze się o sobie wyrażali, razem w zgodzie żyją, pracują itp.
    •  
      CommentAuthor_azja_
     permalink
    Kurcze, nie znam zbyt wielu muzułmanów, parę lat temu w Turcji poznałam Kurda z ktorym mam kontakt na fb. W międzyczasie ożenił się ze śliczną Rosjanką, mają piękne dziecko, po zdjęciach widzę, że mieszkają w Turcji, ona burki nie nosi. Jego brat ma żonę ze Szczecina, tez widzialam jej zdjęcia, normalne... Co więcej - wydaje mi się, że on walczy przeciwko Isis.
    Ja nie jestem za przyjmowaniem uchodzcow, ale myślmy trochę, bo strach rozum odbiera
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    "Wzmacniacie tylko w sobie, dyskutując, postawy ksenofobiczne i jeszcze jesteście zdziwione i oburzone jak ktoś nazywa rzeczy po imieniu. "
    Melodie ja już napisałam stronę wcześnie, że możecie mnie nazywać jak chcecie, ja swoich poglądów nie zmienię.
    To mnie nie oburza.
    Jestem zdziwiona czym innym,głosisz wszystkie "piękne"słowa o pomocy a sama nie chcesz pomóc uchodźcom. Nie pojmuję tego jak tak można.....
    :devil:
    Próbuję Ci pokazać, że jesteś (i wszystkie inne osoby chętne do pomocy tylko w słowach a nie czynach )według mnie w tym temacie nieautentyczna. Czytaj mój komentarz wyżej.
    Bezpośrednio nie masz z tematem nic do czynienia, więc idea niesienia pomocy wydaje się być taka "szlachetna i prosta", bo to inni zajmą się pomocą a nie ja sama, moja rodzina tego nie doświadczy, ale wobec siebie mam spokojne sumienie, że przecież chciałam/ byłam za pomaganiem, nie prezentowałam ksenofobicznych postaw itd.
    Niestety to ostatnio typowa postawa, wszyscy chcą pomóc w słowach ale jak przychodzi do czynów, to nikt nie chce.
    A jednocześnie tak łatwo nazywają innych ksenofobami, rasistami i neofaszystami.
    Jestem przekonana, że 99,99% osób chcących pomagać w słowach, gdyby mieszkali w samym centrum problemu, np. tu gdzie ja, to powiedzieliby absolutnie nie, gdyby mieli przyjąć uchodźców do domu. Niech inni przyjmą odpowiedzialność, oby nie ja. Niech w innej wiosce/ mieście mieszkają, oby nie w mojej, ale uważam, że pomagać trzeba. Tyle chętnych i dobrych ludzi wokół nas a uchodźcy muszą mieszkać w magazynach i namiotach... jak możecie na to patrzeć ??!!
    O wszystkich opowiadających się przeciw uchodźcom myślicie, że to to nieludzkie,że szerzą ksenofobia,a jednocześnie sami wygłaszanie tylko piękne hasła, w rzeczywistości wcale nie chcąc pomagać.
    To zakłamanie mnie oburza bardzo.
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Azja, co do statystyk to wiesz:wink: juz tez czytalam o 7-8 milionach we Francji, a i te liczby sa mocno niedoszacowane. Mowi sie nawet o 10 milionach, ale niewazne bo sedno tkwi w ich zachowaniu. No raptem 2-3 miesiace trwa zmasownay najazd a oni gwalca, atakuja, kradana...masowa...zamachy to juz w ogole inny aspekt. Poza tym ta ich roszczeniowa pistawa...hmmmm....wszystko sie im nalezy...za przepriszeniem nawet darmowe prostytutki:shocked:czy ktos mi powie, ze oni w wiekszosci za pol rpku, za rok pojda do pracy, nauza sie jezyka i beda z nami "po sasiedzku". Wiekszosc potrafi jedynie pasc owce, bo nawet do sprzatania sie nie nadaja. Patrzac dalekowzrocznie to poza tym, ze bedziemy ich utrzymywac przez setki lat to jeszcze pozamykaja sie w swoich gettach...no temat przerabia Szwecja i Francja np:wink:
    Co do tego goscia od zebow, to ja z kolei widzialam filmik, w ktorym wypowiadala sie jakas jego krewna no i az nie chce mi sie wierzyc, ze pominela by tak wazny fakt jak tortury:shocked: postaram sie go wrzucic wiczorem, bo to bardziej ten artykul wyglada na mocno podkolorowana historie, ale moge sie oczywiscie mylic. Choc w kontekscie tego, co mowili kokedzy mojego meza o przebojaniu pontonow przez samych "uciekinierow" to smiem troche watpic:wink:
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Polska krajem ksenofobów, naprawdę? No ja na prowincji mieszkam, w takich miejscach zwykle ludzie mniej otwarci są, ale jakoś tego nie widzę. W mojej pipidówie mieszka sporo Azjatów, mieszkają też Turcy (tak, muzułmanie!), trochę Ukraińców i pewnie jeszcze inni, do tego jest sporo ludzi deklarujących przynależność do mniejszości niemieckiej. Żyją jak my, pracują, mają dzieci, uczą się, mają polskich przyjaciół i znajomych. Jak to możliwe, wśród samych ksenofobów, co? A może to jednak o coś innego chodzi? Bardzo łatwo brak poważnych argumentów ukryć pod hasłem "bo wy jesteście rasistami i ksenofobami", tyle, że to się nijak nie ma do rzeczywistości.
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    No właśnie i ja na zadupiu mieszkam, a jak jeżdżę do miasta najbliższego czyli Ustrzyk Dolnych, to zawsze widzę i spotykam tam masę Ukrainek i Ukraińców. Od ponad 5 lat nie spotkałam się z ani jednym przypadkiem jakiejkolwiek ksenofobii, żyjemy obok siebie i jesteśmy sobie albo życzliwi albo neutralni. Nikt nic do nikogo nie ma, w Biedronce stoimy w jednej kolejce. Pamiętam jak mnie w ciąży Ukrainki przepuszczały do kasy... gdzie ta ksenofobia. Gdy mieszkałam jeszcze we Wrocławiu, miałam masę przyjaciół różnej narodowości, którzy to ten Wrocław kochali miłością wielką. Właśnie za jego otwartość i tolerancję.
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthor_azja_
     permalink
    _hydro_: Polska krajem ksenofobów, naprawdę

Hydro, apel o czytanie ze zrozumieniem...
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Azja, twierdzisz, że takie stwierdzenia tu nigdy nie padły? Zadziwiające.
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Melodie: Wzmacniacie tylko w sobie, dyskutując, postawy ksenofobiczne

Melodie: Polska to kraj pełen ksenofobów.

???

Melodie: A czy od Ciebie Judka ktoś wymaga, żebyś przyjmowała obcych w swoim domu?

Widzisz Melodie od Judki nikt nie wymaga, by w domu miała uchodźców. Za to ma ich za płotem mimo swojej woli i chęci i nie ma jak widać nic do gadania. Z tego co pisze nie są to biedni ludzie, chcący się zasymilować. W większości to roszczeniowi młodzi mężczyźni, dla których ważne jest to, gdzie podłączyć sobie smartfona do ładowania. Każdy wybiera takie miejsce do mieszkania jakie chce. Jeśli ja będę chciała mieszkać wśród muzułmanów, to sobie wybiorę taki kraj w którym jest islam i z własnej woli się tam osiedlę, chociaż pewnie by mnie wykopali z prędkością światła (ciekawe...). Szanowałabym ich prawo, religię i kulturę, gdybym musiała. Dlaczego nie działa to w dwie strony ?
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthor_azja_
     permalink
    Hydro - ja nie wiem dlaczego tak zażarcie bronimy się przed określeniem "ksenofobia" jednocześnie uzasadniając różne czasami bardzo skrajne wypowiedzi strachem. Czym jest ksenofobia? Podpowiadam - nawet FOBIĘ ma w nazwie.
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Azja, ale co ty chcesz mi udowodnić? Widzisz, ja, moja rodzina, znajomi, przyjaciele - wszyscy, których znam - nie boimy się odmienności, obcych, nigdy się nie baliśmy. Boimy się czegoś zupełnie innego. Wskaż proszę (skoro czytanie ze zrozumieniem idzie ci tak dobrze), które z moich wypowiedzi są ksenofobiczne?
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.